Svédországban egy liberális jogvédő csoport a Facebook cenzúrázását folytatja. Bejelentéseiknek köszönhetően főként idős asszonyokat visznek bíróság elé, bevándorlásellenes hozzászólások miatt.
Az aktivista csoport a szólásszabadság védelmezőjének gondolja magát, és fő tevékenységi profilja, hogy a Facebookot böngészve gyűlöletkeltő kommenteket keres, amiről értesítéseket küld a rendőrségnek – írja a Svenska Dagbladet svéd napilap.
Véleménybűncselekmény
A beszámoló szerint a Näthatsgruppen nevű szervezetet 2017-ben alapították liberális demokrata aktivisták, akik hálózatépítésbe kezdtek és ennek köszönhetően ma már ügyvédek, volt rendőrök és programozók közössége folytatja a Facebook cenzúrázását, “véleménybűncselekmények” után kutatva.
Az aktivista csoport különböző szoftveres megoldásokat alkalmazva kulcsszavak alapján próbálja megtalálni a “gyűlöletkeltő” bejegyzéseket. Az eredményeket később egyénileg átvizsgálják, és megpróbálják megállapítani a szerző személyazonosságát, amit képernyőmentésekkel együtt elküldenek a rendőrségnek.
2017-ben 800 ilyen “gyűlöletbeszéd” esetről értesítették a hatóságokat, melynek eredményeként 77 bírósági eljárás indult.
“Zavaró dolgok”
A projektigazgató Tomas Åberg azonban a Svenska Dagbladet lapnak nyilatkozva elmondta; nem egészen így gondolták a szólásszabadság védelméért folytatott harcot. A liberális aktivisták azzal az elgondolással kezdték a projektet, hogy fiatal neonácik gyűlöletkeltése ellen fognak fellépni, de a gyakorlatban kiderült, hogy leginkább nyugdíjasok, főként idős asszonyok ellen indul bírósági eljárás a tevékenységüknek köszönhetően.
Åberg elmondása szerint megdöbbentő, hogy 65 évnél idősebb asszonyok “mennyi zavaró dolgot írnak a Facebookra”, különösen olyan cikkek alá, melyek arról számolnak be, hogy migránsok idős asszonyokat gyilkoltak.

http://www.hidfo.ru/2018/03/foleg-idos-asszonyokat-tartoztatnak-le-gyuloletbuncselekmeny-miatt/