2014. augusztus 9., szombat

A szankciók magyar hatásai

Folyik a szankció-háború; Lengyelország már üvölt, éppúgy mint Hollandia, de már Görögország is csatlakozik lassan a kórushoz. A nyugat úgy képzelte, hogy pár semmitmondó szankció, és Moszkva összerogy. Csakhogy a nyugat van kiszolgáltatva az oroszoknak és nem fordítva. Miért is? Legfőképpen azért, mert a nyugat rá van kényszerülve az orosz nyersanyagokra és energiaforrásokra, másrészről azért, mert a nyugaton hatalmas túltermelés folyik - főleg ipari, de mezőgazdasági is - és ezt a sok terméket valahol el kellene adni.
A szankcióháború nagy vesztese most már egyértelmű, hogy Európa lesz. Az EU-nak van még pár hete eldönteni, hogy minden áron ragaszkodni akar Washington diktátumához, vagy végre a sarkára áll, és azt mondja: "na ebből elég, mert ez már a bőrünkre megy, az USA méltóztasson a saját bőrével játszadozni". Érdekes, hogy már mindenki megszólalt az ügyben, és a sajtó már mindenkiről közölt valami hírt. A lengyelekről, hollandokról, görögökről, sőt németekről és franciákról is, de hatalmas a csend a hazai vonatkozásokban. Először úgy gondoltuk, talán azért, mert Orbán annyira öntelt és saját elképzelései szerint tévedhetetlen, hogy képtelen beismerni, hogy ezt bizony nagyon elcseszték. De van itt egy másik nagyon érdekes szál.
Előbb azonban térjünk csak vissza egy pillanatra arra, amiről senki nem beszél; a hazai vonatkozások - márpedig minket nagyon is közvetlenül érintenek ezek a szankciók. Két okból; az egyik, hogy a Fidesz az orosz piacra alapozva hatalmas föld felvásárlásokba kezdett, és szintén hatalmas területeket játszott át saját földesurai számára. Márpedig ezek a földek nem a franciáknak (akik szintén túltermelésben vannak) és nem is a fizetésképtelen afrikai országoknak termelnek, hanem a Fidesz eljátszott keleti nyitása miatt éppen Oroszországba növelnék az exportot. Márpedig innen éppenséggel egy szem kukoricát vagy búzát nem fognak oda eladni. A magyar húst felvásárló cégek semmiféle húst nem vesznek át. Sem marhát, sem disznót. A gazdák pedig felháborodtak, hogy sem átvétel nincs, de le sem vághatják az állatokat. Megkerestünk egy marhatartó gazdálkodót ez ügyben és láss csodát, valóban nem veszik át az állatokat. Saját elmondása szerint 5 leadandó marhája van. Le sem vághatja, nem kapott rá engedélyt, fel sem vásárolják, hát kénytelen tartani. Etetnie kell a semmiért. Márpedig lassan vége a nyárnak és akkor már a takarmány fog fogyni. Ennek pedig súlyos következményei lesznek, ha nagyon rövid időn belül nem változik meg a szankciókérdés. Legelőször az, hogy az eladhatatlan gabonafélék és takarmánynövények ára a mélybe fog zuhanni az eszméletlen túlkínálat miatt. Aztán - mivel jövőre senki sem fog ültetni, vagy csak keveset, mondván "eladhatatlan" - a csillagokig ugranak majd az árak. Ugyanez várható a húspiacon is. Most több száz forintos áresésre lehet számolni a háznál levágott és kimért húsoknál, aztán jövőre a csillagos ég lesz a határ, mert negyedannyit sem fognak tartani.
Érdekes módon már megint működik a Fidesz brutális elnyomó propaganda gépezete. Sem TV sem rádió, semmiféle média meg nem szólalhat ezekről a készülő nagy bajokról. Vagy valóban Orbán annyira beképzelt és öntelt, hogy bármit megtenne, csak be ne kelljen ismerni, hogy elcseszték az egész keleti nyitásos dolgot, vagy pedig kivárásra törekszenek. Mégpedig arra várnak, hogy mit fog tenni Németország rövid időn belül. Van egy érdekes folyamat, amely arra enged következtetni, hogy Németország - szinte egyedül, némileg francia segédlettel - szembe kezd helyezkedni Washington rémuralmával, és bizony kezdi hallatni a hangját. Nem ugrik és táncol az amerikai füttyszóra olyan nagy hévvel mint pár éve. Amiatt, mert amint Moszkva letiltja a német ipari termékek importját is, olyan gazdasági mélyrepülés jön, amilyen talán utoljára 1929-ben volt. Annak pedig jól tudjuk, mi lett a következménye.
Orbán pedig vár, hogy merre fordul a németek hajója. Mert ennek a hajónak most éppen ő lett a hullámtörője. Mirajtunk tesztelik, meddig lehet elmenni a nyugattal szemben, mik a határok. Márpedig a németek azokig a határokig fognak elmenni. Orbánék tanácstalanok, ezért oly nagy a csend. Most a kenyéradó gazdáikra lesnek, mit is kell tenni.
Csakhogy a várakozás nem minden esetben jó. Mi van, ha történetesen Merkel ugyanilyen tanácstalan? Vagy éppen áttételesen, de "pisztolyt tartanak a fejéhez". Akkor várunk, amíg el nem süllyed a mi hajónk?
Kemény Gábor

Mennyire humánus valójában a szabadkőműves csúcs?

Ma azzal a kérdéssel foglalkozunk, hogy mennyire humánus valójában a szabadkőműves-csúcs? Albert Pike, az egyik legmagasabb rangú ...


Obama: Amerika számára önmaga jelenti a legnagyobb fenyegetést

“Igen érdekes látni; hogyan ismeri fel Amerika politikájának kudarcát, s hogyan próbál szépíteni, s elhárítani magukról, magáról a felelősséget.

Persze szavait mindig fenntartással kell fogadnunk, – mert minden mondatának kettős, olykor többes értelme van, – vetít vakol és pacsmagol, – magyarázza a magyarázhatatlant a népének; Amerika bel- és külpolitikájának totális csődjét…”

