2015. február 20., péntek

A telekadó eltörlésével fogadták Mészáros Lőrincet Bicskén?

Unikális lépésre szánta el magát a fideszes vezetésű bicskei önkormányzat: január 1-től eltörölték a telekadót, miközben fejlesztéseikhez hitelt kell felvenniük. Ez azért érdekes, mert úgy tűnik, a lépéssel jelentős tehertől mentették meg a közelmúltban Bicskén óriási „bevásárlást” végrehajtó Mészáros Lőrincet.
A 2008-as világgazdasági válság előtt Budapestről és Bécsből is könnyen megközelíthető luxus golfklubot és üdülőfalut terveztek ingatlanfejlesztők Bicske és Alcsútdoboz közigazgatási területére Budapest Gate Golf & Country Club néven. A beruházás az ingatlan piac válsága miatt máig nem valósult meg, de a pazar ellátást ígérő klub honlapja, álomszerű látványtervekkel a mai napig üzemel.
És jött Mészáros Lőrinc
A beruházásról 2012-ben az a hír jelent meg, hogy a fejlesztő cég adósságai miatt felszámolás alá került. A golf- és üdülőfalu területéből mintegy 170 hektárnyit hirdetett meg eladásra a felszámoló nettó 2,8 milliárd forintért. A tájékoztatás szerint Bicske közigazgatási területén több mint 111 hektárnyi területet, ipartelepet, erdőt, legelőt és szántót, míg Alcsútdobozon közel 58 hektárnyi beépítetlen területet és utat kínáltak megvételre.
A városnak egyébként az ingatlanfejlesztő felé 175 milliós követelése volt (például a telkek átsorolása címén), amire végrehajtást kért az önkormányzat. Ez az összeg a mostani költségvetésbe nincs betervezve.
Tavaly ősszel Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester cége, a Búzakalász 66 Felcsút Kft. szerezte meg a Budapest Gate Golf & Country Club árverés alá került területét.
golf
Nulla telekadó, emelkedő építményadó
Érdekesség, hogy a fideszes vezetésű önkormányzat január 1-től megszüntette a bicskei telekadót, változatlan szinten tartotta a helyi iparűzési adót és megemelte cégek építményadóját.
Egy, az önkormányzatban dolgozó, neve elhallgatását kérő forrásunk azt állította, hogy Mészáros Lőrinc golfpálya vásárlási terveiről szeptemberben értesültek. A cégnyilvántartás szerint a Buzakalász 66 Kft. tavaly nyáron vette fel tevékenységi körébe a vendéglátást. Az önkormányzat ősszel hozta meg a telekadó megszüntetéséről szóló határozatát.
Bicskén korábban 50 forint volt a telekadó négyzetmétereként, ami egy hektár után 500 ezer forint adókötelezettséget jelentett. A golfpálya és az üdülőfalu 111 hektáros, Bicske közigazgatási területére eső része után – amennyiben pontosak a számok – évi 55 milliós adókötelezettség terhelte volna az új tulajdonost.
Forrásunk szerint a polgármester a telekadó eltörléséről határozó testületi ülésen azt mondta, 20 millió forint kieséssel számolnak. Bicske város egyébként nem úszik a pénzben, éppen a közelmúltban vett fel 100 millió forintos hitelt a közvilágítás korszerűsítésére.
Látszatok?
Kerestük a Pálffy Károly (Fidesz) polgármestert, de nem tudtuk elérni, többszöri próbálkozásunk ellenére nem vette fel a telefonját, nem hívott minket vissza, ezért hivatali címére emailt írtunk, de választ nem kaptunk. Egyebek mellett azt kérdeztük, hogy miért döntöttek úgy, hogy kivezetik a telekadót; mennyivel csökkenti a lépés az önkormányzat bevételeit; a golfpálya bicskei területe után a terület tulajdonosa mekkora telekadó befizetési kötelezettséggel rendelkezett. Emellett azt a kérdést is feltettük, hogy külső személy kérte-e, hogy szüntessék meg a telekadót, illetve nem gondolja-e, hogy az a látszat, hogy döntésükkel kedveztek Mészáros Lőrinc vállalkozásának? Amint megkapjuk Pálffy Károly válaszát, közreadjuk.
(atv.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése