2014. szeptember 28., vasárnap

Óriási olajmezőre bukkantak az oroszok az Északi-tengeren. A lelőhely több százmilliárd dollárnyi olajkincset rejthet.

A Rosznyefty a hétvégén jelentette be, hogy óriási olajlelőhelyre bukkant az Északi-tengeren. A bejelentés vélhetően Vlagyimir Putyinnak is nagy örömére szolgálhatott, hiszen a hírek szerint több százmilliárd dollárnyi kitermelhető olajtartalékra bukkantak a Rosznyefty és az Exxon közös feltárása során. Az orosz elnök elégedettségét csak növelheti, hogy az amerikai partnereknek várhatóan egy hordónyi sem jut majd a kincsből – a Fehér Ház oroszellenes embargói miatt.
A Rosznyefty vezérigazgatójának tájékoztatása szerint a most felfedezett Kara-tengeri lelőhelyen kb. 1 milliárd hordónyi olaj lehet, és feltételezések szerint a környék ennél is több nyersanyagot rejthet (számítások szerint még a világ leggazdagabb olajtartalékának kikiáltott Mexikói-öbölnél is nagyobb lelőhelyre bukkanhattak az oroszok). A most feltárt lelőhely, az Unyiverszityetszkaja nagyjából egy moszkványi területen fekszik, és több mint 9 milliárd hordónyi olajat rejt (ez mai piaci áron több mint 900 milliárd dollár a világpiacon).
A kitermelés persze nem lesz leányálom; a Murmanszktól négynapi hajóútra lévő területet télen jég borítja, és az északi-sarki nyár sem kifejezetten kedvez a tengeri kitermelésnek. A környék lelőhelyeinek termőre fogása akár egy évtizedig is eltarthat, és várhatóan milliárd dolláros nagyságrendű költségekkel jár majd, ám ha a most felfedezett terület körül több hasonlóra bukkannának, a vállalkozás mesés jövedelmet hozhatna az orosz államnak.
A 2000 méterrel a tengerszint alatt húzódó Kara-tengeri mező – amelyet „Győzelem” névre kereszteltek – kitermelése 5-7 éven belül megkezdődhet a Rosznyefty szerint (ez lehet az orosz olajipar eddigi legdrágább beruházása, mintegy 600 millió dollár – háromszorosa egy tipikus tengeri lelőhely termőre fogásának). Ehhez azonban az orosz cégnek nincs feltétlenül szüksége az amerikaiak segítségére, hiszen az Exxon által szállított technológia épp a feltárás során volt kulcsfontosságú.


Megkötik az USA kezét a szankciók


Az Obama-kormány már rég tiltólistára tette a Rosznyefty vezérigazgatóját, Igor Szecsint, és felszólította az oroszokkal együttműködő amerikai olajipari cégeket, hogy október 10-ig fokozatosan vonuljanak ki a régióból, és függesszék fel együttműködésüket az orosz partnereikkel. Az orosz elnök szombaton közölte: ha Oroszország ellen újabb szankciókat vezetnek be, ő lesz az, aki végleg kitiltja a nyugati cégeket az orosz energiaiparból, bár ezt egyelőre nem látja szükségesnek.
Most, hogy a Rosznyefty a világ egyik legnagyobb kincsesbányájára bukkant, az amerikaiak várhatóan megpróbálnak majd kiskapukat keresni a Fehér Ház által bevezetett szankciók között, hiszen nincs az az Ukrajna, amely miatt a világ legnagyobb olajipari vállalata, az Exxon kimaradna az évtized üzletéből.


http://vs.hu/mind/osszes/putyinnak-pofatlan-szerencseje-van-0928

Alakulóban van az Eurázsiai Unió

Az orosz parlament alsóháza, az Állami Duma ratifikálta az Eurázsiai Gazdasági Unióról szóló szerződést szeptember 26-án Moszkvában. A Duma csaknem egyhangúan szavazott a megállapodásról, 441 „igen”, egy tartózkodás, illetve nulla „nem” szavazat lett a végeredmény- adta hírül a Ria hírügynökség.

A szerződést májusban írta alá Vlagyimir Putyin orosz elnök, Nurszultan Navarbajev kazah elnök és Alexander Lukasenko belarusz elnök Asztanában. A szerződés a három ország közötti Vámunió kiterjesztése lenne, mely magába foglalja az áruk, a szolgáltatások, a tőke és a munkaerő szabad áramlását, emellett rendelkezik a megfelelő intézményi háttér kiépítéséről is.
Az Eurázsiai Gazdasági Unióról szóló megállapodás aláírási ceremóniája

Az Eurázsiai Gazdasági Unióról szóló megállapodás aláírási ceremóniája

A szerződés 2015. január 1-jétől lép hatályba, amennyiben a kazah és belarusz parlament is jóváhagyja azt. A tagság nyitott mindazon államok előtt, akik elfogadják a megállapodás elveit és céljait.

