Kiszivárgott az Egyesült Királyság németországi nagykövetének egy távirata, melyben a diplomata részletezi, hogy Ankara bármikor megindíthat nagyobb migrációs hullámokat, ami a török államfőnek hatalmat ad az Európai Unió vezető politikusai felett.
A The Telegraph brit napilap írt a táviratról, amelyben állításuk szerint az áll, hogy Törökország erőpozícióból tárgyal az Európai Unióval, mert bármikor “megnyithatja a migrációs csapokat” és eláraszthatja Európát közeli-keleti migránsok millióival. A táviratban az áll, hogy Angela Merkel egyre inkább humanitárius problémaként beszél a bevándorlásról, amire azért van szükség, hogy elejét vegye az emberi jogi csoportok újabb tiltakozási hullámának. Németország ugyanis nem tud ellenállni a török nyomásnak, és arra készül, hogy feltétel nélkül megadja a vízummentességet Törökországnak, miközben Ankara nem kell megváltoztassa az EU által korábban kifogásolt terrorellenes törvényeket.
A lap által idézett nagykövet, Sebastian Wood levelében konkrétan is kimondja, hogy a Törökország és az Európai Unió közt zajló tárgyalásokon a török államfő erőpozícióból tárgyal az uniós vezetőkkel, és ő szabja a feltételeket.
Március közepén az európai és török vezetők megállapodtak abban, hogy Törökország visszaveszi az EU területére illegálisan érkező migránsokat, cserébe az általa elhelyezett szíriai menekültek átvételéért, egy-egy arányban. Ennek azonban közvetlen előzménye, hogy a török államfő megzsarolta az európai vezetőket: még nagyobb migrációs hullámokat indít el, ha nem kap 30 milliárd eurót és teljes vízummentességet. Február elején egy görög napilap hozta nyilvánosságra az európai vezetők és a török államfői közti beszélgetés tartalmát. Az elhangzottak szerint Erdogan 30 milliárd eurót követelt az Európai Uniótól, és egyértelműen kijelentette, hogy ha nem kapják meg a pénzt, az országból az összes bevándorlót Európába buszoztatják.
Tavaly augusztusban Földi László titkosszolgálati szakértő a Magyar Hírlapnak nyilatkozva kifejtette, hogy a bevándorlók nem spontán menekülés szerűen érkeznek Európába, hanem kiterjedt kommunikációs hálózat és nagy anyagi háttérbázis áll a migrációs áradat mögött. Földi László szerint a tömeges bevándorlás egy irányított folyamat, ami katonai logisztikához hasonló módon szervezett, és vélhetően egy idegen ország titkosszolgálata áll a migránstömegek mozgatása mögött. Az azóta nyilvánosságra jutott dokumentumok alátámasztják, hogy Törökország fegyverként használja a tömeges bevándorlást Európa térdre kényszerítésére.
Eközben nem a bevándorlás az egyetlen fegyver, amivel a török titkosszolgálat Ankara befolyási övezetévé teheti Európát: Törökország szoros kapcsolatokat épített ki európai szélsőjobboldali mozgalmakkal. Bizonyos jobboldali pártvezetők ma már gyakrabban járnak Ankarába és Isztambulba, mint Washingtonba, Berlinbe, vagy Moszkvába. Törökország azáltal, hogy katonai logisztikával migránsok millióit képes eljuttatni Európába, és szoros kapcsolatokat ápol bevándorlás-ellenes jobboldali mozgalmakkal, nem csak gazdaságilag tartja sakkban Európát, de képes az európai társadalmi feszültségek fokozására is – hiszen a bevándorlás kapcsán éleződő társadalmi konfliktus mindkét tényezőjére – migránsok és szélsőjobboldal – befolyással bír.

http://www.hidfo.ru/2016/06/nagykovet-erdogan-a-migransokkal-zsarolja-az-europai-vezetoket/