2015. november 8., vasárnap

‘A lakosok bezárkóztak otthonaikba’ – Kormányellenes megmozdulások és ellentüntetések Bologna utcáin

Tüntetők és rendőrök közötti összecsapások követték egymást vasárnap Bologna utcáin, ahol a jobboldali és jobbközép ellenzéki pártok kormányellenes megmozdulást tartottak, miközben ez ellen baloldali csoportok tüntettek.
Bologna utcáin kizárólag tüntetőket és rohamrendőröket lehetett látni. A lakosok bezárkóztak otthonaikba. A belvárost rendőrkordon övezte, az utcákon füstbombák és könnygáz szállt a magasba.
Az Emilia-Romagna tartománybeli városba az Északi Liga, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) és a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) pártja hirdette meg a közös nagyszabású kormányellenes demonstrációt. A Szabadítsuk fel Itáliát és induljunk újra! szlogenű megmozdulás Matteo Renzi miniszterelnök és az általa vezetett balközép kormány azonnali távozását sürgette. A Bologna egyik központi terén felállított színpadon Matteo Salvini, az Északi Liga vezére, Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke, valamint Silvio Berlusconi, a Hajrá Olaszország (FI) elnöke szólalt fel. A Hajrá Olaszország és az Északi Liga vezette olasz jobboldali és jobbközép erők 2011 óta először vonultak ismét közösen utcára.
A demonstrációt kezdeményező Matteo Salvini még a kormányellenes megmozdulás kezdete előtt kijelentette: azt akarják bebizonyítani, hogy az olasz jobbközép és jobboldali pártok ereje nem csappant meg, ellenkezőleg, együtt képesek választást nyerni és leváltani a Renzi-kormányt.
Matteo Salvini szerint százezren vettek részt a kormányellenes megmozduláson. A demonstráción mondott beszédében az Északi Liga vezetője elsősorban Matteo Renzit és a legnagyobb ellenzéki pártnak számító 5 Csillag Mozgalmat (M5S) támadta. Salvini olyan Olaszországot ígért a jobb- és jobbközép választóinak, amelyben büntetik a korrupciót, külföldiek helyett olaszok kezében vannak a vállalatok, valamint csak férfi-nő alkotta házaspárok fogadhatnak örökbe gyereket. Giorgia Meloni Stan és Pannak nevezte Matteo Renzit és a belügyminiszter Angelino Alfanót. Silvio Berlusconi felszólalásában kijelentette, a jobb- és jobbközép együttesen negyven százalékot képes felmutatni. Berlusconi Mussolinihez hasonlitotta Hitlert, valamint Hitlerhez Beppe Grillót az M5S vezetőjét. (??- SzRTI)
A 79 éves Silvio Berlusconi most először vállalta, hogy egy jobbolali, jobbközép megmozduláson “másodszerepet” töltsön be más és fiatalabb politikusok mellett. Megjelenését az Északi Liga tagsága részéről füttyszó is kísérte. A felmérések szerint 16 százalék körüli Északi Liga túllépte a FI támogatottságát.     A jobboldali és jobbközép erők nem véletlenül választották Bolognát, amely az olasz baloldal és az olasz szakszervezeti mozgalmak jelképes városának számít. Az Északi Liga és a FdI jelenléte ellen a bolognai baloldali csoportok is utcára vonultak és megpróbálták áttörni a kormányellenes találkozót biztosító rendőrfalat, jelszavaik szerint a “várost megszálló jobboldaliak elkergetésére”. Az összecsapásokban négy csendőr megsebesült. A Bolognába vezető nagy sebességű vasútvonal vezetékét is megrongálták, így próbálva megakadályozni a kormányellenes tüntetők megérkezését.
MTI

