2016. július 6., szerda

Elrendezné Kelet-Európa és a Balkán sorsát Victoria Nuland

Victoria Nuland hidfo.u
Európába látogat Victoria Nuland amerikai helyettes külügyi államtitkár; a körút során személyesen találkozni fog Szerbia és Koszovó, valamint számos más ország vezetőivel.
Az amerikai külügyminisztérium szerdai közleménye szerint Nuland a jövő hét folyamán érkezik Európába, és a körút első állomásaiként Grúziába, Ukrajnába és Lengyelországba látogat el John Kerry külügyminiszter társaságában.
A közlemény szerint a helyettes külügyi államtitkár július 10-én, a NATO varsói csúcstalálkozóját követően látogat Koszovóba, ahol kormánytisztviselőkkel, és “a civil társadalom képviselőivel” fog tárgyalni “olyan fontos regionális kérdésekről, mint a Szerbia-Koszovó párbeszéd előmozdítása, Koszovó euro-atlanti integrációjának támogatása, valamint korrupcióellenes törekvések”.
Koszovói látogatását követően Nuland Albániába, majd Macedóniába utazik. A politikus európai körútjának végén időt szán egy ciprusi látogatásra is, ahol július 12-én fog találkozni a görög és török ciprusi vezetőkkel.

http://www.hidfo.ru/2016/07/elrendezne-kelet-europa-es-a-balkan-sorsat-victoria-nuland/

Brit baloldal: felül kell vizsgálni az amerikaiakhoz fűződő viszonyt

Jeremy Corbyn hidfo.ru
Az Egyesült Királyság felül kell vizsgálja az Amerikai Egyesült Államokhoz fűződő viszonyát, miután egyértelművé vált, hogy hamis ürügyre hivatkozva indítottak háborút Irakban – mondta Jeremy Corbyn, a brit Munkáspárt vezetője.
Hamis ürügyre alapozott katonai agresszióként jellemezte az Egyesült Királyág iraki szerepvállalását Jeremy Corbyn, a brit Munkáspárt vezetője. Elmondása szerint az amerikaiak félrevezették szövetségeseiket – a brit hadsereg emiatt vett részt az iraki háborúban, ami az ország infrastruktúrájának teljes megsemmisítéséhez vezetett, emellett végzetes következményeket vont maga után az iraki társadalomban. Corbyn szerint a jövőben a korábbinál “függetlenebb” kapcsolatot kell kialakítani az Egyesült Államokkal, hogy elkerülhessék az ehhez hasonló “tévedéseket”.
“Ez a háború egy hamis ürügy alapján indított katonai agresszió volt, amit az erről készült jelentés teljes mértékben alátámaszt. A nemzetközi jogi szakértők többsége eddig is illegális beavatkozásként tartotta nyilván az Irak elleni háborút.”
A Munkáspárt vezetője szerint az Egyesült Királyság kormányának szakítania kell azzal a gyakorlattal, hogy kritika nélkül követi az amerikai külpolitikát – ehelyett egy olyan brit külpolitika alapjait kell lefektetni, ami tiszteletben tartja a nemzetközi jogot, és az ENSZ fennhatóságát.
David Cameron brit miniszterelnök elutasította ezt a javaslatot, annak ellenére, hogy ő maga is elismerte; Corbynnak részben igaza van. “Nem gondolom, hogy az Egyesült Államok mindig minden kérdésben tévedhetetlen, de ennek ellenére úgy gondolom, az Egyesült Államokkal ápolt kapcsolatunk kifizetődő a nemzetbiztonság számára. Mindig is legjobb partnereink voltak, és együtt kell működnünk velük.” – mondta.
Corbyn 2003-ban maga is kampányolt az iraki beavatkozás ellen, és azt állította, hogy a képviselőket félrevezették. A Munkáspárt vezetője most a katonai beavatkozás katasztrofális regionális hatására hívta fel a figyelmet: párhuzamot vont a 2003-as iraki beavatkozás, a 2011-es líbiai beavatkozás, valamint a nemrég Bagdadban és Medinában történt terrortámadások közt. Az amerikaiak által kezdeményezett katonai beavatkozások többsége – amellett, hogy a nemzetközi jog szerint illegális volt – bizonyítottan hozzájárult a terrorszervezetek megerősödéséhez; a különböző országokban kezdett sorozatos beavatkozásokkal maga idézte elő a kisebb, belföldi extrémista csoportok nemzetközi terrorszervezetté válását.


http://www.hidfo.ru/2016/07/brit-baloldal-felul-kell-vizsgalni-az-amerikaiakhoz-fuzodo-viszonyt/

Német baloldal: fel kell oszlatni a NATO-t

Sahra Wagenknecht hidfo.ru
Sahra Wagenknecht, a legnagyobb német ellenzéki párt frakcióvezetője szerint az észak-atlanti katonai tömb fenyegetést jelent az európai országok közti békére, emiatt szükségessé vált a NATO feloszlatása.
Wagenknecht azt mondta, a NATO szervezete ma már elavulttá vált, és fenyegeti az európai országok közti békét, mert a NATO európai tagjai és Oroszország közt háborút szít. Szerinte az észak-atlanti tömb feloszlatását követően új katonai szövetséget kell létrehozni, aminek Oroszország is része lenne; ezáltal a kontinentális hatalmak egyetlen szövetség tagjai lennének, ami garantálná, hogy nem lesz háború Oroszország és más európai országok közt.
“Alapvetően, mi a Willy Brandt – Nyugat-Németország volt kancellárja – idejében megfogalmazott elgondolást támogatjuk, miszerint egy kollektív biztonsági rendszert kell létrehozni, melynek Oroszország is része, és a kölcsönös megértésen alapul.”
Wagenknecht kijelentette, hogy a NATO ma már szándékosan provokál ki újabb háborúkat, hogy a külső ellenségképpel megindokolhassa saját fennmaradásának szükségességét.
A politikus azt mondta, az észak-atlanti tömb egy olyan katonai szövetséggé vált, amivel az Amerikai Egyesült Államok megosztottságban tudja tartani az európai országokat, ezzel biztosítva saját fennhatóságát a kontinens felett. A volt hidegháborús riválisok azonban soha nem lesznek egyetlen katonai szövetség része; mivel a NATO az amerikai katonai fölényen alapszik, garantált, hogy Oroszország soha nem lesz a NATO tagja. Emiatt, ameddig a NATO létezik, az európai országok megosztottságban maradnak, és egymás ellen folytatnak háborús készülődést.
“Hadgyakorlatok sokasága, egymásra néző rakétarendszerek Kelet-Európában – mi nem akarjuk beteljesíteni ezt a forgatókönyvet, és különösen veszélyesnek tartjuk a NATO terjeszkedését. Emiatt alternatív katonai szövetség létrehozását javasoljuk.”
Wagenknecht egyértelműen kijelentette, hogy a NATO kelet-európai terjeszkedése hazugságokon alapszik, és egyetlen mozgatórugója, hogy az Amerikai Egyesült Államok szándékosan éket ver a kontinens vezető hatalmai közé, mert csak egy megosztott Európát tud saját befolyási övezetében tartani.
Egy olyan katonai szövetség, amelynek minden európai ország része lenne, azonban Európa stabilitását garantálná. Többé nem tudnák idegen hatalmak egymás ellen háborúba vinni az európai országokat.
Németország legnagyobb parlamenti ellenzéki pártja felszólítja a kormányt, hogy Németország lépjen ki a NATO szervezetéből, és a továbbiakban ne engedélyezze, hogy az amerikai hadsereg drónjai német katonai létesítményekből kiindulva gyilkolhassanak meg embereket más országokban. A német parlament július 7-én fog szavazást tartani a NATO helyett egy új katonai szövetség létrehozásáról, amiben Lisszabontól Vlagyivosztokig minden ország helyet kapna – az Amerikai Egyesült Államok viszont nem lenne része, hiszen nem európai ország. A NATO következő csúcstalálkozója július 8-án veszi kezdetét.


http://www.hidfo.ru/2016/07/nemet-baloldal-a-kovetkezo-csucstalalkozon-fel-kell-oszlatni-a-nato-t/

