Megnéztük, hogy nőtt a Felcsútra utalt agrártámogatások összege Orbán Viktor miniszterelnöksége alatt: látványosan. A kétmilliárdot meghaladó közpénz zöme jóbarátoknál landolt.
A Magyar Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) honlapján böngészhető lista alapján megvizsgáltuk, hogy mekkora összeghez jutottak a felcsúti magánszemélyek és vállalkozások a különböző állami és uniós mezőgazdaságokon keresztül 2010. január elseje és 2015. szeptember 30-a között. A tavalyi esztendőről még nem készült el a teljes lista, az MVH még csak háromnegyed év adatait közölte, így mi is csak abból tudtunk dolgozni.
Alcsútdoboz, 2014. november 18. Orbán Viktor miniszterelnök és Mészáros Lõrinc (Fidesz-KDNP) felcsúti polgármester (középen, b-j) beszélget a Búzakalász 66 Felcsút Kft. bányavölgyi mangalicatelepének avatásán a Fejér megyei Alcsútdobozon 2014. november 18-án. Mögöttük Tessely Zoltán fideszes országgyûlési képviselõ. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Alcsútdoboz, 2014. november 18.
Orbán Viktor miniszterelnök és Mészáros Lõrinc (Fidesz-KDNP) felcsúti polgármester (középen, b-j) beszélget a Búzakalász 66 Felcsút Kft. bányavölgyi mangalicatelepének avatásán a Fejér megyei Alcsútdobozon 2014. november 18-án. Mögöttük Tessely Zoltán fideszes országgyûlési képviselõ.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Ennek ellenére kijelenthető: minden bizonnyal 2015-ben sem szakad meg a jó sorozat, és az előző évhez képest a támogatások összértéke Felcsúton tavaly is felülmúlta az azt megelőző évit. Ez a tendencia már 2010 óta tart, de akkor még „csak” 117,1 millió forint érkezett a településre, 2011-ben már egy kicsit több, 129,2 millió. Aztán 2012-ben már 214,4 millió forintnyi mezőgazdasági támogatást utaltak Felcsútra, 2013-ben pedig már majdnem kétszer ennyit, 403,3 millió forintot. 2014-ben tovább emelkedett az összeg, hiszen 574,4 milliónak örülhettek Orbán Viktor kedvenc falujában, míg 2015 első három negyedévében már 464,6 milliónál tart az agrártámogatások összértéke.
Számításaink szerint tehát manapság már több mint ötször annyi mezőgazdasági támogatás érkezik Felcsútra, mint 2010-ben, de ennek nem az az elsődleges oka, hogy az ország egyik legjobban fejlődő településén sokkal többen kezdtek el gazdálkodni, hiszen az állami és uniós agrárpénzek többsége évek óta a miniszterelnök közeli ismerőseihez, Flier Jánosékhoz és Mészáros Lőrincékhez vándorol. Hozzájuk képest a többi földtulajdonos támogatása szinte aprópénznek számít, alig akad olyan, aki 10 milliónál többet kapna egy évben. Beszédes adat, hogy a felcsúti milliárdos polgármester csak 2015 első három negyedévében 2206-szor több mezőgazdasági támogatáshoz jutott, mint 2010-ben, amikor még nem voltak annyira gyümölcsöző politikai kapcsolatai, a családtagjainak ennyi földje és jól működő agrárcége. A miniszterelnök feleségének földjeit kezelő Flier Jánosnak is megszaladt: 2010-ben még „csak” 18,7 milliós juttatást kapott különböző jogcímeken, de azóta volt olyan év, amikor családjával együtt 272,9 millió forintos agrártámogatáshoz jutott. Flier egyébként még a kétezres évek elején került közel a Fideszhez, feleségével kezdték el 2002 környékén megalakítani a helyi polgári köröket, azóta Orbánék jó barátjai; Flierné most önkormányzati képviselő Felcsúton.
Mint ahogy azt fentebb írtuk, a támogatások drasztikus emelkedése összefügg a Flier és a Mészáros család gyarapodásával. Számításaink szerint a 2010 és 2015 vizsgált időszaka között a Felcsútra összesen folyósított agrárpénzek jóval több mint felét utalták Flierékhez és Mészárosékhoz. Kissé meglepő lehet, de a Flier család jobban teljesített eddig, hiszen 661,1 millió forint mezőgazdasági támogatást kaptak, míg a felcsúti polgármester családja és cége, a Búzakalász ’66 összesen 586,2 millió uniós és hazai forráshoz jutott hozzá. Vagyis a két família együtt a 2010 óta Felcsútra folyósított 1,9 milliárdból 1,24 milliárd forintra tehetett szert.
