Svájcban kerültek elő a Palmyra lerombolása során elrabolt műkincsek, a genfi ügyészség pénteki közleménye szerint. A terroristák európai ügyfeleknek tudnak értékesíteni.
A svájci rendőrség számos lopott műkincset foglalt le, melyek közül többről később megállapították, hogy az ősi szíriai városból, Palmyrából származik. A Neue Zürcher Zeitung beszámolója szerint kilenc ilyen tárgyat foglaltak le, melyeket nemsokára visszajuttatnak a származási országba, addig is átmeneti jelleggel egy helyi múzeumban lesznek kiállítva.
Korábban Szíria régiség- és múzeumügyi főbiztosa, Maamun Abdel Karim azt mondta, Törökország visszautasította a felkérésüket és nem hajlandó együttműködni a határon átcsempészett műkincsek felkutatásában, valamint visszaszolgáltatásában.
Szíriai politikusok szerint a török kormány is érintett lehet a műkincs-csempészetben; a terrorszervezetek a lopott értékeket közvetítőn keresztül európai és amerikai ügyfeleknek tudják eladni, az ilyen ügyletek pedig az Iszlám Állam nevű terrorszervezet anyagi háttérbázisának részét képezték a szíriai háború során.


http://www.hidfo.ru/2016/12/svajcban-kerultek-elo-a-sziriabol-lopott-mukincsek/