2015. augusztus 2., vasárnap

MINDEN MOCSOK MÖGÖTT AMERIKA ÁLL
















___________________________________________________________
ISIS PÉNZELÉSE – UKRAJNA MEGOSZTÁSA – MENEKÜLTHORDÁK EURÓPA ELLEN
Első képen egy állítólagos híres amerikai komikus, akiről kiderült, hogy 35 nőt erőszakolt meg és a Huffpost  ezt a címlapot lehozta,  a nőkkel. A züllött néger állítólag Amerikában „nagyon népszerű” volt. A 2.-3. karikatúra az Iszlám Állam (ISIS) legnagyobb pénzelőjét, Amerikát ábrázolja, a Moscow Times képein. Az 4-es képen az amerikai Stinger rakéta, amit Amerika átadott az ukránoknak. Benedek pápa a véreskezű angol tömeggyilkossal kezelt. A 5-6-os Moscow Times képen az oroszok pár napja hadgyakorlatot hajtottak végre a Fekete-tengeren, de nálunk ez nem volt hír. A 7-es képen a francia csendőrök csepülik a külföldi határsértőket. Bezzeg nálunk...Itt minden kényelmi ellátást megkapnak. A 8-as képen az orosz S-300-as rakéta amit Iránnak is szállítottak. Ennek nyomán Amerika egyből leült tárgyalni Iránnal. A 9-es képen egy ukrán „művész” Putyin fejét lőszerekből rakta ki. Miért nem az ukrán vezetők fejét rakta ki? A 10-es DW képen lévő cirkuszt nálunk teljesen elhallgatták. Valószínű azért, mert annyira gázos ez a hír a zsidókról, hogy nem dicsekedtek ezzel. Még az ATV is elhallgatta. Az 1936-os berlini olimpián Hitler nem rajongott a zsidó sportolókért. Igaz, akkor még Izrael sem volt. Most a betegagyúak kitalálták, hogy a berlini stadionban kizárólag zsidó sportolók bohóckodtak, de közönségük alig volt...és hatalmas Dávid-csillagokkal reklámozták magukat a „zsidó olimpián”. A 11-es képen a furcsa francia pár. Az apja lánya zsidóbérenc lett és kizárta a pártból, de most a bíróság ezt a kizárást törvénytelennek tartotta. A 12-es képen egy francia országi cigánytelepet a rendőrök ledózeroltak. Bezzeg nálunk! Itt új összkomfortos lakásokat kapnak az államtól. A 13-as DW képen a majom elgondolkodik azon, hogy az emberek miért gyilkolják egymást?
http://amagyaroldal.hu/hirek/content/k%C3%BClf%C3%B6ldi-h%C3%ADrek-k%C3%A9pekben-182

Közös hadgyakorlatra készül Kína és Oroszország

Az orosz és a kínai flotta közös parancsnoksága a 2014-es együttes haditengerészeti gyakorlaton - Fotó - cntv.cn . - 14.05.22.
Az orosz és a kínai flotta közös parancsnoksága, – a 2014-es együttes haditengerészeti gyakorlaton – Fotó: cntv.cn – 2014.05.22.

Yang Yujun, a kínai védelmi tárca szóvivője július 30-án kifejtette, hogy a kínai és az orosz fél megállapodása szerint; a két ország hadserege 2015. augusztus 20-a és 28-a között a Nagy Péter-öbölnél és a Japán-tenger környékén közös hadgyakorlatot hajt végre, – Joint-Sea 2015-II fedőnévvel.

A szóvivő megjegyezte, hogy a hadgyakorlat célja az, hogy megszilárdítsák és fejlesszék a kínai-orosz átfogó stratégiai partnerséget, elmélyítsék a két hadsereg közötti baráti együttműködést és tovább erősítsék, a tengeri-védelmi fenyegetésekkel szembeni, közös felkészültséget.
“Több ország is jelezte, hogy a hadgyakorlatra katonai megfigyelőket küldenek” tette hozzá a szóvivő.
Értesülések szerint, a hadgyakorlat közös légvédelmi és védelmi célokat is szolgál és a két hadsereg landolási feladatokat is végre fog hajtani. A két fél helikopterekkel, tengeralattjárókkal, hajókkal, rombolókkal, kísérő hadihajókkal, partraszálló hajókkal és nagy számú tengerészgyalogsággal vesz részt az eseményen.
CRI – SzRTI

Élni és túlélni Donbasszban – A lakosság hétköznapjai

detail_56ddc22110cb83832dab6ac66ec88885Milyen körülmények között élnek ma az emberek a Donyecki és- Luganszki Népköztársaságok területén?

