2016. január 20., szerda

Engedünk a zsarolásnak, vagy lépünk a görög határon?

Magyarország arra kényszerül majd, hogy Bulgáriától és Macedóniától kérjen segítséget, ha Görögország nem hajlandó együttműködést tanúsítani a migrációs válság kezelésében, és továbbra is ellenőrizetlenül továbbengedi a migránsokat Európába.
Szijjártó Péter Bulgáriában tett látogatásán jelentette ezt ki, és egyúttal arra figyelmeztetett, hogy Görögország alkalmatlannak bizonyul határainak megvédésére, mivel több százezer regisztrálatlan bevándorlót engedett tovább Európába. A külügyminiszter nyilatkozata szerint, amennyiben Ausztria lezárja az ország határait, a migránsok egy része Magyarországon, vagy Románián keresztül próbál majd tovább jutni Nyugat-Európába. A Novinite bolgár hírügynökség szerint Szijjártó nem részletezte, Magyarország pontosan milyen segítséget vár majd Bulgáriától és Macedóniától. Erre azonban az ENSZ nemrég nyilvánosságra hozott adataiból, és Orbán Viktor korábbi nyilatkozataiból lehet következtetni; a statisztika szerint Görögországba év eleje óta huszonegyszer annyi bevándorló érkezett, mint a tavalyi év azonos időszakában. A kormányfő pedig nemrég kijelentette: Görögország északi határán kell védvonalat építeni a tömeges bevándorlás ellen.
Szijjártó Péter tegnap a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva egyértelművé tette, hogy Görögország határai továbbra is tárva nyitva állnak észak-afrikai és közel-keleti bevándorlók százezrei előtt, és a migránsok beözönlését Görögország tengeri határainál, egy több tízezer rendőrből és katonából álló közös európai karhatalmi erővel kellene megállítani. A külügyminiszter szerint amennyiben Athén továbbra sem hajlik az együttműködésre, Bulgáriával és Macedóniával kell megállapodni, de az egyezség megkötéséig – szükség esetén – akár a román határon is kerítést emel a kormány, hogy megakadályozza az határsértéseket.
2015 február elején Görögország leállította a Xéniosz Zeusz Műveletet, melynek célja az illegális bevándorlás korlátozása és a bűnözés visszaszorítása volt Athénban. A kormány akkor elkezdte a migránsok fogadására kialakított központok bezárását ill. áthelyezését, valamint korlátozta a parti őrség közreműködését a tengeren túlról érkező illegális bevándorlók összefogásában, ami további zavarokat idézett elő a migráció kezelésében. A Sziriza-kormány emellett beszüntette a bevándorló kinézetű személyek véletlenszerű igazoltatását.
Görögország tavaly év elején kezdte zsarolási tényezőként használni a migránsáradatot. Az ország védelmi minisztere, Panosz Kammenosz március elején bejelentette, hogy amennyiben az Európai Unió nem mutat hajlandóságot az adósságok egy részének elengedésére, Görögország felhagy a határok őrizetével, és egyetlen év leforgása alatt több millió bevándorlóval árasztják el Európát. Év végéig 1,1 millió bevándorló érkezett Európába. A migráció mint zsarolási tényező később Törökország külpolitikájában is elkezdett megjelenni: január elején Iveta Grigule, Lettország Európai Parlamenti képviselője a Baltkom rádiónak adott interjúja során jelentette ki, hogy Törökország zsarolja az Európai Uniót, és amennyiben nem kapja meg a “kért” anyagi forrásokat, további migrációs hullámot indít meg Európa felé. Az Európai Unió 3 milliárd eurót fizet Törökországnak a migrációs válság kezelésére.