Az Eurázsiai Gazdasági Unió intézményei a három alapító ország között az alábbiak szerint oszlanak meg: az Eurázsiai Gazdasági Bizottság az unió központjául szolgála orosz fővárosban, Moszkvában lenne elhelyezve, az unió Bírósága Minszkben székel majd. Almati, Kazahsztán legnagyobb városa pedig az unió pénzügyi központjaként funkcionálna.
Kitekintő

A luxusvilla a gond, vagy az érdeksérelem?

Az utóbbi napokban különös módon aktivizálta magát a Demokratikus Koalíció, láthatóan egységes módon cselekszik a vele érdekegyezségben lévő liberális médiával, amely elsősorban a keleti nyitás mellett elkötelezett politikusok ellen igyekszik lejárató propagandát folytatni. Ezúttal az újonnan kinevezett külügyminiszter került célkeresztbe, akinek feladata deklaráltan nem az "euroatlanti együttműködés" szorosabbra fűzése, hanem a keleti nyitás irányítása.
Törvényszerű, hogy az Index liberális hírportál újabb személyes alapú lejáratási kampányba kezdett, aminek ideális táptalajt adott, hogy Szijjártó Péter a közelmúltban 167 milliós luxusvillát vett, anyagi hátterével pedig nem tudott elszámolni. Hogy miért is kellene elszámolnia, ebből a szempontból miben különb Szijjártó a többi politikusnál, az egy olyan kérdés, amit senki nem tesz fel.
Morális alapon igencsak megkérdőjelezhető, miért vesz egy politikus 167 milliós luxusingatlant, amikor az országból munkahely híján menekülnek a fiatalok, egy átlagos, dolgozó ember a tízmilliós ingatlant is évtizedes törlesztés árán veheti meg. Miért vesz a politikus 167 milliós házat egy ilyen helyzetben, ahelyett, hogy vagyonát munkahelyteremtésre fordítaná? Mert megteheti. Ez a liberális demokrácia velejárója, hogy megteheti, és senki nem kéri számon érte. Gyurcsányon senki nem kéri számon, hogy neki még nagyobb, még drágább luxusingatlanja van. A többi politikuson sem kéri számon senki, mert ilyen a liberális demokrácia. Aki gátlástalanabbul tud taposni, aki ravaszabb, aki kihasználja a törvényben rejlő kiskapukat, akinek elég defektes az értékrendje, az vehet magának egy ilyen luxusingatlant, ha más, defektes értékrendű emberekkel összeáll és megtanul törvényesen lopni. Senki nem kéri számon érte, mert ilyen a liberális demokrácia.
Vannak viszont olyanok, akik a fentieken felül még azt a hibát is elkövetik, hogy éppen a választások előtt vesznek meg egy ilyen luxusingatlant. Szijjártó luxusvilla ügye nem csak erkölcsi kérdés, hanem politikai analfabétának kell lenni ahhoz, hogy valaki választások előtt ilyen hibát kövessen el.
Budapesten és környékén rengeteg luxusingatlan van, igen nagy százalékukban politikus lakik. Természetesen az Index nem közöl tényfeltáró riportot a még megmaradt baloldali politikusok luxusvilláiról. Pedig vannak azok is szép számmal. Őket annak a politikusnak a luxusvillája érdekli, aki a keleti nyitás embere. A liberális média leadta a kezdőlövést, amihez most csatlakozott a Demokratikus Koalíció is: a DK követeli, hogy Orbán Viktor vonja vissza Szijjártó kinevezését. Együtt, olyan emberek, akik szinte kivétel nélkül luxusingatlanban laknak, követelik, hogy a miniszterelnök vonja vissza valakinek a kinevezését, aki csak most költözik be a luxusingatlanba.
Mindez mi miatt? Mert Szijjártó nem az euroatlanti integráció gyorsítására kinevezett külügyminiszter, hanem a keleti nyitás embere.
Gyurcsányék szemszögéből a Szijjártó-ügy annyit jelent, hogy ha a keleti nyitás emberei elkezdenek beköltözni a luxusvillákba, nekik éveken belül ki kell majd költözni. Mindegy, mennyiért vették, mennyit fizettek azért, hogy az újságírók az ő luxusingatlanjaikkal ne foglalkozzanak, menniük kell. Az utolsó rúgkapálásaikhoz pedig ideális táptalajt ad, hogy ehhez fel lehet használni a nép hangját. A tömegek ugyanis tapsolnak hozzá: "igen, Szijjártó mondjon le, a mi adóforintjainkból vette, egyébként is lop, csal hazudik". Az emberek megint abba az irányba gyűlölködnek, amit a liberális média kijelöl számukra.
Budapest és környéke tele van luxusingatlannal. Igen nagy százalékában politikus lakik. Mert liberális demokrácia van, emiatt megtehetik. Tényleg a luxusingatlannal van a probléma, vagy megint abba az irányba gyűlölködik a nép, amit a liberális média kijelöl? Hány luxusingatlant értékesítettek Budapest környékén az utóbbi 3 hónapban? Rengeteget, mert ez egy hatalmas piac, luxusingatlanokat adnak és vesznek, akinek van pénze rá. Melyikkel van a gond? Amelyikre a liberális média rámutat. A többi nem tűnik fel senkinek.
Hídfő.net | Birkákat terelik


http://www.hidfo.net/2014/09/28/luxusvilla-gond-vagy-az-erdekserelem

Még egy liberális tabu ledől: Az antiszemiták "tanult emberek" egy friss tanulmány szerint

A Political Capital friss kutatása alapján, nem a nehéz anyagi körülmények között élő és nem az iskolázatlanabb rétegben van a legtöbb antiszemita.
A kutatás szerint a társadalmi középréteghez tartozók és a magasabb képzettségű emberek között sokkal nagyobb a fogékonyság az antiszemitizmusra. Hasonló kutatást már végeztek, hogy megpróbálják felmérni a Jobbik szimpatizánsi körét, és hogy kiderítsék milyen "típusú" emberek között nagyobb az antiszemiták aránya.
A Political Capital intézet legújabb kutatása alapján a magasabb jövedelemmel és megtakarítással rendelkezők, illetve ezek között is a politika iránt érdeklődök között a legmagasabb az arány a zsidóellenességre.
Az alacsonyabb keresetűek, adóssággal rendelkezők, alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkezők között a legalacsonyabb az antiszemiták aránya. Minél nagyobb jövedelemmel rendelkezik egy társadalmi réteg, annál magasabb a zsidóellenessége. A felső tízezer antiszemitizmusát nem vizsgálta az intézet (valószínűleg azért, mert azok többsége zsidó vagy a zsidóságot kiszolgáló, akik pedig nem antiszemiták, féltve őrzik ezt a titkukat - a szerk.).
A kutatás szerint azért a középrétegre jellemző az antiszemitizmus, mert az elért társadalmi presztízsüket féltik a zsidóktól, ezért lényegesebben nagyobb az ellenszenvük és jobban hajlanak a zsidóellenes összeesküvés-elméletekre. A politika iránt érdeklődök pedig rendszerint táptalajt is találnak félelmükre, hisz "az internet tele van vélt vagy valós összeesküvés-elméletekkel."
Nem meglepő, hogy a középrétegre jellemző az antiszemitizmus. A szegényebb társadalmi réteg alapvetően a problémái esetén a cigányságot, a bankokat vagy a kormányt hibáztatja sorsa miatt. Az alacsonyabban képzett emberek is jobban bedőlnek az egyszerű vádaknak, amikkel rendszerint valamilyen szervezetet (pártot, kormányt stb.) jelölnek meg nyomorgásuk okának.
A középréteg, akik sok esetben magán- vagy állami vállalatoknál dolgoznak és akár középvezetői beosztást is betöltenek, és magasabban képzettek, sok esetben nagyobb a rálátásuk a politika, társadalom, gazdaság azon részeire, ahol folyton-folyvást felismerik, hogy a zsidók mindenhol jelen vannak.
A középréteg ezen tagjai látják, hogy a bankok, nagyvállalatok, pártok, politikai szervezetek élén rendszerint vagy legalábbis nagy számban zsidók állnak. Szintén felismerik a holokauszt-ipar torzságát és igazságtalanságát. A középrétegben a vállalkozók pedig saját bőrükön tapasztalják meg, hogy a gazdaságban rendszerint az ármánykodásnak köszönhetően igen nehéz helyzetben vannak a zsidó konkurenciával szemben.
A liberálisok még mindig nem látják be, hogy se az antiszemitizmus se a rasszizmus nem egy adott nép jellemvonásain alapszik. Nem azért különböztetünk meg embereket egymástól mert az egyik így néz ki a másik pedig úgy. Az egyetlen kiváltó oka akár az antiszemitizmusnak akár a rasszizmusnak, hogy egy adott népcsoport miképp tud létezni egy társadalomban. Mikor minden esetben azt látjuk, hogy a bankrendszer kizsigereli az embereket és látjuk, hogy a bankok élén szinte kivétel nélkül zsidó vezetők vannak, nem nehéz a zsidókat pénzsóvár, jellemtelen embereknek látni.
Mikor azt látjuk, hogy a politikai pártok élén rendszerint zsidók ülnek és látjuk, hogy Magyarországon milliárdokat költenek a holokauszt "túlélőire" és kórházak, vagy iskolák sorra zárnak be, nem meglepő, hogy elhidegülünk a holokauszt vélt és valós eseményei iránt, és a zsidókat intoleráns népcsoportnak látjuk a magyarsággal szemben.
Az antiszemitizmus kialakulása egy személyben általában a világképének azon részei miatt alakul ki ahol minden esetben azt látja, hogy a zsidók szerepet vállalnak és létük és tevékenységük ártalmas vagy a többségi társadalomra, vagy valamilyen erkölcsi alapelvre. Mivel a kutatás kimutatta, hogy általában az antiszemiták képzett emberek, kijelenthetjük, hogy komoly valóságalapja lehet a zsidóellenes "összeesküvés-elméleteknek".

Jó az irány?

Nem várt fordulat a negyedik Üres Lakások Menetén: a városi demonstratív séta után egy VI. kerületi házfoglalási akció következett. A lakhatási válság megoldásának alternatíváit keresve valami elkezdődött.
false
Felelős lakáspolitikát és az üresen álló ingatlanok szociális és lakhatási célú hasznosítását követelve vonultak tegnap negyedik alkalommal az Üres Lakások Menetén. Dobolva, énekelve, skandálva demonstráltak aktivisták, érintettek és szimpatizánsok. (A tavalyi akcióról itt olvashat.) A Város Mindenkié (AVM) által rendezett séta ezúttal a II. János Pál pápa – leánykori nevén Köztársaság – térről indult, majd a Rákóczi úton, a Blaha Lujza téren, a Klauzál utcán keresztül folytatódott. Ezt követően az Almássy térig, és a Vörösmarty utcán át a Hunyadi térig tartott a felvonulás. Közben meg-megállt a kisebb méretű tömeg, és egy-egy AVM-es aktivista mondott rövid beszédet.
Nem ingyen lakást akarunk!
false
Miklós, aki a menetindító beszédet tartotta, hat éve hajléktalan. Szállón lakik, ahol nemcsak sorstársakkal, de az ellátórendszer működéséből adódóan hatlábú lényekkel is találkozik. Szerinte a hatalom célja a hajléktalan emberek eltüntetése az utcákról, amit az ellátórendszerbe kényszerítéssel érnek el.
„Hárommillió ember mélyszegénységben él. Ez milyen demokrácia? Ez nem demokrácia, hanem Magyarország” – kezdte hevesen egy másik AVM-es, aki arról mesélt, hogy látássérültként „soha a büdös életben” nem lesz lakása, és hogy az emberek alapvetően azt sem hiszik el, hogy szemproblémája miatt fogyatékkal élő, mert a fehér botjáról csupán azt hiszik, a könnyebb koldulás érdekében használt eszköz.
false
Erdőhegyi Márta arról beszélt, hogy fiatalként nagyon nehéz volt a saját lábára állnia, mert senki sem tudta támogatni. Most is nehéz helyzetben van, de több olyan ismerőse is akad, akik állami gondozottként vagy anyaotthonban élve szintén minden nap azzal néznek szembe, hogy „lehet, holnap nem lesz egy hely, ahol aludhatnak”.
Az Üres Lakások Menetén ezúttal néhány politikus is részt vett: Karácsony Gergely és Szabó Tímea mellett Falus Ferenc is feltűnt, aki ezúttal szemlátomást nem véletlenül keveredett a tömeg közé, hanem kifejezetten kereste a résztvevők társaságát. Igaz, nem sokáig tartott az érdeklődés vagy a lelkesedés a részükről, hamar leléptek.
A doboló menet hangulatát a Bennfentes Kívülállók Közkórusa színesítette, akik a beszédeket követően lakhatási válságukkal kapcsolatos dalaikat énekelték; a Tiszta szívvel, a Tavaszi szél és a Boci, boci tarka dallamán szóltak a tematikus énekek. De bárki jogkövetkezmények nélkül krétával rajzolhatott vagy üzenhetett is a városlakóknak, a döntéshozóknak.
Idén újra adatgyűjtésbe fogott az AVM, az önkormányzati szociálisbérlakás-állományról készítettek összefoglalót. Ebből többek között az derül ki, hogy 31 473 szociális bérlakás van a fővárosban, amelyek többsége komfortos vagy összkomfortos. Ezek közül legalább 3652 önkormányzati bérlakás üresen áll, kihasználatlanul. (A 2014-es adatgyűjtés eredménye itt elérhető.)
Foglaljatok helyet!
A menet végén ki-ki elindult hazafelé, azonban néhány szervező a Hunyadi térről a Benczúr utcába vezetett egy másik kisebb csoportot, ahol a 4-es szám alatt egy több mint 20 éve üresen álló házat közösen foglaltak el aktivisták és szimpatizánsok. A ház már némiképp „be volt rendezve”, hiszen a cél az volt, hogy a résztvevők megmutassák, milyen lehetőségek rejlenek egy üres épület hasznosításában.
A házban programokat (közös éneklést, előadásokat, beszélgetéseket) szerveztek, amelyek részben megvalósultak, miután bárki kedvére körülnézhetett az elhanyagolt, de egészen szép épületben. Az 1897-ben épült ház egyébként magánlakás volt, lakott benne görög származású herceg, de volt magánszanatórium és gyerekkórház is – derül ki az Orvosi Hetilap egyik 1998-as cikkéből, amit a helyszíni felvilágosításon kaptunk. Az épület jól példázza a rendszerváltás utáni önkormányzati ingatlanvagyon sorsát, mert a műemléki környezetben álló ingatlan 2002 óta egy offshore cég tulajdona. Az 1995-től üresen álló ház tulajdonosa a Finimim Ingatlanforgalmazó és Tanácsadó Kft., amit a Virgin-szigeteken bejegyzett Amos Overseas Ltd. birtokol.
