Erről döntött Amerika és az EU, és kötelezték Magyarországot és Szlovákiát, hogy fordítsák vissza a gázt Ukrajnának, amit nekik szállítanak az oroszok. Magyarország úgy tudjuk, hogy fordított is vissza, a számlát pedig ki is fizette, mert szerencsére mi igen jól állunk anyagilag. 8000 ezer ukránnak nyugdíjat is fizetünk, és ingyen látjuk el a betegeiket egy 1962-es szociális szerződés alapján. Romániával ugyanez a helyzet. A magyar meg megy várólistára.
Szlovákia nem akarta, de ez nem úgy működik, hogy akarja-e, kötelezték őket is. Ősztől akarja visszafordítani a saját gázát a szlovák kormány. Erre az orosz medve elbődült.

A GAZPROM lecsap azokra, akik orosz gázt szállítanak Ukrajnának - Magyarország is köztük lehet?

A Gazprom figyelemmel kíséri a földgáz fordított irányú szállítását Ukrajnának, és korlátozásokat vezethet be azon európai cégek esetében, amelyek ebben részt vesznek - közölte az orosz állami energetikai cég vezérigazgatója az éves részvényesi közgyűlést követő pénteki sajtótájékoztatón, Moszkvában - írja az MTI.

Alekszej Miller közölte: ha az derülne ki az európai országokban lévő mérőállomások adataiból, hogy a Gazprom uniós partnerei visszafordítják a keletről nyugatra menő földgázt, és azt Ukrajnába juttatják el, akkor lehetséges, hogy korlátozásokat vezet be a társaság az ezzel foglalkozó európai cégekkel szemben.
Ukrajna szerdán tett javaslatot az Európai Uniónak, hogy kezdjék meg a fordított gázszállítást Szlovákián keresztül, évi 30 milliárd köbméteres mennyiségben - írta a Vedomosztyi című orosz napilap online változata. Kijevben arra számítanak, hogy szeptember elsején megkezdhetik a szállítást
A Gazprom vezérigazgatója azt is elmondta, hogy megkezdték az európai államokban lévő földgáztárolók feltöltését, ezekben 5 milliárd köbmétert terveznek elhelyezni. Miller szerint nagy a valószínűsége annak, hogy a tél folyamán Ukrajna a területén átmenő vezetékből gázt fog kivenni. Hozzátette, hogy a föld alatti tárolók feltöltése "nem mentesít teljes mértékben az ukrajnai tranzittal kapcsolatos kockázatoktól".

A Wall Street Journal szerint Miller úgy fogalmazott:
Habár az európaiak még nem érzékelik a problémát, de Ukrajna nem pumpál elég gázt a földalatti tárolókba, ami akár már a következő hónapokban problémát okozhat.
Oroszország 2009 telén arra hivatkozva zárta el az ukrán gázcsapokat, hogy szerinte Ukrajna lopott az Európai Unióba irányuló földgázból. Miller szerint ami egyszer megtörtént, az újra megtörténik. Miller úgy látja: Ukrajna nem élné túl a következő éveket orosz gáz nélkül.

belfoldvilaglap.blog

Dél-Európán csattanhat

Alekszej Miller az MTI kérdésére válaszolva kijelentette: a Gazprom és az Európai Bizottság érdekei egybeesnek, mindketten arra törekszenek, hogy diverzifikálják a gázszállítási útvonalakat, garantálják a stabil gázszállítást és Európa energiaellátási biztonságát. Megjegyezte: az észak-európai uniós országok energiabiztonsága erősebb, köszönhetően az alternatív szállítási útvonalaknak - az Északi Áramlat és a Jamal-Európa gázvezetéknek -, míg a dél-európai országoké sokkal sérülékenyebb.

A Gazprom vezérigazgatója a nemzetközi egyezményekről szóló 1969-es bécsi konvencióra hivatkozva kijelentette, hogy a Déli Áramlat gázvezeték megépítéséről kötött államközi egyezményeket és a beruházásról szóló szerződést nem lehet egyoldalúan megváltoztatni, vagy semmisnek nyilvánítani. A kétoldalú megállapodásokat szerinte a nemzetközi jog védi.

Alekszej Miller arra reagált, hogy Günther Oettinger, az EU energiaügyi biztosa német Handelsblatt című lapnak írt legutóbbi cikkében ismét felhívta a Déli Áramlat gázvezeték megvalósításában résztvevő országokat, hogy addig ne kezdjenek hozzá az építéshez, amíg nem harmonizálják az uniós joggal az Oroszországgal megkötött kétoldalú kormányközi egyezményeket.

