2015. május 11., hétfő

Obama nyomást gyakorolt az európai kormányokra

Alekszej Puskov hidfo.ru
Alekszej Puskov, az orosz Állami Duma külügyi bizottságának vezetője szerint az Obama-adminisztráció számos európai országra nyomást gyakorolt annak érdekében, hogy vezetőik utasítsák vissza a moszkvai győzelmi felvonuláson részvételre kapott meghívást.
“Az Obama-adminisztráció fokozott nyomást gyakorolt azon európai országok vezetőire, melyek végül nem vettek részt a győzelmi felvonuláson. Ez az amerikai módszer. A többi csak retorika.”
A hagyományok szerint Moszkva 68 külföldi vezetőt hívott meg a fasizmus felett aratott győzelem 70. évfordulójának alkalmára rendezett katonai felvonulásra, többek között az ENSZ, az Európai Unió és az Európa Tanács vezetőit is. A Moszkvában tartott rendezvényekre végül mintegy 30 külföldi vezető látogatott el, de közülük sem mind vett részt a katonai felvonuláson.
Az utóbbi évek során bebizonyosodott, hogy számos európai szélsőjobboldali szervezet amerikai kontroll alatt áll, és miközben magukat rendszerellenes ellenzékként próbálják felmutatni, a gyakorlatban a radikalizálódó tömegek lekötését folytatják. Egyes esetekben a rendszerellenes szélsőjobboldali szervezetek közreműködnek Washington geopolitikai céljainak megvalósításában. Erre egy közeli példa a lengyel szélsőjobboldal, amit az utóbbi évek során több alkalommal mozgósítottak a kormány ellen, minden esetben olyan időpontban, amikor a kormány mérsékelt ellenállást mutatott az amerikai külpolitikai törekvésekkel szemben. Ukrajnában pedig a Jobb Szektor nevű, magát nemzetiszocialista szervezetként meghatározó mozgalmat használták fel a legitim kormány eltávolítására 2014 februárjában. Washington számára emiatt kínos a fasizmus feletti győzelem; a nyugati országok még mindig a múlt évszázadi ideológiákkal operálnak, – nem csak saját demokráciáik váltógazdaságának működtetése, de geopolitikai céljaik megvalósítása során is.


http://hidfo.ru/2015/05/obama-nyomast-gyakorolt-az-europai-kormanyokra/

Még sosem akartak ennyien kivándorolni Magyarországról

A kivándorolni szándékozók aránya 2015 áprilisában magasabb, mint eddig valaha volt – derült ki a TÁRKI 2015. áprilisi adatfelvételéből. A felmérésből azt is megtudni, hogy a magyarok egyre többfelé mennének a világban, ugyanis a három közkedvelt irány – az Egyesült Királyság, Németország és Ausztria – súlya számottevően csökkent a célországok között.
Sosem akartak ilyen sokan kivándorolni
Az 1997-ig alacsony halmozott migrációs potenciál elsősorban a rövid távú munkavállalás növekedése miatt gyorsan nőtt 2005-ig, majd megint csak a rövid távú munkavállalási tervek visszaesése miatt valamelyest mérséklődött 2010-re – hívja fel a figyelmet a TÁRKI. 2010 és 2012 között a migrációs potenciál nőtt, utána 2014-ig újra valamelyest csökkent.
Tavaly óta ugyanakkor ismét jelentősen megnőtt a külföldi munkavállalást tervezők és a kivándorolni szándékozók aránya.
Értelmezésünk szerint a rövid és hosszú távú külföldi munkavállalási szándék abban különbözik a kivándorlástól, hogy azok nem örökre szólnak, és a munkavállalástól függetlenül itthon is maradna egy fenntartott háztartása a megkérdezettnek. Továbbá a lenti ábra alapján úgy értelmezzük, hogy a megkérdezettek több választ is megjelölhettek, azaz elképzelhető, hogy egyszerre fontolgatják a rövid- és a hosszú távú külföldi munkavállalást, illetve a végleges kiköltözést is.
stat
Ha így értjük, akkor a halmozott adat alapján elmondhatjuk, hogy a tavalyi 14 százalékhoz képest ma már a lakosság 17 százaléka fontolgatja rövidebb vagy hosszabb időre elhagyni az országot. Ilyen sokan utoljára 2011-ben terveztek távozni.
Noha a rövid és hosszú távon külföldön munkát vállalni szándékozó száma is emelkedett tavalyhoz képest, a legszembetűnőbb és legnagyobb emelkedés a kivándorolni szándékozók számában történt.
Míg tavaly csupán 5 százalék válaszolt úgy, hogy végleg itt hagyná Magyarországot, 2015-ben már a lakosság 10 százaléka gondolja így. Ilyen magasan a felmérés kezdete óta még sohasem járt a távozni kívánok aránya hazánkban.
Egyre több célország jön szóba
A migrációs potenciál leggyakoribb célországai 2015-ben is azok, amelyek korábban voltak: elsősorban Ausztria, Németország és Nagy-Britannia.
stat
Látható ugyanakkor az is, hogy a három domináns célország összsúlya csökkent az öt évvel ezelőtti helyzethez képest, ami arra utal, hogy a potenciális migránsok mentális térképén a világ más részei is mindinkább megjelennek – írja a TÁRKI. Feltűnő az is, hogy az Egyesült Királyság súlya – különösen mint a kivándorlás és a hosszú távú munkavállalás célországa – az osztrák-német duóhoz képest számottevően kisebb lett.
A migráció gondolatával az átlagosnál nagyobb mértékben játszadoznak a férfiak, a munkanélküliek, a fiatalok, a szavazási hajlandóságot nem mutatók, a bérelt lakásban élők és a roma származásúak.
(portfolio)

BRICS vs. USA-EU - eseményfigyelő

Nyitottam erre egy külön témát, mert az elkövetkezö hónapokban alighanem sok fontos dolog fog történni.

2015. július 8: Valószínüleg most fog eldölni minden. Az amerikaiak a napokban megfenyegették a görög kormányt, hogy a görög hadsereg és a NATO segítségével megpuccsolják azt, s az országot Ukrajna sorsára juttatják, ha Tszipraszék átállnak a BRICS-hez. Tsziprasz a napokban meg próbálta tiltani a hadseregnek, hogy az részt vegyen a NATO fekete-tengeri hadgyakorlatján, de a hadsereg egyszerüen nem engedelmeskedett.
US PREPARING COUP TO PREVENT GREECE FROM FALLING UNDER RUSSIAN INFLUENCE
http://www.infowars.com/us-preparing-coup-to-prevent-greece-
Ez most már szerintem nagyhatalmi szinten fog eldölni, vagy megfenyegetik az oroszok a NATO-t és az amerikaiakat, hogy ne merészeljék megcsinálni a puccsot, vagy pedig az amerikaiak belekényszerítik Tszipraszt és a németeket (az EU-t), hogy egyezzenek meg.
--------------------------------
2015. július 5: Több mint 61 százalékkal vezet a "nem" a görög népszavazáson
http://www.atv.hu/kulfold/20150705-megkezdodott
Német EP elnök: új görög valuta jöhet
http://www.atv.hu/kulfold/20150705-nemet-ep-elnok-uj-gorog
---------------------------------
Na most már tényleg nem.
2015.június 28: Nem nyitnak ki hétfőn a görög bankok
http://index.hu/gazdasag/2015/06/28/nem_nyitnak_ki_


----------------------------
2015.június 18: Lehet, hogy hétfön már ki sem nyitnak a görög bankok
http://www.origo.hu/gazdasag/20150618-gorog-valsag-bank-
2015.június 5: Mindenki figyelmébe ajánlom ezt a napokban a redefininggod.com-on megjelent írást:
http://redefininggod.com...the-ela-crisis-trigger-for-greece/
Arról spekulálnak benne, hogy az ECB most június 18-án megszünteti a görög bankok további vésztámogatását, ami egy csapásra csödbe fogja vinni az összeset. Ez drámaivá fogja tenni a helyzetet, mivel a BRICS nem lesz képes megmenteni öket, s egyébként ez nem is volt része soha a tervnek. A BRICS csak a görög drachma újrabevezetése és erös leértékelése után fog pénzügyi-gazdasági segítséget nyújtani a görögöknek a gazdaság újra indítása céljából ... elötte viszont jön a totális csöd... amit a bankok bezárása fog elindítani. S hogy miért tippel a szerzö június 18-ra, ami nemcsak Görögországnak lesz hatalmas megrázkódtatás, hanem az EU pénz- és bankrendszerének és az euró végének is a kezdetét jelentheti? 18 = 3 x 6, vagyis 6 6 6
2015. június 18. a waterlooi csata 200. évfordulója is, vajon az EU waterlooja is ezen a dátumon fog elkezdödni? Érdekes lesz figyelni.



