2014. július 28., hétfő

Izrael: Baklövés lehet-e a kurdok függetlenségének elismerése zsidó részről?

Alakuló kurd-izraeli szövetség
A kurd olaj bagdadi jóváhagyás nélküli megvásárlását még az USA is rossz szemmel nézi, és minden államot felszólított ennek elkerülésére, hiszen ezzel jogi kockázatnak teszik ki magukat. A Törökországból kihajózott egymillió hordó kurd olajat végül Izrael vette meg az iraki és amerikai intések ellenére. A hajó az askelóni kikötőbe érkezett, ahol rögtön aznap megkezdték a hordók kirakodását. Arra a kérdésre azonban nem érkezett válasz, hogy a nyersolajat izraeli finomítókba szállították, vagy csupán tárolják későbbi eladásra vagy elszállításra. 

Tradicionális kurd népviselet

Az olaj megvásárlásával azonban Izraelnek kevesebb vesztenivalója, mint az európai finomítóknak, ugyanis nem köti szerződés az iraki olajra, hiszen Irak is tagja a több arab államot tömörítő Izraellel szembeni olajbojkottnak. 
Évekig volt spekuláció tárgya, hogy vajon Izrael mennyire támogatja a kurd függetlenséget, amely több oldalon is problémákba ütközhet. Június végén azonban Benjámin Netanjahu miniszterelnök kijelentése, miszerint országa teljes mértékben támogatja egy független kurd állam létrehozását, nyilvánvalóvá tette a választ. 
Amjed Rasheed, a nagy-britanniai University of Durham doktorandusza szerint Izrael olyan gyorsasággal ismerné el a független Kurdisztánt, mint ahogy az Egyesült Államok tette Izraellel 1948-as kikiáltásakor: tizenegy percen belül.
A kurdok támogatásával és országuk megalapításával Izrael egy közel-keleti szövetségessel gazdagodhat, amely politikai és gazdasági szempontból is előnyére válhat, ugyanakkor a törökországi kurdok kérdése miatt még inkább elmérgesítheti kapcsolatát Ankarával, amely nem támogatja egy független kurd állam létrejöttét. 
 „A kurdok mindig barátként tekintettek Izraelre, mivel rengeteg kurd zsidó él Izraelben, valamint rengeteg zsidó lakik Kurdisztánban”, nyilatkozta Khaider Domle, a kurdisztáni Duhok Egyetem szakértője.
Emellett Izrael a kurdokkal való barátságot és szövetséget a szerintük nyilvánvaló közös pontra, vagyis a két nép szomszédos országok általi elnyomására építi, sőt, egy izraeli szerző, Arutz Sheva még ennél is tovább megy, hiszen szerinte Izrael egyenesen felelősséggel tartozik a kurd nép felé, akik ugyanúgy a szomszédok pusztításától szenvednek, mint ők.
Elemzők szerint Izrael hatalmas öngólt rúghat a kurdok támogatásával és Kurdisztán elismerésével, hiszen a palesztinok jelen helyzete jobban hasonlít a kurdokéhoz, mint az izraelieké. A kurdok önrendelkezési jogának támogatása és államuk elismerése pedig egyértelműen magával vonná a következtetést, hogy ha az egyik népnek joga van az önrendelkezésre, akkor ugyanez megilleti a másik népet, vagyis a palesztinokat is.
Milyen ocsmány játékot űznek a zsidók a szemünk előtt...

Bíró Dalma

Tovább menetel az ISIS "szent háborúja"?

Az iraki hadsereg az ISIS fedőnevű, izraeli hátszelű, arab sejkek által, üzleti érdekek mentén finanszírozott lázadók (kihasználva a megpropagált világméretű iszlámveszélyt a kereszténységre és az arab világ siíta-szunnita mesterséges ellentétét) állásait bombázta a Bagdadtól mintegy hatvan kilométerre délre található Dzsurf as-Sahr közelében, az akcióban legkevesebb tizenhét ember, köztük három civil életét vesztette - közölték egészségügyi források hétfőn, a muzulmán böjti hónapot lezáró háromnapos ünnep, az Íd al-Fitr első napján.
Egy törzsi vezető is megerősítette a bombázásról szóló híreket, hozzátéve, hogy a hadművelet helyi idő szerint hajnali egy órakor kezdődött.
A tájékoztatás szerint az áldozatok között két nő és egy gyerek is volt. A támadásban emellett tizenketten megsebesültek, őket a január óta a "szunnita" álca mögé bújtatott felkelők ellenőrzése alatt álló, közép-iraki Falludzsába szállították.
Csaknem mindennaposnak számítanak a kormányerők és a fegyveres csoportok közötti összecsapások a Bábil tartománybeli Dzsurf as-Sahr városban. Szakértők szerint súlyos csapást jelentene Bagdad számára, ha a szunnita lázadóknak sikerülne elfoglalniuk a várost, ezzel ugyanis a hadsereg elveszítené a fővárost a déli síita térségekkel, például Nedzseffel vagy Kerbelával összekötő két út egyikét.
Biztonsági források eközben arról számoltak be, hogy a rendőrség hétfőn tizenöt holttestet talált Bagdad különböző részein. Az áldozatokat, akik között három 25 és 30 év közötti nő is volt, megbilincselték és fejbe lőtték. További részleteket egyelőre nem közöltek.
Elemzők szerint a szélsőségesek, akik korábban Iszlám Állam néven "kalifátust" alapítottak az általuk múlt hónapban egy villámhadjáratban elfoglalt észak- és nyugat-iraki területeken, tovább akarják szélesíteni befolyásukat a közel-keleti országban. Megfigyelők attól tartanak, hogy a még az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat által is túl radikálisnak tartott szervezet támadásai miatt már azt rebesgetik a nyugati sajtós rossznyelvek, hogy Irak több részre szakadhat.

