2015. április 11., szombat

Német sajtó: az USA elveszíti világhatalmi státuszát

A német média szerint az Egyesült Államok elveszíti világhatalmi státuszát és többé nem képes kikényszeríteni saját geopolitikai érdekeinek érvényesülését a világ számos régiójában. A Deutsche Wirtschafts Nachrichten összesítése szerint az USA hanyatlása Szíriában kezdődött, ahol visszavonulásra kényszerítették, és az amerikai kormány tehetetlenségében nem tud mást tenni, mint Oroszországot okolni a kialakult helyzetért. A lapban megjelent publicisztika kifejti, hogy az amerikai vezetők máig nem tudták magukat túltenni azon a tényen, hogy Vlagyimir Putyin első számú cselekvőként lépett fel a Közel-Keleten, és képes volt Oroszország érdekeit megvédeni a térségben, valamint, hogy ez a fordulat továbbra is frusztrálja az amerikai elitet, ami mindig is saját magáénak gondolta a katonai és morális felsőbbséget.
USA megtépázott
A német lap szerint az Oroszország elleni új hidegháború nem egy öngerjesztő folyamat, bár az amerikaiak egyelőre képesek voltak rákényszeríteni az Európai Unióra saját szankciós politikájukat. Ugyanakkor kijelenti, hogy az Európai Unió koránt sem egységes, Washington főként a balti államokra és Lengyelországra összpontosított a feszültségszítás során, míg más országok többé-kevésbé ellenzik a szankcióháborút és nem akarnak konfrontálódni Oroszországgal. A német lap kifejti, hogy a szankcióknak főként az EU tagállamokra nézve van negatív hatása, köztük is elsősorban Görögországra, Olaszországra, Spanyolországra, Szlovákiára, Ausztriára és Magyarországra.
A Deutsche Wirtschafts Nachrichten szerint az Egyesült Államok ennek ellenére is Kínával szemben szenvedte el legsúlyosabb vereségét, amikor Kína sikeresen keresztülvitte az Ázsiai Infrastruktúrafejlesztési Bank megalapítását, és ennek kapcsán mostanra Ausztrália és Dél-Korea sem figyel az amerikai kormány fenyegetőzéseire és provokációira, ehelyett kifejezték érdeklődésüket az új pénzintézet irányába.
A német lap szerint az USA láthatóan elveszíti világhatalmi szerepét, de ezt nem csak hibás külpolitikájának köszönheti, hanem annak, hogy a kormány képtelen megoldani az USA belső problémáit, semmibe veszi a saját maga által képviselt elveket, nem tudja áthidalni a gazdagok és szegények közti szakadékot, és egyre látványosabb belső problémáinak köszönhetően az USA megszűnik példaképnek lenni azokban a régiókban, ahol korábban irányadónak tekintették az amerikai politikát.

https://hidfo2015.wordpress.com/

Lengyelek: Orbán meghal a pénzügyi piramis romjai alatt

„Orbán Viktor meghal a pénzügyi piramis romjai alatt” – ez a címe annak a részletes elemzésnek, amely a hétvégén jelent meg a lengyel Gazeta Wyborcza hétvégi számában. Michal Kokot írásában arról értekezett, a magyar bankcsődök “pénzügyi piramisa” tízezrek spórolt pénzét vette el és a Fidesz egyre inkább zuhanó népszerűségét veszélyezteti.
A cikk kiemeli, hogy a Quaestor már a harmadik befektetési alap volt, ami rövid időn belül tönkre ment. Azt is aláhúzzák: az ügy pikantériája, hogy maga a kormány is tett pénzt a brókerházba, amit aztán pár nappal a csőd előtt kivetetett onnan. Emiatt felmerült a gyanú, hogy a magyar állam nem volt-e bennfentes információk birtokában.
Az elemzésben kitérnek Tarsoly Orbánhoz írt levelére is és arra, hogy a kormányfő visszautasította a vádat, mely szerint előre tudott volna a Quaestor csődjéről. Idézik a Medián felmérését, amely alapján bár a Fidesz igyekszik a szocialista kormányokra tolni a brókerbotrányokat, az emberek 57%-a részben vagy egészben a mostani hatalmat tekinti felelősnek, míg 17% hiszi el, hogy a szocialisták bűne a kialakult helyzet.
Így most a Fidesz minden áron kártalanítaná a brókerbotrányok károsultjait, ám a bankoknak nem tetszik, hogy ezt nekik kéne garanciális alapjaikból finanszírozni. Emiatt Orbán meg is ígérte, hogy cserébe jövőre csökkentik a bankadót, ami korábban erősen meggyengítette a szektor.
A lengyelek arról is beszámoltak, az M4-es autópálya-építés Abony és Fegyvernek közti szakaszának leállítása sem vet jó fényt a kormányra. Kiemelik, az elkaszált beruházás egyik kivitelezője az a Simicska Lajos lett volna, aki kiesett Orbán kegyeiből.
Így az elemzés szerint a holnapi, tapolcai választás jó alkalom lesz arra, hogy a Fidesz ellenőrizze népszerűségét.
(propeller)

Háborognak az amerikaiak, hogy a Balti tenger fölött SzU-27-es orosz vadászgépek kevés híján leütöttek egy amerikai RC-130U kémrepülőgépüket.

amrep

Lehetséges, hogy ijedelmükben a felháborodásból kifelejtették, hogy az április 7-i rémisztő eset már-már orosz légtérben zajlott le, és azt sem emlegetik föl reklamációikban, hogy az amerikai kémrepülő transzpondere ki volt kapcsolva. Mivelhogy a kémgép már jó ideje körözgetett a térségben, az orosz légierő úgy gondolta, hogy megnézi közelebbről ezt a valamit. Mert kikapcsolt transzponder esetén nehéz meggyőződni az eredetről. Ezért aztán felküldtek két SzU-27-est.
Azok meg megnézték. Az már az orosz légierő hibája, hogy nagyon rövidlátó pilótáik vannak. Akiknek közel kell menni nagyon a megnézni kívánt valamihez, hogy meggyőződhessenek dolgokról. Az már csak hab a tortán, hogyha a közellátás átkához buzgalom is párosul. A lényeg az, hogy elég közelről vették szemügyre az amerikai repülőgépet. És rájuk integettek, (úgy nagyjából három méterről) hogy illő lenne kicsit távolabb repkedniük. Meg is mutatták nekik a “hazafelé vezető utat”!
Ezért fordulhatott elő az a helyzet, hogy az amerikai RC-135U személyzete alsóneműcserével indított leszállás után. Mert az orosz pilóták szakmaiságának és felelősségtudatának köszönhetően ennyivel megúszták a kikapcsolt transzponder miatti problémát.
Igor Kondrasenkov vezérőrnagy, az orosz légierő ügyeletes szóvivője föl is hívta mindezekre az amerikaiak figyelmét, hallva az eset miatti amcsi aggodalmakat.

https://balrad.wordpress.com/2015/04/11/most-az-amcsi-pilotak-idegeit-csinalta-ki-sojgu-legiereje/

