2017. szeptember 17., vasárnap

A hot spot bezárását kérte Lampedusa polgármestere

A Lampedusán működő regisztrációs központ (hot spot) bezárását kérte az olasz belügyminisztériumtól Salvatore Martello, a dél-olaszországi sziget polgármestere arra hivatkozva, hogy a migránsok veszélyeztetik a közbiztonságot – jelentette az olasz sajtó vasárnap.
A szigetet június óta vezető Salvatore Martello hétvégén tartott első sajtótájékoztatóján a Lampedusán található regisztrációs központ bezárását sürgette. A polgármester kijelentette: a hot spot “semmire nem jó”, csak Lampedusát veszélyezteti.
Salvatore Martello elmondta, hogy a központban jelenleg 180 tunéziai tartózkodik, aki szabadon elhagyhatja a tábort. “Bűnöznek, lopnak, a presszókba járnak berúgni, az utcán a nőket molesztálják” – mondta a mintegy 6 ezer lakosú sziget polgármestere.
Lampedusára a nyolcvanas évek végétől érkeznek migránsok Észak-Afrikából. A szigeten működő bevándorlóközpontot 2015-ben regisztrációs központtá alakítottak át. Volt időszak, amikor tízezren is tartózkodtak a táborban, jóval meghaladva a helyi lakosok számát. A táborban gyakori volt a tüntetés, gyújtogatás, ezért többször is kiürítették, Olaszország más részeire szállítva innen a migránsokat.
Ferenc pápa első látogatása Lampedusára vezetett 2013 júniusában. A sziget korábbi polgármestere, Giusi Nicolini idén UNESCO-békedíjat kapott a migránsok befogadásáért. Nicolini úgy kommentálta utódja szavait, hogy Salvatore Martello “terrorizmust szít”.
A korábbi polgármester szerint Lampedusán csak egy lopási eset történt, és a sziget közbiztonsága nem veszélyes, ezt bizonyítja, hogy tele van turistákkal. Giusi Nicolini elismerte azonban, hogy Tunéziából folyamatosan érkeznek migránsok, akik gazdasági bevándorlóknak számítanak, ezért vissza kell toloncolni őket, ez azonban az olasz hatóságok késedelme miatt lassan történik.

MTI

Német sajtó: összhangban lenne az európai normákkal a magyar állami vagyon lefoglalása

Napokkal azután, hogy az európai sajtó Angela Merkel “Magyarország elleni háborújáról” írt, a Die Zeit német lap arról értekezik, hogy le kellene foglalni magyar állami vagyontárgyakat, ha Magyarország nem engedi a migránsok kényszerbetelepítését.
“Az Európai Unió területén a magyar államhoz tartozó földterületeket és ingatlanokat is le lehetne foglalni és el lehetne adni” abban az esetben, ha Magyarország nem fogadja el az Európai Bíróság döntését és nem hajlandó azonnal megkezdeni a migránsok betelepítését – áll a Die Welt beszámolójában.
A Die Zeit német lap szakértőkre hivatkozva szintén azt írja, hogy
a magyar állami vagyon lefoglalása teljes mértékben összhangban lenne az európai normákkal.
148apponyi_albert_530.jpg
A beszámoló szerint, bár korábban soha nem volt példa ehhez hasonló intézkedésre, az Európai Uniónak nem lesz más választása, ha Magyarország elutasítja az Európai Bíróság döntését és nem akar részt venni a kötelező elosztási kvóta programjában.
A lap által hivatkozott szakértő kifejtette, hogy amennyiben Magyarország nem kezdi meg a betelepítést, az Európai Unió bírságokat szabhat ki. Ebben az esetben felmerül annak lehetősége, hogy a magyar kormány nem akarja kifizetni a bírságot sem – erre válaszként az Európai Unió megkezdené az EU területén lévő magyar állami tulajdon lefoglalását.

http://www.hidfo.ru/2017/09/nemet-sajto-osszhangban-lenne-az-europai-normakkal-a-magyar-allami-vagyon-lefoglalasa/