A legnagyobb tételt Flier János kapta, aki az utóbbi években jelentős uniós és állami támogatásból építhette meg állattartó telepét Felcsút határában összesen mintegy 430 millió forintból. A 3,5 hektáron fekvő, két 1500 négyzetméteres istállót és több tároló épületet is magában foglaló marhatelepet Orbán Viktor adta át még 2014 novemberében. Aznap a kormányfő Alcsútdoboz mellett is felavatott egy állattartó telepet, amelyet Mészáros Lőrincék családi agrárcége, a Búzakalász ’66 Kft. épített. Ebben a felcsúti milliárdos egyik lánya, Mészáros Beatrix szerint nincs állami vagy uniós forrás. (A Búzakalásznak nem ez az egyetlen állattartó telepe, még évekkel ezelőtt Alcsútdoboz Göböljárás településrészén építettek egyet, majd nemrég Csákvár mellett is kialakították a sertéstenyésztésre alkalmas üzemüket.)
A két család érdekeltségeihez utalt agrárpénzek jelentős része területalapú támogatás, amely nem meglepő, ha felidézzük, hogy ők voltak az állami földbérleti pályázatok legnagyobb nyertesei Felcsúton és környékén. Flierék szinte mindent vittek a falu környékén, összesen 319,3 hektár földterülethez és – mint láthatjuk – az ezekkel járó támogatásokhoz jutottak.
Mészárosék területalapú támogatásai is jelentősek, főleg azután emelkedett az ilyen jogcímen nekik folyósított összeg, hogy a családi cég, a polgármester testvére és egyik lánya is állami földterülethez jutott: összesen 1326,6 hektár került a Búzakalászhoz és a közvetlen családtagokhoz.
A tavaly elindult földárverések nyomán tovább bővülhet Mészáros Lőrincék agrárbirodalma, az Átlátszó információi szerint Alcsútdoboz, Etyek és Óbarok környékén is vettek már földrészletet, de Flierék is aktívak, akik szintén Alcsútdobozon és Óbarok mellett licitáltak földekre, de olyanra is rárepültek már Felcsútnál, amelyet eddig ők bérelhettek az államtól. A legfrissebb hírek szerint Mészáros Lőrinc a mostani földárverések jegyzőkönyvei szerint nagyjából 400 hektár földet vásárolt. (Ezzel csak egyetlen baj van: hogy törvény szerint magánszemélynek maximum 300 hektárja lehet.) Az RTL Klub emellettt arról számolt be, hogy a Mészáros-család összesen 1391 hektárnyi földet szerzett az elmúlt időszakban mintegy 1941 millió forintért – azaz az állami agrártámogatás mértéke ezzel pedig csak még tovább nő majd.
Egy kis aprópénz Tiborczéknak
A Felcsúthoz közeli Csabdira, a miniszterelnök vejéhez is jutott egy kis mezőgazdasági támogatás 2010 óta, bár közel sem annyi, mint Mészáros Lőrincékhez vagy Flier Jánmosékhoz. Tiborcz Eszter Zsuzsannához és testvéréhez, Tiborcz István Ferenchez – aki Orbán Ráhel férje – összesen több mint 51 millió forint agrártámogatáshoz került a földek után.
(magyarnarancs)
Bal-Rad komm: Megérdemlik! A Lőrinc koma leginkább. Gázt-vizet szerel. Futballakadémia-elnökösködik. Polgármesterkedik. Disznókat hizlal ezerszám! Szívni-meg ennivalóval látja el a népeket. Utat-hidat-vasutat épít! Egyszóval szorgalmas, kitartó vállalkozó! A magyar vállalkozók elé példaképül lehet állítani! És még a tetejébe a fene tudja mennyi embernek biztosít munkalahetőséget! KENYERET AD NEKIK! MAGYAR CSALÁDOKNAK!
Emberek! Hát ne irigykedjünk! Ők viszik vállukon a “magyar ga(rá)zdaságot”!
Respektáljuk az ő szorgalmukat, kitartásukat!
(Ne feledjük! Egy csomó strómanról van itt szó! Akik töredékével is beérnék azoknak a pénzeknek, amik ÁTFOLYNAK A KEZEIK KÖZT! Egy csomó szerencsétlen hülyéről, akiket egy szélhámos jogász rendesen beültetett a hintába! Ne irigyeljük őket! EZEK MÁR MOST HIDEGET IZZADNAK, HA ARRA GONDOLNAK: MI LESZ HA…?! “ÉNEK” LESZ FIÚK! Kórusban és szólóban!)