2015. szeptember 2., szerda

Az Európai Unió és Egyesült Államok által szponzorált ukrán kormány nemsokára elbukik, annak ellenére, hogy a Nyugat dollár-milliárdokat költött a kormány pozícióban tartására.

A Deutsche Wirtschafts Nachrichten publicisztikája szerint az ukrán gazdasági válság olyan méreteket öltött, hogy már hiába költenek a nyugati országok egyre nagyobb összegeket a hatalom stabilizálására; a válság elkerülhetetlenül a nyugatbarát kormány megdöntését segíti elő, és számítani lehet arra, hogy a tél közeledtével egyre inkább felgyorsulnak az események. Petro Porosenko rákényszerült arra, hogy a délkeleti frontra kevesebb figyelmet fordítson, mert a hátországban fokozottan instabillá vált a helyzet, és mostanra a Nyugat-Ukrajnában kialakuló fronttal is számolnia kell.
A DWN szerint eközben a válság az ukrán politikai erők közti ellentéteket is kiélezi – már a külső anyagi támogatás sem volt elég ahhoz, hogy egyben maradjon a kormánykoalíció. A lap emlékeztet arra, hogy korábban az amerikai beavatkozások hasonló eredménnyel zárultak, mint ami Ukrajnában látszik kialakulni: tűzharc az utcákon, robbantások, mindinkább terjedő káosz, amit az Európai Unió és az Egyesült Államok már nem tud irányítás alatt tartani, emiatt tétlenül figyelik, ahogy elfajulnak az események.
Törésvonal alakult ki a minszki megállapodás megítélése kapcsán is: a forradalom és háború tovább folytatásában érdekelt szélsőségesek nem támogatják, hanem nyíltan akadályozzák a békefolyamatot, emellett számos nyugatbarát politikus – beleértve Julia Timosenkot is – ellenzi az alkotmányos reformot (aminek végrehajtása a minszki egyezmény egy feltétele).
A német lap felhívja a figyelmet arra, hogy az orosz felkelők ellenőrzése alatt maradó területek mostanra szervezettebbnek látszanak, mint Nyugat-Ukrajna; a rubel lassan átveszi a hrivnya helyét a Donbassz régióban, és a hatóságok demonstratív jelleggel hivatalosan is bevezetik az orosz fizetőeszközt, ami lehetővé teszi, hogy a helyi gazdaság relatív stabilitáshoz jusson. Relatív, mert eközben Nyugat-Ukrajna a teljes gazdasági összeomlás szélére jutott, és a helyi lakosságnak nemsokára szembe kell néznie azzal a helyzettel, amiben a puszta túlélés újra mindennapi problémává válik.
A DWN szerint mostanra látható, hogy a kialakult helyzetért nem lehet Vlagyimir Putyint okolni; bár Porosenko próbálná továbbra is az orosz államfőt hibáztatni, valójában a jelenlegi ukrán kormány több mint egy éve van hatalomban, és ez alatt az idő alatt zajlott le Nyugat-Ukrajna teljes leépülése. A kialakult helyzetért így a nyugatbarát kormány a felelős – ezzel pedig az emberek is tisztában vannak, és valószínűtlen, hogy egy nyugatos kormány újra demokratikus legitimitást kapna Ukrajnában.

http://hidfo.ru/2015/09/nemet-sajto-kijevben-elbukik-a-nyugatbarat-kormany/

Jönnek a migránsok Kárpátalja felől is – És az ukrán rendőrség is segíti az embercsempészeket –

„A kárpátaljai határőrség emberei afrikai migránsokból álló csoportot fogtak el fényes nappal, akik a zöldhatáron próbáltak nyugatra szökni. – A határőrök a munkájukat végzik, de hogy van-e haszna ebből az országnak az számomra kérdéses” hangsúlyozta Viktor Baloga parlamenti képviselő.
„Nem hiszem, hogy a rendőrség ne ismerné a migránsok és a embercsempészek útvonalait. Úgy vélem a rendőrség közreműködése nélkül a migránsok nem jutnának el az ország egyik részéből a másikba. Ismert tény, hogy nem minden migráns akad fenn a határőrök hálóján, a túlnyomó többség átjutva a zöldhatáron az EU-ba köt ki. – Ezért tisztelt elnök úr, – üzent Petro Porosenkónak a képviselő, – ha nem szeretné, hogy Brüsszelben azt gondolják rólunk, hogy mi vagyunk az ázsiai migránsok egyik beszállítója, sürgősen vessen véget az ukrán rendőrség erre irányuló bizniszének”.
Kárpáthír – Rapid Press

