alex-salmond-hidfo-ru
Alex Salmond, Skócia volt miniszterelnöke szerint a kormány újabb függetlenségi népszavazást fog kiírni, amiért a britek kilépnek az Európai Unióból. Nem csak az EU-ból lép ki egy tagállam, 2018-ban az Egyesült Királyság is felbomolhat.
Salmond a RT hírügynökségnek adott interjú során azt mondta, hogy Skócia még 2018 folyamán kiírhat egy újabb függetlenségi referendumot, amiért a britek nem vonják be a skót kormányt a kilépési tárgyalásokba.
Az uniós tagságról tartott népszavazás során Skócia egy olyan régió volt, amely egységesen támogatta az EU-tagság fenntartását. Salmond szerint Nicola Sturgeon kormánya mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy Skóciát az európai közös piacon bent tartsa, és részt vehessen a kilépési tárgyalásokban. Abban az esetben, ha a brit kormány nem adja meg ezt a lehetőséget, a skótok 2018-ban meg fogják szavazni az elszakadást, hiszen a skót lakosság erősebben támogatja az EU-tagságot, mint az Egyesült Királyság egyben tartását.
Június 23-án a britek népszavazással döntöttek arról, hogy kilépnek az Európai Unióból. A kilépést 17,4 millió ember támogatta. A skótok egy korábbi referendum során 62%-os többséggel támogatták, hogy Skócia az Egyesült Királyság része maradjon. Friss közvélemény-kutatások szerint amennyiben a britek kilépnek az EU-ból, ez az arány akár meg is fordulhat, és a skót lakosság többsége az elszakadás oldalára áll.


http://www.hidfo.ru/2016/09/ujabb-fuggetlensegi-referendumot-tart-skocia/