2014. szeptember 4., csütörtök

Hadgyakorlat Veszprém városában is?

42630613
Hadgyakorlat Veszprém városában is?
- Hírek, kommentárok -

MTI: “Őszi gyakorlatsorozatot tart a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnoksága.”

“A Magyar Honvédség (MH) Összhaderőnemi Parancsnoksága és alárendelt katonai szervezetei őszi kiképzési sorozatot tartanak szeptember 8. és október 17. között – mondta Böröndi Gábor dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szárazföldi haderőnem főnöke csütörtöki várpalotai sajtótájékoztatóján.
A dandártábornok hangsúlyozta, a Közös fellépés 2014 elnevezésű gyakorlatsorozaton csaknem 1300 katona vesz részt, és 400 technikai eszközt használnak.
Böröndi Gábor kiemelte: a hadgyakorlat elsődleges célja az együttműködés erősítése az egyes honvédségi szakterületek, a szárazföldi, illetve légi egységek között.
Mint mondta, a hadgyakorlat költséghatékony, hiszen egy időben, egy helyen, Várpalota térségében zajlik majd. A fő végrehajtó katonai szervezetek az 5. Bocskai István Lövészdandár, a 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj, illetve az 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred – tette hozzá a dandártábornok.
Hangsúlyozta: a gyakorlatsorozat a Magyar Honvédség életében kiemelt jelentőségű, hiszen Magyarország katonai biztonságát hivatott szavatolni a felkészített és jól kiképzett katonákra támaszkodva.
A gyakorlatsorozatban Veszprém városa is gyakorlótéri helyszín lesz, civil ruhában látnak majd el feladatot a katonák – mondta Böröndi Gábor.
Hozzátette: tizenegy főbb kiképzési eseményt foglal magában a gyakorlatsorozat, amelyben szinte valamennyi hazai katonai szervezet érintett. Elmondta, hogy a gyakorlatra francia, szerb és amerikai katonák is érkeznek majd.
A dandártábornok a civil lakosság megértését kérte, és folyamatos, naprakész tájékoztatást ígért.”
Bal-Rad megjegyzés: “A gyakorlatsorozatban Veszprém városa is gyakorlótéri helyszín lesz, civil ruhában látnak majd el feladatot a katonák…” – ez érdekes lesz. Vajon városi harcokra, vagy valamilyen más, – kifejezetten városi helyszínekkel összefüggő műveletekre készülnek fel a katonák? Akik között lesznek idegenek is?
Esetleg vegyvédelmi gyakorlat készül?
A gyakorlat városi helyszíneivel kapcsolatban a kérdések csak egyre szaporodnak. Érdeklődve várjuk a dandártábornok és a hadügyminisztérium – naprakész – tájékoztatását.





Egyelőre csak a Honvédség kötelékén belül..., de az állampolgárokkal történő szükségesség elfogadtatása már a közmédiában szerepel napi aktualitásban!

Hiteles és jól kiképzett haderő nélkül a megváltozott biztonságpolitikai környezetben egyetlen európai ország sem képezhet súlyt. A Közös Fellépés 2014 elnevezésű komplex gyakorlatsorozat a Magyar Honvédségnek, és hazánk állampolgárainak egyaránt nagyon fontos – szögezte le dr. Böröndi Gábor dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság, szárazföldi haderőnem főnöke a hadgyakorlat részleteivel kapcsolatos várpalotai sajtótájékoztatóján, ma.
A 8-as főúton katonai teherautók, Veszprém közelében pedig három katonai helikopter száll úti célja felé. Két jel, ami arra utal, hogy hamarosan kezdetét veszi a haderő őszi, nagyszabású gyakorlatsorozata, a Közös Fellépés 2014. Az ukrajnai válság, valamint az Afrikában egyre növekvő Európai Uniós katonai jelenlét nagyobb, illetve kisebb mértékben más megvilágításba helyezi az MH Bakony Harckiképző Központ kezelésében lévő lő-és gyakorlótereken zajló kiképzési eseményeket.

Mint arra a gyakorlat végrehajtásáért felelős Böröndi Gábor dandártábornok rámutatott: az ukrajnai válság viharos gyorsasággal megváltoztatta Európa biztonságpolitikai környezetét – jellemző, hogy a NATO-csúcs gyújtópontjában is ez a kérdés szerepel – így aztán Magyar Honvédség ország védelmi képessége, valamint különleges műveleti egységeinek képességei hirtelen felértékelődtek. Nem véletlen, hogy a gyakorlatsorozat egyik központi eleme, az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj úgynevezett SOFEVAL-ellenőrzése (Special Operation Forces Evaluation, vagyis a különleges műveleti erők ellenőrzése). Erre az újszerű, körülbelül 1300 (!) szempontra alapuló ellenőrzésre, mint hallhattuk, NATO-szinten eddig csupán négy országban volt példa.

A szárazföldi haderőnem főnöke ezzel kapcsolatosan hangsúlyozta: a Magyar Honvédség különleges műveleti képessége, amerikai támogatással, az elmúlt évek szisztematikus munkájának köszönhetően eljutott arra a fokra, hogy nyugodt szívvel nézhet szembe egy ilyen szintű ellenőrzéssel, ahol csak kétféle értékelés létezik: a „megfelelt”, és a „nem felelt meg”.



„Nagyon kemény munka lesz, óriási felelősség, de azt látom, hogy rendben vagyunk. Az elmúlt hét hónapban erre készültek, és ez az alapja annak, hogy a V4-es EU harccsoportban a különleges műveleti képességet majd Magyarország vezesse. Az ellenőrzést három évenként meg kell ismételni” – válaszolta ezzel kapcsolatosan honlapunk kérdésére a dandártábornok.

A különleges műveleti katonákkal kapcsolatosan még egy érdekesség: ezúttal nem csupán gyakorlótereken, hanem a megfelelő egyeztetések után, Veszprémben is fognak különféle feladatokat végrehajtani – természetesen fegyvertelenül.

A szárazföldi haderőnem főnöke holnapunknak azt is elmondta: az EU-nak Afrikában érezhetően egyre növekvő katonai-gazdasági érdekei vannak. Kiemelte, hogy európai országként Magyarország sem kerülheti ki úgymond ezt a kontinenst, amit az is bizonyít, hogy magyar katonák jelenleg is szolgálnak például Maliban, Kongóban, vagy éppen Szomáliában.



„Véleményem szerint Afrikában új kihívásokkal kell szembenéznie Európának. Katonáink az angol nyelv mellett most már a franciát is tanulják, és elkezdtük gyűjteni az ide vonatkozó tapasztalatokat. Ezért is zajlik már két éve a franciákkal együttműködve a felderítő kiképzés” – utalt a dandártábornok arra, hogy „Strong Will 2014” néven, magyar-francia, éleslövészettel egybekötött, mélységi felderítői feladatokból álló hadgyakorlat is zajlik majd a Bakonyban, illetve Újdörögdön.

A gyakorlat kiemelt céljai közé tartozik az összhaderőnemi gondolkodás elmélyítése, továbbfejlesztése is – azaz az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis Gripen-vadászgépei, valamint az MH 86. Szolnok Helikopterbázis helikopterei valós légi támogatást fognak nyújtani a szárazföldi csapatoknak. (Miközben egyébként a gyakorlatsorozat keretén belül saját kiképzéseiket is – például a helikopterek esetében ajtólövész-kiképzés – végre fogják hajtani.)

Mint már említettük, a gyakorlatsorozat több különálló gyakorlatból áll össze. Ezek egyike a nem is olyan régen elindított Harcos Program Gyalogos Haladó Tanfolyama. Ezzel kapcsolatosan Böröndi Gábor dandártábornok a honvedelem.hu-nak elmondta: a különleges műveletiek eljárásait minden katonának meg kell tanulnia.

De ugyancsak az ősz folyamán rendezik meg az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred, valamint a Szerb Folyami Flottila légvédelmi lőgyakorlatát, „Iron Cat 2014” néven, melyen a hadihajósok – mint elhangzott, idén először - Meteor-típusú repülőeszközökre lőnek majd. De beépül majd a gyakorlat-komplexumba – sok más gyakorlat mellett - az MH 5. Bocskai István Lövészdandár, 62. lövészzászlóaljból megalakított zászlóalj harccsoport felkészítése, a „Bátor Harcos 2014” is.

A sajtótájékoztató végén Böröndi Gábor dandártábornok a lakosság megértését kérte a gyakorlat ideje alatt előforduló zajhatások és haditechnikai eszközök, a megszokottnál sűrűbb mozgása miatt. Mint mondta, a haderő CIMIC-szakemberei folyamatosan a lakosság rendelkezésére állnak, és az illetékesek már a gyakorlat kezdete előtt pontos időpontokra lebontva tájékoztatta, illetve tájékoztatja az állampolgárokat.

A sajtótájékoztatót követően a szárazföldi haderőnem főnöke, és a gyakorlat illetékesei a környékbeli települések polgármestereit tájékoztatták a gyakorlatsorozat részleteiről.

Gölöncsér Miklós összeállítása

NATO-csúcs percről-percre ("nemzet támad nemzet ellen, ország ország ellen, de még nem itt a vég, aztán lesznek éhségek és döghalálok")

A NATO a walesi Newportban ma kétnapos csúcstalálkozót kezd, amelynek a kiemelt témája az ukrán-orosz konfliktus. A tervek szerint úgy döntenek, hogy növelik a keleti tagországokban a szövetséges katonai jelenlétet az Ukrajnával szembeni agresszív orosz fellépés miatt. Orbán Viktor is részt vesz a csúcstalálkozón, hogy a magyar földet ajánlja átjáróháznak és hadszíntérnek fel a világi pribékeknek...
Az eddig kiadott közlemények;



Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke és Orbán Viktor miniszterelnök a walesi NATO-csúcstalálkozón.
* * *

Rasmussen: a NATO Ukrajna mellett áll


Ukrajna mindig a NATO mellett állt, és a jelenlegi nehéz időszakban a NATO is kiáll Ukrajna mellett - mondta csütörtök este a szövetség főtitkára. Anders Fogh Rasmussen, aki Petro Porosenko ukrán elnökkel tartott kétoldalú megbeszélést a walesi Newport kisvárosban folyó NATO-csúcsértekezleten, a tárgyalások utáni közös sajtóértekezleten kijelentette: az Ukrajnának nyújtott NATO-támogatás „konkrét és kézzelfogható”. A szövetség „átfogó és testreszabott” intézkedéscsomagot állított össze annak érdekében, hogy Ukrajna hatékonyabban tudjon gondoskodni saját biztonságáról - fogalmazott.

A segítségnyújtás a kibervédelemre, a logisztikára, a vezénylési-ellenőrzési tevékenységre és a kommunikációra összpontosít. A NATO emellett a konfliktusban megsérült ukrán katonák rehabilitációjához is segítséget nyújt - tette hozzá Rasmussen.

* * *

A védelmi miniszterek is tanácskoztak




A NATO-tagországok védelmi minisztereinek tanácskozása a NATO-csúcstalálkozón.


* * *

Rasmussen: Moszkva egyetlen lépést sem tett a béke felé

Oroszország - miközben békéről beszél - egyetlen lépést sem tett a béke megteremtése felé Ukrajnában - mondta csütörtök este a NATO főtitkára. Anders Fogh Rasmussen, aki Petro Porosenko ukrán elnökkel tartott kétoldalú megbeszélést a walesi Newport kisvárosban folyó NATO-csúcsértekezleten, a tárgyalások utáni közös sajtóértekezleten kijelentette: Oroszország Ukrajna ellen harcol Ukrajnában, orosz katonák és orosz harckocsik támadják az ukrán erőket. Mindaz, ami Ukrajnában történik, súlyos következményekkel jár az egész euroatlanti térség biztonságára és stabilitására - mondta.

Rasmussen szerint Oroszország „törvényellenesen és önhatalmúlag annektálta” a Krím-félszigetet, és ezt a lépést a nemzetközi közösség nem ismeri el. A második világháború óta most fordult elő első ízben, hogy egy európai ország erőt alkalmazott területszerzés végett egy másik ellen - tette hozzá.

* * *

Rasmussen: az egyes tagországok saját döntése lehet Ukrajna hadfelszereléssel való támogatása


Az egyes NATO-tagországok saját döntése lehet Ukrajna hadfelszereléssel való támogatása - mondta újságíróknak Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár csütörtökön a walesi Newportban, mielőtt az atlanti szövetség csúcstalálkozójához kapcsolódóan a tagországok állam-, illetve kormányfői találkoztak Petro Porosenko ukrán elnökkel.

Rasmussen hangsúlyozta, hogy a NATO közvetlenül nem rendelkezik ilyen felszereléssel, következésképpen senkinek nem tud ilyet szállítani. Az esetleges döntést az ilyenfajta segítségnyújtásról nemzeti szinten hozhatják meg - szögezte le. Rasmussen a csütörtöki tanácskozássorozat kezdetén Ukrajna megtámadásával vádolta Oroszországot, és követelte az orosz katonák kivonását mind Kelet-Ukrajnából, mind Moszkva által idén tavasszal bekebelezett Krím félszigetről.

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter viszont délután, miután híre ment annak, hogy mind Porosenko, mind a kelet-ukrajnai oroszpárti szeparatisták hajlanak a tűzszünetre, óvatosan derűlátónak mondta magát a feszültség enyhítésének esélyeit illetően.





* * *

Tartós elkötelezettség Afganisztán mellett


Afganisztán demokratikus jellegének erősítése, a közép-ázsiai ország további támogatása mellett kötelezte el magát csütörtökön kezdődött walesi csúcstalálkozóján a NATO, annak ellenére, hogy az afgán vezetéssel mindeddig nem sikerült megállapodni abban, indulhat-e jövőre a NATO vezetésével afganisztáni kiképző-tanácsadó misszió, miután ez év végén - 13 esztendő után - befejeződik az ISAF nemzetközi haderő küldetése.

A tagországok állam-, illetve kormányfői Afganisztánról kiadott közleményükben újra hitet tettek a korábban megfogalmazott háromszintű kötelezettségvállalásuk mellett. Eszerint rövid távon jövőre el kívánják indítani a kiképző-tanácsadó missziót, középtávon biztosítani kívánják az elmúlt évek során 350 ezer fősre fejlesztett afgán biztonsági szervek finanszírozását, hosszú távon pedig úgynevezett tartós partnerséget akarnak kialakítani Afganisztánnal. Ami a középtávú finanszírozási terveket illeti, a NATO-országok csúcsvezetői megerősítették, hogy 2017 végéig mindenképpen biztosítják a szükséges pénzforrásokat.


„Amikor véget ér az ISAF művelete, az afgán hatóságok veszik át a teljes felelősséget a biztonságért. Afganisztán melletti elkötelezettségünk azonban túlnyúlik az ISAF-on, és továbbra is biztosítani fogjuk azt, hogy Afganisztánból soha többé ne fenyegethessenek bennünket terroristák” - olvasható a közleményben.

Az idén év végén lezáruló harci küldetésnél nagyságrendekkel kisebb méretű, új kiképző-tanácsadó misszió gördülékeny megszervezéséhez NATO-tisztségviselők szerint arra lenne szükség, hogy legkésőbb néhány héten belül megszülessen a megállapodás az új misszióhoz tartozó katonák jogállásáról, és tisztázódjon, hogy az eddig harci szerepet ellátó ISAF-katonák mellett a felszerelés mekkora hányadát, milyen elemeit kell elszállítani Afganisztánból.

E logisztikai kényszerrel szemben azonban politikai akadályok léptek fel, amelyek akadályozzák a megoldást: az Afganisztánban lebonyolított elnökválasztás két nagy riválisa csalással vádolja egymást, máig nincs végeredmény, nincs hivatalos választási győztes, következésképpen nincs olyan afgán közhatalmi tényező, amely megállapodhatna az új nemzetközi misszió keretfeltételeiről. Hamid Karzai leköszönő elnök ezt a teendőt áthárította utódjára, ám egyelőre nem tudni, hogy ki lesz az utódja.





* * *

Grúzia és Montenegró tovább közeledhet az atlanti szövetséghez


Grúzia és Montenegró számára lehetségessé válik a további közeledés a NATO-hoz - közölte az észak-atlanti szövetség csúcstalálkozóján a dél-walesi Newportban Anders Fogh Rasmussen, a szervezet főtitkára.

A csúcsvezetők értekezletével párhuzamosan a tagállamok képviselői - diplomáciai közlések szerint miniszteri szinten - eszmecserét folytattak a NATO-tagságra pályázó országok képviselőivel. Ezek közül kettő, Grúzia és Montenegró esetében látszik lehetőség az előrelépésre. Macedóniával az a gond, hogy mindmáig megoldatlan az ország elnevezéséről folytatott vitája a tagsághoz vezető utat vétójogával elzáró, szomszédos Görögországgal.

Bosznia-Hercegovina NATO-közeledését az akadályozza, hogy a nyugat-balkáni ország eddig nem mutatott meggyőző teljesítményt a szükséges reformok terén. Grúzia számára olyan intézkedéscsomagot dolgoztak ki, és fogadnak el a csúcstalálkozón - közölte Rasmussen -, amely egyfelől NATO kiképző központ létesítését irányozza elő a kaukázusi országban, másfelől pedig azt tartalmazza, hogy a jövőben több és intenzívebb közös hadgyakorlatot fog rendezni a NATO és Grúzia. Montenegró esetében arról születik döntés, hogy megkezdődhetnek a tárgyalások a NATO-val az ország védelmi szektorának reformjáról.

A mostani tervek szerint 2015 végén döntenének a NATO-országok külügyminiszterei arról, hogy elég éretté vált-e Montenegró a szervezetbe való meghívásra.

* * *

Porosenko péntektől tűzszünetet remél


Petro Porosenko ukrán elnök annak a reményének adott hangot, hogy tűzszüneti megállapodás születik az Ukrajna, Oroszország és az EBESZ képviselőiből álló kontaktcsoport szeptember 5-i, pénteki minszki ülésén, és hogy a tűzszünet akár már aznap életbe is léphet Kelet-Ukrajnában a kormányerők és az oroszpárti szakadárok között. Az ukrán elnök erről csütörtökön a walesi Newportban nyilatkozott, ahol a nap folyamán péntekig tartó tanácskozást kezdtek a NATO-országok állam-, illetve kormányfői.

A NATO-értekezlethez szorosan kapcsolódóan megszervezték a NATO-Ukrajna Bizottság csúcsszintű megbeszélését is, amire kora este kerül sor. Előzőleg Porosenko már külön tárgyalt az atlanti szövetség jelentősebb hatalmainak vezetőivel - Barack Obama amerikai elnökkel, David Cameron brit miniszterelnökkel, Angela Merkel német kancellárral, Francois Hollande francia köztársasági elnökkel, valamint Matteo Renzi olasz miniszterelnökkel.

Porosenko újságíróknak azt mondta, hogy a fegyvernyugvás az első lépés lehet a béke felé Ukrajnában. A harcok végeztével szerinte „fokozatos béketerv” léphet életbe az ország keleti részén. A tűzszünetet elvben elfogadták a kelet-ukrajnai szakadárok is.


Porosenko nyilatkozatára reagálva közös közleményt adott ki a felkelők által önhatalmúlag kikiáltott két entitás, a Donyecki Népköztársaság és a Luhasznki Népköztársaság vezetője, Olekszandr Zaharcsenko és Igor Plotnickij, akik azt írták, hogy az ő erőik is tűzszünetet kezdenek a Porosenko által megjelölt időpontban. Ennek feltételéül azt szabták, hogy a minszki megállapodásban részletesen rendezzék a fegyvernyugvás betartására vonatkozó garanciákat.