A cég terveiről nincs nyilvánosan elérhető információ, de feltételezhető, hogy az épületet nem lakhatási vagy szociális célra fogják hasznosítani – az elmúlt, több mint 10 évben sem ezt tették –, viszont magára hagyva egyre rosszabb állapotba kerül. Az elmúlt évtizedekben Budapesten több száz, ingatlanbefektető tulajdonában lévő vagy önkormányzati tulajdonú lakóépület, és szociális intézmény jutott hasonló sorsra.
A házfoglalást követően, a bejárás és a programok megkezdése után nem sokkal megjelentek a rendőrök is. Várták őket a szervezők, valószínűleg az egyik szomszéd jelentette be, hogy „zajonganak” az üresen álló épületben. Ekkorra már kifeszítették a ház utcafronti ablakaiba azt a hatalmas feliratot, ami kétértelmű cselekvésre buzdított: „Foglaljatok helyet!”
false
Nagy erőkkel vonultak ki a rend őrei, de intézkedés gyakorlatilag nem történt. Először megpróbálták az aktivistákat a ház szerintük életveszélyesnek ítélt állapotával megijeszteni, majd egy olyan hatósági szakvéleményt mutattak a házfoglalást kezdeményezőknek, amely egészen véletlenül szeptember 24-én, azaz 4 napja született: ebben egy szakértő megfogalmazta, mi a probléma a házzal.
Ennek nyomán született szeptember 26-án, azaz két napja egy hatósági határozat, amelyben kötelezték a tulajdonost, hogy milyen felújítási munkálatokat kell elvégeznie. Miután az aktivisták tisztában voltak a jogaikkal, nem ültek fel semmilyen rendőri agitációnak. Így a rendőrök kihívták a tűzoltókat, akik megállapították, hogy a ház azon részei, amelyet elfoglaltak, nem életveszélyesek.
Mindenki azt várta, hogy a rendőrség közbenjárásával megkezdődik a várva várt intézkedés, de kiderült, csupán a tulajdonos képviselőjének felszólításával kezdhetnek hasonló akcióba. A konfrontáció így elmaradt, az aktivistákból és szimpatizánsokból álló csoport pedig úgy határozott, hogy a Városháza elé vonulva fejezik be a demonstrációt. Este nyolc óra után a fővárosi önkormányzat épülete előtt átadták az üzenetüket – azaz ott hagytak egy boríték formájú molinót – Tarlós Istvánnak és a főpolgármester-jelölteknek: „Rossz megoldás = eladás. Jó megoldás = bérlakás.”
Október 12-ig, az önkormányzati választásokig még bárkinek számtalan lehetősége van vagy lehet „helyet foglalni”. Lesz, aki nem hagyja abba, nem hagyja annyiban.
false
(magyarnarancs)
Bal-Rad komm: Egy alapjában véve dicsérhető, ám tévútra vezető szándék – meglehet jóhiszemű fel – és kihasználtjainak akciójaként kell ezt a tegnapi demonstrációt kezelni.
A demonstrálók csupán tüneti kezelést követeltek, a probléma okának feltárása igénye nélkül.
A hajléktalanság okainak feltárása és orvoslása az, ami a problémát megoldja. Ez pedig kizárólagosan alapvető politikai, társadalmi és gazdasági rendszerváltással valósítható meg! Ráadásul a hajléktalanok számának drasztikus – mondhatni robbanásszerű növekedése várható, amit mindenképpen meg kell akadályozni. A LAKÁSVESZÉST KELL ELŐSZÖR IS MEGAKADÁLYOZNI!
A banki és számlatartozások miatt földönfutókká tett embereket pedig mindenképpen kárpótolni – kártalanitani kell, még ha az üresen álló, vagy elkobzandó állami, vagy önkormányzati tulajdonú lakóingatlanoknak a sértettek birtokába való adásával is.
De nyilvánvaló, hogy ez nem korlátozódhat csak Budapestre, hiszen a legtöbb Pesten élő hajléktalan a vidék-Magyarországról érkezett a fővárosba. Akik minden bizonnyal ismét örömmel költöznének vissza egykori kisemmizésük színhelyére -amennyiben…!
És itt jön elő a gazdaság problémája! MUNKAHELYEK – SZOCIÁLIS BIZTONSÁGOT JELENTŐ JÖVEDELMEKKEL – KELLENEK!
A demonstrálók alapvető hibája, hogy nem összefüggéseikben nézik a problémákat, hanem csak a látványos végeredmény miatt háborognak.
A Bal-Rad problémája CSAK EZ a tegnapi demonstrációval!
Ami VALAKIKNEK minden bizonnyal jó volt – de jottányival sem jutott előbbre a hajléktalanság problémája!

Haditechnika: Élethű fejlesztésű preparátum

Mint ismeretes a harci kiképzések alapját képezik ma már mindenhol a világon az egészségügyi képzések is. Amik már nem az alapvető sebellátást célozzák, hanem ma már speciálisabb - szinte sebészi beavatkozásokat is lehetővé tevő harctéri technika és elvárás. Az adott helyzetben, akár az önellátás lehetőségét is beleértve, lélekjelenléttől és életösztöntől függően. Öt liter vér kering a bábu anatómiailag helyes ereiben, és ha nem kötik el a karját időben, el is vérzik. Mozog a feje, a vérveszteség hatására bőre egyre halványabb lesz, de bármikor visszatér a halálból: ez az amerikai Első Tengerészgyalogos Csoport élethű babája tesztelésre.


Az alapvető harctéri életmentő fogások megtanítását egészen új szintre emelő bábut az Operative Experience céggel együttműködve fejlesztették ki a tengerészgyalogosok. A 85 kilogrammos férfiról mintázott bábunak egy robbanás miatt hiányzik a bal karja és a bal lába térd alatt, valami átszúrta a mellkasát, sebeiből kilátszanak a csontok, hasi sebén keresztül átszúrt bélszakasz türemkedik ki. S ha mindez nem lenne elég, még egy lövést is kapott a bal szeme felett. A lövedék néhány fogát kitörve és a nyelvét súrolva a mellkasán keresztül távozott.

A tanfolyamon részt vevőknek a fájdalomtól fejét mozgató bábuval kell megküzdeniük, hogy ellenőrizzék a légutak tisztaságát és megállítsák a vérzést, mely az „életét” fenyegeti. A katonák így a lehető legélethűbb körülmények között lesznek képesek meghozni azokat az élet-halál döntéseket, melyekkel később akár igazi bajtársuk életét tudják majd megmenteni a harcmezőn. A csúcstechnikájú gyakorlóeszközből tíz darab kerül a kaliforniai Camp Pendeltonba.
Hírfigyelő Szolgálat

Helyzetjelentés az Iszlám Állam frontjairól - ISIS = ISRAELI SECRET INTELLIGENCE SERVICE

Harcmodort változtatott az Irak és Szíria nagy területeit elfoglaló és ott kalifátust kikiáltó atlantista-báb Iszlám Állam (IÁ) szunnita terrorszervezet az Egyesült Államok és szövetségesei által ellene indított légi hadjárat hatására. Harcosai kisebb csoportokra oszlanak, gépkocsik helyett motorral és kerékpárral közlekednek, és fekete zászlaikat lakóházakra tűzik ki - tudtuk meg törzsi forrásokra és szemtanúkra hivatkozva.
Motoron...
Egy törzsi vezető az észak-iraki Kirkuktól délre eső egyik faluban elmondta, hogy amikor az IÁ arról értesült, hogy az amerikaiak várhatólag légicsapásokat mérnek a térségre, sietve elhagyták egyik legnagyobb helyi főhadiszállásukat, magukkal vitték a berendezést, járműveiket és fegyvereiket, majd lerombolták az épületeket. Nem járnak már jól látható, kényelmes célpontot nyújtó konvojokban, olyan járműveken, amelyek platójára géppuskát állítottak. Ehelyett motorkerékpárra, kerékpárra szálltak, és legfeljebb álcázott gépkocsikat használnak, ha szükséges. Fekete zászlaikat - legtöbbször üres - lakóépületekre tűzik ki, hogy megtévesszék az ellenséget tartózkodási helyüket illetően. Az amerikaiak és szövetségeseik kínosan ügyelnek arra, hogy lehetőleg elkerüljék a civil áldozatokat. Legutóbbi mozgásuk arra enged következtetni, hogy aggasztják őket a légicsapások.

„Úgy gyilkolták az embereket, mintha csak levegőt vennének... Most a légicsapások intenzívvé váltak, és ez csökkenti katonai aktivitásukat” - mondta el Anvar al-Asszi al-Obeidi sejk, kirkuki törzsi vezető. „Ha valahol elrejtőznek, az emberek menekülnek onnan, attól tartva, hogy házaik rakétacélponttá válnak” - mondta Obeidi, aki nyáron Kurdisztánban keresett menedéket, miután házát felrobbantották.
Most elmaradnak a látványos utcai vonulások...
Fő szíriai fellegvárukat is elhagyták és a „föld alá” vonultak, miután a hét elején Barack Obama amerikai elnök elrendelte bombázásukat. Eltűntek az utcákról, áttelepítették fegyvereiket és harcosaikat, minimálisra csökkentették médiajelenlétüket. Miközben a légicsapások kelet-szíriai olajmezőiket és támaszpontjaikat vették célba, ők az iraki-török határon fekvő, stratégiai fontosságú Kobani (arab nevén Ain-el-Arab) felé nyomultak, hogy elfoglalják azt a kurdoktól. A kelet-szíriai Dijála tartományban egy szemtanú szerint a légicsapások arra késztették őket, hogy csökkentsék ellenőrző pontjaik számát, ahol a „hitehagyottakat” - síitákat, rendőröket, katonákat - igyekeztek kiszűrni. Eközben a korábbi 2-ről 20-ra növelték támaszpontjaik számát, de mindegyikben legfeljebb 3-4 emberük tartózkodik. A frontvonalon is csökkentették jelenlétüket, nem szállnak szembe nagy számban a hadsereggel. Tikritben a főútvonalakról a mellékutcákra telepítették át ellenőrző pontjaikat.

Hírszerzési értesülések szerint valamennyien kicserélték mobiltelefonjaikat, amelyeket mindig kikapcsolt állapotban tartanak, és az elemet is kiveszik belőlük, ha nem használják őket. A légicsapásoktól tartva több helyen legfeljebb kétszemélyes fedezéket ástak maguknak lakóházak udvarain - mondta egy szemtanú a Dijála tartománybeli Dzsalaula városában.

Hírfigyelő Szolgálat

A kárpátaljai magyarok beperelik a kijevi udvart!

Kárpátalja magyarsága az Európai Biróságon pereli be Ukrajnát – nyilatkozta a Kárpátaljai Megyei Tanács vezetőjének első helyettese, Brenzovics László.

A Kárpátaljai Magyarok Kulturális Szövetsége azért fordul az Európai Emberjogi Bírósághoz, mert a hamarosan megtartandó ukrajnai parlamenti választásokon a kárpátaljai magyar kissebbség nem indíthat saját jelöltet.
A keresetet már elkészitettük, és azt hamarosan be is fogjuk nyújtani az Európai Emberjogi Bíróságra – nyilatkozta Brenzovics László a http://politnews.net internetes hírportálnak.
(Forrás: http://politnews.net)

Újoroszország hirei

Donbasszban tegnap és a mára virradó éjszakai is a “se veled, se nélküled tűzszünet” eseményei voltak a jellemzőek.
Este tiz órakor a DNR erői bejelentették, hogy teljes mértékben ellenőrzésük alá vonták a donyecki repülőtér új terminálját. A harc tegnap egész nap és az éjszaka is szakadatlanul tombolt a repülőtéren, immár csak kézifegyverekkel. Csapataink már a régi terminálért, és az annak a környékén lévő épületekért harcolnak. “Nagyon nehéz a dolgunk, hiszen a repülőtér alatt olyan alagútrendszer húzódik, ami leginkább egy termeszvárhoz hasonlitható” – irja a közlemény.
Ополченцы захватили терминал донецкого аэропорта
A repülőtérért vivott harc egyértelmű elutasitása Valcmanék azon ajánlatának, hogy “önként” átadják a donyecki repteret a népköztársaságiaknak, ha azok visszavonulnak Mariupoltól. Úgy néz ki elemzők szerint, hogy a népfelkelők számítása beválik. Talán még két – három nap, és “meglesz” a donyecki reptér, és Mariupolnál is jelen lesznek a népi erők.
Tegnap egyébként gyásznap volt Donbasszban. A “Nép Tragédiája Napja”
Виктор ГУСЕЙНОВ
Виктор ГУСЕЙНОВ
Виктор ГУСЕЙНОВ

Ebből az alkalomból a Szaur Mogilon eltemettek húsz, az utóbbi időkben elesett népköztársasági harcost.
Виктор ГУСЕЙНОВ
Виктор ГУСЕЙНОВ
Виктор ГУСЕЙНОВ
Az 1943 – as harcokban elesett szovjet hősök sírjai mellett létesitett új parcellába Donbassz Felszabaditó Háborújának hőseit temették. A Donyecki Népköztársaság törvényhozása rendeletben nyilvánitotta a Szaur Mogilt Donbassz Hőseinek emlékhelyévé, a sztálingrádi Mamajev Kurgan mintájára.
Herszon és Zaporozzsje ellenálló csoportjai az utóbbi napokban nagyon komoly mennyiségű hadfelszereléshez jutottak. “Topol” gerillazászlóalj – parancsnok bejelentése szerint akár ötezer ellenállót képesek felszerelni egyéni védőeszközökkel, automata kézifegyverekkel, rakétagránátokkal és nehézgéppuskákkal. Kommunikációs rendszert is immáron ki tudnak épiteni. Rossz hír ez nagyon az Újoroszországban ólálkodó latorbandák számára.
Lavrov orosz külügyminiszter amiatt sopánkodott tegnap, hogy a donbasszi ellenállók nem hallgatnak Moszkvára.

