2014. szeptember 15., hétfő

Közel-Kelet - Oszd meg és uralkodj!

Jemen: Katonák és síita felkelők összecsapása - Kezdik élezni itt is az etnikai/vallási elentéteket
Ismét összecsapott a jemeni fővárosban, Szanaában a (sunnita kormányhű) hadsereg a hetek óta tüntető húszi (siita) felkelőkkel, ami kétségbe vonja a kormány és a felkelők között két napja megszületett megállapodást. Az AP hírügynökségnek név nélkül nyilatkozó tisztviselők szerint az összecsapások azután alakultak ki, hogy a katonák feltartóztatták a felkelők egy fegyverekkel megrakodott teherautóját. Áldozatokról nem érkeztek jelentések. Az AP szerint az erőszak kiújulása egy jelentősebb konfliktushoz is vezethet a hosszú ideje szembenálló felek között. A síita vallású húszi kisebbséghez tartozó tiltakozók az elmúlt hetekben akadályozták a forgalmat a főváros egyik, a repülőtérre vezető főútján, illetve hosszú időn át ülősztrájkot folytattak a kormány lemondatása érdekében minisztériumok, közhivatalok előtt. Fő követelésük az üzemanyag állami ártámogatásának visszaállítása volt. A megmozdulások miatt a lázadók több helyen összecsaptak a fegyveres erőkkel, legalább tízen meghaltak. A kormány és a felkelők csütörtökön kötöttek megállapodást, amelynek értelmében csökken az üzemanyagok ára. A húszi kisebbség évek óta nagyobb önállóságot követel a szunnita többségű jemeni kormánytól. Korábban éveken keresztül folytattak fegyveres felkelést a kormány ellen, illetve szunnita csoportokat is támadtak. Jemen északi részén a síiták vannak többségben, míg országos szinten a szunniták. Ez utóbbiak egy része attól tart, hogy a húszik a térségben újra akarják éleszteni az ezeréves zaidita imamátust, amelynek irányítói Mohamed próféta leszármazottainak mondják magukat.


Jemen az 1960-as évek elejéig volt imamátus volt, s ennek irányítója egy személyben volt állami és vallási vezető. Az imamátusnak katonai puccs vetett véget 1962-ben.


USA: Újabb légitámadások Irakban - A konfliktus és a béke fenntartói

Az amerikai légierő újabb támadásokat hajtott végre Irakban a mesterséges Iszlám Állam terrorszervezet állásai ellen - jelentette be helyi idő szerint még szeptember 13-án, szombaton a Pentagon. A harci gépek a moszuli gát környékén támadtak célpontokat, és megsemmisítettek egy aknavető állást és egy felfegyverzett járművet - közölte a fegyveres erők Középső Parancsnoksága, amelyhez a térség tartozik. Az Egyesült Államok augusztus óta támadja az Iszlám Állam erőit, s azóta a légierő 160 bevetést hajtott végre Irak egész területén. Barack Obama amerikai elnök a héten ismertette a dzsihadisták elleni harcban követett stratégiáját, és azt, hogy Szíriában is támadni fogják a szélsőségeseket, ahol a legerősebbek. Bejelentette azt is, hogy felfegyverzik és kiképezik a mérsékelt szíriai felkelőket arra, hogy szembeszállhassanak a terrorszervezettel. A Pentagon rövid időn belül közel ötszáz katonai kiképzőt küld az iraki és kurd erők felkészítésére, és harci repülőgépeket és drónokat telepít Erbílbe, ahonnan hatékonyabban lehet bevetni őket az Iszlám Állam ellen. Ha ezek a katonák megérkeznek, a már a helyszínen lévőkkel együtt mintegy 1600-an lesznek, ami a legmagasabb létszám azóta, hogy majdnem három éve, 2011-ben kivonultak Irakból.
Hírfigyelő Szolgálat

Az ukrán frontról jelentjük... Magyarországnak van-e már köze hozzá?

Irónikus kép?
Kivont ukrán katonák a „katlanból”
A „terrorellenes” (a kijevi textusban természetesen a hazafi a terrorista, akárcsak a cionista-atlantista világban) ukrán kormányerők minden tagját kivonták a kelet-ukrajnai milicisták és - Kijev szerint - orosz katonák által bekerített Donyeck melletti Ilovajszk városából - közölte ma Valerij Heletej ukrán védelmi miniszter.
A tárcavezető adatai szerint Ilovajszknál legalább 107 ukrán katona és több mint 300 orosz fegyveres vesztette életét. A Kreml továbbra is tagadja, hogy az orosz fegyveres erők állományban lévő tagjai részt vennének a kelet-ukrajnai harcokban.

Múlt szerdán Vitalij Jarema főügyész azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők és az önkéntes alakulatok legalább kétszáz tagja esett el az ilovajszki „katlanban”. A Donyeckhez vezető útnál fekvő, stratégiai fontosságú település fölötti ellenőrzéséért augusztus 18-án törtek ki súlyos harcok a Kijev által terrorellenesnek nevezett kormányerők és az - ukrán források szerint - orosz csapatok által megtámogatott Moszkva-barát milicisták között. A terrorellenes erők ostromgyűrűbe kerültek.

Augusztus 29-én Vlagyimir Putyin orosz elnök felszólította a kelet-ukrajnai szakadárokat, hogy nyissanak „humanitárius folyosót”, amelyen az ukrán katonák sértetlenül visszavonulhatnak Ilovajszktól. Augusztus 30-án az ukrán fegyveres erők tagjai elindultak a kijelölt folyosón, de tüzet nyitottak rájuk. A múlt héten Jarema bejelentette, hogy a főügyészség kivizsgálja, helyes döntéseket hozott-e a védelmi minisztérium és a vezérkar az ilovajszki harcok idején.

Közben Dmitro Timcsuk, a kelet-ukrajnai harcokat figyelemmel kísérő katonai szakértő hétfőn azt írta a Facebook-oldalán, hogy időnként egymást lövik a szakadárok és az orosz katonák, ami hadműveleteik rossz összehangoltságának tudható be. A „baráti tűzre” példaként hozta fel, hogy a Donyeck megyei Debalceve településnél a szeparatisták tüzérsége lőtte az egyik orosz felderítő-diverziós egységet. A szakértő értesülései alapján a hét végén a tűzszünet ellenére a szeparatisták és az orosz fegyveresek legalább negyvenszer nyitottak tüzet az ukrán katonák állásaira, illetve civil célpontokra, lakóházakra. Különösen feszült a helyzet a megyeközpontokban, Donyeck és Luhanszk városokban, valamint Debalceve településen, amely nemrég még az ukrán fegyveres erők ellenőrzése alatt állt.

Kosztyantin Szavinov donyecki alpolgármester hétfőn közölte, hogy a szeparatisták tüzérségi támadásai következtében hat civil lakos vesztette életét egy nap alatt a városban. Az orosz és az ukrán média arról adott hírt, hogy egy EBESZ-megfigyelőket szállító gépkocsi aknatűz alá került Donyeck mellett. Ezt a szervezet egyik képviselője közölte hétfőn. Elmondta, hogy az autó öt utasa közül senkinek sem esett baja. Az EBESZ-megfigyelők folytatják munkájukat Donyeckben - tette hozzá.

Közben Washingtonba érkezett egy küldöttség tagjaként Szemen Szemencsenko, a Donbasz önkéntes belügyi alakulat parancsnoka, hogy amerikai politikusokkal folytasson tárgyalásokat az ukrán hadseregnek nyújtandó katonai segítségről. Erről maga a parancsnok számolt be hétfőn Facebook-oldalán.
Kijev bizony kap fegyvereket NATO-tagállamoktól
Már érkeznek fegyverek Ukrajnába azokból a NATO-tagállamokból, amelyekkel Kijev kétoldalú megállapodást kötött a haditechnikai eszközök szállításáról - jelentette ki szeptember 14-ei, vasárnapi sajtótájékoztatóján Valerij Heletej ukrán védelmi miniszter.
A tárca vezetője közölte azonban, hogy sem a fegyverek típusát, sem a szállító országokat nem nevezheti meg a kétoldalú megállapodások alapján. A múlt heti walesi NATO-csúcson az a döntés született, hogy a szövetség nem küld fegyvereket, de tagállamai kétoldalú alapon szállíthatnak haditechnikai eszközöket Ukrajnának, amely keleti részében, Luhanszk és Donyeck megyékben már csaknem fél éve folytat fegyveres harcot a két megye elszakadását követelő Moszkva-barát szeparatistákkal, valamint Oroszországban kiképzett, s a területére beszivárgott külföldi zsoldosokkal, továbbá - Kijev és a Nyugat állítása szerint - jelenleg is állományban lévő orosz katonákkal szemben.
Akkor hogy is van ez a döntés? Sorjáznak a kérdések...
Tehát a NATO konkrétan nem, de a tagállamoknak lehetősége van rá?
Akkor a NATO nem a tagállamokból áll ezekszerint, a NATO egy külön szerv lenne?

