2017. november 21., kedd

A NATO-ból kilépésen gondolkoznak a török törvényhozók

Pénteken Recep Tayyip Erdogan török államfő bejelentette; Törökország hazarendel 40 török katonát a Norvégiában zajló Trident Javelin hadgyakorlatról. A parlamenti képviselők a NATO-ból kilépést fontolgatják, amiért a katonai szövetség nem kezeli egyenrangú félként Törökországot.
A Nemzeti Mozgalom Párt (MHP) frakcióvezető-helyettese, Erkan Akcay hétfőn a Szputnyik hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, a NATO pszichológiai hadviselést folytat Törökország ellen, emiatt a kormány fontolóra kell vegye a NATO-ból kilépést.
“Az utóbbi fejlemények azt mutatják, hogy a NATO pszichológiai hadviselést folytat Törökország ellen. Emiatt beszélünk arról, hogy egyáltaltalán szükségünk van-e a NATO-tagságra. A szövetség számos ellenséges megnyilvánulást tett Törökországgal szemben” – mondta, hozzátéve, hogy a NATO szervezetében olyan tervezetek is terjednek, melyek Törökország területi egységének megbontását készítik elő.
A politikus megjegyezte; Ankara tiszteletben tartotta a szövetség alapelveit, miközben a NATO nem teljesítette Törökországgal szemben tett vállalásait.
“A NATO-ból való kilépést nem kell apokalipszisnek tekinteni… Ma Törökország nem az az ország, ami 1952-ben belépett a NATO-ba. Nem olyan ország, aminek a létezése a NATO-tagságtól függ. Törökország ma olyan ország, amely legitim módon megvédi a török nemzet érdekeit, akaratát és pozícióit” – mondta.

Hasan Bitmez, az Aranykor Párt vezetőhelyettese szintén Akcay álláspontját képviseli, miszerint a török kormány fontolóra kell vegye, hogy a NATO szervezetén kívül gondoskodjon saját biztonságáról.
“A NATO prioritásai a saját érdekképviseletre összpontosítanak. A szövetség pajzsként akarja használni Törökországot, amivel megvédheti magát a külső fenyegetésektől. Emiatt szükséges felülvizsgálni a NATO és Törökország viszonyát. Törökország biztonsága és a Nyugat biztonsága két külön dolog… ezt meg kell érteni. Törökország új biztonsági koncepciót kell találjon a NATO szervezetén kívül”mondta Bitmez a Szputnyik hírügynökségnek nyilatkozva.
A politikus hozzátette; valószínűtlen, hogy a NATO a közeljövőben barátságos lépéseket tenne Törökország és szövetségesei irányába.
Időközben Jens Stoltenberg NATO-főtitkár bocsánatot kért a török elnöktől a norvégiai hadgyakorlaton történt incidens kapcsán.

http://www.hidfo.ru/2017/11/a-nato-bol-kilepesen-gondolkoznak-a-torok-torvenyhozok/



A
török államalapító képére lőttek Norvégiában egy NATO-hadgyakorlaton

A török államalapító Kemal Atatürk portréját használták céltáblának a NATO egy hadgyakorlatán Norvégiában. Az elkövetőt fegyelmi eljárás alá vonták, a katonai szövetség főtitkára pedig elnézést kért a török elnöktől; elmondása szerint ez az incidens nem a NATO hivatalos álláspontját tükrözi.
Miután Törökország hazahívott 40 katonát a NATO Norvégiában, Stavanger városa mellett zajló hadgyakorlatáról, Jens Stoltenberg NATO-főtitkár egy telefonbeszélgetés során elnézést kért a török államfőtől, és azt mondta, az incidens nem tükrözi a NATO hivatalos álláspontját.
A telefonbeszélgetés során Stoltenberg elmondta, hogy az inzultust egy a norvég fegyveres erők által felbérelt civil tanácsadó követte el, akit azóta fegyelmi eljárás alá vontak. Elmondása szerint a NATO meghozta az ahhoz szükséges intézkedéseket, hogy többé ne történhessen ilyen eset.
Az incidens során a török államalapító Kemal Atatürk mellszobrának képével ábrázolták az ellenséget a hadgyakorlat során. Emellett egy másik incidens is történt, ahol a jelenlegi török államfő Erdogan nevét mutatták fel mint “ellenséges ország vezetőjét”.
A török államfő dühödt reakciót adott az esetre, és azonnal hazahívtak 40 török katonát Norvégiából. Az incidens általános felháborodást vont magával Törökországban; volt, aki visszaadta a NATO-tól kapott kitüntetéseit. Az Aftenposten szerint az inzultusért felelős norvég személyt eltávolították a hadgyakorlatokról – de az elkövetőt nem nevezték meg.
A Trident Javelin nevű hadgyakorlatot a Norvégiában az elmúlt 20 év során lezajlott legfontosabb hadgyakorlatnak tartják, melyen többek közt kibervédelmi gyakorlatokat tartottak és biológiai, illetve vegyi támadások elleni védekezésre is készülnek a “szövetséges” erők. Törökország több mint 600000 fős fegyveres erőivel a NATO legnagyobb hadsereggel rendelkező országa, az Amerikai Egyesült Államok után.

