„Orbán Viktor meghal a pénzügyi piramis romjai alatt” – ez a címe annak a részletes elemzésnek, amely a hétvégén jelent meg a lengyel Gazeta Wyborcza hétvégi számában. Michal Kokot írásában arról értekezett, a magyar bankcsődök “pénzügyi piramisa” tízezrek spórolt pénzét vette el és a Fidesz egyre inkább zuhanó népszerűségét veszélyezteti.
A cikk kiemeli, hogy a Quaestor már a harmadik befektetési alap volt, ami rövid időn belül tönkre ment. Azt is aláhúzzák: az ügy pikantériája, hogy maga a kormány is tett pénzt a brókerházba, amit aztán pár nappal a csőd előtt kivetetett onnan. Emiatt felmerült a gyanú, hogy a magyar állam nem volt-e bennfentes információk birtokában.
Az elemzésben kitérnek Tarsoly Orbánhoz írt levelére is és arra, hogy a kormányfő visszautasította a vádat, mely szerint előre tudott volna a Quaestor csődjéről. Idézik a Medián felmérését, amely alapján bár a Fidesz igyekszik a szocialista kormányokra tolni a brókerbotrányokat, az emberek 57%-a részben vagy egészben a mostani hatalmat tekinti felelősnek, míg 17% hiszi el, hogy a szocialisták bűne a kialakult helyzet.
Így most a Fidesz minden áron kártalanítaná a brókerbotrányok károsultjait, ám a bankoknak nem tetszik, hogy ezt nekik kéne garanciális alapjaikból finanszírozni. Emiatt Orbán meg is ígérte, hogy cserébe jövőre csökkentik a bankadót, ami korábban erősen meggyengítette a szektor.
A lengyelek arról is beszámoltak, az M4-es autópálya-építés Abony és Fegyvernek közti szakaszának leállítása sem vet jó fényt a kormányra. Kiemelik, az elkaszált beruházás egyik kivitelezője az a Simicska Lajos lett volna, aki kiesett Orbán kegyeiből.
Így az elemzés szerint a holnapi, tapolcai választás jó alkalom lesz arra, hogy a Fidesz ellenőrizze népszerűségét.
(propeller)