…”Különös, hogy a kommunális költségek a háború ellenére, a 2014 március 1-i szinten maradtak. – Ezzel szemben az ukrán kormány által ellenőrzött területeken a gáz 280%-al „ugrott meg”, a hideg és meleg víz ára 67%-al emelkedett, a villanyszámla 40%-os „hízást” mutatott…

A Kijev által ellenőrzött televíziós csatornák egyre azt sugallják, a Donbassz éhezik, lehetetlenség ott élni. Igaz, hogy mindeközben elfelejtenek interjút készíteni az érdekeltekkel, a helyi lakossággal. Talán legpontosabban így fogalmazhatnánk, valóban súlyos gondokkal küzd a Donbassz, de az emberek mégsem „tépik a hajukat” ezen gondok miatt…

Az egykori Szovjetunióban virágzott a közmunkák intézménye. Ha valaki nem igazán biztos léptekkel, tántorogva haladt a járdán este 23 óra és reggel hét óra között, előbb-utóbb mehetett virágágyásokat ültetni, kerítést festeni, ezt-azt építgetni. Most ez a fajta büntetés-végrehajtás újra virágzik a DNR és az LNR területén…”

***
Július végén formálisan fegyvernyugvás volt Donbassz területén, az ukrán hadsereg időszakosan nem, vagy csak helyenként bombázta a falvakat és a városokat. A Donyecki Hírügynökség egyik híre szerint; a kijevi kormánytól független területen, a július utolsó hétvégéin friss gyümölcsöt lehet vásárolni, – mégpedig jelentős árengedménnyel! Ilyen szociális jellegű hirdetést nem először publikál a hivatalos sajtó itt, a megmerevedett frontvonal mentén. A Lenta.ru a Donbassz lakóinak mindennapi életét vizsgálta ezen hír kapcsán.

A lakáskérdés

pic_c4c9dbc25095ac2b4bb5c5bbcc0360c6Luganszk teljesen lerombolt látképéhez képest Donyeck viszonylag épen maradt. A törött ablakok és a hatalmas lyukak a falakon eléggé szembetűnőek, de a helyi lakosság szemmel láthatóan már megbirkózik a javítás-újjáépítés feladataival.
A háború előtt Donyeckben egy kétszobás lakás 45-50 ezer dollárért talált új gazdára, ma az ingatlanügynökök szerint 15 000 dolláros árból még kedvezményt is ígér a tulajdonos. Általában a szűkös anyagi viszonyok között élők próbálnak ily módon javítani a család költségvetésén. Mások még kivárnak, várják a jobb idők eljövetelét és az árak emelkedését. Lakást bérelni a város bármely részében könnyűszerrel lehet, rengeteg az ajánlat. Korábban havi 3 000 hrivnyáért már viszonylag jó állapotban lévő lakást lehetett bérelni, ma 1 000 hrivnya körül alakul az alku előtti ár.
Donyeckben is, mint bárhol a Donbasszban a központi fekvésű lakások voltak a népszerűbbek. Ma egészen más aspektus az irányadó, „ide nem repülnek a bombák” áll a hirdetésekben a szabvány mondat. Legnépszerűbbek a Zapervalnaja és Donszkoj kerületek, ezek esnek legtávolabb a becsapódások helyétől. Kevés szórakozási lehetőség található arrafelé, helyenként még az útburkolat is hiányzik, de „messze esik a repülőtértől”. Bár a fegyvernyugvás óta egyre-másra tünedeznek fel a lakók a repülőtérhez közeli lakásokban is.
Bakinszkaja városrész, amely 20 perc gyaloglásra fekszik a vasútállomástól és 20 perc autózás a repülőtértől már biztonságos területnek tekinthető. Oda viszik óvodába azokat a gyerekeket, akik a Marjinkába vezető út mentén laknak.

A benzin aranyat ér

pic_106886aae9bc970570e53e627167c0edA helyi lakosok véleménye szerint ma feleannyi autó gurul az utakon, mint a háború előtt. Ez nemcsak azért van így mert a régió sok lakója elhagyta házát, lakását.  Benzint nagyon ritkán lehet tankolni a kutakon, az autó tulajdonosa vagy vezetője néha órákig is keresi a benzinlelőhelyeket.
Másrészt az ár igen magas. Kijevben az A-92-es benzin literje 19.9 hrivnya, az A-95-ös 20.64 hrivnya. A DNR és az LNR felkelők által ellenőrzött részein az előbbi literje 27 hrivnya, az utóbbi 27.50 hrivnyába kerül. A felkelők táborában fel-felröppennek a hírek, hogy hamarosan orosz benzin jön, amely a jelenlegi árak felébe fog kerülni.

