Recep Tayyip Erdogan török államfő egy beszédében felszólította a török lakosságot, hogy dollárban és euróban tartott pénzüket haladéktalanul váltsák át a nemzeti valutára. Elmondása szerint a nyugati országok szándékosan nyomás alá helyezték a török fizetőeszközt a választások előtt.
Euró- és dollártartalék török lírára átváltására szólította fel a lakosságot Recep Tayyip Erdogan török államfő, Erzurumban tartott beszéde során. A török vezető azt mondta, a nyugati országok szándékosan gyengítik a török fizetőeszközt a választások előtt, hogy ezzel nyomást gyakoroljanak a kormányra, ezt a nyomásgyakorlást pedig a lakosság közreműködésével lehet elhárítani.
A török vezető szerint, ha az emberek átváltják euró- és dollár megtakarításaikat a nemzeti valutára, ezzel “egyszer és mindenkorra véget vethetnek” a nyugati országok Törökországot meggyengíteni szándékozó törekvésének.
Erdogan korábban az IMF-et is felszólította arra, hogy dollár helyett fizikai aranyban számítsa a hitelek értékét, hogy ezzel “mentesítse az országokat az USA pénzügyi nyomásgyakorlásának terhe alól.”
Törökországban június 24-én tartanak előrehozott parlamenti választást és elnökválasztást. Az előrehozott választás meghirdetését követően a török fizetőeszköz 20%-ot veszített értékéből a dollárhoz képest.

http://www.hidfo.ru/2018/05/erdogan-a-dollar-elhagyasara-szolitotta-fel-a-lakossagot/