A Független Államok Közössége felhagy a dollár használatával

Vlagyimir Putyin orosz államfő az Állami Duma elé terjesztette ratifikálásra a Független Államok Közösségének egységes pénzpiacára vonatkozó tervezetet, melynek értelmében a régió összes országa felhagyna az amerikai dollár használatával.
A tervezet egy egységes pénzpiacot hoz létre a Független Államok Közösségéhez tartozó országok számára, ahol a tagországok felhagynak a dollár és az euró használatával, ehelyett egymás között csak a tagországok nemzeti valutáiban fizetnek. Az együttműködésben többek között Oroszország, Örményország, Belorusszia, Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán vesz részt, és nyitott az újabb országok csatlakozására.
Az új mechanizmus az Eurázsiai Gazdasági Unió integrációs folyamatának része, az unió ugyanis fokozatosan felhagy a dollár és euró használatával, ami az újonnan csatlakozó országok számára is elvárás lesz. Oroszország, Belorusszia, Örményország és Kazahsztán 2025-2030 közt végez a teljes átállással, addigra az unió tagállamai fokozatosan leépítik dollártartalékukat, száműzik a dollár használatát a valutaátváltás folyamatából, a tőzsdén jegyzett árak számításából, és az államközi kifizetésekből.
Az átállás folyamata részét képezi az Eurázsiai Gazdasági Unió fizetési rendszerek fejlesztésére vonatkozó programjának, amit a tagállamok 2014 decemberében fogadtak el. Az unió tagországai jelenleg a kifizetések mintegy 50%-át intézik dollárban és euróban, ez az arány alig több mint két parlamenti ciklus időtartama alatt fog 0%-ra csökkenni.
A folyamat végcélja a dollár teljes száműzése az Eurázsiai Gazdasági Unió pénzrendszeréből.
A tagállamok szintén decemberben hoztak döntést egy közös valutaövezet létrehozásáról, ami a tagállamok által létrehozott nemzeti fizetési rendszerek közti egyensúlyra épül majd. Az Eurázsiai Gazdasági Unió pénzrendszerére a nyugati országok semmilyen ráhatással nem bírnak; a bankközi tranzakciókat szintén egy saját fejlesztésű fizetési rendszerrel intézik, ami a nyugati országok által használt bankközi hálózatoktól függetlenül működik.

http://hidfo.ru/2015/09/a-fuggetlen-allamok-kozossege-felhagy-a-dollar-hasznalataval/

Kevesebb jut bérekre: csoportos létszámleépítés a vizeseknél?

Csoportos létszámleépítésről beszélnek a Vízügy Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetségénél. Ha a híreket megerősítik, akár többszáz DRV-dolgozó is az utcára kerülhet.
Kiszivárgott információk szerint az Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, mint tulajdonos 10 százalékos bértömegcsökkentést és ezzel együtt csoportos létszámleépítést tervez végrehajtani még ebben az évben az állami tulajdonú víziközmű társaságoknál. Kedden Budapesten tanácskoztak a Vízügy Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Székházában az érintett társaságok érdekképviseleti vezetői, köztük az üzemi tanácsok elnökei, munkahely szakszervezetek vezetői, felügyelő bizottságok munkavállalói képviselői.
– Nincs hivatalos információnk a tervezett intézkedésekről, elképzelhető, hogy az egész csak félreértés vagy hangulatkeltés – tájékoztatta lapunkat Fürjes-Gábor József VKDSZ elnök. – Annak érdekében azonban, hogy megakadályozzuk az ezáltal gerjeszthető kellemetlenségeket, bizonytalanságokat, egységes álláspont alapján elkerülhetetlen volt, hogy véleményünket egyértelműsítsük sajtóközleményben.
Hozzátette: fontosnak tartják, hogy napokon belül az eddigi rendezett együttműködésüknek megfelelően tisztázzák a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal a kiszivárgott információ megalapozottságát, valóság tartalmát.
– Az ágazati átalakulás folyamata nem volt egyszerű feladat egyik fél számára sem, eltérő műszaki és foglalkoztatási feltételeket kellett rövid időn belül egységes rendszerbe szervezni, úgy, hogy megfeleljünk a Víziközmű törvény előírásainak, a foglalkoztatást biztosító jogutódlási szabályoknak, és mindezközben figyelemmel legyünk a tulajdonosi érdekekre, elvárásokra, és nem utolsó sorban a szolgáltatás biztonságára, annak színvonalára – hangsúlyozta az elnök. – Ezeket a feladatokat az eddigiek során megfelelő szintű együttműködésben és szervezett keretek között valamennyi integráló társaság elvégezte az ágazatban. Ennek a jelentőségét, és tényszerűségét senki nem vonhatja kétségbe.
A megbeszélésen részt vett az Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt., a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt., az Északdunántúli Vízmű Zrt., a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt., a Duna Meneti Regionális Vízmű Zrt., és a Vízügyi Dolgozók Független Szakszervezete, akik valamennyien elfogadhatatlannak tartják a tervezett intézkedést, mely ellentétes a kormányzat víziközmű szolgáltatásra vonatkozó foglalkoztatás politikai célkitűzéseivel. Úgy tudjuk, hogy a korábban végrehajtott átalakulási folyamatban arról is megállapodás született, hogy az integráció nem járhat létszámleépítéssel.
A keddi megbeszélés résztvevői most tiltakoznak, és megállapodtak abban, hogy a munkavállalók érdekében minden törvényes eszközzel egységesen lépnek fel az intézkedéssel szemben.
(sonline)