http://www.hidfo.ru/2016/01/engedunk-a-zsarolasnak-vagy-lepunk-a-gorog-hataron/

Külügyminiszter: a határok lezárása megoldja a migrációs válságot

Ausztria külügyminisztere nem osztja azokat a feltételezéseket, miszerint az Európába érkező bevándorlók száma minden ellenintézkedés ellenére csak nőni fog. Sebastian Kurz kijelentette: a határok lezárása megoldja a problémát, mert a zárt határokon nem jön át senki.
A külügyminiszter a Heute Journal magazinnak nyilatkozva kijelentette, hogy a határellenőrzés nemzeti szintű helyreállítása lehet az európai megoldás mozgatórugója, mert ez a migránsokat megakadályozza abban, hogy továbbutazzanak Európába, következésképp a számuk csökkenni fog. Kurz hangsúlyozta, hogy számos dél- és kelet-európai ország még nem érezte meg a területükre belépő migránsáradat veszélyeit, mert rajtuk csak átutaznak – ellenben a gazdagabb európai országokra nehezedő nyomás minden nappal tovább fokozódik.
Svédország, Németország, Norvégia, Dánia, Franciaország és Olaszország mind megerősítették a határellenőrzést a november 13-i támadás után. Szlovénia nemrég jelentette be, hogy a hadsereg ellenőrzés alá vonja a határokat, hogy irányítás alatt tartsák az emberáradatot. Magyarország elsőként zárta le a határokat, és európai viszonylatban mindeddig a szerb, majd horvát határszakasz lezárása bizonyult a legradikálisabb és leghatékonyabb megoldásnak a migrációs válság kezelésére. Macedónia eközben döntést hozott arról, hogy csak az Irakból, Szíriából és Afganisztánból érkező migránsokat engedi át Görögországból, emiatt már napi szinten több száz bevándorlót fordítanak vissza a határon.
Ausztria külügyminisztere szerint a schengeni övezet összes országa a Macedónia által hozott döntést kellene kövesse, csak nagyobb kiterjedésben: értve ez alatt azt, hogy több százezer bevándorlót kellene visszafordítani Európa határain. Melita Sunjic, az ENSZ menekültügyi intézményének szóvivője pedig a Deutsche Welle lapnak nyilatkozva emlékeztetett, hogy az 1951-es genfi konvenció továbbra is érvényben van, és szabályozza a menekültek befogadásának mikéntjét: ennek értelmében
  • menekültként akkor lehet belépni egy ország területére, ha az adott személy ott menedékjogot kér. Ennek ellenére a migránsok nagy többsége nem hajlandó ujjlenyomatot adni, emellett regisztrációra sem hajlandó abban az országban, ahol először éri el az Európai Unió területét – vagyis Görögországban és Olaszországban. Attól a ponttól, hogy a migránsok nem regisztráltatják magukat a két ország valamelyikébe érkezve, illegálisan tartózkodnak ott.
Mindezt tovább tetézik azzal, hogy személyes irataikat elhagyva továbbutaznak a gazdagabb európai országokba, annak reményében, hogy ott magasabb szociális segélyben részesülnek, vagy jól fizető álláshoz jutnak. Ennek okán Görögországban és Olaszországban beszélhetünk “menekültekről”, továbbutazásuk esetén már illegális gazdasági bevándorlók.
Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke arra figyelmeztetett, hogy az Európai Uniónak két hónapja van a migráció ellenőrzés alá vonására, ellenkező esetben a schengeni övezet összeomlik. Mivel az Európai Unió nem tudja biztosítani, hogy a mozgás szabadsága, a munkavállalás szabadsága csak a tagállamok állampolgáraira vonatkozzon, a tagállamok saját határaikat zárják le, hogy megszabaduljanak a több százezer “menekült” jelentette gazdasági tehertől.
Ilse Aigner, Bajorország gazdasági minisztere január elején a Rheinischer Postnak nyilatkozva kijelentette; az utóbbi nagy bevándorlási hullám során egyértelművé vált, hogy a menekültek 90%-a nem rendelkezik megfelelő képességekkel ahhoz, hogy integrálható legyen a német munkaerőpiacra. Tekintélyes részük írástudatlanul, az alapvető európai viselkedési normák ismerete nélkül érkezik Európába.

http://www.hidfo.ru/2016/01/kulugyminiszter-a-hatarok-lezarasa-megoldja-a-migracios-valsagot/

Szándékosan rohasztja le az egészségügyet a kormány – Durva beismerés egy fideszestől – Exkluzív!

Egészen döbbenetes állításokat tett az egészségügy szétveréséről egy korábban élvonalbeli fideszes politikus. Részletek alább.
Évek óta figyeli az ország értetlenkedve az Orbán-kormány pénzköltési prioritásait: stadion lassan minden kisvárosba, MOL-részvények, milliárdos tanácsadói szerződések, luxusingatlanok és festmények az MNB-nek, közmédiának csúfolt fideszes hazugsággyár 80 milliárdért, felcsúti Disneyland, 50 milliárdos támogatás a vajdasági Fidesz-barát pártnak, és a sor holnap délelőttig folytatható.
Sokan nem értik, hogyan lehet fontosabb Orbánéknak szinte minden, mint a magyar emberek gyógyítása. Miközben nem kérdéses, hogy a hazai egészségügy a katasztrófa szélén áll:
1. A szakma hatalmas munkaerőhiánnyal küszködik. Orvosaink, ápolónőink tömegesen menekülnek nyugatra, és az elvándorlás mértéke egyre csak nő.
2. Életüket végigdolgozó, többmillió forintnyi járulékot befizető emberek kapnak megalázó börtönkosztot az állami kórházakban. Darált löncshús, kefír, parizer, szelet kenyér a mindennapos menü.
3. Az egészségügyi dolgozók egészen gyalázatos 80-90 ezres nettókért güriznek, állandóan túlhajszoltak, sokszor egyetlen nővér jut 25-30 betegre.
4. Egy csípőprotézis-műtétre akár éveket, de egy allergológiai vizsgálatra vagy rákszűrésre is kemény hónapokat kell várni. A várólisták miatt sokan leromlott vagy már gyógyíthatatlan állapotban jutnak el a terápiáig.
nyuf
A Nyugati Fény most egy korábban a Fidesz országos élvonalába tartozó politikussal beszélgetett, aki azóta a helyi politikába húzódott vissza, de pártbeli kapcsolatait megtartotta. A fideszes informátorunk által mondottak egészen más megvilágításba helyezik az egészségügy szemmel látható sanyargatását.
A politikus elárulta: a kormány mélyreható számításokat készíttetett, melyekből kiderült, hogy mindannak az összegnek, amelyet az állam egy adott ember egészségügyi ellátására költ, a 80 százalékát 60 éves kora fölött költi rá. Magyarán: ötször annyit költ az egészségügy az emberekre 60 éves koruktól halálukig, mint amennyit a megszületésüktől 60 éves korukig.
Jelentősen csökkenthetők tehát az egészségügyi kiadások, ha úgymond nem engedik az embereket túl sokáig élni. Ezért vannak a több hónapos, olykor több éves várólisták.
Szintén gigantikus spórolást jelent a nyugdíjkasszának, ha a magyarok hamarabb meghalnak, mint ahogy az orvostudomány jelen állása szerint élhetnének. Bár a magánnyugdíj-vagyont már a második Orbán-kormány idején lenyúlták, a 3000 milliárd forint azóta elpárolgott.
Minden komolyan vehető számítás szerint már középtávon hatalmas gondot jelent az államnak a nyugdíjak kifizetése, két évtizeden belül pedig a teljes nyugdíjrendszer összeomlása várható. Ezért sem érdeke a kormánynak, hogy európai színvonalú egészségügyet teremtsen, amivel átlagosan 6-8 évvel tovább élhetnének a magyarok.
Fideszes forrásunk „bónuszként” hozzátette: mivel a kutatások szerint még mindig a 60 év felettiek körében a legmagasabb a baloldali pártok szavazóinak aránya, így politikai okokból is hasznos a Fidesznek, ha közülük minél kevesebben érik meg a következő választások időpontját. Kiélezett verseny esetén akár rajtuk is múlhat a győzelem.
Az egészségügy kivéreztetése mögött tehát nem puszta érzéketlenségről, figyelmetlenségről, vagy információhiányról van szó. Valójában egy mesterien tudatos terv zajlik, melyről mindenkinek tudnia kell.
(nyugatifeny)