Petro Porosenko ukrán elnök a héten úgy fogalmazott, hogy több NATO-országgal sikerült Kijevnek kétoldalú alapon megállapodnia a haditechnikai együttműködés jelentős kiszélesítéséről. Egy korábbi nyilatkozatában egyenesen kimondta, hogy közvetlen fegyverszállításról állapodott meg a kijevi vezetés több NATO-tagállammal. A múlt hét végén Porosenko környezetéből már kiszivárgott, hogy állítólag öt NATO-tagállam kész fegyvereket szállítani Kijevnek.

„A NATO-csúcson az Egyesült Államokkal, Franciaországgal, Olaszországgal, Lengyelországgal és Norvégiával megállapodásra jutottunk arról, hogy ellátnak minket katonai tanácsadókkal és modern fegyverekkel” - írta múlt vasárnap a Facebookon Jurij Lucenko, Julija Timosenko volt kormányfő egykori belügyminisztere, aki jelenleg a Porosenko által alapított és az államfő nevét viselő párt vezetője. Az öt megnevezett ország védelmi minisztériumi tisztviselői azonban cáfolták ezt.

Tomasz Siemoniak lengyel nemzetvédelmi miniszter kedden egy interjúban azt mondta, hogy Lengyelország kész fegyvert szállítani Ukrajnának. Azt azonban tagadta, hogy a NATO-csúcstalálkozón megállapodás született volna ilyen szállításról. Hozzátette viszont, hogy a „közeli hetekben” Kijev és Varsó tárgyalni fog erről.
Vajon Magyarországon miért szaporodtak el az elmúlt egy hónapban a komolyabbnál komolyabb hadgyakorlatok az ide-oda szállítgatós eszközparkkal?
Még egy kérdés; Akkor hová is mentek azok a magyar tankok?
Gölöncsér Miklós

A Természet az igazi társad és barátod

"Az emberekkel azért nem tudunk bánni, mert túlságosan sokat töprengünk azon, milyen benyomást teszünk rájuk, vagy hogyan kellene reagálnunk erre-arra. A természet viszont mindig rendelkezésre áll, hogy szelíd derengésével, lengedezésével, csobogásával, zsongásával magába fogadjon bennünket." Maximálisan egyet értünk Naoki Higashida japán író gondolataival - imádjuk a természetet. És hogy miért jó minél több időt tölteni friss illatú fák, csobogó patakok vagy csicsergő madarak között? Elmondom!
A természet...

...erősíti a tüdődet és a szívedet.
Az American Journal of Preventative Medicine nevű lapban megjelent egy tanulmány, amely a fák fontosságát hangsúlyozta. A kutatók szerint azoknak az embereknek, akik erdős területeken laknak, kevesebb esélyük van a szív-és légzőszervi megbetegedésekre. A lombok ugyanis amellett, hogy oxigént bocsátanak ki, megkötik a szennyeződések nagy részét.

...csökkenti a stresszt. Azok, akik zöld környezetben élnek, nem olyan stresszesek, idegesek és feszültek, mint azok, akiket tömbházak sora és aszfaltrengeteg vesz körül. Előbbiek szervezetében ugyanis kevesebb kortizol termelődik (a kortizol egy szteroid hormon, amit a testünk a mellékvesékből bocsájt ki akkor, amikor stressz alatt állunk), így amellett, hogy kevesebbet idegeskednek, könnyebben tudják kezelni a kiélezett helyzeteket.
...teret enged a kreativitásodnak. Gondoljunk csak bele, mennyivel jobban tudnak szárnyalni a gondolataink, ha a szabadban vagyunk! Távol az elektromos kütyüktől és más zavaró tényezőktől ugyanis valóban csak saját, egymás után felbukkanó ötleteinkre tudunk koncentrálni, finomíthatjuk őket, kiegészíthetjük, és rájöhetünk, milyen sok tervünk vár még megvalósításra!
...a legjobb terapeuta. Miközben a természet lágy ölén sétálunk vagy kényelmesen elhelyezkedve elmélkedünk, a lelkünk összeszedetté, az elménk tisztává válik, így képesek vagyunk átlátni a történéseket, megérteni és elfogadni azokat, sőt, pozitívan szemlélni az előttünk álló akadályokat. Még a legjobb pszichológus sem képes ilyen csodát tenni velünk...
...segít, hogy jobban tudj aludni. Ugye mondanunk sem kell, hogy egy kiadós séta az erdőben, vagy egy testet-lelket - jó értelemben - kifárasztó úszás, futás, gyaloglás után boldog kimerültséggel esünk be az ágyba? És olyan jót alszunk, hogy napok múlva is emlegetjük..
...energikusabbá teszi az agyadat. A kutatók egy érdekes kísérlet során jöttek rá arra, mit is tesz a természet az emberi aggyal. A résztvevők egy csoportja a városi forgatagban, füstben, villódzó fények között sétálgatott, míg a másik egy csendes, harmonikus erdőben, távol a tömegtől. Az eredmények kimutatták, hogy az előbbi csapat sokkal frusztráltabban, zavartabban viselkedett, mint az utóbbi, ahol a tagok agyi működése gyors, szinte kifogástalan volt.
...javítja a hangulatod. Bár sokszor halljuk, hogy a séta hasznos, nem mindegy, hol tesszük meg a napi adagot. A Juyoung Lee Of Chiba University vizsgálata szerint a természetben megtett séták (szemben a városi andalgásokkal) 12,4%-kal csökkentették a fentebb már említett kortizol szintjét,7%-kal a szimpatikus idegrendszer aktivitását, 1,4%-kal a vérnyomást és 5,8 %-kal a szívritmust. Ezek az adatok nagyban hozzájárultak a kísérletben résztvevők vidámabb, felszabadultabb viselkedéséhez.

...vértisztító. Azoknak az embereknek a vérképe, akik reggel és este nagyokat sétáltak a természetben, sokkal jobb eredményeket mutatott, szemben azokkal, akik a városban rótták a szokásos köröket. Nem azt mondom, hogy a friss levegő gyógyír a daganatos és más vérünkkel kapcsolatos megbetegedésekre, de amellett kitartunk, hogy nagyon sokat segít a szervezet tisztításában.

Dr. Madarasi Pál összeállítása

Ezt eszi a világ! - Létezik-e még az étel tisztelete?

Mit eszik a világ lakossága? Mit eszik egy család Japánban, az USA-ban, vagy Csádban? - erre a kérdésre kerestük a választ. Bemutatják azt, hogy egy átlagos család egy héten át hogyan táplálkozik a Földgömb lekülönbözőbb pontjain.


Megdöbbentő lehet, hogy milyen jelentős eltérések vannak nemzetek táplálkozása között. Bár sok család az Egyesült Államokban és Mexikóban gyorséttermi ételeket és üdítőitalokat fogyaszt, míg egy bhutáni család például főleg zöldségeken, magvakon és gyümölcsökön él. Az alábbi képek önmagukért beszélnek, és talán a legégetőbb kérdés az, hogy mennyire maradt meg a táplálkozás tisztelete, az étel megbecsülése világunkban


Észak-Karolina, Egyesült Államok

Meglepő módon, az Egyesült Államok többet költ egészségügyre, mint bármely nép a világon.  Miközben az is tény, hogy a világon itt fogyasztják a legtöbb feldolgozott, finomított élelmiszert. 


Ez a család Észak-Karolinában szinte teljesen feldolgozott és előre elkészített ételeket eszik, nagy mennyiségű gyorséttermi “szemét” étellel megspékelve. Kedvenc ételük a gyorséttermi pizza. Elsősorban cukorral teli “gyümölcs” italokat és mega méretű üdítőitalokat fogyasztanak. Ez az átlag amerikai étrend végeredményben krónikus betegségekhez vezet.

Mexikó


A mexikói családok is inkább fogyasztanak cukros üdítőket és feldolgozott élelmiszereket, bár a gyümölcs és zöldség bevitel magasabb, mint az Egyesült Államokban megfigyelt családoknál. A család kedvenc ételei: pizza, tészta és csirke.

Kanada


Azonos feldolgozott ételek szerepelnek a kanadai család asztalán is mint a mexikói és az amerikai családoknál. A kanadai családok ugyanúgy fogyasztanak feldolgozott húsokat és chipseket, de észre lehet venni, hogy több zöldség és friss hal kerül itt az asztalra. Joghurt és sajt is nagyobb mennyiségben szerepelt.