A német gazdák több mint 600 millió eurót veszítettek a szankciók miatt

Több mint 600 millió eurót vesztettek 2014 óta a német gazdák, köszönhetően annak, hogy az Európai Unió követi Washington szankciós politikáját. A Deutsche Welle lapnak nyilatkozva Joachim Rukvid, a Német Gazdaszövetség elnöke elmondta, hogy a szankcióháború kezdete óta az orosz válaszlépések jelentős áresést okoztak, mivel a korábban exportra gyártott termékek bent rekedtek a német piacon, és most a példátlanul alacsony felvásárlói árak miatt a gazdák csődbe mennek.
Németországban 2014 tavasza óta a gyümölcsök, tejtermékek és hústermékek árában következett be zuhanás, ami az exportban érdekelt termelők további működését ellehetetleníti.
Ugyan Németország korábban nem sok gyümölcsöt exportált Oroszország területére, Lengyelország viszont igen, és a lengyelekkel szemben kivetett behozatali tilalom miatt a lengyel gyümölcsök az európai piacon maradnak, ami mostanra olyan méreteket öltött, hogy a hazai termelőket fenyegeti Németországban.


https://hidfo2015.wordpress.com/

Újabb leletek teszik hiteltelenné a jelenlegi történelem könyveket

Az lenne tisztességes, ha a mai történelem könyvek első oldalán ez állna: "Ez a könyv a történészek jelenlegi álláspontját mutatja be, de ettől még az események egészen máshogy is történhettek."
 

Oroszországban rengeteg ősi emlék, régi civilizáció nyoma található. Ezekről mostanában kezd cikkezni a nyugati sajtó.
Gornaya Shoira hegy oldalában már régóta ismert, de csak mostanában publikált megalitok léte sok fejtörésre és feltételezésre ad okot. Az eddig ismert legnagyobbként számontartott mesterségesen megmunkált monolit a libanoni Baalbekben van, súlyát 1260 tonnára becsülik. Shoirában a fenti képen látható "építőkő" súlya több mint kétszerese az eddigi rekordernek, súlya valahol 3-4000 tonna közt lehet.
A kövek összeillesztése, magasba emelése igen fejlett technikai tudást, szerzámozottságot feltételez, vagy egy olyan elfeledett technikát, ami a mai korban sem jönne rosszul.
 

A hatalmas munkálatokat milyen célból, és mikor végezték, nagy talány. A régészek nem akarnak olyan feltételezésekben bocsájtkozni, ami szakmai hírnevük csorbítását okozná, így inkább nem kreálnak elméleteket és hallgatnak erről az építményről. Az építés idejeként felemerült I. e. 15-20 ezer év, annyira hihetetlen, hogy inkább csak lehetőségként, mint valóságként kezelik.

Mostanában egyre több lelet bizonyítja, a civilizáció nem a barlangok tüzénél melegedő vademberekkel kezdődött.
A képeket nézve elfogja az embert a kétely az emberi civilizáció eddig tanított történelmével kapcsolatban.
 

Costa Del Sol magazin

Forrásanyagok:
mysteriousuniverse.org
englishrussia.com
rejtelyekszigete.com
mysteriousuniverse.org

Komoly fejvakarászás a párizsi Nemzetgyűlésben: hazudik a NATO

Christofe Gomar a francia katonai hírszerzés vezetője alaposan meghökkentette a Francia Nemzetgyűlés képviselőit tegnapi beszámolójában.
A generális ugyanis nem kevesebbet állított, mint hogy SEMMI NEM TÁMASZTJA ALÁ azokat a zömmel az amerikai hírszerzési állításokat, hogy Donbasszban orosz katonai egységek BÁRMIKOR IS megjelentek volna.
“Általánosságban kijelenthető, hogy a NATO hírszerzési szolgálatait is zömmel felügyelő amerikai hírszerző szolgálatok soha semmilyen bizonyítékot nem mutattak fel a Donbasszba behatolt orosz csapatokról vagy fegyverzetről éltaluk előadott hírek igazolására.”
Gomar tovább sokkolva a Nemzetgyűlés képviselőit, kijelentette: “A francia katonai hírszerzés adatai szerint semminemű orosz inváziós készülődés nem tapasztalható, és információik arra vonatkozóan sincsenek, hogy az Orosz Föderáció ilyesmit tervezne. Az orosz haderő másodlagos szervei-úgymint az egészségügyi és hadtápalakulatok messze az orosz-ukrán határtól, az eddigi állomáshelyükön tartózkodnak, mozgásnak semmi jele. A NATO minden ilyen orosz invázióval kapcsolatos híresztelése minden valós alapot nélkülöz.” Christofe Gomar tábornok helyzetjelentése komoly fejfájást okoz most a párizsi Nemzetgyűlés Madamjainak  és Monsieurjainak. Az amerikaiak által uralt NATO a jelek szerint orruknál fogva vezette a szövetség politikusait!
https://balrad.wordpress.com/2015/04/11/komoly-fejvakaraszas-a-parizsi-nemzetgyulesben-hazudik-a-nato/

A a magyar cégek azonnal szállíthatnának (!) Oroszországba

Amennyiben sikeres lesz az orosz élelmiszerbiztonsági ellenőrök által a magyar élelmiszer-feldolgozó cégeknél áprilisban sorra kerülő audit, akkor az orosz embargó megszüntetését követően a magyar cégek azonnal megkezdhetik termékeik kivitelét az orosz piacra – mondta Budai Gyula az MTI-nek.
Az Oroszország által elrendelt embargóból fakadó külgazdasági intézkedésekért felelős miniszteri biztos az MTI-nek szombaton telefonon, az orosz-magyar kormányközi bizottság április 9-10-én Kazanyban tartott üléséről hazatérőben közölte, az orosz fél hivatalosan is tájékoztatta Magyarországot, hogy az auditra április 20-30. között kerül sor.
Az orosz állategészségügyi hatóság szakértő csoportja ekkor Magyarországra érkezik, és 22 magyar, főleg húsfeldolgozó céget vizsgál meg, hogy megfelelnek-e az orosz hatósági előírásoknak. Ezek olyan cégek, amelyeket az embargó előtt már auditáltak, és érdemesnek tartottak arra, hogy termékeik Oroszországba kerüljenek.
Budai Gyula szerint az orosz audit várhatóan sikeresen zárul, mivel a magyar élelmiszerbiztonsági előírások a legszigorúbbak közé tartoznak Európában.
A miniszteri biztos leszögezte: Magyarország az EU tagjaként az unió döntését tiszteletben tartja az Oroszországgal szembeni szankciókkal kapcsolatban, és betartja az előírásokat, amelyek a tagállamokra vonatkoznak, de készül a szankciók megszüntetését követő időszakra.
A kiviteli tilalom nagy károkat okoz a magyar mezőgazdaságnak, de hátrányokat szenved a lengyel, a német és a balti államok mezőgazdasága is – emlékeztetett. Budai Gyula szerint az Oroszország elleni intézkedéseket előbb-utóbb felül kell vizsgálni az Európai Unióban.
A miniszteri biztos, aki az orosz-magyar kormányközi bizottság magyar agrár-munkacsoportjának vezetője, beszámolt arról is, hogy a testület kazanyi ülésén a felek szorgalmazták a magyar-orosz vegyes vállalatok létrehozását az agrárium területén. Szerepelt a napirenden a GMO-mentes termelés is, ezen a területen Oroszország támogatja a magyar törekvéseket – jelezte a miniszteri biztos.
Az együttműködés jelentős lehet a két ország között a technológiai transzferek területén, például a gyümölcstermesztésben és az állattenyésztésben – mondta Budai Gyula. (MTI)
De mi fog történni akkor, ha az EU-döntése nyomán Magyarország is belekerül a génmódosított élelmiszerek előállításának láncolatába?
Oroszország élelmiszerbiztonsági törvényei ugyanis tiltják az ilyen jellegő termékek és termények forgalmazását, termesztését-előállítását, és az ország területén történő átszállítását is!
A GMO-s növények termesztése EGÉSZ MAGYARORSZÁG GMO-MENTESSÉGÉT teszik lehetetlenné, és PIACKÉPTELENNÉ!
Az EU “rendelkezéseinek hála”!