Elzárva tartanák a hadköteles korú férfi migránsokat

Hollandiában a politikai közbeszéd a Kölnben történt csoportos szexuális zaklatások hatására eljutott arra a pontra, hogy a politikusok kijelentsék: minden hadköteles korú férfit, aki Afrikából és a Közel-Keletről Európába érkezett, zárt menekülttáborban kell tartani.
Geert Wilders a Szabadságpárt nevében nyilvános felhívást intézett, amelyben elítéli a Kölnben történt csoportos szexuális zaklatásokat – amit kizárólag és észak-afrikai és közel-keleti migránsok követtek el -, a hatóságok arra adott reakcióját – mely a teljes inkompetencia bizonyítéka -, emellett arra szólította fel az európai kormányokat, hogy a férfi migránsokat a befogadóközpontokban elzárva tartsák, ezzel védelmet biztosítva az európai és nem-európai nőknek egyaránt. Elmondása szerint az elmúlt egy év nagy bevándorlási hullámának tapasztalatai alapján minden muszlim férfi potenciális biztonsági kockázat, és senki nem tudja garantálni, hogy az utcákon szabadon járva ne erőszakoskodjanak az európai nőkkel.
Wilders hangsúlyozta, hogy Európa utcáin szexuális terrorizmus, illetve szexuális dzsihád zajlik, mert az iszlám bizonyos irányzatainak vallási vezetői arra bátorítják híveiket, hogy Európába érkezve erőszakkal “szerezzenek asszonyt maguknak az európai nők közül”, annak érdekében, hogy az európai népek új generációja már az ő vallásukat kövesse. Emiatt ismételten felszólította Hollandia kormányát, hogy zárja le a határokat minden iszlám országból érkező menekült előtt, a már ittlévő migráns férfiakat pedig zárják be a menekülttáborokba, ahol kerüljenek szigorú őrizet alá és ne legyen engedélyezett a kijárás számukra.
“Ameddig ez nem történik meg, feleségeink, lányaink az iszlám tesztoszteronbombák veszélyének vannak kitéve.”
Hollandiába a 2015-ös év során 54 ezer  bevándorló érkezett, ami – más európai országokhoz hasonlatosan – a kriminalitás fokozódásával, a szexuális jellegű bűncselekmények számának drasztikus növekedésével járt.
Wilders bejelentése megosztja a közvéleményt: jelenleg már folyamatban van ellene egy eljárás faji gyűlölet szítása miatt, de eközben az emberek egy jelentős hányada nyíltan támogatja a kezdeményezést. A Szabadságpárt jelenleg azt tervezi, hogy a hétvége során egy felvonuláson hamis paprikaspray-t osztanak ki a nőknek, hogy egy esetleges támadás során időt nyerhessenek. Hollandia törvényei jelenleg a paprikaspray használatát is tiltják, a nyílt utcán szexuális zaklatás áldozatává váló nők gyakorlatilag semmilyen önvédelmi eszközt nem használhatnak legálisan.


http://www.hidfo.ru/2016/01/elzarva-tartanak-a-hadkoteles-koru-ferfi-migransokat/

Több száz hektár földet vásárolt Szíjjártó futsalcsapatának holland szponzora

Hiába állította évekig Orbán Viktor, hogy a magyar föld nem kerülhet külföldiek kezébe, a földárveréseken 2015-ben 222 külföldi állampolgár juthatott állami földhöz. Közülük is kiemelkedik egy holland milliárdos, akit a politikai hátszél régebben balról, mostanában jobbról segít az előrejutásban. A cége Szíjjártó Péter külügyminiszter futsalcsapatának egyik fő szponzora.
futs
Évtizedekig az volt a Fidesz egyik fő kampányszlogenje, hogy megvédik a magyar földet a külföldiektől. Orbán Viktor még egy 2010-es vidéki lakossági fórumon is azt mondta:
“Amíg a Fidesz kormányon lesz, és abban az én munkám is ott lesz, addig Magyarországon külföldiek, akármit döntenek Brüsszelben, itt soha termőföldet nem fognak vásárolni.”
A külföldiek földvásárlását 2014-ig még késleltetni tudta az uniós csatlakozási tárgyalásokon elért hétéves moratórium, amit később meghosszabbítottak. A 2014-ben hatályba lépő új földtörvény próbált némi akadályt gördíteni a külföldiek földszerzésének az útjába, de az Európai Bizottság két kötelezettségszegési eljárást is indított ezen passzusok miatt Magyarország ellen.
A kormánypárt az állami földek eladásának jogi alapjául szolgáló kormányhatározatban még kikötötte, hogy csak magyar állampolgárok indulhatnak az árveréseken, ám a licitek megkezdése előtt módosította a jogszabályt, és lehetővé tette EU-s tagállami állpolgároknak is az árveréseken való földvásárlást.
Lázár János miniszter a szocialistákat tette felelőssé, mert Unióhoz fordultak, és az Európai Bizottság egy konzultáció során kijelentette, hogy az EU-s normáknak nem felel meg a szabályozás, ha abból kizárják az uniós állampolgárokat.
A konzultáció nem kötelező érvényű jogi aktus, és a kormány meg sem várta a magyar Alkotmánybíróság döntését az ügyben, úgy változtatott a külföldieket kizáró szabályon. Így azok EU tagállami állampolgárok, akik teljesítették az egyébként nem túl kemény feltételeket, részt tudtak venni a földárveréseken.
Lázár János elmondása alapján szám szerint 222 ilyen gazdálkodó van az országban.
Holland földesúr Bugyiban
2015-ben több megyében is nyertek az állami földek árverésein külföldi állampolgárok saját nevükön, vagy családtagjaikon, strómanjaikon keresztül.
A külföldi földművesek közül is kiemelkedik a Pest megyei földárverések egyik nagy nyertese, a holland Joseph Janssen. Az üzletember 1992 óta foglalkozik szarvasmarha-tenyésztéssel és kereskedelemmel Magyarországon.
Már az uniós csatlakozás előtt készült a földpiac liberalizációjára, 2001-ben jelezte a sajtóban, hogy amint lehetősége lesz rá, földet fog vásárolni. Amikor az új földtörvény hatályba lépett, a szintén holland feleségével el is kezdték felvásárolni a bejelentett lakhelye, Bugyi környékén lévő földeket.
Most feleségével és cégének ügyvezetőjével együtt valamivel több, mint négyszáz hektárhoz juthatnak hozzá a földárverések után összesen 813 millió forinért.
Ezen földek között van olyan, amit Janssen cége, a Hunland Trade Kft bérel, és meg is vehetik azokat, hacsak nem élnek a környékbeli gazdák az elővásárlási jogukkal. A holland földbirtokos érdekeltségi köre által megbízott ügyvédek tettek róla, hogy ez ne fordulhasson elő: sokszor egymásra licitálva emelték az egekbe az árakat.
Erről az Átlátszó tudosítója személyesen is meggyőződött. Volt olyan földrészlet, ahol a kikiáltási ár több, mint hatszorosáért vitték el a földet.
Számos olyan Janssen cége által bérelt földrészlet volt, ahol az állam furcsa módon az utolsó pillanatban visszavonta az árverési hirdetményt, több a Hunland cégcsoport által bérelt parcellára pedig nem akadt licitáló, így biztosan életben maradnak a cégnek a szocialista kormányok alatt megkötött földbérleti szerződései. Az érdi árveréseken történt furcsaságokról, és a gazdák véleményéről a liciteken megfigyelőként résztvevő Keller László, volt szocialista közpénzügyi államtitkár a facebookján számolt be.
