2017. január 17., kedd

Német baloldal: az EU védelmi uniót kell alkosson Oroszországgal

A német Baloldal – Die Linke – vezetője szerint Donald Trump kijelentését nem szabad figyelmen kívül hagyni: a NATO feloszlatásra kell kerüljön, és Európa Oroszországgal együttműködésben egy új védelmi uniót kell létrehozzon.
Donald Trump, az USA újonnan választott elnöke a napokban kijelentette: a NATO elavulttá vált. Miközben az atlantista politikusok egészen más irányból kritizálták Trump kijelentését, a német Baloldal vezetője, Sahra Wagenknecht arra hívta fel a figyelmet, hogy Európa nem hagyhatja figyelmen kívül a biztonságpolitikai környezet megváltozását; korábbi ideológiai elképzeléseinek dédelgetése helyett inkább fel kell oszlassa a NATO-t.
Wagenknecht szerint Európa újra kell orientálja biztonságpolitikai stratégiáját, és az új európai védelmi rendszert Oroszországgal közösen kell felépíteni.
„Oroszország is része kell legyen az új struktúrának, és a konfliktusok békés, párbeszéden és egyeztetéseken alapuló megoldására kell törekednünk. Ez valami olyasmi, ami élesen szemben áll a nyugati országok által az utóbbi évek során szorgalmazott politikával.” – mondta.
Az európai vezetők régóta aggodalommal figyelik Trump kijelentéseit. Számos európai ország emiatt nagy mértékben növelni kezdte katonai kiadásait, ám az EU vezetői mostanáig nem voltak hajlandók figyelembe venni a biztonságpolitikai környezet megváltozását. Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter szerint „várni kell”, és előbb meg kell bizonyosodni arról, hogy Donald Trump tényleg azt képviseli-e a NATO kapcsán, amit a választási kampány során mondott.
Wagenknecht szerint azonban Európa maga kell gondoskodjon a saját védelméről, és nem szabad megvárnunk, hogy az amerikaiak továbbra is fenn kívánják-e tartani a korábbi helyzetet, mert az amerikai külpolitika hirtelen irányváltása esetén Európa védtelen maradna.

http://www.hidfo.ru/2017/01/nemet-baloldal-trump-kijelentese-miatt-fel-kell-oszlatni-a-nato-t/

Moldova megtalálta az EU-csatlakozás alternatíváját

Moldova elnöke, Igor Dodon kezdeményezésére országa nemsokára eltörölheti az Európai Unióval kötött társulási egyezményt – ehelyett inkább az orosz vezetésű Eurázsiai Gazdasági Unióhoz csatlakoznának.
Dodon kedden azt mondta, kezdeményezni fogja az EU-val kötött társulási egyezmény semmissé nyilvánítását, mert azt akarja, hogy Moldova megfigyelői státuszt szerezhessen az Eurázsiai Gazdasági Unióban.
Az államfő Moszkvába látogatása során személyes megbeszélést folytatott Vlagyimir Putyinnal, majd kijelentette; arra kérte az orosz államfőt, hogy vegye fontolóra Moldova számára a megfigyelői státusz megadását az Eurázsiai Gazdasági Bizottságban.
Dodon kijelentette, hogy a 2014-ben az Európai Unióval kötött társulási egyezmény nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, mert ennek eredményeként Moldova elveszítette részesedését az orosz piacon, és az EU közös piacára irányuló exportja is csökkent.

