Egy amerikai intézet számára készített közvélemény-kutatásból kiderült, hogy a magyarok többsége mindenről pont azt gondolja, amit az USA külpolitikája szerint gondolni kell.
Megdöbbentő kutatást hoztak nyilvánosságra egy Amerika-barát, bevándorláspárti weboldal készítői: kiderült, hogy a magyarok többsége pont úgy gondolkodik, mint ők. A lakosság többsége le akarja bontani a határkerítést, és nem támogatja a kapcsolatok szorosabbra fűzését Washington fő riválisával.
Egy amerikai intézet megrendelésére készült felmérés szerint a magyarok többsége elutasítja a határok lezárását, mivel szerintük egyetlen uniós tagország sem képes megoldani önmagában a menekültválság okozta problémákat.”írták.
Az Átlászó.hu által közölt adatokból emellett kiderült, hogy a magyarok többsége szerint nem szabad szorosabbra fonni a kapcsolatokat Oroszországgal akkor sem, ha az Európai Unióban ilyen folyamatok indulnak meg.
„Az adatok szerint a térségben Magyarországon legnagyobb azon embereknek az aránya, akik függetlenül az Európai Unió aktuális politikájától, semmiképp nem próbálnának közeledni Oroszországhoz.”
A kutatásból emellett kiderült, hogy a magyarok többsége teljesen meg van elégedve az euro-atlanti integrációt és bevándorlást képviselő fővonalú média tevékenységével. A megkérdezettek közel negyven százaléka szerint nagyon professzionális, amit az atlantista sajtó művel, további közel negyven százalék szerint próbálnak profik lenni.
Összegzésként az atlantista lap azt írta, hogy az emberek az EU-tól és NATO-tól várják a béke és biztonság helyreállítását.
A V4 országok lakossága a béke és biztonság helyreállítását inkább olyan kollektív szervezetektől várják, mint az EU és a NATO.”– írták.
A kutatás hitelessége azonban erőteljesen megkérdőjelezhető; kiderült, hogy készítői eleve ellenséges szemszögből vizsgálták az emberek Oroszországról alkotott véleményét. Ezt az Átlátszó.hu maga is írja: A kutatás célja […], hogy jobban megértsék, vajon az egyes visegrádi országok társadalmaiban milyen réseket próbál kihasználni a Kreml, illetve milyen mértékű a közép-európai országokban az orosz dezinformációs tevékenység.”
Utóbbi – dezinformációs tevékenység – alatt egyébként hasonló jelenséget kell érteni, mint amit ezzel a kutatással az Átlátszó.hu művel. Ha egy amerikai intézet olyan kutatást közöl, miszerint az emberek szoros kapcsolatot akarnak Amerikával, és be akarják engedni a migránsokat, hogy az USA-hoz hasonló szép színes ország legyünk, az a liberálisok szerint nyilvánvalóan hiteles. Ugyanakkor, ha egy orosz kutatóintézet közölne olyan tanulmányt, miszerint az emberek nem akarják beengedni a migránsokat, és szoros kapcsolatot akarnak Moszkvával, az már dezinformáció.
A kétfajta megközelítés közt az a különbség, hogy az atlantista – fővonalú – média szerint a nyugati egyetemen végzett szakértőket szakértőnek kell tartani, az orosz egyetemen végzett szakértőket viszont orosz ügynöknek.

http://www.hidfo.ru/2017/06/megdobbento-milyen-eredmenyre-jutottak-ezek-a-szakertok/