A kormányközeli Magyar idők is tudósított a Bugyi környéki területek árveréseiről, a cikkben kifejtik, hogy a holland tulajdonú Hunland Trade Kft által bérelt földeket egy magyar gazdálkodó vitte el. Csakhogy ez a gazdálkodó nem más mint, a Hunland Trade magyar ügyvezetője, Szakács Mónika. Ő maga három másik földrészlettel együtt összesen 126 hektárt vett a liciteken.
Egy 3,4 hektáros parcella árverésén az Átlátszó is jelen volt és videót is forgatott. Szakács Mónika és Janssen ügyvédei mellett egy nagyobb helyi gazdálkodó is versenybe szállt ügyvédjén keresztül. Az árveréseken elméletben nem lehet tudni, hogy kiket képviselnek az ügyvédek, de az adminisztratív személyzet egy elszólása miatt be tudtuk azonosítani a versengő feleket.
A felvételen látszik, hogy egyazon cég két ügyvezetőjének a jogi képviselői licitálnak sokáig egymásra, egy ponton beszáll a magyar gazda ügyvédje is, de a hétmilliós határ után már nem emeli fel a licitáló tárcsáját, így hétmillió-ötvenezer forintért kelt el a föld.
Kiterjedt cégbirodalom
Joseph Janssen 1992-ben alapította első magyar vállalatát Hütter Csabával, aki két évvel azelőtt még mezőgazdasági miniszter volt a rendszerváltás előtti utolsó kommunista kormányban. Azóta ettől partnerétől megvált a holland vállalkozó, de magyarországi üzleti érdekeltségei terebélyesre nőttek az évtizedek alatt.
Jelenleg huszonegy magyar vállalatban és több külföldi cégben van közvetlen érdekeltsége a németalföldi milliárdosnak. A cégcsoportjának a zászlóshajója a Hunland Trade Kft, mely 2014-ben 83 milliárd forint nettó árbevétel mellett 940 millió forintnyi üzemi eredményt produkált. A vállalat főtevékenységként szarvasmarha tenyésztéssel és kereskedelemmel foglalkozik.
Szépen tejelnek az állami és uniós támogatások is a cégnek: az uniós támogatásokat monitorozó openspending.org oldal szerint 2012-ig 2,6 millió euró uniós támogatás kaptak, a következő években az uniós agrárkassza összesen 148 millió forinttal, a magyar adófizetők pedig 122 millió forinttal támogatták a vállalatot a vidékfejlesztési hivatal adatbázisa szerint.
Janssen más cégein keresztül további támogatásokhoz jutott hozzá hasonló nagyságrendben.
A feleségével közösen tulajdonolt Hunland Trade a világ számos pontján aktív érdekeltségekkel bír, és 2012-ben elnyerte a Figyelő Top200 gáláján az év magyar vállalata díjat is. A cégcsoport hatalmas járműparkkal rendelkező szállítmányozási vállalata, a Hunland Trans a legnagyobb száz magyar logisztikai cég között szerepel.
Politikai hátszél
Janssenék üzleti szárnyalása korántsem volt zökkentőmentes, a cég megérezte a 2010-es politikai irányváltást. A Hunland cégcsoportnak a szocialista kormányok alatt kötött földbérleti szerződéseit Budai Gyula elszámoltatási biztosként még meg akarta vizsgálni 2011-ben. A vizsgálat eredményéről nincs érdemi információ.
Egy hatalmas volumenű beruházásuk is a kútba esett: a Magyar Narancs 2010-es beszámolója szerint a Hunland Trade egyik leányvállalata, a Hunland Pork 2006-ban elindított egy óriási sertéstelep-beruházást, amelynek a célja az volt, hogy évi ötvenezer disznó felnevelésére alkalmas állattartó telepet hozzanak létre 1,3 milliárd forint uniós támogatás felhasználásával.
A Pest megyei Újhartyán közigazgatási területén, az Újlengyel határába tervezett beruházással az országos sajtó is foglalkozott. A Magyar Narancs szerint a Hunland 2010 előtt „fentről” kapott támogatást, így tudták megkapni a környezetvédelmi engedélyeket, miközben a nyilvánvaló volt a beruházás óriási környezeti terhelése.
A terv végül a bűztől rettegő újlengyeliek, és a nagyüzemi állattartás ellen küzdő Magyar Természetvédők Szövetsége ellenállásán bukott el.
Futsal-szponzoráció
A 2010-es kormányváltás után Janssen is változtatott a cége támogatási politikáján. Korábban a lovassportokat támogatta, de 2012-ben a Hunland cégcsoport szponzorként megjelent az NB2-es Dunakeszi Kinizsi Futsal csapat mögött.
Ebben az egyesületben történetesen oszlopos tag Szíjjártó Péter, Magyarország jelenlegi külügyminisztere is, más külügyi vezetőkkel egyetemben. A külügyminiszter a NolTv-nek adott nyilatkozata alapján büszke rá, hogy minden mezszponzorukat személyesen ismeri.
