2014. december 11., csütörtök

Vajon kié az Ígéret földje?


Nyugodj békében, Abu!

Netanjahu bizalmasát, a palesztinokkal folytatott korábbi tárgyalások különmegbízottját, Jichák Molhót kérte meg üzenetének átadására - jelentette a miniszterelnöki hivatal közleménye. Abbász Rámalláhban a telepes ügyekkel foglalkozó miniszter halála miatt teendő válaszlépések meghatározására összehívta a palesztin vezetők rendkívüli értekezletét. „Nyitva áll minden lehetőség” - közölte Abbász a találkozó előtt, utalva az Izraellel folytatott biztonságpolitikai együttműködés esetleges megszüntetésére. Móse Jaalon védelmi miniszter sajnálatát fejezte ki Abu Ein halála miatt, és közölte, hogy tovább folytatják a biztonsági egyeztetést a Palesztin Hatósággal, noha Dzsibril Radzsúb, a Fatah párt egyik vezető politikusa délután bejelentette palesztin részről történt beszüntetését, vagyis nincs miről tárgyalni. Megrendezett zsidó merényletről lehet szó a palesztín közvélemény szerint is.

Jaalon is megígérte, hogy a hadsereg kivizsgálja a palesztin vezető halálával végződő incidenst. „A biztonság szilárdsága mindkét oldal számára fontos, folytatjuk az egyeztetést a Palesztin Hatósággal” - mondta az izraeli védelmi miniszter. Mint ismeretes, tegnap Zijád Abu Ein egy izraeli katonákkal történt ciszjordániai összecsapás során "rosszul" lett, majd kórházba szállítása közben meghalt. Palesztin szemtanúk szerint a palesztinok és az izraeli katonák összetűzésénél belélegezte a tömeg oszlatására bevetett könnygázt és egy katona megütötte a mellkasán, de az ütést egy izraeli szemtanú tagadta. Nem is vártunk mást. Az izraeli hadsereg és a Palesztin Hatóság képviselői megállapodtak abban, hogy egy izraeli patológus is jelen lesz, amikor egy jordániai szakértő csoport a halál okának meghatározására boncolást végez. A hadsereg felajánlotta azt is, hogy palesztinok is vegyenek részt a halál körülményeit tisztázó izraeli vizsgálatban.


Hírfigyelő Szolgálat

Bulgária fájdalmai

Mintegy hatezren tüntettek a bolgár fővárosban, Szófiában amiatt, hogy a kormány tervbe vette a nyugdíjkorhatár felemelését. Az októberben megválasztott nyugatbarát koalíciós kormány január 1-től négy hónappal megemelné a nyugdíjkorhatárt. A megmozdulást a független szakszervezetek szövetsége szervezte, miután az októberi előre hozott - a bolgár atlantisták részéről korrupciós ügyekkel kikényszerített - választások nyomán hatalomra került, Bojko Boriszov (aki most betett az oroszoknak is a déli gáz-ügyben a nyugatnak nyalva) vezette kisebbségi koalíciós kormány bejelentette, hogy 2015. január 1-jével négy hónappal megemelné a nyugdíjkorhatárt, amely így a férfiak számára 63 év és nyolc hónapra, a nők számára pedig 60 év és nyolc hónapra emelkedne. A nyugdíjkorhatárt ezután fokozatosan a férfiak számára 64, a nők számára pedig 61 évre emelnék. Az intézkedés mintegy 2 millió munkavállalót érint a 7,3 milliós országban. A kormány emellett a jövő évre befagyasztotta a fizetéseket az állami szektorban.


EU-s hátszéllel...


Vajon nem az IMF kéz munkálkodik itt is?

Mind az 1998-as Fidesz, mind az Mszp idejéből nálunk is ismert módszer ez pártpolitikai szinten a nyugatosítás előkészületében. Az Európai Unió legszegényebb tagállamának számító ország lakosságának mintegy egyharmada nyugdíjas, a társadalom gyors ütemben öregszik, a népesség zsugorodik. Ennek egyik oka az, hogy a fiatal bolgárok tömegesen próbálnak szerencsét az EU gazdagabb tagállamaiban, mint nálunk. A bolgár kormány azzal érvel a nyugdíjreform mellett, hogy ez versenyképesebbé tenné a kelet-európai országot, és fenntarthatóbbá válna a szociális ellátórendszer. A kelet-európai ország nyugállományba vonult lakosai átlagosan havonta 160 euró (mintegy 49 ezer forint) nyugdíjat kapnak az államtól, s ez az összeg csupán legalapvetőbb szükségleteiket fedezi. A tüntetés résztvevői azt követelték, hogy a korhatár helyett a nyugdíj összegét növelje meg Boriszov kormánya.

