2018. július 4., szerda

Mindenét eladja az Index.hu tulajdonosa

Minden vagyonától megválik az Index.hu tulajdonosa. A liberálisok az Index megszűnéséről beszélnek, sajtóhírek szerint már pánik uralkodik a szerkesztőségben.
“Közleményt adott ki a Közgép Zrt. egyik tulajdonosa és Simicska Lajos legrégebbi üzlettársa, Nyerges Zsolt. Az „üzlettársi kivásárlás a Simicska-érdekeltségeknél” cím alatti szöveg szerint „Dr. Nyerges Zsolt megvásárolja dr. Simicska Lajos és családja saját és közös tulajdonában lévő építőipari, mezőgazdasági, média- és közterületi reklámpiaci, illetve vagyonkezelői üzletiérdekeltségeit” – írja a 444.hu.
A hírportálon társalgó liberális kommentelők annak lehetőségéről beszélnek, hogy ezzel véget ér az Index.hu pályafutása. Elgondolásaik szerint a liberális hírportál vagy megszűnik, vagy kirúgják az alkalmazottak egy részét, és a lap kormánypárti újságírókkal lesz feltöltve.
Az Index.hu felszámolásáról beszélgetnek a liberálisok.
A 24.hu szintén beszámol arról, hogy az Index.hu tulajdonosa minden tulajdonától megválik. A beszámolóban emellett egy fotót is közöltek, melyen az új tulajdonos látható, Orbán Viktor miniszterelnök társaságában.
Korábban az Origo.hu azt írta, a szerkesztőségben már pánik uralkodik, az alkalmazottak is tisztában vannak azzal, hogy nemsokára megszűnik a liberális lap. Sajtóhírek szerint a leépítések első hullámára az Index.hu “átalakításával” fog sor kerülni. A lap finanszírozásával kapcsolatos problémák kitudódásával egyidejűleg az Index.hu-nak technikai gondjai is akadtak, több alkalommal csúcsidőben állt le az oldal, ill. folytattak karbantartási munkálatokat.

http://www.hidfo.ru/2018/07/mindenet-eladja-az-index-hu-tulajdonosa/

Az európai országok saját képükre formálhatják az igazságszolgáltatást

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szerint az európai országoknak jogában áll, hogy ne a nemzetközi elvárásoknak megfelelve, hanem saját igényeik mentén formálják az igazságszolgáltatást.
Lengyelország és az Európai Unió közt 2017 vége óta fokozódik a feszültség, miután megkezdődött a külföldön sokak által vitatott igazságügyi reform, és Brüsszel azzal kezdett fenyegetőzni, hogy szankciókat léptet életbe Lengyelország ellen, valamint felfüggeszt az uniós tagságból adódó egyes jogokat.
A miniszterelnök Mateusz Morawiecki szerint azonban az EU tagállamainak jogában áll, hogy saját hagyományaik szerint formálják az igazságszolgáltatást, és megengedhetetlen, hogy külföldi nyomásgyakorlás alatt álljon a bírói hatalom.
“Az Európai Unió tagállamainak joga van ahhoz, hogy saját hagyományaik mentén formálják az igazságszolgáltatást” – mondta Morawiecki az Európai Parlament tagjai előtt felszólalva.
A miniszterelnök két nappal azután mondta el beszédét, hogy az EU megindította a jogi eljárást Lengyelországgal szemben a külföldről pénzelt civilek által kritizált igazságügyi reform miatt. A reform többek közt leszállította a bírák nyugdíjba vonulásának korhatárát, ezzel kényszernyugdíjaztatva a 72 bírából 27 főt.
Az EU szerint a lengyel kormány lépése sérti az igazságügy működésére vonatkozó uniós irányelveket. A tervezett reformok elfogadása után külföldről pénzelt civil szervezetek kormányellenes tüntetéseket szerveztek Varsóban.

http://www.hidfo.ru/2018/07/az-europai-orszagok-sajat-kepukre-formalhatjak-az-igazsagszolgaltatast/