Szíjjártó Péter életének egy másik fontos részében, a külgazdasági keleti nyitásban is meghatározó szerepet játszik a Hunland Trade. A projekt eredményei között a Hunland azerbajdzsáni szarvasmarharha exportját is meg lehet említeni.
Budai Gyula, aki pár éve még a földbérleti szerződései miatt el akarta számoltatni Janssen cégeit, most a Hunland orosz terjeszkedését segíti egy orosz-holland-magyar vegyesvállalat létrehozásával. Az állami bábáskodás mellett létrehívott vegyesvállalat lehetőséget ad az Oroszországot sújtó szankciók kijátszására is, mert a vegyesvállalatokra nem vonatkozik az orosz piacra irányuló exporttilalom.
Szürkemarha termékpálya
A Hunland Trade a 160 tagot tömörítő Hortobágymenti Húsmarhatartók Szolgáltató Szövetkezetével is együttműködik. A szövetségnek az a Kun Péter az elnöke, akinek fölbérleti ügyeiről tavaly nyáron cikkezett az Átlátszó, és aki Fazekas miniszterrel is jó kapcsolatot ápol.
Kun családja és cége összesen 577 hektár bérleti jogát nyerte el 2013-ban Ángyán József földbérleti pályázatokról szóló jelentése szerint.
A Hunland Trade-del együttműködve Kunék olyan konstrukciót dolgoztak ki a hungarikumnak számító magyar szürkemarha termékpályájára a Hortobágyon, melynek keretében az amerikai érdekeltségben lévő Cargilltől veszik meg a tenyésztők a Purina tápot, és a Hunland Trade-nek adják tovább felvásárlásra a magyar marhát vágáséretten.
Parlamenti interpellációt is inspirált a Hunland
Magyar Zoltán, a Jobbik agrárpolitikusa a Hunland viselt dolgait ezekkel a szavakkal illette egy országgyűlési felszólalásában:
„Felháborítónak tartom, hogy már szinte naponta kerülnek nyilvánosságra azok az esetek, amikor az állam egyértelmű külföldi földszerzési vagy spekulációs célú földvásárlási szándék esetén sem él elővásárlási jogával. Pedig a kormány ciklusa elején azzal az indokolással hozta létre a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetet, hogy az majd megakadályozza a vélhetően kétes szándékú földvásárlókat.
Az azóta eltelt évek bebizonyították, hogy a Fidesz egyáltalán nem gondolta komolyan a magyar föld megvédését és a helyben élő családi gazdálkodókat ellehetetlenítő, maffiaszerű cégcsoportok visszaszorítását.
A Hunland cégcsoport csak egy példa a sok közül, ugyanakkor figyelemre méltó példa, hiszen azon túl, hogy holland hátterű, a helyiek egybehangzó véleménye alapján komoly visszásságok történnek ezeknél a cégeknél, amelyeket hosszú évek óta büntetlenül úsznak meg az érintettek. […]”
A Hunland neve egy nemzetközi állategészségügyi botrányban is felmerült, amit a Compassion in World Farming (CWF) brit állatvédő szervezet robbantott ki 2015-ben. Az állatvédők bizonyítékokkal szolgáltak, hogy borzalmas körülmények között szenvedett ki ezer Magyarországról és Romániából származó marha a palesztinai Gázában, mert elkábítás nélkül vágták le őket.
A CWF szerint bizonyos, hogy az állatokat szállító hajót a Hunland üzemelteti, amely a térségben lévő országok közül leginkább Törökországba szállít nagy tételben szarvasmarhát. A cég nem reagált a vádakra.
Janssent megkerestük a magyarországi földbérleteivel és a földvásárlásaival kapcsolatban, cikkünk megjelenéséig azonban nem válaszolt a kérdéseinkre.
(atlatszo)
Bal-Rad komm: “Amíg a Fidesz kormányon lesz, és abban az én munkám is ott lesz, addig Magyarországon külföldiek, akármit döntenek Brüsszelben, itt soha termőföldet nem fognak vásárolni.” – hőbörögött Döbrögi, AKKOR MÉG CSAK KÉSZÜLŐDVE A HATALOMBA! Jó eséllyel, mert addigra a Maszop-El Qro-Libás “bűvös háromszög” tolvajlásaiba beleunt magyarok a döbrögistákban látták a MEGMENTŐT!
De azóta nagyot fordult ám a világ! 2/3 meg miegymás! TÁKOLMÁNY! Sok MEGVÉDÉS ÉS MEGMENTÉS! Meg átmentés! Merthogy a “kommunistabarát” hollandus szépen átnyergelt a “baloldalról” a “nemmzetthy” konzervatív keresztényi táborba! (Amelynek Vezére a visszafogott modorú, konzervatív keresztényi életviteléről elhíresült Döbrögi Ráhel papája.)
Olyannyira átnyergelt a puritán hollandus-aki amúgy biztosan imádja a futballt-hogy a döbrögista helyőrség-a külügy-puritán futballcsapatát is-nagyvonalúan szponzorálja!
Hogy ezért-e vagy másért?-de szabad a pálya előtte!
Mi mindenre jó volt ez a tavaly nyári migránsbohóckodás!?

