A Gazprom vezérigazgatója szerint amiatt van szükség az ukrán gáztranzit-útvonal kiváltására, mert az egész rendszer rossz állapotban van. Az ukránok minden másra költötték a gáztranzitból befolyó összegeket, csak karbantartásra nem.
Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója szerdai közlése szerint az ukrán gáztranzitrendszer leromlott állapota egy jelentős ösztönzőt erőt jelent arra vonatkozóan, hogy Oroszország más útvonalon szállítson földgázt az Európai Unióba.
Elmondása szerint az ukrán szállítási rendszer közép- és hosszútávon nem tudja megbízható módon ellátni az európai fogyasztókat a szükséges forrásokkal, és ezeket a problémákat az ukrán fél is felismerte.
“Az ukrán gáztranzitrendszer olyan állapotban van, ami nem tudja garantálni közép- és hosszú távon a zavartalan gázimportot” – mondta, hozzátéve, hogy az ukrán energiaügyi minisztérium hivatalosan is elismerte a problémát, amit azzal indokoltak, hogy “nem állt rendelkezésre kellő forrás a gáztranzitrendszer korszerűsítésére”.
Miller elmondása szerint az ukrán gázvezeték-rendszer megbízhatatlansága bizonyítja, hogy Európának minél hamarabb egy új és modern gázfolyosó kiépítésére van szüksége.
Júniusban Mario Mehren, a Wintershall igazgatótanácsának elnöke a Der Spiegel német lapnak nyilatkozva azt mondta, elsősorban a korrupció miatt nem megbízható az ukrán útvonal; az európai felhasználók évtizedeken át milliárdokat fizettek ki az Ukrajnán át továbbított gázért, de „ezt a pénzt minden másra költötték, kivéve a gázvezetékek karbantartására.”

http://www.hidfo.ru/2017/08/a-korrupcio-miatt-szetrohad-az-ukran-gaztranzitrendszer/