Miközben az Egyesült Államok elnöke elavult katonai gépezetnek tartja a NATO-t, az európai lakosság egy tekintélyes része továbbra is úgy gondolja, hogy Európának szüksége van a NATO védelmére.
Az Ifop francia közvélemény-kutató cég által végzett felmérés során azt a kérdést tették fel az embereknek: „Képes-e az Európai Unió megvédeni magát a külső fenyegetésekkel szemben, vagy az USA és NATO segítségére van szüksége saját maga megvédéshez?”
Az európai válaszadók több mint fele gondolja úgy, hogy az USA meg kell védje Európát, de eközben az amerikai válaszadóknak csak 48%-a adta ezt a választ.
A legnagyobb többségben Németországban, Olaszországban és Lengyelországban volt az a vélemény, miszerint az USA és a NATO meg kell védje Európát. Németországban a válaszadók 63%-a, Olaszországban és Lengyelországban pedig 65%-a gondolja úgy, hogy Európa nem képes önerőből megvédeni magát.
A bizonytalan válaszadókon felül azonban csak meglehetősen kevesen gondolták úgy, hogy az EU önerőből is képes megvédeni saját magát. Franciaországban a válaszadók 30%-a, Spanyolországban 33%-a mondta azt, hogy az Európai Unió számára nem szükséges semmilyen külső segítség a védelemhez.
A kutatás során kiderült, hogy az elgondolást, miszerint Európa önerőből legyen képes megvédeni saját magát, főként a fiatalabb (18-50) válaszadók támogatják, az idősebbek szerint pedig az EU továbbra is az amerikai katonai erőre kellene támaszkodjon. Az önerőből történő védelmet főként a magasabb képzettséggel rendelkezők támogatják (kivéve Lengyelországban).
Az Ifop Franciaország egyik legrégebbi közvélemény-kutató cége. A felmérést 2016. október 22. és 26. közt végezték, 7043 ember megkérdezésével a kor, nem, és lakhely szempontjából reprezentatív mintán.

http://www.hidfo.ru/2017/01/az-europai-unio-nem-tudja-garantalni-sajat-biztonsagat/