nytoAmerika számára önmaga jelenti a legnagyobb fenyegetést – jelentette ki Barack Obama a The New York Times online kiadásában helyi idő szerint péntek este megjelent interjújában.
“Olyan sok dolog van, ami számunkra, mint ország számára jó irányba halad – az új energiaforrásoktól kezdve az innováción át a gazdaság növekedéséig – de sohasem fogjuk kihasználni a teljes potenciálunkat, ha a két pártunk nem teszi magává azt a szemléletmódot, amit a síitáktól, a szunnitáktól és a kurdoktól vagy az izraeliektől és a palesztinoktól elvárunk: nincs vesztes és győztes és együtt kell működni” – mondta az elnök.
Szavai szerint az amerikai politika “működésképtelen” és annak szereplőinek okulniuk kellene a Közel-Kelet “szörnyű megosztottságaiból”, amelyek arra figyelmeztetnek, hogy a társadalmak nem működnek akkor, a politikai frakciók nem engednek pozícióikból.
Miközben alapvetően a republikánus szélsőjobbot vádolta a kompromisszumok megtorpedózása miatt, Barack Obama elismerte, hogy a választókörzetek határainak manipulatív meghúzása, a média balkanizálódása és kontrollálatlan pénzek megjelenése a politikában “jobban aláaknázza azt a képességünket, hogy szembenézzünk a nagy kihívásokkal, mint bármilyen külföldi ellenség” – mondta.
Az elnök arra figyelmeztetett, hogy Vlagyimir Putyin elnök a nyugati szankciók ellenére bármikor “behatolhat” Ukrajnába és ha ezt megteszi, akkor az ő elnöksége alatt már “sokkal nehezebb lesz megpróbálni megtalálni az utat, amely visszavezet a kooperatív és működő kapcsolathoz”.
Irakról szólva Obama leszögezte, hogy az Egyesült Államok légiereje nem lesz a síitáké, de egyetlen más csoportosulásé, így a kurdoké sem, és hogy nem vezényel oda vissza harcoló egységeket. Kijelentette, hogy Amerika nem tudja megtenni az irakiak számára azt, amit ők maguk nem akarnak. Ezzel kapcsolatban ugyanakkor elismerte, hogy az amerikai légierő azért nem mért azonnal Irak-szerte csapást az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) elnevezésű szélsőséges erőre, mert nem akarta csökkenteni a Núri al-Máliki iraki miniszterelnökre nehezedő nyomást.
“Stratégiai érdekünk az ILIÁ visszaszorítása. Nem fogjuk megengedni nekik, hogy valami kalifátust létesítsenek Szíriában és Irakban, de ezt csak akkor tudjuk megtenni, ha tudjuk, hogy olyan partnereink vannak a helyszínen, akik képesek kitölteni az űrt” – mondta.
Az amerikai csapatok meghiúsult folyamatos iraki állomásoztatására vonatkozó kérdésre úgy válaszolt, hogy arra sosem lett volna szükség, ha a síita többség “nem pazarolta volna el a lehetőséget”, hogy megossza a hatalmat a szunnitákkal és a kurdokkal.
Az iraki és szíriai szunnitákról szólva úgy vélekedett, hogy amíg nem sikerül megtalálni azt a formulát, amely az ő törekvéseiket is kielégítené, addig óhatatlanul megmaradnak a problémák. Az iraki síita többség ezt csak most kezdi el megérteni. Az elnök szerint noha az ILIÁ nem volt vonzó az átlagos szunniták számára, az mégis ki tudta tölteni a vákuumot.
Iránról szólva úgy vélekedett, hogy az iszlám köztársaságban végre megértették, hogy hosszú távon bukásra ítélt az az álláspont, ha az iraki síiták maximalista pozícióra törekednek.
Obama ábrándnak minősítette azt a felvetést, hogy a szíriai felkelők felfegyverzése érdemben változtatott volna az országban kialakult helyzeten. Mint mondta, sosem volt igazi opció a civileknek a jól felszerelt, Oroszország, Irán és a libanoni síita Hezbollah milícia által is támogatott állammal szembeni felfegyverzése, és hogy az amerikai kormány csak üggyel-bajjal talál olyan világi szíriai felkelőket, akiket fel tudna szerelni és ki tudna képezni.
Az elnök kijelentette, hogy a Közel-Keleten és más régiókban Amerika csak olyan mértékben vállal nagyobb szerepet, ahogyan a helyi közösségek elkötelezik magukat egy olyan befogadó politika mellett, amelyben nincsenek győztesek és legyőzöttek.
Az elnök szerint helyes döntés volt a tömegmészárlás megakadályozása érdekében intervenciót indítani Líbiában, de kijelentette, hogy a külpolitika terén azt sajnálja a legjobban, hogy azt nem követte a helyszínen nemzetközi segítségnyújtás a demokratikus átmenethez.
“Ez az a lecke, amit most minden alkalommal felidézek, amikor felteszem a kérdést, hogy be kell-e avatkoznunk és van-e válaszunk a következő napra is” – mondta Barack Obama.
Izraelről szólva kijelentette: “Úgy gondolom, a kérdés valójában az, hogy hogyan él túl Izrael. És hogy lehet létrehozni egy olyan Izrael Államot, amely fenntartja a demokratikus és polgári hagyományait. Hogyan lehet megőrizni egy olyan zsidó államot, amely visszatükrözi Izrael alapítóinak legjobb értékeit is. És következetesen hiszem, hogy ennek érdekében meg kell találni a módját a palesztinokkal való békés egymás mellet élésnek… El kell ismerni, hogy vannak jogos követeléseik, és hogy ez az ő földjük és területük is” – fogalmazott az amerikai elnök. (MTI)
Bal-Rad komm: Érdekes közvetlenül olvasni egy hanyatló birodalom urának szavait, – a világ és a birodalma helyzetéről.
Igen érdekes látni; hogyan ismeri fel Amerika politikájának kudarcát, s hogyan próbál szépíteni, s elhárítani magukról, magáról a felelősséget.
Persze szavait mindig fenntartással kell fogadnunk, – mert minden mondatának kettős, olykor többes értelme van, – vetít vakol és pacsmagol, – magyarázza a magyarázhatatlant a népének; vagyis Amerika bel- és külpolitikájának totális csődjét.
Ezzel együtt nem akármilyen fenyegetést is megfogalmazott az amerikaiak számára: “Szavai szerint az amerikai politika “működésképtelen” és annak szereplőinek okulniuk kellene a Közel-Kelet “szörnyű megosztottságaiból”, amelyek arra figyelmeztetnek, hogy a társadalmak nem működnek akkor, a politikai frakciók nem engednek pozícióikból.
Nem felejtkezett el az Oroszországgal kapcsolatos szokásos kettős mércéről sem, amikor arról beszélt, hogy; “Vlagyimir Putyin elnök a nyugati szankciók ellenére bármikor “behatolhat” Ukrajnába és ha ezt megteszi, akkor az ő elnöksége alatt már “sokkal nehezebb lesz megpróbálni megtalálni az utat, amely visszavezet a kooperatív és működő kapcsolathoz”.
Ezzel kapcsolatban valahogy elfelejtkezett a Kelet-Ukrajnában harcoló amerikai zsoldosokról, az Academi és a Greystone (Ex Black water) katonai magánvállalatok martalócairól, a “Véres szafárikról” – s arról, hogy a pusztító és kegyetlen háború Donbassz orosz lakossága ellen, – végső soron Amerika politikai elitjének az üzleti érdekeit szolgálja. Azon a városok alatt, amelyeket a kijevi junta mindenáron ellenőrzése alá akar vonni a Dnyeper-Donyeck Medencében, – óriási palagáz lelőhelyek vannak.
Azt viszont el kell ismernünk; Obama olykor igazán nagyon szépen tud hazudni. – Például akkor, amikor megmagyarázza a világ szuverén államai ellen indított agresszív hadjáratait: “Az elnök kijelentette, hogy a Közel-Keleten és más régiókban Amerika csak olyan mértékben vállal nagyobb szerepet, ahogyan a helyi közösségek elkötelezik magukat egy olyan befogadó politika mellett, amelyben nincsenek győztesek és legyőzöttek.”
A valóság ezzel szemben az, hogy a legmagasabb rangú amerikai hivatalnokoknak és közeli rokonaiknak, bizony komoly személyes érdekeltségeik vannak az összes amerikaiak által lerohant és megszállt országokban; Jugoszláviától kezdve, Irakon keresztül, egészen a napjainkban elfoglalt és meghódított államokig, – Ukrajnáig bezárólag.
Izraellel kapcsolatban, viszont már hiába hazudozik és maszatol Obama, – ezeket a szólamokat már nem hiszi el neki senki. Különös tekintettel arra, – hogy 1 héttel ezelőtt az USA 225 millió dollárral támogatta meg az izraeli Vaskupola rendszert, a palesztin rakéta támadások ellen. És ilyen mértékben segíteni egy nép ellen folyó írtóhadjáratot, – genocídiumot, – már nem megmagyarázható.
120303_obama_aipac_test_ap_605
Mint, ahogy az amerikai biztatásra történt kelet-ukrajnai népirtás sem, melyet aktív amerikai katonai és anyagi segítséggel, (pénz, paripa, fegyver) végeznek a kijevi bábkormány latorhadai.

2. Palóc Világtalálkozó

A Mátra kapuja, a történelmi borvidék központja, Gyöngyös lesz a színhelye augusztus 8-10. között a II. Palóc Világtalálkozónak. Tavaly szintén augusztus elején, a Nógrád megyei Bátonyterenyén, a Gyürky-Solymossy kastélyban és parkban rendezték az első világtalálkozót. Egy Taron működő civil szervezet, a Tar Lőrinc Baráti Társaság kezdeményezésére adományokból tartották meg, jelentős sikerrel. A rendezők célja az volt, hogy közös összefogással mutassák be a palóc közösség épített, szellemi és kulturális értékeit. Akkor úgy döntöttek, hogy 2014-ben a második világtalálkozót Gyöngyösön tartják, amelyet vállalt az önkormányzat.
A kölcsönös megismerésre törekszenek
A várhatóan sokszínű program fő szervezője Nagy Andrea, a Gyöngyök Mátra Művelődési Központ igazgató-helyettese. Mint a Turizmus Online-nak elmondta, ez a világtalálkozó lesz a mátraaljai város egyik idei kiemelt turisztika látványossága. A Ferences Rendház udvarán egyensátrakban, egységes installációval mutatkoznak be a rendezvényen részt vevő palóc települések portáikkal. Bemutatják többek között az épített, illetve a kézműves értékeiket. Céljuk, hogy akik a találkozón részt vesznek, egymással is megismerkedjenek, bemutassák a palóc falvak és városok programjait, felhívják a figyelmet azokra az eseményekre, amelyek fontosak a települések életében. Így például a falunapokra, a búcsúkra vagy a különböző szervezett túrákra. Szeretnék továbbá, ha minél többen felfedeznék Gyöngyös nevezetességeit is. Egyebek között a Mátra Múzeumot, a Fő teret, az Orczy-kertet, a felújított városházát vagy a nemrég nyitott Kortárs Palóc Tájházat.
A Kortárs Palóc Tájház Gyöngyösön  (Fotó: Mentusz Károly)
A Kortárs Palóc Tájház Gyöngyösön (Fotó: Mentusz Károly)


A gyöngyösi Fő tér (Fotó: Mentusz Károly)
A gyöngyösi Fő tér (Fotó: Mentusz Károly)
A gyöngyösi találkozón tizenkét település mutatkozik be: többek között Balassagyarmat, Rimóc, Varsány, Szécsény, Hollókő, Mátraderecske, Buják, hogy csak néhányat említsünk. Emellett Szlovákiából Fülekről, illetve Ipolyszalkáról is várnak vendégeket. De műsorral érkezik Erdélyből – a nem palóc, de érdeklődő – Segesvári Patkó Néptánc Csoport is. Az augusztus 8-i, pénteki megnyitó egyben kiállításnyitány is lesz a Gyöngyök Mátra Művelődési Központ kamaratermében. Összesen 180 négyzetméternyi területen tart reprezentatív bemutatót a Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet. „A hagyományos környezettől a mai lakáskultúráig és hagyományőrző viseletek” címmel mutatkoznak be, palóc bútorokat, szőtteseket, viseleteket és használati eszközöket állítanak ki.
A palócság és a gyógynövények
Szombaton, az esemény második napján "Szülőhazám a Palócföld" címmel szakmai előadásokra is sor kerül a művelődési központban. Ezekkel is szeretnék több oldalról megvilágítani a palócság életét és értékeit. Emellett szó lesz azokról a mátrai és bükki gyógynövényekről is, amelyek szintén a palócok fontos értékeit képviselik. Ezen a napon találkoznak egymással azok a palócföldről elszármaztak, akik részesei lesznek a gyöngyösi eseménynek. Ennek egyik vendégeként köszöntik a mátraaljai születésű és a televízióból ismert jeles újságírót, Bálint gazdát, azaz dr. Bálint Györgyöt is.
A felújított városháza (Fotó: Mentusz Károly)
A felújított városháza (Fotó: Mentusz Károly)
A programból természetesen a gasztronómia sem hiányozhat: a Ferences Rendház udvarán főzési bemutatót tartanak, és különleges palóc ételeket készítenek. Így például a hollókőiek farkasgulyást, a fülekiek káposztás babot. Emellett lesz palócleves, haluska, dedelle, krumplilaska, illetve kemencés lángos is. Az étkek mellett hagyományőrző együttesek, illetve Gyöngyös környéki pávakörök is bemutatják műsoraikat. Pénteken és szombaton este a Vak Bottyán Szakközépiskola udvarán levő szabadtéri színpadon koncertet, illetve vígjátékot is élvezhet majd a közönség.
Divatbemutatót is tartanak
Vasárnap, a zárónapon pedig különösen a családoknak és a gyerekeknek kedveznek a szervezők. Fiataloknak szánt színházi előadással, illetve interaktív népi hangszerbemutatóval, játékos vetélkedővel kívánják emlékezetessé tenni az együtt eltöltött órákat. Divatbemutatót is szerveznek, melynek keretében iparművészek tervei alapján készített, újraértelmezett népi, polgári viseleteket mutatnak be, megőrizve az egyedi palóc és magyar értékeket.

http://jovonk.info/2014/08/09/programajanlo-2-paloc-vilagtalalkozo

Afrika Fekete Exodusa megindult Európa felé

Fekete Exodus

Csak ebben az évben az Európai Unió területére 100 ezer afrikai migráns érkezett. És az Unió, ahelyett hogy keményen visszatoloncolná őket arra földrészre, ahonnan jöttek, – kesztyűs kézzel bánik velük. – Ami természetesen jól meg is “hálálnak”.

Ebben a cikkben, a franciaországi Calais kikötővárosban uralkodó állapotokról írunk:

Utcai harcok Calaisban – Néger hordák csapnak össze a kamionosokkal, hogy Angliába jussanak

Calais, a La Manche csatorna található, szemben az angliai Dover kikötőjével. Az utóbbi időben özönlenek ide az afrikai migránsok, akik a Földközi-tenger, – Szicília, – Olaszország, (Milánó) – Svájc, – majd a már francia Vallorbe, – s végül Calais – útvonalon jöttek.
Mind át akarnak jutni a szigetországba. Az alábbi tudósítás a helyszínen készült:
Ez a kamion épp az Egyesült Királyságba tart, amit a migránsok már kifigyeltek. Amikor megáll vagy lassít, fényes nappal megrohanják, felfeszítik, és igyekeznek bemászni. Elszántak, mert ez az egyetlen módja, hogy átkeljenek a tengeren.
Harcban a kamionosokkal - Anglia felé
harcban a kamionosokkal
A vezetők olykor kénytelenek maguk közbelépni, mert a rendőrség túlterhelt.
- 2012 első félévében 3500 illegális bevándorlót tartóztattunk itt le, idén 10 ezer 500-at – mondja egy rendőr.
A migránsok ilyen tömeges megszaporodásának az állítólagos oka; a világ egyik legkeményebb diktatúrájából, Eritreából történő növekvő kivándorlás. Calais-ban a menekültek túlzsúfolt táborokba kerülnek. Egy 25 éves fiatalember vezet körbe, aki korábban katona volt.
- Itt élek, tíz másik emberrel egy sátorban. A hazámban nincs szabadság, nincs demokrácia. Angliába szeretnék menni, mert láthatják, hogy így képtelenség élni. Úgy szeretnék élni, mint önök, egy társadalomban. Én is emberi lény vagyok. Remélem, a Jóisten segítségével sikerül Angliába jutnom. Minden nap megkísérlem, ma is megpróbálom.
A veszekedés, az erőszak és a promiszkuitás (szexuális partnerek váltogatása – a szerk.) – egyre gyakoribb a néger migránsok között. – A kamionsofőrökkel is egyre több az összetűzés, akik igyekeznek védeni járműveiket.
Egy kamionosokat étkeztető büfé vezetője szerint az erőszak mindennapos:
- A sofőrök és a menekültek összetűzése rendszeres, könnygázzal, vasrudakkal…Állandóan… Kihívhatjuk a rendőröket, de aztán újra ez megy.
- Aggódunk a biztonságunk miatt, a sofőröket állandóan bántják, emiatt egy csomó bevételtől elesünk. Alig van vendég, kész katasztrófa – mondja egy másik büfés.
A helyiek szintén aggódnak. Így nyilatkoznak a borzalmas állapotokról:
- Igyekszik az ember toleráns lenni, de ez már túl sok. Elviselhetetlen állapotok uralkodnak, nonszensz.
- Nem merünk egyedül kimenni éjszaka, legalábbis én.
- Nincs biztonságérzetem.
- Sokkal többen vannak, mint tavaly, ez biztos.
Mielőtt Calais-ba érnek, az eritreaiak többsége ugyanazon az útvonalon utazik. Eritreából Líbiába mennek, onnan Olaszországba. Ventimigliából a franciaországi Mentonba tartanak. Ha a határrendészet elkap egy menekültet, visszaküldi Olaszországba. Akinek sikerül Calais-ig eljutni, reménykedhet, hogy menedékjogot kap vagy átér Angliába.
Egyre többen vannakÉs ez így megy már jó ideje. A feketék egyre többen vannak, és csak jönnek és jönnek. Lassan már nem férnek be Nyugat-Európába, egyre több van belőlük keleten is. Afrika Fekete Exodusa megindult Európa felé…
Bal-Rad
Források: BBC – France2 – Euronews

Oroszország hajnala az USA alkonyzónában

A nap mottója: "Ez az a lecke,
amit most minden alkalommal felidézek, amikor felteszem a kérdést,
hogy be kell-e avatkoznunk és van-e válaszunk a következő napra is"
Barack Obama.


Az orosz és a kínai jegybank megállapodás-tervezetet dolgozott ki devizacsere-ügyletekről a két ország közötti kereskedelmi forgalom saját devizában történő elszámolásának és a dollár kiiktatásának lehetővé tételére. "Megállapodás-tervezet jött létre az orosz jegybank (Central Bank of Russia) és a kínai jegybank (People's Bank of China) között devizacsere ügyeletekről" - idézi az ITAR-TASZSZ hírügynökség az orosz pénzügyi felügyelet honlapján közzétett közleményt.

Az ügyletek tervezett nagyságrendjét és bevezetésük várható időpontját nem közölték. A megállapodás a közlemény szerint a nemzetközi pénzügyi stabilitás biztosítása érdekében jött létre és emellett pótlólagos likviditást biztosít a feleknek esetleges kritikus helyzetekben. "A megállapodás elősegíti a közvetlen jüan- és rubelüzletek forgalmának növekedését az orosz és a kínai devizapiacokon" - fogalmaz a közlemény.

A Rosszijszkaja Gazeta lap szerint az orosz-kínai kereskedelmi forgalom 75 százalékát számolják el jelenleg dollárban.