A newporti NATO-tanácskozássorozat vezető témája Ukrajna, valamint az agresszív orosz fellépésre adandó nyugati válasz kérdése. Az eszmecsere előtt Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár arról beszélt, hogy ma is legkevesebb ezer orosz katona tartózkodik Ukrajnában, és hogy Moszkva nem törekszik a feszültség enyhítésére. Rasmussen szavait később egy neve mellőzését kérő NATO-tisztségviselő úgy pontosította, hogy orosz katonák ezrei vannak Ukrajnában, valamint több tízezer orosz katonát vontak össze az ukrán határ közelében.

Az orosz magatartás miatt az atlanti szervezet stratégái azt tervezik, hogy az egyes NATO-tagállamok egymást rendszeresen váltva több ezer fővel növeljék a szövetség katonai jelenlétét a leginkább fenyegetett keleti tagországban.

Egyes tagországok - így például Németország - ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet, hogy állandó támaszpontok létrehozása ellentmondana annak a korábbi NATO-kötelezettségvállalásnak, miszerint az atlanti szervezet nem viszi közelebb Oroszországhoz a saját katonai infrastruktúráját. Azt, hogy Angela Merkel kancellár emlékeztetett erre a kötelezettségvállalásra, a német kormányfőt bíráló nyilatkozat megtételére késztette Algirdas Butkevicius litván miniszterelnököt. Butkevicius azt mondta a litván rádiónak, hogy szövetséges csapatokat kell állomásoztatni a keleti NATO-országokban.

A NATO-országok vezetői a csúcstalálkozón először az afganisztáni helyzetet tekintették át zárt ajtók mögött. Az ülést megnyitó, még a média jelenlétében elhangzott beszédében Rasmussen azt hangsúlyozta, hogy bár ez év végén befejeződik a NATO vezette afganisztáni nemzetközi harci küldetés, a közép-ázsiai országnak továbbra is szüksége van segítségre. A NATO - jelentette ki - kész vállalni a szükséges szerepet. A tervek szerint mintegy tízezer fős nemzetközi kiképző-tanácsadó misszióról lenne szó, de az afgánokkal még nem sikerült megállapodni a jogi előfeltételekről.

Hírfigyelő Szolgálat

Társadalomkritika: Kapuőrök országa

Társadalomvetület

A szakirodalomban is gyakran említett korrupciós kényszer, amikor az ügynök monopol döntési pozícióját kihasználva olyan szolgáltatásokért kér kenőpénzt, amelyekhez a kliensnek normális esetben joga lenne (extortion). Az ilyen típusú korrupció az egész magyar társadalmat áthatja, korrupt kapuőrök szedik a sápot szinte mindenkitől, átlagemberektől, kisvállalkozóktól és nagyvállalatoktól. Egy jól szituált középosztálybeli interjúalany például a következőket mondta:“A jogosítványhoz mindenképpen le kell fizetned az oktatódat és a vizsgáztatót, ezek egy csapatban dolgoznak. Az egyik kollégám pont most vizsgázott. Fizetett, mert nem akart négyszer visszamenni. Aki nem fizet, azt biztos, hogy meghúzzák, egyszerűen harminc méter után leállítják… és akkor újra be kell fizetned csekken, tehát jobban jársz, ha inkább tejelsz.”
Vannak esetek, amikor nem egy személy a kapuőr és a korrupció fő haszonélvezője, hanem egy egész szervezet. Egy családapa szerint “gyakorlatilag ma nagyon sok iskola, sőt, óvoda mellett működik már alapítvány. Ha az alapítványnak fizetek be és utána abból felújítják a tornatermet, akkor én jót csináltam, ugye? Az egy dolog, hogy nem önkéntesen fizettem be. Hiszen ezért veszik fel a gyerekemet, ha nem fizetsz, nem veszik fel.”
Sokszor szintén nem egyének, hanem maga az önkormányzat zsarol. Egy építési vállalkozó így mesélt erről: “Több munkát csináltunk mostanában Budapest egyik leggazdagabb kerületében. Itt sok ingatlant értékesítettek mostanában. Brutál nagy házak épülnek. Csak akkor kapsz építési engedélyt, ha az önkormányzat útépítő cége háromszoros piaci áron csinálhatja meg az infrastruktúrát az épület körül. Nem is nagyon titkolják a dolgot. Amikor bemész az önkrományzathoz engedélyért, akkor kerek perec megmondják, hogy csak így kaphatod meg.”
Kapuőrökkel az üzleti életben is gyakran találkozhatunk. Egy multiknak bevásárlóközpontot építő ingatlanfejlesztő említette a következő történetet: “Ott ül a multiban a külföldi anyacégtől iderakott menedzser, akinek semmi köze elméletileg Magyarországhoz, de még az is pénzt kér. Pár éve van Magyarországon, nem is tud magyarul, de beletanult itt az üzleti környezetbe, és akkor mondjuk egy ilyen egységért kér 60 millió forintot. Hiába vagyok megállapodva az anyacéggel. És mit tehetek, ha kell az üzlet? Viszem neki a 200 ezer eurót táskában. Na az már pénz. Nagy ereje is van.”


A főnök parancsára
A korrupciós kényszer gyakran hierarchikus szervezeti viszonyokba ágyazódva jelenik meg. Néha az illető felettese egyszerűen utasításba adja a korrupciót, máskor nincs kimondva a dolog, de a szereplő érzi, hogy mit várnak tőle főnökei. A kényszer ilyenkor szinte rutinszerűen felülírja a szakmai etikai normákat. Íme egy példa: “Egyik ismerősöm egy HR-es lány, akinek az a dolga, hogy összegyűjti és szelektálja az önéletrajzokat az állásinterjúra. A főnöke megmondta neki, hogy XY jelentkező egy nagykutya rokona és őt kell felvenni. Azt mondták a lánynak, hogy csak a nagyon gyenge önéletrajzokat válogassa ki, akik között a rokon szupertehetségnek fog tűnni. Mit lehet ilyenkor tenni? Ha nem teljesíted az utasítást, akkor már repülsz is a cégtől.”
Az utasítás a korrupcióra érkezhet egy politikai párt központjából is. A korrupciós kényszer és a pártfinanszírozás kapcsolatán túl a következő eset egy érdekes pártszervezési stratégiára is felhívja a figyelmet. A modell ugyanis meglepő hasonlóságokat mutat az üzleti élet “franchise” rendszerével, ahol a márka tulajdonosa a névhasználatért díjat számít fel, a napi profit kitermelése azonban a franchise-átvevőre hárul. Ezt a történetet egy politikában bennfentestől hallottam: "A helyi polgármestereknek többnyire előírja a pártvezetés, hogy mennyit kell a központba becsengetni egy év folyamán. Megmondják nekik, hogy te egy ekkora városban vagy, ez a pozíciód, ennyien vagytok. Tessék előteremteni x millió forintot és befizetni a pártközpontba. Az minket nem érdekel, hogy milyen mutyival szerzed meg a lóvét. Ja, és egyébként meg a saját kampányodra gyűjtögessél csak, ahogy tudsz.”
Rendszerhibák korrekciója
A korrupció sok esetben a rosszul működő állami intézményrendszer hibáinak kiigazítására szolgál. Az állami adminisztrációban például egyfajta túlélési stratégiaként is működik. A hivatalok felső-középszintű dolgozói kénytelenek korrupt informális hálózatokat kiépíteni maguk körül, bebiztosítva ezzel a kirúgásuk utáni jövőjüket. A módszer tulajdonképpen a végletekig átpolitizált állami szakapparátus bizonytalanságait próbálja meg csökkenteni. Egy minisztériumi középvezető mesélte: “Azt mondanám, hogy ez a középosztálybeli értelmiségi mutyi. Amikor gyakorlatilag kölcsönös szívességek működnek, te beadod az ajánlatodat, én meg elintézem neked, hogy nyerj. Persze nem pénzesítve, ez nem úgy működik, hogy hozod utána nekem a nejlonzacskóban a pénzt. A közbeszereztető azt nyeri ezzel, hogy a következő évben majd a másik ad neki munkát a magáncégénél. Ez egy nagyon fontos dolog Magyarországon, mert amikor jön a tisztogatás, és ‘98 óta minden új kormánnyal jön a tisztogatás, akkor valahová el kell tudni menni.”
Az igazságszolgáltatás intézményrendszerének rendkívül alacsony hatékonysága szintén korrupciót szül. Az üzleti partnerek sokszor kénytelenek a legális szerződések kikényszerítésére illegális eszközöket igénybe venni. Egy sikeres vállalkozótól hallottam a következőt: “Nézd, már az aláírt szerződés sem számít. Velem már többször volt, hogy mecsináltam a melót és utána röhögve azt mondták: nem fizetek, perelj be, majd nyolc év múlva kapsz valamit. Én mostanában azért is korrumpálok, mert ez nekem garanciát jelent. A csávó mindent el fog azért követni, hogy akár időben, akár előbb a cége kifizessen engem, mert ő is csak akkor kapja meg a kenőpénzét.”

Társadalmi és intézményi gyökerek
A fenti példákból jól látszik, hogy a szereplők racionális döntését hangsúlyozó "megbízó-ügynök" modellek csupán egy kis szeletét képesek megragadni a korrupciós játszmáknak. A korrupciót ugyanis nem minden esetben a közvetlen anyagi haszonszerzés motiválja, hanem sokszor hatalmi, szervezeti és intézményi beágyazódottságból fakadó kényszerek. A korrupció elleni harcban a döntéshozóknak és törvényalkotóknak nem elég pusztán a szigorúbb büntetésekre, magasabb jutalmakra, bonyolultabb szabályozásra, netán új ellenőrzési mechanizmusokra koncentrálniuk, hiszen ezek legtöbbször csak tüneti kezelések. A korrupció számos típusának ma Magyarországon az egyéntől független társadalmi és intézményi gyökerei vannak. Egy átfogó korrupcióellenes stratégia csak akkor lehet sikeres, ha figyelembe veszi és kezelni tudja ezeket a sajátosságokat.