Az ukrán haderő a számok és a technika tükrében

vsu_295

Mint olyan gyakran, a számok megtévesztően tükrözik valóságot és a tényeket. Az már tény, hogy Kijev hatalmas veszteségeket szenvedett a 2014 év nyári és téli hadműveleteinek idején. Elég csak a donyecki repülőtérért folytatott harcokra és Debalcevóra emlékezni. A harckocsijavító és gyártó műhelyek az új technika gyártása helyett alapvetően a sérült technika javításával voltak elfoglalva, a teljes veszteséget egyes források 200 db páncélozott technikára becsülik.

Harckocsik
Az ukrán hadiipar büszkesége a T-64 típusú harckocsi, amely polgárháború előtt a hadsereg legtöbb egységénél volt hadrendbe állítva. Ezek egy részét, 80 db-ot modernizálták „Bulat” szintig, és ez a mennyiség került az 1. harckocsi brigádhoz. Új elektronika, új motor, dinamikus védelem jellemezték az új típust. Ukrajna legtöbb üzeme ma a T-72 típusú harckocsit gyártja, elsősorban a Lvov városában működő Páncélozott Járművek Gyára. Ezek a típusok már a múlt évben is hadrendben voltak, és részt vettek a a harcokban. Már ekkor is látható volt, hogy nem a páncélozás, a „külcsín” a probléma ezeknél a modelleknél, hanem a „belbecs”. Ma a rendelkezésre álló „csontváz”, vagyis a legyártott páncélzat mintegy 2 000 db-ra tehető, de ebből harcképes csak 300-350 db. Így már talán érthető miért láthatóak a front egyes vonalain régi T-55 típusú harckocsik is.
2015 év folyamán a sereg mindössze 70 új harckocsit kapott, a közeljövőben még 25 db kerül a frontra közvetlenül a gyárakból. Csakhogy ezen mennyiségek nagy része is a „felújított” anyagból áll össze, vagyis a frontot már megjárt „sebesült” gépek újratuningolása útján.
Ez év március 3-a, 6 db harckocsi a harkovi gyárból. Április 29-e, 4-nél is több? gép a harkovi gyárból. Augusztus 23-a, 9 db „Bulat” szintre felújított T-64-es a harkovi gyárból. Ez a mennyiség a 2015-ben hadrendbe állított harckocsik 40%-a, és mindez a nagyhírű harkovi gyár szalagjáról.
Már a polgárháború előtt sem voltak újak a hadrendben álló gépek, azóta másfél év eltelt, de ezek a harckocsik nem váltak sem modernebbé sem harcképesebbé. Sok gépet a harcok előtt banális működési hibák miatt kellett Harkovba szállítani javítás céljából, de onnan a papírok szerint már „új fegyver” minősítéssel jöttek vissza a harcba. Úgy tűnik azóta sincs előrelépés, ezt a folyamatot semmi és senki nem képes sem megállítani, sem megfordítani. A jelenlegi állomány száma a hivatalos adatok szerint 450 db harckocsi, de ebből 200 db a közeljövőben vissza kell térjen a gyárba valamilyen javítás miatt. Kijev harcosainak „harckocsiellátása” közeljövőben sem fog javulni.
Könnyű páncélos harci technika
Talán ez a legsebezhetőbb része az ukrán hadseregnek. Harckocsi még akad,de a háború „óhatatlan vesztesége”, a könnyű páncélos technika tekintetében igen rosszul áll az ukrán haderő. Ezért láthatunk a harcmezőn annyi matuzsálemi korú könnyű technikát. Nemrég Nagy-Britannia átpasszolt ugyan Kijevnek  néhány könnyű páncélost, de azok harci alkalmazása szinte a nullával egyenlő, és az ukrán terepet sem szokták még meg, előreláthatóan nem is fogják. Nem pótolhatják ugyanis a klasszikus páncélozott szállítójárműveket (BMP), amiből Kijevnek nincs elég, mert a tavalyi harcokban sokat elvesztettek, csak Debalcevo mellett több mint százat, és még ma sem tudták pótolni.