http://www.hidfo.ru/2017/01/moldova-megtalalta-az-eu-csatlakozas-alternativajat/

Bevonulhat a szerb hadsereg Koszovóba

A koszovói hatóságok minden, Belgráddal kötött egyezményt megsértettek azzal, hogy beküldték a Regionális Műveleti Támogató Egységet a szerbek által lakott észak-Koszovóba – mondta Aleksandar Vucic, Szerbia miniszterelnöke.
„Az albánok a mi terrorelhárítási egységünknek megfelelő rendőri erőt küldtek szerb területre, ezzel sértenek minden, az Európai Unióval és a NATO-val kötött egyezményt. Nem tudom, ezt a NATO engedélyével teszik-e, de a szerbektől nem kaptak rá engedélyt.” – mondta Vucic, egy szerb hírügynökségnek nyilatkozva.
Vucic nyilatkozata egy nappal azt követően hangzott el, hogy Tomislav Nikolic szerb államfő bejelentette: Szerbia katonai erőt küld Koszovóba, ha az albánok elkezdik gyilkolni a szerbeket a kérdéses hovatartozású régióban.
Nikolic azt mondta, Szerbia nem akar háborút, de alkotmányban rögzített kötelezettsége, hogy megvédje a szerb állampolgárokat. Kijelentése szerint a hadsereg főparancsnokaként nem csak katonákat küld Koszovóba, hanem ő személyesen is ellátogat a konfliktus-zónába.
Koszovó egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét 2008-ban, amit az ENSZ több mint száz országa elismer. Szerbia és több nem-nyugati ország azonban nem ismeri el független országként Koszovót.
A Szerbia EU-csatlakozásával kapcsolatos tárgyalások során az EU a tagság megadásának feltételéül szabta, hogy Belgrád ismerje el független országként a nyugati beavatkozással Szerbiáról leszakított területet.

http://www.hidfo.ru/2017/01/bevonulhat-a-szerb-hadsereg-koszovoba/

Amerikai újságíró: befolyásoltuk a választások kimenetelét más országokban

A New York Times egykori alkalmazottja elismerte, hogy az USA befolyásolta más országokban a választások kimenetelét, és médiamanipulációval gondoskodott arról, hogy Amerika-barát jelöltek jussanak hatalomra.
A New York Times egykori tudósítója, Stephen Kinzer kifogásolta, hogy a kongresszus tagjai démonizálni próbálják Oroszországot az amerikai elnökválasztásba állítólagos beavatkozása miatt. Az újságíró szerint az elnökválasztás után fokozódó oroszellenes kirohanások csak akkor lennének elfogadhatóak, ha az amerikai kormány egyébként nem csinálná ugyanazt, mint amivel most az oroszokat vádolják. Csakhogy, az USA pontosan ugyanazt teszi már egy évszázada, amivel most Oroszországot vádolják: beavatkozik más országok belügyeibe, és manipulálja a választások kimenetelét idegen országokban.
Kinzer szerint az Egyesült Államoknak eddig is volt egy olyan szokása, hogy beavatkozott más országok belügyeibe, és különböző módszerekkel gondoskodott arról, hogy a számára kedvező jelölt nyerjen egy-egy választást.
„Az utóbbi több mint egy évszázad során az amerikai vezetők a legkülönbözőbb eszközöket vetették be annak érdekében, hogy befolyást gyakoroljanak a választókra más országokban. Jelölteket választottunk, tanácsokkal láttuk el őket, finanszíroztuk pártjaik működését, megterveztük a kampányaikat, megvesztegettünk sajtóorgánumokat, hogy támogassák őket, és megfélemlítettük, vagy lejárattuk riválisaikat.” – írja a New York Times volt újságírója.
Kinzer kifejti, hogy az USA először Kubában formálta a választások kimenetelét: „Elnökválasztást rendeztünk, indítottunk egy Amerika-párti jelöltet, és megtiltottuk másoknak, hogy ellene induljanak. Két évvel később, miután az USA annektálta Hawaii-t, létrehoztunk egy választási rendszert, ami a hawaii-ak többségének megvonta a választójogát, bebiztosítva ezáltal, hogy kizárólag Amerika-párti jelölteket válasszanak meg.”
Korábban egy orosz geopolitikai szakértő, Andrej Koribko tanulmányában részletesen kifejtette, hogy az USA az elmúlt száz évben több mint 70 alkalommal mozdított el külföldi kormányokat egy hibrid háborús stratégia segítségével, amit később Szíriában tökéletesített, legutóbbi megnyilvánulását pedig Ukrajnában láthattuk, az úgynevezett “EuroMaidan” során.

http://www.hidfo.ru/2017/01/amerikai-ujsagiro-befolyasoltuk-a-valasztasok-kimenetelet-mas-orszagokban/