2014. július 9., szerda

Japán engedélyezi a saját fejlesztésű haditechnikák exportját

Japán évtizedek óta először katonai technológiát fog exportra bocsátani, - nyugatbarát államként elsőként az Egyesült Államok PAC-2 rakétavédelmi rendszerébe fognak japán gyártású szenzorokat szerelni, amit később Katarnak értékesítenek. A Mitsubishi üzemei nagyteljesítményű infravörös érzékelőket gyártanak az amerikai Patriot rendszer számára, amire az USA egy fegyvergyártó cége, a Raytheon adott megrendelést. Japán régóta saját maga gyártja a szenzorokat saját védelmi rendszerei számára. A kormány áprilisban döntött arról, hogy engedélyezi haditechnikák exportját, 1967 óta először.
Hídfő.net | Japán szenzor a Patriot rendszerbenA PAC-2 rakétaindító rendszere
A Raytheon problémája, hogy a vállalat gyártókapacitását leköti a következő generációs PAC-3 rendszer alkatrészeinek gyártása, és nem tudnák időben leszállítani a katari megrendeléseket, melyek az utóbbi időben igencsak megszaporodtak. A katari megrendelések teljesítését azzal próbálják megoldani az amerikaiak, hogy bevonják a kollaboráns országok gyártókapacitását is.
Katar nyugatbarát országként az utóbbi évek során aktívan részt vett a térségben zajló háborúkban, tevőlegesen is támogatta a CIA felforgató műveleteit Észak-Afrikában és a Közel-Keleten. 2011-ben katari zsoldosok vettek részt a líbiai rendszer megdöntésében, és jelenleg is aktívak a szíriai háborúban.
A második világháború után Japán egy többnyire pacifistának tartott alkotmányt léptetett életbe, a vereséget követően kollaboráns országként katonai téren az USA távoli protektorátusaként működött Kínával szemben. Az amerikai külpolitika most sikeresen elérte, hogy Japán részt vegyen a világ más részein zajló konfliktusokban, így könnyen lehet, hogy a közeljövőben az eddig exportra nem kiadott japán csúcstechnológia (robotikai fejlesztések, stb.) is megjelenhet a közel-keleti, vagy éppen az európai harctéren.

http://www.hidfo.net/2014/07/09/japan-engedelyezi-sajat-fejlesztesu-haditechnikak-exportjat

Szergej Lavrov "nagyon nem javasolja" a Krím-félsziget piszkálását

Moszkva, Július 9. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Ria Novostinak adott interjújában kifejtette, hogy "Nagyon nem javasoljuk se az új ukrán kormánynak, se másnak, hogy a Krím-félszigettel kapcsolatban ötletei támadjanak. A nemzetbiztonságra vonatkozólag nagyon komoly doktrínáink vannak, amik konkrét válaszlépéseket tartalmaznak az Oroszországi Föderáció esetleges területi szuvetenitásának megsértésére." Lavrov ezt a kijelentést az olasz külügyminiszter, Federica Mogerini jelenlétében tette. Mint legutoljára hoztuk, a CNN már valószínűleg elkezdte a nyugati lakosság kondicionálását egy esetleges krími háborúra.
Hídfő.net | Szergej LavrovSzergej Lavrov
Emlékeztetőül: a Krím-félszigeten május 16-án népszavazást tartottak a krími autonóm köztársaság Oroszországi Föderációhoz való csatlakozásáról, amin 96%-os volt a csatlakozni vágyó lakosok aránya. A Föderációba való felvételt május 18-án elfogadta az orosz állami Duma, majd Vlagyimir Putyin aláírta a csatlakozásról szóló dokumentumokat május 21-én. Az EU és az USA a jogszerű népszavazást és az utána következő föderációs csatlakozást nem ismeri el, és azóta is szankciók alkalmazásával próbál eredményeket elérni, amiről a nyugati és a magyar sajtó azt híreszteli, hogy majd jól megroppantja az orosz gazdaságot heteken belül. Ez azóta nem történt meg, és a jelek se erre mutatnak.

http://www.hidfo.net/2014/07/09/szergej-lavrov-nagyon-nem-javasolja-krim-felsziget-piszkalasat

Ukrajna lesz az új "ígéret földje"?

A közel-keleti események hatására az információk szerint egyre több Izraelben élő zsidó gondolkozik az Ukrajnába költözésen. Ez az érdeklődés nem véletlen, Ukrajna és Magyarország mindig is menekülési útvonal volt egy esetleges új zsidó exodus esetére, ami most bekövetkezni látszik, mert az Egyesült Államok Izrael segítségével úgy megkavarták a közel-keletet, hogy már ők maguk se tudják, hogy ki kivel van.
Egyes források szerint a zsidók és Izrael állam elvégezte a feladatát a közel-keleten, nevezetesen, hogy nem engedték az arab olajtermelő államokat se a Szovjetúnió, majd annak felbomlása után a térségbe benyomakodni kívánó Kína kezére. Sikerült többé-kevésbé az USA egyeduralmát konzerválni (és ezáltal az USA vezető szerepét az olajpiacon), de ez Izrael, mint az USA közel-keleti hídfőállása nélkül nem sikerülhetett volna. Miután pedig a feladat el lett végezve, ideje kimenekíteni a zsidó népességet onnan, hogy hadd forrongjon egy kicsit a közel-kelet a szunnita-síta háborúskodásban, és majd nevető sokadikként az Egyesült Államok ismét le kívánja aratni a babérokat, ami nem más, mint az olaj a változatosság kedvéért.
Hídfő.net | ISIS expanziós térképAz ISIS legújabb rövid távú expanziós térképén nem szerepel Izrael.
Ukrajna sok zsidó szívében különleges helyet foglal el, révén rengeteg kimondottan galíciai zsidó él Izraelben, még több az egyéb ukrán zsidó, és rengeteg az ukránul / oroszul beszélő. Számíthatnak a helyi diaszpórára is, továbbá a magyarországi zsidókra is, hiszen nálunk él Európa második legnépesebb zsidó közössége, lélekszámilag több, mint Németországban, ami azért édekes, mert mi 10 millió, Németország 80 millió lakosú állam. Ha ez nem lenne elegendő, Dnyepropetrovszk új kormányzója az ukrán zsidó milliárdos, Igor Kolomojszkij, aki már elkezdte előkészíteni a terepet a rossz nyelvek szerint. Az elképzelés, hogy a kelet-ukrajnából távozó oroszoknak köszönhetően lesz elég hely az "új" népességnek, nem is légbőlkapott, hiszen eddig 1,5 millió ukrajnai orosz menekült el Oroszországba. Ha ez a tendencia folytatódik, akkor az Izraelben élő 6,5 millió zsidónak bőven lesz hely, ha meg helyszűkében lennének, a maradékot ide költöztetik majd Magyarországra, épült már elég zárt lakótelep izraeli befektetők pénzén.
Hídfő.net | Igor Kolomojszkij - "Azért vannak a jó barátok..."Igor Kolomojszkij
Az izraeli kormány láthatóan egyelőre még nem döntött. Miközben Izrael épp területi expanzióval van elfoglalva -sok izraeli állampolgár ugyanis szívesen venné, ha Izrael állam maradna az ősi földön-, az ISIS (azaz mostmár csak IS, Islamic State = Iszlám Állam) ezalatt a saját pozíciójának a megerősítésén fáradozik. Izrael mivel sikeresen felszámolta a szövetségeseit a térségben az állandó hátbaszúrásokkal, hiába hízeleg Assadnak, Szíria barátsága mostantól nem megvásárolható, ugyanez igaz Jordániára is, aki nincsen elragadtatva az illegális telepépítésektől, ami az elmúlt 60 évben megállás nélkül folyt. Mi marad hát? Menekülni, vagy iszonyatosan előnytelen alkukat kötni. Jelenleg a jelek az előnytelen alkuk felé mutatnak.

http://www.hidfo.net/2014/07/09/ukrajna-lesz-az-uj-igeret-foldje

Bajnai útját egyengetné a francia sajtó

"Nem fogunk engedni sem a zsarolásnak, sem a nyomásgyakorlásnak" címmel közölt interjút az RTL Klub vezérigazgatójával a Libération francia baloldali lap. A vezérigazgató szerint a reklámadó óriási tétel az RTL-nek, de jelentéktelen tétel az államnak, - szerinte valójában arról van szó, hogy a magyar állam az RTL Klubot rá akarja kényszeríteni részvényeinek nyomott áron értékesítésére. Dirk Gerkens azt is elmondta a Libération-nak, hogy újabban testőrök kísérik, miután közvetítőkön keresztül "fenyegető üzeneteket" kapott.
Emlékeztetőül: a 2014 május 29-én kezdődő, Koppenhágában tartott Bilderberg-konferenciára Bajnai Gordon is hivatalos volt, ahol "kiszivárgott" információk szerint többek között a francia baloldali sajtó képviselői is felajánlották segítségüket Bajnainak az Orbán-kormány lejáratására. Bár Bajnai bilderberges útja mindeddig csak a kormánynak hozott politikai hasznot, ezek után legalábbis érdeklődve kell figyelnünk azokat a híreket, miszerint egy francia baloldali sajtóorgánum Bajnai riválisaival szemben fogalmaz meg vádakat. A Libération ezzel ugyanis beavatkozik a magyar közéletbe és a baloldal útját próbálja egyengetni.
Hídfő.net | Bajnai Gordon