Gölöncsér Miklós

Forradalom, polgárháború, háború - a nyugati szóhasználat gyorsan változik

Navi Pillay, az ENSZ emberi jogi főbiztosa kijelentette; meg fogják találni, kik felelősek a maláj gép lelövéséért, és bíróság elé állítják őket. A főbiztos egyben háborús bűncselekménnyé nyilvánította a maláj repülőgép lelövését.
Alig pár nappal ezelőtt a Nemzetközi Vöröskereszt is bejelentette, hogy Ukrajnában "polgárháború" zajlik. Az országban február vége óta van háborús helyzet, ami a nyugati zsoldosok beszivárgásával és civil viseletben megkezdett utcai harcaival kezdődött Kijev központjában. Ennek ellenére mostanáig nem beszéltek se ukrán háborúról, se polgárháborúról. Ehelyett forradalomról beszéltek. Mindez a nyugati propaganda része, mert azt a benyomást akarják kelteni, hogy a nyugati felforgatást a nép egésze akarta. Azt a benyomást akarják kelteni, hogy a háború az orosz többségű területek kiszakadásával kezdődött, pedig Ukrajnában február óta háború van.
A háború nem Donyeckben, hanem Kijevben kezdődött
Most változott a szélirány: az a tény, hogy a nemzetközi szervezetek polgárháborúvá, háborúvá nyilvánítják a helyzetet, előfeltétele annak, hogy háborús bűnökről beszélhessenek az orosz felkelők kapcsán. Háború nélkül ugyanis háborús bűnök sincsenek, a békeidőben elkövetett háborús cselekményt rendszerint terrorizmusnak nevezik. Az első lépés megtörtént: azzal, hogy a főbiztos bejelentette, a maláj gép lelövése háborús bűn, kifejezték, hogy az orosz felkelőket háborús bűnösökké akarják nyilvánítani. Márpedig egyértelmű, hogy egy nyugaton lefolytatott vizsgálatnak mi lesz az eredménye: a gépet nyilvánvalóan a szakadárok lőtték le, akik háborús bűnösök.
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter elmondta, számítani kell arra, hogy a maláj gép lelövését a nyugat az Ukrajnával kötött NATO megállapodásokkal akarja összekapcsolni. Vagyis beigazolódni látszik, hogy a maláj gép lelövése egyszerű háborús ürügy, amivel emberi jogi, nemzetközi jogi alapot akarnak teremteni egy újabb NATO beavatkozásra.


http://www.hidfo.net/2014/07/28/forradalom-polgarhaboru-haboru-nyugati-szohasznalat-gyorsan-valtozik

A részleges mozgósítás újbóli életbeléptetését követően egyre több anya és feleség fog össze és emeli fel hangját a tömeges besorozások ellen.

„Mi, kárpátaljaiak elítéljük a háborút és a mobilizációt” – ezt a feliratot olvashattuk ukránul azoknak a tüntető nőknek a transzparensein, akik vasárnap lezárták a Gát–Izsnyéte útvonalat.
kárp2
kárp1
A békés tüntetés – amelyet a közösségi oldalakon közzétett felhívás előzött meg – július 27-én, vasárnap este 19 órakor kezdődött egy derceni lakos kezdeményezésére az Ukrajnában jelenleg érvényben lévő részleges mozgósítás kapcsán. Az egyik résztvevő elmondása szerint a megmozduláson kb. 200 fő vett részt, amihez Rafajna, Gát , Kis- és Nagybégány, Fornos, Beregszász, Izsnyéte, Alsókerepec és Péterfalva női lakosai is csatlakoztak.
A tüntetők lezárták az Beregszászi és Munkácsi járás határánál lévő, Izsnyéte irányába vezető utat, ami hamarosan jelentős dugót okozott, ezért a résztvevők többször pár perc erejéig szünetet tartottak, hogy a gépkocsikban várakozók tovább tudjanak haladni. A helyszínen ügyeletes rendőrtiszteknek csak egy esetben kellett közbeavatkozniuk: az egyik türelmetlen sofőr a tömegbe hajtott, de szerencsére senki nem sérült meg. A sofőr ellen eljárást indítottak. Komolyabb atrocitás szerencsére nem történt.
A megjelent nők községenként képviselőket választottak maguk közül, mindegyikük megbízást kapott egy beadvány megfogalmazására, amelyet el kívánnak juttatni a megyei közigazgatás elnökéhez és más illetékesekhez.
Ma Nagyberegen békés tüntetők akadályozták meg a behívók kézbesítését, s a legutóbbi hírek szerint több kárpátaljai településen folytatódtak a demonstrációk, ezáltal Kárpátalja asszonyai is csatlakoztak az összukrajnai tiltakozó megmozdulásokhoz.
(http://www.karpatalja.ma)

A hétvége elteltével a valcmanista zsoldoshorda elkeseredett támadást inditott-nem ám a katlanba zárt cimborák kimentésére-hanem Sahtyorszk elfoglalásáért.