A boltok polcain

pic_877cdd04cfd8ce75bc52b31c933823e1Az elmúlt hónapokban az ukrán hivatalos sajtó hasábjain megjelent hírek szerint a Donbassz boltjai tátonganak az ürességtől, más források szerint minden kapható. Valójában mindegyiküknek igaza van, minden attól függ, a konkrét hírforrás milyen céllal adja az információt. Ugyanis egyszer ez, másszor az hiányzik valóban a polcokról, és általában váratlanul köszönt be a hiány, nem lehet készülni rá. Egyszer nincs sajt, másszor hiánycikk a tej, a csirke, a felvágott, a borotválkozási eszközök, fogkefék és paszták, légfrissítő, hajlakk miegymás.
Mindennek egyszerű a magyarázata; a háború előtt a városok ezen árukból önellátóak voltak. Például a Hercules-üzem, amely húskészítményeket állított elő, ma zárva van. Az élőállatot a zaporozsjei vagy dnyepropetrovszki régióból hozták, de ma a blokád miatt a gépkocsik nem járnak. A kozmetikai cikkeket gyártó kisüzemet a háború a földdel tette egyenlővé.
Ma a polcokon lévő áruk 90%-a orosz vagy fehérorosz gyártmányú. A Rosztov-na-Donu orosz városba vezető úton (210 km) szakadatlanul jönnek-mennek az áruszállító teherautók, hiszen itt nem kell ukrán területen áthajtani. Végül is minden a tervezés függvénye. A boltok vezetői, eladói nem szoktak hozzá ahhoz, hogy valami is hiányozzék a többnyire helyi előállítású áruféleségekből, ezért nehezen tudják megtervezni a folyamatos szállítást. Általában az utánrendelés a megoldás, de míg az megjön, addig az az áruféleség hiányzik a polcokról.
A választékot most Moszkva, a moszkvai kerületi, Minszk, Mineralnije Vodi, Sztavropol, Belgorod, Breszt, Kurgán, Habarovszk Rosztov-na-Donu városok gyártói biztosítják. Az árak a kijevinél 20-100%-al magasabbak. Ami Kijevben 90 hrivnya, az a Donbasszban 130. De egyre gyakrabban fizetnek az emberek orosz rubellel, ez lassanként kiszorítja a hrivnyát a DNR és az LNR területéről.

Mennyi a pénz értéke?

A pénz árfolyamát általában a Donbassz központi bankjai állapítják meg, ezek az elmúlt év vége óta működnek. Habár a „működnek”, itt nem a megfelelő kifejezés. A bankfiókok végeznek ugyan pénzügyi műveleteket, de sem hitel-, sem depozit-programok nincsenek a választékban, bankkártyák nincsenek itt forgalomban, a fizetést és más szociális juttatásokat borítékban, aláírás ellenében veszi át a lakosság.
A fizetések mértéke nagyjából ugyanaz, mint bárhol Ukrajnában, illetve egy kicsivel magasabb. Ez év áprilisában még az ukrán és az orosz pénz is forgalomban volt, ma már csak orosz rubelben zajlik a pénzforgalom. Május óta adótételek is megjelentek a fizetések mellett, eleddig csak „feketén”, adómentesen jutottak hozzá a fizetésekhez az emberek.
Különös, hogy a kommunális költségek a háború ellenére, a 2014 március 1-i szinten maradtak.  Ezzel szemben az ukrán kormány által ellenőrzött területeken a gáz 280%-al „ugrott meg”, a hideg és meleg víz ára 67%-al emelkedett, a villanyszámla 40%-os „hízást” mutatott.
Donbasszban minden szolgáltatás árát a helyi adminisztráció útján fizetik be a lakosok, – de mivel a felkelők nem működnek együtt Rinat Ahmetov oligarcha elektromos áramot szolgáltató vállalatával, – így a régi villanyszámlák adósságai már a múlté lettek.
A legtöbb nyugdíjas két helyről is kap átutalást, a Donbassz adminisztrációjától és Kijevtől is. „Kevesebb jut a háborúra” jelentik ki Donbassz pénzügyi vezetői, amikor nem igazán ügyelnek a nyugdíjasok effajta ügyeskedéseire. Mivel itt egy ukrán bank sem működik, egy új szolgáltatás kapott lábra a helyi lakosok között, a kártya készpénzesítése. Donyeckben mindenhol ott függ a felirat: ”Segítünk készpénzt levenni a kártyáról”.
Mivel nem mindenki hagyhatja el a Donbassz területét, ez a szolgáltatás virágzik a városokban és futószalagra helyezte az internet-banking műveleteket. A dolog így működik: A polgár valamelyik ukrán bank kártyájával érkezik a műveletet elvégző „szakértőhöz”, – a kártyára valamilyen szociális juttatás értéke került átutalásra, tegyük fel családi pótlék vagy nyugdíj. A „szaki” elveszi a delikvens kártyáját, – az összeget átvezeti a sajátjára, majd a pult alól előhúz egy összeget és máris átadja a kártya tulajdonosának. Ezután havonta egyszer-kétszer a legközelebb fekvő ukrán városba utazik, s a saját kártyájáról „kasszíroz”.
A szokásos tarifa 5%, a rubel műveletekért nem jár percent, mert a kurzus változása bőven kárpótolja az iniciatív „szakembert”.

