2015. augusztus 4., kedd

Ha két daru fölborul…

Nagy pusztítást végzett a hollandiai Alphen aan den Rijnben az a két daru, amelyek házakra zuhantak még hétfőn, amikor egy hídelemet próbáltak a helyére emelni. A két daru egy uszályon állt, a házak közvetlen közelében. A hatalmas terhet azonban valamiért nem bírták, először az egyik, majd a másik dőlt el hatalmas robajjal. Úgy tudni, senki sem halt meg és súlyos sérültek sincsenek. A szerencsétlenség okait vizsgálják.
A végeredmény eléggé látványosra kerekedett! Így madártávlatból lehet csak jól látni!
daruHVG

Mexikó energetikai reformja kulcskérdéssé válik

Mexikó energiareformja kritikus fontosságú a kontinens energetikai függetlenségének kivívásához, a Houstoni Egyetem Mexikó központjának igazgatója szerint külső beavatkozás is szükségessé válhat.
Dr. Tony Payan az amerikai képviselőház külügyi bizottsága előtt beszélve kifejtette, hogy Észak-Amerika teljes függetlenséget vívhat ki az energiaszektorban, ha sikerül kikényszeríteni Mexikóban bizonyos reformokat, melynek köszönhetően sokszorosára nőne az olajtermelés.
Payan elmondása szerint Mexikóban minden lehetőség adott arra, hogy alapvető változtatásokkal a kontinens egészének energiafelhasználását fedezzék. Ehhez Mexikó külső segítséggel félre kellene állítsa azokat az akadályokat, melyek évtizedek óta meggátolják az átfogó energetikai reformot, miközben a föld alatt elegendő energiakészlettel rendelkeznek ahhoz, hogy azzal Észak-Amerika jelentős mértékben csökkentse a közel-keleti olajkészletektől való függőségét.
Az igazgató kifejtette, hogy az elérhető tartalékok kiaknázása helyett Mexikó olajtermelése egyre csökken. Az olaj árában bekövetkezett 50%-os áresés az olajexportot is felére csökkentette, miközben az ország megfelelő technológiával első számú exportőrré válhatna Észak-Amerikában; ennek akadálya egyedül az állami olajvállalat tőkeszegénysége, ami viszont korrupciós ügyekre és a költségvetési források elsikkasztására vezethető vissza.
Payan javaslata szerint az Egyesült Államok ki kellene kényszerítse, hogy Mexikó a “fekete arany” piacán nyisson a külföldi befektetők felé, hogy hozzájussanak a szükséges tőkéhez és technológiához. Ennek kulcskérdése azonban néhány lényeges törvényi reform, jelenleg ugyanis semmi nem biztosítja, hogy Mexikó nem bont szerződést egyik pillanatról a másikra a külföldi befektetőkkel. A jelenleg fennálló törvényi rend szerint bár az energiahordozó magánszemélyek kezében van (a földtulajdonláson keresztül), a tőke és profit az állam kezében összpontosul, ami az új technológiákat biztosító vállalatok számára lehetetlenné teszi, hogy stabil jelenlét alakuljon ki. Payan szerint egyszerűen nem megfelelő kézben összpontosul a tőke, emiatt külső beavatkozás szükséges a bővítések útjában álló korrupció felszámolásához, valamint ahhoz, hogy a külföldi energetikai cégek számára kedvező közeg alakulhasson ki.
A javaslat szerint az olajkitermelés stabil fokozása érdekében Mexikó át kell szervezze a rendőri és bírói hatalmat, valamint az Egyesült Államok agresszív módon rá kell kényszerítse a helyi politikai elitet a korrupció tényleges felszámolására.


