A török kormánypárt tagja szerint a regionális béke és stabilitás fenntartása érdekében akár egy NATO-tagállam is folytathat katonai együttműködést Oroszországgal.
Semmilyen nemzetközi egyezményt nem sért azzal Törökország, hogy a béke és stabilitás fenntartása érdekében szoros energetikai és katonai együttműködést folytat Oroszországgal – mondta Berat Conkar, a török kormánypárt tagja. A politikus szerint NATO-tagállamok is kialakíthatnak ilyen megállapodást az oroszokkal, és ez nem áll ellentétben az észak-atlanti szövetség alapelveivel.
Conkar a Szputnyik hírügynökségnek adott interjú során azt mondta, a török-orosz együttműködés nem áll ellentmondásban a NATO biztonsági koncepciójával.
“A török-orosz együttműködés nem áll ellentmondásban a NATO biztonsági koncepciójával. Épp ellenkezőleg, a NATO továbbra is fontos szerepet tölt be a Földközi-tenger, a Fekete-tenger és a Közel-Kelet biztonságának garantálásában, ahogyan Európában és az atlanti régióban is” – mondta.
A politikus hozzátette; mindezeket figyelembe véve a NATO-nak nincs semmilyen valós oka arra, hogy aggodalmakat tápláljon a török-orosz közeledés kapcsán. Conkar elmondása szerint Törökország nem a NATO alternatívájaként tekint az orosz katonai együttműködésre, hanem épp ellenkezőleg, a kettő kiegészíti egymást a török biztonságpolitikai koncepcióban.

http://www.hidfo.ru/2018/03/nato-tagallamkent-is-lehet-katonai-egyuttmukodest-folytatni-oroszorszaggal/