2015.június 4: Görögország nem fizet holnap az IMF-nek
http://www.atv.hu/kulfold/20150604-gorogorszag-nem-fizet-az-imf-nek
Holnap jöhet a görög államcsöd
http://www.atv.hu/kulfold/20150604-holnap-johet-a-gorog-allamcsod
Az IMF figyelmeztette az amerikai jegybankot (FED-et), hogy ne emelje fel a kamatokat.
http://www.bbc.com/news/uk-33011262
Utóbbira azért volt szükség, hogy amikor a FED mégis elköveti a "durva hibát" és ezzel szándékosan súlyos pénzügyi válságot fog elöidézni, lásd Totális pénzügyi-gazdasági összeomlás (veszélye) 2015-16-ban c. írást, ami aztán megadja az egyik fö ürügyet a háttérhatalomnak a FED felszámolására, az IMF "tiszta kézzel" kerülhessen ki a botrányból. A jegybankokkal ellentétben az IMF, az ENSZ-el és a BRICS bankkal karöltve, a késöbbi világkormány létrehozásának alapjául fog szolgálni. Az Antikrisztus az ENSZ-ben fog késöbb megjelenni, hogy "megmentse a világot" (nem viccelek). Azért csinálták át az ENSZ közgyülésének nagytermét is olyan csúnya piszkossárga-fekete-barna színkombinációra lásd itt a képeken, az Antikrisztus miatt ...
2015.június 1: Akiért a harang szól, az könnyen Európa lehet - jelentette ki a görög minisztereknök.
Na mit mondtam, hogy az EU-t taccsra akarják tenni, s meg is fogják csinálni.

2015. május 29: VÖRÖS VÉSZJELZÉS Ha a görögök az elkövetkezö hetekben átállnak a BRICS-hez, az USA és a NATO állítólag támadni fog... A Baltikum (és Skandinávia) per pillanat valószínübb ütközési pontnak tünik mint Kína.
2015. május 27: a kelet-nyugati vagyis a BRICS és az USA-EU közti eröpróba egyik fontos eseménye következhet be június-júliusban, de csak akkor, ha a BRICS mögött álló erök valóban felülkerekedöben vannak az USA és az EU felett.

2015. május 11: A görögök meghívót kaptak, hogy csatlakozzanak a BRICS bankhoz.

A BRICS-es erök terve a következö: most június 5-én Görögország nem fog fizetni az IMF-nek, majd egy hónapi türelmi idö után hivatalosan csödöt fog jelenteni, ami "teljesen véletlenül" (értsd: teljesen tervezetten) egybe fog esni a BRICS tagállamok 2015 júliusi Ufában tartott
csúcstalálkozójával ( http://ufa2015.com/ ), ahol a görögök rögvest mentöövet fognak kapni a BRICS-töl. De mindez csak akkor, ha az amerikaiak most június elején nem kényszerítik bele a görögöket és a németeket, hogy egyezzenek meg.


Amennyiben a görögök csödöt jelentenek, az az eurozóna végének a kezdete lesz. A másik fontos esemény, amit figyelni kell, hogy az amerikai jegybank, a FED most júniusban vagy szeptemberben belekezd-e az alapkamatemelésbe, amivel késöbb szándékosan pénzügyi válságot fog elöidézni, lásd Totális pénzügyi-gazdasági összeomlás (veszélye) 2015-16-ban c. írást.


http://www.pokolraveluk.com/content/index.php?option=com_content&view=article&id=159:2015-05-27-08-53-06&catid=21:kuelfoeld&Itemid=58

Kisebbségek Kánaánja - A liberálisok hallani sem akarnak az autonómiáról

A székelyföldi autonómia nem képezheti alku tárgyát az RMDSZ-szel folytatandó tárgyalások során, Romániában a törvények a kisebbségeknek kedveznek - állítja az új Nemzeti Liberális Párt (PNL) társelnöke, Alina Gorghiu. A politikus a Székely Hírmondónak nyilatkozott hétvégén.
 
A liberálisok társelnöke csak egységes nemzetállamban képes gondolkodni

- Nemrég bejelentették, hogy a PNL bizalmatlansági indítványt fog beterjeszteni, és ennek érdekében tárgyalni kíván az RMDSZ-szel is. Jelenleg milyen a kapcsolat a két politikai alakulat között?

- Létezik egy párbeszéd. Jó kapcsolatról beszélhetek, és amint az RMDSZ elnöke is egy adott percben nyilatkozta, a horizont nyitott a kommunikálásra, elsősorban egy parlamenti többség létrehozására, de közép- és hosszútávon akár egy kormányzati formáról is beszélhetünk. Szeretném azonban leszögezni, hogy egyelőre nem született semmi döntés erre vonatkozóan. Május 23-án kerül sor a párt (PNL) országos koordinációs tanácsának ülésére, akkor döntjük el, hogy mikor és milyen témában nyújtsuk be a bizalmatlansági indítványt. Azt követően rövid időn belül lesznek konkrét tárgyalások az indítvány támogatása céljából, beleértve az RMDSZ parlamenti csoportját is.

- A PNL kormányprogramjában egy fejezetet sem szentelnek a romániai kisebbségeknek. Úgy vélik, a kisebbségi jogok terén minden rendben van, vagy nem tartják fontosnak ezt a kérdést?

- Úgy vélem, hogy Romániában a törvények a kisebbségeknek kedveznek, és megfelelnek az európai standardoknak. Amikor az európai partnerekkel való beszélgetések során szóba kerül a romániai kisebbségek kérdése, minden alkalommal két, rendkívül pozitív példát említek. Egyfelől azt, hogy 18 kisebbség képviselteti magát a román parlamentben, plusz a magyar kisebbség. Másfelől, Románia történelmében először van egy olyan államelnökünk, aki vallási és etnikai szempontból is kisebbségi. Nem hiszem, hogy feltevődik bármilyen diszkrimináció is a romániai kisebbségekkel szemben.

- Tehát úgy véli, hogy ez a kérdés rendezve van Romániában?

- Azt nem tudom, hogy vannak-e olyan esetek, amikor nem tartják tiszteletben a törvényeket, és ezeket el kell mondani, de törvénykezési szinten úgy gondolom, minden rendben van.

- Az RMDSZ-szel folytatandó egyeztetések során alku tárgyát képezheti a székelyföldi területi autonómia?

- Nem, kategorikusan kijelenthetem, fel sem tevődik ez a kérdés. Van egy alkotmányunk, már többször elmondtuk ezt, és úgy vélem, az RMDSZ-es kollégák megértették az álláspontunkat. Egy egységes nemzetállamról beszélünk, egy alkotmányról, amelyet tiszteletben kell tartani, és fel sem vetődik a székelyföldi területi autonómia kérdése. Úgy vélem, az RMDSZ-nek más prioritásai vannak, még azokon a területeken is, ahol a magyarság többségben van, beleértve Kovászna megyét. Az RMDSZ-nek annyi prioritása van helyi szinten - az infrastruktúra, az adminisztráció, az egészségügy, az oktatás terén és sok más területen -, hogy szerintem fel sem tevődik az a lehetőség, hogy a területi autonómia gondolata miatt blokkoljuk a párbeszédet.

- Tehát nem fogják támogatni a parlamentben a székelyföldi autonómiát célzó törvénytervezetet?

- Egészen biztos, hogy nem.
Kiss Edit
 

Lengyelország nem áll készen arra, hogy nők is politizáljanak

fot. AKPA
Magdalena Ogórek, a lengyel elnökválasztás egyetlen női jelöltje alig 2,4%-ot kapott a tegnap lezajlott választáson, és alighanem ez a Demokratikus Baloldali Szövetség eddigi legrosszabb eredménye. Miközben még alig egy héttel a választás előtt is harmadik legesélyesebb jelöltnek mérték az SLD jelöltjét, a párt a rendszerváltás utáni lengyel politika leglátványosabb vereségét kellett elkönyvelje. Magdalena Ogórek az első exit-pollok megjelenésekor a pártközpontból újságíróknak nyilatkozva azzal kommentálta az esetet, hogy;
Lengyelország még nem áll készen arra, hogy nők is megjelenhessenek a politikában.
A nacionalista ellenzék ezzel szemben a várakozásokhoz képest is erősebbre nőtt. Andrzej Duda számára egyharmados támogatottságot jósoltak a szavazás előtt, végül 34.8%-al nyerte meg az elnökválasztás első fordulóját. A választás eddigi eredménye azt mutatja, hogy a lengyel lakosság egyre kevésbé elégedett az EU-párti politikát folytató politikai berendezkedéssel. Andrzej Duda ugyanis erőteljes EU-ellenes kampánnyal nyerte meg a választás első fordulóját.
Lengyelország ugyanakkor egy lépcsőfokkal le van maradva Magyarország mögött a liberális demokrácia lebomlása terén. A szavazásra jogosultak alig 49,5%-a járult a szavazóurnákhoz, így a választás a jobboldal győzelme ellenére érvénytelen, és szükség lesz egy második fordulóra. Lengyelországban ugyanaz a jelenség mutatkozik, mint az összes többi közép- és kelet-európai országban. A lakosság többsége kezdetben kitörő lelkesedéssel fogadta a nyugati liberális demokráciára áttérést. Miután egyértelművé vált, hogy a gyakorlatban mit jelent a liberális demokrácia, a választásokon a részvételi arány csökkenni kezdett, mígnem két évtized után eljutott arra a pontra a folyamat, hogy a rendszerváltás után bevezetett választási rendszerrel a választások eredménytelenül zárulnak.
Mivel két évtized után a demokratikus többséget már nem foglalkoztatja a liberális demokrácia, hazánk 2011-ben rákényszerült arra, hogy módosítsa a választási törvényt – olyan módon, hogy az érvényességhez ne legyen szükség 50%-os részvételi arányra. Bár a liberális demokrácia lebomlása – támogatottság-vesztése – a helyi viszonyok mentén országonként eltérő sebességgel zajlik, ez a folyamat valamennyi közép- és kelet-európai országban látható. Lengyelország emiatt újabb fordulót kell tartson, emellett valószínűsíthetően sor kerül majd a választási törvény módosítására.
Magdalena Ogórek látványosan rossz eredményei az elnökjelölt szerint azt mutatják, az ország nem áll készen arra, hogy nők is megjelenjenek a politikában. Ehhez nagyban hozzájárul, hogy a lengyel közvélemény fokozottan unió-ellenessé válik, és az emberek a kiszolgáltatottsággal szemben az agresszívabb retorikát folytató férfi-jelöltet választják meg, egy ilyen karaktertől várják ugyanis, hogy fordítani tud az ország kizsákmányolásán. Magdalena Ogórek – a nacionalista ellenzék Brüsszel-ellenességével szemben – a kampány során az Oroszországgal fennálló kapcsolatok helyreállítására, a háború elkerülésére, a konfliktusok dialógus útján történő megoldására helyezte a hangsúlyt – vagyis nagy vonalakban azt mondta, amit megválasztása esetén tényleg tenne. A “felvilágosult” liberális demokráciában azonban az emberek ma is ott tartanak, hogy érzelmi-indulati szembenálláson alapuló, és agresszió által túlfűtött retorikát folytató jelöltet szavaznak meg – ami egyébként az esetek többségében üres retorikai fogás, és valós cselekedetek soha nem követik, de a liberális demokráciának újabb 4 év legitimitást ad.

http://hidfo.ru/2015/05/lengyelorszag-nem-all-keszen-arra-hogy-nok-is-politizaljanak/

Ma-dél körüli idő tájban-minden jel szerint új front nyílt Mariupol térségében.

front
Nyalókakirály ordashordája tankokkal és néhéz önjáró lövegekkel frontális támadást indított Sirokino és Bezimjannom ellen. Ezzel nagyjából egyidejűleg Kominternovonál és Lebegyinszkovonál is múködteni kezdték a valcmanisták a nehéztüzérséget.
Jelentések szerint a népköztársaságiak minden helyen viszonozzák-viszonozták a tüzet. Jelenleg is heves harcok dúlnak a térségben.
Mariupol teljesen felfordult! A városban mindenfelé csak a harci technika közlekedik!


https://balrad.wordpress.com/2015/05/11/bindult-a-mariupol-front/

Titokzatos orosz gép az európai légtérben

Orosz katonai szállító repülőgépet azonosítottak a lett légierő felderítő repülőgépei a Balti-tenger semleges vizei felett – tudatta közleményben Lettország hadserege hétfőn.
A lett védelmi minisztérium korábbi közlései szerint tavaly fokozódott az orosz katonai repülőgépek és hajók tevékenysége a lett határhoz közel. A minisztérium állítása szerint a határt az orosz haderő egységei mintegy kétszázötvenszer közelítették meg tavaly.
A londoni orosz nagykövetet január végén behívatták a brit külügyminisztériumba, hogy felvilágosítást kérjenek tőle a La Manche csatorna fölött, nemzetközi légtérben észlelt orosz katonai repülőgépek tevékenységéről. A gépek ugyanis a brit légtér közelében repültek.
Az orosz védelmi minisztérium ezzel kapcsolatban úgy foglalt állást, hogy “a légierő összes repülője a nemzetközi jogokkal szigorú összhangban tevékenykedik a semleges tengeri területek felett, és nem sértették meg más országok határait”.
Anatolij Antonov, az orosz védelmi miniszter helyettese márciusban közölte, hogy számításaik alapján Oroszország körül az Egyesült Államoknak és a NATO-tagországoknak mintegy négyszáz katonai létesítménye van. Afganisztánban, ahonnan kivonultak a nemzetközi védelmi erők, továbbra is vannak amerikai támaszpontok.
(MTI)

