Civil források hétfőn arról számoltak be a szíriai állami hírügynökségnek, hogy az amerikai légierő három helikoptere kimentette az Iszlám Állam vezetőit Észak-Szíriában egy körbezárt területről.
A SANA hírügynökségnek nyilatkozó forrás elmondta, hogy az amerikai helikopterek al-Jissi és Kalu nevezetű falvak közt szálltak le, két kilométerre Tal Hamis közelében, a Hasaka kormányzóságban. Ekkor katonák egy a környéken található házból négy embert, köztük az Iszlám Állam egy iraki állampolgárságú vezetőjét elkísérték, majd helikopterrel ismeretlen helyre távoztak.
Korábban a szíriai kormány, emellett Irán és az orosz fegyveres erők is számos alkalommal vádolták azzal az amerikai kormányt, hogy terrorista csoportokat támogat Szíriában.
Februárban a szíriai állami sajtó arról számolt be, hogy amerikai helikopterek az Iszlám Állam parancsnokait és családtagjaikat Sabah al-Khair területére szállították, ahol az USA terrorista kiképzőközpontot állított fel.
Márciusban egy iráni vezető adott át bizonyítékokat az iráni külügyinisztérium számára arral kapcsolatban, hogy a Szíriában működő amerikai fegyveres erők és terrorista csoportok közt “átfedések vannak”.
Tavaly az orosz védelmi minisztérium is azzal vádolta az amerikai vezetésű koalíciót, hogy Szíriában az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel kapcsolatokat ápol, és az Al-Hasakah menekülttábort a militánsok kiképzésére használja. Ezen a helyen az úgynevezett “Új Szíriai Hadsereg” kiképzése zajlott, melynek tagja volt több száz dzsihádista, akik a szíriai kormány elleni harcra készültek amerikai segédlettel.

http://www.hidfo.ru/2018/03/amerikai-helikopterek-mentettek-ki-a-terrorista-vezetot/