Megriadtak: az EU mégis megvédené saját határait

migráns hidfo.ru
Az Európai Parlament szerdán fog szavazni egy törvényjavaslatról a Frontex európai határvédelmi ügynökség átalakításával kapcsolatban. Brüszel megrémült a britek kilépésétől, és elkezdi megszervezni az uniós határvédelmet.
Kedden az Európai Parlament megvitatta a Frontex határvédelmi ügynökség átalakításának tervezetét. Az új, átalakított ügynökség jóval kiterjedtebb jogkörökkel rendelkezik majd: felhatalmazást kap arra, hogy közvetlen segítséget nyújtson olyan tagállamoknak, melyek fokozott migrációs nyomásnak vannak kitéve. Első körben várhatóan 1500 uniós határőr kezdi meg munkáját, akik a bevándorlás által sújtott határszakaszok védelmében segédkeznek majd.
Az új határvédelmi szervezet kialakításának célja, hogy megvédje az Európai Unió határait anélkül, hogy veszélyeztetné a mozgás szabadságát a schengeni övezeten belül.
A törvényjavaslat egyúttal arról is rendelkezne, hogy a tagállamok átmeneti jelleggel visszaállíthatják a határellenőrzést, ha az Európai Unió egy tagállama nem hajlandó együttműködni az uniós hatóságokkal, ehelyett beengedi a migránsokat a schengeni övezetbe.
A Frontex átalakításának ez a tervezete elsőként 2015 decemberében merült fel. Az átalakításra azt követően kerül sor, hogy Görögország és Olaszország több mint egy éven át ellenőrizetlenül, regisztráció nélkül beengedte az Európai Unió területére migránsok millióit. A két ország hatóságai nem voltak hajlandóak teljes körűen együttműködni az uniós hatóságokkal, így azok a döntéshozók is tehetetlenek voltak, akik le akarták volna állítani a tömeges bevándorlást. Az észak-afrikai és közel-keleti migránsok beözönlésének általános elutasítottsága az összeomlás szélére sodorta a schengeni övezetet; a kontroll hiánya miatt tagállamok sokasága kezdte helyreállítani az ellenőrzést az Európai Unió belső határain, ezzel korlátozva az uniós állampolgárok mozgásának szabadságát is.


http://www.hidfo.ru/2016/07/megriadtak-az-eu-megis-megvedene-sajat-hatarait/

Száz évre rendezkedne be a Fidesz – Már hétköznapi ügyeinken is rajta tartják a szemüket

Az államszervezet átalakításának, központosításának fideszes terve lassan teljesen beteljesedik. A járások hálózatának kiépülését, s politikailag elfogult fideszes vezetők ejtőernyőztetését követte a szervezetek megszilárdítása, a folyamatos hatáskörbővítés, miközben az önkormányzatok súlyát folyamatosan csökkentették, vagyonuktól pedig megfosztották. Most újabb jogszabályokat fogadtak el, amelyekkel megszilárdítják a politikai irányítás alá vont állami közigazgatás hatalmát.
A polgárok mindennapi ügyeibe való politikai beavatkozás mostanra tehát realitássá vált: nyugdíjtól a családi pótlékon át az építés-engedélyeztetésig minden ügyben a hatáskör gyakorlója, végső soron a politikai kinevezett, a kormányhivatal élére helyezett kormányközeli politikus, aki kénye-kedve szerint vonhat magához ügyeket, megmásítva a hivatal döntését, ha éppen arra kap ukázt, vagy kedve úgy tartja.
Így lesz teljessé a politikailag kézi vezérléssel irányított közigazgatás a Fidesz kezében, ahol már arra sincs szükség, hogy a főnök leadja a drótot, hogyan kell eljárni.