http://hidfo.ru/2015/08/mexiko-energetikai-reformja-kulcskerdesse-valik/

Egyiptom juthat piaci előnyhöz a szankcióháború miatt

Egy év alatt közel duplájára nőtt a kereskedelmi forgalom Oroszország és Egyiptom közt, miközben továbbra is zajlanak a tárgyalások az Eurázsiai Gazdasági Unió és Egyiptom közti szabadkereskedelmi zóna létrehozásáról.
Egyiptom oroszországi nagykövete, Mohamed Elbadri szerint 2014 óta több mint 86%-al, 5,47 milliárd dollárra nőtt a két ország közti kereskedelem volumene, és Kairó tervezi a kereskedelmi kapcsolatok további bővítését.
A nagykövet szerint a közeljövőben fokozottan ügyelnek arra, hogy az import és export közt állandó egyensúly alakuljon ki. Elbadri kifejtette, hogy ma Oroszországból tízszer akkora értékben érkeznek termékek Egyiptomba, mint onnan az orosz piacra, elsősorban amiatt, mert az egyiptomi termékek még nem minden esetben felelnek meg a vámunió elvárásainak.
Ugyanakkor, a diplomata pozitívan nyilatkozott a tárgyalási folyamat megkezdéséről, ami szerinte mindkét fél számára előnyös megállapodáshoz vezet. Az Eurázsiai Gazdasági Unió vámuniójához társulással ez az asszimetrikus arány megváltozik majd, és Egyiptom részt vehet annak a piaci űrnek a betöltésében, ami az európai vállalatok kiszorulása miatt alakult ki a szankcióháború során.


http://hidfo.ru/2015/08/egyiptom-juthat-piaci-elonyhoz-a-szankciohaboru-miatt/

“Éledezik” a donbasszi front

Kijevben Nyalókakirály mindenki számára váratlanul, sürgősséggel összeröffentette a háborús kabinetet. A csődületre loholó Jacenyjuk az újságíróknak semmit nem tudott mondani. Szerinte őt is váratlanul érte a Legfőbb Hadúr rendelkezése.
Most, hogy a minszki “lehetőségek” (legalábbis egy időre) megszűntek, komoly gondok merültek fel Szcsasztyjéban. Kiderült, hogy nem csak a rendőriskola meg egy-két egyéb “apróség” van aláaknázva, hanem jutott anyag bőven a Luganszkot is ellátó erőmű alá.
erőmű
Amíg volt esély Minszkben-volt némi esely Szcsasztyje megmentésére is. Az erőmű egyébként Luganszk teljes áramellátását biztosítja.
Gorlovka környékén a DNR erői azonnali hatállyal véget vetettek mindenféle “hadi játszadozásnak”, és minden egységet teljes harckészültségbe helyeztek. A Bal-Rad információi szerint a “hátországból” a népköztársasági erők nehézfegyverzeteit látták a frontvonalak irányába araszolni.
Mindezekkel együtt is Gorlovkát ma is ágyúzták a valcmanista latrok.

Kijutott a “jóból” Donyeck Oktyrjabszkij és Kujbisev és Petrovszkij kerületeinek is. És a repülőtérnek.
Ágyúzta a latortüzérség Kalinovkát, Bjelaja Kamenykát, Novaja Laszpát Sztilat és Szpartakot. Szpartakban egy milicista elesett, egy másik súlyosan megsebesült.
Egyébiránt Luganszk-környékétől Mariupolig komoly mozgolódás tapasztalható a frontvonal mindkét oldalán.
Ványa Voronov pedig Moszkvában próbálgatja a protéziseit. Segítséggel ugyan-de tud járni. Sajnos a látása mindössze kb. húsz százalékban maradt meg.
vnyvny1https://balrad.wordpress.com/2015/08/04/eledezik-a-donbasszi-front/

A liberális baloldal felelős az erőszak terjedéséért

Magyarországon működő szélsőjobboldali magánhadseregeket vizionál a Demokratikus Koalíció, és felszólította a Belügyminisztériumot, hogy lépjen fel ellenük. Eközben a párt által kifogásolt önszerveződések a hatóságok elégtelen működésére hívják fel a figyelmet.
Kerék-Bárczy Szabolcs, a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja szerint “szélsőjobboldali magánhadseregek” működnek Magyarországon, és ezek a csoportok amellett, hogy bűncselekményeket követnek el, az állam erőszak-monopóliumát fenyegetik, ezért a Belügyminisztérium fel kellene lépjen ellenük. A DK szerint a szerb határ mentén “menekültekre vadászó” csoportok a kormánypárt propagandájának következményei. Kerék-Bárczy Szabolcs szerint a Fidesz plakátkampánya
“megalázza, kriminalizálja és hazug színben tünteti fel” a menekülteket, és közvetlen kiváltó oka a fokozódó bevándorlás-ellenességnek.
Ugyanakkor, a politikus nyilatkozata arra enged következtetni, hogy nem feltétlen van tisztában a “szélsőjobboldali magánhadsereg” kifejezés jelentésével. Bárczy kijelentéseit tekintve az ukrán válság juthat eszünkbe, ahol valóban működnek szélsőjobboldali magánhadseregek. Az ilyen csoportok működése nevükből adódóan is feltételezi, hogy azok egy magánszemély irányítása alatt állnak, és fizetett munkaként folytatják tevékenységüket. Ukrajnában számos szélsőjobboldali magánhadsereg működik, ezek egy része Igor Kolomojszkij izraeli-ukrán oligarcha zsoldjában, aki rivális zsidó milliárdosok “eltávolítására” használja fel az antiszemita szélsőjobboldal marginális csoportjait.
Ezekről az ukrajnai csoportokról tudni kell, hogy valóban magánszemély irányítása alatt állnak, és mindegyikük kezében fegyver van, amit használnak is. Esetükben éles lőfegyverekről, gépkarabélyokról van szó, nem gáz-riasztó pisztolyokról, és valós terrorcselekményeket követnek el, ami ténylegesen is fenyegeti az állam erőszak-monopóliumát. Igor Kolomojszkij háttérbe szorítása éppen annak hatására kezdődött meg, hogy saját fegyveresei besétáltak egy állami energetikai cég irodájába, és ott alá akarták íratni az igazgató “önként lemondását”, majd Kolomojszkij emberét a helyére ültetni. A gyakorlatban így működik egy “szélsőjobboldali magánhadsereg”.
Ezek felemlegetése szükséges abból a célból, hogy kontrasztot vonjunk a magyarországi helyzettel. Hazánkban ezek a “szélsőjobboldali magánhadseregek” családjaikért aggódó fiatalokat jelentenek, akik kényszerből térnek a kriminalizálódás útjára, mert nap mint nap azzal szembesülnek, hogy a hatóságok nem látják el maradéktalanul feladataikat, és a bevándorlás családjaikra nézve közvetlen fizikai veszélyt jelent.
Éppen a globalizáció velejárója, hogy már a magyar lakosság sincs elszigetelve a külvilágtól. Ma már nincs szükség előítéletekre ahhoz, hogy valaki aggodalommal tekintsen a bevándorlásra; elég mérsékelten tájékozottnak lenni Európa más országaiban zajló történésekkel kapcsolatban, és a magyarországi sajtón kívül angol, francia sajtóorgánumokat is figyelemmel kísérni. Az alapvető tájékozottság ugyanis felvilágosít arról, mi történik ott, ahol tömeges méreteket ölt a bevándorlás. A magyar lakosság nagy része prekoncepciók nélkül, pusztán a média útján tisztában lehet azzal, hogy a bevándorlók tömegeinek megjelenése a kriminalitás fokozódásával jár. Ez alatt elsősorban nem csak tulajdon elleni bűncselekményeket, hanem a hétköznapokban az erőszakos viselkedés állandósulását, a nemi erőszak terjedését lehet érteni. A tömeges bevándorlás a polgári életvitelt fizikailag fenyegeti, mivel a bevándorlók tekintélyes része nem-polgári társadalmakból érkezik. Ahol tömeges méretet ölt a bevándorlás, ott nem a polgári viselkedési minta, hanem a dzsungel törvénye, az erő törvénye válik újra mérvadóvá. Erre a lakosság nagy része nincs felkészülve.
Azok a csoportok, melyek a Demokratikus Koalíció elnökségi tagjai szerint “szélsőjobboldali magánhadseregek”, a gyakorlatban olyan fiatalok, akik azt látják, hogy a nyugati országokban megfigyelhető tapasztalatok után Magyarországon is tovább terjed az utcai erőszak, a bevándorlók tömeges megjelenése óta ténylegesen több nemi erőszak történt. Életerős fiatalokról van szó, akik családjaikért aggódnak; azt látják, hogy a rendfenntartás valamilyen okból nem képes megakadályozni a bevándorlók által elkövetett bűncselekményeket. Emiatt maguk is kriminalizálódnak, ami esetükben azt jelenti, hogy maguk akarnak fellépni a családjaikat érő fenyegetés ellen, ahol a rendőrség nem teszi. Tény, hogy a jelenlegi jogrend alapján ez bűncselekmények elkövetését jelenti. Ezeket a “bűncselekményeket” azonban a leghatékonyabban úgy lehet megakadályozni, ha a Belügyminisztérium azonnal fellép a jelenség ellen, vagyis a tevékenység kiváltó okát szünteti meg. A rendfenntartás feladata lenne, hogy a lakosság ne érezze magát fenyegetve a bűnözők által, és ebben az esetben nem csak a tényleges védelem, de a szubjektív biztonságérzet fokozása is szükséges. Ha máshogy nem megy, további költségvetési forrásokat kell elkülöníteni a rendőrség megerősítésére azokban a régiókban, ahol a lakosság olyan módon “kriminalizálódik”, hogy egy vélt vagy valós fenyegetéstől meg akarja védeni magát.
A Demokratikus Koalíció azzal, hogy ismét az illegális bevándorlók oldalára áll, a magyar többségi lakosság alapvető, személyes biztonságra vonatkozó igényét semmibe veszi.
A Napi Gazdaság beszámol arról, hogy a bevándorlás által fokozottan sújtott, határ menti régiókban ugrásszerűen növekszik a fegyvereladások száma – és hangsúlyozzuk; ez esetben nem-halálos önvédelmi “fegyverekről” van szó, nem éles lőfegyverről. Ha fokozott lakossági igény mutatkozik arra, hogy a “rendpárti szélsőjobboldal a bevándorlókat megfélemlítse”, ott nem feltétlen a többségi lakossággal van probléma, ezt az igényt ugyanis a emberek szubjektív biztonságérzetének teljes hiánya táplálja. Ezért a helyzetért elsősorban azok a politikusok – köztük a DK elnöke – a felelősek, akik az utóbbi két évtized során mindvégig diktatúrától rettegtek, és emiatt mindent elkövettek annak érdekében, hogy az állami erőszakszervezeteket meggyengítsék.
A liberális baloldal a rendőrség meggyengítésével közvetlen idézte elő a szélsőjobboldal megerősödését.
Ha Kerék-Bárczy Szabolcs valóban az erőszak terjedése ellen akar fellépni, terjesszen elő egy törvényjavaslatot, ami azonnal többszörösére növeli a rendőrök fizetését, és több jogot ad a rendőröknek, mint az egyszerű bűnözőnek, így magát az életpályát vonzóbbá teszi a fiatalok számára. Egy erős rendfenntartás mellett talán a magyar lakosság “önbíráskodására” sem lenne szükség. Amennyiben a liberális baloldal továbbra is az állami erőszakszervezetek aláásásán munkálkodik, a DK politikusai is közvetlen felelőssé tehetőek a határ mentén történő esetleges bűncselekményekért.


http://hidfo.ru/2015/08/a-liberalis-baloldal-felelos-az-eroszak-terjedeseert/

Oroszország: a továbbiakban nélkülünk

A minszki szócséplés újabb fordulójáról való látványos kijevi kivonulás kiverte az orosz külügyminisztériumban a biztosítékot.
lav
Az Orosz Föderáció Külügyminisztériumának honlapján megjelent szűkszavú közlemény tudatja, hogy Oroszország a jövőben nem kíván élni a “normand qartett” formáció nyújtotta előnyökkel. Azaz: NEM FOG RÉSZT VENNI a Genfben tető alá hozott társaság munkájában, és egyáltalán: Oroszorszán a továbbiakban NEM HAJLANDÓ TÁRGYALÁSOKBA BOCSÁTKOZNI DONBASSZ ÉS MARADÉK-UKRAJNA ÜGYÉBEN-SENKIVEL! Sem az EU-val, sem az USA-val,sem pedig Kijevvel.
A meglehetősen szikár és szűkszavú közlemény megjegyzi, hogy a minszki megállapodások egyetlen pontját sem tartotta be mindezidáig Kijev, mi több-tovább élezte a donbasszi helyzetet.
Az orosz külügy közleménye megemlíti, hogy a kijevi udvar a valódi alkotmányos reformok és igazi párbeszéd helyett mindenféle homályos háttérmanővereket folytat, üres ígérgetésekkel terelget.
Az a kérdés, hogy kívánatos-e visszatérni ahhoz a formációhoz, amely a várt eredményekhez még csak nem is közelített?
Az orosz külügy eme közleménye-pillanatnyilag-értelmezhető úgy is, hogy a donbasszi vitában érintett felek oldják meg maguk a kérdéseket!
A Bal-Rad múlt heti információi szerint a két donbasszi Népköztársaság FELKÉSZÜLT A VITÁRA!
Jelentések szerint Kijev is! Dnyepropetrovszk határában megszámlálhatatlanul sok sírgödör már ki van ásva.



https://balrad.wordpress.com/2015/08/04/oroszorszag-a-tovabbiakban-nelkulunk/

Míg idehaza az MNB átlagos munkatársa 900 ezret kap, a külföldi irodák vezetői bruttó 1,2 millió forintot visznek haza.

Ez azokból a munkaszerződésekből derül ki, melyeket hosszas titkolózás után a Liberálisok ma végre megkaptak a hatóság közbenjárásával a jegybanktól. A szerződések alapján az ellenzéki párt ismét felszólítja Matolcsy Györgyöt, hogy hagyja abba a pénzszórást, a szakmailag érthetetlen és indokolhatatlan költekezést. A külföldi irodák átlagosan 3 fővel működnek, az irodavezető mellett egy asszisztens dolgozik havi bruttó 750 ezerért, egy elemző bruttó havi 900 ezerért. Hat iroda működtetése esetén csak a fizetések 17 millió forintot tesznek ki havonta.
A külföldi munkavállalók mást is kapnak
A Liberálisok szerint az MNB bizonyos esetekben a külföldi munkavállalóval kiköltöző családtagok után is fizet juttatást. A külföldi munkavállaló fizetésének 25%-át kapja meg a házastársa után, ha annak nincs munkája, 12,5%-ot, ha van munkája, de az nem éri el az ő bérének összegét. A jegybank még a gyerekek után is fizet külföldi munkavállalójának, az összeg attól függ, hány éves a gyerek. Külföldi munkavállalóival az MNB már januárban-februárban szerződést kötött, így az alapbéreket már fél éve utalják, noha az első két iroda csak a napokban nyitott meg.
A külföldi munkavállalónak (és családjának) az MNB természetesen lakást is bérel. A lakások és az irodák bérleti díjairól azonban a párt közérdekű adatigénylésére sem kapott választ, így azokért bírósághoz fordult. Eddig Hamburgban és Párizsban nyitott irodát az MNB. A Liberálisok szerint érthetetlen, hogy egy uniós tagország jegybankjának mi szüksége volt két másik uniós tagország nagyvárosában irodát nyitni a kapcsolattartáshoz, ahhoz, hogy ,,az elemző munka bekapcsolódjon a nemzetközi tudományos vérkeringésbe”.
Idehaza “csak” 900 ezer az átlag
Mint korábban megírtuk, az RTL Klub előzőleg arra kereste a választ, miért kap havi bruttó 900 ezer forintot egy jegybanki dolgozó. Azért, mert Matolcsy György szerint igazságtalan volt, hogy 2010-ben ez az összeg csak 635 ezer volt. A 25 százalékos emelés régi igazságtalanságot orvosolt. Az MNB szerint az igazgatók bérezése megfelel a bankszektorban szokásos vezetői javadalmazásnak, a jegybankelnök és az alelnökök jövedelme ráadásul negyede-ötöde a szektorban megszokottnak. Béremelés pedig azért kellett, mert a teljes állomány harmadánál jelentősen elmaradtak a bérek a szektorban normális mértéktől.
Az RTL Klub Híradója emlékeztetett rá, hogy az átlag MNB-s havi bruttó 900 ezer forintja a három és félszerese a magyar átlagbérnek., csaknem tízszerese egy ápolóénak. Ez már egy következő anyagból derült ki. Az RTL ugyanis később bemutatta annak az ápolónőnek az esetét, akit munkáltatója arról értesített, hogy ő is orvosolná az igazságtalanságot, 209 forintos bérpótlékot fizet a következő öt hónapra. Az ápolónő még szerencsésnek mondható, mert van, aki ennyit sem kap. A szociális ágazatban dolgozók még májusban tartottak nagyobb megmozdulást, egyebek mellett alacsony fizetésükre hívták fel a figyelmet.
(hir24)

Irán több mint 300 amerikai repülőgépet vásárol

Iránba látogat a Boeing amerikai repülőgépgyártó vállalat vezetőiből álló delegáció, hogy megállapodást kössenek az ország gépparkjának bővítéséről.
Abbasz Ahondi közlekedési miniszter korábban az Airbus vezetőivel folytatott megbeszéléseket Párizsban tett látogatása alatt, majd Laurent Fabius francia külügyminiszter Teheránba érkezésekor további együttműködéseket helyeztek kilátásba. A közlekedési miniszter elmondása szerint nemsokára a Boeing illetékesei is Teheránba érkeznek, ahol már kezdetben is több száz repülőgép gyártásáról születhet megállapodás.
Mohamad Hodakarami, a Polgári Légi Közlekedési Szervezet igazgatója szerint kezdetben minden iráni légi közlekedési vállalatnak 100-100 új repülőgépre lesz szüksége, amit elsőként a Boeingtől fognak megrendelni, emiatt a vállalat delegációjának igen szűkös napirendje lesz a teheráni látogatás alatt. Elmondása szerint a következő évek során legalább 300 új Boeing gépre lesz szükségük. Ugyanakkor, Hodakarami elmondása szerint Irán a Boeing és Airbus vállalatoktól egyenlő arányban fog vásárolni. Az első évek során évente 80-90 repülőgépet vesznek majd mindkét vállalattól.
A közlekedési miniszter szintén arról számolt be, hogy egyelőre 300-400 repülőgép vásárlása van kilátásba helyezve, ami csak az együttműködés első fázisát, és kizárólag a már létező repülőgéppark egy részének lecserélését jelenti. Erre összesen 20 milliárd dollárt költenek, ami a későbbiekben további bővítéssel folytatódik.
A francia külügyminiszter elmondása alapján ugyanakkor nem egyértelmű, hogy Irán tulajdonában lesznek-e a “megvásárolt” repülőgépek, mert miközben Irán vásárlásról beszél, a francia fél bérlésről tesz nyilatkozatokat. Korábban több nyugati légiközlekedési vállalat is működött Iránban, az együttműködés az ország elleni szankciók hatására állt le. Az iráni megrendelésre gyártott repülőgépek bérlése esetén Irán újra egy kiszolgáltatott helyzetbe kerül; amennyiben újabb politikai konfliktusok adódnak, Irán repülőgépparkja nem iráni tulajdonban lesz, tehát a gépek újabb szankciók esetén nem repülnek vissza Teheránba, és az ország légiközlekedési képesség nélkül maradna. Ha Teherán beleegyezett a bérlés alapú bővítésbe, az arra utal, hogy a jövőben nem számolnak a nyugati országokkal szemben politikai konfliktusra.


http://hidfo.ru/2015/08/iran-tobb-mint-300-amerikai-repulogepet-vasarol/

Minden jel szerint árnyékra vetődött a minszki szócséplés legújabb fordulójára érkezett népköztársasági delegáció.

Alig kezdődött meg ugyanis a a plénum ülése, amikor Kijev delegáltjai fogták magukat-és minden magyarázat nélkül felálltak a tárgyalóasztaltól, és faképnél hagyták Donbassz küldötteit. Akik-tegnap még-akár több napos tárgyalásokra is készen álltak!
Emlékeztetnénk: Parubij hiéna szerint minden készen áll az augusztusra Donbasszba tervezett “Molnyija” és “Buran” (“Villám” és “Vihar”) elnevezésű latorakciókra!
Pervomajszkot tegnap késő délután ismét komoly latortüzérségi támadás érte Zolotoje irányából. Hat pervomajszki civil halt meg, és több tucatnyi a súlyos sebesült.
“Csúcsra járnak” Donyeck kórházai.

Gorlovka mára virradóan (dacára a Pervomajszkot ért terrorágyúzásnak) stabilan vezet a “Donbassz Sztálingrádja” címért való tusakodásban Pervomajszkkal szemben. “Köszönhetően” a mára virradó éjszaka Gorlovkát ért újabb-egész éjszakás-latorágyúzásnak. A várost szinte körkörös irányból bombázzák a martalócok. Artyemovszk, Gyilejevka, Kudrumovka, Majorszk és Dzserzsinszk latortüzérsége egész éjjel egymással versengve ontotta a gránátokat Gorlovkára.
A Gorlovka “előfalujának” tartott Zajcevoban tegnap késő délután maga a pokol szabadult el. A Gorlovkától északi irányban lévő Zajcevo északi peremén az ordashad egy lőszerraktárt létesített. Nem is kicsit. A raktárt a “Batykivscsina” nevű latorzászlóalj gondozta. Vagy kétszázötven martalóc sürgött-forgott a bázison, amikor telibe kapta egy eddig meg nem állapítható irányból érkezett tüzérségi gránát. Jelentések szerint nagyjából az állomány kétharmadát ki is pipálhatják a kijevi zsoldlistáról.
Szpartakot, Sztaromihajlovkát és a donyecki repteret az éjszaka folyamán állandóan lőtték a latortankok és messzehordó önjáró lövegek. Szpartak romjai között pedig heves csata volt az éjszaka folyamán.
A donyecki repülőtér ágyúzásához új fészket alakított ki Orlovkában a latortüzérség. Be is üzemelték.
https://balrad.wordpress.com/2015/08/04/a-lova-tett-donbasszi-targyalodelegacio/

Porosenko: Putyin támadni készül, be kell vonuljanak az amerikaiak

Petro Porosenko szerint “lehetséges”, hogy Oroszország megtámadja a balti országokat, Finnországot és a Fekete-tenger térségében lévő országokat “is”.
Porosenko az osztrák Kurier napilapnak adott interjú során kifejtette, hogy szerinte Vlagyimir Putyin le akarja rohanni Európát, emiatt Ukrajnában nem polgárháború van, hanem
a “demokráciát, szabadságot, és Európa biztonságát védő háború”.
Az elnök olyan kijelentést is tett, miszerint 9000 orosz katona van Ukrajna területén.
Porosenko kijelentései nem előzmény nélküliek; az államfő és a kormányfő nemrég el kellett meneküljön Kijevből, amiért fokozott valószínűsége volt annak, hogy a Jobb Szektor fegyveresei a kormány ellen fordulnak. A Kárpátalján rendőrökre tüzet nyitó Jobb Szektor tagok terroristának nyilvánítása után Jacenjuk és Porosenko is átmenetileg elhagyta a Kijev régiót. Számos, a napokban Kijevbe tervezett programjukat lemondták. Ukrajnában az atlantista kormány lakossági támogatással nem rendelkezik, a hadseregben egyre több a dezertőr, a meghirdetett mozgósítás miatt is előbb távoznak külföldre a hadköteles korú férfiak, minthogy egy amerikai kollaboráns kormányért harcoljanak. Eközben a Jobb Szektor és más szabadcsapatok jelentős fegyveres erőt képviselnek. Ukrajnában megbomlott az állam erőszak-monopóliuma, az atlantista kormány hatalomban maradását csak a nyugati csapatok behívása tudja garantálni, emiatt a kormány jelentős erőfeszítéseket tesz arra, hogy a külföldi haderő behívását legitimálja.
Az amerikai hadsereg bevonulását azonban más térségi országok politikusai is különböző ürügyekkel próbálják legitimálni. Szombaton Marina Kaljurand, Észtország külügyminisztere azt találta mondani, hogy Oroszország katonai fenyegetést jelent Észtországra. A balti országokban szintén jelen vannak az amerikai csapatok. Hogy mit keresnek saját határaiktól hétezer kilométerre, azt igen ésszerűtlen módon egy szomszédos ország jelenlétével próbálják megindokolni.
Oroszország értelemszerűen saját területeinek megvédéséhez szükséges honvédelemmel rendelkezik, ami – logikus módon – jelen van az ország határain. Ha a térségi országok emiatt katonailag fenyegetve érzik magukat, az esetleg okot adhat a honvédelem fejlesztésére, – de az amerikai csapatok bevonulását egyetlen európai országban sem lehet egy európai ország honvédelmének létével megindokolni. Az amerikai csapatok jelenléte a NATO együttműködéssel sem indokolható; ugyanis Európai országok fegyveres erői sem működtetnek katonai létesítményeket az amerikai kontinensen. Az amerikai fél vélhetően soha nem is engedne meg ilyesmit, ami arra utal, hogy a NATO nem valós katonai együttműködés, hanem az Egyesült Államok eszköze Európa megszállás alatt tartásának legitimálására.


http://hidfo.ru/2015/08/porosenko-putyin-tamadni-keszul-be-kell-vonuljanak-amerikaiak/