Kijárási tilalom? Szabad sajtó? – Illiberális demokrácia

Átvehetné a magyarországi sajtóorgánumok szerkesztőségei feletti ellenőrzést az állam, amennyiben kihirdetésre kerül a kormány alaptörvény-módosító javaslatával beiktatott terrorveszély-helyzet.
Novák Előd, a Jobbik alelnöke saját Facebook-oldalán nyilvánosságra hozott egy 30 évre titkosított kormányjavaslatot, ami terrorveszély esetén lehetővé tenné, hogy az állam ellenőrzése alá vonja az információáramlást, a karhatalmi struktúrák fokozott jelenlétét kiterjessze a köztereken és bizonyos esetekben az emberek magánszférájára, emellett rendkívüli gazdasági intézkedéseket vezethessen be.
A képviselő elmondása szerint az általa hivatkozott ötpárti egyeztetésen semmilyen háttéranyagot nem kaptak arra vonatkozóan, pontosan milyen helyzetben és mire hivatkozva hozhatná a kormány rendkívüli intézkedések sokaságát: “a kormány szinte bármit megtehetne, kontroll nélkül: az egész országban lekapcsolhatnák az internetet, beszüntethetnék az általuk kívánt médiumokat, felfüggeszthetnék a gyülekezési jogot, kijárási tilalmat rendelhetnének el, kitelepíthetnék az ország valamely részén élőket, akárhogy korlátozhatnák a járműforgalmat, elkobozhatnák „a biztonságot veszélyeztetők” vagyonát, bevezethetnék a jegyrendszert.”
A Jobbik alelnöke hangsúlyozta, hogy pártja már augusztus 27-én benyújtott egy alaptörvény-módosító javaslatot, annak érdekében, hogy terrorveszély esetén lehetővé váljon a honvédség bevetése. Novák Előd ugyanakkor kijelentette, hogy a kormány jogalkotói túlkapásokat is beépített a javaslatba; “bemondásra lehetne terrorveszélyt vizionálni (láthattuk már, milyen blöffökre képes a TEK), ráadásul egyszerű kormánydöntéssel, kontroll nélkül, míg a szükségállapot kihirdetéséhez eddig kétharmados országgyűlési felhatalmazás kellett.”
A képviselő által hivatkozott, 30 évre titkosított dokumentum alapján a kormány rendkívüli helyzet esetén számos olyan intézkedést hozhatna, ami békeidőben és liberális demokráciában elképzelhetetlen lenne:
  • ellenőrizhetnék a levélforgalmat,
  • korlátozhatnák a lakossági internet-hozzáférést,
  • átvehetnék a sajtóorgánumok szerkesztősége feletti ellenőrzést, vagy felfüggeszthetnék azok működését,
  • kijárási tilalmat vezethetnének be, betilthatnák bizonyos nyilvános rendezvények megtartását,
  • teljes vagyonelkobzást végezhetnek olyan személyek esetében, akik fenyegetést jelentenek az állambiztonságra,
  • élelmiszer- és benzinjegyet vezethetnek be (a bankrendszer összeomlása vagy az energiaellátásban keletkezett zavarok okán).
Bár az intézkedést a baloldali liberális és jobboldali ellenzék egyaránt elfogadhatatlannak tartja, a kormány pedig a migrációs válság miatt megjelent terrorveszéllyel indokolja azok szükségességét, a rendkívüli intézkedések lehetőségének törvénybe foglalása nem csak a migrációs válságra, sokkal inkább egy Magyarország közvetlen környezetében történt rendkívüli eseménysorozatra vezethető vissza. Ukrajna destabilizálását senki nem láthatta előre, aki nem rendelkezett titkosszolgálati forrásból származó információkkal (Razumovszkij-nyilatkozat esete). Az országban néhány hónap leforgása alatt, a kormány egy idegen hatalmaknak nem tetsző döntését követően zajlott le az államhatalom erőszakos megdöntése, és az ország területi egységének megbontása.
Viktor Janukovics ukrán államfő 2013 szeptemberében jelentette be, hogy nem írja alá a társulási egyezményt az Európai Unióval. Válaszreakcióként civil tüntetések sorozata kezdődött, amihez külföldi kézben lévő sajtóorgánumok teljes lakossági mozgósítást folytattak. December végére a rendőröket és civil tüntetőket egyaránt ismeretlen mesterlövészek lőtték, vagyis sor került a tömegdemonstrációk és a rendőri fellépés radikalizálására. 2014 februárjára – alig öt hónappal Janukovics bejelentését követően – egy olyan új kormány került az ország élére, ami garantálta, hogy aláírja az EU- és NATO-csatlakozás egyezményeit.
Novák Előd azonban az Orbán-kormány javaslattervezetét – okkal, hiszen EU- és NATO-tagok vagyunk – az amerikai mintához hasonlította: “Amerikában és másutt láthattuk, hogy a terrorveszélyre hivatkozva bármit megtehet az állam a polgáraival, de nem volna jó itthon is ezt az utat járni. Nem volna elég a TEK? Szinte biztos, hogy hazánkban a következő években is több áldozata lesz a cigánybűnözésnek, mint a terrornak, mégis csak az utóbbival akar kiemelten foglalkozni a kormány.”
Ugyanakkor, térségünkben az ukrán válság új értelmezési keretbe helyezte a demokráciát és szabadságjogokat: arra láthattunk példát, hogy a XXI. században egy európai kormány egyetlen döntése miatt is lefolyhat egy külföldről vezérelt kormányváltás, amit láncreakcióként az ország területi egységének megbomlása követhet. Az ukránok többsége valahogy úgy viszonyult Viktor Janukovicshoz, mint a magyarok többsége a Fideszhez: nem véletlen, hogy a külföldi sajtó tömegeket tudott utcára vinni. Milliók reménykedve várták a kormányváltást, – egészen addig, mígnem hideg zuhanyként érte őket a valóság, és a rossz helyett katasztrofálisat kaptak: négyszeres gázárat, sokszorosára nőtt élelmiszerárakat, miközben a puccs után előfordult, hogy az ország benzinkútjait hónapokon át nem töltötték fel. Eközben a fővárosban néha leállt a fűtés és áramellátás.
A magyarországi sajtó működéséről – bármennyire is szeretnénk – nem mondható el, hogy adott helyzetben nem idegen hatalmak kiszolgálásán, a helyzet destabilizálásán munkálkodna: 2015 júliusában a Magyar Nemzeti Arcvonal hozott nyilvánosságra információkat arra vonatkozóan, hogy a liberális sajtó amerikai sajtóorgánumokban megjelenő jelzések alapján folytatott lejárató-kampányt egy-egy politikus ellen. Nem a politikusok látványos meggazdagodása érdekelte őket, hanem utasításra cselekedtek, amikor egy idegen hatalomnak érdekében állt, hogy Budapesten tömegeket tudjon utcára vinni, magyarországi érdekérvényesítésének részeként.
Ha ténylegesen sor kerül a szabad sajtó felszámolására, és a szerkesztőségekben az állam kirendeltjei lesznek kénytelenek figyelni a monitorokat, azért leginkább a kollaboráns liberális sajtó tehető felelőssé.