Közmunkák

Az egykori Szovjetunióban virágzott a közmunkák intézménye. Ha valaki nem igazán biztos léptekkel, tántorogva haladt a járdán este 23 óra és reggel hét óra között, előbb-utóbb mehetett virágágyásokat ültetni, kerítést festeni, ezt-azt építgetni. Most ez a fajta büntetés-végrehajtás újra virágzik a DNR és az LNR területén.
Ukrajnától eltérően a Donbassz területén létezik halálbüntetés is, – golyó által. A statisztika nem nyilvános.
A korrupció kifejezés azonban hiányzik a bűnügyi jelentésekből, a helyi lakosság szerint nem is igazán virágzik, inkább „nevelő célzatú beszélgetés” folyik a kiskaliberű elkövetővel. Ha mégis átlépi valaki a „nagybani” korrupció kerítését, számíthat rá, hogy komoly börtönbüntetés, és még komolyabb „jóvátétel” lesz az osztályrésze. A lakosság történetei szerint eleinte sokan próbálkoztak a már jól bejáratott és megszokott úton előnyökhöz jutni a csinovnyikok irodáiban, – de lassacskán ezek a műveletek kiszorultak a Donbassz közéletéből.

A kommunikáció nyelve

Már a háború előtt is ritkán lehetett itt ukrán nyelven beszélgető embereket találni, ám a harcok kezdete óta szinte csak oroszul beszél a lakosság. Ez év január 1. óta az orosz a hivatalos nyelv az ügyintézések során.
Csökkentett óraszámban ugyan oktatják még az ukrán nyelvet az iskolákban, viszont az orosz nyelv oktatására fordított időt megkétszerezték. A középiskolákban a háború előtt az ukrán volt az oktatás nyelve, ma az orosz nyelv teljesen kiszorította ezt a gyakorlatot.
A régiókban nincs ukrán nyelvű kábeltelevízió. A polgárok vagy az orosz csatornákat nézik, vagy  helyi adókat „fogják”. Az ukrán elnök újévi köszöntője csak az interneten volt látható.

Területi hovatartozás

Nehéz kiértékelni a helyiek érzelmeit a területi hovatartozással kapcsolatban. Tapasztalatunk szerint nem is igazán „oroszbarát” mint inkább „ukránellenes” a lakosság hangulata.
Elbeszélések szerint, amikor Kijevben pánik volt a hrivnya hirtelen romlása idején, akkor Donbassz lakossága néhány hónapja már semmilyen pénzt nem látott és csak az orosz emberbaráti konvojok mentették meg sokukat az éhhaláltól.
pic_acb9882838dde233e4c0787de707e88dPontosítani kell ugyanakkor, – ez az ő saját, tudatos választásuk volt, egyszerűen elfáradtak az Ukrajnában már az állandósult és átláthatatlan változásoktól.
A Kijev által ellenőrzött televíziós csatornák egyre azt sugallják, a Donbassz éhezik, lehetetlenség ott élni. Igaz, hogy mindeközben elfelejtenek interjút készíteni az érdekeltekkel, a helyi lakossággal. Talán legpontosabban így fogalmazhatnánk, valóban súlyos gondokkal küzd a Donbassz, de az emberek mégsem „tépik a hajukat” ezen gondok miatt.
„Fölment az ára? Sebaj, egy kicsit visszafogjuk magunkat! Nincs ma hús? Nem gond, halat eszünk! Amennyiben jellemeznünk kellene a Donbássz lakóinak viszonyát a háború okozta nehézségekhez, csak arra szeretnénk emlékeztetni, hogy Kijev a „területért harcol”, míg ezeknek az embereknek ez a „terület” az otthonuk és ők még sokáig emlékezni fognak arra, hogy Kijev „nem értük harcol, hanem ellenük.”
Forrás: Nyikolaj Podgornij / Lenta.ru – Fordította: Rapid Press
Ajánlja: Fort András / Szabad Riport

Második front alakulhat ki Nyugat-Ukrajnában – Rivne is függetlenedik Kijevtől?