Várhegyi Kálmán összeállítása

"A világon minden bajra megvan a gyógyír"

Paracelsus egyik szállóigévé vált mondása: "A világon minden bajra megvan a gyógyír" - ne menjünk hát el mellette szemünket befogva. A gyógynövények titkainak megismerése biztonságérzettel tölti el az embert. A betegségektől való félelem elszáll, és ezzel a betegség jelentősége csökken.

A gyógyító természet ezer árnyalata

A túlzásba vitt vegyszeres gyomirtással, műtrágyázással, az ipari és közlekedési szennyeződéssel sajnos egyre több gyógynövényt veszélyeztet a kipusztulás réme. Két-három évtizede még az árokpartokon, a réteken tömegesen nőtt a kamilla, mindenki annyit szedett, amennyi jólesett. Ma már a kipusztulás fenyegeti, termeszteni kell. Szerencsére felébredt hosszú, Csipkerózsika-álmából a természetgyógyászat, hogy a segítségünkre legyen. A gyógynövények és a természetes gyógymódok iránt ismét nagy az érdeklődés.


Közismert gyógyító növények a teljesség igénye nélkül


Növény megnevezése
Gyógyító része
Elkészítése
Felhasználása
Árvacsalán
levele
teaként
hasmenésre, hasfogó
Csalán
gyökere
bedörzsölve
korpásodás elleni szer
Beléndek
magja
begőzöléssel
fájdalomcsillapító (bódító) szer
Fekete bodza
virágja
teaként
köhögés, megfázás ellen, izzasztó szer
Boróka
bogyója
teaként
gyomorerősítő
Borsmenta
levele
teaként
gyomorgörcs esetén fertőtlenítő és nyugtató
Bükkfa
magja
olajtartalma
égési sebre
Citromfű
levele
teaként
nyugtató, idegrendszert erősítő és emésztést serkentő szer
Erdei fehér mályva
virágja és levele
vízbe áztatva, langyosra melegítve
hurutos betegségek kezelésére
Fenyő
gyantája

apró szúrt sebre, lyukas fogba téve fertőtlenít és fájdalomcsillapító hatású
Fodormenta
levele
teaként
hasgörcs és hasmenés esetén fertőtlenítő, hasfogó
Galagonya
termése
teaként
ideg- és szívizomnyugtató
Vöröshagyma
raktározó levele
pirítva aprítva, törve, belélegezve
keléses sebekre, nátha esetén, orrdugulás ellen
Hársfa
virágja
teaként
köhögés és légcsőhurut kezelésére
Izsópfű
gyökér kivételével a teljes növény
főzetként, külsőleg
fogfájáscsillapító, gyulladáscsökkentő, izzadásgátló
Kakukkfű
gyökér kivételével a teljes növény
teaként
fertőtlenítő hatású, gyomorfájdalmakra
Kökény
virágja, termése
teaként, nyersen fogyasztva
hashajtó és vízhajtó szer, hasmenés kezelésére
Martilapu
levele
teaként, sebre helyezve
köhögés és légcsőhurut kezelésére, sebkezelésre
Som
termése
teaként
hasfogó hatású
Szamóca
levele
teaként
hasfogó hatású
Hamvas szeder
levele, szára
teaként teaként
köhögéscsillapító, hasfogó hatású
Orvosi székfű (kamilla)
virágja
teaként
gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő szer; gyomorfájás, székrekedés esetén hashajtó hatású
Tüdőfű
levele
teaként
légcsőhurut kezelésére, rekedtség ellen
Útifű
levele
sebre helyezve
feltört sebhelyek kezelésére
Vérehulló fecskefű
szárának
sárgás nedve
szemölcsírtó szer


8. ANTROPOGÉN SZENNYEZŐ ANYAGOK FORRÁSAI ÉS HATÁSUK



Szennyező anyagok
Források
Hatás
por
energiaelőállítás, nagy hőmérsékletű folyamatok, közlekedés
az albedo (sugárzásvisszave-rő képesség) megnövelése, szennyeződés, ködképződés káros hatás az élőlényekre
szennyező gázok
energiaelőállítás, anyagátalakító iparágak
melegházhatás, ózonfogyasztás, füstköd, savas ülepedés, toxikus (mérgező) hatás
fémvegyületek
energiaelőállítás, fémkohászat, közlekedés, felületkezelés
akut és krónikus mérgezés, bioakkumuláció (élő szervezetben történő felhalmozódás)
savak/bázisok
anyagátalakító iparágak
pH-változás
szervetlen növényi tápanyagok
műtrágyaipar, mezőgazdaság
eutrofizáció (tápanyagfeldúsu-lás növények számára), oxigénfogyasztás
sók
sóbányászat, szénbányászat, kémiai iparok
a felszíni édesvizek elsózása
peszticidek (mezőgazdasági kártevőket irtó anyagok összefoglaló neve)
kémiai iparok, mezőgazdaság
toxikus hatás, perzisztens (bomlásnak ellenálló mesterséges anyagok, pl. műanyag) vegyületek akkumulációja
tenzidek (felületaktív szerek, melyek elősegítik a nedvesedést és emulgeálódást, pl. mosószerek)
ipar, háztartások
oxigénfogyasztás, habképződés, a felszíni vizek terhelése
szerves vegyületek
anyagátalakító iparok
oxigénfogyasztás
olajok
ásványolaj-kitermelés, szállítás és -feldolgozás, petrolkémia, közlekedés
feldúsulás, a vizek felszíni rétegében, a gázcserélő-dés akadályozása
színezékek, műanyagok, oldószerek
anyagátalakító iparok, feldolgozóipar, háztartás
oxigénfogyasztás, a felszíni vizek szennyezése
radionuklidok (olyan sugárzó anyagok, melyek spontán magátalakulások útján stabil nuklidokká alakulnak)
atomtechnika, atomfegyverek
, ß, -sugárzás, a biomak-romolekulák elbontása, az élőlények károsítása
hulladék
ipar, bányászat, háztartás, szennyvíziszap
területek elfoglalása, kultúrtájak károsítása
meddő
bányászat, érckitermelés
erózió, kultúrtájak károsítása
kórokozó patogén csírák

egészségkárosítás
vegyi fegyverek
vegyi fegyverek gyártása
extrém toxicitás, tömeges mérgezés




Tóth János-Drótos Tamás összeállítása - Hernád Völgye H.H.K.

Románia is célponttá tette magát

MTI: Románia engedélyezi a NATO tagországok harci repülőgépeinek állomásozását az ország területén – jelentette be Traian Basescu államfő a Legfelső Védelmi Tanács (CSAT) ülése után.
A döntés nemcsak a román légtérben felváltva járőrszolgálatot teljesítő külföldi repülőgépekre vonatkozik, hanem az ezeket kiszolgáló személyzetre: a román elnök szerint kétszáz külföldi katona és hadmérnök érkezhet az országba.
A nemzetbiztonsági testületként működő tanácsot azért hívták össze, hogy hivatalos döntést hozzon a szeptember 4-5-ei walesi NATO-csúcstalálkozón képviselendő román álláspontról, amelyet több mint két hónapos egyeztetés előzött meg a bukaresti elnöki hivatal, a védelmi és külügyminisztérium között.
A CSAT azt is elfogadta, hogy Románia koordináló szerepet vállaljon az Ukrajnának nyújtandó, kibernetikai támadások elleni védelmet szolgáló támogatási alap kezelésében. Ez az Ukrajnával kapcsolatos négy NATO-program egyike – jegyezte meg a román elnök.
Románia a szövetség teljes keleti határának megerősítését sürgeti, tehát nem csak az északkeleti határszakaszét – mondta Basescu. – Ez azt jelenti, hogy Románia szeretne a NATO állandó riasztási és gyorsreagálási rendszerének részévé válni – tette hozzá.
Utalt arra, hogy a NATO az Oroszországgal kötött partnerségi szerződésben azt vállalta, hogy nem telepít állandó katonai támaszpontokat a szövetség keleti határára. Basescu szerint elemezni kell, hogy ragaszkodik-e a NATO ehhez a partnerséghez, amikor Oroszország felrúgja a nemzetközi szerződéseket és nem tartja tiszteletben az európai határokat.
A védelmi szövetség tanácskozását a walesi Newportban ma tartják, fő témája pedig az ukrajnai helyzet, de a tagállamok vezetői áttekintik a többi konfliktustérség kérdéseit is. A walesi csúcs részvevői tanácskozni azon országok képviselőivel, amelyek partnerségi kapcsolatot ápolnak a NATO-val.
Bal-Rad komm: Basescu úgy hazudik, mintha könyvből olvasná, melyet előre megírtak neki az amerikaiak, s majdnem úgy nyalja hátsójukat, mint a lengyelek.
A jenkiket persze csak az érdekli, hogyan szorítsanak az Oroszországot körbevevő bilincsen, – a közép- és kelet-európai népek sorsa messze nem érdekli őket.
Erre csak egyet mondhat Közép-Európa: Jenkik haza!