http://www.hidfo.net/2014/07/09/bajnai-utjat-egyengetne-francia-sajto

Szondi György és a drégelyi vár hős védői: 1552 július 9.- a helytállás napja

Szondi György életéről viszonylag kevés információval rendelkezünk: születési helyét és idejét csak találgathatjuk, családjával kapcsolatosan pedig egyetlen testvéréről, Jakabról van tudomásunk, aki feltehetőleg mezővárosi polgár volt. Eredetileg a Suhó nevet viselte, a Szondi név a nyugat-bácskai (ma Szerbia része) Szond mezővárosból képzett vezetéknév. Eredeti neve (Suhó), Szond mezőváros elhelyezkedése, és a György keresztnév alapján egyértelműen állíthatjuk, hogy Szondi szerb származású volt. A későbbi várkapitány már igen fiatalon Révay Ferenc nádorhelyettes szolgálatába állt, és annak szklabinyai udvarában nőtt fel. Révay oldalán részt vett a végzetes mohácsi ütközetben, majd a végvári harcokban tűnt ki vitézségével, ezért Várdai Pál esztergomi prímás az 1540-es években kinevezte őt a drégelyi uradalom élére. Miután a törökök 1541-ben elfoglalták Budát, és a későbbi esztendők során megszerezték Visegrádot, Esztergomot és Nógrádot is, az uradalom nemsokára kiemelt fontosságú végvári erősség lett.
Szondi György vára azonban alkalmatlan volt erre a szerepre, magas tornyaival, vékony falaival inkább megmaradt prímási vadászkastélynak – eredetileg ugyanis az volt –, melynek védelmét az erődítmény fekvése is még inkább nehezítette. Az 1547-ig folytatott török hadjáratok során Nógrád vármegye legfontosabb erődei mind a budai pasa kezére kerültek, ennek folytán Drégely maradt az egyetlen erősség, mely a Nógrádtól északra fekvő gazdag gömöri és szepesi bányavárosokat megoltalmazhatta a török betörésektől. A vár kulcsfontosságú, stratégiai szerepével Szondi is tisztában volt, nem véletlen, hogy az 1540-es évek végétől kezdve több levelet írt Ferdinándhoz, Várdai érsekhez és a felvidéki főkapitányhoz, a gondjaira bízott erődítmény megerősítéséhez anyagi és élőerő támogatást kérve.
Az évek során a nyitrai püspök volt az egyetlen, aki a vár megerődítésére munkásokat küldött, más támogatást a kedves szavakon, és kötelességre emlékeztető leveleken kívül Szondi nem kapott. Miután – az 1551 decemberében meggyilkolt – Fráter György 1551-ben I. Ferdinánd kezére játszotta Erdélyt, és a szultán erőit Temesvárnál és Lippánál is visszaverte, a Drinápolyban kötött ingatag békének vége szakadt, és Szulejmán újabb hadsereget küldött Magyarország ellen. A Konstantinápolyból induló hódítók fővezére Ahmed pasa, a nagyvezír volt – ő foglalta el aztán Temesvárt, majd Szolnokot – miközben egy másik, nagyjából 12 000 fős, hódoltsági hadtesttel pedig Hádim Ali budai pasa lendült támadásba. Miután Ali seregei 1552 tavaszán elfoglalták Veszprémet, Szondi megkezdte a felkészülést az ostromra, mert tisztában volt vele, hogy az oszmánok e nyerő pozícióban megpróbálnak majd bejutni a bányavárosokba. Az előkészületek azonban szerencsétlenül zajlottak, a nyár elején ugyanis villámcsapás érte a várat, és felrobbantotta a puskapor és a muníció jó részét, így a védők esélyei tovább romlottak.
A kapitány újabb elkeseredett levelezés révén próbált támogatást szerezni, de egyedül Selmecbánya városa küldött 65 zsoldost Szondi várkapitánynak, így Ali pasa érkezésének előestéjén a vár teljes állománya 146 főből állt Ali pasa jól kiképzett, faltörő ágyúkban, lőporban és ellátmányban egyaránt bővelkedő, 12 000 főt számláló seregével szemben. A vár alá július 6.-án megérkező Ali próbálta ugyan rábeszélni a megadásra Szondit, de a kapitány a helyzet reménytelensége és a több mint nyolcvanszoros török túlerő (!) ellenére sem volt hajlandó a gondjaira bízott erősség feladására. Július 7.-én és 8.-án erre az oszmán tüzérség másfél napos, szünet nélküli rombolása következett, mely során a nem túl vaskos szélességű magas falak és tornyok a legtöbb helyen összeomlottak az össztűz alatt. A budai pasa ekkor indította meg első rohamát a szétlőtt erősség ellen, de meglepetésére Szondi és maroknyi csapata visszaverte az elbizakodott támadókat, és jelentős veszteségeket okoztak a törökök soraiban. Ekkor újabb ágyúzás következett, amelyben a vár gyakorlatilag összedőlt és romhalmazzá vált.
Július 9-e eseményei Arany János híres balladája, a Szondi két apródja nyomán pedig már szinte mindenki számára ismeretesek: Ali ezen a napon Mártont, a szomszédos Oroszi falu papját küldte el a kapitányhoz, hogy rábeszélje a megadásra, de Szondi másodszor is hajthatatlannak bizonyult. A ballada – és a források – szerint ekkor rábízta két fiatal apródját a pasa jóindulatára, maga pedig a végső rohamra készült, és egyetlen dolgot kért ellenfelétől: a tisztességes temetést. Ezután megsemmisített minden értéket a várban, lovait megölte, és várta a támadást, mely kisvártatva megindult. Az oszmánok elözönlötték a kőhalommá lőtt várat, és a védők Szondi György várkapitány vezetésével az utolsó szál emberig hősies küzdelemben estek el a várfal romjain. Az ütközet után Ali Szondi levágott fejét díszszemlére tetette, de azután állta a szavát, és tiszteletteljes temetést biztosított ellenfele számára, aki bátorságával az oszmánok megbecsülését is elnyerte.
Hídfő.net | Szondi György a várfalon, 1552 július 9.Szondi György a várfalon, 1552 július 9.
Szondi György és a drégelyi vár védői július 9-én legyőzték a halált és felemelkedtek az örök életre. Helytállásuk olyan útmutató példa, amely bizonyítja az emberi lélek győzelmét a materiális világ felett. Bizonyítja, hogy nem létezik olyan reménytelen helyzet, amiből az ember ne lenne képes felemelkedni az emberen túli magasabb világ felé. Bizonyítja, hogy a gyávaság és a megalkuvás csak a halál és a végső felejtés útja lehet.
Szükségünk van ma nagyon az ilyen hősökre. Szükségünk van rájuk, hogy mindazokat az értékeket, melyek az egyént felemelik, újra felfedezzük önmagunkban. Szükségünk van rájuk, hogy a helytállás, a hazaszeretet, az önzetlenség, az áldozathozatal, a tisztelet és az alázat újra mindennapi életünk részei legyenek. Mert ez a mi hazánk, a mi népünk, a mi jövőnk!
Hogy vítt ezerekkel! hogy vítt egyedűl!
Mint bástya, feszült meg romlott torony alján:
Jó kardja előtt a had rendre ledűl,
Kelevéze ragyog vala balján
Mint hulla a hulla! veszett a pogány,
Kő módra befolyván a hegy menedékét:
Ő álla halála vérmosta fokán,
Diadallal várta be végét.
Gergey deák


Miért veszélyesek a különleges diéták?

Sokat árthatnak a manapság divatos diéták, ha az étrendet szakszerűtlenül állítják össze - írja a Semmelweis Egyetem híroldala. A fejlődésben lévő gyerekek ebből a szempontból különösen veszélyeztetettek.
Az egyoldalú táplálkozás, a szélsőséges diéták, a főleg nyáron divatos különleges (fogyókúrás) étrendek veszélyesek is lehetnek, ha hozzá nem értő módon állítják össze őket. Különösen veszélyeztetettek a fejlődésben lévő gyerekek – mondja dr. Lichthammer Adrienn, a Semmelweis Egyetem ETK Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének adjunktusa.
Napjainkban számos követője van a vegetarianizmusnak, valamint a sokkal újabb keletű paleodiétának, melyek nyersanyagaikat tekintve nagyon különbözőek. Míg az előző a növényi eredetű táplálékokra alapoz, az utóbbi a nagy mennyiségű hús fogyasztását részesíti előnyben.
A vegetarianizmus bizonyos földrajzi területeken tradicionális, de Európában mintegy száz éve csak szórványosan fordult elő. Az utóbbi évtizedekben azonban egyre nagyobb számban talál követőkre. Többféle változata létezik, legszigorúbb formájában, a vegán étrendben kizárólag a növényi eredetű táplálék fogyasztása engedélyezett, míg pl. az ovo-laktovegetáriánusok tejet, tejterméket és tojást is étrendjükbe illeszthetnek.

Önmagában a hús elhagyásától nem lesz egészségesebb az étrend

Táplálkozásélettani szempontból legkevésbé kifogásolható a szemivegetarianizmus, amelyben szárnyas vagy hal színesítheti a választékot, igaz, sokkal kisebb mennyiségben, mint a vegyes étrendben. Bármely irányzatát kívánja követni valaki a vegetarianizmusnak, kívánatos, hogy előtte szakemberhez forduljon segítségért, hiszen önmagában a hús elhagyásától semmivel sem lesz egészségesebb az étrend.

Forrás: AFP/Catherine Delahaye

Sokat árthatnak egy fejlődésben lévő szervezetnek

Különös figyelmet érdemel a fehérjeszükséglet fedezése. A fehérjék alapvető fontosságúak, többek között a növekedésben, fejlődésben (pl. izomépítésben), az immunrendszer működésében játszanak szerepet. Az igazi veszélyt a szakszerűtlen, önjelölt táplálkozástudósoktól származó információ jelenti, hiszen a laikusok gyakran az internetről vagy ismerősöktől szereznek (rész)információkat. Így nem érthetik a nyersanyag szervezetre gyakorolt hatását, nem ismerik fel a tápanyaghiányos állapotokat.
Szakszerűtlen összeállítással különösen sokat árthatnak egy fejlődésben lévő szervezetnek. A csontrendszer jelentős része például a serdülőkor végéig alakul ki, ezért ha nem megfelelő a kalciumellátottság ebben az időszakban, nagyobb az esélye a korai csontritkulásnak. Bár a növényekben is megtalálható ez az elem, de a hasznosulása rosszabb, mintha tejjel vagy tejtermékekkel kerül a szervezetbe. Ugyanez igaz a vasra is, melynek hiányában vashiányos vérszegénység jöhet létre. Ezt súlyosbítja, hogy a normális vérképzéshez B12 vitamin is szükséges, mely kizárólag állati eredetű élelmiszerekben található meg.

A paleoétrend veszélyei

Nem jobb a helyzet a paleoétrend esetén sem. Ez ugyanúgy kizár bizonyos élelmiszereket (pl. a gabonaféléket, tejet, tejterméket), arra hivatkozva, hogy ezek egyes összetevői (pl. glutén, tejcukor, kazein) mindenki számára károsak. Valóban léteznek olyan betegségek, ahol orvosi diagnózis alapján ezek kizárása indokolt, szükségtelen azonban a tiltás az egészségesek számára.
A paleoétrendet követők továbbá a szokásosnál nagyobb mennyiségű húst fogyasztanak, amely túlterhelheti a vesét, vagy köszvényre hajlamosíthat. A hússal együtt gyakran több zsír kerül a szervezetbe, mely hosszabb távon megnövelheti a vérzsírértékeket (pl. koleszterinszintet).
Nem véletlen, hogy a dietetikusok a lakosság számára a sokféle nyersanyagot tartalmazó, változatos étrendet ajánlják. Nem lehet elégszer hangsúlyozni azt, hogy nincsenek tiltott élelmiszerek, csak kerülendő mennyiségek.
Forrás: Semmelweis Egyetem


Hogy működnek a modern háborúk?