A bányászváros stratégiai jelentőségűnek számit a Boeing-roncsok megközelithetősége miatt. Sahtyorszkban viszont a népfelkelők vannak birtokon belül. Tegnap este mintegy negyven BTR, BMP, és könnyű tankok fedezete mellett egy egész buszkaravánnyi bérgyilkos érkezett a városhoz, és ma reggel behatoltak a város egyes külső részeibe. A milicisták természetesen fölkészültek az illő fogadtatásra. A város néhány részén utcai harcok bontakoztak ki, amelyek során a horda visszahátrált kiindulási pontjaira. Tankjaik csak tisztes távolból lövik a lakóépületeket, azok közé be nem merészkednek. Veszélyes terep egy város. A lakosság többsége a pincékbe menekült. A harcok hevessége magas fokú, az áldozatok száma még nem ismert.
A katlannál viszonylagos csend van, orosz oldalon viszont a munkába temetkeztek a mentősök. “Ezerrel” zajlik a sebesült ukránok kiszállitása egy humanitárius folyosón keresztülOroszország területére, ahol már kórháztáborokat voltak kénytelenek az orosz hatóságok létesiteni, a kórházi helyhiány miatt.
Tegnap Igor Sztrelkov védelmi miszter aláirásval kihirdették azt a parancsot, amely a fehér zászlóval-vagy arra utaló szimbólummal-jelentkező ukránokkal való emberséges bánásmódra utasitja a miliciákat.
Gorlovkát az éjjel is és ma délelőtt is lőtte a latortüzérség. A támadásoknak ma reggelig mintegy 80 civil halottja van. Egész családok vesztek oda az esztelen mészárlásban.

Ilyenek voltak békeidőben…
…és ilyenek, amikor megjelentek a valcmanisták
anya
Luhanszkot tegnap is és ma is lőtte-lövi a kijevi latorhatalom tüzérsége.


http://balrad.wordpress.com/2014/07/28/donbassz-3/


A donbasszi függetlenségi háború kitörése óta a leghevesebb összecsapások zajlanak ma hajnal óta Donbassz minden frontján.
kart
A Rosszipnaja-Sahtyorszk-Torez térség stratégiai fontosságú a népfelkelők számára. Az itt dúló harcokba első alkalommal a népi felkelők “összfegyvernemi” támadást inditottak. A tüzérség minden rendelkezésükre álló fajtáját bevetve, harckocsikkal megerősitett gyalogsági offenzivát inditottak Valcman latorseregletének csoportositásai ellen. Sahtyorszk-térségében a “Kalmiusz” zászlóalj is harcba indult. Ennek külön érdekessége, hogy ezt a zászlóaljat formálisan Igor Sztrelkov parancsnokolja, aki a hirek szerint maga is részt vesz az ütközetben. Ma délelőtt ezen a területen a latorlégierő is aktivizálva lett.
Északkelet-Donbasszban Gorlovka, Gyebalcsevo a harci cselekmények súlyponti területei. Pervomajszk mellett is rövid ideig tartó, ám igen heves lefolyású támadást intézett a bérgyilkoshorda a népfelkelők ellen, de a rövid idő alatt veszitve a- tudósitás szerint- “több száz katonát”-szétszóródtak.
Donyecknél hasonló rövid életű, de heves támadást inditottak a zsoldosok, hasonló eredménnyel. A “több száz katonaveszteség” valószinűleg a két helyszinre együttesen értelmezendő.

A népfelkelők veszteségeiről a tudositás számszerű adatokat nem közöl, de megjegyzi, hogy azok a latorhorda veszteségeihez képest elenyészőek.
(B-R)

Viktor Muzsenko altábornagy ma jelentette Valcman Nyalókakirálynak, hogy a zsoldoshorda elfoglalta a Szaur-Mogil dombot.

Nem kis gondot jelenthet viszont a generálisnak, hogy miként adja elő a közeljövőben Uralkodójának, hogy de hát akkor hova lett a csernyigovi tankbrigád?! Meg a 11.dandár?!
Merthogy ennek a két latorbandának kellett volna elfoglalni Marinovkát meg Dmitrovkát és a DOMB-ot, de azon még mindig a népfelkelők szorgoskodnak. Illetve mostmár csak szemlélik az alant füstölgő roncsokat, amik egykoron tankok voltak. Meg legföljebb sajnálkoznak a sebesült hiénák üvöltözései hallatán. (Már ha hallják egy egész napi lövöldözés után!)
Szóval Muzsenko generálisnak ki kell valahogy fognia egy olyan pillanatot, amikor ő józan, Valcman meg hulla részeg, és akkor ismertetni vele a hirt: Uram Királyom! A Szaur-Mogilnál ismét elvéreztünk!
Amikor pedig Valcman kijózanodik, jelentheti neki azt is, hogy Luhanszk lakónegyedeit viszont rommá lőttük! Sok-sok orosz civil halt ott meg Felség! Az “Új Taktika” a civilek ellen működik! Egyúttal kérem Felségedtől a következő zsoldosutánpótlást!
https://balrad.wordpress.com/2014/07/28/uram-kiralyom-a-szaur-mogilnal-ismet-elvereztunk/

