Csoportos létszámleépítésről beszélnek a Vízügy Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetségénél. Ha a híreket megerősítik, akár többszáz DRV-dolgozó is az utcára kerülhet.
Kiszivárgott információk szerint az Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, mint tulajdonos 10 százalékos bértömegcsökkentést és ezzel együtt csoportos létszámleépítést tervez végrehajtani még ebben az évben az állami tulajdonú víziközmű társaságoknál. Kedden Budapesten tanácskoztak a Vízügy Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Székházában az érintett társaságok érdekképviseleti vezetői, köztük az üzemi tanácsok elnökei, munkahely szakszervezetek vezetői, felügyelő bizottságok munkavállalói képviselői.
– Nincs hivatalos információnk a tervezett intézkedésekről, elképzelhető, hogy az egész csak félreértés vagy hangulatkeltés – tájékoztatta lapunkat Fürjes-Gábor József VKDSZ elnök. – Annak érdekében azonban, hogy megakadályozzuk az ezáltal gerjeszthető kellemetlenségeket, bizonytalanságokat, egységes álláspont alapján elkerülhetetlen volt, hogy véleményünket egyértelműsítsük sajtóközleményben.
Hozzátette: fontosnak tartják, hogy napokon belül az eddigi rendezett együttműködésüknek megfelelően tisztázzák a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal a kiszivárgott információ megalapozottságát, valóság tartalmát.
– Az ágazati átalakulás folyamata nem volt egyszerű feladat egyik fél számára sem, eltérő műszaki és foglalkoztatási feltételeket kellett rövid időn belül egységes rendszerbe szervezni, úgy, hogy megfeleljünk a Víziközmű törvény előírásainak, a foglalkoztatást biztosító jogutódlási szabályoknak, és mindezközben figyelemmel legyünk a tulajdonosi érdekekre, elvárásokra, és nem utolsó sorban a szolgáltatás biztonságára, annak színvonalára – hangsúlyozta az elnök. – Ezeket a feladatokat az eddigiek során megfelelő szintű együttműködésben és szervezett keretek között valamennyi integráló társaság elvégezte az ágazatban. Ennek a jelentőségét, és tényszerűségét senki nem vonhatja kétségbe.
A megbeszélésen részt vett az Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt., a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt., az Északdunántúli Vízmű Zrt., a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt., a Duna Meneti Regionális Vízmű Zrt., és a Vízügyi Dolgozók Független Szakszervezete, akik valamennyien elfogadhatatlannak tartják a tervezett intézkedést, mely ellentétes a kormányzat víziközmű szolgáltatásra vonatkozó foglalkoztatás politikai célkitűzéseivel. Úgy tudjuk, hogy a korábban végrehajtott átalakulási folyamatban arról is megállapodás született, hogy az integráció nem járhat létszámleépítéssel.
A keddi megbeszélés résztvevői most tiltakoznak, és megállapodtak abban, hogy a munkavállalók érdekében minden törvényes eszközzel egységesen lépnek fel az intézkedéssel szemben.
(sonline)