2016. szeptember 17., szombat

Újabb függetlenségi referendumot tart Skócia

alex-salmond-hidfo-ru
Alex Salmond, Skócia volt miniszterelnöke szerint a kormány újabb függetlenségi népszavazást fog kiírni, amiért a britek kilépnek az Európai Unióból. Nem csak az EU-ból lép ki egy tagállam, 2018-ban az Egyesült Királyság is felbomolhat.
Salmond a RT hírügynökségnek adott interjú során azt mondta, hogy Skócia még 2018 folyamán kiírhat egy újabb függetlenségi referendumot, amiért a britek nem vonják be a skót kormányt a kilépési tárgyalásokba.
Az uniós tagságról tartott népszavazás során Skócia egy olyan régió volt, amely egységesen támogatta az EU-tagság fenntartását. Salmond szerint Nicola Sturgeon kormánya mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy Skóciát az európai közös piacon bent tartsa, és részt vehessen a kilépési tárgyalásokban. Abban az esetben, ha a brit kormány nem adja meg ezt a lehetőséget, a skótok 2018-ban meg fogják szavazni az elszakadást, hiszen a skót lakosság erősebben támogatja az EU-tagságot, mint az Egyesült Királyság egyben tartását.
Június 23-án a britek népszavazással döntöttek arról, hogy kilépnek az Európai Unióból. A kilépést 17,4 millió ember támogatta. A skótok egy korábbi referendum során 62%-os többséggel támogatták, hogy Skócia az Egyesült Királyság része maradjon. Friss közvélemény-kutatások szerint amennyiben a britek kilépnek az EU-ból, ez az arány akár meg is fordulhat, és a skót lakosság többsége az elszakadás oldalára áll.


http://www.hidfo.ru/2016/09/ujabb-fuggetlensegi-referendumot-tart-skocia/

Miniszterelnök: több tagállam is kiléphet az EU-ból

Több tagállam is kiléphet az Európai Unióból, ha nem sikerül olyan változásokat hozni az EU-ban, amivel az emberek meg vannak elégedve – mondta Alekszisz Ciprasz, görög miniszterelnök a pénteki pozsonyi csúcstalálkozó informális találkozóját követően.
Az EU 27 tagállamának vezetői Szlovákia fővárosában találkoztak, hogy megvitassák a britek kilépése utáni teendőket, emellett határozzanak a migrációs válság miatt szükséges reformokról, és a schengeni övezet védelméről. Alekszisz Ciprasz, Görögország miniszterelnöke szerint mostanra mindenki – az uniós vezetők közül – rá kellett jöjjön arra, hogy az Európai Unió mély válságba jutott, és ha nem hajtanak végre bizonyos változtatásokat, a britek kilépése után több tagállam is távozhat az EU-ból.
“Úgy gondolom, ez közös álláspont, a nyilvánosság már nincs megelégedve a modern Európa képével. Európa új jövőkép után kell nézzen, ami az embereket is lelkesíti.”
Ciprasz az ERT hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, ma már tagadhatatlan, hogy az európaiak nyugaton és keleten egyaránt az életszínvonal romlását tapasztalták az utóbbi években, miközben a munkanélküliség növekszik, a társadalmi védőháló pedig szertefoszlik. Ciprasz szerint az Európai Unió számára a következő években a bevándorlás, és biztonsági helyzet romlása lesz a két fő kihívás, amivel meg kell küzdeni.


http://www.hidfo.ru/2016/09/miniszterelnok-tobb-tagallam-is-kilephet-az-eu-bol/