Xi és Batyka – A kínai elnök Fehéroroszországban

Lukasenko - 'Batyka'a népének Apja
Lukasenko – ‘Batyka’a népének Apja
Ha valaki eddig bevette volna azokat a nyugati pletykákat; hogy a belarusz (fehérorosz) elnök; Alekszandr Lukasenko egyre csak távolodik a keleti szövetségeseitől, – az jó nagyot tévedett.
Az annak a tévedésnek az áldozata, mely a keleti hatalmi viszonyok és biztonságpolitikai irányvonalak meg nem értéséből adódik. – Bár azt meg kell adni, hogy erre azért az oroszok némileg még rá is játszanak, – hiszen az ellenfelet tévedésben tartani, – nem kevés lépéselőnyt jelent.
Alekszandr Lukasenko kétség kívül nem volt a Győzelem Napi Parádén május 9-én, a Vörös-téren. De ott voltak az ejtőernyősei a kínai katonákkal együtt. Ahogyan a felvonulás kezdetekor felvonult a többi szövetséges is, az azeriek, örmények, kazakok, kirgizek, tadzsikok, indiaiak, mongolok és szerbek.
Lukasenko, aki a nyugatiak szemével nézve a ‘jófiút’ jelenti a “keleti barbár társaságban” (ahogyan az atlantisták gondolnak rájuk, – de még ránk magyarokra is), – bár mi inkább úgy mondanánk ezt, – hogy Lukasenko az engedékenyebb tárgyalópartner, az Eurázsiai Unió képviseletében. – Ilyen szerepre pedig, minden nagy horderejű tárgyaláson szükség van.
De gondolják csak azt a nyugatiak nyugodtan, hogy Lukasenko számukra a ‘jófiú’, – ebben nem is kívánjuk őket különösebben megzavarni.
Ugyanakkor Lukasenko teljes jogú vezető társ az Eurázsiai Unióban, Nazarbajev és Putyin mellett, s ezzel együtt felelősségteljes vezetője hazájának, s azért maradt otthon Minszkben, hogy megmutassa népének, maximálisan velük van ezekben a válságos időkben. Hiszen ő a népe számára a ‘Batyka, – az Apa’.
Ezt persze a multikulti észjárással elég nehéz felfogni, – de ez sem baj.
A nyugat most azt könyveli el eredménynek, hogy a minszki Győzelem Napi Parádén, mely szerintük éles ellentétben állt a moszkvaival, – hiszen részt vehetett rajta 40 amerikai katona is. Kiknek a létszáma a parádén résztvevő 5 ezres létszámhoz képest, – még az 1 %-ot sem érte el.

De ezzel sincs semmi baj, a lényeg az, hogy mind Lukasenko, mind pedig a fővárosa ‘Minszk’ is jelképpé formálódott már a világpolitikában, – egy olyan jelképpé, ahol, odafigyelnek az ellenség szavaira is, – ahogyan ezt már a béketárgyalási protokoll megkívánja. Különösképpen ebben a háborúval terhelt időszakban, a donyecki és ukrán felek között.

***
De mindeközben Lukasenko, ahogy már említettük, – teljes jogú tagja az Eurázsiai Unió vezetői hármasának, sőt most már maga a kínai elnök; Xi Jinping is megtisztelte őt azzal, hogy meglátogatta saját fővárosában. Xi egyenesen a moszkvai nagy Győzelem Napi ünnepség-sorozatról érkezett, vasárnap, május 10-én.
Kölcsönös tisztelet
Kölcsönös tisztelet – Xi Jinping és Alexandr Lukasenko
A Xinhua jelentése szerint, Alekszandr Lukasenko és Xi Jinping megegyeztek abban, hogy minden téren megteremtik és erősítik  a stratégiai partnerséget a két ország között. Ezzel új korszak kezdődik a két ország kapcsolatában, hiszen egyébként 14 év óta nem járt kínai államfő Fehéroroszországban.
“Közös érdek és közös sors” – így jellemezte a két ország viszonyát a kínai elnök.
A tárgyalások
A tárgyalások – “Közös érdek és közös sors”
Komoly ipari fejlesztések indultak el, még 2013-ban, kínai segítséggel, (ennek valószínűsíthetően vannak hadiipari, technikai vonatkozásai is – a szerk,) – s a kereskedelmet is jelentősen fejlesztik; a ‘Selyemút’ vége a jelek szerint valahol itt lesz majd.
Xi külön kiemelte, hogy Kína olyan fehérorosz energetikai beruházásokba is be kíván segíteni, – melyek olcsóbbá teszik az elektromos áramot az alacsonyabb jövedelmű családok számára.
Az együttműködést természetesen egyenlő alapokon képzelik el.
Megállapodások
Megállapodások – Együttműködés, – egyenlő alapokon
Lukasenko ígéretet tett, hogy megerősítse az együttműködést Kínával és fokozza a kommunikációt és koordinációt a nemzetközi és regionális ügyekben.
(Mi a magunk részéről azt is feltételezzük, hogy Lukasenko tájékoztatta a kínai elnököt a Minszki Béketárgyalások menetéről is, valamint a lehetséges fejleményekről, s nagy valószínűséggel a másik oldalon állók viselkedéséről, szándékairól, s várható cselekedeteiről is. – Mondjuk ezt azért, mert információink szerint Xi, a jó vezetőhöz méltóan a legfontosabb dolgokról szeret a helyszínen személyesen is tájékozódni).
Az első nap tárgyalásainak befejezése képpen, Xi Jinping és Alekszandr Lukasenko közösen lucfenyőt ültetett az elnöki palota kertjében – szimbolikus jelleggel.
Közös lucfenyő ültetés az elnöki palota kertjében - szimbolikus jelleggelSzabad Riport

Kínához juthat a két Misztral?

Misztral 2 hidfo.ru
A francia sajtóban terjedő feltételezések szerint Franciaország Kínának adhatja el a két Misztral típusú helikopter-hordozó hajót. Két francia hadihajó egyhetes látogatást tesz Sanghajban, és a Watch China Times tovább táplálta ezeket a feltételezéseket, mivel az ő információik szerint a francia gyártó nem új gyártású Misztralokat adna el, hanem az Oroszország megrendelésére készült hajókat. A Sanghaj közelébe érő hajók egyike ráadásul Misztral típusú, és ez az első alkalom, hogy ilyen hajó jelenik Kínában.
Oroszország és Franciaország 2011-ben írtak alá szerződést két Misztral típusú helikopter-hordozó hajó gyártására, de Francois Hollande francia elnök közvetlen az első egység elkészülte után bejelentette, hogy az ukrán helyzetre hivatkozva elhalasztják az átadást. Az ukrán helyzet azonban csak ürügy; Washington nyomásgyakorlással kényszerítette Franciaországot a szerződésbontásra, hogy így hátráltassa az orosz haditengerészet modernizálását. A NATO főtitkára hivatalos ajánlatot tett Franciaországnak a hajók felvásárlására. A kormány azonban nem mer egyértelmű nemet mondani Moszkvának sem, és hivatalosan egyelőre a hajók átadásának határozatlan idejű elhalasztásáról van szó, nem szerződésbontásról. Hollande egyelőre utalásokat tett arra vonatkozóan, hogy amennyiben felbontják a szerződést, visszafizetik a befektetett összeget; de a szerződésbontást máig nem mondták ki.
Az ügy ezen a ponton igen érdekes fejleményeket hozhat. Dimitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes szombaton kijelentette, hogy Franciaország nem adhat el semmit az ő engedélyük nélkül, mert Oroszországnak végfelhasználói joga van a hajó alkatrészeire, melyeket még a franciaországi összeszerelési folyamat megkezdése előtt Szentpéterváron építettek. Ugyanakkor Oroszország és Kína – számos más országgal együtt – a közelmúltban elköteleződött a magasabb szintű katonai integráció irányába. Elképzelhető tehát, hogy amennyiben nem Oroszország kapja meg az orosz megrendelésre készült hajókat, a két Misztral akkor is a NATO visszaszorítása céljából alakuló új katonai tömböt erősíti majd. Franciaország számára ez egy köztes megoldás; engednek az amerikai nyomásgyakorlásnak, ugyanakkor egyáltalán nem biztos, hogy a hajók a NATO-hoz kerülnek.