Elfoglalt az ISIS egy vegyifegyver raktárat

Az iraki kormány nemrég értesítette az ENSZ szervezetét arról, hogy nem tudnak eleget tenni a vegyi fegyverek megsemmisítésére tett vállalásaiknak, mert elvesztették az irányítást a vegyi fegyver készletek felett. A létesítményeket az ISIS alakulatai szállták meg. Mint kiderült, fegyveres terrorista csoportok június 11-én elfoglalták a Bagdadtól északra található Muthanna komplexumot, ahol az öbölháborút követően lettek felhalmozva a vegyi fegyverek és azóta folyamatban volt a megsemmisítésük. A létesítményben több mint 2500, szarin gázt hordozó rakétát őriztek.
Hídfő.net | ISIS által zsákmányolt rakéták
A raktár jelenleg az ISIS terrorszervezet kezén van. Az iraki kormány szerint egy darabig figyelemmel kísérték, amint a szervezet elkezdte kiüríteni a létesítményt, majd az ISIS alakulatai a kormány felderítő rendszereit is kiiktatták.

http://www.hidfo.net/2014/07/09/elfoglalt-az-isis-egy-vegyifegyver-raktarathttp://www.hidfo.net/2014/07/09/elfoglalt-az-isis-egy-vegyifegyver-raktarat

Hatékony a szíriai RAF - terrorellenes harcok Szíriában

A szíriai hadsereg immáron hatékony rádiófelderítéssel rendelkezik. Az oroszoktól kapott új eszközökkel már okoztak pár meglepetést, ami nemrég 68 terrorista életébe került. Július 4-én a szíriai hadsereg lehallgatott egy kannibál csapatok közti rádióforgalmazást, melyből kiderült, hogy a terroristák erősítést akarnak küldeni Al-Ghantu településre Homsz közelében. A hadsereg csapdát állított, amelybe július 6-án bele is futott a várt erősítés. A konvojt mélyen beengedték a területre, majd össztüzet zúdítottak rájuk. Megsemmisült Három pick-up, egy busz, és egy teherautó. 68 terrorista halt meg, 18 esett fogságba, többnyire sebesülten.
A szíriai hadsereg parancsnokai korábban már beszámoltak róla, hogy a kannibál bandák komoly nyugati technikákkal rendelkeznek. A híradástechnikájuk magasan a hadsereg szintje felett áll (állt eddig), mindenütt kamerarendszerek, mozgásérzékelők, lépésérzékelők, így már előbb felkészülhetnek, ha támadás éri őket. Rádióik az amerikai hadseregtől kapott úgynevezett "lehallgathatatlan" rádiók, amelyeket csak a legújabb, nemrégiben beszerzett orosz eszközök képesek lehallgatni. Ennek köszönhetően hajtották végre ezt a rajtaütést is. Daraja városában szintén ennek köszönhetően kaptak el egy a városba behatolni szándékozó civileknek álcázott egységet, illetve találtak meg egy nagy fegyverraktárat, amit a visszavonuló terroristák rejtettek el, későbbi terrorista akciók végrehajtásához.
Hídfő.net | Aleppo helyzete a jelenlegi frontvonalakkal.
Aleppo helyzete a jelenlegi frontvonalakkal. Láthatóan a harc már a belvárosban zajlik. A hadsereg Támadásai folyamatosak,a terroristák amellett hogy egymást is lövik, még erősítéseket is próbálnak kérni.
Annak ellenére, hogy az ISIL nevű Amerikából, Szaúd-Arábiából pénzelt terrorista szervezet kikiáltotta a saját iszlám államát, amelyről azt hangoztatta, hogy Aleppotól Tikritig tart, nemsokára már változtathatnak is a területi meghatározáson, mert hamarosan lemondhatnak Aleppóról. A szíria hadsereg ugyanis egy - két héten belül teljesen körülzárja Aleppót. Nyugati irányból már korábban támadások folytak, majd dél felől indult meg egy felmentő erő, a várostól észak-keletre a kormány kezén lévő katonai reptér felé. Az előretörés annyira sikeres volt, hogy három külvárosi területet is felszabadítottak. Az előretörés folytatódik tovább a reptér irányába, és ha elérték a repteret, amitől már csak 20 kilométer választja el a hadsereget, a terroristáknak csak egy korridor marad észak felé, ahol közlekedhetnek. Ezt a csatornát a szíriai légierő folyamatosan ellenőrzi, minden járművet, konvojt, legyen az gyalogos vagy gépesített, amely befelé halad a városba célpontnak tekint. A hadsereg szóvivője szerint nagyjából két hét, és teljesen körbekerítik Aleppót.

Támadásban Aleppo északi oldalán
A libanoni határ közelében Libanonból terepjárókkal áthajtó kannibál banda akart rajtaütni egy határátkelőn, de csak a vesztükbe rohantak. A terepjárónak török rendszáma volt. Ez a fajta próbálkozás szinte mindennapos a Libanonnal határos területen. A szíriai hadsereg tisztjei szerint láthatóan fogynak a terroristák jó parancsnokai, mert egyre több az esztelen, kapkodva végrehajtott meggondolatlan akció. Emellett hatalmas fogást könyvelhetett el a hadsereg. A légierő egy utánpótlási konvojt támadott meg a török határtól nem messze. A konvoj Törökország felől haladt déli irányba. A támadás után a helyszínre érkező szír katonák jó fogást találtak, több százezer dollár értékben rádiókat, műholdas adóvevőket, hangbemérő elektronikát, éjjellátókat foglaltak le. A hadsereg külön köszönetet mondott a törököknek és Szaúd-Arábiának az értékes zsákmányért. Al-Raqqa városában a szíriai hadsereg különleges alakulata hajtott végre egy rajtaütést. Az Irakból érkezett ISIL vezetők találkoztak szíriai ISIL vezetőkkel. A találkozó helyéről információt kapott a hadsereg. A támadást egy Mig repülő bombázása kezdte meg, majd a három helikopterrel érkező különleges egység tisztította meg a helyszínt. A halottak számát pontosan nem tudni, de mindenkivel végeztek a helyszínen.
Miközben az USA tessék-lássék módon lép fel az ISIL iraki szereplése ellen, továbbra is milliós fegyverszállítmányokkal támogatja ugyanennek a szervezetnek szíriai háborúját. Ha az ISIL nem foglalkozik a Szíria és Irak közötti határral, akkor nyugodtan kijelenthetjük, az USA pénzeli az iraki felfordulást is. Ez pedig súlyos kérdéseket vet fel. Mindenesetre Ayn Al Arab szíriai kurd határtelepülésre betörő ISIL harcosok, akik Törökország felől kényelmesen beautóztak a szinte védelem nélküli településre, azonnal hozzáláttak a kurdok lemészárlásához. Az ISIL állam kikiáltása semmi egyéb, mint a Moszkva felé húzó kurdok helyett, egy lefizetett szunnita banda kiáltson ki államot, akivel kényelmesen üzletelgethetnek a lopott olajról. Ezzel akarják a kurdokat belekényszeríteni egy újabb elnyomó államba, ahol a szerepük egyetlen egy lenne, befogni a szájukat. Az újabb káosz terület az USA kétségbeesett előremenekülése, hogy valamit igyekezzenek megtartani Szíriából, és felügyelet alatt tartani a kurd olajmezőket. Az ISIL-lel szembeni tessék-lássék ellenállásra pedig hivatkozhatnának, ha esetleg még rosszabbra fordulna a helyzet, és a kurdok mellett kell kiállni. Megszokott cionista módszer.

http://www.hidfo.net/2014/07/09/hatekony-sziriai-raf-terrorellenes-harcok-sziriaban

Donbassz mai napja

Valerij Bolotov tájékoztatója szerint Észak-Donbasszban a latorhadnak ma sem volt jó napja.
Két BTR, és két lőszerszállitó teherautó valamint személyzetük került ma a kijevi kárlistára. Ezt a kárlistát enyhitheti, hogy ötven latornak viszont már nem kell zsoldot fizetni.
Valerij Bolotov bejelentette, hogy befejeződött a csapatok átcsoportositása, MINDENKI A HELYÉN-kezdődhet a bál. Mégpedig rövid időn belül. “Meg tudom erősiteni, hogy csapataink egy nagyobb méretű offenzivára vannak felkészülve, melynek keretében a határtérséget teljes egészében megtisztitjuk a megszállóktól.”-jelentette ki. Metaliszt és Izvarino-térségében, valamint Luhanszkban NAGYON KOMOLY MILICIAERŐK vonultak fel.
Elmondta továbbá, hogy Luhanszkban előkészületek közben egy orgyilkost “hatástalanitottak”.
A http://bne.su oldalán ma közzétett szlavjanszki beszámoló szerint a “felszabaditók” vad vérbosszúba kezdtek.
A képen látható Oleg Duba személyes résztvevője volt eddig a mészárlásoknak, ám most “borit”
Kivégzések-kivégzéseket érnek. A helyiek kétségbeesetten kérik a nemzetközi sajtót, hogy ismertessék meg a világgal a Szlavjanszkban tomboló gyilkosságsorozatot.
kép
Más beszámolók szerint a gyilkos had a “felszabaditott” települések férfilakosságából szervez “zászlóaljakat”-amelyek fegyvertelenül mennek majd a horda előtt!
bde2710ce3ccdfdecae16b7e88ea7945_XL
A DNR közleménye szerint Okszana Skoda újságirónőt Szlavjanszkban tegnap meggyilkolták.
Krasznodont ma ismét bombázta a zsoldoshorda.
Dél-Donbasszban ma “csendes volt a nap”! Igaz nagy volt a jövés-menés, Valcman sereglete erősitéseket próbál elhelyezni az általuk fontosnak tartott területeken. Úgy tűnik, hogy a hadsereg szinte utolsó technikai tartalékait is lassan Donbassz környékére küldik. A mai csendesség tehát amolyan vihar előtti csend!
Persze a kijevi latorhatalom nagyon is tisztában van saját szorult helyzetével. Ha CSAK elhúzódik “terrorellenes” hadjáratuk, már akkor nagy bajok elé néznek! De ha kudarcot vallanak-amire ugyancsak jó esélyük van-bizony az életük is rámehet! Nekik nagyobb a tét!


