2016. augusztus 4., csütörtök

140 évbe telhet az Angliában élő európaiak regisztrálása

Több mint 140 évbe telne az Egyesült Királyságban élő uniós állampolgárok regisztrálása, ha a belügyminisztérium feldolgozó kapacitása a jelenlegi szinten marad.
Miután a brit kilépést támogató kampány során egy alapvető ígéret volt, hogy az Európai Unióból kilépést követően is tartózkodási jogot kapnának az uniós állampolgárok, az Oxford Egyetem migrációkutatói szemügyre vették az uniós állampolgárok kilépés utáni regisztrációjához szükséges logisztikát, hogy megvizsgálják, lehet-e teljesíteni ezt az ígéretet. A vizsgálat során arra jutottak, hogy a hivatalok mai adatkezelési kapacitása alapján közel 140 évbe telne, amíg a belügyminisztérium regisztrálja azt a több mint 3,5 millió uniós állampolgárt, akik jelenleg az Egyesült Királyságban élnek.
A belügyminisztérium közleményben reagált a vizsgálat eredményére. Azt mondták; ez is mutatja, hogy milyen nagyságrendű adminisztrációs feladat elébe néznek. Az Európai Unióval folytatott tárgyalások során lehetséges, hogy az Egyesült Királyságban élő uniós állampolgárok automatikusan megkapják a tartózkodási jogot, de ehhez is a teljes nyilvántartásuk lesz szükséges, ami egyelőre beláthatatlan terhet ró a hivatalokra.

http://www.hidfo.ru/2016/08/140-evbe-telhet-az-angliaban-elo-europaiak-regisztralasa/

BBC: olyan migránsok is gyilkolnak, akik nem terroristák

A BBC tudósítása szerint nincs köze semmilyen terrorszervezethez annak a szomáliai bevándorlónak, aki Londonban válogatás nélkül késsel támadt a járókelőkre.
London késelés hidfo.ru
London központjában, a Russell Square-en egy norvég állampolgárságú szomáliai bevándorló késsel támadt a járókelőkre. Egy asszony életét veszítette, öt ember megsérült, majd a bevándorlót a rendőrök sokkolóval ártalmatlanították. A londoni rendőrség közleményéből később kiderült, hogy a támadó norvég állampolgársággal rendelkező, szomáliai származású férfi.
A rendőrség szerint a szomáliai férfi labilis elmeállapota miatt támadt a járókelőkre. Esetében egy olyan nem-európai bevándorlót láthatunk, aki nem terrorszervezet tagja, mégis gyilkolt. London pakisztáni polgármestere, Sadiq Khan ara kérte az embereket, hogy maradjanak nyugodtak.


http://www.hidfo.ru/2016/08/olyan-migransok-is-gyilkolnak-akik-nem-terroristak/

Trendi buta írógép

trendi buta írógép
A terrorellenes törvénycsomag részeként a parlament az elektronikus kereskedelemről szóló törvényt új rendelkezés-csomaggal egészítette ki, melyek a digitális kommunikáció kiterjedt megfigyelését teszik lehetővé.
Az új szabályozás a titkosszolgálatokkal való együttműködésre kötelezi az úgynevezett „alkalmazásszolgáltatókat”, tehát gyakorlatilag mindenkit, aki digitális kommunikációs szolgáltatást nyújt. Ebbe az e-mail szolgáltató, a kommunikációra használt mobiltelefonos applikációk működtetője egyaránt beletartozik. Az elektronikus kommunikációt lehetővé tévő szolgáltatók az új szabályozás szerint egy évig kötelesek megőrizni a felhasználóikhoz kapcsolódó metaadatokat, és azokat megkeresés esetén ki kell adniuk a titkosszolgálatoknak. Ilyen metaadat pl. a felhasználói azonosító, jelszó, IP-cím, valamint a készülék térbéli elhelyezkedésének visszakövetésére használható és egyéb adatok, aminek a felhasználó még a létezéséről sem tud. Az állam tehát teljesen legálisan ott van az elektronikus postaládánkban, a hálószobánkban, és úgy gondolja, hogy a terrorizmus elleni harcra hivatkozva korlátozhatja a magánszférát.
Mit tehet az egyszerű állampolgár, aki nem akarja, hogy fásult hivatali alkalmazottak merítsenek ötleteket a telihold romantikájában írt szerelmes levelekből?
Első lépésként egy ilyen kiváló döntés, hogy nem írunk szerelmes levelet olyan eszközökön, ami vezeték nélküli adattovábbítást tesz lehetővé. Ez eddig sem volt célszerű, hiszen a fenti rendelkezés nem egy új gyakorlat kezdetét, hanem pusztán egy már eddig is zajló gyakorlat legálissá tételét jelenti. Egy pár ezer forintért bárhol, akár a szomszéd padlásáról/pincéjéből is beszerezhető hagyományos írógépre azonban nem lehet keyloggert telepíteni. A trendi buta írógépen megírt szerelmes levél egy példányban készül, utólag nem fogja odaadni a szolgáltató egy tönkrement magánéletű titkosszolgálati alkalmazottnak, ötletmerítés céljából. Nem tudják illetéktelen személyek távolról aktiválni a hangrögzítését, fotót sem készít rólunk a reggeli kávé elfogyasztása közben. A postafiók feltörésétől sem kell tartani, hiszen a tömeges megfigyelési programok nem terjednek ki a postaládára, amit a XXI. században is manuálisan, kézzel kell kinyitni, tehát az illetéktelen személyek részéről humánerőforrást igényel.
Ami az államra tartozik, továbbra is megadjuk az államnak; a kőkorszaki technika használata nem jelenti, hogy eközben ne lehetne laptopunk, okos-telefonunk. A magánszféra tiszteletben tartását igénylő célokra azonban ott a trendi buta írógép, aminek technikai adottságai legalább annyira kiválóak, mint egy okos-telefoné: Wifi-kapcsolódás – nincs. Infra – nincs. Bluetooth – nincs. GPS – nincs. Hangrögzítés – nincs. Képrögzítés – nincs. Cserébe viszont nem merül le. Amire használni akarjuk, arra használni tudjuk – illetéktelen személy azonban nem tud visszaélni vele.
A trendi buta írógép használatával a magyar állambiztonság színvonalának emeléséhez is hozzájárulunk. Hiszen az állampolgárok biztonságáról gondoskodó szervek részéről is mérhetetlen elkényelmesedéshez vezetett, hogy ma már a legradikálisabb rendszerellenes mozgalmak tagjai is hangrögzítő eszközzel és GPS-nyomkövetővel a zsebükben járnak mindenhova. – Aki nem okos-telefonon kommunikál, az nem létezik. Ha egy szervezetnek nincs elektronikus levelezőlistája, az szintén nem létezik.
A trendi, buta írógép kicsi, laptop-táskához hasonló méretű tárolóban kézben hordozható. Nem merül le, nem áll szóba műholdakkal. Megbízható barát, ellopása esetén sem adja ki az elmúlt egy éves levelezésünket. A potenciális terroristák Európába engedésével a középkorba tértünk vissza – az írógéppel azonban egy elmúlt évszázad romantikáját éljük át újra.



http://www.hidfo.ru/2016/08/trendi-buta-irogep/

Lengyelország beszüntette az átmeneti határellenőrzést

Lengyelország egy hónap után beszüntette a határellenőrzést a Cseh Köztársaság, Németország, Litvánia és Szlovákia irányába, valamint a repülőtereken és kikötőkben.
A határőrség szerdai közleményében számolt be az átmeneti intézkedés visszavonásáról. A határellenőrzést többek között a július 8-9-i NATO-csúcstalálkozó előkészületeként vezették be, és egy hónapig volt érvényben.
A közlemény szerint a július 4-től augusztus 2-ig terjedő időszakban a határőrök 48986 személyt, 54338 járművet ellenőriztek, őrizetbe vettek 321 embert, és 144 személytől tagadták meg a beutazást. A szerdai bejelentés szerint több mint 43 ország állampolgárai voltak a több mint 300 letartóztatott személy közt.


http://www.hidfo.ru/2016/08/lengyelorszag-beszuntette-az-atmeneti-hatarellenorzest/