http://hidfo.ru/2015/05/kinahoz-juthat-a-ket-misztral/

Dnyepropetrovszk tegnap kora este

Az alábbi video tegnap készült Dnyepropetrovszkban. Azon a napon, amikor Angela Merkel német kancellár Vlagyimir Putyin orosz elnököt kapacitálta Moszkvában, hogy tartsa kordában a donbasszi Népköztársaságokat.
A vasúti szerelvényen “Szmercs” sorozatvetők tartanak Donbassz irányába!
Vajon rátelefonált-e Merkel Valcmanra? Hogy: “fogjátok már magatokat vissza Petya!”
https://balrad.wordpress.com/2015/05/11/dnyepropetrovszk-tegnap-kora-este/

A NATO fenyegeti Macedóniát

Jens Stoltenberg hidfo.ru
Jens Soltenberg, a NATO főtitkára felszólította Macedónia politikai vezetőit, hogy “tegyenek meg minden tőlük telhetőt” a Kumanovo térségében kezdődő konfliktus elmérgesedésének megakadályozására.
Mostanra 8 rendőr vesztette életét és 14 terroristát lőttek le a tűzharcok során Kumanovo területén, közel Koszovó és Szerbia határához. Stoltenberg egyben arra is felszólította a kormányt, hogy “tanúsítson önmérsékletet, az ország és az egész régió érdekében”. A NATO főtitkára emellett utalást is tett arra, hogy a nyugati országok be kellene avatkozzanak a helyzet rendezésébe, ugyanis annak lehetőségéről beszélt, hogy a helyi vezetők közösen kell lefolytassák az incidens körülményeinek feltárását.
A macedóniai belügyminisztérium szerint mostanra felszámoltak egy terrorszervezetet, amit a Koszovói Felszabadító Hadsereg öt volt tagja vezetett. Szerbia mostanra megerősítette a határvédelmet, és készen áll azonnali reakciót adni abban az esetben, ha a terroristák a határon átívelő műveletet kezdenének.
Kumanovo már 2001-ben is a kormányerők és a Koszovóból beszivárgó albán fegyveresek közti az összecsapások központi területe volt. Az ország jelenleg politikailag instabil, és a Macedóniában most történtek egyértelműen összefüggésbe hozhatóak a Török Áramlat gázprojekt építésének megkezdésével.
Május 7-én Oroszország és Törökország megállapodott az új gázvezetékprojekt építésének megkezdéséről, melynek egy szakasza Macedónián haladna át, és az orosz gázmezőkről szállítana földgázt az Európai Unióba. A Macedóniában zajló kormányellenes tüntetések a megállapodás napján radikalizálódtak, és az összecsapások során aznap 38 rendőr sérült meg.
Az Egyesült Államok – a NATO egyetlen erőpólusaként – arra törekszik, hogy az Európai Unió ne az orosz gázmezőkről legyen ellátva (békés úton), hanem a közel-keleti földgázforrásokról, amit egyedül az amerikai katonai fölény tud megszerezni és biztosítani az Európai Unió számára. Washington így biztosítaná, hogy az Európai Unió energetikailag az amerikai katonai erőtől váljon függővé, ami lehetővé tenné, hogy az Európai Unió hosszú távon amerikai kontroll alatt maradjon.
Ebben a kontextusban számítani kell arra, hogy amennyiben Macedónia nem áll el a Török Áramlat megépítésétől, további terrorista csoportok fognak beszivárogni az országba, hogy a helyzet kicsússzon a kormány ellenőrzése alól. A NATO azt akarja elérni, hogy olyan helyzet álljon elő, amiben katonai beavatkozást kezdhet és “békefenntartókat” állomásoztathatna Macedónia területén. Mivel Macedónia a NATO-csatlakozás kapcsán időhúzásra törekszik, a NATO a fentiek mellett olyan helyzetet akar elállítani, hogy Macedónia területén eluralkodjon a káosz, a NATO-tagságot pedig mint “a stabilitás zálogát” lehet az országra erőltetni.

http://hidfo.ru/2015/05/a-nato-fenyegeti-macedoniat/

Hitelkárosultak az elszámolásról

A Hitelkárosultak körében elégedetlenség tapasztalható a banki elszámolás miatt, és kiábrándulás a banki érdekeket kiszolgáló politikából és jogrendből. A devizahitelesek egy része úgy érzi, hogy a Kúria tavalyi döntése és az elszámolási törvény nem hogy terheket vett volna le a vállukról, hanem ellenkezőleg, növelte eddigi terheiket – adott hangot az érintettek véleményének a Magyar Szociális Fórum hétfőn, a Pertársaság a Hitelkárosultakért önszerveződő internetes csoporthoz eljuttatott reagálásaik alapján.
– Megkaptuk az “elszámolást”: felvettünk 17 millió Forintot 2008 januárjában, a banknak – késedelem nélkül – kifizettünk eddig cirka 17.618.000Ft-ot. Most az elszámolás után a tartozásunk 18.290.714 Ft. A törlesztő részlet pontosan ugyanannyi, mint egy éve volt: 188.331 Ft/hó. Kérdés, meddig, mert még a kamatfelár periódust (4 év) is egy évre csökkentették.
– Nekünk + 25 ezer havonta! De ők most “segítenek” a családokon! Több öngyilkos, több hajléktalan. Mit akarnak még?
– Hová lett az elmúlt nyolc év alatt befizetett pénzünk? Úgy néz ki, mintha most vettük volna fel a hitelt, csak nem 20 évre, hanem 12-re. De hát akkor eddig mit fizettünk? A felvett hitel tőke részét már visszafizettük. Mi 7,5 milliót vettünk fel, és most ott tartunk, hogy 7,9 millió a tartozásunk. Mi az alkotmánybírósághoz is beadtunk egy keresetet. Arra már megjött az elutasító határozat. Ez arra jó, hogy a következő lépés Strasbourg lehessen. Nem adjuk fel!
– Be akarták tömni a szájunkat. Nem sikerült!
– Egy biztos, a kormány összejátszik a bankokkal.
– Kiemelt szöveggel írva 35.000Ft/hó májustól, a havi lebontásban 10.000-el kevesebb! Ha 3 havi a kamat, akkor hogyan írhatják le táblázatban 2020-ig a befizetések összegét? És miért hiszik, hogy mi még egyszer besétálunk a csapdájukba?
– A hitel felvételekor érvényben volt az árfolyamsáv (plusz-mínusz 15 %). Ezt 2008-ban törölték el, miután beetették a népet a devizaalapú kölcsönökkel. Ha egyáltalán volt tájékoztatás, akkor arról szólt a figyelmeztetés, hogy maximum ekkora emelkedés várható. Korrekt olyan elszámolás lett volna, amely erre épült volna.
– Ma megkaptuk az elszámolást. Hova lett a 8 év alatt befizetett törlesztő részlet? Az egy másik lakás ára lehetett volna. Ez most olyan, mintha ma vettük volna fel a hitelt, pedig az utóbbi évekbe szinte mindenünk csak a hiteltörlesztésre ment el. A család anyagilag teljesen tönkrement.
– Nekem most lett elég. 2006. decemberben felvett CHF hitelemet végig fizettük. De ez az elszámolás nevetséges. 2006. decemberben 6,4 millió forintot vettünk fel lakásvásárlásra, 25 éves futamidőre. Végig fizettük, még ha nem is sok pénzünk maradt, akkor is kinyögtük valahogy. 2012. szeptemberben az árfolyamgátba beléptünk. És mi még ezt is fizettük. Az elszámolást és a forintosítást követően a jelenlegi tartozásom 7.03.979 Ft. Az elmúlt években befizettünk 6.566.846 Ft-ot, kezdem úgy érezni, hogy ablakon kidobott pénz volt. Tisztességtelenül felszámított összeg 5847,80 CHF volt. A felvett hitel összege svájci frankban 40.065,11 CHF (2006. decemberben), most elszámolás után 30.038,52 CHF. És a havi törlesztőm pont annyi lesz, mint az árfolyam rögzítés idején forintra pontosan (62.172 Ft), legalábbis ebben az évben.
– Nekünk is megjött az elszámolás: 0 forint a tartozásuk – írták -, a 32 ezer forintos törlesztő részletet pedig 76 ezerre emelték.
– Nekem még csak levelet sem küldött a bank semmiről.
– Úgyis csak egymást védik, ha tesznek is valamit csak jelképes lesz, vagy csak színjáték. A bankok bűncselekményt követtek el a törvényalkotók pedig addig alakítgatják a törvényeket, amíg a milliárdos rablókat meg csalókat “tisztára” mossák.
(MSZF)