Iraki vezető: a nyugati segítség hatástalan, orosz beavatkozásra lesz szükség

Irak volt miniszterelnöke szerint az amerikai vezetés alatt működő koalíció semmilyen eredményt nem ért el az Iszlám Állam elleni háborúban, mert a koalíció az ország több részre szakításában érdekelt.
Núri el-Máliki, volt iraki kormányfő – ma alelnök – szerint Irak egy regionális összeesküvés áldozatává vált, melynek eredményeként olyan helyzet állt elő, hogy megbomolhat az ország területi egysége. Az alelnök úgy jellemezte az amerikai vezetésű koalíciós haderő tevékenységét, mint aminek nem áll szándékában a terrorszervezet felszámolása, ehelyett saját jelenlétét akarja állandósítani a régióban.
“Hihetetlen – és egyben elfogadhatatlan is -, hogy több mint 60 ország alkotja ezt a koalíciót, ami a legmodernebb fegyverekkel és légierővel már a 14. hónapja folytat katonai beavatkozást, és az Iszlám Állam még mindig működik az országban.”
Máliki hangsúlyozta, hogy Ramadi városát és az ország legnagyobb olajfinomítóját kaparintotta meg az Iszlám Állam, és ez már azt követően történt, hogy a nyugati koalíció elkezdte bombázni a terroristák állásait – ami bizonyítékul szolgálhat arra, hogy a szövetségeseknek nem áll érdekében a terrorszervezet felszámolása, ezért nem is tesznek kellő erőfeszítéseket annak érdekében.
A politikus akként összegezte az amerikai légierő ISIS elleni fellépését, hogy az teljesen hatástalan volt. Ugyanakkor felvetette annak lehetőségét, hogy a nyugati koalíció nem a terrorszervezet felszámolásában érdekelt, hanem az ország több részre szakításában.
“A koalíció egyes tagjai saját stratégiáikat követik, aminek eredményeként az ISIS máig nem lett megsemmisítve. Azt is figyelembe veszik, mi történne az ISIS megsemmisítését követően. Úgy gondolom, a koalíció döntésképtelen, mert számos egyéb lehetőséggel is számolnak; milyen lesz a helyzet Irakban, a térségben, ha az országhatárok nem változnak? Talán az ISIS a kulcselem ahhoz, hogy Irakban és a térség egészében megváltoztassák a helyzetet?”
Máliki a nyugati koalíció több mint egyéves eredménytelenségére ellenpéldaként az orosz beavatkozást hozta fel, ami napok leforgása alatt ért el látványos eredményeket. Az alelnök hangsúlyozta, hogy Oroszország kézzel fogható segítséget nyújtott – fegyvereket szállított a kormányerőknek – Moszul eleste után, és a légierő szíriai beavatkozása nem csak az orosz katonai gépezet hatékonyságát, de annak határozottságát, célszerűségét is mutatta.
Az iraki alelnök hangsúlyozta, hogy az orosz légierő intenzív bombázásai leállították a terrorszervezetek offenzíváját, és egyben új lelket öntöttek a sokévi háború által demoralizált szíriai kormányerők tagjaiba.
“Eközben hol volt a több mint 60 országból álló koalíció? 14 hónap alatt semmit nem értek el Irakban.”
Máliki elmondása szerint a nyugati országok azt hitték, az orosz katonai jelenlét a Közel-Keleten véget ért; emiatt megengedték maguknak, hogy ne pusztítsák el a terrorszervezetet, hanem a terrorizmus saját nélkülözhetetlenségük alátámasztására használják fel. Ennek azonban napok leforgása alatt véget vetett az orosz beavatkozás, és a terrorszervezet ellen, Irak területén folytatott harc is nagyságrendekkel hatékonyabbá válhat, ha az orosz légierő Irakban is bombázni kezdené a terroristák állásait.


http://www.hidfo.ru/2015/11/iraki-vezeto-a-nyugati-segitseg-hatastalan-orosz-beavatkozasra-lesz-szukseg/