Az orosz jegybank elnöke, Elvira Nabiullina már július elején lejezte, hogy közel áll a megállapodás devizacsere-ügyletekről a két ország közötti kereskedelmi forgalom fellendítése érdekében. Vlagyimir Putyin elnök májusi látogatásán Sanghajban az orosz és a kínai bankok közötti együttműködés fokozását és a pénzügyi infrastruktúra fejlesztésére tett kölcsönös erőfeszítéseket méltatta.
USA: Keserű vallomás
Főként a szerteágazó közel-keleti feszültségek okairól és megoldási irányairól adott interjút a The New York Times online változatának péntek este Barack Obama amerikai elnök és párhuzamot vont az ottani tapasztalatok, illetve az amerikai politika működése között. Szavai szerint az amerikai politika "működésképtelen" és annak szereplőinek okulniuk kellene a Közel-Kelet "szörnyű megosztottságaiból". Emiatt kijelentette, hogy Amerika számára önmaga jelenti a legnagyobb fenyegetést, nem valamilyen külső konfliktus. Obama arra is figyelmeztetett, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a nyugati szankciók ellenére bármikor "behatolhat" Ukrajnába, illetve arra is, hogy Izrael számára a túlélés a kérdés. "Olyan sok dolog van, ami számunkra, mint ország számára jó irányba halad - az új energiaforrásoktól kezdve az innováción át a gazdaság növekedéséig - de sohasem fogjuk kihasználni a teljes potenciálunkat, ha a két pártunk nem teszi magává azt a szemléletmódot, amit a síitáktól, a szunnitáktól és a kurdoktól vagy az izraeliektől és a palesztinoktól elvárunk: nincs vesztes és győztes és együtt kell működni" - mondta az elnök. Az elnök arra is figyelmeztetett, hogy Vlagyimir Putyin elnök a nyugati szankciók ellenére bármikor "behatolhat" Ukrajnába és ha ezt megteszi, akkor az ő elnöksége alatt már "sokkal nehezebb lesz megpróbálni megtalálni az utat, amely visszavezet a kooperatív és működő kapcsolathoz".
Izraelről szólva kijelentette: "Úgy gondolom, a kérdés valójában az, hogy hogyan él túl Izrael. És hogy lehet létrehozni egy olyan Izrael Államot, amely fenntartja a demokratikus és polgári hagyományait. Hogyan lehet megőrizni egy olyan zsidó államot, amely visszatükrözi Izrael alapítóinak legjobb értékeit is. És következetesen hiszem, hogy ennek érdekében meg kell találni a módját a palesztinokkal való békés egymás mellet élésnek... El kell ismerni, hogy vannak jogos követeléseik, és hogy ez az ő földjük és területük is" - fogalmazott az amerikai elnök.

Gölöncsér Miklós összeállítása


Az orosz és a kínai jegybank megállapodás-tervezetet dolgozott ki devizacsere-ügyletekről a két ország közötti kereskedelmi forgalom saját devizában történő elszámolásának és a dollár kiiktatásának lehetővé tételére.

gg“Megállapodás-tervezet jött létre az orosz jegybank (Central Bank of Russia) és a kínai jegybank (People’s Bank of China) között devizacsere ügyeletekről” – idézi az ITAR-TASZSZ hírügynökség az orosz pénzügyi felügyelet honlapján közzétett közleményt. Az ügyletek tervezett nagyságrendjét és bevezetésük várható időpontját nem közölték. A megállapodás a közlemény szerint a nemzetközi pénzügyi stabilitás biztosítása érdekében jött létre és emellett pótlólagos likviditást biztosít a feleknek esetleges kritikus helyzetekben.
“A megállapodás elősegíti a közvetlen jüan- és rubelüzletek forgalmának növekedését az orosz és a kínai devizapiacokon” – fogalmaz a közlemény. A Rosszijszkaja Gazeta lap szerint az orosz-kínai kereskedelmi forgalom 75 százalékát számolják el jelenleg dollárban. Az orosz jegybank elnöke, Elvira Nabiullina már július elején jelezte, hogy közel áll a megállapodás a devizacsere-ügyletekről a két ország közötti kereskedelmi forgalom fellendítése érdekében.
Vlagyimir Putyin elnök májusi látogatásán Sanghajban az orosz és a kínai bankok közötti együttműködés fokozását és a pénzügyi infrastruktúra fejlesztésére tett kölcsönös erőfeszítéseket méltatta.
(Profit Line)
Bal-Rad komm: Éppen itt volt az ideje, a FED által nyakra főre nyomtatott, s ezért lassan fedezetlenné váló dollárt kiiktatni a becsületes kereskedelemből. – Ahol nem a másik kifosztása a cél, – hanem a kölcsönös előnyök és a tisztes haszon.
Így Amerikának a még megmaradt pénzügyi hatalma is tovább zsugorodik, – mert a dollárelszámolás megszűnése révén mind kevesebb hasznot tud munka nélkül lefölözni másoktól. “Kölcsönös előnyök? Tisztes haszon?” – ezek a kifejezések jelképesen is kínaiul vannak számukra, – s ezért esnek pofára egyre gyakrabban. Dehát, már csak ez a jövő útja.

Magyar felderítőgép: a Denevér

Több mint másfél évtizede merült a feledés homályába az a pilóta nélküli, felderítésre is alkalmas repülőgép, mely egyetlen példányban készült hazánkban egy magyar mérnök tervei alapján, a honi haderő számára. A Denevér névre keresztelt szerkezet azonban nemrégiben új életre kelt Szolnokon.

A meglepő formájú repülő hamarosan méltó körülmények között idézheti fel a Tisza-parti megyeszékhelyen a magyar repüléstörténet egyik különleges, a maga nemében egyedülálló fejezetét – tájékoztatott Lente Zoltán százados.


A Szolnoki Repülőmúzeum munkatársa elmondta: a Haditechnikai Intézet raktárában alkatrészeire szétszedve tárolt gépet a Hadtörténeti Múzeum kérésére még 2011 novemberében szállították Szolnokra, a helikopterbázis mellett működő gyűjteménybe. Itt azután a múzeum téli szünete alatt összerakták, és immár készen áll arra, hogy előre láthatólag április 1-től a nagyközönség is megcsodálhassa.

Mielőtt a mintegy 22 ezer négyzetméteren elterülő, mintegy félszáz helikoptert és repülőgépet bemutató gyűjtemény legújabb darabját közszemlére tennék, a létesítmény munkatársai felkutatták a tervezőt, így a jelenleg Kecskeméten élő Vég Pál a napokban újra találkozhatott a géppel.

Lente Zoltán a gép születéséről szólva felidézte: Vég Pál, Percz Ferenc mérnöktársával együtt egyszemélyes sportrepülőgépnek szánta az először az 1990-es években papírra vetett szerkezetet. Ezt követően azonban már egyedül alkotta meg a Magyar Honvédség megbízásából a gép katonai célú, felderítésre alkalmas, pilóta nélküli változatát. A gép első példánya mindössze 2 hónap tervezés, illetve további 3 hónapos kivitelező munka után 1995-ben Székesfehérváron készült el, de ismeretlen okból a honi haderő végül soha sem használta.


Tervezője, az egykor a szolnoki repülőműszaki főiskolán is tanító nyugállományú alezredes szerint a Denevér viselkedésének feltérképezése érdekében Csákváron összesen 28 órát töltött vele a levegőben. Bár a korszerű, 90 lóerős motorral hajtott, felszerelve 430 kilós technika elméletileg 50-4000 méter magasságra és 70-160 kilométeres sebességre volt hitelesítve, ő a berepülés során óránként 280 kilométeres sebességet is elért vele. Közben az is beigazolódott: a rendhagyó formának köszönhetően a repülő légi, vagy éppen földi (táv)irányításához egyetlen botkormány, azaz joystick is elegendő.

Mindezek mellett a Denevér eszmei értékét emeli, hogy ez az utolsó olyan repülőgép, mely hazai szakemberek tervei alapján, Magyarországon készült. Ám ami a felhasználási területét illeti, a pilóta nélküli légi járművek - Unmanned Aerial Vehicle - (UAV) katonai célú alkalmazása ma már világszerte rendkívül elterjedt – fogalmazott Lente Zoltán.