Amerika – nem az emberi jogok hazája

CIA kínvallatás hidfo.ru
Az ENSZ hétfőn felülvizsgálja az Egyesült Államok emberi jogi megítélését, mivel az amerikaiak egyre fokozódó rendőri brutalitással, tömeges megfigyeléssel, és a “terrorizmus elleni háború” számos következményével kell szembenézzenek.
Az Egyesült Államok annak kapcsán került az emberi jogi vizsgálat középpontjába, hogy Baltimoreban vélhetően aránytalan erőszakkal léptek fel a rendőrök az utóbbi hetekben zajló tömeges tüntetések során, melyek később zavargásokba torkolltak. Az ENSZ vizsgálni fogja, hogy a Freddie Gray letartóztatása során történteket követő tüntetések alatt arányosan alkalmaztak-e erőszakot a rendőri erők, vagy a túlzott rendőri agresszió volt a zavargások kiváltó oka. Az ENSZ bevonja a vizsgálatba Michael Brown esetét, akit korábban Fergusonban lőttek le rendőrök, és az eset szintén tömeges zavargásokat váltott ki.
Jamil Dakwar, az American Civil Liberties Union emberi jogi felelőse szerint
“a világ nehéz kérdéseket fog feltenni annak az országnak, ami az emberi jogok zászlóvivőjének tartja magát.”
A számonkérés kiterjed majd arra a vonatkozásra is, hogy az Egyesült Államok tömegesen bebörtönzi a bevándorlókat, és borzalmas körülmények közt gyermekeket tartanak fogva amerikai fogolytelepeken. A hétfői meghallgatás során számon kérik az amerikai delegációt a CIA által alkalmazott brutális kínvallatási gyakorlatról, valamint annak kapcsán, hogy az amerikai kormány a “terrorizmus elleni háborúra” hivatkozva bizonyítékok és büntetőeljárás nélkül, pusztán gyanú alapján tartóztat le amerikai és külföldi állampolgárokat, akik a CIA börtönkolóniáira kerülnek, miközben az alapvető emberi jogokat megvonják tőlük, és ügyvédre, jogi eljárásra nincs lehetőségük.
A meghallgatás kiterjed majd az NSA volt alkalmazottja, Edward Snowden által nyilvánosságra hozott adatok egy részének kiértékelésére, elsősorban annak kapcsán, hogy az amerikai kormány általános megfigyelést folytat saját állampolgárai ellen, és a telefonok lehallgatásával, online kommunikáció megfigyelésével durván korlátozza az emberek magánszféráját.
Az Egyesült Államok legutóbb 2010 novemberében volt kitéve ehhez hasonló vizsgálatnak, ami akkor szimbolikus jellegű volt, ám emberi jogi aktivisták már akkor is hangsúlyozták, hogy az amerikai rendszer számos kritériumnak nem tud megfelelni.
Miközben az Egyesült Államok gyakran az emberi jogok ideológiájának univerzális normaként felmutatásával beavatkozik független országok politikai életébe, és emberi jogi kritériumok betartatásának látszatával próbálja saját érdekeit érvényesíteni a nemzetközi politikában, az Egyesült Államok maga sem tud megfelelni az általa megfogalmazott kritériumoknak, és gyakran brutálisabb jogtiprásokat követ el, mint az általa kifogásolt politikai rendszerek.

http://hidfo.ru/2015/05/amerika-nem-az-emberi-jogok-hazaja/

LESZEL TE MÉG BETEG!

Vannak dolgok, amik nem választanak pártszimpátia szerint, nem nézik az emberek gondolkodását, nem érdekli őket, kormánypárti vagy ellenzéki, jobboldali vagy baloldali vagy. Ilyen dolgok a betegségek, a sérülések és a halál. Magyarországon a politika mégis keveset foglalkozik az egészségüggyel. Pedig mint sok más területen ebben az országban, ott is szar van.

Szar van például azért, mert azok az ápolók, akik kicserélik az ágytáladat, a kötésedet, akikre az ápolóhiány miatt eszméletlen sok beteg jut, akik éjszakáznak és túlóráznak (és igen, lehet hogy emiatt néha még otrombák vagy érzéketlenek is), eszméletlen módon keresnek. Nyilván nem eszméletlen jól, hanem eszméletlen rosszul. Ezért, és az egészségügy katasztrofális helyzete miatt megy utcára kedden lényegében az összes egészségügyi dolgozói szervezet.
nőv

A szociális ágazat – amelynek tagjai az ápolók, a szociális munkások – nettó átlagbére ugyanis kicsivel magasabb, mint 80 ezer forint. Ebből kell megélni, gyereket nevelni kikapcsolódni. Ezek az emberek ma gyakran nem keresnek többet, mint azok, akikkel rászorultként foglakoznak. Simán előfordul például, hogy egy szociális munkás kevesebbet keres, mint annak a családnak a jövedelme, amellyel foglalkoznia kell.

A kormány ezeket az embereket évek óta hitegeti. Pedig lényegében a balról és jobbról is elátkozott 100 napos program óta nem kaptak lényegi és jelentős fizetéselmelést, ennek a képeken látszik is az eredménye. 2 éve áll a szociális szakma sztárjkkészültségben ezekkel a fizetésekkel, 2 éve ígéri meg nekik a kormány a béremelést, majd csúsztatja a következő évre minden egyes év kezdete előtt. Most éppen 2016 januárjára ígérik.
nőv

Hogy értsük, miről beszélünk: ha megfeleznénk a közmédia éves támogatását, az így felszabaduló 40 millárd forintból évi 100 ezer munkavállaló fejenkénti éves 400 ezer forintos béralapja jönne létre, amely havi 33 ezer forintos bruttó béremelkedést jelentene ennek a 100 ezer embernek.

Ahogy a cikk elején írtuk, mindannyian leszünk betegek, és akkor ezek az alulfizetett dolgozók fognak minket gyógyítani, hacsak nem ahhoz a nagyon szűk elithez tartozunk, amely megengedheti magának a VIP szolgáltatásokat. Ha pedig a betegségünk folytán mondjuk elveszítjük a munkánkat, ezek az alulfizetett szociális munkások támogatnának bennünket, hogy kimásszunk a slamasztikából.
nőv

A helyzet nem bonyolult. Egyszerű választóként egy dolgot tudunk csinálni. Melléjük állunk. Kiállunk azért kedden, hogy ne egy alultáplált, éhbérért dolgozó, kizsigerelt, zsinórban a harmadik műszakját ledolgozó, mindeközben a gyerek iskolázási költsége miatt aggódó ember legyen az, akinek foglakoznia kell velünk, ha eltörik a lábunk, ha megbetegszünk. Elcsépelt mondat, hogy ez a közös ügyünk, ez a saját érdekünk. Pedig valójában ez tényleg, természetes, elemi érdekünk.
nőv

Kedden tehát két helyszínről indulva az egészségügy megalázott és kisemmizett napszámosai fognak a Parlament elé vonulni jogos jussukért.