"Amelyik kutya ugat, az nem harap"

Annak ellenére, hogy az utóbbi hetekben az Európai Unió tovább folytatta az Oroszország elleni agresszív retorikát, és vezető európai politikusok újabb szankciókkal fenyegetőztek, úgy tűnik, hogy a múlt heti sikertelenség után a mostani EU-csúcs sem végződik újabb szankciók meghirdetésével.
A BruxInfo szerint az Európai Bizottság által a tagállamok rendelkezésére bocsátott dokumentum alapján két lehetőség van az újabb szankciók vonatkozásában: a korábbi, hatástalan szankciók "mélyítése", vagy a korábbi szankciók újabb gazdasági szektorokra kiterjesztése.
Úgy tűnik, az Oroszország elleni szankciók második köre csak a júliusban beiktatott, a gyakorlatban semmilyen kényszerítő hatást nem jelentő intézkedéseket bővíti, például újabb vállalatokra és magánszemélyekre terjesztik ki a pénzmozgások korlátozását. Emellett olyan, apróbb bosszantást jelentő, de komolyabb következményekkel nem járó intézkedéseket akar hozni az Európai Unió, mint például Oroszország részvételének akadályoztatása a Forma 1-en, vagy a 2018-as foci VB-n (amit egyébként Oroszország szervezne).
A bizottság ezen felül javasolta, hogy tiltsák be az európai magánszemélyek részvételét az Oroszország európai befektetéseit bonyolító nagyobb bankoknak szánt konzorciális hitelekben. Emellett szinte csak olyan szankciókat mernének meghirdetni, ami a gazdaság egy-egy szektorában korlátozná az exportot, főként olyan területeken, melyekben Oroszország egyébként is évekkel ezelőtt bejelentette igényét az önellátásra, az import fokozatos megszüntetésére. A védelmi ipar terén hozott szankciók tiltanák az új haditechnikai eszközök beszállításáról szerződések kötését. Mindez nem sokat jelent - Dimitrij Medvegyev kormányfő egy korábbi bejelentése szerint ugyanis a már érvényben lévő szerződések teljesítését követően a védelmi ipart teljes mértékben hazai gyártásra állítják át.
Érdekes vonatkozása az újabb "szankcióknak", hogy az Európai Unió betiltaná a nagyteljesítményű számítógépek és elektronikák eladását Oroszországnak. Ennek alapja nem teljesen érthető, mivel az Európai Unió és az Egyesült Államok által gyártott elektronikai berendezések előállítása fokozott függésben van azon ritkaföldfémektől, melyek szinte kizárólag Kína területén lelhetők fel.

Kína és Oroszország pedig megállapodást kötött a két ország külpolitikájának összehangolásáról, vagyis egy Oroszország elleni NATO-agresszió esetén számolni lehet azzal, hogy Kína is szankciókat hirdet a nyugati országok ellen.
Az európai üzleti körök lobbitevékenysége miatt már az Európai Unió több tagállama vonakodik az újabb szankciók meghirdetésétől. Moszkva ugyanis kilátásba helyezte, hogy újabb szankciók esetén importtilalmat vezetnek be az európai gyártású gépjárművekre, - ami nem csak az európai gazdaság motorját adó autóipart sújtaná, de tagállamonként százezres nagyságrenddel szűnnének meg a munkahelyek egyik hónapról a másikra.


http://www.hidfo.net/2014/09/04/amelyik-kutya-ugat-az-nem-harap

Az Európai Üzleti Társulat nyílt felhívásban figyelmeztet a szankciók káros hatásaira

Az Európai Üzleti Társulat felszólította az Európai Unió, Oroszország és Ukrajna kormányait, hogy kíméljék meg a külföldi befektetőket a további szankciók bevezetésétől. A korábban az Európai Bizottság támogatásával működtetett társulat nyílt felhívást fogalmazott meg az Európai Unió 28 tagállamának vezetőihez, melyben kifejtik, hogy az Oroszország ellen beiktatott szankcióik egyes szektorokban már súlyosan sértik az európai vállalatok üzleti érdekeit.
Az Európai Üzleti Társulat figyelmeztetése szerint a szankciók az Európai Unióban nem csak a termelőket és beszállítóikat, de az elosztásban, továbbértékesítésben működő vállalatokat is érintik, ami katasztrofális következményekkel járhat; további szankciók esetén a termelés csökkenésével, a munkahelyek tömeges méretű megszűnésével kell számolni.
Az Európai Üzleti Társulat felhívta az Európai Unió figyelmét, hogy ezek a hatások a tagállamok költségvetését is negatívan érintik, és további szankciók esetén jelentős adóbevételektől eshetnek el az európai országok. A társulat hivatalos találkozót követel Jose Manuel Barrosotól a következő héten, Kijevbe tett látogatásakor, valamint emlékeztette arra, hogy az érintett országok kapcsolata elsősorban üzleti kapcsolat, a politikai játszmák abszolút másodlagosak, és a jövőben ezt az európai vezetők is figyelembe kell vegyék.


http://www.hidfo.net/2014/09/04/az-europai-uzleti-tarsulat-nyilt-felhivasban-figyelmeztet-szankciok-karos-hatasaira