https://balrad.wordpress.com/2014/07/09/donbassz-mai-napja/

A mágnes akkor sem gyógyít, ha negyedmillió az ára

A magyar egészségügy állapota is sokat segít azoknak a cégeknek, akik speciálisnak mondott mágneseket árulnak komoly összegekért anélkül, hogy bizonyítani tudnák: azok valóban képesek pozitív hatást okozni. Hiába bünteti őket a Gazdasági Versenyhivatal, és hiába vonja ki a termékeiket a piacról a hatóság, ők továbbra is vagyonokért árulnak pár ezer forintból összeállítható eszközöket és tudománytalan kezelési módszereket.
A mágnes varázslatos dolog, vonz és taszít dolgokat, van belőle gyenge és erős, és az élet egy halom területén futhatunk bele, például a pénztárcánkban, bármelyik hangszórónkban vagy épp a hűtőnkre tapasztott , tavalyelőtt óta már kicsit lepattogzott dísz képében. A mágnesességet régebben varázslatnak gondolták, aztán a tudósok rájöttek, a Föld maga is egy nagy mágnes: a bolygó folyékony vasból álló belső, illetve nikkeltartalmú külső magja közti kölcsönhatás az, ami a dinamóelmélet szerint a világűrbe több tízezer kilométerre kinyúló mágneses teret indukál.
Persze korántsem állandó mértékűt, a legújabb mérések szerint a Föld mágneses terének ereje folyamatosan csökken. Legutóbb az Európai Űrügynökség egyik műholdja küldött vissza adatokat, ami alapján kimondható, hogy bolygónk komoly mágnesdeficitben szenved.
Van egy csoport, aki erre alapozva próbál meg most komoly pánikot kelteni. A mágnesterápia nem friss dolog, már az ősi időkben is próbáltak ezzel gyógyítani, mostanában azonban egészen művészi szintre emelték a dolgot. Weboldalak és könyvek hirdetik azt, amit a tudomány még sosem bizonyított: ha mágnesekkel próbáljuk gyógyítani a betegségeinket, akkor mindenféle egyéb huzavona, mellékhatás és negatívum nélkül sikerrel járhatunk.
Van egy rossz hírünk. Akármilyen betegségben is szenved ön, a tudomány jelenlegi állása szerint nem fog meggyógyulni attól, hogy mágneseket tesz magára.
Még akkor sem, ha ez a mágnes 250 ezer forintba kerül, és egy nagyon látványos termékismertető előadáson próbálják önt meggyőzni. Akkor sem, ha egy halom gyógyult ember esetét hozzák fel, és akkor sem, ha olyan emberek ajánlják, akiknek történetesen úgy kezdődik a nevük, hogy dr. A mágnesnek – egészen pontosan a statikus mágnesnek, mint ami ezekben az amúgy sorkiemelő tollra hasonlító eszközökben van –, a szabályosan elvégzett kísérletek szerint semmilyen hatása nincs az életre. Sem pozitív, sem negatív, és ez nagyjából azzal van összefüggésben, hogy tök mindegy egészségügyi szempontból az, hogy csökken-e a Föld mágneses mezeje.
Az igazi mágnesterápia
Valóban létezik egy mágnesalapú terápia, amit gyakran alkalmaznak a kórházakban, ez a transzkraniális mágneses stimuláció nevet viseli. A legnagyobb különbség az alternatív gyógyászati változathoz képest az, hogy itt egy különösen erős elektromágnessel dolgozik, a mágneses impulzus maximuma általában 1,5 és 4 tesla között van, amit körülbelül 0,1 ms alatt ér el. Az így kialakuló, gyorsan változó mágneses tér az idegszövetekben elektromos áramot kelt, amely – ha megfelelő az intenzitás – a neurális membrán depolarizációjához vezet.
De még ez a módszer sem segít mindenen, mint ahogy azt a Magnapress készüléke állítólag teszi. A TMS-sel nem lehet szúnyogcsípést vagy szomorúságot gyógyítani, nemi vágyat kelteni vagy zöldhályogot kezelni. A TMS a megfelelő agyterületeken alkalmazva segíthet a migrénen, az epilepszián és nagyjából egy tucat másik betegségen, de a szakértők szerint a módszer még sok kutatást igényel, mielőtt nagybiztonsággal alkalmazható lenne.
Jól hangzik, csak nem igaz
Lássuk, mit állítanak azok, akik az önök gyógyulását, de főleg az önök 250 ezer forintját szeretnék. A Magnapress nevű termék például meggyógyította Mária ízületi fájdalmait (a nyugdíjasklubban hallott a megoldásról, nyilván egy szakorvostól), András alvásproblémáit (az interneten talált megoldás), illetve Judit vérnyomását is rendbe hozta (neki névtelenséget kérő orvosa ajánlotta).
Hogy a Magnapress hogyan segít? A vérnyomáson úgy, hogy az 5000, illetve 6700 gaussos szétválasztja a vörösvérsejteket. Hogy hogyan? Egyszerű, a mágnesterápia szakértői szerint a mágnesesség hat a hemoglobinra, a vörösvértestekben található, vas alapú proteinre. Ezzel csak egy baj van: a hemoglobinban lévő vas nem mágnesezhető. Pontosabban az oxigént épp nem szállító hemoglobin sokkal erősebb mágneses tér hatására elenyésző mértékben igen, de az oxigént szállító hemoglobin egyáltalán nem, illetve pont annyira, mint a szintén paramágneses tulajdonsággal bíró alumínium, vagyis a testünkben folyó vér valójában egyáltalán nem reagál szinte semmilyen mágneses hatásra. Ha reagálna, arról tudnánk; az MR-vizsgálatok baromi látványosak lennének, az emberek szinte szétrobbannának. Szerencsére mivel az emberi testben összesen átlag négy gramm vas van, erre amúgy is elég kevés az esély.
A vérre tehát nem hat a mágnes. Mi a helyzet az ízületi gyulladással? A forgalmazó szerint úgy, hogy... Nos, hát itt simán semmilyen részletet nem írnak, csak annyit, hogy percek alatt csillapítja a fájdalmat és új életre kelti az ízületeket.
Bárcsak.
De természetesen ez sem igaz. Tudományos vizsgálatok egész sora próbálta már mérni a mágnesek élettani hatásait, de egyelőre az eredmények vagy nehezen megismételhetők, vagy kis számú betegen alapulnak, vagy egyszerűen csak nem találtak semmit (és számos olyan, sikeres kísérlet van, aminek elvégzői között olyan is dolgozik, aki anyagilag érintett a kísérlet sikerében).
A fenti, vérrel kapcsolatos dolog köszön vissza tulajdonképpen mindenhol, de az is egy 2011-es kísérletből jön, ahol elég komoly hibákat vétettek a kutatók. A vörösvérsejtek összetapadását ugyanis úgy idézték elő, hogy egy kémcsőbe levett vérmintával kísérleteztek, és az oxigén nélküli vörösvértestek valóban összetapadtak, majd egy 1,5 tesla nagyságú elektromágneses mezőbe helyezve szét is pattantak. A Magnapress nem tud 1,5 teslát, elméletileg 6700 gausst tud, ami 0,67 tesla, vagyis a szükséges erőhatás egyharmada, és továbbra sem elektromágnes.
A negatív sejt
A mágnesterápia egyik állítása, hogy a horzsolásos sérülések, vágott sebek és műtéti hegek gyógyulását is elősegíti azzal, hogy „az erősen negatív töltésű beteg sejtek” polaritását a mágnes pozitívra változtatja, és ezzel beindítja az öngyógyító folyamatokat. Azonban ha egy biológust kérdezünk a dologról, ő elmondja nekünk, hogy alapesetben a sejt belseje negatív töltésű, ez a normális állapot, és nem a mágnesesség, hanem például a nátrium-kálium ionpumpák tudják ezt az állapotot változtatni. Ráadásul a sejtszintű öngyógyító folyamatot (amik egyike amúgy az autofágia, vagyis a sejthalál egy formája) nem a polaritás vezérli, hanem ennél sokkal bonyolultabb jelátviteli és génszintű folyamatok.
De mit ad még a Magnapress? Pótolja azt a távoli infravörös fénymennyiséget, amire az emberi testnek szüksége van. Ez a forgalmazó szerint most a káros sugárzás miatt nem ér el bennünket, ezért jó, ha van egy olyan sorkiemelőnk, ami tudja ezt. A baj csak az, hogy nincs olyan infravörös fény, amire a testnek szüksége lenne, a testben semmi sem történik annak hatására, ha ilyen fény éri. Ez nem olyan, mint a napfény, hogy ha nem kapunk belőle eleget (és nem pótoljuk az így kialakuló D-vitamin hiányt), akkor komoly bajunk lesz. A szakértő szerint ráadásul ez a távoli infravörös fény is valami furcsaság. „A near infra red, vagyis az infravörös közeli fényt valóban alkalmazza az orvostudomány, a segítségével képalkotó rendszerek olvassák le például a páciens pulzusát, de szó sincs arról, hogy valami terápiás haszna lenne a dolognak” – mondja dr. Rudas Gábor, az Semmelweis Egyetem MR Kutatóközpontjának igazgatója.
Az interneten számos oldalt találunk, ami szerint ez a sugárzástípus egyenesen nélkülözhetetlen az élethez, néhányan még hivatalos vizsgálatokat is mellékelnek, Rudas szerint azonban fontos tudni, hogy még a tudományos kísérletek eredményeit sem kell mindig feltétel nélkül elfogadni: „Volt egy magyar kísérlet, ami igazolni látszott a mágnesek fájdalomcsillapító hatását, de néhány év távlatából már tökéletesen látszik, hol rontották el a kísérletet, illetve hogy mennyire befolyásolta az eredményeket a feldolgozáshoz választott statisztikai módszer.”
A mágnesterápia hívői sokszor hivatkoznak arra, hogy az MR-vizsgálat után a betegek sokszor sokkal jobban érzik magukat, a fájdalmaik enyhülnek, közérzetük javul. Rudas szerint erre is van magyarázat. „Az MR nagy és ijesztő gép, amibe általában akkor kell belefeküdnie az embernek, mikor valami komoly betegség gyanúja merül fel. Persze, hogy sokkal jobban érzem magam, amikor túl vagyok a vizsgálaton, ráadásul még az eredményt is megtudom. Ez utóbbinál ráadásul majdnem mindegy, hogy pozitív vagy negatív, a lényeg, hogy vége a bizonytalanságnak, és ez hat az emberekre.”
Ha a magyar orvosoknak nem hisz, lássuk, mit gondol a Föld mágnesességének csökkenése és az emberek egészségi állapota között fennálló kapcsolatról Rune Floberghagen. Ő az a tudós, aki a Swarm nevű küldetéssel kapcsolatos dolgokat összefoglalja, az ő neve van elöl azon a tanulmányon, ami a Swarm nevű műhold adatai alapján kimutatta, hogy is áll most a Föld elektromágneses mezeje. Vagyis ha valakinek, neki aztán érdekében állna, hogy közölje a világgal, ha valami olyan lenne a közeljövőben, ami miatt mind meghalunk. Ehhez képest azt írta az Indexnek:
Nincs tudtommal olyan tudományos bizonyíték, ami igazolná a kapcsolatot a mező gyengülése és a közegészségügyi állapotok változása között. Ettől függetlenül a mostani gyengülés, illetve a lehetséges pólusváltás kiváló alkalom arra, hogy alaposan megvizsgáljuk a hatásokat.
A szakember szerint valószínűleg a technikai eszközök lesznek azok, akikre hat majd az, hogy a mágnesburok gyengülése miatt a korábbinál több nagyenergiás elemi részecske csapódik majd beléjük. Az biztos, hogy az utolsó ilyen pólusváltást nem kísérte kihalási esemény, így vélhetően most sem kell attól félni, hogy egyszer csak mindannyian holtan fordulunk le a székről, mert kifogy belőlünk a mágnes. Kivéve akkor, ha az orvostudomány bizonyítottan hatékony eljárásai helyett a kényelmet és a varázslatot választjuk. Abba ugyanis elég könnyen bele lehet halni.