Népszavazás kell döntsön az EU-tagságról

Olaszország legnagyobb “euroszkeptikus” ellenzéki pártja, az Öt Csillag Mozgalom tavaly novemberben indított egy petíciót, amelyhez több mint százezer ember aláírás gyűlt össze, és követeli, hogy az emberek népszavazással dönthessenek az eurozónából kilépésről. A petíció kifejti, hogy “Olaszországban és sok más országban az euró bevezetését nem előzte meg népszavazás, pedig ilyen horderejű kérdésről az emberek referendummal kell döntsenek”.
Paolo Bernadini
Paolo Bernadini, a Venetoi Függetlenségi mozgalom alapítója szerint nem csak az euró használatával van gond, Olaszország minél hamarabb ki kell lépjen az Európai Unióból. Bernadini kifejti, hogy az Európai Unió erőteljesebb mértékben központosítja a hatalmat mint a Harmadik Birodalom, és bár megjelenését tekintve ez a központosítás kevésbé látványos, a jelenlegi trend azt mutatja, hogy az Európai Unió egy erőteljes diktatúrába fordul, amitől most még meg lehet szabadulni, később viszont ez már közel lehetetlen lesz.
A Venetoi Függetlenségi mozgalom alapítója emellett geopolitikai indokokat is említ annak kapcsán, hogy miért nem támogatják az EU-tagságot: elmondása szerint egy független Észak-Olaszország az Európai Unió gazdasági korlátozásai nélkül virágzó ország lehetne Európa közepén, ami kereskedelmi központ szerepét tölthetné be Oroszország, Nyugat-Európa és a déli országok közt.


https://hidfo2015.wordpress.com/

Csongoron már otthonaikban keresik a katonaköteleseket.

A munkácsi járási Csongorról, saját házaikból, otthonaikból próbáltak besorozni fiatalembereket, olyanokat akik előzőleg már teljesítettek katonai szolgálatot – írja a karpathir
Április 7-én három rendőr jelent meg Csongor utcáin, kezükben a behívókat megtagadók listájával keresték fel a katonaköteleseket. A hadkiegészítő emberei tudván, hogy a húsvéti ünnepekre mindenki hazaérkezett, a rendőrségre bízták a mozgósítás hatálya alá eső személyek felkutatását.
A falu vezetőinél érdeklődésünkre elmondták, hogy ők előzetesen semmilyen információt nem kaptak a mai “akcióval” kapcsolatban. A rendőrség emberei váratlanul jelentek meg a faluban.
Furcsa módon rögtön egy három gyerekes családhoz tértek be mondván, azonnal velük kell mennie a családapának, mivel több behívója is érkezett és egyszer sem jelent meg. Az apa hiába mondta, hogy neki három gyereke van, és nem kell bevonulnia, a rendőröknek erről semmilyen papírjuk nem volt, ami ezt bizonyította volna. Tehát vagy elkeveredett valahol ez a papír, vagy egyszerűen csak nem akarják ezt tudomásul venni. Végül az apa hosszas magyarázkodás után tisztázni tudta magát, s mint mondta, lehet elvitték volna, ha nincs otthon a három gyerek.
Arról még nincs információnk, hogy hány embert sikerült az egyenruhásoknak otthon találni, de azt az önkormányzattól megtudtuk, hogy körülbelül 8-12 ember neve szerepelt a listán. Mind olyanok, akik valamikor szolgáltak, de a behívókra nem válaszoltak, és nem jelentek meg.

https://balrad.wordpress.com/2015/04/11/valcmanista-embervadaszat-karpataljan/

Jönnek Éjszakai Farkasok! – Már rettegnek tőlük az Unióban

Jönnek Éjszakai Farkasok
Jönnek Éjszakai Farkasok

– Moszvából Berlinig vonulnának át Európa országain a Putyint támogató motoros klub tagjai –

Moszkvából indulnának, és egészen Berlinig utaznának a Vlagyimir Putyin orosz elnököt támogató Éjszakai Farkasok nevű orosz motoros klub tagjai.
“Ezzel kívánnak tisztelegni a Második Világháborúban aratott győzelem emléke előtt, – az esemény évfordulóján”olvasható a hivatalos honlapjukon.
Legalább 5000 tagot számlál az Éjszakai Farkasok
Legalább 5000 tagot számlál az Éjszakai Farkasok
A legalább ötezer tagot számláló motoros klub saját honlapján hirdette meg az eseményt, amelynek keretében tagjai 6000 kilométert tennének meg Moszkva és Berlin között, több európai várost érintve. Mint azt honlapjukon is írják, a náci Németország felett aratott győzelem hetvenedik évfordulóját így akarják megünnepelni. Az eseményhez bárki csatlakozhat.
A RIA Novosztyi orosz hírügynökség szerint a hír hallatán egy lengyel motoros egyesület azonnal tiltakozását fejezte ki, követelve a lengyel hatóságoktól, hogy akadályozzák meg az orosz motorosoknak az Európai Unió területére történő belépését.
Mint írták, a motorosok megjelenése “az orosz agresszió előjele” lenne. Hozzátették: a Putyinhoz meglehetősen közel álló egyesület “korábban tűnt fel a Krímben, mint ahogy azt Oroszország bekebelezte”. (Sic! – a szerk).
Az Éjszakai Farkasok Moszkvából, a Minszk – Breszt – Wroclaw – Brno – Pozsony – Bécs – München – Prága – Torgau – Karlshorst útvonalon kívánnak Berlinbe eljutni.
Vlagyimir Putyin és Alekszandr Zaldosztanov
Vlagyimir Putyin és Alekszandr Zaldosztanov
A motoros klub vezetőjét egyébként baráti szálak kötik az orosz elnökhöz.
2012 júliusában Putyin Viktor Janukovics akkori ukrán elnököt is megvárakoztatta amiatt, hogy a krími Jaltában tartott találkozó előtt váratlan kitérőt tett, és meglátogatta a “Sebész” becenévre hallgató klubelnököt, Alekszandr Zaldosztanovot és az Éjszakai Farkasok Szevasztopol mellett felütött táborát.
Az elnök 2013-ban a fiatalok hazafias nevelésért és a haza védői emlékének megörökítéséért végzett tevékenységéért becsületrenddel is kitüntette a klubvezetőt.
Források: Night Wolves/Ночные Волки/nwrussia.infoRIA Novosztyi – MTI – SzRTI archivum

Szarkavarás megy Quaestor-ügyben

Igazi trutymógyártás zajlik a Quaestor-károsultak megmentésének ügyében. Az nyilvánvaló, hogy a hatályos szabályok szerint nem lehetett kártalanítást nyújtani - hiszen a kötvénykibocsátás világosan és egyértelműen kívül esett a Befektetővédelmi Alap hatáskörén.