http://www.hidfo.ru/2017/11/a-torok-allamalapito-kepere-lottek-norvegiaban-egy-nato-hadgyakorlaton/

Putyin titkos amerikai biológiai fegyverre utalgat

Oroszok elleni vírus kifejlesztésén dolgoznak az amerikaiak, akik már több járványt is okozhattak a világban. Sőt, az oroszok 1990-es évekbeli demográfiai visszaesése mögött is a segítségként küldött vakcinák állhatnak – az orosz állami sajtó azután kapcsolt Nyugat-ellenes anyagaival magasabb fokozatra, hogy az elnök közölte: valami okból az amerikaiak érdeklődnek az oroszok biológiai mintái iránt.
„Hát azt tudja, hogy biológiai mintákat gyűjtenek be országszerte? Méghozzá különböző etnikumokét, Oroszország több pontján. Na, ez a kérdés, miért? Céltudatosan és profin. Ilyen nagy érdeklődés van irántunk” – ez nem a gyógyszergyárak világ-összeesküvését leleplező kerületi chemtrailklub előadásán hangzott el, hanem maga Vlagyimir Putyin mondta az orosz elnök alá rendelt emberi jogi tanács ülésén.
Az orosz elnök ezzel új szintre emelte az országot körülvevő ellenségről szóló kormányzati retorikát. Az anyaggyűjtésről szóló beszámoló után napokig az orosz állami sajtó elsőrendű híre és tüzetes elemzést igénylő témája volt az oroszokat genetikai alapon gyanús alapossággal vizsgálgató amerikai tudósok kutatómunkája.

Fogy az orosz az amerikaiak miatt

Az állami Pervij Kanal egyik hétvégi hírműsorában negyedórás bejátszásban boncolgatták, mit is keresnek az oroszokban az amerikaiak. A beszámoló szerint az amerikaiakat kifejezetten az europid rassz oroszországi képviselői érdekelték, eszerint az ukrajnai minták sem feleltek meg a megrendelőnek, aki ribonukleinsav és ízületi hártyák mintáit kérte.
A hírből, többek között az orosz fogyasztóvédelem egykori vezetőjétől, tisztifőorvosától, jelenleg a parlament oktatási és tudományos bizottságának elnökhelyettesétől, Gennagyij Onyiscsenkótól az oroszok milliói arról értesülhettek, hogy
  • az Egyesült Államok begyűjti a mintákat, hogy a jövőben kifejezetten egy-egy etnikummal szemben bevethető biológiai fegyvert fejlesszen ki;
  • ehhez a Szovjetunió széthullása után kutatóállomások láncolatával vette körbe Oroszországot;
  • Kazahsztánban, Ukrajnában és Grúziában is van ilyen állomás, és utóbbi helyen, megmagyarázhatatlan módon új vagy rég elfeledett betegségek bukkantak fel.
  • Egy madagaszkári járvány és a Kínából indult, 2002–2003-ban pusztító madárinfluenza is mesterséges vírus lehetett, milyen furcsa, hogy csak ázsiaiak haltak bele (ez egyébként nem igaz, ha másért nem, a vírust először kimutató olasz Carlo Urbani miatt, aki Thaiföldön szintén belehalt a fertőzésbe), de a legfontosabb állítás:
Az 1990-es évek alacsony oroszországi születésszámait nyugati vakcinák okozhatták.
A felsorolást lezárva a bejátszásban azért megjegyzik: ennyi év távlatából persze mindezt már nem lehet bizonyítani.