A kormány tudott róla, hogy nemsokára megrohamozzák Németországot

A német kormány már tavasszal értesítést kapott arról, hogy a következő hónapok során egymillió bevándorló indulhat útnak Európába – mégsem tettek semmit a migránsáradat feltartóztatása érdekében.
A Welt am Sonntag jelentése szerint az Európai Unió határvédelméért felelős Frontex már 2015 első negyedévében jelezte Németországnak, hogy csak Líbián keresztül egymillió afrikai és közel-keleti migráns indulhat útnak, akik a Földközi-tengeren átkelve mind Nyugat-Európába próbálnak eljutni. A Frontex emellett beszámolt arról, hogy Koszovóból is egy jelentősebb migránshullám indulhat Németország irányába. A lap hangsúlyozza, hogy Németország mindezek ellenére semmilyen védelmi intézkedést nem tett, ami végül ahhoz vezetett, hogy a migrációs hullám érkezésével a német kormány beengedett egymillió főt az ország területére, és év végéig ez a szám még tovább nőhet.
Márciusban a Frontex vezetője, Farbrice Leggeri személyesen értesítette a szövetségi kormányt, hogy 500 ezer és egymillió közt lehet azok száma, akik Líbia elhagyására készülnek és a Földközi-tengeren át útnak indulnak Európába. Júniusban Leggeri egy második figyelmeztetést adott, melyben még nagyobb létszámot prognosztizált és kijelentette, hogy rekord számú migráns indulhat el a balkáni útvonalon Európába. A számokról a Bundestag képviselői értesültek, továbbítva lett közvetlen a belügyminisztériumnak és a kancelláriának, a német kormány mégsem tett semmit. Az akkori figyelmeztetés hangsúlyozta, hogy Törökországban és Görögországban az illegális határátlépések száma 550%-al emelkedett az előző év azonos időszakához képest, és további növekedésre kell számítani.
A Die Zeit szerint a kormány azonban más nyilvános forrásokból is értesült; az érintett országok vezetői már februárban figyelmeztetést adtak arról, hogy napi 800-1000 koszovói lakos – plusz nem regisztrált személyek – indult el Németország irányába. Az akkori előrejelzések szerint év végéig csak Koszovóból több mint 300 ezren érkezhetnek Németországba, ami Koszovó összlakosságának egyhatoda. A sorozatos figyelmeztetések azonban nem voltak elegendőek ahhoz, hogy Németország felkészüljön a határok lezárására, vagy az Európai Unió határainak tényleges lezárása megkezdődjön. A német kormánykoalíció máig nem tudott megállapodni arról, hogy a bevándorlókat be kell-e engedni, vagy a befogadottak számának maximális keretet kell megszabni. A migrációs hullám azonban kormányválságot idézett elő Németországban, ami azzal fenyeget, hogy a kormány kisebbségbe szorul és az ország egésze hosszú hónapokra cselekvésképtelenné válik.

http://www.hidfo.ru/2015/11/a-kormany-tudott-rola-hogy-nemsokara-megrohamozzak-nemetorszagot/

Tavaszra a miénk lesz az első hely!