2015-ben mindössze 50 db BMP-t kapott a sereg, a zsitomiri üzemből. Az üzem képviselője szerint nincs elég motorjuk, hogy nagyobb számban szereljenek össze ebből a típusból. A háború első napja óta mindössze 200 db tartalékot sikerült hadrendbe állítani az alapmennyiség mellett. Más típusokkal, illetve egyéb tartalékokkal Kijev nem rendelkezik. Szót kell még ejteni a „reklám-páncélosseregekről”, amelyeket rossz, nem biztonságos haditechnikával, elavult gépekkel dobnak a tűzbe, mindössze a létszám növelése céljából.
A katonák könnyű páncélos technikával való ellátásában javulásra nincs remény, inkább további romlásra lehet számítani, ha a harcok újra megindulnak. Az angol szállítójárművek csak a front első vonaláig viszik a harcosokat, majd mennek is vissza az újabb katonákért. Az ellenséggel szemben menetelve pedig „magad uram, ha segítséged nincsen”, a gyalogos századok néznek szembe a felkelők fegyvereivel.
Tüzérség
Új tüzérségi haditechnika a tél elején jelent meg az ukrán hadsereg állásaiban, elsősorban a D-48-as, a D-44-es 85 mm kaliberű ágyúk számát tekintve, de még a sztálini időkből visszamaradt haditechnika is front vonalán áll. Ezek a fegyverek nincsenek lövedékekkel megfelelően ellátva. A modern, elsősorban harckocsi-taktikákra épülő manőverek vonatkozásában ezek a típusok nem képesek effektíven felvenni a harcot a mozgékony harckocsik ellen, lévén nehézkesek, hosszadalmas a beállításuk és viszonylag pontatlan a célzóberendezésük. Ugyanezek a típusok képezik a felkelők tüzérségének  zömét is.
A „Szegfű” és az „Akác” kódnevű tüzérségi fegyverfajták viszonylag nagy számban vannak az ukrán sereg és a felkelők hadrendjében is, ezért ma ezek képezik a polgárháború tüzérségi alaptechnikáját. Gyors helyváltoztatásra képesek, viszonylag pontosak, és nagy a rombolóerejük.
Tarackok
Talán a legnagyobb rombolóerejű tüzérségi fegyver az ukrán hadseregben a 203 mm-es „Pion” típusú tarack., ebből több is rendelkezésre áll Kijev seregében. A többi nagykaliberű tüzérségi fegyver jelentős része működésképtelen, a teljes mennyiség mintegy 1/3 része. Jelentős változás ezekből a fegyverfajtákból a harcok esetleges folytatása esetén nem várható, nincs további tartalék, habár a pozícióharcban a tüzérségi előkészítés és a harcok idején történő „takarás” fontos aspektusa a harcnak. Ha nincs tüzérségi védőernyő, a gyalogság rendszerint kénytelen feladni pozícióit.
Sorozatvetők
2015 nyarán egy új egység, a 27-ik Szumi ezred „Szmercs” típusú sorozatvetőkkel került a frontra, habár a lövedékellátással a felkelők felderítése szerint gond van. Ugyanez a gond az „Uragan” típusú sorozatvetőkkel, ott mintegy 25%-os a lövedékek „defektje”, nem robban fel vagy nem repül el a kívánt távolságra. Kijev ma a minimumra szorította le ezen fegyvernemek használatát a polgárháborúban. A „Grad” sorozatvetőkben egyértelműen hiány van, 2014 harcai során sokat elvesztettek közülük.
Összességében tekintve eddig komoly veszteségeket szenvedett az ukrán haderő, számok és tűzerő vonatkozásában is. 2015 folyamán alapvetően tüzérségi párbaj folyt, kevés élőerő bevetésével. A téli hadműveletekhez képest a mennyiségi és minőségi lehetőségek jóval szerényebbek. A harcképesség tekintetében az ukrán hadsereg 2015 januárjában volt a csúcson.
Rusvesna – Rapid Press Hírszolgálat

