2015. október 11., vasárnap

Francia diplomata: “A világháború elmarad, mindenki nyugodjon meg”

Újabb világháború kirobbanásától tartanak világszerte, mióta megkezdődött az orosz beavatkozás Szíriában, és egyre nagyobb a kockázata annak, hogy az országban két nagyhatalom fegyveres erői közvetlen összeütközésbe kerüljenek. Egy francia diplomata szerint azonban a látszat félrevezető, és ma már nem adottak egy világháború kirobbanásának feltételei.
Eric Danon francia diplomata és politikai elemző szerint, bár a világban egyre több lokális konfliktus alakul ki, melyek kiterjedt háborúhoz vezethetnének, ez nem jelenti azt, hogy az országok többsége készen állna újabb háborúkat kezdeni. A diplomata a Le Point francia napilapnak adott interjú során kifejtette, hogy ma a globális politikában már nincsenek jelen ugyanazok a tényezők, melyek a két világháború kirobbanását lehetővé tették. A diplomata felszólította a világ politikai gondolkodóit, hogy kerüljék el az elmúlt korszakok kliséinek használatát, melyek csak “aggodalmat okoznak”, de valós alapjuk ma már nincs; szerinte ugyanis ma már nem adottak azok a feltételek, melyek szükségesek lennének egy újabb világháború kirobbanásához, de eközben számos gátló tényező is jelen van, ami még valószínűtlenebbé teszi a totális háború forgatókönyvét.
A diplomata szerint a két világháború és a jelenlegi nemzetközi helyzet közt alapvető különbség, hogy ma nincs jelen egy olyan szuperhatalom, ami egy másik szuperhatalom ellen közvetlen katonai beavatkozást kezdene. A nagyhatalmak összeütközése indirekt módon és lokális szinten zajlik; az érdekszférák újraosztása van folyamatban, de eközben még a fokozódó háborús retorika ellenére sem hallani olyat, hogy Barack Obama Oroszország, Kína vagy India lerohanásával fenyegetőzne – ellentétben a második világháborúval, ami egy olyan nemzetközi környezetben robbant ki, melyben a német vezetés határozott területi igényeket jelentett be, nyíltan beszélt a Szovjetunió lerohanásáról. Danon szerint a fenti helyzet nem hasonlítható össze a mai ellenséges retorikával, ehelyett az sokkal inkább a hidegháborús környezettel hozható közös nevezőre, ami az érdekszférák újraelosztása köré szerveződött, de a kölcsönös megsemmisítés lehetősége kizárta a nagyhatalmak anyaországai közti közvetlen összeütközést. Ugyanakkor tény, hogy a világnak ma jóval nagyobb katasztrófákat okozhat az érdekszférák újraosztása, mint a hidegháború idején.
A diplomata kifejtette, hogy a szíriai orosz beavatkozás következményeit a sajtó túldimenzionálja. Az ugyanis egyértelmű, hogy a két nagyhatalom ellentétes érdekeket képvisel, emiatt az “Iszlám Állam elleni” légicsapásokat nem fogják összehangolni. Egy olyan forgatókönyv azonban elképzelhetőbb, hogy a két nagyhatalom közvetlen összeütközés nélkül, de egy adott országban a másik nagyhatalom proxy-szervezeteire mér csapást. Oroszország felszámolja a kormány ellen fegyveres harcot folytató csoportokat, míg az Egyesült Államok a kormányerők ellen léphet fel. A szakértő ugyanakkor kijelentette; annak minimális esélye sincs, hogy a szíriai konfliktus esetén a két ország légierőinek összeütközése a két nagyhatalom közti közvetlen háborúhoz vezetne. A diplomata szerint annak nagyobb a valószínűsége, hogy az amerikaiak – miután egyértelművé vált, hogy a térség egészét nem sikerült destabilizálni – a fennálló hatalmi rend mögé próbálnak beállni, és “megállapodásra jutnak” a szíriai államfőt támogató lokális hatalmi elittel.

http://hidfo.ru/2015/10/francia-diplomata-a-vilaghaboru-elmarad-mindenki-nyugodjon-meg/