Olaszország


Az olasz családok élvezik a kenyeret, tésztát és a válogatott gyümölcsöket. A magvak jelentős részei az étrendnek, valamint más szénhidrátban gazdag élelmiszerek is. Az olasz családok általában magas fehérjetartalmú ételek helyett a “hagyományos” olasz ételeket választják, mint a tészta ragu. Bár számos ételt frissen sülve, házilag elkészítve fogyasztanak, az olasz családok még mindig nagy mennyiségben fogyasztanak üdítőket.

Kína


Ez a kínai család szereti a rántott aprított sertéshúst édes-savanyú mártással. Ez is a kedvenc ételük. Feldolgozott élelmiszeripari termékek fogyasztása keverve csomagolt húsokkal és halakkal jellemző rájuk, bár ez a kínai család több gyümölcsöt és zöldséget eszik, mint például egy amerikai család.

Csád



Ez a család a fejlődő országok közé sorolható Csádban lakik, és 292 forintnak megfelelő összeget költ az egész család heti élelmiszer ellátására. Kedvenc ételük a friss juh leves.

Japán


Talán meglepő, de ennek a japán családnak az étrendje feldolgozott “szemét” étellel és cukros süteményekkel van tele. Kedvenc ételük a sütemény, sült krumpli és sashimi. Ugyanakkor nem elhanyagolható az ételek agyoncsomagolása sem.

Németország


Ez a német család amerikai stílusú táplálkozási sémán él, kedvenc ételeik a pizza, vaníliás puding, sült burgonya és sült tészta. Azt is észre lehet venni, hogy nagyobb mennyiségű sör és egyéb alkoholos ital van itt az asztalon. Ugyanakkor helyet kapott néhány gyümölcsféle és zöldség is az asztalon.


Bíró Dalma összeállítása

Több mint harminc újságírótól megválik a Magyar Nemzet napilap, az átszervezést a szerkesztőség a piaci körülményekhez igazodással indokolja.

A Magyar Nemzet összevonja a nyomtatott lapot és az internetes portált előállító szerkesztőségeket, a nyomtatott kiadvány árát 145 forintról 195-re emeli, valamint beszünteti a külön brüsszeli tudósítói posztot. Utóbbi lépés egybevág a kormány azon törekvésével, hogy a mérsékelt atlantista sajtóorgánumokat saját befolyása alatt összpontosítsa. A fentiekből sejthető, hogy az átszervezések után a Magyar Nemzet napilap jóval kevesebbet foglalkozik majd a brüsszeli történésekkel, a lapban kevésbé lesz hangsúlyos az Európai Unió felé fennálló elköteleződés.
A Magyar Nemzet napilap olvasottsága tíz év alatt mintegy harmadára csökkent, - 2002-ben több mint 90 ezren, ma viszont alig több mint 30 ezren olvassák. A csökkenő érdeklődés mellett a napilap jelentős reklámadót kell fizessen, ami lehetetlenné tette a nyereséges működést. Emellett az sem véletlen, hogy a lap hazánk európai uniós tagságának 10 éve alatt veszítette el olvasottságának nagy részét.
A fővonalú média azzal magyarázza a Magyar Nemzet ellehetetlenítését, hogy a kormány határozott lépéseket tesz a Simicska médiabirodalom felszámolására. Azonban ez a lépés beleillik a kormány médiastratégiájába, miszerint a nem kormánykézben lévő mérsékelt atlantista sajtóorgánumokat ellehetetleníti, majd saját ellenőrzése alá vonja, hogy a keleti nyitás kiterjesztésekor megakadályozhassa a mérsékelt atlantista sajtó radikalizálódását.
A kormány által most felszámolt sajtóorgánumoknak egy olyan helyzetben lenne mozgósító szerepe, amikor a keleti nyitás "túlvállalása" miatt nyugaton döntés születik Orbán Viktor hatalomból való eltávolításáról. Egy ilyen helyzetben a még ellenőrzés alá nem vont sajtó egy része radikalizálódna, és alapját képezné a kormányellenes elégedetlenség szításának.


http://www.hidfo.net/2014/09/15/leepitik-magyar-nemzetet

A Bal-Rad most kapott hirt arról, hogy a DNR erői a Nyalókakirály megszálló latorhadával megkezdett felszabaditó háború legnagyobb katlanját zárták rá a bérgyilkos bandákra.

Ma kora estére Gorlovka-Makejevka térségében a népköztársaságiak sikeresen befejezték a latorhorda léprecsalt bűnbandáinak bekeritését, és elkezdték a gyűrű résmentesitését. A beszámoló szerint özönlik a gyűrű iveihez a megsemmisitő technika. A valcmanistákat sikerült úgy beterelgetni egy völgybe, hogy egyetlen magaslatot sem voltak képesek megtartani.

A körbezárt latrok létszámát nyolc- és tienkettőezer közé teszik a becslések, rengeteg technikai eszközzel. Amennyiben a népfelkelők az elkövetkezendő néhány napban meg tudják akadályozni a kitörési kisérleteket, és kellő erőt lesznek képesek összevonni a katlan köré, Észak-Donbassz gondját jó időre levethetik. Nyalókakirály pedig olyan katasztrófával köszöntheti a “választásokat” kijevi udvartartásával, hogy az igazán párját ritkitó lesz!

Zajlik ugyanakkor a donyecki “élet”! Ma délelőtt is több belövés érte a város központját a repülőtérről.

A DNR helyzetelemzése szerint az eddig általuk becsültnél jóval több latortank van a repülőtéren bekeritve, amelyek az épületek romjai közül is tudják lőni a várost, illetve a tüzérségi tűz az épületek miatt kevésbé tud nekik ártani.

Luhanszk környékén csendes volt ezidáig a mai nap.

Mariupolnál sem történt változás. Ott viszont a hirek szerint alaposan dézsmálják az udvar stratégiai gabonatartalékait. A kikötő raktáraiból a városban rekedt “hadurak” exportrbizniszre adták a fejüket. A gabonasilókból már két napja folyamatosan szállitják a kikötőbe a búzát, és rakodják hajóba.
Azt persze senki sem tudja, hogy ki a valódi eladó, ill. feltételezik, hogy erre Kijev adott utasitást a mariupoli latorparancsnokoknak. Bizony könnyen meglehet, hogy Európa második legnagyobb gabonatermelőországa – Ukrajna – nemcsak fázni fog a télen, hanem éhezni is!

Legalábbis a lakosság egy jó része!

http://balrad.wordpress.com/2014/09/15/ujabb-donbasszi-katlanban-pirulhat-nyalokakiraly-latorhada/

A NATO engedély nélkül avatkozik be Irakban

Anders fogh Rasmussen NATO főtitkár elismerte, hogy az iraki hatóságok nem fordultak a NATO-hoz segítségért az "Iszlám Állam" ellen folytatott harcban.
Rasmussen az iraki kormánynak küldött nyugati fegyverszállítmányokról nyilatkozott, amiről kijelentette, hogy "a védelmi kapacitások erősítéséről szó lehet, vagy a szövetségesek hírszerző szolgálatai közti információ-megosztásról." Rasmussen azonban azt is kijelentette, hogy "minden más csak elméleti lehetőség, mivel a NATO nem kapott felkérést az iraki kormánytól a beavatkozásra."
Ennek ellenére a NATO tagállamok érintettek a konfliktusban, az amerikai légierő légicsapásokat hajt végre iraki célpontok ellen. Az ISIS nevű terrorszervezet a legmodernebb amerikai fegyverekkel van felszerelve, és ugyanerre a szervezetre hivatkozva a nyugati országok beavatkoznak az iraki kormány, vagy épp a kurd szeparatisták oldalán.
Hídfő.net | Anders fogh Rasmussen
Rasmussen kijelentése alátámasztja, hogy a NATO önhatalmúan avatkozik be Irak területén, amire az iraki kormány se engedélyt, se kérelmet nem adott. Ez annak fényében érdekes, hogy az Egyesült Államok Szíria területén is úgy akar(na) légicsapásokat végrehajtani, hogy azt a legitim szíriai kormány nem engedélyezi.
Az iraki beavatkozás magyarázataként Rasmussen a líbiai háborúra hivatkozott, ami - mint mondta - koalíciós beavatkozásként kezdődött, majd a NATO egészének részvételére terebélyesedett a konfliktus. Tehát a NATO főtitkára gyakorlatilag elismerte, hogy a tagállamok ad hoc módon időnként háborúba kezdenek valahol, aminek ha eredménye vagy nagyobb tétje van, a katonai tömb egésze mögéjük áll. Tudtán kívül ezzel a NATO létezésének okát indokolta meg Rasmussen: a katonai tömb tagjai keselyű módon vetik rá magukat harmadik világ béli országokra, ahol ha nem tudnak önerőből eredményt elérni, koalíció ál mögéjük, szükség esetén a NATO katonai gépezetének egésze. Mindennek már semmi köze a NATO eredeti céljához, ami a kommunista Szovjetunió visszaszorítása volt.

http://www.hidfo.net/2014/09/15/nato-engedely-nelkul-avatkozik-be-irakban

Tárgyalások Ukrajna és az EU szerződéséről: a józan belátást ker

A háromoldalú miniszteri találkozón kompromisszum született: a társulási szerződést nem módosítják és ratifikálni fogják, de nem hamarabb, mint 2016 elején lép hatályba. Az európaiak elismerték, hogy a szerződésben foglalt normák implementációja gazdasági rizikóval járhat. Az orosz gazdaságfejlesztési tárca vezetője, Alekszej Uljukajev bevallotta, hogy nem számított ilyen előrehaladásra. Így, tulajdonképpen a fizetésképtelenség határán egyensúlyozó Ukrajna nyer: az európai piacok nyíltak lesznek az ukrán áruk számára, miközben Ukrajna 2015 végéig megőrizheti az európai árukra kiszabott behozatali vámokat.
Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő kijelentette, hogy Moszkva kész teljesíteni az Európai Unióval és Ukrajnával elért megállapodásokat Kijev uniós integrációjával kapcsolatban, de ragaszkodik ahhoz, hogy ezen megállapodásoknak adjanak jogi keretet. A halasztásról szóló megállapodást az ukrán parlament és az Európai Bizottság okmányaiba kell önteni.
A gazdasági integráció önmagában jó dolog. De mindez jó elméletileg, a gyakorlatban viszont az integrációs folyamtoknak figyelembe kell venniük több tényezőt. Ukrajna esetében a tényezők amellett szólnak, hogy Ukrajna EU-társulása elsősorban az amerikaiaknak kedvezne, bármennyire is furcsán hangozzon ez. Először is, az ukrán-uniós szerződés lényegesen gyengíti Ukrajnát és Oroszországot, mivel nemcsak a gazdasági kapcsolatok, hanem a két ország haditechnikai kooperációja megszakítását is előidézi. Másodszor, a szerződés megnyitja az utat az amerikai cégeknek az ukrajnai természeti kincsek ipari kitermelése előtt. Harmadszor, a szerződés csapást mér Európára, mert az ukrán honpolgárok drasztikus elnyomorulása, a kis és közép vállalatok tömeges csődbejutása, a rezsiköltségek rohamos emelkedése tömeges nyugati kivándorlást fog eredményezni. Az Európai Unió kénytelen lesz megoldani a problémát az európai honpolgárok szociális ellátása szintjének csökkentése és az uniós munkanélküliség növekedése révén.
Ugyanis az olcsó munkaerő márpedig az ukrajnai legális és illegális bevándorlók ilyennek számítanak komolyan vissza fogja szorítani az európaiakat. Vaszilij Sztojakin politológus hangoztatja:
Azok a tervek, amelyeket európai részről eleve meg akartak valósítani a társulási szerződés révén, immár nem aktuálisak. Az volt az elgondolás, hogy bővítik a piacot, hogy ez által csökkentsék a válság hatását az EU-ra. Azonban jelenleg maga Ukrajna akut válság állapotában van. A vásárlói képesség rohamosan visszaesett. Valószínűleg akkorára, amikor a társulási szerződés működni kezd, egyszerűen nem történik meg a piac bővülése.


Szergej Duz

Zaharcsenko: nincs értelme Minszkben újabb találkozót tartani

Nincs értelme egy újabb, Minszkben tartott találkozónak a Donyecki Népi Köztársaság kormányfője, Alexander Zaharcsenko szerint, ameddig a korábbi megállapodások feltételei sem teljesülnek.
"Nem látom értelmét. Első lépésként a korábbi megállapodásnak kellene teljesülnie." Zaharcsenko elmondása szerint ugyanis mindeddig se a tűzszünetről szóló megállapodás, se a fogolycsere egyezmény nem valósult meg.
Hídfő.net | Alexander Zaharcsenko
Szeptember 5-én a kijevi hatóságok és a Donbassz régió vezetői megállapodtak a tűzszünetről, ami aznap délután lépett volna érvénybe. A következő napokban mindkét oldal megszegte ezt a megállapodást. Bár az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács még szeptember 9-én is azt állította, hogy délkeleten érvényben van a fegyvernyugvás, helyi konfliktusok napi szinten alakultak ki és mindkét oldal a háború folytatására folytatott előkészületeket.
Az EBESZ megfigyelői szintén azt állították, hogy a tűzszünet érvényben van, miközben helyi szinten tovább zajlottak a harcok. Szeptember 11-én Alexander Lukasevics külügyminisztériumi szóvivő bejelentette, hogy a kontaktcsoport a közeljövőben újra találkozik Minszkben. Zaharcsenko nyilatkozata alapján azonban erre egyre kevesebb esély van.

http://www.hidfo.net/2014/09/15/zaharcsenko-nincs-ertelme-minszkben-ujabb-talalkozot-tartani

Irán nem működik együtt az Egyesült Államokkal

A nyugati média állításaival ellentétben Teherán tagadja, hogy elfogadta volna Washington ajánlatát az együttműködésre.
Hamanei ajatollah nyilatkozata szerint; "az Egyesült Államok iraki nagykövetén keresztül kért fel minket, hogy működjünk együtt Irakban, az ISIS ellen. Visszautasítottam, mert vér tapad a kezeikhez. Az amerikai külügyminiszter Mohammad Javad Zarifot (külügyminiszter) is felkérte ugyanerre, ő szintén visszautasította."
Hídfő.net | Hamenei ajatollah
A nyugati média rendszeresen állítja, hogy Irán együttműködik az Egyesült Államokkal az "Iszlám Állam" nevű terrorszervezet ellen Irakban és Szíriában. Az ajatollah állítása alapján ez is hazugságnak bizonyult, amivel a nyugati média "széleskörű együttműködés" látszatát kívánja adni a nyugati beavatkozásnak Szíria területén.
Mint az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov is rámutatott, Szíria területén az amerikai beavatkozás nem csak a terrorista szervezetek ellen, hanem a szír kormányerők ellen is irányulhat, emiatt nem megengedhető. Szíria külügyminisztériuma szintén kiadta állásfoglalását, miszerint bármilyen hasonló akció sértené az ország szuverenitását. Kína szintén állást foglalt ez ügyben, a kínai álláspont szerint a terrorizmus elleni harcot támogatni kell, de eközben tiszteletben kell tartani az érintett országok szuverenitását és területi egységét, vagyis nem támogatják az amerikai beavatkozást abban az esetben, ha Szíria kormánya azt nem engedélyezi.


http://www.hidfo.net/2014/09/15/iran-nem-mukodik-egyutt-az-egyesult-allamokkal

A NATO belopakodott Ukrajnába - hadgyakorlat, vagy katonai beavatkozás?

Ukrajnában megkezdődött a "Rapid Trident 2014" nemzetközi hadgyakorlat, eddig 15 ország részvételével.
Alexander Poronyuk, az ukrán Védelmi Minisztérium sajtóosztálya vezetőjének elmondása szerint első körben mintegy 1300 katona érkezett a Lvov régióba a nyugati országokból. A hadgyakorlatot az Amerikai Egyesült Államok vezeti, ami ezzel egy újabb európai országban vetette meg lábát.
Hídfő.net | Rapid Trident 2014
Az USA mellett Kanada, Németország, az Egyesült Királyság, Spanyolország és a Moszkva elleni háborús készülődésbe amerikai nyomásgyakorlással bevont térségi országok vesznek részt a "hadgyakorlaton", ami valójában nem is hadgyakorlat, hanem a nyugati csapatok beküldése Ukrajnába, amit a NATO ezúttal humanitárius indokra hivatkozva nem tudott megtenni.
Ami a Lvov régióban zajlik, az a NATO beavatkozás legitimálása. Más, a NATO beavatkozás legitimálását célzó gyakorlatok is vannak folyamatban, például Lengyelországban az ukrán határ mentén, vagy Magyarország, Szlovákia és Románia közös "árvízi védekezése" Nyugat-Ukrajnában, amit akárhogy is nézünk, a lényege mégiscsak az, hogy NATO katonák vannak Ukrajnában.
Ezeknek az egyetlen közös vonása, hogy a gyakorlatra hivatkozva a NATO minél nagyobb létszámú személyi állományt és haditechnikát tarthat mozgásban az orosz határ mentén. Orosz katonai szekértők szerint a NATO két éven belül nyílt katonai offenzívát kezdhet Moszkva ellen.


http://www.hidfo.net/2014/09/15/nato-belopakodott-ukrajnaba-hadgyakorlat-vagy-katonai-beavatkozas

Oroszországi választások: HELYES AZ IRÁNY!