Ukrajna nyugati részén is háborús állapotok alakulhatnak ki; egy ukrán katona szerint a Rivne régió jelenleg is közel áll ahhoz, hogy háborúban álljon a kijevi kormánnyal.
Egy korábban a Donbassz régióban harcoló ukrán katona nyilatkozott a Zvezda TV csatornának arról, hogy a Rivne régióban is olyan állapotok uralkodnak, mint a délkelet régiókban közvetlen a háború kezdete előtt. Jevhen Dejdej országgyűlési képviselő – aki korábban részt vett a donbasszi harcokban – szerint nem csak a lakosság ellenséges a kijevi kormánnyal szemben, de az önkormányzat is annak határán áll, hogy fegyvert fogjon a kormány ellen. A helyszínre érkező képviselő szerint a kormányváltás óta olyan mértéket öltött a korrupció, hogy az emberek nem csak a romló megélhetési viszonyok, de az egyre látványosabb korrupció miatt is hajlandóak lennének fegyvert fogni a kijevi hatóságok ellen, hogy saját maguk rendelkezzenek a régió sorsáról, és önrendelkezést vívjanak ki. A képviselő szerint a Rive régió egy második Donbasszá válhat a következő hónapok során, ami Ukrajna láncreakció szerű széthullásával végződhet.
Dejdej hozzátette, hogy a kijevi kormány egy fronton sem tud háborút vívni külső segítség nélkül, és jelenleg mindent megtesz annak érdekében, hogy a fegyveres szabadcsapatok felszámolása ne egy második front nyitását jelentse. Ebben a helyzetben a Rivne régió függetlenedése azt jelentené, hogy az atlantista kormánynak akár heteken belül csak a főváros felett maradna ellenőrzése.
A Rivne régió már a kijevi puccs idején is forró pont volt. 2014 februárjában az Oroszország Hangja számolt be arról, hogy az ellenzék fegyveresei elfoglalták a rivnei atomerőművet. A nukleáris létesítményeket is érintő puccs során a kormánypolitikusok egy része elhagyta az országot, és a fegyveres ellenzék képviselői azóta vezető pozíciókat kaptak az államigazgatásban. Európában teljes hírzárlatot rendeltek el annak kapcsán, hogy egy atomerőmű kicsúszott ellenőrzés alól, és az ott történtekről azóta nem jutott ki információ. Az új kormány azonban a puccs után következő időszakban amerikai befektetők számára elprivatizálta az atomerőműveket és az energiaszektor nagy részét.


http://hidfo.ru/2015/08/masodik-front-alakulhat-ki-nyugat-ukrajnaban-rivne-is-fuggetlenedik-kijevtol/

Donbassz

donu
Donbassz frontjainak “hétvégi” hangulatába belerondított Gorlovka és Donyeck latortüzérségi ostroma, ami Donyecknél tegnap este kezdődött. Gorlovkánál CSAK folytatódott.
Sztanyica Luganszkát tegnap este óta aknavetőzik Valcman pribékjei.
Gorlovkát az éjszaka északi-északkeleti irányból tanktüzérséggel ostromolta a martalóchad. Dzserzsinszkből a “szokásos módon” folytattáka tüzérségi terrort.

Djebalcevot is martalóctüzérségi támadás érte ma délelőtt fél tíz körüli időpontban.
Donyecket mára virradóan messzehordó, önjáró, nagy kaliberű lövegekkel bombázta a valcmanista latortüzérség Vodjanovo irányából.

A város Petrovszkij és Kujbisev kerülete romokban hever és lángol.
A nemrégiben “Венгерская-Magyar” névre (joggal) átkeresztelt utca egyik családi házának romjai között egy négytagú családot pusztított el a tüzérségi terror. Köztük egy 14 éves leány is meghalt.
utca
Peszkiben éjszakára fölerősödtek a harcok, de a helyzet alapvetően nem változott.
Donyecktől délre majdhogynem teljes a nyugalom. Néha-néha munkálkodik a latortüzérség, de különösebb hatás nélkül.
Összességében véve MINTHA VALAMI készülődne!
https://balrad.wordpress.com/2015/08/02/donbassz-52/