Megjegyzés:

Megint valami jó, amit elfeledtünk továbbfejleszteni. Mikor tanuljuk már meg, hogy a legolcsóbb fegyver az, amit mi magunk fejlesztünk, s gyártunk le? Mekkora vereség kell még, hogy belássuk nem függhetünk 100%-ban másoktól e téren? S már megint akkor fogunk kapkodni, amikor nyakunkon a "vész"? Mint az elmúlt öt évszázadban oly sokszor?
Hírfigyelő Szolgálat

Nicaragua 15 millió dollárért vásárolt orosz hadifelszerelést

A Nicaraguai Fegyveres Erőknek összesen 15 millió dollár értékben vásárolt az állam orosz fegyvereket. A tárgyi eszközök között voltak 23 mm-es ZU-23-2 típusú légvédelmi gépágyúk, Mi-17V-5 helikopterek, ejtőernyők és sok más finomság. A hírek szerint nicaragua felállított egy új légvédelmi tüzérségi csoportot, Aldo Mauricio Herrera Neira alezredes vezetése alatt, ide kerültek a ZU-23-2 légvédelmi gépágyúk.
Hídfő.net | Mi-17V-5Mi-17V-5
Hídfő.net | ZU-23-2ZU-23-2
Emlékeztetőül: Nicaraguában nemrég adták át a légierő új légikiképző központját, ahol a nicaraguai orosz nagykövet volt a díszvendég. Az átadási ceremónia alatt a Nicaraguai Légierők parancsnoka, Julio Cesar Aviles Castillo tábornok bejelentette, hogy a közeljövőben további helikopter és repülőgép vásárlásokat terveznek.

http://www.hidfo.net/2014/08/09/nicaragua-15-millio-dollarert-vasarolt-orosz-hadifelszerelest

Zaporizzsja-régióban is kezdődik a fegyveres ellenállás?!

A http://novorossia.su portál hire szerint augusztus 7.-én éjje a Zaporizzsja régióban (!) Guljapolje város közelében fekvő Malinovka mellett rajtaütöttek Valcman “nemzeti” gárdájának egyik gyülekezetén.

A pribéktársulásnak amerikai egyedei is horogra akadtak. Egy “Ural” egy Kraz” egy “Kamaz” és kettő darab páncélozott “Hammer” került a havárialistára a rajtaütés eredményeként. Fogságba esett többek között egy mindenféle fegyvernemi és rangjelzés nélküli egyenruhát viselő “idős úr” is, aki a partizánok által beszélt egyetlen nyelvet sem értett. (Mondjuk ki őszintén, hogy a faggatózók is csak az orosz, ukrán nyelvterületen járatosak, és németül valamicskét tudnak. B-R) Ám az “idős úr egyiket sem beszélte!

Csakúgy, mint a sötét éjszakában anyaszült meztelen – majdnem sikerrel – rejtőzködő másik “gyanús alak”, aki mesterien volt képes élni testi adottságaival a sötét éjszakában. Lévén, hogy néger az illető. Vélhetően még a partizánok nem láttak ilyen egyedet, hát ezért mint “becses ritkaságot” magukkal vitték a “központba”! Az “idős úrral” együtt! (Ha másra nem, az óvodában jó lesz velük riogatni a spenótot megenni nem akaró lurkókat! B-R)

Arról nem szól a fáma, hogy az oroszul vagy ukránul vélhetőleg beszélő többi hordatag sorsa mi lett.

Az mindenesetre jelentős fejleménynek tekinthető, hogy a Zaporizzsja-régióban (kozákok lakta terület) a valcmanista pribékhorda ellen fegyveres akciót hajtottak végre. Márpedig ez azt jelenti, hogy küszöbön áll a kijevi juntával szembeni fegyveres ellenállás területi eszkalációja!
(Forrás: http://novorossia.su/ru/node/4954)

Ukrajna nem maradhat földgáz nélkül

Erről döntött Amerika és az EU, és kötelezték Magyarországot és Szlovákiát, hogy fordítsák vissza a gázt Ukrajnának, amit nekik szállítanak az oroszok. Magyarország úgy tudjuk, hogy fordított is vissza, a számlát pedig ki is fizette, mert szerencsére mi igen jól állunk anyagilag. 8000 ezer ukránnak nyugdíjat is fizetünk, és ingyen látjuk el a betegeiket egy 1962-es szociális szerződés alapján. Romániával ugyanez a helyzet. A magyar meg megy várólistára.
Szlovákia nem akarta, de ez nem úgy működik, hogy akarja-e, kötelezték őket is. Ősztől akarja visszafordítani a saját gázát a szlovák kormány. Erre az orosz medve elbődült.

A GAZPROM lecsap azokra, akik orosz gázt szállítanak Ukrajnának - Magyarország is köztük lehet?

A Gazprom figyelemmel kíséri a földgáz fordított irányú szállítását Ukrajnának, és korlátozásokat vezethet be azon európai cégek esetében, amelyek ebben részt vesznek - közölte az orosz állami energetikai cég vezérigazgatója az éves részvényesi közgyűlést követő pénteki sajtótájékoztatón, Moszkvában - írja az MTI.

Alekszej Miller közölte: ha az derülne ki az európai országokban lévő mérőállomások adataiból, hogy a Gazprom uniós partnerei visszafordítják a keletről nyugatra menő földgázt, és azt Ukrajnába juttatják el, akkor lehetséges, hogy korlátozásokat vezet be a társaság az ezzel foglalkozó európai cégekkel szemben.
Ukrajna szerdán tett javaslatot az Európai Uniónak, hogy kezdjék meg a fordított gázszállítást Szlovákián keresztül, évi 30 milliárd köbméteres mennyiségben - írta a Vedomosztyi című orosz napilap online változata. Kijevben arra számítanak, hogy szeptember elsején megkezdhetik a szállítást
A Gazprom vezérigazgatója azt is elmondta, hogy megkezdték az európai államokban lévő földgáztárolók feltöltését, ezekben 5 milliárd köbmétert terveznek elhelyezni. Miller szerint nagy a valószínűsége annak, hogy a tél folyamán Ukrajna a területén átmenő vezetékből gázt fog kivenni. Hozzátette, hogy a föld alatti tárolók feltöltése "nem mentesít teljes mértékben az ukrajnai tranzittal kapcsolatos kockázatoktól".

A Wall Street Journal szerint Miller úgy fogalmazott:
Habár az európaiak még nem érzékelik a problémát, de Ukrajna nem pumpál elég gázt a földalatti tárolókba, ami akár már a következő hónapokban problémát okozhat.
Oroszország 2009 telén arra hivatkozva zárta el az ukrán gázcsapokat, hogy szerinte Ukrajna lopott az Európai Unióba irányuló földgázból. Miller szerint ami egyszer megtörtént, az újra megtörténik. Miller úgy látja: Ukrajna nem élné túl a következő éveket orosz gáz nélkül.

belfoldvilaglap.blog

Dél-Európán csattanhat

Alekszej Miller az MTI kérdésére válaszolva kijelentette: a Gazprom és az Európai Bizottság érdekei egybeesnek, mindketten arra törekszenek, hogy diverzifikálják a gázszállítási útvonalakat, garantálják a stabil gázszállítást és Európa energiaellátási biztonságát. Megjegyezte: az észak-európai uniós országok energiabiztonsága erősebb, köszönhetően az alternatív szállítási útvonalaknak - az Északi Áramlat és a Jamal-Európa gázvezetéknek -, míg a dél-európai országoké sokkal sérülékenyebb.

A Gazprom vezérigazgatója a nemzetközi egyezményekről szóló 1969-es bécsi konvencióra hivatkozva kijelentette, hogy a Déli Áramlat gázvezeték megépítéséről kötött államközi egyezményeket és a beruházásról szóló szerződést nem lehet egyoldalúan megváltoztatni, vagy semmisnek nyilvánítani. A kétoldalú megállapodásokat szerinte a nemzetközi jog védi.

Alekszej Miller arra reagált, hogy Günther Oettinger, az EU energiaügyi biztosa német Handelsblatt című lapnak írt legutóbbi cikkében ismét felhívta a Déli Áramlat gázvezeték megvalósításában résztvevő országokat, hogy addig ne kezdjenek hozzá az építéshez, amíg nem harmonizálják az uniós joggal az Oroszországgal megkötött kétoldalú kormányközi egyezményeket.

Az Ukrajna elkerülésével Bulgárián, Szerbián keresztül az orosz gázt Magyarországra is eljuttató Déli Áramlat gázvezeték megvalósítási menetrendjét semmi sem akadályozza - szögezte le Miller, utalva arra, hogy Bulgáriában és Szerbiában is felfüggesztették a gázvezeték átmenő szakaszának építését. Azt is közölte, hogy Olaszországba is el fog jutni a Déli Áramlaton keresztül az orosz gáz, mégpedig 2017 végén, de az első szállítások 2015 végére várhatóak Bulgáriában.

Tavaly Moszkva nemtetszését váltotta ki, hogy Ukrajna Lengyelországon és Magyarországon keresztül az EU-ból is földgázt kezdett vásárolni, mert az olcsóbb számára, mint az orosz import. Szeptembertől Szlovákia felől is megindul a gázszállítás, amelynek keretében a német RWE vállalattól érkezik a földgáz nyugatról Ukrajnába.

Magyarországra is kihathat

Miller kijelentései alapján a magyar energiacégek is retorzióra számíthatnak, ha gázt adnak el Ukrajnának. A Világgazdaság alig több mint egy hete írt arról, hogy a Magyarországról Ukrajnába küldött gáz mennyisége rohamosan nő: a lap napi 9,2 millió köméterről tudott, ami négyszer annyi, mint a szállítás május 20-i indulásakor, de a 2013-as rekordot is felülmúlja.