Az exit pollok szerint az Oroszországban kormányzó párt képviselőjelöltjei szerezték meg a szavazatok többségét az Ukrajnától az anyaországhoz visszatért Krím félsziget parlamentjében is.

A vasárnap tartott szavazáson a voksolók több mint 70 százaléka az Egységes Oroszország jelöltjeit támogatta. A szavazóhelyiséget elhagyó választók kikérdezése alapján ismertetett becslések szerint a orosz Állami Dumában frakcióval rendelkező liberális demokraták és a kommunisták képviselői is bekerülnek a krími Államtanácsba, az ottani törvényhozásba. Az úgynevezett egységes oroszországi szavazónapon ugyanakkor általában alacsony volt a választásra jogosultak részvétele. A különböző szintű választásokon mások mellett regionális törvényhozási képviselőkre és kormányzókra is voksoltak a szavazók. A Központi Választási Bizottság előzetes adatai szerint a régiókat eddig is irányító kormányzók többsége megkapja a posztján maradáshoz szükséges szavazati többséget, mig azokon a helyeken ahol változás lesz, ott kommunista gubernátorok lesznek.

A moszkvai közgyűlésben is bővitkezett a KPRF. AE Klicskov fiatal kommunista “városatya” erősiti a moszkvai közgyűlés második legnépesebb frakcióját.

A tegnapi oroszországi választások eredményeinek tükrében világosan látszódik: az orosz közvélemény határozottan támogatja a Nyugattal szembeni kemény,  védekező fellépést.

http://balrad.wordpress.com/2014/09/15/oroszorszagi-valasztasok-helyes-az-irany/

A British Petroleum volt vezetője szerint 150 dollárra nőhet az olaj ára

A British Petroleum volt vezetője, Tony Hayward szerint az Egyesült Államok és az Európai Unió orosz olajipar ellen hozott szankciói az olajárak növekedéséhez vezethetnek.
"Az EU és az USA szankció azzal fenyegetnek, hogy visszaütnek a nyugatra. A világ olajkészletei ugyanis korlátozottak. Az olajkészletek egy részének kiszorítása a világpiacról ahhoz vezet, hogy a kevesebb elérhető mennyiség - csökkenő kínálat - a következő években az olaj ára emelkedni fog." Hayward szerint hordónként 150 dollár fölé is ugorhat az olaj ára, ha a nyugati országok fenntartják a szankciókat, és Oroszország elszigetelésére törekszenek.
Hídfő.net | Tony Hayward
A BP volt vezetője azt is kifejtette, hogy a világnak hamis biztonságérzete van azzal kapcsolatban, ami ma az Egyesült Államokban zajlik. Az USA területén ugyanis 2008 óta 60%-al nőtt az palaolaj-kitermelés. Ez a kitermelés azonban nemsokára elérheti a csúcsot, ahol a termelés már nem fokozható. Hayward szerint ha ezen felül nem találnak további, kitermelhető olajmezőket Észak-Amerikában, az olaj ára 150 dollárra emelkedhet. "A világ olyan lelőhelyekre van utalva, mint amelyek az Északi-tengeren, Kanadában, Irakban és Oroszországban találhatók."
Hayward elmondása szerint Oroszországnak nagymennyiségű kiaknázatlan forrás van az Északi-tengeren és palaolaj tartalékok Szibériában. Ha ezek a tartalékok nem juthatnak be a világpiacra a következő években, az katasztrofális következményekkel járhat. A BP volt vezetője annak is hangot adott, hogy a nyugati országok terve, miszerint Irakban 2020-ra megduplázzák a kitermelést, nem megalapozott, és ennek kapcsán kijelentette, hogy a nyugati országok hatóságai nincsenek tisztában a valós lehetőségeikkel. Hayward elmondása szerint a régióban fokozatosan csökkentik aktivitásukat a nyugati olajvállalatok, nem ok nélkül. A nyugati országok kényszerpályán vannak ebből a szempontból, mert többnyire csak politikailag instabil, külső forrásokra hagyatkozhatnak a jövő tekintetében.


http://www.hidfo.net/2014/09/15/british-petroleum-volt-vezetoje-szerint-150-dollarra-nohet-az-olaj-ara

Ideológiai kontrollt adnának Brüsszel kezébe

A Demokratikus Koalíció EP-képviselője szerint Orbán "szembefordult az európai liberális demokrácia alapelveivel", emiatt elengedhetetlen, hogy az uniós intézmények folyamatos ellenőrzést gyakoroljanak a magyar kormány felett.
Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője az Európai Bizottsághoz fogalmazott levelet, melyben annak szükségességéről írt, hogy Brüsszel folyamatos ellenőrzést gyakoroljon a magyar kormány felett, hogy az betartja-e a "demokratikus jogokat és jogállami normákat".
A radikális atlantista Demokratikus Koalíció az alapvető kampánytémaként is választott monológba a sorok közt mást jelentést is bujtatott. A Niedermüller féle uniós kontroll ugyanis amellett, hogy a magyar belügyekbe beavatkozásnak minősülne, felhatalmazná Brüsszelt arra, hogy állandó ideológiai kontrollt gyakoroljon Magyarország kormánya felett. A liberalizmus elvei betartásának megkövetelése mellett a liberalizmus elveitől eltérést szankcionálná Brüsszel, ami - nevezzék akárhogy is a gyakorlatban - ideológiai kontroll.
Niedermüller felkérése ugyanakkor a DK alapelveire vezethető vissza. A radikális atlantista párt ugyanis nyíltan az Európai Egyesült Államok, egy az USA mintájára kialakítandó európai állam megalapítása mellett kampányol. A DK emiatt alapvető kampánytémaként választott olyan témaköröket, melyekre hivatkozva magasabb jogosultságokkal ruházhatja fel Brüsszelt, és hangsúlyozhatja Brüsszel fennhatóságát a magyar kormány felett.
Hídfő.net | Niedermüller Péter
A liberalizmus elveinek nyomásgyakorlással történő betartatása csak egy a sok közül; Gyurcsány Ferenc, a radikális atlantista párt vezéralakja korábban nyíltan hangoztatta, hogy az oktatást és a médiát is Brüsszel kezébe adná, vagyis az Európai Egyesült Államok kezébe adná a véleményformálás valamennyi eszközét. Egy ilyen képződmény létrehozása nem csak a sokak által emlegetett magyar "sajtószabadság", de a magyar államiság felszámolását is jelentené.
A Demokratikus Koalíció a magyar választópolgárok 2,79%-ának támogatását tudna megszerezni az EP választásokon, Magyarországon legfeljebb ennyien támogatják az Európai Egyesült Államok gondolatát (azért legfeljebb, mert egyáltalán nem biztos, hogy saját választóik többsége megértette volna, a gyakorlatban mit is jelentene ez). A párt azonban jelentős erőfeszítéseket tesz arra, hogy a korábbi baloldal maradványait felszámolva fokozza saját támogatottságát. Gyurcsány az MSZP maradékainak felszámolásával, átpártoltatásával egy olyan szervezetet épít, ami a radikális atlantizmus kiszolgálója Magyarországon.
Niedermüller Péter emellett a Galamus csoport nevű szabadkőműves szerveződés tagja, így felmerül a kérdés, milyen más háttérszervezetek működnek még Magyarországon, melyek saját pártok működtetésével a magyar államiság felszámolását hirdetik. Az is égető kérdés, hogy ugyanez a szerveződés milyen más pártok működésére van még befolyással, mert ezek a politikai pártok - a fentiek miatt - veszélyt jelentenek a nemzetbiztonságra.