Az Együtt-PM-nek nem tetszett Orbán meséje

Az Együtt-PM az Európai Bizottsághoz fordul Orbán Viktor Tusnádfürdőn mondott beszéde miatt és segítséget kér a "független civil szervezetek üldöztetése", "Magyarország putyinizálódása" miatt. Az Együtt-PM Szövetség társelnökei  közleményükben az írták, nem fogják hagyni, hogy "Orbán Viktor putyini bábállamot csináljon Magyarországból". "Minden eszközzel, minden eddiginél keményebben fogunk küzdeni, hogy felépítsük a rendszert elutasító ellenállást, megdöntsük az Orbán-uralmat".
Az Együtt-PM érvelése roppant egyszerű: egyetlen indok, egyetlen következtetés. Az indok Magyarország keletre fordulása, távolodása a nyugattól. A következtetés, hogy ennek nem kell így lennie, már az Együtt-PM finanszírozásában keresendő. Az Együtt-PM azért működik, mert a pártok gyors lehasználódása miatt nem megengedhető, hogy a nyugatot csak egyetlen párt képviselje. 25 éven át sok párt képviselte a nyugatot, sőt, mindegyik párt a nyugatot képviselte, csak és kizáróag atlantista pártok voltak. Eközben egyetlenegy párt sem volt, ami a magyarságot képviselte volna.
Az Együtt-PM ennek a természetellenes helyzetnek a visszaállítására törekszik. Ha egy párt valamilyen okból kifolyólag úgy dönt, hogy szemétre dobja az atlantizmust és minden égtáj felé kiegyensúlyozott külkapcsolatokat építene, megjelennek az ilyen követelőző szervezetek, akik azt mondják, "nem megengedhető, hogy a kormány elforduljon a nyugattól".
Valójában a nyugat monopóliumának fenntartásáról van szó a magyar közéletben. 100% nyugat, 0% kelet, 0% Magyarország. A monopólium megdöntése veszélyes következményekkel jár majd. Az egyensúlyi politikában az a kockázatos dolog, hogy előbb-utóbb valamelyik fél helyreállítja saját monopolhelyzetét. Vagyis Orbánt, akár keletről, akár nyugatról, de el fogják távolítani.

http://www.hidfo.net/2014/07/28/az-egyutt-pm-nek-nem-tetszett-orban-meseje

Hazai agrár hírek

SZŐLÉSZET
Állami védekezés keretében légi permetezést rendelt el a Zala Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága Lenti térségében a tavaly felbukkant veszélyes szőlőbetegség továbbterjedésének megakadályozására - tájékoztatta az igazgatóság csütörtökön az MTI-t. Az aranyszínű sárgaság (grapevine flavescence dorée phytoplasma, phytoplasma vitis) a szőlő egyik legveszélyesebb kórokozója. A kór ellen jelenleg nincs megfelelő növényvédőszeres kezelés, csak az azt terjesztő amerikai szőlőkabóca gyérítésére van lehetőség. A megbetegedést okozó amerikai kabóca felbukkant azóta Csongrád és Veszprém megyékben is. A fertőzés következtében a szőlőtőkék terméshozama akár 50 százalékkal is csökkenhet, a beteg növények száma évente megtízszereződhet. A kórokozóra szinte az összes Magyarországon termesztett szőlőfajta fogékony. Többek között az itthon rendkívül népszerű Chardonnay, Cabernet sauvignon, Sauvignon, Pinot noir és az Olaszrizling növényei néhány év leforgása alatt ki is pusztulhatnak.
A permetezést jövő keddtől csütörtökig, 17 és 21 óra között végzik Lenti, Kerkateskánd, Gosztola, Lovászi és Tornyiszentmiklós zártkerti ingatlanjainál, az érintett területek pontos adatairól, elhelyezkedéséről a települések önkormányzatainál megtalálható térképekről lehet tájékozódni. A légi permetezést az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv szakmai felügyelete, felsőfokú növényvédelmi szakirányítás mellett, valamint a polgárőrség területbiztosításával végzik. A hatóság közleménye kitér arra is, hogy a készítmény a felhasználókra, mezőgazdasági dolgozókra és a helyi lakosságra alacsony kockázatú, a hatóanyag szúnyogirtószerként is használatos, méhekre pedig mérsékelten veszélyes.

Zalaegerszeg melletti szőlőskert

Felhívják az érintettek figyelmét,
hogy a védekezés időpontjában és azt követően legalább egy órán keresztül ne tartózkodjanak a szabadban, a házak, lakások ablakait mindenki zárja be. Lehetőség szerint gépkocsit, egyéb ingóságot ne hagyjanak szabadon a védendő területen. Az állatokat (beleértve a méheket is) erre az időszakra zárják be, a kutakat, ciszternákat, egyéb víztárolókat fedjék le. Az élelmezés-egészségügyi várakozási idő letelte előtt ne takarítsák be és ne fogyasszanak a kertjükben termelt növényekből, s ezeket később is alaposan mossák meg. Lentiben, Tornyiszentmiklóson és a kerkateskándi hegyen tavaly augusztusban bukkantak rá a fertőzésgyanús növényekre. A több mint 200 hektárnyi szőlőültetvény átvizsgálásakor 46 termelőnél 283 fertőzött szőlőtőkét találtak, amelyeket kivágattak és megsemmisíttettek. A szőlő egyik legveszélyesebb kórokozója miatt tavaly szeptemberben már volt légi permetezés Lenti térségében. Idén májusban zárlati intézkedéseket tett és károsító-felderítési feladatokat végzet a zalai szőlőültetvényeken az igazgatóság.