50 jel, hogy az emberiség bajban van

polluted-beach

Egyre több ember ébred rá arra, hogy valami nem stimmel a Földön. Egy beteg emberhez hasonlóan sokasodnak a tünetek, jelezve, hogy a baj súlyos. Az élet megváltozott és ez nem csupán a régi szép idők utáni nosztalgiának tudható be.
Furcsa időket élünk és a sötét felhők rendületlenül gyűlnek az égen. Az alábbi 50 példa a teljesség igénye nélkül próbál rámutatni néhány fontos problémára.
1. Fukusima. A Csendes óceán nyugati részét szennyező probléma bármikor világméretű katasztrófává alakulhat.
2. A méhek és lepkék pusztulása. Elsőként a lepkék jelzik, ha baj van, méhek nélkül pedig létezni sem tudnánk. A legújabb kutatások szerint a különböző környezeti hatások együttesen sokkal jelentősebb méhegészségügyi kockázattal járhatnak, mint azt korábban sejtették.
3. Génmódosított élelmiszerek és egészségtelen állatállomány. Az emberek teste nem képes megbirkózni a növekvő számú mesterséges, egészségtelen élelmiszerekkel. A vegyszerekkel telenyomott és GM takarmánnyal etetett állatok pedig számos betegséget, például rákot okozhatnak.
4. A szántóterületek hiánya. Egy négyzetkilométer szántóföld körülbelül 800 embert képes ellátni élelmiszerrel. Jelenleg hozzávetőleg 560 ember jut egy ekkora területre. Ennek a tendenciának számos oka van, de legtöbb esetben az emberi önzésre vezethető vissza.
5. Antibiotikum rezisztens betegségek. Ez komoly probléma, hiszen egy fokozottan fertőzésveszélyes, halálos baktérium hihetetlen pusztítást végezhet az emberiségben. Ez a probléma az állatokat és a növényeket is érinti, mivel a mezőgazdaságot sújtó rezisztens betegségek miatt komoly éhínségek alakulhatnak ki.
6. Vegyszerrel fertőzött vizek. A probléma a csörgedező patakoktól egészen az óceánokig terjed. Tiszta víz nélkül nincs egészség. Az élelmiszerforrások megfertőződése vészes sebességgel történik.
7. Vízhiány. Elég egy pillantást vetni az amerikai délnyugatot érintő szárazságra, hogy lássuk, milyen fontos kérdésről van szó. Az éhínség kialakulásának valószínűsége egyenes arányban áll a vízellátás csökkenésével. A városokban megállhat az élet elegendő víz nélkül.
8. A toxikus, egészségtelen ételek terjedése. Az egészségtelen ételek hatására, legyen szó gyorséttermekről, előre gyártott vacsoráktól vagy egyébről, az emberek egészségi állapota romlik. Gyengébbek, betegesek, sőt még értelmi képességeik romlanak ennek hatására.
9. Szuperbaktériumok. Mostanában az Ebola vírus mutat erősödést. Függetlenül attól, hogy egy mesterségesen módosított variáns, vagy vad Ebola vírus szedi jelenleg áldozatait, a veszély komoly és sajnos az Ebola nincs egyedül.
10. Az emberek egyre gyengébbek és sérülékenyebbek. A megfelelően tápláló élelmiszerek és a testmozgás hiánya tunya, a legkisebb nehézségtől is darabokra hulló embereket eredményezett. A mai átlagemberből nemcsak az edzettség, de az akaraterő is hiányzik ahhoz, hogy szembenézzen a nehézségekkel.
11. Tájidegen, özönfajok honosítása. Szándékosan vagy tudatlanul, de tény, hogy egyre gyakrabban telepítenek, hoznak olyan növényeket vagy állatokat egy adott területre, amivel a hely nem tud megbirkózni. Ilyen például a burmai piton Floridában, ami megtizedelte az ottani állatvilágot, de mondhatnánk számos magyar példát is, mint amilyen a gyalogakác, az átokhínár vagy a pézsmapocok.
12. Az emberek gyógyszerekkel történő mérgezése. A gyógyszerek, az enyhén szólva káros mellékhatások mellett, sok családot juttattak már a csőd szélére.
13. A védőoltások túlzásba vitele. Jelenleg is számos védőoltás hatékonyságával és súlyos mellékhatásával kapcsolatban folyik vita, azonban ezektől függetlenül is feltehetjük a kérdést, hogy miért akarnánk tönkretenni és túlterhelni immunrendszerünket felesleges, olyan betegségekkel szembeni oltásokkal, amelyekkel nagy valószínűséggel soha nem találkozunk életünkben?
14. Problémák a gabonatermelésben. Sok területen a termőföld már nem alkalmas a termelésre, leginkább a túlzott műtrágyahasználat miatt. Az ilyen földeken betegségre hajlamos növények teremnek, amiknek így még több trágyára és növényvédőszerre és több vízre van szüksége az elfogadható termés eléréséhez.
15. Az emberi települések kiterjesztése olyan területekre, amelyeken gyakoriak a katasztrófák. Sok árvíz okozta tragédiát el lehetne kerülni, ha az emberek nem, illetve csak olyan esetben építkeznének ártereken, ha előre terveznek az ilyen esetekre. A terjeszkedés pedig ijesztő ütemben zajlik.
16. A katasztrófák elleni védelem hiánya. [Időkjelei: „Ha az URat tartod oltalmadnak, a Felségest hajlékodnak, nem érhet téged baj, sátradhoz közel sem férhet csapás.” Zsoltárok 91:9-10]
17. Összeomló infrastruktúra. Ez a kérdés nemcsak a rossz állapotban lévő utakat és hidakat érinti, hanem egyre inkább az áramellátásért felelős villamos és atomerőműveket is.
18. A városok túlnépesedése. Ez a probléma egy igazi időzített bomba egy gazdasági összeomlás vagy egyéb széles tömegeket érintő katasztrófa esetén. A nagyvárosok túlélése és ellátása javarészt külső forrásokon alapul. Ezek nélkül működésképtelenek és nemcsak maga a város, de a benne lakók élete is veszélybe kerül. A zsúfoltság emellett növeli az egymás hegyén-hátán élő milliók által tapasztalt stresszt.
19. Az emberek egyre inkább képtelenek alkalmazkodni a kemény változásokhoz. Manapság, amikor valaki hirtelen kénytelen a rászorultsági alapon járó juttatások vagy megszokott kényelem nélkül élni, akár csak néhány napig vagy hétig, gyakran katasztrófa nélkül is a csőd szélére kerül.
20. Megoldások hiánya. A fukusimai helyzethez hasonlóan sok más komoly probléma szorul háttérbe, és az emberek inkább megtanulnak élni velük, akármilyen súlyos kérdésről legyen is szó.
21. Egyre többen hagyatkoznak az állami biztonsági hálókra minden helyzetben és inkább a hatóságoktól várják a megoldást. Olyan intézményekben bíznak, amik egyáltalán nem tekinthetők biztos kapaszkodónak.
22. A pénzügyi felelősségre vonás hiánya. Mivel a nagy átlagot egyre kevésbé érdekli, hogy mi történik, a várható pénzügyi katasztrófák nagyobbat durrannak. A 2008-ashoz hasonló gazdasági összeomlások pedig egyre gyakoribbak, a fantompénznek és kitalált számoknak köszönhetően, amiknek nem sok köze van a valós helyzethez.
23. Az adósság kihasználása. Az Egyesült Államok adóssága exponenciálisan növekszik, míg végül nemcsak infláció és hiperinfláció, hanem végtelen infláció áll be.
24. Több pénz kevesebb kézben. A pénz hatalom és ez a hatalom most kevesebb ember kezében összpontosul, ami azt jelenti, hogy nagyon kevés ember uralkodik több emberen, sokkal nagyobb hatalommal.
25. Elhitetés a fősodrású média és az állam által. Sok a naiv ember, de még többen vannak azok, akik szeretnék hinni, hogy minden rendben van a világgal. Olyan információkkal bombáznak minket folyamatosan, amik jó esetben is csak a felszínes, még gyakrabban azonban kifejezetten téves képet adnak helyzetünk súlyosságáról.
26. A magánélet és magánadatok elleni támadások és állami megfigyelés. Felsorolni is nehéz lenne ennek a problémának a különböző aspektusait. Talán kiemelt említést érdemel az a tény, hogy a legtöbb országban szinte minden és mindenki gyanúsítottá vált valamilyen formában.
27. Az emberek élvezik, hogy mindennel összeköttetésben vannak. Bár sokan panaszkodnak az állami megfigyelések miatt, mégis élvezik, hogy kütyüikkel állandó kapcsolatban lehetnek mindennel és mindenkivel, önként nyitva meg az utat a megfigyelés előtt.
28. Hitelkártyák és a fizikai pénz megszűnése. A készpénznélküli társadalom legfontosabb jellemzője, hogy minden egyes tranzakció és vásárlás rögzítésre kerül, tehát megfigyelhető és nyomonkövethető. Egyetlen vásárlás eredményeként is megjelenhet az ajtónk előtt a helyi Gestapo barátságos képviselője, hogy megtudakolja a vásárlás okát. A hitelkártyák elterjedt használatának köszönhetően a magánemberek által felhalmozott adósságok is drámai mértékben emelkedtek a felelőtlen kisebb vásárlások miatt.
29. Egyre inkább a gépekre és az államra hagyatkozunk, ahelyett, hogy gondolkoznánk. Sokan egy lépést sem tesznek anélkül, hogy ne konzultálnának okostelefonjukkal. Szívesebben veszik, ha mások mondják meg nekik, hogy miként cselekedjenek.
30. A technológiára és kütyükre való teljes hagyatkozás. Az emberek a legalapvetőbb funkciók elvégzésére is képtelenek lassan. A világ nem tud szabadulni a mentális lustaság szorításából.
31. Önzőség, saját vágyak kielégítése, a pillanatért való élet. Példaként megemlíthetjük az idei év legnépszerűbb új kifejezését a „selfie”-t, ami az „önmaga” szó becézése, és telefonnal készített önportrét jelent.
32. A furcsaságok és perverziók imádata. Manapság senkit sem érdekelnek az egykor dicséretesnek számító egészséges értékek. A zeneiparból választott legnépszerűbb példaképek sokat elárulnak erről a problémáról.
33. Öncsonkítás. Az arc különböző pontjain viselt „ékszerek” olyan mértékben terjedtek el, hogy egyesek úgy néznek ki, mintha egy gránát robbant volna fel a közelükben.
34. Az életkedv hiánya, emberi stagnálás. Sok emberből kihalt az akarás, az érdeklődés, és szinte észre sem veszik, mi folyik körülöttük.
35. Politikai korrektség, beolvadás. Lassan semmit sem mondhatunk ki, ami bárki számára sértő lehet. Mindegy mennyi igazságtartalma vagy relevanciája van egy kérdésnek, a lényeg, hogy senkinek az érzéseit ne sértse.
36. Az embereknek nincs beleszólása a döntésekbe. A technológia fejlődésével egyenes arányban csökken az emberek kiküszöbölése. Ez nem csupán munkahelyvesztéseket jelent, hanem azt is, hogy kevesebben vesznek részt a fontos döntések meghozatalában, legyen szó katonai vagy hétköznapi kérdésekről. A status quo összeomlásával ez igazi katasztrófát eredményezhet.
37. Az emberi és védelemhez való jogok felszámolása. Azáltal, hogy az irányítók ráerőltetik a többségre saját elképzeléseiket a civilizáltságról, elveszik az önvédelemhez való jogot. Ez a jelenség az egész világon, nemcsak az Egyesült Államokban tapasztalható. Léteznek olyan helyek, ahol még a saját testünket sem vethetjük be önvédelemből.
38. A mások szenvedése iránti közöny. Egyesek odáig süllyedtek, hogy kifejezetten élvezik mások szenvedésének látványát. A zeneiparban egyre nyíltabban jelenik meg ennek az új barbarizmusnak az ábrázolása.
39. A személyes meggyőződés hiánya. Amerikai példával élve, a jelenlegi kongresszussal a megkérdezettek 90%-a elégedetlen, ugyanakkor a következő választások során mégis megszavazzák ugyanazokat a politikusokat. A legtöbben megrekednek a beszédnél, véleményük nem von tetteket maga után.
40.  A család egységének széthullása, közöny. Mindig is a család volt az emberi társadalom alapvető egysége. Sajnos ez az egység széthullóban van, egyrészt az emberi önzőség, közöny, stb. másrészt a hatalom tudatosan családromboló intézkedéseinek hatására, amelyek eredményeként a család tagjai alig találkoznak és csak ritkán kommunikálnak egymással, a gyerekeket pedig a szülők helyett az iskola és az állam neveli.
41. Menekülés. Érthető módon sokaknak elege lett a világban tapasztalható szörnyűségekből és valódi megoldásokra nem lelve, a kábítószerekhez, hamis fantáziavilágokba, videójátékokba menekülnek.
42. A lelkiismeret halála. Ez az egyik legaggasztóbb emberi probléma. Az emberek a jelek szerint elveszítették azt az istenadta képesességüket, hogy megkülönböztessék a jót a rossztól. Az erkölcs sokkal több annál, mint amit mások helyesnek mondanak. [Időkjelei: „Mert amikor a pogányok, akik nem ismerik a törvényt, természetes eszük szerint cselekszik azt, amit a törvény követel, akkor ezek a törvény nélküliek önmaguknak szabnak törvényt. Ezzel azt bizonyítják, hogy a törvény cselekedete be van írva a szívükbe. Erről lelkiismeretük és egymást vádló vagy éppen védő gondolataik együtt tanúskodnak majd, azon a napon, amelyen megítéli Isten az emberek rejtett gondolatait az én evangéliumom szerint Krisztus Jézus által.” Róma 2:14-16]
43. Boldogtalanság, depresszió, félelem, düh és reménytelenség. Akik nem a menekülést választották kénytelenek naponta szembenézni a világ szörnyűségeivel. A stressz soha nem volt ilyen elterjedt állapot a történelemben. [Időkjelei: „Az emberek megdermednek a félelemtől és annak sejtésétől, ami az egész földre vár, mert az egek tartóerői megrendülnek.” Lukács 21:26]
44. Elmezavar. A kiváltó okoktól függetlenül tény, hogy az elmezavar egyre elterjedtebb a világban.
45. Régi, megalapozott törvények és szabadságjogok aláásása. Az alapvető emberi jogok felszámolása az egész világon folyik és sajnos a legtöbben nemcsak szó nélkül hagyják, hanem kifejezetten kérik, a cserébe ígért békéért és biztonságért.
46. A terror és egyéb tömeges támadások kivitelezése egyre könnyebb. A technológia fejlődése nemcsak a kényelem, de a destruktív támadások kivitelezése szempontjából is előnyös.
47. A nemzetek egyre apróbb nézeteltérések miatt hajlandók háborút indítani. A természetes ivóvízforrások kiapadása mindig is előkelő helyen szerepelt a háborúk kiváltó okainak listáján. Most, hogy ebből a legalapvetőbb forrásból még kevesebb áll rendelkezésre, a kérdés még több feszültséget szül.
48. Egyes vezetők azt gondolják, hogy egy nukleáris háború nemcsak megnyerhető, de az egyetlen opció. A nukleáris háborúk kirobbanása ma még inkább egy hajszálon múlik. Észak-Korea, Kína, Japán, Dél-Korea és számos másik ország úgy tűnik, alig várja, hogy bevethesse atomfegyvereit. Talán úgy érzik, hogy mivel a hagyományos fegyverek terén alulmaradnak, atomfegyverekkel esélyük lehet ellenségeikkel szemben.
49. A vallási gyűlölet erősödése. A vallási meggyőződésen alapuló gyűlölet soha nem látott mértéket öltött napjainkban. Nem igazán kell példát felhoznunk, hiszen nem múlik el úgy nap, hogy ne hallanánk erről a hírekben.
[Időkjelei: A próféciákból arra lehet következtetni, hogy végül az Antikrisztus fogja megoldani ezt a problémát is, hiszen az általa hét évre kötött megállapodást több helyen is Szent Szövetségnek hívja a Biblia (Dániel 11:28, 30). Lehetséges, hogy a nagy világvallások közötti békeszerződés lesz ez a szövetség, ami a közel-keleti konfliktusra is megoldást kínál majd? Keresztényként pedig fontos elgondolkozni Jézus szavain ebben a kérdésben: „Mert ha azokat szeretitek, akik titeket szeretnek, mi a jutalmatok? Nem ugyanezt teszik-e a vámszedők is? És ha csak atyátokfiait köszöntitek, mennyivel tesztek többet másoknál? Nem ugyanezt teszik-e a pogányok is?” Máté 5:46-47]
50. A felkészülés hiánya. Ez egy kijózanító probléma. Manapság az emberek sokkal kevésbé felkészültek egy válság, vagy akár kisebb jellegű bukkanó, átvészelésére, mint mondjuk 1929-ben vagy akár a II. Világháborúban voltak. A katasztrófa pedig jönni fog…
A fenti lista természetesen a teljesség igénye nélkül készült, ami azonban a legfontosabb, hogy mindenki szabadon dönthet a felkészülés vagy a tagadás mellett. Sajnos egyre többen élnek az „itt ilyen nem történhet” hozzáállás szerint vagy gondolják azt, hogy történjék bármi, az állam majd a segítségükre siet.
Tényleg ez a helyzet?
Időkjelei: Talán Pál apostol foglalta össze a legkimerítőbben azokat a tulajdonságokat, amik a fenti jelekhez hasonlóan az utolsó időket jellemzik:
„Azt pedig tudd meg, hogy az utolsó napokban nehéz idők jönnek. Az emberek ugyanis önzők, pénzsóvárak lesznek, dicsekvők, gőgösek, istenkáromlók, szüleikkel szemben engedetlenek, hálátlanok, szentségtelenek; szeretetlenek, kérlelhetetlenek, rágalmazók, mértéktelenek, féktelenek, jóra nem hajlandók, árulók, vakmerők, felfuvalkodottak, akik inkább az élvezeteket szeretik, mint az Istent. Az ilyenek a kegyesség látszatát megőrzik ugyan, de annak az erejét megtagadják.” II. Timóteus 3:1-5