Kivonták, visszakerült
De hogy lehet akkor az, hogy cégek, sőt egész iparágak épülnek rá arra, hogy hatástalan kacatokat áruljanak, és ezzel becsapják az embereket? Nagyon egyszerű. A trükk az, hogy bár van olyan szervezet, aminek az a dolga, hogy az ilyen egészségügyi eszközöket bevizsgálja, és ha kell, akár ki is vonja őket a forgalomból, egy egyszerű változtatással, illetve a ténnyel, hogy a termék megfelel az alapszintű biztonsági elvárásoknak, újra piacra lehet dobni őket. A Magnapress esetében is történt már ilyen, a Light, a Slim, az M és az MX fantázianevű termékeket 2009 decembere óta nem lehetne árusítani, mert „a termékcsalád nem rendelkezik olyan, az orvostechnikai eszközökről szóló 16/2006. (III. 27.) EüM rendeletben meghatározott követelményeket kielégítő klinikai értékelési adatokkal, amelyek bizonyítanák a termékek orvostechnikai célkitűzéseknek való megfelelését, azaz az orvostechnikai eszközök esetében előírt hatásosságot, így a fenti termékek egyike sem tekinthető orvostechnikai eszköznek.”
A Magnapresst a Gazdasági Versenyhivatal is megbüntette, az interneten is olvasható beszámolóban sok érdekes részlet van, mi egyet emelnénk ki. A forgalmazó által klinikai értékelésként küldött dokumentáció vizsgálatára az Egészségügyi Tudományos Tanácsot (ETT) kérte fel. Az ETT elemezte az eszköz megelőzési, kezelési és tünetenyhítési lehetőségei hatékonyságát, és azokat egyik betegség esetében sem találta tudományosan megalapozottnak szakmai vagy etikai szempontból, „a gyártó által ígért hatásosság tudományos alátámasztására az átadott dokumentáció nem alkalmas”.
Ők nem kényszerítenek senkit
Természetesen az üggyel kapcsolatban a Magnapress képviselőit is megkerestük. A Magnapress képviselői szerint az egész GVH-büntetés egy félreértésen alapul. Szerintük a GVH úgy kezelte a mágneseiket, mintha orvostechnikai eszközök lennének, holott ők azt „közérzetjavító, egészségmegőrző eszközként forgalmazták. A cég két képviselője a személyes találkozón rokonszenves dolgokat mondott, látszott rajtuk, hogy ők biztosan hisznek a termékben. Nem akarják az emberekre erőszakolni a mágneseket, nem mondják, hogy ez egy orvostechnológiai eszköz, nem javasolják, hogy bárki kizárólag ezzel kezelje magát; sőt, a mágnesek mellé adott használati utasításban azt is leírják, hogy ha nem szűnik a kezelt fájdalom, forduljunk orvoshoz.
A termékbemutatókról kiderült, hogy valójában olyan előadások, amiken arról esik sok szó, hogy milyen rossz állapotban van a Föld mágneses ereje, az embereket nem akarják vásárlásra ösztönözni, az egyetlen, amit adnak, az egy nagy értékű, 180 ezer forintos kupon. Azt is megtudtam, hogy az országos hálózat bármelyik bemutatótermében ingyenesen ki lehet próbálni az eszközöket, akár többször is, sőt, van egy férfi, aki már évek óta kezeli magát így, de még egy fillért sem fizetett. Azt is mondták, hogy bár csak kevesen hozták vissza eddig a már kifizetett terméket, a cég eddig minden egyes alkalommal visszafizette az egyébként 90 éves jótállással árult terméket.
Felajánlották, hogy vigyek el egy készletet a Magnapress Energy nevű termékből, ebben két északi és egy déli pólusú mágnes van. Először visszautasítottam az ajánlatot, aztán gondoltam, miért ne vinném el, így elárultam, hogy apámnak komoly problémái vannak a gerincével, sérvvel műtötték, hosszú évek óta rendszeres kezeléseket kap, legalább ötször feküdt már MRI-készülékben (és sajnos egyszer sem érezte azt a mágikus fájdalomcsillapító erőt, amit a mágneshívők szerint kellett volna).
Önnek nem fontos a családja egészsége?
Mielőtt a készüléket elhozhattam volna, egy magnetoterapeuta hölgy kioktatott az alapokról. Elmondta, hogy neki is 35 évig volt problémája a gerincével, és a mágnesek gyógyították meg. Elmondta, mennyi mindenre jó ez a dolog, az idős édesanyja is ezt használja, sőt, náluk „ott van az asztalon a készülék, ha kell valakinek, elviszi és használja”. Több betegséget konkrétan is megemlített, amit a készülék szerinte gyógyít, biztosított az energetizáló hatásról, személyes példákkal tette hihetőbbé azt, hogy a mágnes működik.
Mielőtt indultam, apám számát is elkérték, nem hívják fel, persze, csak majd pár nap múlva, hogy megkérdezzék, minden rendben megy-e a terápiával.
Még a taxi sem jött meg, apám már hívott, hogy természetesen a hölgy azonnal felhívta, érdeklődött, hogy milyen problémái vannak, és biztosította, hogy akkor majd „hamarosan beszélnek a továbbiakról”. Pár nap múlva a hölgy újra telefonált, és negyven percen át győzködte apámat arról, mennyi mindenre jó ez a készülék, ami most akciós is. Természetesen szubjektív dolog az, ki mennyire érez erőszakosnak egy ilyen telefonbeszélgetésnek álcázott direkt értékesítést, apám az „Önnek nem fontos a családja egészsége?” kérdésnél köszönt el határozottan a mágnesterápiában és telefonos hideghívásos technikákban is járatos hölgytől, és közölte vele, hogy ha a hölgynek valóban komoly gerincsérve lett volna valaha is, nem mondaná, hogy egy mágnes segített rajta.
Mínuszszor mínusz sem mindig plusz
A mágnest ki is próbáltuk, bár a dolog megítélésén nem sokat segít az, hogy a terápia arra az akupunktúrára alapoz, amiről több vizsgálat is kimutatta már, hogy széles társadalmi elfogadottsága ellenére nem több egyszerű placebónál. (A kísérletek legfontosabb része, hogy a vaktesztekben a működés alapjául szolgáló meridián- és pontrendszert teljesen véletlenszerű összevisszaságra cserélve is hasonló eredményeket kaptak, mint akkor, ha a Keleti Gyógyítás Tanaiban meghatározott csí-központokat használták.)
Az első tapasztalat, hogy akinek fáj a gerince, az csak igen nehezen tudja majd kivitelezni a reikihez hasonló gyakorlatokat. Több percen keresztül a tarkóhoz és a farokcsonthoz tartott kézzel és mágnessel ülni naponta többször nem olyasmi, amit a gyógytornászok javasolnak, vállalkozó kedvűek kipróbálhatják mágnesek nélkül is. A Magnapress forgalmazója szerint amúgy nem a mágnes a módszer titka, hanem az a kézikönyv, amiben a konkrét kezelések vannak. Mert nem úgy van az, hogy az ember csak úgy odateszi, ahol fáj, ha igazán jól akarja csinálni, konkrét lépésekben vezeti fel az energiákat egy adott testrészéből a probléma helyére. Ez némileg ellentmond annak, hogy a terméket az interneten úgy reklámozzák, hogy orvosi előképzettség nélkül is használható, ráadásul egy másik termék a „tedd oda, ahol fáj” módszerrel is működik, de nem ez az egyetlen ellentmondás.
Nyilván képzett mágnesterapeutának kell lenni ahhoz, hogy az ember ne akadjon meg olyasmin, hogy a déli pólus önmagában veszélyes (az általános iskolai fizikaórán ilyesmiről nem esett szó), illetve hogy bár az egyik pólus erősít, a másik megnyugtat, nem baj, ha épp fordítva alkalmazzuk őket, egy gyulladást nem lehet tovább erősíteni, egy depressziót pedig tovább gyengíteni. Persze, hogy nem lehet, hiszen az állandó mágnesek az alkalmazott végüktől függetlenül nem hatnak bizonyíthatóan semmilyen emberi testrészre, mondja ez a tanulmány, vagy ez a másik.
Az orvosok is hibásak
A fogyasztóvédelmi hatóság épp mostanában kezdte el komolyan vizsgálni és büntetni a termékbemutatókon árult, sokszor hatástalannak bizonyuló, de legalábbis tarthatatlan ígéretekkel csábító termékeket, külön sajtóközleményben hívták fel az ilyen veszélyekre a vásárlók figyelmét. Ott is az egészség az, amin keresztül a főleg idős embereket megpróbálják vásárlásra bírni: egészségügyi vizsgálatra hívják őket, majd egy viszonylag súlyos diagnózist közölnek, melyre megoldást kizárólag a több százezer forint értékű bioptron lámpa vagy masszázsfotel megvásárlása jelenthet. A Magnapressnél tett látogatásom során saját szememmel láttam, ahogy egy idős férfi hatvanezer forintot hagyott ott egy mágnesért cserébe. Szégyellem magam, hogy nem próbáltam meg lebeszélni. Ezzel a cikkel üzenem neki:
14 napon belül még elállhat a vásárlástól, erre törvény adta lehetősége van.
De vajon miért dőlnek be ilyen sokan a mágnes erejének? Rudas Gábor szerint a mágnesterápiához hasonló kuruzslásnak semmiféle tudományos alapja nincsen, azonban a sikerhez sok köze van az egészségügynek is. „Az egyik oldalon ott van a kórház, a nehéz és esetleg fájdalmas kezelés, az időnként bunkó orvosok és elcsigázott nővérek, a szigorú diéták és a lassú gyógyulást ígérő lehetőségek. Ezzel szemben mit ígér a mágnesterápia? Naponta pár percig tartsuk oda, ahol fáj, és kész. Nincs diéta, nem kell orvoshoz járni, mégis megvan az a tudat, hogy ma is tettünk valamit az egészségünkért.”
A fizikus is bevizsgáltaA Magnapressnél tett személyes látogatásunkkor a cég képviselői átadtak egy mappát, amiben több hivatalos dokumentum is volt. Az egyiket ezek közül a Győri Egyetem Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszékének vezetője készítette. A szakvélemény mérésekkel igazolta a Magnapress Energy mágnesének erejét, illetve a mágneses tér formáját vizsgálta, és kijelenti, hogy az 5600 gauss értékű mágneses indukció valós. A szakvélemény ugyanakkor kijelenti, hogy az élettani hatásokat nem vizsgálta. Dr. Horváth Péter tanszékvezető kérdésünkre elmondta, hogy nem szedték szét a készüléket, de szerinte az asszimetrikus mágneses térért az felel, hogy valójában nem egy mágnes van a készülékben, hanem a látható mögött egy másik, kúp formájú mágnest is tettek bele. Ezt azonban nem tudja pontosan, mert a készüléket nem szedték szét a vizsgálathoz. A mágneses indukció erejét (figyelembe véve, hogy kis térfogatú, permanens mágnesről van szó) figyelemre méltónak tartja.
Horváth szerint „nem az ő dolga” azt megítélni, hogy mennyire placebó valójában egy fájdalomcsillapítóként hirdetett műszer, illetve hogy mennyire jogos egy párezer forintos mágnesre alapozott, de formatervezett és jó minőségű készüléket 300-500 ezer forintos áron árulni. Ugyanakkor megemlítette, hogy a mágnes egészségügyi hatásait több tanulmányban is vizsgálták, ráadásul léteznek más, olyan kezelések is (például a polarizált fény), amiket annak ellenére alkalmaznak, hogy nem ismerik a működés háttérmechanizmusát.
(Kolbert András, index)