DRÁGA BÚZAKENYÉR
Az őszi búza betakarítása a vetésterület 73 százalékán már megtörtént az országban - közölte Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára csütörtökön az MTI érdeklődésére. Hozzátette: a legnagyobb - 98 százalékos - arányban Békés megyében került magtárba az őszi búza, míg a legkisebb nagyságú területet Veszprém megyében - 32 százalék - takarították be. Az aratás előrehaladásának megyénkénti nagy eltérését a mostani zivataros időjárás is erősíti - jegyezte meg. A termésátlagok tájegységenként igen eltérőek - hektáronként 3,8 tonnától, hektáronként 5,6 tonnáig terjed -, az országos átlag hektáronként 4,674 tonna, ami megegyezik a tavalyi értékkel, az elmúlt öt év átlagát pedig 14 százalékkal haladja meg.
A koordinációs bizottságok jelentései alapján idén már június végén megkezdődött az aratás. A munkák azonban a múlt héten megérkezett csapadékos időjárás miatt az ország egyes részein lelassultak. De összességében az aratás tempója mindezzel együtt is megfelelően alakul - mondta a helyettes államtitkár. A július 21-én beérkezett jelentések szerint országosan az őszi árpa betakarítása befejeződött. A betakarított terület nagysága elérte a 208 000 hektárt. A termésátlag országosan 4,55 tonnát tesz ki hektáronként. Ez a tavalyi értéket 1,7 százalékkal, az elmúlt öt év átlagát pedig 16 százalékkal meghaladja. Összességében az idei kilátásokat, a jelenlegi információk alapján a 2014-es nyári kalászos gabona és repcetermés az elmúlt évek átlagát meghaladja, és bőven fedezni fogja a hazai szükségleteket. A belföldi fogyasztáson felül a 2014/2015-ös szezonban is jelentős mennyiségű gabonaexportra van kilátás. A tavalyi évhez képest jelentős mennyiségű takarmányminőségű búza képződhet. Ez pedig az őszi betakarítású takarmánykukorica piaci helyzetére is hatással lehet. A piaci árak a július 21-i megyei koordinációs bizottsági ülések adatai alapján jelenleg a következőképpen alakulnak: a búzájáért 38 000-45 000 forintot kaphat a termelő tonnánként. Az árpa felvásárlási ára 36 000-40 000 forint tonnánként. A repce 93 000-97 000 forintba kerül tonnánként. A jelenlegi világpiaci árazásokba már - valószínűleg - beépültek a nagy termésre és fennakadásmentes aratásra vonatkozó várakozások. Ennek figyelembevételével további lényeges áresés nem indokolt az új termés megjelenésével sem. A repce aratásával az országban 97 százalékos arányban végeztek az e hét eleji állapot szerint. A repce termésátlaga hektáronként meghaladja a 3 tonnát. De jelentős különbség mutatkozik a megyék között - Hevesben 2,2 tonna termést takarítottak be hektáronként, Vas megyében pedig 4,1 tonnát hektáronként. A jelenleg mérhető termésátlag a tavalyi értéket 15 százalékkal, az elmúlt öt év átlagát pedig 31 százalékkal meghaladja. A rozs, a triticale és a zab betakarítása 25-60 százalék között mozog országosan. A tavaszi árpa aratása is folyamatos, a vetésterület 63 százalékán végeztek a betakarítással. A megyei aratási koordinációs bizottságok jelentései szerint a repce esetében a termés minősége megfelelő. A búzánál ugyanakkor az elmúlt időszak csapadékos időjárása miatt a mennyiségi és minőségi mutatók csökkenni fognak a szakemberek szerint. Jelenlegi becslések alapján a betakarított őszi búza nagyrészt takarmány vagy euro minőségű, kisebb része étkezési kategóriájú, javító minőségű viszont már nincs. A belföldre szükséges liszt előállításához évi 1,2 millió tonna étkezési minőségű búza azonban még így is biztosított. De a malmoknak várhatóan szelektálniuk kell a piacon lévő búzából és többet kell fizetniük a jó minőségű búzáért. A mezei pocok kártétele Békés, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyében volt jelentős probléma. Raktár-kapacitási gondokról és rendkívüli eseményekről viszont nem érkezett bejelentés.
Tóth János-Drótos Tamás összeállítása - Hernád Völgye Hungarista Háztáji Közösség

Bankbetéted van? - Így bántak el vele Matolcsyék két év alatt

Véget ért a múlt héten a Magyar Nemzeti Bank csaknem két évig tartó kamatcsökkentési sorozata. Ennek eredményeként 1 millió forintnyi betétre átlag 69 ezer forint helyett ma már csak 19 ezer forint kamatot kaphatunk a bankoktól egy év után. Ez nem minden: a kormány is megcsapolta a banki megtakarítók pénzét, tranzakciós illetéket és egészségügyi hozzájárulást vetve ki a betétekre, így a betétesek nagy részének a hozama ma már negatív. Nem csoda tehát, hogy drasztikusan átrendeződött mára a lakossági megtakarítások szerkezete, így például az éven belül lekötött forintbetétek összege harmadával lett kisebb. Ez viszont a bankoknak több okból sem fáj.


Legalább három intézkedés(sorozat) sújtotta az elmúlt két évben a betétesek pénzét:
  • 2012 augusztusa óta fokozatosan 7%-ról 2,1%-ra csökkent a jegybanki alapkamat, amelyet viszonylag szorosan követett a lakossági forintbetétek kamatszintje.
  • 2013. január 1-jétől 0,2, illetve 0,3%-os tranzakciós illetéket vet ki a kormány a banki tranzakciókra, amit 2013. augusztus 1-jén 0,3, illetve 0,6%-ra emeltek fel (utóbbi a készpénz-felvételre vonatkozik).
  • 2013. augusztus 1-jétől a meglévő 16%-os kamatadó mellett 6%-os egészségügyi hozzájárulást (eho) vonnak le a betétesek kamatjövedelméből.

