2023. február 13., hétfő

Csak az igazság

Szájon át bevehető “oltást” fejlesztenek

 

A Friedrich Alexander Egyetem olyan koronavakcinát kutat, amelyet nem befecskendeznek, hanem lenyelnek.

A német Gazdasági- és Klímavédelmi Minisztérium hárommillió euróval finanszírozza a projektet. A lenyelhető mRNS technológiát 2025-ig kell kifejleszteni – a kutatás alapját az általában vulkáni területeken élő mikroorganizmusok képezik.

Cikk: https://www.nordbayern.de/region/nuernberg/fau-entwickelt-corona-schluckimpfung-habeck-fordert-projekt-mit-rund-drei-millionen-euro-1.12985500

A cikk magyar fordítása:

A mini vulkánlakók segíthetnek leküzdeni az mRNS-sel történő orális oltás legnagyobb akadályát: Mielőtt egy ilyen vakcinának kifejlődhetne védőhatása a bélben, először át kell jutnia a gyomron. Azonban ez egy igazi gyilkos szerv. „A gyomor nemcsak nagyon savas, hanem hemzseg az enzimektől, amelyek az ételeinket összetevőire bontják” – magyarázza Dagmar Fischer. Ő tölti be a FAU gyógyszertechnológiai és biogyógyszerészeti tanszéki elnöki posztját, és a központi gyártási részlegért felelős a „TEL-DrugDelivery” orális vakcinaprojektben, amelyben a „TEL” a tetraéter lipidek rövidítése. A projektben részt vesz a BianoGMP, az IFB, az Ionovation és a CAM-D Technologies cégek, valamint az Iba nem egyetemi kutatóintézet is.

A tetraéter-lipidek olyan biomolekulák, amelyek kritikusak a mikroorganizmusok túlélése szempontjából kedvezőtlen vulkáni környezetben. Néhány ilyen apró lénynek nemcsak nagyon magas hőmérsékletet kell elviselnie, hanem az extrém savas fürdőket is, amelyek elpusztítják szinte az összes biomolekulát. A normál baktériumok sejtfalait ezek a savak felszakítják. Az “archaeák” viszont túlélik a maró savakat, és túl kell élniük a gyomron keresztül vezető utat is.

A vakcinát jól be kell csomagolni

Még a felkar izomzatában végzett oltásnál is lipidekbe kell csomagolni a vakcinát – még akkor is, ha nem kell túlélniük egy gyomorsavfürdőt. “Az “mRNS” biomolekulából álló vakcinák nagyon érzékenyek, erős sav nélkül is már néhány perc alatt lebomlanak komponenseikre” – magyarázza a teljes projekt koordinátora, Tobias Pöhlmann, a BianoGMP cég munkatársa.

Emiatt az mRNS lipidekbe van csomagolva, amelyek nemcsak stabilizálják a vakcinát, hanem eljuttatják a szervezet sejtjeihez is. Ott aztán a kórokozó specifikus fehérje termelődik az mRNS konstrukciós utasításai szerint. Így az immunrendszer megismeri a vírus egyes részeit, és elkezdi a harcot ellenük. Ha egy beoltott személy később megfertőződik a Covid-19 kórokozójával, az immunrendszer megjegyzi az oltást, gyorsan felveszi a harcot a fertőzéssel, és így általában enyhe lefolyást biztosít.

Az orális oltásnak számos előnye van

A FAU úgy véli, hogy az orális oltás jelentős előnyökkel jár az injekcióval szemben. A vakcina kapszulákba csomagolható vagy tablettákká préselhető, amelyek normál hőmérsékleten tárolhatók. A korábbi Covid-19 vakcinákat viszont fagyasztva kell szállítani, ami már Németországban is kihívásokat jelent, de a globális déli országok sok országában, és különösen a távoli régiókban aligha lehetséges. Ezenkívül az emberek könnyen lenyelhetik a kábítószert önállóan, különösebb útmutatás nélkül.

A Covid-19 elleni védőoltásnak biztonságosnak kell lennie

Amint a lenyelhető gyógyszer készen áll, a kutatók megvizsgálják, hogyan reagál az anyag az emberi szervezetben. A laboratóriumban szimulálják a szájüregben, a gyomorban és a bélben kialakuló állapotokat. “Ott nemcsak azt vizsgáljuk, hogy az mRNS mennyire stabilan éli túl ezt a környezetet, hanem azt is, hogy az archeoszómák károsíthatják-e például a bélsejteket” – magyarázza Dagmar Fischer. Végül a vakcinának is biztonságosnak kell lennie.

A projekt végén lehetővé kell tenni a kutatás kiterjesztését. “Olyan platformot akarunk kifejleszteni, amely a Covid 19 vakcinán kívül más oltóanyagokat is szállít” – mondja Fischer. Végül is az mRNS-oltásokat a jövőben más veszélyes fertőzések és daganatok ellen is alkalmazni kell.

https://orvosokatisztanlatasert.hu/szajon-at-beveheto-oltast-fejlesztenek/

A CDC hozzáadta a kovid elleni mRNS-géninjekciót a gyerekkori oltási tervhez

A CDC hozzáadta a kovid elleni mRNS-géninjekciót a gyerekkori oltási tervhez. Érdemes egyébként megnézni, hogy az USA-ban egy gyerek hány oltást kap 18 éves koráig. Elrettentő.

https://orvosokatisztanlatasert.hu/a-cdc-hozzaadta-a-kovid-elleni-mrns-geninjekciot-a-gyerekkori-oltasi-tervhez/

A sokkolás fokozódik a nagyvilágban. Lula da Silva köztörvényes bűnöző, Brazília csalással megválasztott elnöke a múlt héten bejelentette, hogy a veszélyes Covid-19 vakcinát MINDEN brazil gyermek számára kötelezővé teszik, ha a szülők továbbra is állami támogatásban kívánnak részesülni. Tegnap pedig belecsapott a villám a Rioi Krisztus szoborba.