Oroszországnak minden oka megvan a fegyveres erő alkalmazására – Ukrajnával szemben


c0cef3_ukraina-pistolet

Valerij Raskin: “A jelen körülmények között, s az eddigi történéseket figyelembe véve; az Orosz Hadseregnek minden indoka megvan már arra, – hogy fegyveres erőt alkalmazzon Ukrajnával szemben.”

Raskin szerint kifejezetten tragikus események történnek Új Oroszország területén:

“Ha Oroszország valóban olyan nagy mértékben segítette volna katonai szakértőkkel, fegyverekkel és felszereléssel a Donyecki és Luganszki Népköztársaságok önvédelmi milíciáit, – ahogyan azt az amerikai és ukrán média világgá kürtölte, – akkor a kijevi csapatok soha nem foglalták volna el Szlavjanszkot, sem pedig Kramatorszkot!
42bcc7_samaia-normalnaia-fotka-rashkina
Valerij Fjedorovics Raskin, az Orosz Kommunista Párt Központi Bizottságának elnökhelyettese, és a Moszkva Városi Pártbizottság első titkára.
Sajnos Oroszország túlságosan is lelkiismeretes a nemzetközi diplomáciai szabályok betartását illetően, -míg mások, mint például az Egyesült Államok, egyáltalán nem azok ezekben a kérdésekben. S nemcsak, hogy nem tartják be, hanem súlyosan meg is sértik az alapvető diplomáciai és nemzetközi normákat” – mondotta július 7-én, Valerij Fjedorovics Raskin, az Orosz Kommunista Párt Központi Bizottságának elnökhelyettese, és a Moszkva Városi Pártbizottság első titkára.
Raskin szerint azonban éppen ezen dolgok figyelembe vételével, – Oroszországnak már régen elegendő indoka gyűlt össze az erő alkalmazására is.
“De, ha Új Oroszország régióit hivatalosan egy másik állam, – Ukrajna részének tekintjük is” – folytatta Raskin. – “akkor elmondhatjuk, hogy ukrán területről, az Ukrán Hadsereg részéről már folyamatosan érik támadások hazánkat, Oroszország területét!
A Donbassz városait bombázó ukrán repülőgépek rendszeresen hajtanak végre berepülő manővereket az Orosz területek fölött!
Ráadásul a határmenti orosz területek rendszeresen elszenvedik az ukrán tüzérség támadásait is. Az ukrán ágyúk lövedékei nem egy esetben Oroszország területén robbantak fel. – Ebben a helyzetben Oroszországnak minden joga megvan ahhoz, hogy megsemmisítse azokat az Ukrajna területéről ágyúzó tüzérségi állásokat, ahonnan az orosz területekre lőnek ki gránátokat. – S ehhez az Orosz hadseregnek át sem kell lépnie az államhatárt” – mondotta Raskin.
Raskin úgy véli, hogy Oroszországnak használnia kell végre a saját tüzérségi rendszereit, aknavetőit az ismétlődő támadások elhárítása érdekében, – mind a földön és a levegőben.
“Mindazon esetekben tehát, amikor beazonosíthatóan Ukrajna területéről, az ukrán fegyveres erők részéről az Oroszországi Föderáció területét tüzérségi támadás éri, – Oroszország minden előzetes értesítés nélkül, megsemmisít minden tüzérségi állást, ahonnan a támadás kiindult.
Az orosz légtér további megsértése esetén pedig az Orosz Hadsereg légvédelmi egységei meg fognak semmisíteni minden berepülő ukrán repülőgépet és helikoptert anélkül, hogy előzetesen figyelmeztetnék őket” – mondotta Raskin, aki az Állami Dumában korábban már beszámolt arról, hogy az Orosz Kommunista Párt kész támogatni az orosz békefenntartó egységek telepítését Ukrajna területére.
Orosz Kommunista Párt Sajtóirodája / Kprf.ru

Interjú Igor Sztrelkovval, a szlavjanszki felkelők vezetőjével

Egy orosz újságíró tegnap tette közzé a világhálón az Igor Sztrelkovval (eredeti nevén Igor Girkin), a szlavjanszki felkelők parancsnokával készített videoriportot. Sztrelkov, aki sikeresen tört ki a város köré fonódó ostromgyűrűből szombatról vasárnapra virradóan, jelenleg Donyeck városparancsnoka.
Hídfő.net  Igor Sztrelkov
Igor Sztrelkov, a szlavjanszki első zászlóalj hadizászlójának felavatásakor
"Múlt éjjel sikerült kitörnünk az ellenséges ostromgyűrűből, mely lényegében akkorra be is zárult. Egy elterelő akciót hajtottunk végre az ellenség szlavjanszki "stellánál" (a város határában álló betonból és fémből álló nagyméretű, városnevet tartalmazó kompozíció) állásai ellen. A páncélos csoportunk vezette a rohamot. Sajnos, és nem is fogom rejtegetni, a páncélos csoportunk nagyobb részét megsemmisítették a támadás során. Ez nem annyira van kapcsolatban azzal ... nos, sajnálatos módon hiba történt a páncélos csoportot vezető parancsnok részéről. Rossz döntést hozott, mikor a rá bízott feladatot kivitelezte. Mindazonáltal a személyzet 80-90%-át és a fegyverzet 90%-át sikerült elszállítanunk a városból. A halottak és sebesültek száma nem olyan nagy, el is ismertük azt. Szintén sikerült jelentős számban evakuálnunk katonáink családjait és más minket segítő személyeket, - azokat, akiknek a városban maradásuk életveszélyes lett volna.
Az áttörés teljes meglepetésként hatott az ellenségre. Megtettük a szükséges lépéseket az álcázás érdekében. Ebben a vonatkozásban, most várjuk azokat a hősöket, akik éppen most törnek utat hozzánk. Ők voltak azok, akik tűzfedezetet nyújtottak figyelemelterelés végett a lövészárkainkból, hogy jelenlétünk demonstrálják a védelmi állásokban. 
Folytatni fogjuk a katonai tevékenységünket. Megpróbáljuk nem elkövetni azokat a hibákat, amiket a múltban elkövettünk. Ezek a hibák, valóságban nem voltak tévedések, csupán egyszerű következményei az égbekiáltó fegyver és lőszerhiánynak. Reméljük, hogy képesek leszünk felkészülni a következő ellenséges offenzívára jóval szorgalmasabb módon és anélkül, hogy átengednénk az ellenségnek azt a lehetőséget, hogy kulcsfontosságú erősségeket foglaljon el oly könnyedén, mikor még csak pár automata fegyverünk volt. 
Riporter: Páran azt állították, hogy nyilvánvalóan elhagytad a kötelességeidet és kivontad magad a feladataid alól, sőt még, hogy elmenekültél a Krímbe, Krasznij Perekopszba. Felmontál-e vagy sem? 
- Nos, ha ez körülöttünk mind Krím lenne vagy Krasznij Perekopsz, akkor, nos....nem tudom....akkor feltételezem. De most jelenleg Donyeckben vagyok. A közvetlen feladataimmal kapcsolatban úgy tervezem, hogy védelmi minszterként holnap megalkotom a központi katonai tanácsot, amiben az összes fontos területi parancsnok megbízást kap, függetlenül a direkt kötelességeiktől. Itt fogjuk összehangolni mindazokat a kérdéseket, melyek a Donyecki Népi Köztársaság védelmével kapcsolatosak és részben itt fogunk foglalkozni a Lugnaszki Népi Köztársaság azon csapataival is, akik a mi katonai hatáskörünkbe tartoznak a katonai hadszínterünkön. 
Ezen túl, amíg valaki nem lesz kinevezve, én fogom ellátni a város (Donyeck) katonai parancsnokának funkcióit. Más szavakkal felkészítjük Donyecket az aktív védelemre, hogy biztosítsuk azt, hogy ne kerülhessen az ellenség kezére. Nos, legalább a legvégsőkig, legalább annyira, ahogy tettük Szlavjanszk esetében. 
A valóságban elegendő katonasággal Donyeck sokkal könnyebben és sokkal jobban megvédhető, mint Szlavjanszk kicsi városa.  
Riporter: Egy utolsó kérés. Attól eltekintve, hogy mennyire erősen szimpatizálok a te körülményeiddel, mint újságírónak feladatom megkérdezni ezt a kérdést: Tisztelettel azok iránt, akik Szlavjanszkban maradtak; mit tudnál mondani azoknak, akik hátramaradtak? 
- Mindenek előtt, szeretném kérni a bocsánatukat azért, mert nem tudtuk megtartani a várost. A döntésünket, hogy kitörjünk és ne a városban haljunk meg, az motiválta, hogy ne csak a helyőrséget mentsük meg - ami természetes minden parancsnok számára - de az is, hogy felismertük azt a tényt is, hogy nem tarthatjuk tovább, valamint azt is, hogy közben a város sokkal nagyobb fokú pusztítást és sokkal több áldozatot szenvedne el. 
Éppen most kaptam információkat azzal kapcsolatban - és ahogy számítottam is rá, hogy azon a tényen túl, hogy a segítőinknek és önkénteseinknek a többségét kimenekítettük, - az ellenség a mészárlással van elfoglalva. Szlavjanszkban, Kramatorszkban és Nikolajevkában. Mivel ma a parancsomra szintén visszavonultunk a helyőrségünkkel Kramatorszkból. A zászlóalj, ami védte, át lett csoportosítva ide Donyeckbe, hogy erősítse az itteni helyzetünket. Megvédeni Kramatorszkot teljesen hiábavaló lett volna védeni, miután az ellenség elfoglalta Artimovszkot. Annyit értünk volna csak el, hogy egy másik várost is körbezárnak. 
Azzal az eseménnyel kapcsolatban, hogy az ellenség mészárlást rendezett. Elsőként Artiom kerületben, még várom a megerősítést, de már néhány forrásom jelentette ugyanezt az információt., hogy az Ukrán Nemzeti Gárda bosszút áll a szlavjanszki lakosságon az elszenvedett jelentős veszteségeik miatt. Mindazonáltal, hogy mindent igyekeztünk megtenni azért, hogy elkerüljük a civil lakosság áldozattá válását, nem tudtuk megvédeni a népességet a megtorlástól. Mindazonáltal a milícia maradása és további harcai sem tudták volna őket megvédeni a káros hatásoktól.   
Akik ellenünk támadnak, azok igazi fasiszták. Fasiszták abban az értelemben, ahogy az elődeink értették ezt a szót. Szörnyek, gyilkosok, fosztogatók. Tiszta banderista rendőrség, olyanok, mint amilyenek valaha voltak. Az sem írja ezt felül, hogy elmúlt 70 év. Ők valódi nácik, akik az "egységes Ukrajna" eszméi mögé bújnak, hogy népirtást kövessenek el. És el is követik azt.
Ezért is fogunk ellenállni Donyeckben, ahogy ellenálltunk nekik Szlavjanszban is, csak messzemenőkig hatásosabban."

