A lengyel védelmi minisztérium és az Egyesült Államok megállapodást kötött a Patriot rendszerek Lengyelországnak eladásáról – derült ki Antoni Macierewicz védelmi miniszter csütörtöki közleményéből.
A megállapodás aláírására Trump varsói látogatása során került sor. A szerződés szerint Lengyelország 2022-től kezdődően 8 Patriot rendszert kap az Egyesült Államoktól, amiért 7,5 milliárd dollárt kell fizessen.
A lengyel hatóságok elsőként márciusban jelezték, hogy hajlandóak lennének a Patriot rakétavédelmi rendszerek megvételére.
Májusban James Mattis amerikai védelmi miniszter Litvániában tett látogatása során jutott nyilvánosságra, hogy az USA a balti országokba is Patriot rakétarendszereket küld, amit az amerikai vezetők az orosz veszély elhárításával indokolnak.
Az Egyesült Államok 2015 októberében kezdte kivonni a használhatatlanná vált rakétarendszereket Törökországból, miután kiderült, hogy a NATO nem tudja ellenőrzés alatt tartani a rakétaindításokat.
2015 júliusában hackertámadás áldozatává váltak a NATO török-szíriai határon állomásozó Patriot-rendszerei. A német Local.de információi szerint a támadók gyenge pontokat találtak a vezérlő rendszeren, és átvették az ellenőrzést a rakétaindítások felett, ennek eredményeként több nemkívánt rakétaindítás is történt. Az USA alig három hónappal később, 2015 októberben megkezdte a kivonásukat Törökországból. Németország szintén megkezdte a Patriot-rendszerek Törökországból kivonását.
A Törökországban történtek eredményeként akkor fény derült a Patriot-rendszerek sebezhetőségére, és a NATO kibervédelmi képességeinek teljes hiányára. A NATO-erők magát a behatolást nem vették észre – a beavatkozásra akkor derült fény, amikor a Patriot rendszerek “megmagyarázhatatlan”, ki nem adott parancsokat kezdtek végrehajtani, és több nemkívánt rakétaindítás történt.
Az USA most mégis “modern és korszerű” rakétarendszerként adja el a fölöslegessé vált Patriotokat Lengyelországnak.

http://www.hidfo.ru/2017/07/az-usa-eladja-lengyelorszagnak-a-megbizhatatlanna-valt-patriot-raketarendszert/



Lengyelország rossz üzletet kötött a Patriot rakétakomplexumok megvásárlásával

A Patriot rakétakomplexumok rövid életűek voltak Törökországban.
Lengyelország új Patriot-komplexumai csak 2023-ban lesznek bevetésre kész állapotban, de katonai szakértők szerint addigra elavulttá válik ez a rendszer. A Patriotok ráadásul a szíriai határon sem szerepeltek jól, ismeretlen hackerek könnyedén átvették az irányítást a rakétaindítások felett.
Antoni Macierewicz lengyel védelmi miniszter csütörtökön közölte, hogy a védelmi minisztérium és az Egyesült Államok megállapodást kötött a Patriot rakétakomplexum Lengyelországnak eladásáról. A megállapodást Donald Trump varsói látogatása során írták alá. A védelmi miniszter szerint Lengyelország 2022-ben kaphatja meg a rakétakomplexumokat, de csak 2023-ban lesznek bevetésre kész állapotban. Egy a Szputnyik hírügynökségnek nyilatkozó katonai szakértő szerint azonban addigra elavulttá válnak ezek a rakétarendszerek, melyek megvásárlása így sokkal inkább politikai motivációra vezethető vissza, mint védelmi megfontolásokra.
Andrej Golovatjuk elmondása szerint a Patriot rendszer nem alkalmas arra, hogy megvédje Lengyelországot az Iszkander rakétáktól, melyek jóval korszerűbbek a most megvásárolni tervezett védelmi rendszernél. A szakértő azt mondta, a Patriot rendszereknek “nem lesz elég ideje elfogni az Iszkander rakétákat”, ezért sokkal inkább politikai, mint védelmi döntés a megvásárlásuk. A lengyelek a rakétakomplexum megvásárlással az “orosz veszély” elleni fellépést akarják megmutatni a politikában, az amerikaiak pedig egyszerűen pénzt keresnek a korszerűtlen fegyverek értékesítésével.
Trump az idei NATO-csúcstalálkozón közölte, hogy a jövőben minden tagállam több pénzt kell áldozzon a védelmi költségvetésre. “Ennek megfelelően, a lengyelek politikai problémákat rendeznek, az amerikaiak pedig egyszerűen pénzt keresnek” – mondta.
A szakértő szerint, mire 2022-ben megérkeznek a Patriot rendszerek Lengyelországba, addigra már teljesen elavult lesz ez a rendszer. Golovatjuk visszautalt arra, hogy a Patriot rakétakomplexumot még 1982-ben fejlesztették ki, de azóta Oroszország nagyarányú modernizációt hajtott végre, ennek köszönhetően a Patriot komplexummal nem tudnának lelőni egy orosz ballisztikus rakétát.
“2022-ben az amerikaiak majd azt mondják a lengyeleknek: ezek a Patriot rendszerek már korszerűtlenek, inkább adjatok nekünk még több pénzt, és odaadjuk nektek a legkorszerűbb rakétavédelmi rendszerünket.”
A szakértő szerint ma nem életszerű, hogy Európában egy kiterjedt háború robbanna ki Oroszország és a NATO-országok közt, ezért ennek az üzletnek mindössze az a lényege, hogy az amerikaiak rengeteg pénzt keresnek az orosz ellenségkép mutogatásával.
A Patriotok ráadásul a szíriai határon sem szerepeltek jól, ahol kiderült, hogy hiába a rakétakomplexum, egy esetleges háború a kibertérben fog eldőlni. 2015 júliusában a Local.de német lap arról számolt be, hogy a szíriai határon állomásozó Patriot rendszereket hackertámadás érte. A NATO a támadás forrását sem tudta beazonosítani, és az ismeretlen hackerek átvették az irányítást a rakétaindítás felett. Miután több nemkívánt rakétaindítás történt, az USA és Németország is döntést hozott a Patriot rakétakomplexumok Törökországból kivonásáról. Lengyelországnak most egy olyan fegyvert akarnak eladni, ami napjaink egyik legmeghatározóbb konfliktusában egyértelműen leszerepelt.

http://www.hidfo.ru/2017/07/lengyelorszag-rossz-uzletet-kotott-a-patriot-raketakomplexumok-megvasarlasaval/