Leleplezték a nyílt tendert

A Putyin által megemlített megrendelés egyébként nem volt titkos, az elnök nem is állított valótlanságot, amikor biológiai minták beszerzéséről beszélt. Még a nyáron jelent meg egy közbeszerzési pályázat az amerikai védelmi minisztérium oldalán, itt esik szó arról, hogy ukrajnai mintákat nem fogadnak el – erről még a nyáron számolt be az orosz állami Russia Today (RT), de akkor nem lett belőle hír, csak négy hónappal később, amikor az elnök is megemlítette.
Bár a minták beszerzése évtizedes gyakorlat, a katonai megrendelő alkalmas arra, hogy bizalmatlanságot keltsen. „Mivel a kutatásokat folytató kórház a légierőhöz tartozik, a közbeszerzésnek a minisztérium oldalán is meg kell jelennie” – mondta a Novaja Gazetának a Lomonoszov egyetem biológiaprofesszora, aki tudatlannak nevezte az elnököt az összeesküvés-elméletet idéző kijelentéséért.
Nem hiszem, hogy Vlagyimir Vlagyimirovics kedvtelésből evolúcióról szóló könyveket olvas. Odafirkáltak neki valami marhaságot, ráadásul nagyon ártalmasat.
Nyilatkozata után valószínűleg sok tudományos együttműködés orosz résztvevőjének összerándult a gyomra” – mondta Mihail Gelfand, megjegyezve, hogy az ilyen tudományellenes nyilatkozatok oda vezetnek, hogy a hazai kutatásokat is segítő együttműködésben gondolkodó orosz szakemberek inkább külföldön maradnak, ha ilyet hallanak, mert joggal tartanak attól, hogy kimaradnak a világ tudományos vérkeringéséből, ami sem nekik, sem Oroszországnak nem volna érdeke.
Gefand szerint – aki mellesleg a Kreml által orosz Szilícium-völgynek megálmodott Szkolkovóban lévő Szkoltyeh Tudományos és Technológiai Intézet működtetésében is részt vesz – a nyílt beszerzés épp annak cáfolata, hogy a programnak valami titkos célja lenne. Ehhez csöndben is beszerezhetnék a mintákat, és oroszok is akadnának hozzá bőven az Egyesült Államokban is.
Kézenfekvőbb, de kevésbé izgalmas feltételezés, hogy a beszerzés olcsóbb közvetlenül Oroszországból, ahol ugyanakkor a szaktudás is megvan a mintavételhez – tároláshoz, szállításhoz –, ami azért bonyolultabb, mint egyszerűen vattára csöppenteni egy kis nyálat, aztán feladni postán. És fájdalommal is jár az ízületi membránból és az ízületi folyadékból való mintavétel, amit egészséges embereken kell elvégezni, tehát ezért is fizetni kell.
Nem valószínű azonban, hogy ha szupertitkos projektről lenne szó, akkor két tucat minta beszerzésén spórolva kockáztatnák a lebukást.
A titkosság érzetére ennek ellenére Putyin nyilatkozata után a szóvivője is ráerősített, amikor azt mondta, hogy az elnök titkosszolgálati forrásokból értesült a beszerzésekről – noha az RT hónapokkal korábban hírt adott a nyilvános, amerikai közbeszerzésről. Dmitrij Peszkov azt is hozzátette, hogy a minták begyűjtésével az NGO-k foglalkoznak.
Ezek alapján könnyen lehet, hogy a közeljövőben törvényjavaslat is születik a minták kivitelének szigorításáról.

A rettegő polgár a vezetőihez húz

Kérdés, ha valóban biológiai fegyver előkészítésétől tart a Kreml, akkor erről miért számol be nyilvánosan, és miért engedélyezi, hogy a minták továbbra is begyűjthetők és kivihetők legyenek, teljesen legálisan. Az elnök mintha inkább csak a külvilággal szembeni bizalmatlanságot és a fenyegetettség érzetét akarta volna erősíteni az oroszokban – nem véletlenül említette Putyin szóvivője a programban részt vevő NGO-kat. A külvilágtól való elidegenítés folyamatába beleillik Putyin nyilatkozata éppúgy, ahogy az az alsóházban szerdán megszavazott törvénymódosítás is, amely a külföldi sajtóorgánumok külföldi ügynökként való bejegyzését írja elő.
GettyImages-733034
Fotó: East News / Liaison / Getty Images Hungary
A fenyegetéssel teli világ képének felfestésével Putyin azt is erősítheti az oroszokban, hogy egyedül ő adhat biztonságot, aminek a márciusi elnökválasztás miatt kiemelt jelentősége van – bár hivatalosan még nem jelentette be, hogy újra indul a hatéves mandátumért, de senki sem számol más forgatókönyvvel, és a viszonyok ismeretében a győzelme sem kérdés.
Igaz, a túlzottan apokaliptikus kép kapcsán felvetődhetne, hogy Putyin irányításának 18 évében – ebből ötöt kormányfőként teljesített – miért asszisztált az orosz állam egy ilyen, az oroszokat létükben fenyegető programhoz.