Már az roppant álságos, hogy Tarsolyostul, Szijjártóstul és ETO Parkosutol az egész sztori annyira kényes, hogy muszáj valahogy betömni a milliókat bukó nyugdíjasok és más befektetők zsebét, illetve száját. A Buda-Cash károsultak magasról le vannak szarva, azok csak spekulánsok voltak, örüljenek a max hatmillának, a Quaestor ügyfelei viszont a kisemberek, akiket meg kell menteni. Hát a franc tudja, nem tűnik túl fairnek, mindkét botrány abból fakadt végső soron, hogy a górék átkúrtak mindenkit és ellopták a pénzt, s tették ezt a felügyelet szeme láttára.
A Quaestor-kötvényekre vonatkozó kártalanítást végül sikerült lenyomni a Beva-tagok torkán, bár őszintén szólva nem tudom, mit ígértek nekik, hogy belemenjenek: jelenlegi vagyonuk tízszeresét csengessék ki. Valamit biztos kaptak cserébe, vagy a jegybank fű alatt minden tagot egyenként meggyőzött arról, hogy jobb velük nem baszakodni, vagy a Bankszövetésg szerint a seggnyalás a legjobb megoldás.
Az viszont már alapból is kérdéses, miért kellett hirtelen előállni azzal is, hogy a Beva kártalanítási plafonja húsz helyett százezer euró legyen. Ezt benyomhatták volna ősszel valami salátatörvénybe, elvégre lehet abban ráció, hogy ezt a szintet érdemes kissé emelni. Hogy épp az OBA szintjére, az más kérdés, de ez nem is fontos. Nyilvánvaló volt, hogy a 30 millás határ valódi indoka nem szakmai, hanem a mostani eseményeknek szól. Nem is szólhat másnak, hiszen a korábbi években - tíz évben kábé - a csődbe ment brókercégek ügyfeleinek mindösszesen nem fizettek ki annyi kártalanítást, mint most a Buda-Cash ügyfeleknek, és akkor még a Quaestorról nem is beszéltünk. A 30 milla valójában arról szól, hogy ezt most kell valahogy kifizetni.
Fogalmam sincs, minek. Lehet, hogy Szijjártó Péter apukája a következő házra való családi hozzájárulást Quaestor-számlán tartotta és azt most ő nagyon nem szeretné elbukni. Vagy akarnak valami nagyot mondani, hogy a hőbörgők befogják a szájukat, ezért kell a hatmilliós határt feljebb tolni. Vagy mindkettő. Mindenesetre tény, hogy hiába módosítják a szabályt, ettől még a mostani botrány érintettjei nem nyernek ebből semmit. Más megoldás kellett: megemelik a határt, de a folyó ügyekre kitalálnak egy spéci szabályt. Hogy melyik a fontosabb, abból látszik, hogy a spéci szabály már benn van a Parlament előtt, az általánost pedig pár hét múlva nyújtják majd be.
A helyzet pedig úgy áll majd, hogy az OBA és a Beva mellett lesz egy Quaestor Szipacsok Alap, ahova mindenfajta jogcímen fognak pénzeket betolni. A Beva benyomja a zsét hatmilláig, aztán meg még egy adagot, amit viszont vissza is szerezhetnek abból, amit a felszámoló az eljárásból össze tudott szedni. Van egy tippem, hogy az állítólagos 160 milliárd forint vagyon, amit a vállalatcsoportnál találtak, az rohadtul nem 160, arról nem is beszélve, hogy ami ebből ténylegesen pénzzé is tehető, az még kevesebb. Vagyis a befektetési szolgáltatók betolják majd a pénzt ebbe az alapba, abban a reményben, hogy majd a felszámolás után valamit vissza fognak kapni. Hát nem tennék nagy fogadásokat arra, hogy ki fog itt jól járni.
S mi végre ez a kacifántos ügyeskedés? Hogy a felelősséget el lehessen hárítani és a szart másra lehessen kenegetni. Valójában az állam azzal járt volna a legjobban, ha kiáll Ovi és ahelyett, hogy baromságokat beszél zsinórban, azt mondja: az állam felelőssége, hogy olyan szabályozórendszer működött az elmúlt 25 évben, amely nem buktatta le a súlyos visszaéléseket, ezért az államnak kötelessége részt vállalni a kártalanításban. Ehhez kétharmados felhatalmazás kell, ehhez kérjük az ellenzék támogatását. De vajon ez miért nem volt járható út?
És egyébként Rogán Tonyó honnan a picsából tudja, hogy a Quaestornál 73 ügyfél rendelkezik 30 millió forintnál nagyobb megtakarítással? Milyen minőségében és kitől tudott ő meg ilyen információkat? Ő csak egy szaros frakcióvezető, nem kormánytag. Vagy egy ripacsnak a jegybank minden elmond hellóra?

2015.04.11.
Szárnyathy Géza



„Hol a pénzem Orbán? Ellopta a kormány”



Jókora tömeg gyűlt össze a Quaestor-károsultak tüntetésén és teljes kártalanítást követeltek. Volt kisemberezés, „nem hagyjuk”, és szemét fideszezés is.
Legalább ezerfős tömeg gyűlt össze a Quaestor-károsultak budapesti tüntetésén szombaton délután tudósítónk becslése szerint. A tömeg újra és újra azt skandálta, hogy „nem hagyjuk”, és a károsultak teljes, kivétel nélküli kártalanítását követelte. A kormány eddigi ígéretei szerint a többségüket kártalanítanák, legfeljebb az a 73 ember maradna ki, akiknek 100 ezer euró feletti megtakarításuk volt a bedőlt brókercégnél.
A demonstrálók azonban őket sem hagynák, és azt skandálva, hogy “egy mindenkiért, mindenki egyért” követelték, hogy a Magyar Nemzeti Bank fizesse a kártalanítást, ha már a matolcsysta közgazdaságtan oktatására annyi pénz van, ami több a felsőoktatási normatívánál. A teljes kártalanításhoz egy érv ott volt egy transzparensen: “befektetési kockázat ≠ befektetési csalás”.

A tömegben láttunk egy „Új szemüveget Matolcsynak” feliratot is, a készítője nyilván azt a problémát akarta kifejezni, hogy az eddigi szemüveggel a jegybanknak nem sikerült észrevennie a Quaestornál és a többi brókercégnél évek óta zajló csalásokat.

A beszédekben volt minden, kisemberezés, szemét fideszezés, orbánozás, szijjártózás, Rogán Antalt lecsalózták, és volt aki azt a kreatív ötletet fogalmazta meg, hogy a külügyet Szibériába kellene telepíteni. Elhangzott többször, hogy elég a mutyiból, és többször visszatértek arra is, hogy nem könyöradományt kérnek, hanem kárpótlást követelnek.

Fotó: Facebook
Felolvasták a követeléseiket is, a legkeményebb az volt, hogy zárolják a Quaestor tulajdonosainak és családtagjainak bel- és külföldi bankszámláit, és kobozzák el a teljes vagyonukat.
Több tüntetés is volt
Ez csak az első tüntetés volt, a Quaestor Báthory utcai irodája előtt, délután ötkor tartják a másodikat, a Batthyány örökmécsesnél. Utóbbit az MSZP-DK-PM-MLP-Szolidaritás szervezi, és a “QUAESTORBÁN – Károsultak napja” címet adták neki.
Az első tüntetést nem politikai pártok, hanem a károsultak Facebookon összeverődött csoportja szervezte, ami jól meglátszott a tömeg összetételén is. Voltak 20-30 közöttiek, családok kutyával és babakocsival, középkorúak és idősek is. Aztán a baloldali pártok rendezvényének kezdetekor egyre több lett az idős demonstráló.
A pártok által szervezett tüntetés nagyon más volt, az eseményt populista hangulat és közönségizgató szlogenek uralták. Ott is nagyjából ezren lehettek, de az első tüntetéssel ellentétben már sok volt az MSZP-s zászló és MSZP-kabátos résztvevő. Valamivel kevesebb DK-s zászlót is láttunk.
A rendezvényt József Attila Tiszta szívvel című versével kezdték, és az Örömódával fejezték. A kedvenc beszédünk a hortobágyi földmutyi egyik áldozatáé volt. A juhász csak annyit mondott: „A birka maradjon, Orbán takarodjon”.
Az eseményen felszólaltak a szervező baloldali pártok képviselői is, és arra biztatták a tömeget, hogy vasárnap, tapolcán verjenek bele még egy szöget az Orbán-kormány koporsójába.
Debrecenben is volt két demonstráció, ahol a budapesti szervezők szerint szintén ezren gyűltek össze.
Szegedről busszal mentek fel a Budapesti tüntetésre, de azok is tartottak egy flashmobot, akik Szegeden maradtak, mintegy negyvenen.

A Fidesz számára a jelek szerint a két, egymást követő budapesti demonstráció szervezői összemosódtak, ugyanis szombaton délután a párt a „baloldal demonstrációjára” reagálva közleményben azt írta, becsapják és kihasználják az áldozatokat, ahogy a csaló brókerek tették. A baloldal kampányakciót és olcsó politikai cirkuszt csinál több tízezer ember személyes tragédiájából és veszteségéből – írja a kormánypárt.
(HVG)
Bal-Rad komm: Ez a Quaestor-ügy kezdi magára ölteni a politikai kabaré minden jellegét, és rávilágít a döbrögista horda mindennél undorítóbb jellemére.
A SAJÁT BŰN ÁTTOLÁSÁRA MÁSRA-PARLAMENTI ERŐFÖLÉNYÜK BIRTOKÁBAN!
Ugyanis a napnál is világosabb, hogy a döbrögista horda nyakig benne van ebben a buliban (is) ám visszafelé mutogat.
Viharos gyorsasággal lerendezték, hogy a kárvallottak a pénzükhöz jussanak! Ez példátlan a rendszerváltás óta eltelt időszak gyakorlatában. Ráadásul az ebben az ügyben “ártatlan” bankoknak is be kell szállniuk a kártalanításba!-ami pedig a banki ügyfelek további sarcolását jelenti! A lényeg: NE AZOK FIZESSENEK, AKIK ZSEBEIBE A ZSÁKMÁNYOLT SZÁZMILLIÁRDOK VÁNDOROLTAK!
Azt ugyanis még mindig nem tudjuk, hogy hová lett a pénz?
Helyette felbőgött a narancsos rablóhorda “eemúúttnyóócéév” kórusműve.
A Quaestornál eltűnt minimum kétszáz milliárd! A döbrögista horda most azt firtatja, hogy El Qroék miért adtak a cégnek pénzt stadionépítésre? (Ez mindentől függetlenül jó kérdés!)
Most ott tartunk, hogy a bűnöző igyekszik áttolni a felelősséget a bíróságra! Nonszensz!

Donbassz mára virradóan

Donbasszban mára virradóan harcok már csak a Donyeck-Avgyejevka “légtérben” zajlottak, amik reggelre meg is szűntek, köszönhetően a népköztársaságiak nagy sietve VISSZAHOZOTT TÜZÉRSÉGÉNEK! Nyalókakirályéknak nem lesz könnyű pótolni az éjszakai folyamatos tűzcsapásokban elszenvedett veszteségeket.
pesz
Jelentések szerint minden egyes népköztársasági tűzcsapás után megritkultak az Avgyejevka felől Donyeck irányába leadott latortüzérségi ágyúzások. Hajnali öt órára aztán Avgyejevka martalócai bedobták a törölközőt. Becslések szerint mára virradóan az avgyejevkai latorfészekben legalább százötven pribék harapott fűbe az éjszakai tűzcsapásokban, miközben lövegeik 60-70 százaléka elpusztult.
avgyejevka
Persze “aggodalomra” semmi ok. Az egyedveszteség pótlására korlátlan számban van latorerő, és a DNR hírszerzése szerint a technika pótlása is megindult. A kijevi udvar gondoskodására jellemző, hogy Krasznoarmejszk határában felvonultatott két mobil krematóriumot is.
Tovább özönlik a latorerő az északi frontszakaszra. Sztanyica Luhanszka, Trehizbenka, és Szcsasztyje környéke lassan megtelik.
Váratlan-de nem meglepő-fordulat állhat be ma Peszkiben. A városban és a környékén megrekedt martalócbandák már olyan mértékű veszteségeket szenvedtek-amiket a folyamatos népköztársasági aknafüggönyön keresztül pótolni nem tudtak/tudnak-hogy kezdenek kilopózkodni Peszkiből.
A valcmanistákat még az ág is húzza. Volnovahánál tegnap kora este öt lator pusztul el autóbalesetben. Ladájukkal fának rohantak. Mind az öt hullarészeg volt. Előtte Ugledarban jól megvertek egy kávézóban egy helyi civilt, és azt követően igyekeztek volna vissza Volnovahába. Kár a Ladáért.
Sirokinonál is megszeppenten hallgatnak a pribékek. A tegnapi összecsapásokban igen komoly pofonba szaladtak bele! Rádiópanaszaikból ítélve legalább negyven lator lett a forgalomból végleg kivonva. Felük az élők sorából is. A többi a vagy-vagy kategóriába tartoznak.
A pravoszláv Húsvét előtti napon eléggé csendes most Donbassz.
Odesszában tűzijáték jelentette Valcman Nyalókakirály tegnapi vizitjét. Akár Döbrögink szónoklata is lehetett volna amit tegnap lenyomott a hadikikötőben Amerika kitartottja. Ígért ő Maradék-Ukrajna alattvalóinak bort, búzát, békességet, Krím és Donbassz visszakaparintását, erős ukrán hadsereget, és olyan hadiflottát, amitől Maradék-Ukrajna tengeri nagyhatalom lesz. Majd otthagyva révületbe és transzba esett híveit, repülőre ült és Kijevbe szállt. Így aztán csak a gépen értesülhetett, hogy Odessza felszabadulásának 71. évfordulóján a helyi ellenállók is kifejezték rosszallásukat. Egy meglehetősen nagy erejű robbantással Odesszában. Ezúttal is a banderisták bőrére ment ki a buli. Pontosabb részleteket később fogunk csak megtudni, ám a sok-sok szirénázó mentőautó láttán úgy vélik: EREDMÉNYES volt az akció!

https://balrad.wordpress.com/2015/04/11/donbassz-mara-virradoan-5/


Donbasszban pillanatnyilag egy teljesen egyoldalú háború zajlik. Egy teljesen egyoldalú tüzérségi hadjárat a valcmanista latortüzérség részéről.
Ágyúzzák a donyecki repülőteret, a “híres-neves Volvo-centert”, Szpartakot, “Oktyrjabszk” kerületet, Krasznyij Partyizant, Jaszinovatajat, Zsobunkit, Gorlovkát, Novomarjevkát, Jelenovkát és Sirokinot.
A népköztársaságiak csendben tűrnek. Mindössze egyetlen hely, Avgyejevka martalócfészkei ellen idítottak támadást Peszki felől. Tankokkal és rohamcsapatokkal. Peszkiben ráadásul két frontra is kell figyelniük. Az Avgyejevka elleni támadásra, és a Peszkiből kiüldözött latrok visszavágyakozására. Az Avgyejevka ellen indított támadás inkább csak ijesztegető jellegű volt.
Peszkinél viszont egy érdekes szituáció alakult ki. A senki földjén hever egy latortetem, amit a valcmanista pribékek nagyon szeretnének megkaparintani. Több akciót is indítottak a kitikkasztott fenevad hullájának a megszerzéséért, de sorra viszakozni kénytelenek. Vélhetőleg valami latorparancsnok hullája lehet vágyakozásuk tárgya.
A Popasznaja melletti Vrubovkánál egy latorposzton belháború tört ki. Két pribék ki is adta a páráját. Nincs magyarázat a miértre.
Eduard Baszurin DNR katonai szóvivő szerint mintegy száz valcmanista fogoly nem kíván visszatérni övéihez. Ebbéli szándékaikat írásban is, egyenként közölték az EBESZ megfigyelőivel. Huszonkét egykori valcmanista pedig már föl is szerelkezett a harc további folytatására, egykori hordatársaik ellen. A többi maradni akaró sem igazán maradni akar. Ők Oroszországba fognak távozni.

https://balrad.wordpress.com/2015/04/11/donbassz-ma-29/

INDIAIAK JÖNNEK IDE DOLGOZTATNI, MERT A MAGYAR KÉPZETT MELÓS, SZORGALMAS MELÓS, ÉS VALÓSZÍNŰLEG KEVESEBBE KERÜL, MINT AZ INDIAI! India is minket gyarmatosít!

Az egyszer már elüldözött Apollo Tyres visszatért Magyarországra, s vele együtt már négy világcég reprezentálja a hazai abroncsgyártást. Az iparág méretét jól jellemzi, hogy 2017-re évi csaknem 7,5 millió járműre lesz elegendő a nálunk gyártott mennyiség.
Nagyot fordult a világ 2008 óta Orbán Viktorral és pártjával. A kormányfő pénteken örömmel helyezte el a Gyöngyöshalász mellett az indiai Apollo Tyres gumiabroncsgyár alapkövét, míg hét éve a helyi Fidesz még népszavazást kezdeményezett az indiaiak Gyöngyösre tervezett beruházásának megtorpedózására. A szavazásra feltett kérdés úgy hangzott:
„Egyetért-e Ön azzal, hogy ne épüljön meg az indai Apollo Tyres cég gumigyára Gyöngyösön?”.
A fideszesek szerint ugyanis az üzem termelése veszélyeztette volna a Mátraalja környezetét és a munkások, lakosság egészségét. A referendum végül okafogyottá vált, mert időközben az Apollo úgy döntött, hogy oda nem megy, ahol nem látják szívesen. „Az adminisztratív eljárások váratlan késedelme” volt az a hivatalos indok, amivel a beruházás lefújását magyarázták.
Az Apollo Tyres azonban 2012-ben visszatért, s 2012-ben jelezte, hogy az azóta is csak tervasztalon létező gyárának helyszínéül lengyel és szlovákiai települések mellett –ismét – magyar területeket is számba vesz. Végül tavaly be jelentették, hogy a befutó Gyöngyöshalász lett. A beruházás volumenében nem történt változás: az Apollo Tyres öt év alatt 146 milliárd forintot kíván költeni az üzem felépítésére és a termelés felfuttatására, amelyhez a magyar kormány 16 milliárd forinttal járult hozzá. Az elképzelések szerint az üzem 2017 elején már megkezdené a termelést. A tervezett kapacitás a fejlesztési program végére napi 16 ezer személygépkocsi- és háromezer teherautó-abroncs lenne. Az Apollo közel ezer embernek adna munkát új üzemében.


A hét évvel ezelőtti eseményekre a környezetvédelem ügyét újabban „kevésbé kiemelten” kezelő Fidesz kormánypártként már nem szívesen emlékszik. Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi beszédét is a beruházás volumenéhez igazított tiszteletkörök jellemezték.
Múltidézéssel annyiban foglalkozott, hogy a negyven év után megbukott kommunista rendszert ostorozta amiatt, hogy el voltunk zárva a fejlett technológiai világtól.
„Húsz évvel ezelőtt nem gondoltam volna, hogy eljön az a pillanat, amikor nem európaiak ruháznak be Indiában, hanem indiaiak ruháznak be Európa szívében”
– mondta, és hosszasan ecsetelte kormánya eredményeit, a teljes foglalkoztatottság szinonimájaként kezelt háromszázalékos munkanélküliség célként történt kitűzésétől a barátságos befektetői környezet megteremtésén, a modern technológiák iránti fogadókészségünkön át egészen a versenyképes tudást garantáló oktatási rendszer kiépítéséig.
Végezetül szólt arról, hogy az indiaiak fejlesztése nem csupán egy üzleti lehetőség, hanem a térség legnagyobb beruházása, közös siker esetén pedig ajtókat nyithat a világra, és újabb befektetőket vonzhat ide – szögezte le.
gumi
Az Apollo Tyres vezetői sem foglalkoznak már a múlttal, számukra a kormány 16 milliárdos támogatása, a kiemelt beruházásokkal járó előnyök megszerzése és más, nem részletezett kedvezmények önmagukért beszélnek. Onkar S. Kanwar elnök-vezérigazgató arról beszélt, hogy ma India a világ negyedik legnagyobb gazdasága, és a leggyorsabban fejlődő piacok között található, feltörekvő informatikai hatalom. Felidézte, az indiai beruházások több mint nyolcezer ember foglalkoztatását teszik lehetővé Magyarországon.
A gyöngyöshalászi az első Indián kívüli zöldmezős beruházása az Apollo Tyresnek. „Célunk egy modellértékű gyártókapacitás létrehozása, ez lesz a legmodernebb gyára a társaságnak” – idézi Onkar S. Kanwart az MTI.
Neeraj Kanwar, a társaság alelnöke azt mondta, cégük elkötelezett dolgozóik életminőségének javítása iránt, gyáruk pedig hozzájárul a régió fejlődéséhez. A felelős növekedés csak környezeti tudatossággal és társadalmi fenntarthatósággal érhető el – fejtegette.
„Az Apollo Tyres világában a gyöngyöshalászi gyár lesz a Kékestető”
– jegyezte meg. Kanwar elmondta: a gumiabroncsgyár révén nem csak közvetlenül jönnek létre új munkahelyek, de közvetett módon is bővül a foglalkoztatottság. Arról is beszélt, hogy a társaság számára fontos a társadalmi felelősségvállalás, több ehhez kapcsolódó, egészségügyi, a környezet védelmét szolgáló programot terveznek.
(NOL)

Boros Imre: Egy világrend lebomlása

A második világháborút a győzelem mértékéhez viszonyítva csekély véráldozattal, de Európában és Ázsiában egyaránt az Amerikai Egyesült Államok nyerte meg.

A két, korábban ellenlábas főhatalom, Németország és Japán a totális katonai vereség után ráadásul a talpra állását is csak attól remélhette, hogy az Egyesült Államok rendelkezésére bocsátja az újrakezdéshez szükséges forrásokat, főként a pénzt.

Az új helyzetben értelmét vesztette az első világháború után kialakult pénzpiaci parcellázódás, a dollár, a frank és a font helyett mindenhol általánosan a dollár vált elfogadottá. Az elfogadást az általános gazdasági kényszereken kívül nagyban segítette, hogy az Egyesült Államok kilátásba helyezte az esetlegesen feleslegesnek ítélt jegybanki aranykészletek fix, harmincöt dolláros unciánkénti áron történő átváltását, ami legalábbis komoly illúziókat keltett azzal, hogy azt ígérték, az új rendszer az 1914-ig kiválóan működő aranystandard szabályait követi. Az 1944-ben konstruált és az elfogadásának helyszínéről Bretton Woods-inak nevezett rendszer a piaci zavarok elhárítására létrehozta a Nemzetközi Valutaalapot (IMF) és a Világbankot, azzal az igénnyel, hogy a két intézmény állítsa helyre a gyengélkedő gazdaságok egyensúlyát.
Az eredeti tervezet szerint az IMF olcsó és jó feltételű rövid hiteleket adott volna, a Világbank pedig olcsó hosszú lejáratú kölcsönökkel segítette volna a megrendült nemzetgazdaságok szerkezeti átalakítását és az egyensúly visszaállítását. Ebben az értelemben a két ikerintézmény nem sokáig működött. Talán az angol font - a rendszer társtartalék valutája - 1965-ös leértékelése volt az utolsó tisztán alkalmazott beavatkozás.
A font leértékelése súlyos károkat okozott több, fontban tartalékoló országnak, és ez elindította az államok masszív menekülését a brit valutától. Ennek eredményeként milliárdos IMF-dollárinjekcióra volt szükség a lyuk befoltozására. A dollár gyengülését az Amerikai Egyesült Államok már erőből oldotta meg. Máig érő hatása van, hogy 1968-ban "ideiglenesen" felfüggesztette az aranyra történő átváltást, majd 1973 óta beszüntették az árfolyam védelmére szolgáló intervenciós kötelezettséget is, azaz a dollár árfolyama szabadon mozgóvá vált.

Ettől a ponttól számítható, hogy egy magántulajdonban lévő bankrendszer, a Federal Reserve képessé vált a Földünk legnagyobb részén a pénzforgalmat irányítani, saját kamat- és árfolyam-elképzeléseit országok sorára ráerőltetni. A kilencvenes évek politikai változásai pedig megnyitották az utat az addig tilalmi zónának tekintett területek, a volt szovjet blokk irányába is. Időközben az ikerintézmények működése is brutálisan megváltozott.

Az 1989-ben meghirdetett washingtoni konszenzus, a liberalizálj, deregulálj, privatizálj elve vált az IMF és a Világbank működtetésének centrális elemévé. Ahova a lábukat betették, lényegében utat nyitottak a multinacionális tőkének az érintett, "megsegített" ország gazdasági kulcspozícióinak megszerzéséhez. Folyó jövedelmek és vagyonok kerültek át szemvillanás alatt nemzeti rendelkezés alól a multinacionális szektorhoz. A dollár ilyen önérdekű nyomulásának veszélyét korán felismerte az európai közösség. Egy közös piac és az arra épülő közös pénznem megteremtésének szükségszerűsége már a hetvenes években felmerült. A Werner-terv erről szólt. Az ötlet felmerülésétől eltelt másfél évtized viszont elegendő volt a dollárnak, hogy az euró már ne saját irányítású pénzként, hanem a dollárt felváltó mutációként jöjjön létre. A 2008-ban kezdődött pénzpiaci válság erre egyértelműen rámutatott, amikor a bajba jutott európai nagybankokat a Federal Reserve-ből dollárinjekcióban részesítették, így kerülve meg az Európai Központi Bankot.

Az állampapírok korábban tiltott felvásárlása mára az Európai Központi Bankban is mindennapos gyakorlattá vált. Ennek bizonyítéka továbbá a színfalak mögötti heves sürgölődés, ami a dollár mellé az egységes piacot is gyorsan tető alá kívánja hozni a TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) kereteiben.

A tervezet megismerhetősége az érintett közönség számára igencsak korlátos, nem terjed túl azon, amit a közvélemény kicsikar, valamint javarészt kimerül a hivatalos nyugtatásokban, hogy nem fog fájni. A világgazdaság más tájain azonban intenzíven folyik a dollárhegemónia lebontása.

Terjed a nemzetközi fizetési forgalomban a nemzeti valuták használata. A BRICS-csoport gazdasági ereje és főként növekedési potenciálja komoly fenyegetés, beleértve a közös beruházások finanszírozására létesített beruházási bankot. A Kína által nemrég elindított szervezés az Ázsiai Infrastruktúra-befektetési Bank létrehozására pedig felkeltette több európai ország, köztünk hazánk érdeklődését is, ügyfélként és társtulajdonosként egyaránt.

Mi sem természetesebb, hogy az Egyesült Államok talán még az Európával történő kereskedelmi megállapodásánál is nagyobb lendülettel dolgozik a csendes-óceáni térség országaival kötendő kereskedelmi megállapodás tető alá hozásán.

Talán nem áll túl messze a valóságtól a feltételezés, hogy a tucatnyi országban eluralkodó, gerjesztett politikai és háborús bizonytalanság Ukrajnától Irakig, Afganisztántól az arab térségig, nem más célt szolgál, mint azt, hogy ezeket az országokat alkalmatlanná tegye arra, hogy ebben az átalakulásban határozott, a saját érdeküket követő döntést hozzanak.


Forrás: Magyar Hírlap

“Bármennyire is szeretném kis hazámat másnak látni…”

SZOMORÚ DE EGYSZERŰEN MUSZÁJ VOLT LEÍRNOM!
Az én kicsi hazám…. / Magyarország/
Itthon folyamatosan azt hallani “..élhetetlen hely lett Magyarország”..Tele rosszkedvű, depressziós, egymást lehúzó emberrel, akiknek semmilyen tervük nincs a jövőre nézve. Szegénység, kilátástalan, hitetlenség és rosszindulat.
Bármennyire is szeretném kis hazámat másnak látni…nem tudom. Egy jövőkép nélküli ország lecsúszóbán…csak vegetál, az élet jelei halványan még körvonalazódnak, elkeseredés, éhezés, mély szegénység…
Vajon meddig tud meg a felszínen maradni? Sírunk, sírunk mert a nyugati országokban mást látunk, az emberek 4-5x annyit keresnek, mint Magyarországon…Sírunk, mert minket példamutató, dolgos magyarokat az egész világon galád módon szeretnének kihasználni. Sírunk, mert menekülünk, valahová, ahol kapunk egy kis elismerést, azért, – mert bár a hazánkban emberszámba se vesznek minket – hogy mi is emberek vagyunk…Sírunk, és elkeseredetten keresünk valamit… egy “letűnt országot”, azt amelyikben valaha több millióan építgettünk egy világot…tele reménnyel.
Itthon egy ápoló keres 110 ezer forintot, ugyanezért a munkáért Berlinben 1800 eurót adnak. Miért??? Mert egy okosan kitalált, jól működtetett, átlátható, ellenőrzött, fenntartható rendszerekkel rendelkező országban ennyi a bér. Magyarországot nézve: egy szegény, rossz irányba tartó, végtelenül pazarló, erősen korrupt országban, ennyit ér a munkád, pontosan egy “rabszolga bérét”, mert a milliárdokat lenyúlják…Nem tudsz fejlődni, új dolgokat tanulni, egyáltalán tervezni, továbblépni. Meddig tud süllyedni egy ország, mely szembe megy a demokráciával, és a józan ésszel ?
Valahol, valamikor volt egy ország…Magyarország, melyben a föld barna, az ég gyönyörű kék, a búza arany és az Isteni óramű súlyos ingája percnyi pontossággal járta megszokott útját. De bennünk mintha eltörött volna valami, valami ami leírhatatlan…Hát becsomagoltam a “tündérvilágot” : az elhaló harangszót, tücsökciripelést, az illatfátyolba bújt virágzó réteket, a tündöklő mosolyt, a vidám nevetést, a vakító kék eget,a friss tavaszi szellőt, de meg egy boldogabb holnapot is .. és egy tiszta új lapot! Ezzel a színes csomaggal a hónuk alatt sokan elindulnak szép hazámból…..abból a hazából, ahol az ember nem dolgozhat, nem juthat normálisan egészségügyi ellátáshoz, ahol lassan már nincs hol laknia, ahol nincs joga a választáshoz, szabad véleménynyilvánításhoz, meg ahhoz sem, hogy akkor sétáljon az utcán, amikor neki tetszik…
De !!!! Van joga választani a munkanélküliség és a közmunka közül, joga van… áhhhh, inkább kötelességnek nevezem, mert a “jog” szó értelmét vesztette a mostani országunkban, tehát, kötelességed, ebből a 47 ezer forintból kifizetni a hiteled, a számláid, és “egyesek szerint” eltartani a családodat. ???? Kötelességed a szádra lakatot tenni és lenyelni a falatkákat, amit szépen lassan adagolnak… mert ha nem, akkor meg a közmunkához sem jutsz, vagy a meg meglevő munkahelyedről is kivágnak, hogy a lábad a földet sem éri…Aztán ha meg éhes vagy “felszedegeted az otthagyott morzsákat”…innen-onnan. De , azt is csak óvatosan mert annyi “spiclit” nem hordott még e Föld a hátán, amennyi most ebben az országban van….Anno nekem még azt tanították, hogy a “demokráciában a hatalom a népe….” Hát a nép az “istenadta nép” lassan elfogy a demokrácia, meg visszatekintve integet felénk….
Valahol valamikor volt egy ország, Magyarország, ahol jó érzésű,
dolgos magyar emberek éltek…békében, biztonságban, félelem nélkül,.És mi sírunk, ha nem is láthatóan, de ott belül… mert szétszakítottak megosztanak minket, mert elvettek tőlünk mindent…az egész eddigi életünket.És a kilátástalanság talaján ingázunk ide-oda, cipelve a ránk rakott terheket…. amíg bírjuk..de utána mi lesz? Vegyem a hátamra a két kezemmel épített házamat az idős szüleimet és annak a házat, amiben egy egész élete munkája van benne? Irány egy másik ország? És ha ne adja Isten “ott” történik valami , akkor onnan hova tovább?
Hontalanok lettünk, leszünk? Mi történik ebben az elkorcsosult világban?
Kérem tisztelettel én magyar vagyok, van egy hazám, egy házam, ahol vár a családom…. nem akarom más országban leélni a hátralevő életemet, ott szeretnék békében, boldogságban , unokáim köreben nyugodtan élni, ahol a gyermekkoromat töltöttem, ahol felnőttként éltem, ahol ismerem az “akácos utat”, meg a “hegedűst a háztetőn , ahol édesanyámnak hiányzik az ölelésem, a gyermekeimnek a biztató mosolyom….hát nem egy őrület….
Azt mondják a “jólétet” meg lehet szokni…. Nem! Ahhoz csak hozzá lehet szokni….Én magyarnak születtem, ehhez a néphez tartozom …nem akarok más nép közt “megtűrt” személy lenni…
Van egy ország, Magyarország, az én hazám, amit kiraboltak, kifosztottak, tönkretettek, ahol még a kisgyermekek álmait is ellopták,, ahol a betegeket magukra hagyták….ennek ellenére mégis Te vagy a hazám! Te, Magyarország…

(M. Attila)

573 éve győzte le Hunyadi János a törököket Szebennél


Az 1421-ben trónra lépő II. Murád eredményesen dolgozott a szétszakadt Oszmán Birodalom újjáépítésén. Magyarországon Habsburg Albert 1439-es halála után belháború dúlt és a szultán kihasználva a kettős királykoronázás okozta megosztottságát Nándorfehérvár elfoglalását tűzte ki célul. Seregei 1440-ben több hónapos küzdelem árán sem tudták bevenni a várat, így Murád a következő évben sereget küldött Szerbiába, melyet Hunyadi János erdélyi vajda Szendrőnél megfutamított.
Az újabb kudarcért a szultán elégtételt kívánt venni, ezért 1442 elején ismét Magyarország ellen vonult. A sereget vezető Mezid bég Marosszentimre mellett ütközött meg Hunyadival, aki az elszenvedett vereség után Gyulafehérvárra vonult vissza. A törökök a győztes csatát követően Szeben ellen indultak, ahol a szászok eredményesen védekeztek és ez elegendő időt adott Hunyadinak a felkészülésre, aki időközben megtudta, hogy a bég a megöletésére készül. A vajda, hogy félrevezesse a törököket és váratlanul lecsaphasson rájuk, páncélját és fegyverét Kemény Simonnak adta, akit a bég katonái üldözőbe vettek, majd az általuk halottnak hitt Hunyadi hirtelen előbukkant és bekerítette az oszmán sereget. A törökök halálos kelepcébe kerültek, melyben Mezid bég életét vesztette. A győzelemnek hála Erdély megszabadult a török fosztogatóktól, azonban Sehabeddin ruméliai beglerbég hamarosan újabb hadjáratot indított Magyarország ellen. Hunyadi 1442. júliusában, a Vaskapu-szoros mellett ezt a török sereget is tönkreverte, győzelmeivel pedig lehetőséget teremtett arra, hogy a következő esztendőben, az úgynevezett „hosszú hadjáratban” a Balkánon is rettegett nevet szerezzen magának.

http://mkh.valosag.net/index.php/temakoeroek/magyarsag/toertenelem/3581-573-eve-gyzte-le-hunyadi-janos-a-toeroekoeket-szebennel