Újabb régió szakadhat le Ukrajnáról

Mihail Szaakasvili szerint a Donbassz régióban történtek Odesszában is megismétlődhetnek, és a régió a közeljövőben függetlenedhet Ukrajnától.
Szaakasvili szerint a Besszarábia ukrán területein mutatkozó társadalmi és politikai instabilitás ahhoz vezethet, hogy Odessza lakói a függetlenedés mellett döntenek, és erre jelen helyzetben elegendő indokuk van. A kormányzó szerint az ukrán kormány minimális képviselettel sem rendelkezik a régióban, lakossági támogatása pedig kimutathatatlan. Az instabil helyzet miatt akár napokon belül is függetlenségi harcba csaphatnak át spontán szerveződő kormányellenes megmozdulások, miközben a helyi média sem támogatja a kijevi kormányt, és katalizátor szerepet tölthet be az elszakadásban.
Szaakasvili 2014-ben a Krím-félsziget elszakadását is előre jelezte, ami végül be is következett; a helyi lakosság abszolút többsége referendumon döntést hozott az Ukrajnától elszakadásról és az Oroszországi Föderációhoz csatlakozásról.

http://hidfo.ru/2015/09/ujabb-regio-szakadhat-le-ukrajnarol/

Gyorshír: Már a Kökin is tüntetnek a migránsok – Gyerekeket tartanak maguk elé!

A Rendőrség közleménye:
  • Nem hajlandóak eleget tenni a hatósági kötelezésnek
“A Kiskunhalasról a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal debreceni befogadó állomására útba indított menekültkérelmet előterjesztett illegális határátlépők egy csoportjából 2015. szeptember 2-án 5 óra 20 perckor a Budapest, Kőbánya-Kispest vasútállomáson többen közölték, hogy nem hajlandóak átszállni a Debrecen felé tartó vasúti szerelvényre (a csoport kisebb része továbbutazott).
Az illegális bevándorlók a vasúti sínpár mellett részben levetkőzve, részben gyermekeket maguk elé tartva, a magasba emelve azt követelik, hogy szabadon eljuthassanak Németországba.
A vasúti forgalom zavartalanságának biztosítása érdekében a rendőrség a szükséges intézkedéseket megtette, ennek ellenére a vonatközlekedésben az érintett szakaszon változások várhatóak.
A menekültkérelmet előterjesztők a menekültügyi eljárás ezen szakaszában Magyarország területén szabadon mozoghatnak, a hatóság kötelezésére azonban nyilvántartásba vételüket követően 24 órán belül meg kell jelenniük a számukra az ügyük elbírálásának idejére kijelölt befogadó állomáson. Az útba indított menekültkérelmet előterjesztők személyi szabadságukat korlátozó hatósági intézkedés alatt nem állnak.”

Ma reggeli helyzetjelentés a Keleti-frontról

A migránstömeg lassan kezelhetetlenné válik a hatóságok számára. A bevándorlók szerda reggelre sem hagyták el a Keleti pályaudvar bejárata előtti területet. Ezrednyi migráns terítette be éjszakára a térséget. A “zóna” már nem is létezik.
Az atv tegnap esti hétórás híradójának műsorvezetője “beígért” eseményeket, ami miatt a csatorna ugrásra készen áll a Keletinél, nehogy lemaradjon a balhé kitöréséről.
A Keleti pályaudvar főbejárata továbbra is lezárva. Az utazni szándékozók oldalbejárókon tudnak besurranni a jegypénztárakhoz, illetve a vonatjaikhoz.
A vonatok amúgy jönnek-mennek-migránsok nélkül. Azok továbbra sem utazhatnak-jelen állapotok szerint.
Reggel negyed nyolckor néhányszáz-nyugodtan fogalmazhatunk így-HORDATAG már rákezdett a tegnap este félbehagyott cirkuszolásra. Az aluljáróban még alvó tömeget fölverték, és riasztották őket, hogy csatlakozzanak a “tüntetéshez.” Azok pedig nem voltak restek! Fölkeltek és csatlakoztak. Irdatlan ordibálás, üvöltözés, asszonyi visongás, gyereksírás, tolongás van a Keleti előtt! Aki már látott cigányhordát dúlni, annak lehetnek fogalmai a valós történésekről.
Folyik a tanácskozás, egyelőre nem tudni, hogy mi következik. Jelenleg “nyugalom” van, a rendőrök továbbra is sorfalat állnak.
k1 k2 k3 k4 k5 k6 k7 k8

https://balrad.wordpress.com/2015/09/02/ma-reggeli-helyzetjelentes-a-keleti-frontrol/