Reméljük veled is találkozunk!
Május 12, kedd:
16:30 Clark Ádám térről a Kossuth térre. Facebook event: https://www.facebook.com/events/459243734234209/
17:00 Hősök teréről a Parlamenthez. Facebook event: https://www.facebook.com/events/813899418659710/
(kettosmerce)
Bal-Rad komm: “…Hogy értsük, miről beszélünk: ha megfeleznénk a közmédia éves támogatását, az így felszabaduló 40 millárd forintból évi 100 ezer munkavállaló fejenkénti éves 400 ezer forintos béralapja jönne létre, amely havi 33 ezer forintos bruttó béremelkedést jelentene ennek a 100 ezer embernek…”
-Ami persze-bocsánat a kifejezésért-netto hülyeség!
Hogy értsük MIRŐL KELLENE BESZÉLNÜNK: MAGYARORSZÁG ELFOGYOTT!
A Magyarország működtetéséhez elengedhetetlenül szükséges gazdasági hátteret a rendszerváltás óta eltelt 25 esztendőben módszeresen és szisztematikusan fölszámolták, eltüntették!
Nincs pénz a kórházak működtetésére. Nincs pénz az egészségügyi dolgozók megfizetésére. Nincs pénz az egészségügy általában vett rendbetételére!
Nincs pénz az oktatásügyre! Nincs a szociális ellátórendszerre!
Egyszerűen azért nincs, mert nincs ami a fedezetet megtermelje!
A rendszerváltással MÁSHÉL MILLIÓ MUNKAHELY SZŰNT MEG!
Másfél millió ember járulék és adóbefizetőből IGÉNYBEVEVŐ-SEGÉLYEZETT LETT!
Ha csak a befizetői oldal kiesését számítjuk, a 25 év alatt 375 millió befizetés ELMARADT!
Ez CSAK ezer forintjával számolva 375 MILLIÁRD forint KIESÉS! De bizony mai reálértéken ezt még nyugodtan megszorozhatjuk minimum tízzel!
És legalább ugyanennyi lett kifizetve segélyek gyanánt!
Lehet matekozni!
Mindazonáltal TERMÉSZETESEN AZ UTCÁRA KELL VONULNI!
BEVONULNI A PARLAMENTBE, ÉS ELKERGETNI EZT A GALÁD, HAZAÁRULÓ BRANCSOT, amely lepusztította Magyarországot!
Nem! NEM CSAK DÖBRÖGIRŐL ÉS HORDÁJÁRÓL VAN SZÓ!
Mindegyiket el kell kergetni és felelősségre vonnai! Mindegyiket, akik az elmúlt 25 évben kivették részüket ebből a gyalázatból!
Ha a magyar nép ezt nem teszi meg-ABBA BELE FOG PUSZTULNI!





Cser Ágnes: miért kéne sztrájkolniuk az egészségügyieknek? Hisz minden jól alakul!

Egészségügyi szervezetek keddre demonstrációt hirdettek az egészségügy jövőjének és az egészségügyi szakdolgozók megbecsülésének érdekében. A Magyarországi Munkavállalók, Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (MSZ EDDSZ) azonban nem támogatja a tüntetéseket – ezt a szervezet elnöke, Cser Ágnes nyilatkozta az mno.hu-nak.

Több egészségügyi szervezet is tüntet a héten, a Magyar Rezidens Szövetség pedig a demonstrációk előtt, hétfőre flashmobokat hirdetett öt városban. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara az ágazat jövőjéért, a szakdolgozók megbecsüléséért, a rezidensek az „élhető, fenntartható, hálapénzmentes egészségügyért” demonstrálnak kedden öt órától.
Cser Ágnes azt mondja, hogy a mostani tüntetésekig a magyar egészségügy rendszerváltás óta folyamatosan romló helyzete vezetett, szerinte 89 óta 1500 milliárd forintot vontak ki az ágazatból. Egyetlen kormány sem fizette be a privatizációs bevételekből a több mint 220 milliárd forintnyi járuléktartozást az egészségbiztosításnak, és a folyamatos forráskivonást jelzi, hogy ma a bruttó hazai termék öt százalékát sem költi az állam egészségügyre, ezzel az uniós országok között az utolsó helyen állunk – idézi az elnököt a lap.
Cser megjegyzi azt is, hogy az egészségügyieket képviselő szervezetek széthúzása is szerepet játszott abban, hogy továbbra sem rendezett az egészségügyi és szociális ágazatban dolgozók helyzete. „Korábban a szakszervezetünk küzdelmeihez egyetlen szervezet sem csatlakozott azok közül, amelyek most tiltakoznak” – állítja. Az elnök szerint 2004-ben, ha az akkor megfogalmazott sztrájkköveteléseikhez, amelyek még ma is aktuálisak, csatlakoznak a szervezetek, akkor sokkal keményebb tárgyalófél lehettek volna.
A követeléseiket még ma is fenntartják. Továbbra is követelik, hogy a fizetések a jogszabályban garantált ütemben és mértékben öt év alatt érjék el az európai uniós egészségügyi és szociális ágazati átlagbérek 75 százalékát.
„Emellett úgy látjuk, hogy szükség van egységes, ágazati kollektív szerződésre, amelyben garantálják a munkavállalók bérezését, hivatásuk gyakorlásának feltételeit és a foglalkoztatási szabályokat. A bérek esetében nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy a tényleges infláció ellentételezése elengedhetetlen. Továbbá fontosnak tartjuk: mindkét ágazatban törvényi garancia legyen arra, hogy a költségvetésben a feladatokra jóváhagyott forrást más célra ne lehessen felhasználni” – jelentette ki.
Bár Cser tizenegy évvel ezelőtti széthúzásról beszél, most pont az elnökletével vezetett szakszervezet nem kívánja támogatni a héten zajló demonstrációkat. Azt mondja, hogy felesleges most demonstrációt szervezni, hiszen ezúttal is megkapták a sztrájktárgyalást kijelölő levelet. „Vagyis ha végre létrejött egy olyan kormány, amely felismeri a követeléseink létjogosultságát, akkor itt az ideje, hogy őszintén beszéljünk az egészségügyről, érdemben tárgyaljunk, majd megállapodjunk. Sztrájktárgyalás idején pedig nem demonstrálunk, mert nem veszélyeztethetjük a másik oldal jóindulatát.”
Cser Ágnes szerint a kormány partner a tárgyalásokkor. „Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár személyében garanciát látok az előrelépésre, mert orvosként, megyei kórház-főigazgatóként közvetlenül is megtapasztalta azokat az anomáliákat, amelyeket a finanszírozási rendszer okoz. Üdvözlöm a privát és a közfinanszírozott szolgáltatások szétválasztását, továbbá azt is, hogy az alapellátás és a prevenció kerül előtérbe. Most olyan együttműködés körvonalazódik, ahol ezekről a kérdésekről is lehet beszélni – míg a szociálliberális kormányok, de Szócska Miklós idején sem lehetett. ”
A kormány részéről a sztrájkköveteléseket illetően egyelőre nincs semmiféle ígéret.
Cser felajánlotta az érdekegyeztető értekezletre meghívott szervezeteknek, hogy csatlakozzanak a követeléseikhez, és mint elmondta: megállapodtak a szakdolgozói kamara elnökségével az együttműködésben.