http://www.hidfo.net/2014/09/15/ideologiai-kontrollt-adnanak-brusszel-kezebe

A Babson figyelmeztetés


[Egy] összeomlás érkezik, és ez szörnyűséges lehet. … Az ördögi körforgás eléri tetőfokát, az eredmény pedig komoly üzleti válság lesz. Eladási őrület indulhat be, megdöntve mindent, amit a tőzsde valaha tapasztalt. Bölcs az a befektető, amelyik most szabadul meg adósságaitól.
A fenti sorok a piac összeomlását jósló mai alternatív elemzők bármelyikétől származhatnának. A kijelentés azonban Roger Babson befektető szájából hangzott el a Massachusetts-i üzleti konferencia éves találkozóján 1929. szeptember 5-én.
Mr. Babson jóslata nem a semmiből érkezett. Igazából már két évvel korábban is hasonló előrejelzéseket tett, igaz, 1929 szeptemberében úgy érezte, a válság nagyon közel van.
Beszédének híre délutánra ért a Wall Street-re, amire a piac 3 százalékos hátrálással válaszolt. Ezt a kicsi, de hirtelen esést azóta „Babson törésnek” nevezték el.
A pénzvilág bennfentesei azonnal válaszoltak, de Mr. Babson köszönet helyett becsmérlést kapott.
A Chicago Tribune közgazdászok és Wall Street-i farkasok egész falkáját mozgósította és számos cáfolatot tett közzé. Még Mr. Babson hazafiasságát is kérdőre vonták „hirtelen” kijelentése miatt. Irving Fisher, ismert közgazdász a következőket mondta:
„Lehet, hogy csökkentek a részvényárfolyamok, de ez még véletlenül sem nevezhető összeomlásnak.”
Számos kollégájával együtt igyekezett megnyugtatni a befektetőket, váltig állítva, hogy a tőzsdei szárnyalás hamarosan folytatódik.
Bernard Baruch pénzügyi befektető egy mára híressé vált táviratban például a következőket üzente Winston Churchill-nek:
„A pénzügyi viharnak egyértelműen vége.”
Herbert Hoover, akkori amerikai elnök a közvélemény megnyugtatására közölte, hogy a piac jó állapotban van.
Azonban 55 nappal Mr. Babson beszédét követően, 1929. október 29-én, a piac szabadesésbe kezdett, 12 százalékot zuhanva az első napon.
Ma sokan azt hiszik, hogy Fekete Pénteken a piac azonnal összeomlott és másnapra az emberek már kenyérért álltak sorba. Nem így történt. Mint minden válság alkalmával, a piac a nagy gazdasági világválság esetében is fázisokban omlott össze. Az abszolút mélypontot csak 1932 júliusában érte el.
A közben eltelt időben persze több ezer bank és pénzintézet ment csődbe és egyedül az Egyesült Államokban 13 millió munkahely vált köddé.
Az akkori politikai vezetők persze „kivették a részüket” a bajból. „Megoldásaik” csak rontottak a helyzeten. Árkorlátozásokat vezettek be, elkobozták az aranyat és a korábbiaknál is autokratikusabb kormányt hoztak létre. Ez nem lesz másként az érkező válság idején sem.
Tehát miközben a piac zuhant, azt gondolnánk, hogy végül Babson megkapta a neki járó dicséretet, elvégre igencsak pontosan megjósolta az eseményeket. Ennek az ellenkezője történt. Miután szeptemberben azzal vádolták, hogy rosszul mérte fel a helyzetet, később azt vetették a szemére, hogy ő maga idézte elő a válságot.
Vajon Babson jóslata csupán szerencse kérdése volt? Vajon a bikapiacot látva annak ellenkezőjére tippelt, hogy meglássa, mi történik? Egyáltalán nem.
Az ilyen jóslatok nem találgatások és még csak kristálygömb sem kell hozzájuk. Az összeomlások előre jelezhetők. Amikor egy komoly bikapiac során az emberek elkezdenek túl sokat venni, amikor egyre több a tőkeáttétes ügylet, a piac egy kártyavárrá alakul, amit a legkisebb fuvallat is ledönthet.
Mit tanulhatunk mindebből?
Először is azt, hogy amikor a mostani kártyavár inogni kezd, a Wall Street-től nem számíthatunk figyelmeztetésre. Sőt, ennek az ellenkezője várható. Az ő kenyerüket a vásárlók vajazzák. Kitartanak majd amellett (és sokszor ők maguk is elhiszik), hogy a csillagos ég a határ és minden befektetőnek őrülten vennie kell, ha meg akarnak gazdagodni. A befektetők pedig az emelkedést látva két kézzel kapkodnak a részvények után, ahogy tették ezt 1929-ben is.
Ez alkalommal azonban az összeomlás és annak mellékhatásai sokkal szélsőségesebbek lesznek, mint 1929-ben voltak, mert a lufi sokkal nagyobb. A Wall Street pedig a televízióra és a teljes médiagépezetre is számíthat, amelyeknek szintén érdekében áll minél tovább fenntartani a látszatot.
Azért is lesz szélsőségesebb a helyzet, mert maguk a kormányok is a csőd szélén állnak, és szokásos „megoldásaik”, az árszabályozás, az elkobzások, a nagyobb hatalom, még mélyebb válságba taszítják majd a világot.
Roosevelt 4 napos bankszünetet és az arany elkobzását rendeli el
Roosevelt 4 napos bankszünetet és az arany elkobzását rendeli el
Végül pedig az utóhatás is szélsőségesebb lesz, mert 1929-el ellentétben, amikor a legtöbb ember még hitt a kormányban, ma komoly lázongások várhatók.
1929-hez hasonlóan a király meztelenségére figyelmeztető hangok száma kevés és mivel ezeket a véleményeket a tömegmédia nem adja tovább, érthető módon a tömegek figyelmen kívül hagyják a Babson-féle jóslatokat, lemmingként követve társaikat a szakadék felé.
Időkjelei: A körülöttünk folyó jelentős események mindegyike valamilyen szerepet tölt be az utolsó időknek nevezett eseménysorozatban, legyen szó szándékosan előidézett problémáról vagy egy adódó válság kihasználásáról. Miután a meggyengített kormányok maguk is kimentésre szorulnak majd a következő, és minden bizonnyal végsőnek nevezhető válság kirobbanása után, színre léphet a szegények „megsegítője” és a világ földi „megmentője”, az Antikrisztus, aki nemcsak a pénzügyi válságnak vet véget, de a világ számos, eddig megoldhatatlannak vélt bajára is megoldást kínál. Persze nem ingyen…
„…a kire nem teszik az ország ékességét; hanem alattomban jő, és hízelkedéssel jut az országhoz.” Dániel 11:21
Forrás: Zerohedge.com

Menekül a magyar pénz Svájcból - százmilliárdokról van szó

Menekül a magyar tőke a svájci bankokból. A biztos menedéknek számító privátbankok, úgy tűnik, készek kiadni a magyar számlatulajdonosok adatait a magyar hatóságoknak. Több száz milliárd forintról lehet szó.
Kisebbfajta pánikot okozott a magyar gazdagok körében néhány svájci bank levele. Az eddig maximális diszkrécióról és titoktartásról híres magánbankok közül néhány (UBS, Credit Suisse) ugyanis arra figyelmeztette a magyar számlatulajdonosokat, hogy a magyar hatóságok megkeresésére kiadhatják a magyar számlatulajdonosok adatait, egy másik pénzintézet (Dreyfus Söhne & Cie) pedig állítólag svájci közjegyzővel hitelesített nyilatkozatot kér magyar ügyfeleitől az ott elhelyezett pénz eredetéről. Mindennek következtében megindult, és az elmúlt hetekben felerősödött a svájci bankokban tárolt több száz milliárd forintra becsült magánvagyonok kiáramlása - tudta meg a Napi.hu. A pénzügyi exodus oka roppant kézenfekvő: a biztos mentsvárnak tekintett helvét magánbankok e levelek alapján - úgy tűnik - megnyitják adatbázisaikat a magyar hatóságok előtt.

A kiáramlás haszonélvezője elsősorban Szingapúr, de áramolhat pénz Ausztriába is, hiszen a "sógorok" esetében 2017-ig érvényben van a bankszámlák titkossága, ami azt jelenti, hogy az ottani bankok nem jelentenek automatikusan a magyar adóhatóságnak. Egyelőre nem tartja jelentősnek a magyar tőke kiáramlását Karagich István. A privátbanki üzletág elemzésére specializálódott Blochamps Capital Kft. pénzügyi tanácsadó cég vezetője szerint ugyanis az elmúlt években többször meghirdetett adóamnesztia megtette hatását és ennek következtében több tízmilliárd forint érkezett haza Svájcból.
Forrás: Blochamps
Az ottani bankokban tárolt magánvagyonok közül szerinte az 1-3 millió frank közötti összegek nem mozdulnak, a nagyobb vagyonok esetében azonban valóban megfigyelhető a kiáramlás. Karagich István becslése szerint a külföldön "tárolt" magyar vagyonok 2700 milliárd forintra rúghatnak, és évente 1 milliárd euró (300-330 milliárd forint) áramlik külföldi pénzintézetekbe.
Alapvető különbség azonban, hogy ez utóbbi döntő többsége, mintegy 70 százaléka adózott pénz vagy jövedelem. A külföldi - eddig zömében svájci - privátbankokban becslése szerint 10 ezer fő nyithatott és tarthatott fenn számlát - ezek általában 1 millió svájci frank feletti összeggel kezdhetők. Az elmúlt években megjelent "új-új gazdagok" száma ezer főre tehető. (A külföldön levő magyar eredetű vagyon felméréséhez támpontot nyújthat a kamatadó levonások statisztikája. Brother Layman híres könyvében leírja, hogy Svájc is megegyezett erről.) Ezek szerint uniós ország magánszemélyei esetében a kamatadót, vagyis 20 százalékot az ottani bankok vonják le.
Ennek mértéke 2010-ben 401 millió svájci frank volt - ennyit utaltak az ottani bankok az EU tagállamainak. Nem vonnak le ugyanakkor kamatadót azon személyektől, akik vállalják, hogy nevüket kiadják az adóhatóságoknak - így ők saját országukban fizetik meg a kamatadót. Ebbe a kategóriába 2009-ben 33 ezren tartoztak.
A 2009-es adóévről készült adatok szerint a magyar magánszemélyek által fizetett vagyonadó - 20 százalék - 1 millió 751 ezer frank volt, ami azt jelenti, hogy kamatként 8,7 millió frankot kaptak betéteik után - 4 százalékos kamatot figyelembe véve. Az akkori 200 forintos frank-forint árfolyammal számolva a vagyon nagysága - amely után a kamatadót levonták - 218,9 millió svájci frankot tehetett ki. Ez forintban megközelítőleg 44 milliárd forint.