Az OECD megvizsgálta, hogy az egyes tagállamokban GDP-arányosan mennyit tesz ki a kiskereskedelmi gyógyszer-értékesítés? Ebben a mutatóban feltűnően kiemelkedik Magyarország. Nálunk ugyanis a nemzeti össztermék 2,2 százaléka vándorol a gyógyszertárakba, ennél magasabb arányt csak Görögországban tapasztaltak, ahol 2,8 százalék volt. Rajtunk kívül csak Japánban és Szlovákiában érte el még a 2 százalékot az arány.
gyógy
A tanulmány arra is megpróbál választ adni, miért költünk a régiós átlagnál lényegesen többet gyógyszerre, ennek egyik oka továbbra is a magyarok átlagon aluli egészségi állapotában keresendő, ráadásul továbbra is élen járunk a dohányzásban és az alkoholfogyasztásban.
Az igazán érdekes és elgondolkodtató adat az, hogy miközben a gyógyszerkiadásokban az élen járunk, összességében az egészségügyre szinte nálunk költik a legkevesebbet.
Összesen a magán- és az állami kiadások évente a GDP 7,4 százalékát teszik ki, a költségvetés kiadásainak pedig mindössze a tizede megy erre a célra, utóbbi a legalacsonyabb arány a vizsgált országok között.
Szomorú statisztika, hogy a magyar egészségügyi dolgozók továbbra is a legrosszabbul fizetettek között vannak, a nővérek bére például 2013-ban mindössze az átlag 90 százalékát érte el, ami vásárlóerő-paritáson évi 20 ezer dollárt jelentett, mindkét adat a legalacsonyabb a vizsgált országok között.
Az is érdekes, hogy a magyaroknál csak a japánok és a dél-koreaiak járnak többet orvoshoz, 2013-ban átlagosan 11,7 alkalommal kerestünk fel valamilyen orvost, miközben például Lengyelországban ez a szám mindössze 7,1, az OECD átlaga pedig 6,6. Vagyis egy átlag magyar majdnem havonta egyszer elmegy valami miatt orvoshoz. Eközben a magyar kórházak és rendelők felszereltsége továbbra is lehangoló, MRI-készülékből például egymillió emberre mindössze három darab jut, aminél kevesebb csak Mexikóban van. A lengyeleknél ez a szám 6,4, ami még mindig jelentősen elmarad a 14,1-es OECD-átlagtól. Hasonló a helyzet a CT-készülékek terén, abból ugyan 7,8 darab jut egymillió magyarra, de ez szintén a második legkevesebb Mexikó után.
(Forrás: portfolio)

Damaszkusz: hosszú távon stabilizálódik a rend

Szíria fővárosában helyreállt a hétköznapok biztonsága, és a város újra megtelt élettel. A helyszínre utazó újságírók beszámolói szerint hosszú távon stabilizálódik a rend, és az emberek visszatérnek hátköznapi rutinjukhoz.
Patrick J. McDonell a Los Angeles Times hasábjain számolt be a szíriai fővárosban uralkodó állapotokról. Az újságíró a Hamidija piacon szólított meg járókelőket, hogy hozzávetőleges képet kapjon az emberek hétköznapjairól és a közhangulatról. Elmondása szerint a főváros és környékén lakók többsége a katonai segítségnyújtás óta mindinkább Aszad oldalán áll, hálásak az orosz segítségért, és a főváros stabilizálása óta emelkedett a hangulat. Egyes külvárosi részekben még működnek lázadó csoportok, de ez nem befolyásolja a főváros nagy részén a hétköznapi életet, ahol már újra kinyitottak az üzletek, a piac megtelt árusokkal, az utakra pedig visszatért a közlekedés zsúfoltsága, és ez az állapot hetek óta állandósult.
McDonell szerint a Hamidija piacon megkérdezett helyiek rendre arról számoltak be, hogy bár korábban kockázatos volt a városban élni, mostanra az emberek nem kell féljenek, biztonságban járhatnak az utcákon. Az újságíró beszámolójában idézett egy a Dumar negyedben élő asszonyt, aki azt felelte, hogy “akik külföldre utaztak, idővel bánni fogják ezt a döntést”. Egy megkérdezett helyi egyetemista szintén pozitívan nyilatkozott a jövőről, elmondása szerint az emberek tisztában vannak azzal, hogy “a nehezén már túl vannak”. Utóbbi azt is hozzátette, hogy az orosz beavatkozást a többség örömmel fogadta, mert az évek alatt “besokalltak”, emiatt értékelik, hogy egy baráti ország segítségével végre rendeződik a bizonytalan helyzet. Egy környékbéli ellenőrzőpontnál állomásozó katona pedig úgy nyilatkozott;
“Az oroszok barátként segítettek rajtunk, és ezt értékeljük, de mi továbbra is önmagunkra és Istenre kell hagyatkozzunk. Kitartunk a végsőkig.”
McDonnell a Los Angeles Times számára egyértelműen leírta; a kormánypárti lakosság büszke arra, hogy egy nagyhatalom nyíltan kiállt mellettük számos ellenséggel – többek közt az Egyesült Államokkal – szemben, akik nem akarták, hogy Aszad hatalmon maradjon.
Az újságíró úgy összegezte a helyzetet, hogy lakosság egy része továbbra sincs megelégedve a több mint 40 éve uralmon lévő Aszad-család regnálásával, de abban általános egyetértés van, hogy Aszad erős pajzs az iszlám szélsőségesekkel szemben, emiatt a háború sikeres rendezése akár meg is erősítheti a fennálló rend legitimitását.