A fentieket csak kis részben kompenzálta az idén február 1-jéig személyenként egy bankszámla esetében, 150 ezer forint erejéig igénybe vehető havi kétszeri díjmentes készpénzfelvételi lehetőség.
Bankbetéted van? - Így bántak el vele Matolcsyék két év alatt

Ha valaki két évvel ezelőtt 1 millió forintot fektetett be, annak 12 hónapra 69 ezer forintot ígértek a bankok, így kamatadó után 58 ezer forint üthette az ügyfél markát (akkor még az ingyenes készpénzfelvétel lehetősége sem csak politikusi ajándék volt, hanem elterjedtek voltak a nulla forintos bankszámlák). Ma viszont már csak átlag 19 ezer forintot ígérnek a bankok, amiből bankon kívüli átutalás után (csak a tranzakciós illetéket kifizetve) kevesebb, mint 12 ezer, készpénzfelvétel után (a tranzakciós illletéket kifizetve) kevesebb, mint 9 ezer forint marad az ügyfélnél. Mármint annál, aki 12 hónapra fekteti be pénzét, ha ugyanis rövidebb a futamidő, ennél még rosszabbul járhat az ügyfél.
Bankbetéted van? - Így bántak el vele Matolcsyék két év alatt

Egy pillanatig még a 12 hónapos futamidőnél maradva, az alábbi ábra azt mutatja be, hová folyik a példában szereplő átlagos ügyfél kamatjövedelme. Csak a 46%-a marad az övé, a nagyobbik fele az államé.
Bankbetéted van? - Így bántak el vele Matolcsyék két év alatt

Sokkal durvább eredményt kapunk, ha az előbbivel ugyan azonos kamatozású, de rövidebb futamidejű, például 2 hónapos betét kamatának sorsát nézzük. Itt már a kamatjövedelem teljes egészét elviszi a háromféle adó (kamatadó, eho, tranzakciós illeték), akár átutalja pénzét az ügyfél, akár készpénzben veszi fel azt. A példában szereplő esetben az ügyfél 3545 forinttal kevesebbet vehet fel készpénzben, mint amennyit a banknál elhelyezett, feltéve, hogy az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségével más tranzakciók esetében (vagy egyáltalán nem) él.
Bankbetéted van? - Így bántak el vele Matolcsyék két év alatt

Elsőre drámainak tűnő hatással járt mindez: két év alatt (2012 májusa és 2014 májusa között) kereken harmadával, 33%-kal csökkent az éven belül lekötött lakossági forintbetétek állománya Magyarországon. Eközben a teljes lakossági betétállomány kevésbé radikális mértékben, 12%-kal csökkent, vagyis történt némi átrendeződés a bankbetéteken belül a látra szóló betétek irányába: míg két évvel ezelőtt még a betétek 24%-a nem volt lekötve, mára a 36%-át tartja lekötés nélkül a lakosság.
Bankbetéted van? - Így bántak el vele Matolcsyék két év alatt

A lakossági betétállomány csökkenése a megvalósult formájában több okból sem fáj a bankoknak:

  • A betétek mint megtakarítási instrumentumok szerepének a csökkenését a befektetési alapok, állampapírok szerepének növekedése kísérte, ami más csatornákon keresztül (pl. forgalmazási díjak) bevételt jelent a bankszektor számára is.
  • A saját források (betétek) helyett felértékelődött az alternatív források, köztük a refinanszírozási programok (leginkább a Növekedési Hitelprogram és az eximbanki programok) szerepe, amelyek hiányolhatóvá teszik a betéti források egy részét.
  • A bankszektor úszik a likviditásban: a kéthetes kötvények (augusztustól betétek) állománya bőven 4000 milliárd forint feletti, a betétállomány csökkenése nem okoz likviditási feszültséget.
  • Miközben 2 év alatt a lakossági betétek állománya 869 milliárd forinttal csökkent, a vállalatiaké 630 milliárd forinttal nőtt. A kieső forrást tehát jórészt pótolták a vállalatok.
  • A bankok számára kedvezően alakult a lakossági betétek szerkezete is: a bankok betéti kamatráfordítása még nagyobb mértékben eshetett, mint a lekötött betétek átlagkamata, hiszen nőtt a lekötés nélküli betétek aránya (lásd fentebb).
  • A csökkenő kamatkörnyezetben a kamatbevételek kisebb mértékben estek, mint a kamatráfordítások, ugyanis az alternatív források költsége is jelentősen esett. A bankok mérlegfőösszeg-arányos kamatmarzsa nőtt, a betétek mint források attraktivitása más forráselemekhez képest csökkent.