Forrás: shtfplan.com
http://idokjelei.hu/2014/09/50-jel-hogy-az-emberiseg-bajban-van/

Államosít az Európai Unió

Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke épp az imént jelentette be, hogy az EKB elkezd eszközfedezetű értékpapírokat és kötvényeket vásárolni. Draghi szerint erre már októberben sor kerülhet.
Hídfő.net | Mario Draghi
A befektetők már ekezdték levonni a következtetéseket, ami az euró árfolyamát jelentősen kibillentette. Leegyszerűsítve a dolgot: az Európai Unió tagállamainak befizetéseiből az EKB az Európai Unió tagállamainak részvényeit kezdi el majd felvásárolni. Az Európai Stabilitási Mechanizmuson keresztül Brüsszel bármikor, bármekkora összeg befizetésére kötelezheti a tagállamokat. Mivel az EKB részvényvásárlásának engedélyezéséről döntés született, innentől már csak apróbb módosítások kérdése, hogy az EKB további forrásokat is részvényvásárlásra fordíthasson "bizonyos helyzetekben".
Mindez abba az irányba mutat, hogy az Európai Egyesült Államok felépítése elbukott a tagállamok részéről mutatkozó politikai akadályokban, és ugyanezt októbertől gazdasági alapon készülnek folytatni. Ha az EKB felvásárolja egy vállalat részvényeit, az de facto "európai állami" tulajdonba kerül. Ugyan az Európai Unió nem állam, a radikális atlantisták célja, hogy hivatalosan az Amerikai Egyesült Államokhoz hasonlatos föderális állammá váljon, ehhez pedig a tagállamok függetlenségének teljes felszámolását kell elérniük. Brüsszel tehát úgy kívánja áthidalni a tagállamok politikai ellenállását, hogy az EKB-n keresztül szép sorban - évek, akár évtizedek alatt - felvásárolja a tagállamok stratégiai fontosságú vállalatainak részvényeit. Az európai részvények brüsszeli tulajdonba kerülésekor pedig a tagállamoknak sem sok mozgástere marad az ellenállásra. A tagállamok kezében lévő gazdasági erő híján a tagállamok függetlenségét hivatalosan is felszámolhatják.
Mit is mondhatna a kormány, ha az EKB tulajdonában van - példának okáért - az ország összes gáz- és olajvállalata, az áramszolgáltatók, a bankok részvényei, vagy éppen a gyógyszeripari vállalatok és nagyobb mezőgazdasági érdekeltségek részvényei? Mario Draghi éppen azt jelentette be, hogy felhatalmazást adnak az Európai Központi Banknak az EU tagállamok felvásárlására, gazdasági tulajdonlására.


http://www.hidfo.net/2014/09/04/allamosit-az-europai-unio

Kezdetét vette Mariupol ostroma, aminek hirére Valcman ijedtében tűzszünetet rikkantott

A népfelkelők aktiv katonai hadműveletet inditottak a város elfoglalásáért. A miliciák által meginditott támadást követően nem sokkal a Mariupolban rekedt valcmanista rablóhorda egy csoportja, páncélosok fedezete mellett kitörést kisérelt meg északnyugati irányba. Csakhogy ezt a kitörési lehetőséget a népköztársaságiak kinálták fel – amit a latrok igénybe is vettek. Bele is rohantak egy jól előkészitett csapdába. Számukra véget is ért az újoroszországi szafari.

Mariupol ostromának kezdetéről hirt kapva Nyalókakirály gyorsan tűzszünetet jelentett be. Maradék – Ukrajna és Kijev korlátlan ura a Megbizó vendégeként – a NATO walesi csúcstalálkozójának diszpintyeként – prüttyögi a latorszövetség füleinek tetsző hűségdallamot.

Az általa bejelentett donbasszi fegyvernyugvás holnap délután – magyar idő szerint – egy órakor venné kezdetét.

Érdekes fejlemények elé nézünk!

http://balrad.wordpress.com/2014/09/04/kezdetet-vette-mariupol-ostroma-aminek-hirere-valcman-ijedteben-tuzszunetet-rikkantott/




Már megint új hadügyére van Nyalókakirálynak.

A hazug és álnok Heletej helyett (aki igért Urának és parancsolójának szevasztopoli győzelmi parádét, OSZT’ MÉG AZ ESKÜJÉT SEM IRTA ALÁ!) Nyalókakirály óhajára Ivan Rusznyak megbizott hadügyérként fogjlalja el ezt a roppantul ingatag bársonyszéket.

Fél év alatt három hadfi az ukrán hadügyminisztérium élén, alighanem világcsúcs.  Valcman – alig két hónappal ezelőtti trónra lépése óta – már a harmadik Vezért kezdi fogyasztani.

Heletej sorsáról semmi hir. Lehet hogy a Rusznyak kinevezését ma jóváhagyó Verhovnaja Rada megfogadta Lavrov orosz külügyminiszter tanácsát, és elmeszakértők gondjaira bizta az orosz atomtámadást vizionáló, zaklatott idegzetű Vezért?


http://balrad.wordpress.com/2014/09/04/mar-megint-uj-hadugyere-van-nyalokakiralynak/

Tokió kormányzója: Japán amerikai nyomásra fogadta el a szankciókat

Yoichi Masuzoe, Tokió kormányzója bejelentette, hogy Japán kizárólag amiatt fogadta el az oroszellenes szankciókat, mert az ország függ az Egyesült Államoktól védelmi kérdésekben, és diplomáciai nyomásnak voltak kitéve.
Hídfő.net | Yoichi Masuzoe
Japán júliusban fogadta el az oroszellenes szankciókat. A kormányzó elmondása szerint ellenkező esetben az Egyesült Államok "megvonta volna azt a katonai segítségnyújtást, amire a Kína és Észak-Korea jelentette fenyegetés miatt szükség van".
"Az ország nemzetbiztonsági szempontból veszélyes helyzetben van, jelentősen függünk az amerikai védelmi ipartól. Szeretnénk, ha az orosz emberek megértenék, hogy a Japán kormány kényszerpályán van, nem volt más út, mint elfogadni az amerikai szankciókat." Ugyanakkor azt is hozzátette, "mindent meg fogunk tenni, hogy javítsuk a kétoldalú kapcsolatokat Oroszországgal".
Masuzoe elmondása szerint ezt amiatt tehette meg a kormány, mert a japánok számára széles körben nem ismert az ukrán helyzet és a Krím félsziget történelmi háttere, emiatt belpolitikai kockázat nélkül teljesíthették az amerikaiak követelését.