5,15 milliárd dollárra nőtt már nemfizetés miatt az ukránok tartozása az orosz gázért

Ukrajna júniusban összesen 2 milliárd köbméter gázt importált, ebből 1,7 milliárd orosz gáz volt, és csak 300 millió reverzibilis gáz.

Ezeket a mennyiségeket tekintve, és alapul véve a gáz 385$/1000 köbméteres árát az ukrán Naftogáz tartozása az orosz Gazprom felé 5,15 milliárd dollárra nőtt. Kijev azonban továbbra sem hajlandó kifizetni tartozásait Moszkvának, ami komoly értetlenséget és felháborodást vált ki az oroszokból.

"Az Európai Uniónak nem arra kell törekednie, hogy csökkentse függőségét az orosz gáztól, hanem inkább arra, hogy biztosítsa annak eljutását Oroszországból az EU tagállamaiba, beleértve akár Ukrajna kikerülését is." - Ilyen értékelést adott a legnagyobb francia olajtársaság, a Total vezetője, Christophe de Margerie a Reutersnek adott interjújában.
A Total vezérigazgatója példaként az "Északi vezetéket" hozta fel, mely a Balti-tenger alatt fekszik és nem azért lett megépítve, hogy csökkentse az orosz gáztól való függést, hanem azért, hogy kikerülve Ukrajnát biztosítsa Európa energiaellátását. Határozottan kijelentette, hogy Európa nem tudja nélkülözni az orosz gázt, és a megbeszélések felgyorsítására szólított fel mindenkit, mivel véleménye szerint,főleg télen, komoly gondokat okozhat a nem megfelelő gázmennyiség importálása.

Margerie figyelmeztetett arra is, hogy az Oroszország és a Nyugat közötti súrlódás kényszerítette Moszkvát arra, hogy Peking felé közeledjen, megkötve az eddigi legnagyobb gázszerződését Kínával. Az árakat tekintve pedig elmondta, hogy az orosz gáznál kedvezőbb feltételeket senki se tud nyújtani Európának.
Forrás: Index - MTI

Kijev


Kapcsolódó:
A kárpátaljai magyarok nem kívánnak meghalni a számukra "idegen háborúban"
Kijevben mától nincs melegvíz - Mert spórolnak télire
Embargó: több mint ezer gyümölcsökkel megrakott görög teherautónak kellett visszafordulnia az orosz határról
2277-es számú törvénytervezet: A cionisták háborút akarnak Oroszországgal
A NATO szakít Oroszországgal
Fennakadt a szögesdróton a zsidó telepes, miközben Palesztin zászlót akart lopni
Jemen: "Halál Amerikára! Halál Izraelre! Átok szálljon a zsidók fejére!"
Egyre több a bizonyíték, hogy Izrael háborús bűntettet követett el
Steven Seagalt semmilyen szankció nem választja el Putyintól

Kivédekezett győzelem - helyzetjelentés a keleti frontról

Augusztus első hetében lezárult a Donyecki és Luganszki Népi Milícia július elején indított hadművelete, melynek célja a felkelők uralta terület és az ukrán-orosz határ közé beékelődött, közel 5500-6000 főt számláló három ukrán katonai egység (72. gépesített dandár, 79, és 24. légi mozgékonyságú ezredek) felszámolása volt, és az általuk ellenőrzött, megközelítőleg 120 km hosszú határszakasz feletti hatalom átvétele.

Amennyiben a Kijevhez hű erők sikeresek lettek volna és terveiknek megfelelően továbbtámadtak volna a határsáv mentén, akkor elzárták volna a felkelőket és a lakosságot a határon túlról érkező segélyszállítmányoktól. Ebben az esetben, kis szerencsével a tél beálltáig felszámolhatták volna a felkelők szervezett ellenállását.
A Milícia viszont az ukrán támadó ék elleni offenzívájával és annak utánpótlástól való elszigetelésével július közepére már katlanba zárta és védekezésre kényszerítette a korábban támadólag fellépő Kijevhez hű egységeket. A felmentő műveleteket sikeresen hárították el a felkelők, mivel a stratégiailag kiemelkedő fontosságú, 277 méteres Szaur-Mogila nevű magaslatot végig ellenőrzésük alatt tartották. Ez volt eddigi sikerük kulcsa. A Milícia tüzérsége a katlanba zárt egységeket folyamatos nyomás alatt tartotta, nem kockáztatták meg a sarokba szorított ellenség sok áldozatot követelő megtámadását. Az utánpótlás híján maradt ukrán alakulatok egyre szűkebb gyűrűbe szorultak, és kitörési kísérleteik addig kudarcot vallottak. Augusztus 4-én már tömegesen dezertáltak a 72. dandár katonái és keltek át az orosz határon, miután harceszközeiket hátrahagyták -a Milíciával kötött megállapodás értelmében, cserébe a szabad elvonulásukért.
Hídfő.net | A Milícia hadizsákmányaiból pár
Hídfő.net | A Milícia hadizsákmányaiból párA Milícia hadizsákmányaiból pár.
A 79. és 24. ezredek maradéka rá két napra súlyos veszteséggel ugyan de kitörést hajtott végre, hogy Miuszinszk magasságában csatlakozzanak a Petrivszke, Pervomajszki, Limancsuk irányában előretörő ukrán felmentő csapatokkal. Közel 1000 Kijevhez hű katona menekült így ki a katlanból. Az üzemanyaghiány, vagy műszaki okok miatt hátrahagyott harceszközök elszállítását közben megkezdte a Milícia. A hírek szerint 67 db harcjárművet és tüzérségi eszközt zsákmányoltak, melyek között van 18 darab BM-21 "Grad" rakéta-sorozatvető is.
A Milícia által zsákmányolt Grad rakéta sorozatvetők egy csoportja.
Az augusztus 5-én indított ukrán támadást most a Szaur-Mogila magaslatot elkerülve vezették el, és csak falvak uralmáért küzdöttek meg a Milícia erőivel. A felkelők érzékeny veszteségeket okoztak ugyan a támadóknak, de az áttörést nem tudták meghiúsítani nyílt terepen, ahol az eszközbeli fölény egyértelműen Kijev erőit segíti a harcban. Snizhne városba már nem hatoltak be az ukránok. A támadás egy Miuszinszk nevű kisváros elfoglalásával érte el kezdeti lendületének végét, ahol már komoly ellenállásba ütköztek a Milícia részéről. Augusztus 8. napjára a korábban a katlant biztosító felkelő alakulatok már ellenlökést hajtottak végre Miuszinszktől délre, és elkezdték a támadó ukrán ék visszaszorítását. Eközben az ukránok újabb kísérletet tettek Szaur-Mogila elfoglalására.
Hídfő.net | Augusztus első hetének hadműveletei térképe, DonyeckAugusztus első hetének hadműveletei térképe, Donyeck.
Augusztus első hetére tehát Új-Oroszország hadereje elhárította a megsemmisítésére irányuló legveszélyesebb ukrán támadást, ezzel komoly stratégiai sikert ért el. Megnövelte az Oroszországi Föderációval közös határának hosszát, közel duplájára (ez megközelítőleg 320 km). Ezzel együtt két jelentős határátkelő állomás is a felügyelete alá került, így az utánpótlási lehetőségei bővültek. Másrészt az itteni front felszámolásával sikerrel szabadíthat fel csapatokat a Milícia, melyeket az ellentámadások során bevethet. Messze még ennek a háborúnak a vége, ha a kijevi vezetésnek csak ilyen "győzelmekre" futja.
Hídfő.net | Ukrán Kitörési kísérlet eredményeUkrán Kitörési kísérlet eredménye.

http://www.hidfo.net/2014/08/09/kivedekezett-gyozelem-helyzetjelentes-keleti-frontrol




Cтрашно pазгром! Rettenetes vereség!

Igy illették már tegnap Ukrajna szerte (de még inkább csak Kijevi “magasságos körökben”) a valcmanista erők csütörtöki dél-donbasszi katasztrofális katonai vereségét.

ver2

A történtek egyelőre csak Donbasszban forognak közszájon, meg a kijevi “udvarban”. Ukrajna népe egyelőre még nagyon keveset tud. Számukra talán a csend mondhat manapság legtöbbet. Hiszen mintegy varázsütésre-elhallgattak az ATO diadaljelentések. Az északi “katlan” történéseit eddig sem taglalta a kijevi fősodratú, viszont bőségesen tárgyalta a déli sikereket, amelyek néhány napon belüli diadalt vetitettek elő. És hirtelen nagy lett a csend!

A Bal-Rad valamivel több mint egy hónapja “Fekete Nap” névvel illette Valcmanék zsoldoshordájának vereségét. Akkor még mi magunk sem hittük, hogy lehet egy “még feketébb nap”!