Az Ukrajna elkerülésével Bulgárián, Szerbián keresztül az orosz gázt Magyarországra is eljuttató Déli Áramlat gázvezeték megvalósítási menetrendjét semmi sem akadályozza - szögezte le Miller, utalva arra, hogy Bulgáriában és Szerbiában is felfüggesztették a gázvezeték átmenő szakaszának építését. Azt is közölte, hogy Olaszországba is el fog jutni a Déli Áramlaton keresztül az orosz gáz, mégpedig 2017 végén, de az első szállítások 2015 végére várhatóak Bulgáriában.

Tavaly Moszkva nemtetszését váltotta ki, hogy Ukrajna Lengyelországon és Magyarországon keresztül az EU-ból is földgázt kezdett vásárolni, mert az olcsóbb számára, mint az orosz import. Szeptembertől Szlovákia felől is megindul a gázszállítás, amelynek keretében a német RWE vállalattól érkezik a földgáz nyugatról Ukrajnába.

Magyarországra is kihathat

Miller kijelentései alapján a magyar energiacégek is retorzióra számíthatnak, ha gázt adnak el Ukrajnának. A Világgazdaság alig több mint egy hete írt arról, hogy a Magyarországról Ukrajnába küldött gáz mennyisége rohamosan nő: a lap napi 9,2 millió köméterről tudott, ami négyszer annyi, mint a szállítás május 20-i indulásakor, de a 2013-as rekordot is felülmúlja.

5,15 milliárd dollárra nőtt már nemfizetés miatt az ukránok tartozása az orosz gázért

Ukrajna júniusban összesen 2 milliárd köbméter gázt importált, ebből 1,7 milliárd orosz gáz volt, és csak 300 millió reverzibilis gáz.

Ezeket a mennyiségeket tekintve, és alapul véve a gáz 385$/1000 köbméteres árát az ukrán Naftogáz tartozása az orosz Gazprom felé 5,15 milliárd dollárra nőtt. Kijev azonban továbbra sem hajlandó kifizetni tartozásait Moszkvának, ami komoly értetlenséget és felháborodást vált ki az oroszokból.

"Az Európai Uniónak nem arra kell törekednie, hogy csökkentse függőségét az orosz gáztól, hanem inkább arra, hogy biztosítsa annak eljutását Oroszországból az EU tagállamaiba, beleértve akár Ukrajna kikerülését is." - Ilyen értékelést adott a legnagyobb francia olajtársaság, a Total vezetője, Christophe de Margerie a Reutersnek adott interjújában.
A Total vezérigazgatója példaként az "Északi vezetéket" hozta fel, mely a Balti-tenger alatt fekszik és nem azért lett megépítve, hogy csökkentse az orosz gáztól való függést, hanem azért, hogy kikerülve Ukrajnát biztosítsa Európa energiaellátását. Határozottan kijelentette, hogy Európa nem tudja nélkülözni az orosz gázt, és a megbeszélések felgyorsítására szólított fel mindenkit, mivel véleménye szerint,főleg télen, komoly gondokat okozhat a nem megfelelő gázmennyiség importálása.

Margerie figyelmeztetett arra is, hogy az Oroszország és a Nyugat közötti súrlódás kényszerítette Moszkvát arra, hogy Peking felé közeledjen, megkötve az eddigi legnagyobb gázszerződését Kínával. Az árakat tekintve pedig elmondta, hogy az orosz gáznál kedvezőbb feltételeket senki se tud nyújtani Európának.
Forrás: Index - MTI

Kijev


Kapcsolódó:
A kárpátaljai magyarok nem kívánnak meghalni a számukra "idegen háborúban"
Kijevben mától nincs melegvíz - Mert spórolnak télire
Embargó: több mint ezer gyümölcsökkel megrakott görög teherautónak kellett visszafordulnia az orosz határról
2277-es számú törvénytervezet: A cionisták háborút akarnak Oroszországgal
A NATO szakít Oroszországgal
Fennakadt a szögesdróton a zsidó telepes, miközben Palesztin zászlót akart lopni
Jemen: "Halál Amerikára! Halál Izraelre! Átok szálljon a zsidók fejére!"
Egyre több a bizonyíték, hogy Izrael háborús bűntettet követett el
Steven Seagalt semmilyen szankció nem választja el Putyintól