(vs)

Az olaszok is észhez térnek

Obama hidfo.ru
Az Európai Unió vezető politikusainak többsége azért nem látogatott el Moszkvába a második világháború végének 70. évfordulóját jelölő győzelmi felvonulásra, mert Brüsszel behódolt az Egyesült Államoknak, és az európai politikusok még mindig az amerikai elvárásoknak megfelelően cselekszenek. Az Il Giornale olasz napilap publicistája, Gian Micalessin fejtette ki mindezt, hozzátéve, hogy ez a szolga-mentalitás kifejezetten káros az Európai Unió egészére nézve.
“Csak azért, hogy Barack Obama kedvében járjanak – aki minden oroszellenes manőver ihletője és mozgatórugója – Európa megfeledkezik arról, hogy a stratégiai szövetség nem ignorálhatja a kontinens földrajzi elhelyezkedését és gazdasági szükségleteit”
Micalessin felhívta a figyelmet arra, hogy miközben az európai vezetők egy része engedett az amerikai nyomásnak, és az ukrán válság ürügyén nem látogatott Moszkvába, a világ mintegy 30 országának vezetője – beleértve Hszi Csin-ping kínai elnököt és Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárt is – részt vett a rendezvényeken.
Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök ugyanezen véleménynek adott hangot május 9-én, ő egyszerűen rövidlátónak nevezte a győzelmi felvonulást bojkottáló vezetőket.
“Amit tesznek, az hatalmas hiba. A Vörös téren Kína, India és más ázsiai országok vezetői is Putyin mellett ültek, ami nem Oroszország elszigeteltségét mutatja, hanem a nyugat hanyatlását.”
Berlusconi május 9-én nyílt levelet fogalmazott meg a Corriere della Sera napilap számára, amiben szintén a fenti következtetéseket vonta le.
Olaszország külügyminiszteri szinten képviseltette magát Moszkvában, ami azt jelenti, hogy az olasz kormány tisztában van azzal; Oroszország értékes gazdasági és politikai partner, de eközben nem rendelkezik elég politikai mozgástérrel ahhoz, hogy nyíltan szembemenjen az amerikai külpolitika elvárásaival.


http://hidfo.ru/2015/05/az-olaszok-is-eszhez-ternek/

Donbassz ünnepe

Minden fenyegetőzés ellenére a sokat szenvedett Donbassz népe mégis ünnepelt. Megülte igazi ünnepét, a Győzelem Napját. Mely a forradalmát és szabadságharcát vívó két fiatal Népköztársaságban különös jelentőséggel bír.
Beszédében Alekszandr Zaharcsenko államfő utalt is erre. Mélységes tiszteletét fejezte ki a Nagy Honvédő Háború veteránjainak. Akik hősöknek, a ma hőseinek voltak elődei. Akik – a mostaniak – méltó utódai a nagy elődöknek. És ugyanazért küzdenek: a fasizmus ellen, szülőföldjük felszabadulásáért.
Pedig hát nem lehetett kizárni súlyos provokációk lehetőségét. Poros Jankó üzenetben tiltotta meg a donyeckiknek a Győzelmi Napi díszszemlét, a junta, és annak terrorlegényei is megfenyegették Donyeck népét: ne merjenek kimenni az utcára, ünnepelni a Győzelem Napját.
De kimentek. A Donyecktől néhány kilométerre lévő Makejevkában is 50 ezren. De felvonult a még különösen sokat szenvedett Gorlovka lakossága is.
Donyeckben pedig büszkén vonultak a díszegységek. A tankok, páncélosok, nehéztüzérség. Akik felvonulását ugyancsak tiltani akarta a gazdái kegyét kereső EBESZ (Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet) helyi missziója.
Megható volt látni a díszszemlét ugyanazokon az utcákon, tereken, ahol tavaly március-áprilisban Donyeck népe még elkeseredett, hősi küzdelmét vívta. A junta berendezkedő hatalma ellen. A városba “rendcsinálásra” érkezett terrorlegények ellen. E harc, bizony, egyes időszakokban majdhogynem reménytelennek tűnt. Donyeck népe azonban, újra és újra, összeszedte magát. És kivívta szabadságát – bár azt még, ki tudja meddig tartó, még milyen súlyos véráldozatok, pusztítások árán, még meg is kell védeni. És föl kell szabadítani a két egykori megyének most a junta uralmát nyögő területeit, településeit. A hősies harcában – egyelőre legalábbis – elbukott Szlavjanszkot, Kramatorszkot. A sokat szenvedett Mariupolt.
Megható volt látni, hogy a tegnapi bányászok, kohászok – nemrég még békés foglalkozásukat űző, a harcban járatlan emberek – ma milyen keményen, délcegen feszítettek harci járműveiken, illetve vonultak kemény, szabályszerű lépéseikkel. Milyen délcegen, komoly arccal állt a két kópé parancsnok – az Oroszországból önkéntesnek érkezett “Motorola” (Arszenyij Pavlov), illetve a pár éve egyszerű bolti biztonsági őr, “Givi” (Mihail Tolsztih) páncélos járműveiken. Ma már mindketten – harmincas éveikben járó fiatal emberek, Motorola személyében újdonsült családapa – alezredesek, a Donyecki Népköztársaság Hősei.
És megdicsőülten, a nekik járó tisztelettel övezve ültek a donyecki veteránok. Nem úgy, mint Maradék-Ukrajna városaiban, a megszállt Harkovban, ahol ezen a napon is újabb, keserű megaláztatásokat kellett elszenvedniük a diadalmaskodó fasiszta suhancoktól. Poros Jankó náci rezsimjétől. Attól, amelyik betiltotta a Győzelem Napját, és valamiféle szánalmas “megemlékezés és engesztelés napját” csinálva abból. Egybe kényszerítve a hős veteránokat a kivénhedt fasisztákkal, akik hetven valahány éve térdig gázoltak saját honfitársaik vérében.
Kijevben a kedvetlen, tartalmatlan, lelkileg üres rendezvényeken csak lézengtek az emberek. Miközben Poros Jankó Gdanskban fürdőzött fasiszta cinkosainak elismeréseiben.
Ilyen volt hát a díszszemle Donyeckben:

Így köszöntötte Donyeck, az övéit:

És egy évvel ezelőtt, egy másik városban, másik – tragikus – Győzelem Napja. Így fogadta Mariupol egy másik, egy hódító, agresszor hadsereg tankjait:

(Cs.S. B-R)

Múlófélben az ünnepi csend Donbasszban.
A mára virradó éjszakát már nem bírta ki csendben Valcman latortüzérsége. A Luhanszki Népköztársaság területén 68 alkalommal nyitottak tüzet-zömmel TERMÉSZETESEN városokra-falvakra.
A legsúlyosabb latortüzérségi támadás Novoluhanszk falut érte.
Szcsasztjéból az éjszaka folyamatosan ágyúzták a valcmanisták a környező “célpontjaikat”.
A középső-már donyecki-frontszakaszon Gorlovkát bombázta a kijevi junta ordasfalkája az éjjel.
Donyeck és közvetlen környéke még csendes volt, de Peszkiben “kezdtek felpörögni” a történések, mint ahogyan Szpartak éjszakája sem volt nyugodt.
A déli szakaszon Mariupoltól északkeleti irányban nagyon aktivizálta magát Nyalókakirályék bűnbandája. Szopinoból, Lebegyinszkből, és Szartanából egyaránt ágyúzták Sirokinot.
A Novoazovszk-járásban az “Azov” latorhorda ismét “Grad” sorozatvetőkkel lőtte Szahankát és környékét.
https://balrad.wordpress.com/2015/05/11/donbassz-mulik-az-unnepi-hangulat/