Koppenhága, 2023. március 29. szerda (MB)

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa elutasította azt az orosz-kínai kezdeményezést, hogy folytassanak nemzetközi vizsgálatot az Északi Áramlat gázvezetékek felrobbantásában közreműködött személyek és megbízóik azonosításáért – jelentette a Magyar Békekör tudósítója szerdán.

A Fehéroroszország, Venezuela, Észak-Korea, Nicaragua, Eritrea és Szíria által is aláírt határozati javaslat mellett Oroszországon és Kínán kívül Brazília szavazott, a BT nem állandó tagjaként, a nyugati hatalmak tartózkodtak a szavazástól, hasonlóan Albániához, Gabonhoz, Ghanához, Máltához, Mozambikhoz, az Arab Emirátusok Szövetségéhez, Svájchoz, Ecuadorhoz, és Japánhoz. Mivel az indítvány nem szerezte meg az elfogadásához szükséges kilenc szavazatot, lekerült a napirendről.

Az Egyesült Államok, Franciaország és Nagy-Britannia arra hivatkozva nem szavazta meg, hogy nemzeti vizsgálatok folynak az ügyben. Noha az orosz és a kínai ENSZ képviselő azzal érvelt, hogy a nemzetközi vizsgálatnak nem akadálya a nemzeti, a nyugati hatalmak képviselői nyilvánvalóan meg akarták akadályozni, hogy Oroszország is részt vegyen az orosz-német gázvezeték ellen tavaly szeptemberben elkövetett szabotázsakció pontos, független, részrehajlás nélküli kivizsgálásában.

Vlagyimir Barbin koppenhágai orosz nagykövet a BT szavazásáról azt mondta, hogy veszélyes precedenst teremt, hiszen nemzeti alapon diszkriminál, ez pedig ellenkezik az ENSZ elveivel. A jelenleg folyó vizsgálatokban ugyanis a németek, a dánok, a svédek vesznek részt, de megtagadnak minden információt az oroszoktól.

„Mi viszont olyan vizsgálatot szeretnénk, amely átfogó, átlátható, elfogulatlan a szabotázscselekmény minden vonatkozásában, beleértve az elkövetők, szponzoraik, szervezőik és felbujtóik azonosítását” – mondta Barbin a Ritzaus Bureau dán hírügynökségnek.

A diplomata tudatta, hogy Moszkva nem mond le az igazság pontos kiderítéséről, és a kereskedelmi objektum ellen elkövetett merénylet felelőseinek azonosításától.+++

Lásd: https://bekekor.wordpress.com/2023/02/13/hogyan-robbantotta-fel-amerika-az-eszaki-aramlat-gazvezeteket/

Kiadta: Magyar Békekör