Orbán az országgyűlésből kieső kádereket ültette az államigazgatás szerveinek élére
Orbán 2013-ban külön jelezte, hogy a kisebb országgyűlés miatt kieső képviselőkről gondoskodni fognak, mint mondta: „azoknak is meglesz a helye a hivatalokban, állami cégekben, akik az országos politikai pálya elhagyására kényszerülnek”. Több képviselőt már a választások előtt „ejtőernyőztek” olyan helyekre, ahova nagyon nem ártott volna független szakértőket kinevezni. A Fidesz vezetősége végül beváltotta ígéretét, valóban nem maradt olyan csalódott fideszes ex-képviselő, aki a csökkentett létszámú országgyűlésből kiszorulva ne kapott volna kompenzációként vezetői állást valamely hivatalnál vagy állami cégnél.
Mindez azonban csak egyik eleme egy jóval nagyobb tervnek: az államszervezet átalakításának, teljes központosításának. A Fidesz először kialakította a központi igazgatáshoz szükséges intézményrendszer területi szintjét, létrehozta a járásokat, s élükre járási kormányhivatalokat telepített, fideszes kádereket ültetett. Ezzel párhuzamosan a kormánypártok fokozatosan csökkentették az önkormányzatok súlyát, egyszerűbben szólva kirabolták a megyei önkormányzatokat a vagyonukból ( a megyei önkormányzatok költségvetése hirtelen 97 százalékkal csökkent), s a helyi önkormányzatok mozgásterét is folyamatosan szűkítették.
megyek.png
Járulékos kárként kormánypárti ex-képviselők szállták meg az elvileg független intézményeket, ily módon bomlasztva szét a fékek és egyensúlyok rendszerét. Ilyen fideszes politikai vezetők állnak 2013 óta a járások élén is, a Fidesz közel 200 potenciális „ejtőernyős” helyet biztosított a rendszer kialakításával. Ez a megoldás azonban számos aggályt vet fel: így ugyanis a legalapvetőbb hatósági ügyek intézése felett is (aktuál) politikai és nem szakmai kontroll érvényesülhet, amelynek során a szakmaiság háttérbe szorulhat.
Következő lépés: a teljes állami közigazgatás Fideszes bekebelezése
A járások hálózatának kiépülését, s a politikailag elfogult fideszes vezetők ejtőernyőztetését követte a szervezetek megszilárdítása, a folyamatos hatáskörbővítés. Nem állítható ugyan, hogy a szakemberek helyett politikusok által vezetett szervek kialakítása, hatáskörük bővítése azt a célt szolgálta, hogy az állampolgárok életére közvetlenül ható döntésekre is nagyobb hatással lehessen a politika, de az eredmény úgy tűnik, ez lett.
A központosítási folyamatnak a következő állomásaként ugyanis idén májusban fogadta el a parlament az állami tisztségviselőkről szóló törvényt a Fidesz-KDNP és a Jobbik segítségével (140 igennel, 36 nemmel). A törvény több ponton építi tovább a pókhálószerűen felépített, egy hatalmi központból irányítható kormányhivatali rendszert, amellyel az állampolgárok az ügyintézésnél napi kapcsolatban vannak.
Így lesz Fidesz-konform minden közigazgatási szakember
Egyrészről a törvénnyel könnyebbé tették az ügyáthelyezést, különböző megyei feladatokat járási szintre delegáltak. De ami ennél sokkal fontosabb, az intézményrendszer kialakítása után a munkaerő NER-konformmá tétele volt soron. Eddig ugyanis bárkiből lehetett köztisztviselő ezekben a szervekben, mostantól azonban főszabály szerint csak olyan vehető fel, aki a kormány által gründolt janicsárképzőben, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen szerzett diplomát. A bérrendszer átalakításával pedig szabad kezet adtak a kormányhivatalok élén álló politikai kinevezetteknek, hogy szabadon, akár +/- 40 százalékkal is eltéríthessék a kormányhivatalokban dolgozók bérét ahelyett, hogy átlátható módon történne az előmenetel. Így a hivatalokban a politikai vezetés pofára adhat óriási pluszokat a saját politikai szempontjaikat jól teljesítő munkaerőnek, vagy büntetheti a nem a szájíze szerint tevékenykedő bürokratát.