Ám ez csak töredékét teszi ki az ott levő magyar eredetű pénzeknek, hiszen a vagyonok nagy része offshore cégek számláin található, s ezek érthetően nem szerepelnek a kamatadó statisztikákban. Arról nem is beszélve, hogy a nagy tőkemenekülés 2012 telén volt tapasztalható Magyarországról.  (Forrás: Brother Layman: Az off-shore halála, 2011.)
A Blochamps vezetője szerint az elmúlt évek politikai átalakulása jelentősen kihatott a gazdaság szereplőire, a folyamatok nyertesei pedig - akik döntően gazdasági tevékenységből, építőiparból, kereskedelemből alig 2-4 év alatt szerezték vagyonukat, "újgazdagként" részben földrajzi diverzifikációs céllal jelentősebb adózott vagyont visznek és vittek külföldre.
A becsült tendenciák alapján tehát a korábbi vagyonos réteg mértéktartó növekedési üteme és a friss vagyonosok reálgazdasági folyamatokhoz nem mindig köthető bővülési potenciálja ugyanakkor érdekes, nyíló ollóra emlékeztet. Karagich szerint a távozó pénzek egy része csak a legális adókiskapukat használja ki egy-egy nemzetközi adóstruktúrán keresztül, ám utána befektetési céllal visszatérhet a magyar gazdaságba.
Ha lassan is, de közel negyven éve olvadozik a svájci banktitok. Egészen a legutóbbi időkig adatokat csak abban az esetben adtak ki, ha a külföldi számlatulajdonos cselekménye a svájci törvények szerint is adócsalásnak minősült. Ez módosult 2005-tól, és számlaadatokat akkor is kiszolgáltattak, ha a cselekmény mindkét országban - Svájcban és az adott személy anyaországában - bűncselekménynek minősült. Ugyanakkor ebből kiemelték az adóbevallásokon netán fellelhető hamis információkat, a vagyon vagy bevétel/jövedelem eltitkolását. Ebből egyenesen következik, hogy Svájc egészen a 2010-es évekig elutasította, hogy más országok adóhivatalainak segítséget nyújtson az adóelkerülések felderítésében, mert ez ott nem minősül bűncselekménynek. A pénzmosás elleni küzdelem jegyében azonban engedményekre kényszerültek: 2009-től a személyi jövedelemadó és a társasági adók elkerülése ügyében is adnak információt, beleértve a banktitok feloldását. Ugyanakkor az unióval megkötött szerződésben rögzítették: a jogsegély keretében kiadott bizonyítékok és információk csakis a megjelölt célra vagyis a megkeresésben jelölt cselekménnyel kapcsolatban használhatók fel. Az adathalászat a svájci törvények értelmében nem megengedett - írja az Offshore halála című könyvben Brother Layman - az immár alapműnek számító "pénzügyi biblia" szerzője szerint az alábbi feltételeknek kell megfelelni ahhoz, hogy feloldják a banktitkot:- külföldi adóhatóság írásos kérelme, az adóelkerülés gyanújának megalapozottságát megjelölve, - meg kell nevezni az adófizetésre kötelezett személyt - leírni az adóelkerülés tényét - megnevezni a bankot. A fenti feltételek közül mindnek teljesülnie kellett ahhoz, hogy oldják a banktitkot - mindez azonban már nem érvényes, hiszen számos példa bizonyítja, hogy egy-egy elem híján is kiadják az adatokat.

Szakonyi Péter

Több százezer munkahelyet fenyegetnek a szankciók

Az Oroszországot sújtó eddigi uniós szankciók nem hozták meg a várt hatást, az újabb büntetőintézkedések bevezetése pedig hiba volt – idézte a több mint 6 ezer Oroszországban tevékenykedő német vállalat érdekeit képviselő szervezet vezetőjét a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című vasárnapi német lap.

Eckhard Cordes, a német cégek kelet-európai kapcsolatait ápoló szervezet (Ost-Ausschuss der Deutschen Wirtschaft) elnöke kifejtette, hogy az eddigi szankciók nem eredményeztek értékelhető előrelépést az ukrán válság kezelésében. Az Oroszország elleni büntetőintézkedésekkel Németország saját magának árt – tette hozzá.

Nem járul hozzá az enyhüléshez

Az újabb szankciók bevezetésének elhalasztásától a szervezet azt remélte, hogy a döntés “erősíti az ukrajnai tűzszünetet”, de az EU végül mégis életbe léptette a korábban elhatározott gazdasági és politikai korlátozó intézkedéseket, ami “nem fog hozzájárulni az enyhüléshez” – mondta Eckhard Cordes.

A német középvállalati szektorban a szankciók első körei is “nagy frusztrációt” eredményeztek, kis- és közepes méretű vállalatok sora érzi fenyegetve fennmaradását, mert tevékenységük jelentős része Oroszországhoz köti őket, és nem találnak egykönnyen más piacot termékeiknek és szolgáltatásaiknak – idézte a FAS az érdekképviselet vezetőjét.

parki

300 ezer munkahely

A szervezet adatai szerint az év első öt hónapjában az Oroszországba irányuló export értéke 15 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, az év egészét tekintve pedig 25 százalékos lehet a visszaesés.

A német cégek tavaly 36,1 milliárd euró értékben exportáltak Oroszországba, elsősorban gépeket, gépjárműveket és vegyipari termékeket. Oroszország részesedése a német kivitelben így 3,7 százalékos volt. A német kereskedelmi és iparkamarák szövetsége (DIHK) szerint 300 ezer németországi munkahely megmaradása függ az orosz exporttól.

Már hétfőn döntöttek, de kivártak

Az EU-országok az újabb gazdasági szankciókról elvben már hétfőn döntést hoztak, azok nyilvánosságra hozatalával, hatályba léptetésükkel azonban kivártak, mert látni akarták, hogy a kormányerők és az oroszpárti szakadárok között a múlt pénteken kezdődött fegyvernyugvás tartósnak bizonyul-e.

A 28 EU-államnak az unióhoz akkreditált állandó képviselői végül csütörtökön megállapodtak abban, hogy az elhatározott korlátozó intézkedések pénteken az EU hivatalos közlönyében megjelennek, és ezzel életbe lépnek. A büntetőintézkedések az orosz védelmi és energiaipar hat meghatározó vállalatát, illetve állami tulajdonban lévő nagybankját érintik, további beutazási és pénzügyi korlátozásokat tartalmaznak 24 magánszeméllyel szemben.
(privatbankar)

Bal-Rad komm: “…az év első öt hónapjában az Oroszországba irányuló export értéke 15 százalékkal csökkent…elsősorban gépeket, gépjárműveket…”

-A Lada gyár már készül a megnövekedett hazai kereslet kielégitésére. Mint ahogyan a tehergépjármű-gyártás sem tétlenkedik – hogy csak a járműgyártásnál maradjunk!

A szankciók CSAK Németországban háromszázezer munkahelyet veszélyeztetnek! Csak ott!
Most akkor mi lesz?
Csökkenti a termelést Kecskemét és Győr? Elbocsájt?
Nyugat-Európa (elsősorban a mezőgazdasági termelők) már toporzékol.
Lengyelország krokodilkönnyeket hullat a fájdalomtól!

Jól “kibabráltak” Oroszországgal!

Misa meg?
-Misa ül a málnás közepén és jól elvan!

Egyébiránt pedig a német tankok már felbukkantak Herszon és Zaporozzsje – régiókban.
Nyugat – Ukrajnában pedig “a Lemberg – környéki” területen kezdetét vette a NATO nevű latorszövetség hadijátéka a tűzzel! Amerikai vezénylés mellett!
Amely európai országok most vonyitanak a szankciók okozta károk miatt – kivétel nélkül mind képviselteti magát a “haditornán”!

Hát hogy is van ez akkor?

Koporsószögek...