http://www.hidfo.ru/2015/11/damaszkusz-hosszu-tavon-stabilizalodik-a-rend/

Donbasszban csak nem csillapodik a kiéleződött helyzet!

Tegnap késő délután óta a csatározások súlypontja áttevődött a luganszki frontszakaszra.
vsu
Este óta igencsak súlyos összecsapásokvannak a “Bahmutka” szakaszon. A valcmanisták a tüzérségen túl tankokkal is rohamozgatnak, de az éjszaka folyamán három latortank is leolvadt, és így kissé visszafogták magukat.
Hajnalban Zsjolobok és Szlavjanoszerbszk között a 29. népköztársasági blokkposztnál megpróbálkoztak áttöréssel. Jelentések szerint itt is visszavonulásra kényszerültek a súlyos veszteségeik miatt.
A középső-donyecki-frontszakaszon ma reggel folytatódott a szó szerint vett háború. Szpartak, Marjinyka, Sztaromihajlovka és Krasznogorovka térségében a kijevi latortüzérség nagy kaliberű önjáró és vontatott tüzérségi lövegeket alkalmaz.
Mind az LNR, mind a DNR fegyveres erői parancsot kaptak a “kellő mértékű válaszcsapásra, a kellő fegyverzetből”!

http://www.balrad.com/2015/11/08/donbassz-88/

Szíria ma reggelre

A tegnapelőtti napon a kormányerők által indított erőteljes tisztogató akciók tovább zajlanak Szíriában. Amikor már a frontok közelébe engedig az újságírókat és a tévéstábokat-akkor már arrafelé a martalócoknak régen rossz!
Palmürában a körbezárt férgek számára a szír katonaság hagyott egy egérutat, amelyen keresztül a banditák elhagyhatják az UNESCO-által védetté nyilvánított ősi romvárost. Ám a fenevadak nem hajlandók előbújni, mert tudják, hogy a hadsereg se a földről, sem a levegőből nem akarja ostromolni a műemlékvárost. Ebben jól kalkulálnak-de ott fognak étlen-szomjan pusztulni.
Érzik már egyébként a sátánisták a vég gyors közeledtét. Próbálkoznak már a “bűnenyhítéssel” is, hiszen tegnap a dzsihadista fenevadak szabadon engedtek harminchét idős asszír keresztény túszt, akiket még februárban raboltak el Haszaké tartományban.
A sátánfajzatok a még kezükön lévő városokban vad iramban betonosnak mindent, ami alá bebújhatnak az orosz bombák elől. Azt el sem gondolják, hogy pontosan ezekkel az erődítési munkálatokkal hívják fel magukra a figyelmet.
Amint a célkijelölők szerint a beton már megkötött, és oda vélhetőleg már be is költöztekl a patkányok-máris bejelölik az “erődítményt”-mint megsemmisítendőt. Így aztán tucatszám pusztítják őket halomra a bunkerromboló bombák, a “koncentrált” féreghordát.
Alepponál a kormányerők teljesen körbezárták az USA kedvenceit, a “mérsékelt terroristabanda” -a “Dzshebhat en Nusra” hordáit. Latakia és Homsz tartományokban pedig mára virradóan is kitartott a kormányerők lendülete. Rengeteg lator nem érte meg a mai reggelt.
http://www.balrad.com/2015/11/08/sziria-ma-reggelre/



A szír kormány légierejének derékhadát a jó öreg MiG-21 és MiG-23 vadászgépek adják. (Őket “egészítik” ki az orosz légierő áttelepült egységei. Együtt már bizony jelentős erőt képviselnek. A terroristák a mgmondhatói.