Kondicionált janicsárképző: Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Miközben a felsőoktatásból folyamatos a forráskivonás, az intézmények autonómiája gyakorlatilag megszűnt és számtalan szakot szüntetett meg a kormány, közben a kormány által gründolt Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) nem csupán oltalmat kapott, hanem a kormány minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy a hallgatókat a rendszer-konform intézménybe terelje. A kabinet adminisztratív eszközökkel, új épülettel, jogszabály-módosítással és irgalmatlan közpénz-pumpálással segíti az intézményt.
Az egyetemet rendeletben felmentették a szakindítás szigorú követelményrendszerének való megfelelés alól, ezzel hatalmas versenyelőnyt adva az állam üdvöskéjének a többi intézménnyel szemben. A kormány ismét kijátszotta a rendszert: a Magyar Akkreditációs Bizottság ezidáig ugyanis többször elkaszálta az NKE rendészettudományi doktori képzését, amit ezután az egyetemnek nem kell majd megvizsgáltatnia a bizottsággal.
A következő lépés pedig nyilvánvalóan az lesz, hogy a NER-konform intézményből kikerült, kellő világnézeti alapozással kondicionált hallgatók csupán a mamutintézményből megszerzett diplomával tudnak munkát találni a közszférában. Nemzeti középosztály-gyártás, állami megrendelésre. Ez érett be mostanra.
Közvetlen pártirányítás a közigazgatásban?
Egy 2016-os kormányhatározattal pedig ezzel párhuzamosan azokat az ügyeket is a teljesen átpolitizált szervezethez rendelik, amelyek napi szinten befolyásolják az állampolgárok életét. A központi hivatalok megszüntetésével, s az általuk eddig kezelt ügyek kormányhivatalokhoz és minisztériumokhoz csatornázásával az eddig politikától független, szakmai szervezetektől került át az állampolgárok ezernyi ügye a nyugdíjtól az építés-engedélyeztetésig, a családi pótléktól a gyesig, politikailag befolyásolt szervezetekhez.
A polgárok mindennapi ügyeibe való politikai beavatkozás mostanra tehát realitássá válhat: a nyugdíjtól a családi pótlékon át az építés-engedélyeztetésig minden ügyben a hatáskör gyakorlója, végső soron a politikai kinevezett, a kormányhivatal élére helyezett kormányközeli politikus, aki kénye-kedve szerint vonhat magához ügyeket, megmásítva a hivatal döntését, ha éppen arra kap ukázt, vagy a kedve úgy tartja.
Ráadásul még mindig nincs vége: a kormány úgy tűnik politikai irányítás alá vonná a teljes állami közigazgatást. A lakosság mindennapi életét meghatározó kérdésekről rendelkező törvényt ugyanis egy sokkal általánosabbra cserélné a kormány. Jelenleg a közigazgatási eljárási törvény (ket) rendelkezik a gyámügyi és hagyatéki eljárásoktól az építési hatósági engedélyek kiadásig, az egyszerű okmánykérelmektől és anyakönyvezéstől a gépjárműadók megállapításáig, a segélyezésig és a működési engedélyek kiadásáig számtalan kérdésről.
Ehelyett a kormány 2016 őszén az általános közigazgatási rendtartást (ÁKR) igyekszik elfogadni, amely még inkább szabad kezet adna az ügykezelésben a kormányhivatalok politikai vezetőinek, miközben a törvény értelmében költségvetési pénzekről szóló döntéseket egyre kevésbé a közvetlenül a lakosság által választott szervezetek hoznák, ahogy az az önkormányzatoknál is jól látható. Ugyanez egyébként országosan is megfigyelhető, hiszen a költségvetés elosztásánál a parlament jelentősége is csökkenőben van - egyre inkább csupán keretszámokat hagyhat jóvá, amelyeket a minisztériumok saját hatáskörben osztanak tovább.
Így lesz teljessé a politikailag kézi vezérléssel irányított közigazgatás a Fidesz kezében, ahol már arra sincs szükség, hogy a főnök leadja a drótot, hogyan kell eljárni. Az új törvénnyel ugyanis a hétköznapi eljárásokat sem szabályozzák pontosan, s a bizonytalan keretszabályok alapján minden lényeges döntésnél a vezetőjéhez rohan majd a régi szaktudás birtokosainak eltávolítása után maradt, NKE padsoraiban kondicionált fiatal ügyintéző. Így a politikusok mondhatják majd ki esetről esetre saját politikai mérlegelésük alapján, hogy milyen határozat szülessen.


TényTár