Koporsószögek...Tévedés ne essék, a nagyon vagy még jobban "Nyugat" folytatja Európa-ellenes szankcióit, ami látszólag a "rest macska" esete, de a valós cél nem a "lusta asszony munkára fogása", vagyis az EU háborúra kényszerítése, hanem az agyonverése, de minimum, hogy beledögöljön "utolsó munkájába". A történet nem azzal kezdődött, hogy 2010. februárjában az EKB kiadta az EU tagországok vezetői számára a gazdasági leépítés, a nemzeti kormányok szuverenitási jogköreinek lecsonkolását, és a katonai irányítás bevezetéséről szóló utasítását. City of London elsődleges feladatának látta, hogy fel kell robbantani a világkereskedelmet, ami tényleges alapja lenne a globális fejlődésnek, de ellensége a globális hatalomnak, mert a kettő kizárja egymást. Az oroszellenes kereskedelmi szankciók - a gyárak, üzemek távol-keleti kitelepítése után - az utolsó csapás Európára. A kereskedelmi embargók felszámolják az utolsó bevételi forrásokat. Megkezdődött a defláció végső szakasza, belső és amerikai katonai terrorral megspékelve.


A többfrontos zavarkeltés egyik állandó témája a Közel-Kelet. Gáza helyett előtérbe tolták az ISIL problémáját. Obama ISIS elleni háborúja mérhetetlenül eltúlozza a veszélyt amit okoznak. Ezek az "iszlamisták" valójában Wahhabist Salafi-takfirik, vagyis hitehagyottak, akik eltérnek a többségi szunnita iszlámistáktól. Bár egyesek azon meditálnak, hogy Szíria hogyan tudja anélkül elutasítani az amerikai szíriai légtérhasználati követelést, hogy ne tűnjön, vagy ne foghassák rá, hogy az ISIL támogatója, a szíriai kormányellenes felkelők USA általi "ISIL elleni felfegyverzése" több, mint "kilógó lóláb". Kiket akarnak ezek hülyének nézni? ISIS, ISIL, IS, IA, teljesen mindegy melyik megnevezést használjuk, a CIA, a mossad, Szaud-Arábia, Katar, Egyesült Arab Emírségek, Kuvait, Törökország, a brit hírszerzés hozta létre.


Ragályos a háborús hangulat Európában is, főleg politikus körökben Ha itthon a "liberálisok" háborúzni akarnak, a sajátjukkal verjék a csalánt, mert a miénkkel nem fogják! Rohamosan karcsúsodik az önkéntes hülyék gyülekezete. "HA Goodman" rendszeresen ugyanilyen sorozási propagandával eteti az amerikaikat a "The Huffington Post" oldalán, de ott még az iszlám a mumus, igaz, ez a szél is abból a bűzös, kapzsiságszagú, hatágú lyukból fúj, mint idehaza. Nagyon kevés a különbség az úgynevezett jobb és bal oldal politikai létesítményeinek spektruma között, amikor a háború jön szóba. Ahogy Ukrajna esetében is hibásan méri fel a célt a bal és jobb oldalúnak nevezett nyugati és hazai média.


Zűrzavar van azokban a fejekben, akik azt hiszik, az ukrajnai háború csak néhány orosz lakta régió leválásáról vagy oroszországi visszacsatlakozásukról szól. Jogos felvetés, hogy a nyugat miért csak akkor ismer el szabályos népszavazással, törvényesen - mert az ENSZ alapokmányát Ukrajna is aláírta - az ENSZ 1960/1514-es rendelkezésének megfelelően "megalakult" országokat, ha a leendő bábkormányt maga alakíttathatja ki népirtás, háború, vagy kifosztás, esetleg mindhárom érdekében. Timothy Ash, a Standard Bank elemzője jól látja, Porosenkónak nincs támogatottsága (a zsidó-fasiszta összeborulás csak a hülyéknek nem gyanús), bár mint mindenki a nyugati médiában, a "felkelőket", szabadságharcosokat ő is szakadároknak, lázadóknak, terroristáknak nevezi. Az ukrán gazdaság már megszűnt, összeomlása még a télen bekövetkezik, és a fellázadó ukránok orosz támogatással saját, ukránok lakta területeik urai lehetnek. Jurij Lucenko, az illegitim Jacenjuk kormány belügyminiszterének hagymázas elképzelése, miszerint Kelet és Nyugat-Ukrajna majd hasonlóan funkcionálhatna, mint egykor az NSZK és az NDK, csak vágyálom. Attól, hogy "Nyugat-Ukrajnáról" beszélnek, Ukrajna már nem lesz az EU tagja, és az EU-nak csak kiadást jelentene a talpra állítása. Ukrajna értékesebb részei keleten vannak. A lepusztult és kifosztott Európához csatlakozás ma már senkinek nem jelent előnyt, főleg az ukránoknak nem. De nem is ez a cél.

A cél, hogy a nyugat, ha nem is túl látványos, de az európai katonai irányítás bevezetéséhez elégséges mértékű vereséget szenvedjen (és ami részben már meg is történt), miközben a forradalmi hullám újabb oroszbarát szövetségesnek felajánlkozó kelet -és közép-európai országokat hozzon a "hálóba". Az EU döglődik, és felosztása a cél, lehetőleg minél több áldozattal.
Ha az oroszok gazdasági, pénzügyi vagy katonai nyomásgyakorlással próbálták volna elérni Kelet -és Közép-Európa csatlakozását, ugyanazt érték volna el, mint a szovjet megszállás alatt. Közutálatot. Az egyre erősödő "keleti szimpátia", és a rabló nyugattal szemben táplált utálat, a "kelet karjaiba tereli" Európa jelentős részét. Persze a "folyamat lejátszása" nem lesz túl gyors, és sokszor előfordulhat, hogy bizonyos események cáfolni láttatják az előrejelzett állapotot, de végül bekövetkezik. Várhatóan, a számunkra legkellemetlenebb módon.


Ugyanilyen, egyenlőre nem túl látványos, de folyamatban lévő, előre tervezett esemény a dollár fokozatos kiszorulása az országok (vállaltok) közötti pénzpiacról. Ukrajnából már tavaly nyáron elkezdték kivonni a befektetők a tőkéjüket. Akkor még csak kevesen tudták, hogy Klicskó, nyugati megbízásra és pénzből hamarosan forradalmat szervez Ukrajna később elmaradó EU belépése és "leszázalékolása" érdekében. Timosenko, majd Jacenjuk és Porosenko, "jó hazaárulókhoz méltóan" ugyanúgy kiszolgálják a hatalmukat biztosító nyugat cionista hatalmait, mint Európa egyéb országai, de a háború menetére hatással lesz a dollár és az euró értékcsökkenése is. A gyengülő fizetőeszközök, a növekvő, szédült gyorsulásba kezdő infláció Porosenko támogatását is lecsökkenti, hiába dicsekszik most Heletej a tömegesen érkező nyugati fegyverekkel.
Mivel azzal kezdtem, hogy "előre eltervezett eseménynek" neveztem a dollár kiszorulását a pénzpiacról, indokolt megmagyarázni. A dollárösszeomlás következő, "eredményként" jelentkező lépcsője az "energia-háború" szándékosan okozott "mellékhatásaként" az "aranyháború" lesz (előkerül a 700 ezer tonna arany), ami még pusztítóbb hatású lehet, mint a dollárösszeomlás, mert a cionista Dagobert-bácsik aranyban szeretnének fürdeni, ezért ellopták a nyugat összes, de a Közel-Kelet aranyának is egy jelentős részét. Ennek a következő pénzügyi háborúnak az elkerülésére, vagy kialakulásának megakadályozására két lehetséges alternatíva is létezik. Egyik a japánok és a németek által is alkalmazott - a tőzsdét és a bankokat teljesen felszámoló - munkajegy-rendszer, ami rövid 1-2 év alatt stabilizálta és szuperhatalommá tette Németországot, a másik a természeti kincs alapú kiadható fizetőeszköz, olyan mint a "Szentkorona", vagy "a Szentkorona", mely elfogadásáról, használatáról már Oroszország, az NSZK, Svájc és más országok részéről is érdeklődés mutatkozik.


Egyenlőre a tél előtti "előrettegési" időszakában most még "csak" Ukrajna nyugati részén, de hamarosan a gázviták miatt kialakuló gázelzárások okán Kelet-és Dél-Európában később Közép-Európában is problémák adódhatnak, csakúgy mint a NATO permetezéseknek köszönhető özönvízszerű esőzések és árvizek miatt is. A cion hatalom úgy döntött, "ha lúd, legyen kövér". Kegyetlenségért, álnokságért, aljasságért nem kell a szomszédba menniük... de az elszámoltatáskor kevés lesz arra hivatkozniuk, hogy "parancsra tettem"...

/Tulok/