dollar-closeup

A hét elején John Williams arra figyelmeztetett, hogy a hiperinfláció már 2015-ben beköszönthet az Egyesült Államokban. Rámutatott, hogy bár a dollár jelenleg erős más fiat valutákhoz képest, az összeomlás jeleit akkor fogjuk meglátni, amikor a dollár kiárusítása magasabb sebességbe kapcsol.
Ismert tény, hogy Oroszország és Kína már megkezdte a dollártól való függőség felszámolását, többek között olyan kereskedelmi egyezmények megkötésével, amelyek teljesen nélkülözhetővé teszik az amerikai valuta használatát, a tömeges dolláreladás jelei ugyanakkor nem voltak láthatóak eddig.
Eddig.
A Zerohedge szerint Oroszország megkezdte dollártartalékai felszámolását. Egyedül 2014 decemberében 22 milliárd dollár értékben adtak el amerikai állampapírt, ami rekord mennyiségnek számít. Lehet, hogy ez egyeseknek nem tűnik soknak, de érdemes észben tartani, hogy ez Oroszország dollártartalékának 20 százaléka.
Egy másik fontos tényező, hogy Oroszország nincs egyedül. A jelek szerint szokatlanul élénk dolláreladási láz volt tapasztalható az elmúlt 60 nap során.
A Socgen által decemberben indított pletykák szerint Oroszország aranyeladásba kezdett. A hír felröppenését követően nyilvánosságra hozott IMF adatok rámutattak, hogy a pletyka nemcsak nem volt igaz, de Oroszország még növelte is aranytartalékait. A pletykának mégis volt némi alapja, csakhogy Oroszország nem arany, hanem dollárkészleteitől próbált megszabadulni, mégpedig 22 milliárd dollár értékű amerikai állampapír formájában, ami teljes dollártartalékainak 20 százaléka. Ezzel az eladással Oroszország amerikai állampapír állományának értéke 86 milliárd dollárra esett, ami 2008 óta a legalacsonyabb érték.
És nem csupán Oroszország tett ilyen lépéseket. Kína, az az ország, amit manapság leginkább egy táborba sorolnak Oroszországgal az Egyesült Államokkal szemben, szintén 6 milliárd dollár értékű állampapírtól szabadult meg 2014 utolsó havában. Ezzel a lépéssel éppen annyi dollártartaléka maradt volna, mint Japánnak, ha Japán nem adott volna el 10 milliárd dollár értékben a papírokból ugyanebben a hónapban.
Bár tudjuk, hogy Oroszország az eladásokból származó bevétel egy részét aranyba fektette, még fontosabb kérdés, hogy mire használta Kína a dolláralapú eszközeinek felszámolásából származó bevételét, valamint, hogy pontosan mennyi arannyal rendelkezik.
Vajon a közel egy éve tartó gazdasági támadások után Oroszország ellentámadásba lendült? Amennyiben igen, vajon Kínával összehangoltan teszi ezt?
Joel Skousen elemző néhány napja nem egy érvet sorolt fel az összeomlás közelsége ellen, rámutatva, hogy bár ennek jelei egyértelműen láthatóak a gazdaságban, nem szabad elfelejteni, hogy a nagyvarázsló még mindig ott áll a függöny mögött és a jelenlegi paradigmát, amennyiben ez terveit szolgálja, igen sokáig képes fenntartani.
Megint mások úgy gondolják, hogy az amerikai gazdaság vége nagyon közel van.
Akármelyik tábornak legyen is igaza, figyeljük az ég alját, mert a vihar nagyon hamar kitörhet.

Forrás: shtfplan.com
http://idokjelei.hu/2015/02/elkezdodott-oroszorszag-egy-honap-alatt-dollartartaleka-20-szazalekan-adott-tul/