Damaszkusz óvárosában méterről-méterre tisztítják meg a kormánycsapatok a területet az iszlamista banditáktól. Akiknek bizony nincs egérút, hiszen teljesen körbe vannak zárva, és a territóriumok óráról-órára szűkül. Szűkölnek is már Allah rühes kutyái!
Hama, Latakia és Daraa-tartományokban a dzsihadista martalócok tegnap déltő ma délig ismét rengeteg települést és területet voltak kénytelenek feladni. Ráadásul igen komoly latoregyedveszteségeket szenvedtek el, amit képtelenek pótolni. Szépen bukják a technikát is. Egyre többször fordul elő már, hogy gyalog kénytelenek menekülni. És hát már kezdik fölfogni, hogy “szégyen a futás-de mindhiába való!”
http://www.balrad.com/2015/11/07/sziria-szegyen-a-futas-de-mindhiaba-valo/

Amerika kész megvédeni a mostani világrendet

Oroszország és Kína felborítaná a mostani világrendet, de az Egyesült Államok védelmi fejlesztéseivel megakadályozza őket ebben – mondta Ashton Carter amerikai védelmi miniszter.
A miniszter ezt megelőzően nyolcnapos körúton járt Ázsiában, egyebek között a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) békét és stabilitást szolgáló, úgynevezett védelmi csúcstalálkozóján.
Carter Kaliforniában, a Ronald Reagan Elnöki Könyvtárban tartott most előadást. Szerinte Oroszország “kihívóan viselkedik a tengereken, a levegőben, az űrben és a kibernetikai térben is”.
car
Az MTI az AP hírügynökségre hivatkozva azt írja, hogy valószínűleg most először használt ilyen kemény szavakat az Egyesült Államok volt hidegháborús ellenfelével szemben. “Mi nem akarunk hideg, még kevésbé forró háborút Oroszországgal, de senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy az Egyesült Államok megvédi érdekeit, szövetségeseit, az elvi alapokon álló nemzetközi rendet és a szép jövőt, amelyre mindannyian számíthatunk. Természetesen sem Oroszország, sem Kína nem képes felborítani ezt a rendet, de próbálkozik vele” – mondta.
Kijelentette, hogy az Egyesült Államok folytatja azon akcióit, amelyekkel a tengerek szabad hajózhatóságát akarja demonstrálni, de semmilyen konkrét tervet nem említett Kínával kapcsolatban.
A dél-kínai-tengeri területi viták okoztak konfliktust Kína és az Egyesült Államok között, miután a Pentagon hadihajót vezényelt egy kínai mesterséges sziget közelébe.
(faktor)

Bal-Rad komm: Cincog a fájdalomtól a hiéna, mert a farkára lépett a Medve! Meg a Tigris!
A világ elsőszámú latorállamának külügyére szerint “…Oroszország “kihívóan viselkedik a tengereken, a levegőben, az űrben és a kibernetikai térben is”…”
Igen! Meg Oroszország és Kina hadihajói úszkálnak a legfőbb lator partjai mentén. Mint ahogyan orosz meg kínai katonai támaszpontok sorakoznak a határain. Oroszország és Kína forgatja föl Kanada és Mexiko társadalmi rendjét.
Az USA pedig maga testesíti meg a béke és a stabilitás fölkent védelmezőjét! Szerte a világban. Védelmezi az általa szervezett latorszövetséggel “… az elvi alapokon álló nemzetközi rendet és a szép jövőt, amelyre mindannyian számíthatunk…”
-De mi is ez az “elvi alapokon álló rend”?
Minden ország köteles azt és úgy cselekedni, ahogyan azt az USA óhajtja!
Hát Mr.Carter! Tudja mit? Ebből a rendből és szép jövőből nem kérünk! Van önöknek saját országuk!-hát ott védekezzen.
Persze lehet erőlködni!
megh