Bankbetéted van? - Így bántak el vele Matolcsyék két év alatt

A lakossági portfólióátrendeződés hatására a lakosság tulajdonában lévő értékpapírok állománya hamarosan meghaladhatja a bankbetétek nagyságát - hívták fel a figyelmet a jegybank szakértői a Portfolio-n megjelent korábbi cikkükben. Bár a pénzügyi megtakarításokon belül a bankbetétek aránya a válság előtti 26%-ról mára 21%-ra csökkent, továbbra is ezek aránya a legmagasabb a megtakarítások közül.
Bankbetéted van? - Így bántak el vele Matolcsyék két év alatt

FESZÜLTSÉG A CIONGYILKOSOK KÖZÖTT




FESZÜLTSÉG A CIONGYILKOSOK KÖZÖTT
A Huffpost című amerikai híroldal mai számának címlapján a két bűnöző pofa "feszültség" címszóval. Róka fogta csuka, de ebben az esetben mindkét róka véreskezű, az egyik még Nobel Béke-díjas is. Érdekes fejlemény, hogy a Magyar Hírlap mai száma lefesti Kerry amerikai külügyért, amiért kudacot vallott az izraeli háború békéltetésében. Hát persze, ezt előre lehetett tudni. Azt is előre lehet tudni, hogy Amerikának Izrael garázdálkodásai a sorozatos háborúkkal nagyon rosszul jönnek, miközben Izrael Amerikát égeti és Amerika tehetetlen. Persze ez az egész újabb palesztín népirtás a végsőkig túlfeszítette a húrt a világ közvéleménye előtt. Az egész világ a palesztínok oldalán áll, és ennek már hangot is adnak. Amerika saját levében fől, mert jól látják, hogy Izrael teljesen mentehetlen és a szakadék szélén táncolnak, miközben nem tudják ők se megmenteni a további létezésre a terrorállamot. Messzeható kihatásai lesznek a nemzetközi helyzetre a cionista végjátéknak. A külföldi képen Putyin elnök mint didalmas Gábriel arkangyal ledöfi egy jól irányzott szúrással  a cionista sárkányt. A hazai hírekben sokat emlegetett Oroszország elleni büntetések teljesen nevetségesek. Másrészt Amerika azért örjöng, hogy Szíriát nem tudták megkaparintani, Ukrajna is orosz érdekövezet marad és közben a BRICS szövetség és az oroszok Ázsia szövetsége egyre jobban meghatározza az erőviszonyokat. A Huffpostnál már sejtenek valamit, de még nem merik kimondani.

http://amagyaroldal.hu/hirek/content/fesz%C3%BClts%C3%A9g-ciongyilkosok-k%C3%B6z%C3%B6tt

Elkezdődött a hatodik kihalási hullám

Az emberiség újabb tömeges kipusztulás felé sodorta a Földet, állítja egy nemzetközi kutatócsoport, és szerintük ezzel kezdetét vette a hatodik nagy kihalási hullám. Ezúttal nincs semmiféle meteor vagy szupervulkán, amelyre ráhúzhatnánk a vizes lepedőt: kizárólag az emberek tehetnek arról, hogy ez így alakult. Rodolfo Dirzo, a Stanford Egyetem biológus professzora, a tanulmány szerzője az erőforrások túlzott kiaknázását és az élőhelyet pusztítását jelölte meg a kihalások fő okaiként. 
A Science tudományos lapban közölt írás szerint 1500 óta összesen 322 szárazföldi gerinces állatfaj tűnt el, és a megmaradtak létszáma is 25 százalékkal csökkent. A gerincteleneknél még rosszabb a helyzet, a vizsgált fajok előfordulása 45 százalékkal esett vissza.
Egyelőre senki sem tudja megmondani, hogy milyen következményei lehetnek a további fajok kihalásának. Dirzo arra figyelmeztet, hogy felborulhat a most stabil ökoszisztémák működése, ami az emberek egészségére is káros hatással lehet. A rágcsálók elszaporodása és a kórokozók elterjedése növeli a betegségek továbbadásának kockázatát.
Májusban a Duke Egyetem biológusai adtak ki egy jelentést arról, hogy a hatodik kihalási hullám elején járhatunk, és arra a megállapításra jutottak, a múltbéli és a jelenkori kihalások vizsgálatával, hogy a növények és állatok kihalása most ezerszer gyorsabb ütemben zajlik le, mint az emberi populáció megjelenése előtt.
Szerencsére még van időnk ezen változtatni, ha jobban odafigyelünk a túlélő fajokra. A Scientific American tudományos lap szerint az emberiségnek még van egy-két évszázada, hogy megakadályozza a kihalások tömegessé válását. Ehhez olyan előrejelző módszereket kell kifejleszteni, amelyekkel modellezni lehet az ökoszisztémák várható változásait, hogy hatékony megőrzési módszereket tudjunk kidolgozni.

Index

A Hungaroring kész rablás – Horror árak a Magyar Forma 1-en

F-1

- Íme a jegyárak, – valamint a szolgáltatások és a büfék árai -

Több százezer forintot hagyhatott ott egy hétvégéért az, aki kilátogatott az idei Forma 1 Magyar Nagydíjra, Mogyoródra.

A július 25. és 27 között, a Hungaroringen megrendezésre került versenyre igen sokféle jegyet, – igen sokféle áron válthatott az, akinek még volt pénze rá.
Legolcsóbban a gyerekek juthattak be; egy napi állójegy 12 ezer forint körül mozgott. – Ugyanez egy felnőttnek 24 ezer forint. – És ezért csak állhattál egész álló nap, a hőségben!
A jobb ülőhelyes jegyek 60 ezer és 200 ezer forint közötti összegekbe kerültek. – A felső határ pedig az 1 millió 200 ezres hétvégi klubjegyár. S ebben a VIP még nem is volt benne.
Ezek azok az árak, amennyiért valaki bejutott a rendezvényre. De ekkor még nem fogyasztott semmit – A beszámolók szerint a sima lángost például 2000 forintért mérték, egy gyrost kólával pedig 3400 forint helyett “akciósan” 3100-ért lehetett elfogyasztani.
26-hungaroring_lepeny - Fotó - Pénzcentrum

Egy négyfős család ebédje körülbelül 15 ezer forintból jött ki. És akkor nem prémiumkategóriás különleges ételkölteményeket ettek, hanem ezt a bizonyos 2000 forintos lángost, a 3000 gyrost, vagy grillkolbászt. Üdítőt vehettek hozzá 600 forintért, lehet az egyik gyerek megkívánta a jégkását egy ezresért, apa pedig ivott egy 800 forintos sört.