Polgári célú újrahasznositás Újoroszországban


Ezenközben tovább hízik az “Ajdar” bűnlajstrom. Újabb tömegsirokat fedeznek fel a neonáci horda egykori előfordulásainak helyszínein. Kínvallatások, erőszakoskodások, gyilkosságok, esztelen pusztítás – ez jellemzi a féktelen és gátlástalan gyilkoshorda donbasszi ámokfutását. Tegnapra hatvannégy áldozatukat sikerült azonosítani.
Oroszország újfent megerősítte: háborús bűncselekményként értékeli, és tartja nyilván az orgyilkos bandák cselekedeteit, és nemzetközi jogi lépéseket fog kikényszeríteni a FELELŐSÖK és a bűnelkövetők bíróság elé állítása és megbüntetése érdekében.

http://balrad.wordpress.com/2014/09/28/ujoroszorszag-hirei-2/


A donyecki repülőtéren egyre kissebb és egyre szűkűlőbb gyűrűbe zárt valcmanista banditákon a jelek szerint kitört az öngyilkossági hajlam.

Ma délelőtt a még kezükön lévő romok közül váratlanul tüzérségi tüzet zúditottak a város Kijev és Kujbisev kerületeire. Az Ekonomicseszkaja, a Mirgorodszkaja, és az Engelsz utcákban egész lakótömbök váltak a földdel egyenlővé. Megsemmisült a ugyancsak az Ekonomicseszkaja úton található “Grand” bútorgyár jelentős része is. A Kijev – kerületi tanács közleménye szerint 14 lakótömb vált lakhatatlanná, és a kerület infrastruktúrája is ismét jelentős mértékben károsodott a latortüzérség terrortámadása miatt.
Délelőtt tiz órakor a város központjában is robbanások voltak hallhatóak. A tömegközlekedés teljesen leállt.
A népköztársasági erők viszont immár nem mernek tüzérséget bevetni a valcmanista bérgyilkosok megfékezésére, hiszen már saját csapataik is ezáltal veszélybe kerülnének.
A mai nap szomorú szenzációja – már amennyire szenzáció számba megy manapság az ilyen – újabb tömegsírra bukkantak Donyeck – környékén. Ezúttal is egy bányaüzem területén fedezték fel a szörnyűséges helyet.

Konföderációban látja a jövőt Észak-Korea

Tizenöt év óta először lépett pulpitushoz szombaton az ENSZ Közgyűlés ülésszakán észak-koreai külügyminiszter; Ri Szu Jong felszólalása után tárgyalt Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral, aki korábban a dél-koreai diplomácia vezetője volt.
A közgyűlés előtt felszólalva Ri Szu Jong azt javasolta, hogy a két Korea konföderációba egyesüljön, ahogyan azt az 1980-s évék végén javasolta az államlapító Kim Ir Szen.

"Észak-Korea azt javasolja, hogy az újraegyesítés ne különböző (politikai) rendszerek konfrontációjával, hanem konföderációvá alakulásával jöjjön létre, amely alatt egymás mellett élésük értendő. Ez az egyetlen útja a háború megelőzésének és a béke szavatolásának" - mondta a tárcavezető, aki szerint "a haza egyesítése az egész koreai nép legfontosabb célja".

Ri Szu Jong arról is beszélt, hogy a Koreai-félsziget atommentesítése csak akkor lehetséges, ha megszűnik Észak-Korea szuverenitására és létjogosultságára leselkedő veszély, ehhez pedig az kell, hogy az Egyesült Államok vessen véget ellenséges politikájának. A külügyminiszter leszögezte, hogy éppen a "fojtogatás" amerikai politikája vezette országát arra, hogy atomhatalommá váljon.

Az észak-koreai emberi jogi helyzetet érintve azt mondta, hogy Phenjan ilyen téren mindig nyitott a párbeszédre és együttműködésre, amennyiben az a mentes politikai indítékoktól és képmutatástól.

A világszervezet sajtószolgálata közölte, hogy az észak-koreai külügyminiszter tárgyalt Ban Ki Munnal. Az ENSZ-főtitkár a megbeszélésen reményét fejezte ki, hogy az Észak-Korea és a nemzetközi közösség közötti rendezetlen kérdések párbeszéddel oldódnak meg, s ez hozzájárul a Koreai-félsziget békéjéhez és atommentessé tételéhez. Hangsúlyozta, hogy a tartós békéhez fontos lenne javítani a Koreai-közi kapcsolatokat.

Hiradó