2014. július 28., hétfő

A Hungaroring kész rablás – Horror árak a Magyar Forma 1-en

F-1

- Íme a jegyárak, – valamint a szolgáltatások és a büfék árai -

Több százezer forintot hagyhatott ott egy hétvégéért az, aki kilátogatott az idei Forma 1 Magyar Nagydíjra, Mogyoródra.

A július 25. és 27 között, a Hungaroringen megrendezésre került versenyre igen sokféle jegyet, – igen sokféle áron válthatott az, akinek még volt pénze rá.
Legolcsóbban a gyerekek juthattak be; egy napi állójegy 12 ezer forint körül mozgott. – Ugyanez egy felnőttnek 24 ezer forint. – És ezért csak állhattál egész álló nap, a hőségben!
A jobb ülőhelyes jegyek 60 ezer és 200 ezer forint közötti összegekbe kerültek. – A felső határ pedig az 1 millió 200 ezres hétvégi klubjegyár. S ebben a VIP még nem is volt benne.
Ezek azok az árak, amennyiért valaki bejutott a rendezvényre. De ekkor még nem fogyasztott semmit – A beszámolók szerint a sima lángost például 2000 forintért mérték, egy gyrost kólával pedig 3400 forint helyett “akciósan” 3100-ért lehetett elfogyasztani.
26-hungaroring_lepeny - Fotó - Pénzcentrum

Egy négyfős család ebédje körülbelül 15 ezer forintból jött ki. És akkor nem prémiumkategóriás különleges ételkölteményeket ettek, hanem ezt a bizonyos 2000 forintos lángost, a 3000 gyrost, vagy grillkolbászt. Üdítőt vehettek hozzá 600 forintért, lehet az egyik gyerek megkívánta a jégkását egy ezresért, apa pedig ivott egy 800 forintos sört.

A rendezvényen és környékén a különböző büfékben ételt aligha találtak 1500 forint alatt. Egy ebédre való 2500-3000 forint körül kapható. Ez azonban nem komplett egytálételeket jelent, mint egy étteremben. Csak egy darab grillkolbász 2500, egy gyros 2800 (salátával 3500 forint), egy grillcsirke 6000 forint. Egy hotdog (szintén párszázas tétel másutt) 1200 forint, egy “grilldog” pedig 3000 forint.

26-hungaroring_gyros Fotó - Pénzcentrum
A viszonylag egyszerűnek számító kenyérlángos pedig 1500 forint. De mégis talán a leginkább vérlázító ár, a már nem véletlenül is többször említett a sima lángosé 2000 forintért. Ennek anyagköltsége körülbelül 200 forint lehet, de már ez is túlzásnak számít.
26-hungaroring_csulok - Fotó Pénzcentrum
26-hungaroring_grilletel - Fotó Pénzcentrum
Ment a tehát rablás a Hungaroringen az idei Forma 1-en is rendesen. – Az már persze senkit nem zavart, – hogy a Forma 1 egyre kevésbé népszerű “sport” – és a mai fiatalok az ‘Y” generáció tagjai pedig már kifejezettnek unalmasnak és egyhangúnak is tartják. – Talán nem véletlenül, mert szerintünk, – már az elején is az volt, – még ’86-ban, amikor a Forma 1 hazánkba jött.
Nem más az egész, mint a nyugati kapitalista rendszer kirakat sportága, – melyben meg akarják mutatni országnak-világnak, – hogy mekkora teljesítményekre képes az autóiparuk, s a hozzá kapcsolódó fejlesztő és kutató intézetek.
Ezt persze nem igazán a magyar zsebekhez szabták, – már 28 évvel ezelőtt sem, – ma meg, az egyre terjedő nyomor közepette, még inkább nem! – Kevesebb is volt vagy 80 ezerrel a látogató.
Forma 1 - UNALMAS

De már nyugaton is egyre kevésbé tudják megfizetni az emberek, a Forma 1-es menetek valóban horrorisztikussá növekvő árait. – Itt az ideje, hogy Magyarországról eltávozzon végre ez a puccos kapitalista cirkusz, – húzódjon vissza nyugatra, – ahol a szépen elsorvad majd, a gazdájával; Ecclestone-al együtt.

Bal-Rad – Szabad Riport
Források: PénzcentrumPropeller – SzRTI archivum

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése