A Kreml szóvivője szerint Oroszországot minden nap hackertámadás éri az Egyesült Államok területéről, mégsem fogalmaznak meg olyan nevetséges vádakat, hogy ezeket a támadásokat a Fehér Ház utasítására vagy az amerikai titkosszolgálatok követték volna el.
Minden nap észlelünk olyan hackertámadásokat, melyeket az Egyesült Államok területéről követtek el, beleértve az orosz elnök weboldalát célzó támadásokat is.” – mondta Dimitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak nyilatkozva. A szóvivő hozzátette, hogy napi rendszerességgel a világ számos országából történnek hasonló támadások.
Arra a kérdésre, hogy ezekért a támadásokért a Kreml amerikai titkosszolgálatokat tart-e felelősnek, Peszkov azt mondta, hogy ő csak az „Egyesült Államok területéről” végrehajtott támadásokról beszélt.
Nem akarom a közvéleményt megnevettetni egy olyan állítással, mely szerint Washington áll a hackertámadások mögött. Az a tény, hogy egy hackertámadást egy adott ország területéről követtek el, nem jelenti, hogy abban a hivatalos hatóságok is érintettek voltak.” – mondta.
Az orosz külügyminisztérium korábban számos próbálkozást tett abba az irányba, hogy az Egyesült Államok és Oroszország közt valamiféle együttműködés alakuljon ki a kiberbűncselekmények elleni harc terén, de erre az amerikai fél mindeddig nem mutatott hajlandóságot.
Amerikai sajtóorgánumok és az általuk közölt anyagokat kritika nélkül átvevő európai média gyakran vádol “orosz hackereket” különböző kiberbűncselekmények elkövetésével. Ezeket rendszerint annyi bizonyítékkal tudják alátámasztani, hogy egy adott támadást Oroszország területéről követtek el. Ilyen esetekben rendszerint azt a feltételezést is hozzákapcsolják, miszerint ebből egyenesen következik, hogy orosz titkosszolgálatok követték el a támadást és személyesen Vlagyimir Putyin parancsára.

http://www.hidfo.ru/2017/06/az-usa-teruleterol-minden-nap-hackertamadas-eri-oroszorszagot/