A Deutsche Wirtschafts Nachrichten publicisztikája szerint az ukrán gazdasági válság olyan méreteket öltött, hogy már hiába költenek a nyugati országok egyre nagyobb összegeket a hatalom stabilizálására; a válság elkerülhetetlenül a nyugatbarát kormány megdöntését segíti elő, és számítani lehet arra, hogy a tél közeledtével egyre inkább felgyorsulnak az események. Petro Porosenko rákényszerült arra, hogy a délkeleti frontra kevesebb figyelmet fordítson, mert a hátországban fokozottan instabillá vált a helyzet, és mostanra a Nyugat-Ukrajnában kialakuló fronttal is számolnia kell.
A DWN szerint eközben a válság az ukrán politikai erők közti ellentéteket is kiélezi – már a külső anyagi támogatás sem volt elég ahhoz, hogy egyben maradjon a kormánykoalíció. A lap emlékeztet arra, hogy korábban az amerikai beavatkozások hasonló eredménnyel zárultak, mint ami Ukrajnában látszik kialakulni: tűzharc az utcákon, robbantások, mindinkább terjedő káosz, amit az Európai Unió és az Egyesült Államok már nem tud irányítás alatt tartani, emiatt tétlenül figyelik, ahogy elfajulnak az események.
Törésvonal alakult ki a minszki megállapodás megítélése kapcsán is: a forradalom és háború tovább folytatásában érdekelt szélsőségesek nem támogatják, hanem nyíltan akadályozzák a békefolyamatot, emellett számos nyugatbarát politikus – beleértve Julia Timosenkot is – ellenzi az alkotmányos reformot (aminek végrehajtása a minszki egyezmény egy feltétele).
A német lap felhívja a figyelmet arra, hogy az orosz felkelők ellenőrzése alatt maradó területek mostanra szervezettebbnek látszanak, mint Nyugat-Ukrajna; a rubel lassan átveszi a hrivnya helyét a Donbassz régióban, és a hatóságok demonstratív jelleggel hivatalosan is bevezetik az orosz fizetőeszközt, ami lehetővé teszi, hogy a helyi gazdaság relatív stabilitáshoz jusson. Relatív, mert eközben Nyugat-Ukrajna a teljes gazdasági összeomlás szélére jutott, és a helyi lakosságnak nemsokára szembe kell néznie azzal a helyzettel, amiben a puszta túlélés újra mindennapi problémává válik.
A DWN szerint mostanra látható, hogy a kialakult helyzetért nem lehet Vlagyimir Putyint okolni; bár Porosenko próbálná továbbra is az orosz államfőt hibáztatni, valójában a jelenlegi ukrán kormány több mint egy éve van hatalomban, és ez alatt az idő alatt zajlott le Nyugat-Ukrajna teljes leépülése. A kialakult helyzetért így a nyugatbarát kormány a felelős – ezzel pedig az emberek is tisztában vannak, és valószínűtlen, hogy egy nyugatos kormány újra demokratikus legitimitást kapna Ukrajnában.

http://hidfo.ru/2015/09/nemet-sajto-kijevben-elbukik-a-nyugatbarat-kormany/