Csütörtök estére kiderült: AZ A “FEKETE NAP” – AZ CSAK “SZÜRKE NAP” VOLT!

Csütörtökön Donyecktől délkeletre valami olyasmi történt, ami magyar fogalommal csak a Dony-kanyari összeomlásunkhoz hasonlitható. (Annyi különbséggel persze, hogy Valcmanéknak van még bőven mivel pótolni ezt a rettenetes veszteséget!)

ver3

ÖTSZÁZNÁL TÖBB valcmanista veszett oda csütörtökön a dél-donbasszi húsdarálóban. Három latorzászlóalj személyi állományából mindössze kétszáznegyvenöt egyed úszta meg a rettenetet, és esett fogságba. Közülük csak nyolcan nem sebesültek.

ver4

Nyolcvan darab páncélos jármű, 16 “Katyusa”, tizenöt darab vontatott löveg, húsz nehéz tehergépkocsi, nyolc tanker, és nyolc darab autóbusz lett a miliciák hadizsákmánya.

De még valamit tudni kell az esemény egyik-vélhető-mozgatórugójáról is. Nagyban kivivhatta a népi milicia dühét, hogy a csapda kialakitásakor már tudták: ellenségeik között ott van a Szlavjanszkot egy hónapon keresztül lövő, és a város szenvedéseinek okozásából oroszlánrészt vállalt 72. latorkülönitmény!




A hadihelyzet ellentmondásossága, a szembenálló felek versenyfutása egymással és az idővel, az objektív körülményekkel folytatódik.

08.08.14. Сообщение от военного аналитика

1. Tovább szorul az ostromgyűrű a két székváros körül. Egyes hírek szerint Valcman bábelnök augusztus 24-ig – Ukrajna függetlenségi napjáig (1991) – térdre akarja kényszeríteni a felkelőket, és győzelmi díszszemlét akar a leverni remélt forradalom székvárosában, Donyeckben. Győzelme érdekében „váratlan meglepetést” ígér – olyat, ami térdre kényszeríti az ellenállást.

Mint már szó volt róla, az ellenállók kezén lévő területek rendkívül összezsugorodtak – lényegében csupán a két székváros közvetlen környékétől az orosz határ menti térségekre korlátozódnak. Viszont a két megyének ezek a területei össze vannak kötve egymással.
A JUNTA LEGFŐBB KATONAI CÉLJA EZÉRT MOST AZ, HOGY EZT AZ EGYSÉGES TERÜLETET MEGBONTSA, RÉSZEIRE SZAKÍTSA – MAJD A RÉSZEKET KÜLÖN-KÜLÖN LEHENGERELJE.

Ez egyben előfeltétele annak, hogy megindítsa általános támadását a két székváros (Donyeck, Luganszk) – de mindenekelőtt, a népi forradalom központjának számító, milliós lakosságú Donyeck ellen. A harcok, ezért, most elsősorban Donyeck megye területén folynak. Részben, hogy elvágják a két megyét összekötő utakat – illetve elvágják egymástól azokat a városokat, (Gorlovka, Sahtyorszk, Makejevka, stb.) amelyek még a népfelkelők kezén vannak, és amelyek elfoglalásával végképp bezárulna a gyűrű Donyeck körül.
(Ez utóbbi cél Luganszk esetében már megvalósult: a közel félmilliós város blokádja teljessé vált, és drámai módon bontakozik ki benne a humanitárius katasztrófa.) Mindkét város esetében rendkívül súlyosbítja a helyzetet, hogy a junta messzehordó, egyre pusztítóbb tűzerejű tüzérsége folyamatosan lövi a városokat.

KIFEJEZETTEN A LAKÓÉPÜLETEKET, KÖZMŰVEKET TÁMADVA, ROMBOLVA.

(Még akkor is, ha netán a közelben vannak a népfelkelőknek állásai. De a pusztító, a lakosság ellenállását megtörni hivatott lövetés akkor is folyik, ha a civil létesítményeknek még a közelében sincsenek állásai a népfelkelőknek.)

CÉLJAI ÉRDEKÉBEN A JUNTA IMMÁR A LÉGIERŐT IS BEVETETTE: DONYECKET SÚLYOS LÉGITÁMADÁSOK IS ÉRTÉK.


Már fény derült a junta ördögi tervére (terveire): szétbombázni a nagyvárosok környéki, vegyi anyagokkal dolgozó üzemeket, hogy azok elszabaduló mérges gázai emberek tízezreit pusztítsák el. Amellett – miután a malajziai utasszállító gép aljas lelövésével kapcsolatos provokációjukkal felsültek (ezt jelzi, hogy teljes lett a csend a gép körül – illetve a junta HADMŰVELETET TERVEZ INDÍTANI A GÉP LEZUHANÁSÁNAK SZÍNTERÉN, ami végképp megsemmisítene minden, még esetleg meglévő bizonyítékot), most újabb ördögi tervet agyaltak ki. A JUNTA ELLENŐRZÉSE ALATT ÁLLÓ TERÜLETEKRŐL LŐNÉNEK DONYECK MEGYE NYUGATI – ugyancsak a junta ellenőrzése alatt álló – körzeteiben lévő vegyi, illetve veszélyes anyagokkal dolgozó üzemeket. Ezek mérges gázai, egyrészt, ugyancsak a lakosságot pusztítanák – másrészt, ÚJABB PROVOKÁCIÓKÉNT, OROSZORSZÁGOT, A NÉPFELKELŐKET VÁDOLNÁK MEG EZEKNEK AZ ÜZEMEKNEK A ROMBOLÁSÁVAL.

2. A juntát nemcsak a maguk elé kitűzött határidő sürgeti azonban, HANEM ÁLTALÁBAN AZ IDŐ IS. A hadműveleti területek felé szakadatlanul áradó emberanyag és pusztító erejű haditechnika dacára AZ OFFENZÍVA KIFULLADÓBAN VAN.

Az ukrán hadsereg egyébként sem magas harci morálja egyre inkább hanyatlik. A kényszersorozásokkal ugyan emberek tízezreit kényszerítették be a hadseregbe, de ezek harcértéke igen alacsony. Néhány napos gyorstalpalók elvégeztetése után már küldik is a harci feladatokra minden szempontból felkészületlen újoncokat a harctérre (akik jelentős részét egészen más ürügyekkel rendelték váratlan katonai szolgálatra). Legendásan katasztrofális a hadsereg ellátatlansága: a kiéhezett katonákkal nem ritkán megvetetik még védőeszközeiket is. Már a világhálón keresztül is eljutott a közvélemény jelentős részeiig az orosz határ menti térségekben körülzárt ukrán egységek kétségbeejtő helyzete (akik az élelmiszerek és ivóvíz mellett immár lőszereikből is kifogytak). A katonák egyre nagyobb részében vált ki ellenállást az a felismerés: hozzájuk hasonló egyszerű, békés állampolgárok ellen küldték, küldik őket harcba.

Az ország mind több településén bontakozik ki tömegmozgalom a mozgósítások ellen. A kényszersorozottak felháborodott hozzátartozóinak jó pár helyen sikerült megakadályozniuk (de legalábbis késleltetniük) szeretteik frontra indítását. Az akciókban – hogyan, hogyan nem – meglehetősen kitűntek Kárpátalja magyarok lakta települései.

MINDEN ERŐSZAKOSSÁGA DACÁRA, A HARMADIK MOZGÓSÍTÁSI HULLÁM EREDMÉNYEI JELENTŐSEN ELMARADTAK A KITŰZÖTT CÉLOKTÓL.

A junta által bevallott mintegy 300 helyett valójában 4-5 ezer katona esett el már az április vége óta tartó katonai terrorhadjáratban, tízezrekre rúg a sebesültek száma. (Legfrissebb hír szerint kijevi képviselők egy csoportja nyilvánosságra hozta: az április vége óta tartó hadműveletek eddig már tízezer ember életét követelték – míg a menekültek száma, ENSZ adat szerint, meghaladja a háromnegyed milliót.) KÖZELHARCBAN A JUNTA MARTALÓCAI RENDRE ALULMARADNAK – ezért is választják a gyáva és alávaló harcmódokat, mint például a polgári célpontok válogatás nélküli pusztítását. A szívós, kitartó, hősies ellenállás végképp aláássa a junta seregének harci morálját. Ez, egyfelől, megmutatkozik a hadviselés növekvő kegyetlenségében (ami már semmivel sem marad el a német megszállók kegyetlenkedéseitől).

Másfelől pedig a tömeges dezertálásokban. Részben a harcoló alakulatoktól, de kiváltképpen az orosz határ közelében bekerített, reménytelenné vált helyzetű ukrán csapategységektől százával szöknek át orosz területre nemcsak ukrán katonák, de a közismerten a Majdan fasiszta rohamosztagosaiból felállított nemzeti gárdák tagjai is. Eddig, több hullámban, legalább hatszáz ukrán katona és (meggyőződéses fasiszta) nemzeti gárdista menekült át a határ túloldalára. Valami érthetetlen oknál fogva, az orosz hatóságok, ahelyett, hogy internálnák őket, az esetleg szükséges gyógykezelések után, lehetővé teszik számukra a visszatérést Ukrajnába. (Ezt már többen, közöttük népfelkelők is, szóvá tették.) Az ilyen menekültek között szemtanúk felismertek olyan gyilkosokat is, akik részt vettek a május 2-i borzalmas ogyesszai vérengzésben. Holott az orosz Országos Nyomozati Központ letartóztatási parancsot adott ki minden, háborús bűntettet elkövető ukrán politikus, katona ellen, tábornoktól közlegényig. Most először, a napokban az orosz hatóságok őrizetbe vettek négy, orosz területre szökött ukrán tisztet és altisztet. Nekik az orosz törvények szerint kell majd felelniük azért a háborús bűntettért, amit AZ OROSZORSZÁGI GUKOVO HATÁRÁLLOMÁS ÉS –TELEPÜLÉS CÉLTUDATOS ÉS MÓDSZERES ÁGYÚZÁSÁVAL KÖVETTEK EL. Tettükért akár húsz évet is kaphatnak. (Zárójelben jegyezzük meg: és ez hol van azoktól a rémtettektől, amit ezek az emberi mivoltukból kivetkőzött vadállatok saját népükkel szemben elkövettek, és követnek el, folyamatosan, nap mint nap!)

Bár más frontszakaszokon a népfelkelők helyzete rendkívül súlyos, az orosz határ mentén bekerített egységek esetében nem engednek a szorításból. Ennek egyik első eredményeként sikerült teljesen felszámolni egy lövészbrigádot. Az okozott emberveszteség mellett, a népfelkelők mintegy száz egységnyi harci technikát – páncélosok, tankok mellett gépágyúkat, sőt rakétavetőket is zsákmányoltak.

A NÉPFELKELŐK CÉLJA: BEFEJEZNI A HATÁRNÁL BEKERÍTETT UKRÁN EGYSÉGEK FELSZÁMOLÁSÁT (ezek létszáma mintegy ötezer fő), és, egyebek mellett, MEGSZEREZNI A BIRTOKUKBAN LÉVŐ, (aránylag) KORSZERŰ HADITECHNIKÁT. E cél elérését követően csoportosítanák át haderőiket – közöttük a zsákmányolt harceszközöket – a szorongatott helyzetben lévő körzetekbe. A JUNTA EGYIK CÉLJA, ÉPPEN EZÉRT, ENNEK MEGAKADÁLYOZÁSA, A NÉPFELKELŐK ERŐINEK TARTÓS LEKÖTÉSE. Mindaddig, amíg beveszik a két székváros környékét, majd magukat a városokat is.

AZ ELKÖVETKEZŐ IDŐSZAK TEHÁT A VERSENYFUTÁS FOLYTATÁSA. Egyben – a junta számára – a két székváros (mindenekelőtt Donyeck) ostromának előkészítése. A várost folyamatosan lövik, bombázzák – és, sajnos, sikerült diverzáns egységeket is bejuttatniuk, akik belülről támadják az ostromlott várost.
A Donyecki Népköztársaság eddigi miniszterelnöke, (az oroszországi illetőségű) Alekszandr Borodaj tegnap lemondott – átengedve posztját egy helyi katonaembernek, Alekszandr Zaharcsenkonak. (Ő maga a miniszterelnök első helyetteseként, utódjának tanácsadójaként folytatja munkáját.)

3. EKÖZBEN A JUNTA BELSŐ ELLENTÉTEI IS MINDINKÁBB ELŐTÉRBE KERÜLNEK.

Tegnap – közel fél év szünet után – Kijev központja, a Majdan (Nezalisznyisztyi – Függetlenség tere) ismét csatatérré vált.

Még a február 21-én, három uniós külügyminiszter ellenjegyzésével aláírt rendezési megállapodás előírta a közterületek, középületek kiürítését, a törvénytelen rohamosztagok feloszlatását. Ezt sohasem hajtották végre: a Majdan szélsőségeseinek eszük ágában sem volt mozdulni. Jelenlétük, idővel, azonban kezdett egyre terhesebb lenni az új hatalomnak – KIVÁLTKÉPPEN AZ ÓTA, HOGY VILÁGOSSÁ VÁLT: AZ ERŐSZAKOS PUCCSAL CSAK EGY DOLOG NEM VÁLTOZOTT: A RABLÓ, AZ ORSZÁGOT KIFOSZTÓ ÉS TÖNKRETÉVŐ OLIGARCHÁK URALMA. (És a Majdanon tanyázó szélsőségesek közül ez sokaknak nem tetszett. (Valahogy úgy, ahogy az SA vezérének, Röhmnek sem tetszett, hogy a győztes náci rezsim, Hitlerrel az élen, mindinkább a nagytőke eszközévé válik és vált. Balhitéért ő és csoportja az életével fizetett a „Hosszú kések éjszakáján”. A barnainges SA-t pedig felváltotta a fekete egyenruhás SS, mint a náci párt terrorosztaga.)

Sokadik hiábavaló kísérlet után – és tekintettel a NATO főtitkárának tegnapi kijevi látogatására – a junta (ismét) döntő lépésre szánta el magát: elrendelte a barikádok lebontását, a sátortábor feloszlatását. A benyomuló rendfenntartók még lőfegyvereket, robbanóeszközöket is találtak a sátorban (most megtalálták őket – hat hónapja ezeket még senki sem látta, pedig ott voltak azok akkor is). Ja, amúgy a szabadságharcosokból koszlott, büdös csavargók és hajléktalanok lettek a junta propagandájában.
Egy szó, mint száz: a Majdan megfutamította a hátán a hatalomba kapaszkodott rendfenntartókat – közöttük azoknak a terrorbrigádoknak a tagjait is, akik vérben fürödnek az ország délkeleti részén. Előkerült minden, amit csak a világsajtó (közöttük a magyar) nem látott sehogy sem azokban hónapokban: Molotov-koktélok, petárdák, gyújtóbombák, füst- és hanggránátok. Riadtan barikádozta el magát a pár lépésre lévő kijevi városháza, közöttük az uborkafán a főpolgármesterségbe kapaszkodott elfuserált bokszbajnok – aki külön is jól bezárkózott szobájába.

Ismét nagy lánggal égtek az autógumik. (Itt legföljebb azon kárörvendezhetünk, hogy egymást ütlegelték most azok, akik fél éve még együtt verték, ütötték a törvényes rendet védő rendőröket. Most ők is megtapasztalhatták: milyen érzés, amikor kővel hajigálnak, petárdákkal, Molotov-koktéllal gyújtanak fel téged elevenen.) Azt persze mondani sem kell: a nyugati siratókórus Janukovics idején megszokott velőtrázó jajveszékelése ezúttal elmaradt a most tomboló erőszak láttán.

A LEGUTOLSÓ HÍREK SZERINT A MAJDAN GYŐZÖTT (bár ez tegnap este óta változhatott). A junta egyes tagjai olyasfajta nyájas üzeneteket váltottak egymással, mint pl. „a két kezemmel fojtalak meg, te szemét, ha elkaplak”. Az egymással szembeni harag, ingerültség és gyűlölethullám egyik oka, kétségtelenül, a gyorsnak remélt megtorló hadjárat elhúzódása, az újabb és újabb kudarcok.
Kijevben pedig ismét lábra kaptak a hírek, hogy puccs készül Valcman bábelnök megbuktatására. Hatalmára a közismerten véreskezű milliárdos oligarcha hitsorsosa, Dnyepropetrovszk rettegett ura, Igor Kolomojszkij pályázik.

4. Moszkvában tegnap délután a hírközlő szervek beharangozták: PUTYIN ELNÖK AZNAP ESTE NAGYON FONTOS, RENDKÍVÜLI TÉVÉBESZÉDBEN FORDUL NÉPÉHEZ. (A lehetséges témáról szóló találgatások szerint az államfő a szankciók nyomán előállt helyzetről szól majd.)

put1

Miközben Európa leforrázva találta magát a számára váratlan orosz ellenszankcióktól, és értetlenül hebegett-habogott, dadogott az ilyen kegyetlen és „merőben szokatlan” lépés miatt – aközben LATIN-AMERIKA ÓRIÁSI ÜZLETET KÖTÖTT. Egy sor latin-amerikai ország máris bejelentette: szívesen szállítja termékeit az európaiak által, amerikai nyomásra, félrelökött orosz piacra. Oroszország máris feloldotta egy sor brazil termékre korábban kirótt korlátozását.
(“f”-monogrammú olvasónk cikke)