http://www.hidfo.net/2014/07/09/interju-igor-sztrelkovval-szlavjanszki-felkelok-vezetojevel

Kisgyőr: Mint mintatelepülés...

A Jövőnk.info riportere járt inkognitóban Kékedi László, Kisgyőr polgármesterénél. Célunk a valóság feltérképezése volt, hiszen egy előre bejelentkezett riportnál felléphet a protokoll "hitvilága" és ezt mindenképpen szerettük volna elkerülni. Tehát csak a beszélgetés végén - két "egyszerű" ember között - került sor a valódi bemutatkozásra.

A Kisgyőrben mára hagyományosan az év június végén megrendezett 2014-es Kézműves és fafaragó táborba látogattunk el egy őszinte beszélgetésre. Az idei tábor fő csapásvonala - mint megtudtuk a résztvevőktől - egy Közép-Európa legnagyobb Betlehemes fából faragott szoborcsoportjának az elkészítése és felállítása a falu középső részén. Itt a közmunka-program is eredményesen csatasorba van állítva. Legnagyobb meglepetésünkre nem láttunk egész nap egyetlen lapátot támasztó, árnyékban hűsölő közmunkást sem a településen. Mindenki serényen tette a dolgát a köz érdekében - lám, lehet ezt így is Magyarország!  



A természeti szépségeken kívül gazdag épített örökség, különleges, az országban egyedülálló falukép (így képzelünk el egy valódi magyar - HUNGARISTA falu, a HUNGARISTA ÁLLAMRENDBEN - települést mi magunk is) – mintegy 70 kültéri faragás – fogadja a Kisgyőrbe látogatókat. Egységes faluképet szerettünk volna kialakítani úgy 25 éve, ez mostanra beérett, megvalósult. Már csak több bővítési lehetőséget kell kihasználnunk – mondja Kékedi László, Kisgyőr polgármestere. Miért lett polgármester?
Kékedi László: Harmadik évemet töltöm polgármesterként, annak idején azért szálltam ringbe e posztért, mert úgy gondoltam így többet tehetek a településünkért. Nem véletlenül nevezik a Bükk legszebb falujának Kisgyőrt, de illetik a fafaragások faluja titulussal is. Csaknem 70 köztéri alkotás van községünkben, ezek nemcsak díszek, nem is szeretem ezt a megfogalmazást, mert nem dísztárgyak. Szorosan kapcsolódnak ünnepnapjainkhoz, de hétköznapjainkhoz is. Egységes faluképet szerettünk volna kialakítani úgy 25 éve, ez mostanra beérett, melyet szeretnénk még településünkre jellemző, egyedi köztéri alkotásokkal bővíteni. A színpad napsugaras tetőszerkezete az életet jelenti, a kegyeleti hely (ravatalozó) lehajló tulipánja pedig az elmúlást juttatja eszünkbe. Ahhoz, amit megcsináltunk, igen sok jó barát, munkatárs segítsége kellett. A 70 kisgyőri alkotás szinte mindegyike A-kategóriás zsűrizésű.
Milyen beruházásokat sikerült megvalósítaniuk az utóbbi időszakban?
Kékedi László: Legjelentősebb beruházásaink közé tartozik az óvoda teljes felújítása, bővítése. Igen szép óvodánk lett. Az egészségházat (fogorvosi, háziorvosi, védőnői szolgálat) is felújítottuk. Korszerűsítettük a közvilágítást. Leaszfaltoztuk a Vadas utcát. Régi vágyam volt, hogy legyen Kisgyőrnek Nyitott műhelye. Népművészeti, helytörténeti kiállítást nyithattunk végre, időközben művészteleppé nőtte ki magát. Itt rendeztük meg a 25. fafaragó tábort, amelyen 80-an vettek részt. Bemutattuk Juliska tanár néni összegyűjtött anyagát, de a Bükkalja élő népművészetével is megismerkedhetnek a gyerekek, már fiatal korukban megszerethetik a művészet világát. Örvendetes az is, hogy a Belügyminisztérium ifjúsági és sportutánpótlás pályázatán nyertünk, így községünkben először lesz saját sportpályánk. A sportcentrum építése (öltöző, nagy méretű labdarúgópálya, röplabdapálya, illetve elárasztásos jégpálya) 18 millióba kerül. Az öltöző már kész, a munkák 90 százaléka befejeződött, az átadás tavasszal lesz. A rengeteg esőzés miatt sok vis maior pályázaton vettünk részt, az iskolát és a Völgy utcai pincebeszakadást támfallal erősítettük meg. A köztéri alkotások sokasága közül megemlítem a mocsolyási Mária-szobrot, a harangláb elé kandeláber került, ún. pletykapadokra cseréltük ki a vaspadokat. A virágládáink gondozottak, locsolják rendszeresen. Nem szokványos motívumokkal ellátott buszmegállók készültek. Jó a kapcsolatunk az Északerdő Zrt-vel, már csak ezért is örülünk a közigazgatási területünkön, Bekénypusztán levő ökoházi beruházásuknak. Eddig vadászház jellege volt, most bővül a funkciója, akár bakancsos vagy kerékpáros turistákat is szívesen látnak majd. Önkormányzati ifjúsági szállásunk is eléggé kihasznált: 35 látogatót tud fogadni.

Mérhető a közmunkában résztvevők tevékenysége?
Kékedi László: Összekapcsoltuk az értékteremtő projektet a családi kézműves szaktáborokkal, hogy érezzék magukénak a köztéri alkotásokat. Nincs is rongálás a falunkban. Három éve a nagyobb beruházásaink közmunkával és kézműves táborokkal együtt valósultak meg. Büszke vagyok a Rákóczi utcai híd felújítására, kandeláberekkel láttuk el, melyeket megújuló energiával üzemeltetünk. A fedett színpad teljes felújítása megtörtént, korszerű tetőszerkezetet kapott. A ravatalozó mellett elkészült az idén a kegyeleti hely, mely mondanivalójában az egyik legszebb alkotás. Az egész tetőszerkezet, a lehajló tulipán az elmúlásra utal, kiegészítői két kopjafa, a szatmárcsekei fejfa, a koporsó előtt angyal kifaragva. Az ötlete a “Szívemet hozzád emelem” református énekből származik. Elnyert pályázataink megvalósítása folyamatban van. Az emődi agglomerációval közösen fejlesztjük a szennyvízhálózatot, a ránk jutó rész 110 millió forint. Kialakítjuk a közösségi színteret és parkosítunk a Leader-pályázat jóvoltából. A színpad közvetlen szomszédságában lesz a rendezvénytér, e beruházásra 10 milliót fordíthatunk. Mini blokk erőművünk lesz a Bükk-MAK Leader Nonprofit Kft. közreműködésével. Kisgyőr 108 hektár erdővel rendelkezik, 3 éve közintézményeinket visszaállítottuk alternatív fűtésre. Mi látjuk el magunkat, két pályázatunk bent van aprítékos kazánra, ezzel oldjuk meg a szociális intézmények épületének fűtését. Elkezdtük 50 hektáron (a volt legelőn) tisztítani a terepet, innen biztosítjuk az aprítékot. Fontos ez, mivel a közintézmények fűtésére aprítékoló gépet nyertünk. Önkormányzati útjainkat saját gépeinkkel kátyúzzuk, aszfaltozzuk. Ősszel a Völgy utca egy szakaszára kerítünk sort. A közmunkában résztvevők többsége “nem csak a vizet gereblyézi”, hanem értéket teremt. Mérhető a tevékenységük: buszmegálló létesítése, óvoda-, iskolaudvar felújítása, sportcentrum tereprendezése, parkosítások, szárazon rakott kőkerítések visszaállítása, a színpad lábazatának kőrakása. Közmunkásaink helyreállítják a belterületi utakat, a belvíz-elvezetőket, több mint 800 négyzetméteres fóliasátrunkban paradicsomot, paprikát termesztenek. 103 darab kecskénk elfér az elhanyagolt legelőkön és hasznot is hoz. Indulunk az új kazánprogramban is. A START pályázatoknak köszönhetően 24 millió forint értékű anyag és eszköz marad önkormányzatunknál.
Mennyire számíthat munkájában a képviselő-testületre és mit szeretnének még elérni?
Kékedi László: Képviselő-testületünk jól áll a megoldandó feladatokhoz: elfogadja és támogatja a beterjesztéseket. Maximális segítőkészség a jellemző, a döntések többnyire 7 igen szavazattal születnek. Igen fontos, hogy a Bükki Nemzeti Park közepéről is eltűnt végre a rengeteg szemét. Jelentős fejlesztések valósultak meg Kisgyőrben, de tennivalónk persze marad még bőven az elkövetkezendő időszakra is. Nagyobb “falatnak” számít a belterületi utak aszfaltozása és a vízelvezető árkok burkolása. Sürgős lenne konyhánk felújítása is. Feladat van, én szeretem ezt csinálni, remélem a lakosok is elégedettek tevékenységünkkel.
B.Gy riportja nyomán
Várhegyi Kálmán összeállítása

A tompaság ellenszere: A komolyzene és a népdal éneklés

A közös éneklés
Egy friss kutatás szerint a kórusban éneklésnek(ez lehet templomi kórus, egy családi összejövetel, katonai parádé, népdalkör, stb. - a lényeg a közös éneklés élményén alapszik leki szempontból) számos pszichológiai előnye van. Az egyidejű mozgás és légzés az összetartozás érzetét kelti a résztvevőkben, s erősíti a csoportkohéziót. Az ének, az éneklés a nagy egyetemes zene része és egyben önnállósága is. Gondoljunk csak a várandós mamák magában dúdolására és annak hatására a magzatra, a nagymamára és ősi énekmondására vagy gyerekdaloknál a csemete örömére a táncban, a tapsban, a játékosságban, felnőttként a kádban fűrdés közben, a csiklandó zuhányzóban vagy a Nap leképzett szakralitásában a tábortűznél... Mind-mind az egyetemes boldogság része.