Tíz éve is rettegni kellett

Nem először veti fel a Kreml, hogy biológiai fegyvert készítenek az oroszok ellen. 2007-ben néhány hétre le is állították mindenféle emberi minta kiszállítását – azokét a donorra váró betegekét is, akik mintáit elemzésre szállították volna külföldre – a Szövetségi Biztonsági Szolgálat jelentésére hivatkozva, amely szerint az Egyesült Államok titkos kutatásra használja fel az anyagokat.
Aztán a tiltást feloldották, minden folytatódott a régiben, a biofegyverrel való ijesztgetés egyszerűen lekerült a napirendről.
Az orosz tudósokon túl természetesen az amerikai fél is igyekezett megválaszolni az orosz kérdéseket. A beszerzésben érintett amerikai légierő oktatási és kiképzési parancsnokságának (AETC) képviselője a Ria Novosztyival közölte: a program célja a mozgásszervi megbetegedések vizsgálata, és mivel az eredeti minták is oroszoktól származtak, ezért a kontrollcsoporthoz is hasonló minták kellenek.
Az orosz külügyminisztérium erőltetettnek találta az amerikaiak magyarázatát. „Én nem bízom az orvosokban, mert nem értek a témához, de nekem kívülállóként is erőltetettnek és kétségesnek tűnik a magyarázat” – adott képet az érvelés színvonaláról az orosz külügyminiszter helyettese.

Oroszellenes vírusok?

De ki lehet egyáltalán dolgozni egy-egy etnikumra jellemző halálos biológiai fegyvert? Végül is az ázsiaiak laktózérzékenyek, az alkoholt lebontó enzimjük is kevésbé hatékony, mint az italt jobban bíró európaiaké.
Miért nem volt pestis Amerikában?

Miért nem volt pestis Amerikában?

Amerika őslakosságát a gyarmatosítók betegségei tizedelték meg, az indiánok viszont nem fertőzték meg semmivel az európaiakat. De miért nem alakultak ki halálos betegségek az újvilágban? Tovább
Elméletileg igen, ha egy csoport évezredeken át zárt közösségben él, megjelenhet olyan marker, amely csak és kizárólag rá jellemző, bár még ebbe kapaszkodva sem valószínű, hogy külön rájuk szabott vírust lehetne kidolgozni. Ilyen zárt közösségek nemcsak ma nincsenek, de a múltban sem nagyon voltak, a népvándorlás rendszeresen kimozdította helyükről a közösségeket. (Amerika felfedezése lehetne ellenpélda, hiszen bő tízezer éve nem érintkeztek az óvilággal, és körükben az európaiak által behurcolt betegségek sokkal nagyobb pusztítást végeztek, mint a hódítók fegyverei. Ennek azonban nem genetikai okai voltak, hanem az, hogy az őslakosok szervezete még nem dolgozta ki az új betegségek elleni védelmet, mivel még nem találkozott azokkal a kórokozókkal.)
Oroszország esetében végképp nem tűnik kivitelezhetőnek egy ilyen fegyver, hiszen népessége annyira kevert, hogy nincs olyan, orosz „nemzeti-genetikai” vonás, amelyre vírust lehetne kidolgozni. Az orosz állami sajtó erről szóló anyagaiban – ahol periférikusan megemlítik ugyan a tudományos ellenérveket – azonban inkább azt hangsúlyozzák, hogy most még talán nincs rá mód, de a technika fejlődésével talán igen, ezért is folynak ezek a külföldi kutatások.
Legfeljebb az összeesküvés-elméletek hívei, katonai szakértők, újságírók beszélnek ilyen fegyver lehetőségéről, tudományos körökben erről senki sem beszél komolyan – mondta az Orosz Tudományos Akadémiához tartozó genetikai laboratórium vezetője. Szvetlana Borinszkaja szerint egy ilyen fegyver teljesen kiszámíthatatlan lenne, nagy pusztítást végezne a saját lakosság körében is, így bevetésük értelmetlen lenne.
A mintákat valóban alapkutatásokra és főként donorkeresési céllal viszik külföldre, amivel oroszok tízezreit is megmentik,
éppúgy, mint másokat a világban, akik szervátültetésre várnak.
Hogy a biológiai fegyver a Kreml szerint is inkább csak kampányfogás, mint valóság, azt jelzi egy meglepő gesztus is: a már idézett egykori orosz tisztifőorvos lényegében az amerikai biológiai fegyverprogram kiszolgálásával vádolta meg a mintákat összegyűjtő cégek egyikét, az Invitrót, ennek ellenére november 1-jén – két nappal Putyin bombasztikus nyilatkozata után – az orosz kormány kitüntette a vállalkozást, az egészségügy terén biztosított magas szintű szolgáltatásai elismeréseként.

Nyilas Gergely