http://www.hidfo.net/2014/09/04/tokio-kormanyzoja-japan-amerikai-nyomasra-fogadta-el-szankciokat

A Google is kémkedhetett a kijevi rezsimnek

Jevgenyij Fjodorjov, az Egyesült Oroszország párt képviselője megvádolta a Google-t, hogy nyíltan anti-orosz pozíciót vett fel. A Google ugyanis aláírt egy együttműködési megállapodást az ukrán titkosszolgálattal (SBU). Fjodorjov meglátása szeint továbbá egyértelmű, hogy a Google a Majdan-téren történt események kapcsán fontos technológiai résztvevő volt, hiszen a segítsége nélkül a Majdan-téren történt eseményeket nehezebben lehetett volna koordinálni interneten. Fjodorjov továbbá azt is nyílt politikai állásfoglalásnak tartja, hogy a Google a kereső főoldalán a betűket többször az ukrán zászló színeire "festette".
Hídfő.net | A Google is kémkedhetett a kijevi rezsimnek
Fjodorjov indítványát támogatta Mihail Deljagin, a Globalizációs Problémákért Felelős Intézet feje is. Deljagin szerint a Google nyíltan belefolyik a politikába a tevékenységével, és az ukrán nacionalistákkal szimpatizál. Deljagin rémutatott, hogy "Mindenki tudja, hogy a Google-t Sergej Brin alapította. Azonban a Google fő részvényese az a Monsato, aki a világot el akarja árasztani a génmódosított élelmiszerekkel. Az érdekesség, hogy a Monsanto kezében van az Academi privát katonai cég, akiket úgy is ismerünk, hogy Blackwater. Az Academi jelenleg nyíltan az ukrán nácik oldalán harcol."
Ne felejtsük el, hogy a Google-ről nemrég derült ki, hogy szándékosan ún. backdoor-okat épített bele az alkalmazásaiba és a levelezésébe, hogy az NSA valós időben tudjon internetes lehallgatást végezni a Google rendszerein keresztül.

http://www.hidfo.net/2014/09/04/google-kemkedhetett-kijevi-rezsimnek

Fronthirek Újoroszországból

Donyeck – környékén most a mindenki lövöldöz mindenfelé látszólagos összevisszasága jellemző. A donbasszi főváros repülőterén tegnap este még mindig felfedeztek a népköztársasági erők egy latorkülönitményt. Egész éjszaka, de még ma délelőtt is a milicia tüzérsége ostromolja – zömmel aknavetőkkel ezt az izolált banditacsoportot.
Ugyanakkor Nyalókakirály latortüzérségének város környéki maradványai Donyecket lövik, őket pedig a népfelkelők tüzérsége ágyúzza.

New Year's Bang Gorlovkát is egyre hevesebbel lövi a zsoldoshorda tüzérsége. A térségben komoly tüzérségi párbaj alakult ki. Makejevka és Jenakijevo éjszakája sem volt nyugodt Nyalókakirály tüzérségétől, azok viszont a népfelkelők tüzérsége által vannak zaklatva.
Bergunszkij Razvegy, Georgijevka, Lutugino és Siskovo térségében a visszavonuló kijevi erők újabb súlyos veszteségeket szenvedtek ma délelőtt.

löveg

Mariupol környékén viszont szinte mozdulatlanságba dermedt minden. Ami a katonai tevékenységet illeti. Újdonság, hogy egyre több városlakó tud kimenekülni a valcmanista horda által megszállt Mariupolból, a nem kiépitett utakon át. Úgy tűnik, hogy a városban körbezárt latroknak nincs kellő erejük minden ösvény és csapás őrzésére, és ezt a helybeliek fölismerve – kihasználják.

Az viszont messziről is jól látható, hogy hatalmas erőfeszitéseket tesznek útmenti erőditmények létrehozásáért.


http://balrad.wordpress.com/2014/09/04/fronthirek-ujoroszorszagbol/

Annak ellenére, hogy az USA szankciót vezetett be Oroszország ellen -ennek egyik pontja volt a AK karabélyok behozatalának betiltása Oroszországból- az AK továbbra is kiváló keresletnek örvend az Egyesült Államokban.

Először azért, mert a tiltás életbe lépésekor a vásárlók azonnal felvásárolták a raktáron lévő készleteket, mondván, nem lesz több. Csakhogy a kereskedőkön nem lehet ilyen egyszerűen kifogni, Kanadán keresztül özönlenek az AK karabély különböző típusai az Egyesült Államokba. A szankció életbe lépése óta a Kalasnyikov 150.000 darab polgári fegyvert értékesített a világban, és ebből a legtöbbet az USA ban. Olyannyira sikeres a gyár, hogy egyes típusokra hónapokat kell várni. A sláger a Kalasnyikov Sajga sörétese, amelyet egyre nagyobb darabszámban vásárolnak meg az amerikai rendőrök is saját használatra.
Hídfő.net | Saiga 12
A civil szférában is ez számít most a félautomata sörétesek etalonjának. A Saiga 12 rendkívül közkedvelt lett a sportolók körében is megbízható és egyszerű működése miatt, emellett kiváló ergonómiával rendelkezik, ami miatt stabilan és pontosan használható.
Hídfő.net | Saiga 12
A Kalasnyikov emellett a világpiacon is növelte eladását, köszönhetően a sokoldalú fejlesztéseknek, és a polgári célra gyártott fegyvereknek. Tavalyhoz képest 40 százalékkal nőtt a gyár termelése amiatt, hogy 27 újabb országban jelent meg a boltok polcain az AK.

http://www.hidfo.net/2014/09/04/aratott-az-ak-az-amerikai-piacon

Libéria: megszökött egy ebola-fertőzött a karanténból

Az eset Monroviában történt, az Elwa kórházban, ami tele van ebola fertőzöttekkel. A szökés után a páciens a nyakában még a pozitív tesztet jelző bilétával a Paynesvilleben található központi piac fele vette az irányt, ami zsúfolásig volt tele emberekkel. A videó a páciens elfogását mutatja be.
Ez már az ötödik szökéses eset az Elwa kórházból, a legutolsó 2014. augusztus 18-án történt, amikor 17 ebola-fertőzött szökött meg a karanténból. Őket később elfogták.
A nyugat-afrikai ebola járványban eddig 1400 ember halt meg. A Doktorok Határok Nélkül szervezet egyik szóvívője szerint "...az elmúlt hat hónap komoly tapasztalatokkal szolgált. Meglátásunk szerint nem tudják hosszútávon kordában tartani a járványt. Emlékeztetem önöket, hogy legutóbb is kórház helyett már krematóriumot kellett építeniük a biztonságos hamvasztásért. A vakcinakísérletek finanszírozása szükséges és kiemelt, de a járvány kordában tartása is az lenne."
Hídfő.net | Libéria: megszökött egy ebola-fertőzött a karanténból


http://www.hidfo.net/2014/09/04/liberia-megszokott-egy-ebola-fertozott-karantenbol

Persze csak ha Allah is úgy akarja!

“Trónfosztással” és az egész kaukázusi térség felszabadításával fenyegette meg Vlagyimir Putyin orosz elnököt az Iszlám Állam (IÁ) azon a videófelvételen, amelyet a terrorista szervezet szerdán tett fel a YouTube-ra.

A videoportálon látható felvételen egy harci gép látható, amelyet állítólag az orosz elnök küldött Bassár el-Aszad szíriai elnöknek, és amely az iszlamisták birtokába került. Az egyik dzsihadista a gép szárnyán állva hangosan fenyegeti Putyint.
“Ez az üzenet neked szól, Vlagyimir Putyin, ezt a gépet, amit Bassárnak küldtél, visszaküldjük neked, ha Isten is úgy akarja” – mondja a terrorista. Fenyegetését így folytatja: “És felszabadítjuk majd Csecsenföldet és az egész Kaukázust, ha Isten is úgy akarja. A trónod inog, és le is lesz döntve, amikor elérkezünk hozzád”.
Az orosz főügyészség szerdán elrendelte, hogy korlátozzák az említett videóhoz való hozzáférést. Bűnügyi vizsgálatot is indított terrorcselekményre való bujtogatásért, valamint az Oroszország területi épsége elleni nyilvános fenyegetésért.
(HVG)

Totális káosz, kilátástalanság és menekülés a “zónából” – jellemzi az utóbbi napokban Nyalókakirály seregeit Donbasszban.

“Nincs utánpótlás, nincs kommunikációs összeköttetés, nincsenek parancsok. Csak gránáteső, amit a partizánok zúditanak a nyakunkba. Tartsunk ki! – ez volt az utolsó, három nappal ezelőtti parancs! Az utóbbi három napban az egységek parancsnoki – vezetési pontjai a vezénylő parancsnokokkal együtt fölszivódtak! Hová lettek? – senki nem tudja. Általános a vélemény, hogy megszöktek! Itt hagyták a parancsnokok az egységeiket. Becslésem szerint a bekeritett csapataink – itt – az utóbbi 24 órában legkevesebb száz embert veszitettek. Hát mi akkor mire várjunk? Miért tartsunk ki? Hát itt vagyun! Megadjuk magunkat” – nyilatkozott ma reggel egy valcmanista százados, aki százötvennégy elcsigázott, kiéhezett, szédelgő “önkéntes” élén bejelentkezett egy népfelkelő blokkposztnál Donyecktől délre.

Ennek a százötvenöt zsoldosnak szerencsésen véget ért ez a donbasszi “büntető kaland”.

sir

Nem úgy, mint annak a háromszáz zsitomiri nemzeti gárdistának, akiket tegnap katonai tiszteletadás mellett temettek el. Már “Szgyelano v Ukrajinye” koporsókban, hiszen az EU tizezer “segélykoporsója” már réges – régen elfogyott! Új szállitmány pedig azóta sem jött!

http://balrad.wordpress.com/2014/09/04/a-valcmani-ilyen-olyan-tervek-vege/