Több mint 140 évbe telne az Egyesült Királyságban élő uniós állampolgárok regisztrálása, ha a belügyminisztérium feldolgozó kapacitása a jelenlegi szinten marad.
Miután a brit kilépést támogató kampány során egy alapvető ígéret volt, hogy az Európai Unióból kilépést követően is tartózkodási jogot kapnának az uniós állampolgárok, az Oxford Egyetem migrációkutatói szemügyre vették az uniós állampolgárok kilépés utáni regisztrációjához szükséges logisztikát, hogy megvizsgálják, lehet-e teljesíteni ezt az ígéretet. A vizsgálat során arra jutottak, hogy a hivatalok mai adatkezelési kapacitása alapján közel 140 évbe telne, amíg a belügyminisztérium regisztrálja azt a több mint 3,5 millió uniós állampolgárt, akik jelenleg az Egyesült Királyságban élnek.
A belügyminisztérium közleményben reagált a vizsgálat eredményére. Azt mondták; ez is mutatja, hogy milyen nagyságrendű adminisztrációs feladat elébe néznek. Az Európai Unióval folytatott tárgyalások során lehetséges, hogy az Egyesült Királyságban élő uniós állampolgárok automatikusan megkapják a tartózkodási jogot, de ehhez is a teljes nyilvántartásuk lesz szükséges, ami egyelőre beláthatatlan terhet ró a hivatalokra.

http://www.hidfo.ru/2016/08/140-evbe-telhet-az-angliaban-elo-europaiak-regisztralasa/