http://www.hidfo.ru/2016/01/kijarasi-tilalom-szabad-sajto-illiberalis-demokracia/

Szíria

Az orosz légierő szír kontingese kissé belehúzott az elmúlt három napban Aleppo, Raqqa, Latakia, Homs, Hama és Deir ez-Zor tartományokban. És hát nem csak a II. Orosz Front humanitárius ténykedésére kell itt elsőként gondolni! Bár az is ketyeg szépen a maga módján, szó szerint “égi áldást” jelentve a rászoruló civileknek.
ejt
Hmeymim légibázis teljes kapacitással működik. Az orosz SzU-24M masinák folyamatos jövés-menésben vannak. Ez igencsak megkeseríti a banditaéletet Szíria szerte.
A légibázis “szabadidős” személyzete békésebb ténykedéssel múlathatta az idejét tegnap előtt. A pravoszláv Vízkereszt alkalmából egyházi szertartáson vehettek részt.
Tegnap Moszkvában tartott tájékoztatót a munkálatok állásáról Igor Konasenkov vezérőrnagy. Raqqa mellett megint eret vágtak a dzsihadisták olajbizniszén. Szivattyútelepet és raktárt semmisítettek meg az orosz légicsapások.
Aleppo tartományban Herbol településnél egy Törökország felé haladó tartálykamionokból álló konvojt szórtak meg. A nagy tűzből atta lehet következtetni, hogy valami éghető anyagot fuvaroztak-volna.
Idlib-provincia területén pribéktanyára csakptak le a Szuhojok.
Menekülne az orosz légicsapás elől egy martalóctank, de hát…-A sorsa már akkor megpecsételődött, amikor Szíriába került.
A földfelszínen is nagyüzem van. Sheikh Miskin visszafoglalásáért küszködik a “An- Nusra Dzshebhat”! sikert ugyan nem értek el a kormányhadsereg ellen, de a bűnbanda rendesen fogyatkozik. Az albbi videon eléggé “tréfás” frontjelenet látható. A derék martalóc fogával “kapta el” a gellert kapott golyót. Csodás reflex. Igaz, a bandita néhány foga ráment a mutatványra, de az agyarászkodást állítólag túlélte. Volt is Allahu Akhbarozás!
Damaszkusz külvárosaiból tegnap ismét ENSZ védnökséggel vergődött ki a zöld folyosón a “An-Nusra Dzshebhat” mintegy kétszázötven latoregyede. Nekik szerencséjük van, hiszen ez a banda “mérsékelt” terrorbanda.
Nem ennyire szerencsések Deir ez-Zor elővárosának-Al-Bagaleynek-ISIS pribékjei. A vad mészárlást véghezvitt hóhérbanda egyetlen egyede sem úszta meg élve a szír kormányhadsereg bosszúját. Az ENSZ egyébként népirtássá minősítette a múlt héten Al-Bagaleyben elkövetett dzsihadista vérfürdőt. Áldozataikon már egyáltalán nem segít, hogy hóhéraik mind egy szálig el lettek pusztítva.
http://www.balrad.com/2016/01/20/sziria-40/

Ubermutyi. – És ezt is sokan bevették.

Szombaton, és vasárnap még beszéltünk arról, hogy esetleg mi is mennénk a taxisokkal.
A Sárgapólósok készen álltak.
memad
A taxisok úgy döntöttek, hogy csak a maguk problémáját akarják megoldani. Most hogy rájöttek, hogy belehúzták őket egy uber reklámba, kapkodnak.  Már várnak mindenkit…
Lássunk is, ne csak nézzünk!
hira
Egy taxis, akivel egyeztettem az esetleges részvételünket írt nekem levelet erről:
Szia Laci ! Mivel a ” Blokád” nem az én célkitűzéseimnek megfelelő okok miatt zajlik igy ebben résztvenni nem kivántam . Tisztelem a taxisokat , de a fától nem látják az erdőt . Az embereket azért , mert olcsón szeretnének utazni büntetni nem lehet . /Óriási dugók városszerte / A kiváltó okok, a jelenlegi korrupt vezetés , az egészségügy , oktatás , és nem utolsósorban az időzített “bomba” a devizahitelek / ami természetesen nincs megoldva / ezek az igazi problémák . Írom ezt azért , mert szinte mindegyik taxisnak van lakás vagy kocsi hitele , vagy nagyon “egyszerűek” vagy nagyon jol keresnek és tudják fizetni a devizahitelüket , de akkor meg minek tüntetnek az Über ellen . Szoval ez van nem vártam mást csak reménykedtem , hogy ők lesznek az erős “bástyák” és elindul végre valami , de nem. Jo egészséget, kitartást, elszántságot kivánok neked és kis csapatodnak!
Üdvözlettel”
(Póka László)