A rendezvényen és környékén a különböző büfékben ételt aligha találtak 1500 forint alatt. Egy ebédre való 2500-3000 forint körül kapható. Ez azonban nem komplett egytálételeket jelent, mint egy étteremben. Csak egy darab grillkolbász 2500, egy gyros 2800 (salátával 3500 forint), egy grillcsirke 6000 forint. Egy hotdog (szintén párszázas tétel másutt) 1200 forint, egy “grilldog” pedig 3000 forint.

26-hungaroring_gyros Fotó - Pénzcentrum
A viszonylag egyszerűnek számító kenyérlángos pedig 1500 forint. De mégis talán a leginkább vérlázító ár, a már nem véletlenül is többször említett a sima lángosé 2000 forintért. Ennek anyagköltsége körülbelül 200 forint lehet, de már ez is túlzásnak számít.
26-hungaroring_csulok - Fotó Pénzcentrum
26-hungaroring_grilletel - Fotó Pénzcentrum
Ment a tehát rablás a Hungaroringen az idei Forma 1-en is rendesen. – Az már persze senkit nem zavart, – hogy a Forma 1 egyre kevésbé népszerű “sport” – és a mai fiatalok az ‘Y” generáció tagjai pedig már kifejezettnek unalmasnak és egyhangúnak is tartják. – Talán nem véletlenül, mert szerintünk, – már az elején is az volt, – még ’86-ban, amikor a Forma 1 hazánkba jött.
Nem más az egész, mint a nyugati kapitalista rendszer kirakat sportága, – melyben meg akarják mutatni országnak-világnak, – hogy mekkora teljesítményekre képes az autóiparuk, s a hozzá kapcsolódó fejlesztő és kutató intézetek.
Ezt persze nem igazán a magyar zsebekhez szabták, – már 28 évvel ezelőtt sem, – ma meg, az egyre terjedő nyomor közepette, még inkább nem! – Kevesebb is volt vagy 80 ezerrel a látogató.
Forma 1 - UNALMAS

De már nyugaton is egyre kevésbé tudják megfizetni az emberek, a Forma 1-es menetek valóban horrorisztikussá növekvő árait. – Itt az ideje, hogy Magyarországról eltávozzon végre ez a puccos kapitalista cirkusz, – húzódjon vissza nyugatra, – ahol a szépen elsorvad majd, a gazdájával; Ecclestone-al együtt.

Bal-Rad – Szabad Riport
Források: PénzcentrumPropeller – SzRTI archivum

Nem nagyon várták ki a felek a hétvége kifutását Gyebalcsevonál Észak-Donbasszban.

A várost kettészelő vasútvonal lett a frontvonal. Attól nyugatra a valcmanista zsoldoshorda-keletre a népi miliciák.
A latortüzérség KÉT KILOMÉTER TÁVOLSÁGBÓL LÖVI A SZABAD SZEMMEL KIVÁLÓAN LÁTHATÓ KÓRHÁZAT.
Дебальцево – Донецкий Сталинград: огонь, руины и линия фронта по железной дороге | Русская весна
A kórházban nyilvánvalóan voltak sebesült milicisták is a civil betegeken kivül. A kórház épületét “megfelezték”! A két fölső szintet leborotválták. Csak a kórház bombázásában legalább száz ember vesztette életét.
Nagyon sok civil halt meg a városközpontot ért “GRAD” támadásban. Lakóépületek semmisültek meg, és egy kultúrális központot is a földig rombolt a latorhorda tüzérsége. A folyamatos tüzérségi bombázás miatt a mentés lehetetlen, az áldozatok száma felbecsülhetetlen.
Teljes analógia fedezhető fel a donbasszi és a palesztinai emberirtó műveletek között. Nem csak az egyidejűség tekintetében. Lehet, hogy a tervek egyugyanazon asztalon készültek?
Az alábbi foto egy VALÓDI ÖNKÉNTESE (volt) VALCMANNAK! A “Megtorló Karpljuk” büszke névvel magát felruházó ukrán vitéz saját bevallása szerint is gyilkolászni érkezett Donbasszba. Nagy népszerűségnek nem örvendhetett társai körében sem, hiszen hiányát nem is tették szóvá, vagy tán’ észre sem vették. Táborhelyüktől alig száz méterre találtak tegnap egy friss földhányást, rajta egy összeeszkábált fakereszttel. A keresztre pedig rá ákombákomozva a felirat: “Megtorló Karpljuk.”

Kiváncsiak voltak tényleg az-e. Kiföldelték. Az volt! Lemeztelenitve, átvágott torokkal hevert ott. Úgy lett elföldelve mint egy kóbor kutya. Állitólag helybéliek intézték el a vitéz urat. Társai se sokat bibelődtek a megtakaritásával. Visszahányták rá a földet, és szóltak a csoport parancsnokának. Az meg MAJD intézkedik a feljebbvalók felé. Valaki majd csak értesiti a hozzátartozókat.


http://balrad.wordpress.com/2014/07/28/gyebalcsavo-a-tuzvonalban/