Latorsors Szíriában

Szíriában unalommentesen telt a kormányellenes terroristák tegnapi napja, de a hírek szerint a mára virradó éjszakájuk is. Sűrűsödnek körülöttük az események, és ennek nem igazán örülnek.
Véget ért számukra a “kegyelmi időszak”! Azok a “régi szép idők”, amikor hordáik civileket terelgettek össze forgalmas helyeken, hogy látványos lefejezésekkel, elevenen elégetésekkel, keresztrefeszítésekkel, csonkolgatásokkal múlathatták az idejüket. Más elfoglaltság adódik számukra az utóbbi időkben. Allah hívó szavát kéne valahogy kijátszaniuk.
Egyre kevesebb hóhérnak és “mérsékelt” terroristának sikerül a kitérés. A szír hadsereg rettenetes patkányirtásba kezdett az utóbbi néhány napban. Már az eddig biztonságosnak tartott nagyvárosi fészkeiket támadják, és pusztítják százszám a rettegő férgeket.

Amint az az alábbi videon jól látható, az orosz-szír “légi vegyespáros” elég gyorsan reagál a gyanús földi rajcsúrozásra, és  fölöttébb pontosan.
Az orosz hadügy hivatalos televíziós csatornája a “Zvezda Tv” mai hírében cáfolja az angliai újság, a “Daily Star Sunday” tegnapi hírét, miszerint az Irakban tartózkodó NATO-latorlégierő az orosz repülőgépek megtámadására kapott parancsot. A “Zvezda Tv”-nek nyilatkozó hírforrás szerint inkább azt az ukázt kapták, hogy kerüljék el nagy ívben azt a légteret, ahol felbukkanhatnak orosz harci repülők.
http://www.balrad.com/2015/10/11/latorsors-sziriaban-2/

Törökország forrong

meré
A tegnap délelőtti ankarai kettős robbantásos merényletben eddig 95 személy vesztette életét, a sebesültek száma 250 körül van, de huszonnyolcnak az állapota ktitikus.
A mészárlás hírére Isztambulbun több tízezer ember vonult az utcákra azt hangoztatva, hogy a Recep Tayyip Erdogan iszlamista-konzervatív elnök és az általa vezetett Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) a felelős a vérengzésért. Ezzel szemben viszont a török hatóságok szerint az IÁ-öngyilkos terroristái robbantottak.
Selami Altinok belügyminiszter az állam, a demokrácia és a török nép ellen irányuló támadásnak minősítette a kettős robbantást. Leszögezte, hogy a biztonsági erők részéről nem volt “hanyagság”, nem ez vezetett Törökország közelmúltbeli történelmének legvéresebb merényletéhez.
vf
Az isztambuli tüntetés idején jelentős rendőri erőt mozgósítottak, de nem történt incidens. Hasonló tüntetéseket szerveztek a többségében kurdok lakta délkeleti városban, Diyarbakirban, ott viszont a tiltakozók összecsaptak a rendfenntartókkal, akik könnygázt vettek be.
Az AFP a Dogan hírügynökségre hivatkozva tiltakozó menetekről adott hírt Izmírból, Batmanból, Urfából és Vanból.

http://www.balrad.com/2015/10/11/torokorszag-forrong/

Súlyos valcmanista tűzszünetsértés Donbasszban

Donbassz viszonylag nyugalmas hetei után tegnap “borítottak” Valcman latorjai. A tűzszüneti megállapodást két súlyos provokációval sértették meg.
Peszki környékéről egy 120 mm-es aknavetőből kilőtt latoraknagránát találta telibe a donyecki repülőtérrel szomszédos “Kijev” kerület agyik kilencemeletes lakótömbjét tegnap. Egy lakó belehalt Valcman pribékjeinek terrorjába, néhy megsebesült.

A Jaszinovataja-járásban fekvő Vjeszeloje falura is tüzet nyitottak a kijevi junta bűnbandái. Itt 82mm-es aknavetőt használtak Nyalókakirály pribékjei. A támadásban egy DNR katona azonnal elesett, egy másik súlyosan megsebesült.
Néhány helyzetelemző már a minszki megállapodás-tűzszünet-rohamléptekkel közelgő összeomlását látja ezekben a provokációkban.
Némi igazságuk lehet is, hiszen a kijevi martalóchad a tűzvonalból kivont tankokat-hírszerzői jelentések szerint-BM-21-es “Grad” vetőgépekkel pótolta. Márpedig még mindig tartja magát a mondás: “ha a színpadon föltűnik egy puska, az előbb-utóbb el fog sülni”!


http://www.balrad.com/2015/10/11/sulyos-valcmanista-tuzszunetsertes-donbasszban/