A kórustagok még a csapatban sportolóknál is elégedettebbek – derül ki a felmérésből. Az eredmények alapján van valami különleges a közös éneklésben, mivel minden más csoporttevékenységnél busásabb lelki előnyökkel kecsegtet. Az összefüggés nem lepte meg a BBC kettes csatornáján sugárzott The Choir (A kórus) című műsor kórusvezetőjét, Gareth Malone-t. Ő ugyanis napi szinten tapasztalja, hogy az együttes éneklés új barátságokat teremt, munkahelyi konfliktusokat simít el, röviden szólva boldogabbá teszi az embereket. A tanulmány elkészítéséhez Nick Stewart, az Oxford Brookes Egyetem pszichológusa - szintén lelkes kórustag lévén – 375 férfit és nőt kérdezett meg a piszchés kiegyensúlyozottságukról. Voltak köztük olyanok, akik kórusban vagy egyedül énekeltek, illetve csapatsportot űzők is. Mindháromféle tevékenység növelte a boldogságérzetet, de a kóristák óriási előnyt mutattak a többiekkel szemben. „A kórusban éneklők koherensebb és jelentőségteljesebb csoportként érzékelték azt, amiben részt vesznek, mint a sportolók” – magyarázta Stewart. „Az eredmények azt sugallják, hogy a társaság növeli az éneklés pozitív hatását” – fejtegette a szakértő a Brit Pszichológiai Társaság konferenciáján. A kórusból kimaradóknak sem kell azonban elkeseredniük: a magányosan éneklők függetlenebbnek érezték magukat a csoporttagoknál.
Korábbi értekezések már bebizonyították, hogy a másokkal történő éneklésnek egészségügyi és emberi értékekre ható előnye is van, többek között erősíti az immunrendszert, csökkenti a stresszt és mérsékeli az Alzheimer-kór tüneteit. A haszon élvezetéhez nincs szükség csodálatos énekhangra. A kórusban éneklés lényege ugyanis abban rejlik pszichológiai szempontból, hogy közös munkával produkáljunk eredményt – nem pedig a tökéletes dallamkövetésből.
A zene szeretete és az éneklés fiatalon tart
Lassabban öregszik a zenészek agya: azok, akik valamilyen hangszeren játszanak, vagy kisebb mértékben vannak kitéve az idősödéssel járó mentális hanyatlásnak - állapította meg egy, a Frontiers in Human Neuroscience című lapban nemrégiben megjelent tanulmány.
Egy vizsgálat során kiderült, hogy azok a felnőttek, akik gyerekkorukban tanultak valamilyen hangszeren, és legalább tíz évig folytatták azt, jobban teljesítettek a különféle memóriateszteken, mint mások. Az is bebizonyosodott, hogy az idős korban folytatott zenélés jótékonyan hatott a gondolkodásbeli képességekre, semlegesítette az idős kor többféle negatív hozadékát.
Amint arról Brenda Hanna-Pladdy, az atlantai Emory Egyetem munkatársa beszámolt, a mostani kísérlet során hetven 59-80 év közötti emberen végeztek el neuropszichológiai teszteket, miközben felmérték általános életmódjukat is. Az alanyok közül azok, akik tanultak zenélni, magasabb pontot értek el számos feladat során, melyek az éles elméjűséget, a verbális emlékezetet, a motoros kézügyességet, valamint a vizuális és térbeli memóriát mérték.
Cheryl Grady, a torontói Rotman Kutató Intézet tudósa hozzátette, hogy korábban hasonló eredményeket tapasztalt azoknál, akik valamilyen idegen nyelven tanultak, így a mostani tanulmány megerősítette őt abban, hogy a hosszas gyakorlással járó tevékenységek az állandó stimulálás révén minden esetben jótékonyan hatnak az agyra.
A művészeteket befogadóként élvező vagy aktívan gyakorló emberek elégedettebbek életükkel, függetlenül attól, hogy milyen az iskolázottságuk vagy mennyire gazdagok, állítják norvég kutatók.
A Brit Orvosi Társaság Journal of Epidemiology and Community Health című szakfolyóiratában megjelent tanulmány szerint azonban a műveltség és az elégedettség közti kapcsolat nem teljesen ugyanolyan a két nemnél.
műveltség
A férfiaknál inkább a passzív művészeti tevékenység, például egy koncerten való részvétel vagy egy múzeumi látogatás volt köthető a jó hangulathoz és a jobb egészséghez, míg a nők inkább az aktív alkotásban, zenélésben találták meg a nyugalmat, a szorongás és depresszió nélküli életérzést.
A tanulmányhoz 50 797 Norvégiában élő felnőtt válaszait elemezte Koenraad Cuypers és kutatócsoportja a Norvég Tudományos és Műszaki Egyetemen. A válaszadók részletesen beszámoltak szabadidős tevékenységeikről számoltak, életükkel való megelégedettségükről, szorongásuk mértékéről, valamint egészségi állapotukról.

A zene fejleszt
Az ok-okozati összefüggés mindazonáltal kérdéses maradt: a műveltebb emberek lesznek egészségesebbek és boldogabbak, vagy azok keresnek gyakrabban ilyen elfoglaltságot maguknak, akik eleve jól érzik magukat?
A hangszertanulás nem csak a kézügyességet és a zenei készségeket fejleszti, de egy amerikai kutatás szerint hangszeren zenélő gyerekek a zenével nem összefüggő területeken is jobban teljesítenek. A Harvard Egyetem kutatói olyan 8-11 év közötti iskolásokat vizsgáltak, akik egy csoportja legalább három éven át vagy zongorázott vagy vonós hangszeren tanult, másik részük viszont nem tanult hangszeres zenét. A gyerekek mindkét csoportjának volt heti 30-40 perces iskolai zeneórája, de a hangszeres csoport tagjai emellett hangszeres magánórákat is vettek (átlagban heti 45 percben), és otthon is gyakoroltak.
hangszertanulás
A Dr. Gottfried Schlaug és Dr. Ellen Winne vezetésével zajló vizsgálatok során a várakozásoknak megfelelően kiderült, hogy a hangszeren tanuló gyerekek jobban teljesítettek abban a két készségben, ami kapcsolódik a zenei képzéshez: a hangok megkülönböztetése és a kézügyesség.
Meglepetésnek bizonyult viszont az, hogy ezek a gyerekek olyan feladatokban – verbális feladatokban és vizuális mintakiegészítésben – is ügyesebbnek bizonyultak, melyek látszólag nem kapcsolódnak a zenéhez. Minél régebb óta tanult a gyerek hangszeren játszani, annál jobb eredményeket ért el.
Úgy tűnik tehát, hogy a hangszertanulás nem csak a specifikusan célzott területeket fejleszti, bár az egyelőre nem tisztázott, hogy van-e ok-okozati viszonyt a hangszeres zenei képzés, a gyakorlás intenzitása és a kognitív képességek fejlődése között.
Tehát a zenével, az énekléssel, a dal szeretetével az ember egésze csak több lesz, gyarapodik. Ezért érdemes gyermeki korban elkezdeni egyfajta valós zenei kulturális alapot adni a felnövő generációknak, hiszen az élet minden területén a fejlődés csíráját ültetjük ezzel vagyis egyfajta befektetés ez a jövőbe és valódi teljesítmény és eredmény várható utána.
Dr. Madarasi Pál összeállítása

Észak Donbassz: vérzik a fasiszta latorhad

Tegnap a késő esti órákra Luhanszknál IS (!) NAGYON szorult helyzetbe került Valcman latorhada.
Valerij Bolotov beszámolója szerint Izvarino térségében-ahol a zsoldoshorda már megszokta a miliciák “partizánakcióit”-váratlan meglepetést okoztak a bérgyiklosoknak. Kihasználva a terep adta lehetőségeket, az erdőkkel tarkitott sik vidéken rejtekből először sorozatvetőkkel “meghintették” a bérgyilkosok elég népes bandáját. Már ez iszonyatos veszteségeket okozott Valcman zsoldosainak. Ám ezt követően gyalogsággal megtűzdelt harckocsitámadással szinte teljesen felmorzsolták a dicstelen latorhordát-amelynek egyszerűen nem volt hová menekülni. Hiszen a hátuk mögött húzódott az orosz határ, ott meg a felbosszantott Misa leste árgus szemekkel minden mozdulatukat.
térképJelentések szerint a Luhanszk ellen fenekedő  martalócokat is komoly “anyagi” veszteség érte a városhatárnál. Az egyenesen a harkovi felújitóüzemből Luhanszk  ostromára rendelt hat darab T-72-es harckocsit mind egy szálig kilőtték a milicisták.  Hasznavehető légierő nélkül a kijevi zsidrákhatalom egyszerűen nem képes támogatni dúlóbandáját, amely néhány tüzérségi “búcsúsortűz” leadása után, fűbe harapott banditáit hátrahagyva kénytelen volt “lazitani” a Luhanszk köré vont, amúgy sem szoros gyűrűjén. Olyannyira, hogy a “gyűrű” már csak szakaszokban gyűrű, és csak Avakovék szerint gyűrű.
Amvrozijevkánál “alfahimjét” vesztette a “Prikarpatyje” latorzászlóalj, amelyet Ivano-Frankovszkból küldtek Donbasszba-”oroszbüntetni”!  A múlt héten kivezényelt társulás főnöke-Jurij Nyikolajevics Baran-nagyon még nem is tudott akklimatizálódni, és máris alulról szagolja az ibolyát. Egészségére Jurij Nyikolajevics!

https://balrad.wordpress.com/2014/07/09/eszak-donbassz-verzik-a-latorhad/