"Nem akarunk életünk végéig dolgozni, vagy nyomorúságos nyugdíjon tengődni" - hirdették a tiltakozók feliratai.

Boriszov kormánya azzal az ígérettel lépett hivatalba az ősz folyamán, hogy a gazdaság élénkítése érdekében megvalósítja az egészségügy, oktatásügy és a nyugdíjrendszer régóta halogatott reformját. Az uniós előrejelzések szerint 2015-ben 0,6 százalékos lesz Bulgáriában a gazdasági növekedés. Talán ezek az igéretek is ismerősek lehetnek itthonról is... Ezért kell hangsúlyt fektetnünk az országhatárainkon kívüli történésekre is. Ezért foglalkozunk annyit a külpolitikai elemzésekkel, hiszen a világ és annak alakulása ránk is nagy hatással van, ha tetszik ha nem.


Bíró Dalma

Ukrán vészforgatókönyv

Ahhoz, hogy túléljünk és megelőzzük az államcsődöt, egy nemzetközi donor konferenciára és a gazdaság talpra állítási tervére van szükség - hangsúlyozta egy mai tájékoztatón Arszenyij Jacenyjuk, nyomást gyakorolva a nemzetközi fejlesztési intézményekre, hogy további támogatást adjanak. Az ukrán kormányfő utalt a tegnapi Financial Times-ban megjelent információra, miszerint az IMF mintegy 15 milliárd dollárnyi finanszírozási "rést" talált az ukrán középtávú makropályában.
Üres az ukrán államzsidók zsebe a kassza meg...
Két eu-s tanácskozáson részt vevő forrás szerint nyugaton egyre súlyosabb aggodalmak övezik az ukránok pénzügyi helyzetét. A megszólalók szerint annyira, hogy Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter már azzal a kéréssel fordult Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszterhez, hogy görgessék tovább a tavaly a Kreml által Kijevnek nyújtott, mentőövként szolgáló 3 milliárd dolláros devizakötvényt. A pénzügyi segítségként nyújtott hitel visszafizetése 2015 decemberében lenne esedékes. Ennek újrastrukturálását szorgalmazzák a németek, ami akár az ukrán államadósság szélesebb körű átrendezésére való igényt is felerősítheti. Az oroszok által birtokolt kötvény - ami tulajdonképpen jelenlegi részesedést jelent az ukrán államháztartásból minden ingó- és ingatlanjával együtt - ún. cross default klauzulával van ellátva, vagyis nemteljesítés esetén a többi hitelezője is csődösnek nyilváníthatja Ukrajnát. Ha az oroszokat valóban a kötvény visszafizetésének átütemezésére kérik, azok joggal kérhetnék, hogy a terheket osszák meg az összes többi hitelező között is. Az oroszok által birtokolt ukrán devizakötvény emellett egy 60 százalékos GDP-arányos adósságra vonatkozó kovenánst is tartalmaz, mely plafont az ukrán adósság valószínűleg már rég átlépte. Így könnyen előfordulhat, hogy az oroszok hamarosan e feltétel megsértésével hozakodnak elő maguktól, a kölcsön azonnali visszafizetését kérve, azaz kvázi részleges államcsődre kell készülni. A nemzetközi közösség korábban egy 27 milliárd dolláros mentőcsomagot rakott össze Ukrajnának, ebből 17 milliárd dollár jönne az IMF-től. Utóbbi csomagból két részletben eddig összesen 4,6 milliárd dollárt folyósítottak. Éppen csütörtökön fogadott el az ukrán parlament egy újabb, adó és energiaár-emeléseket, állami cégek privatizációját is tartalmazó reformcsomagot, ami megnyithatja az utat a további hitelrészletek folyósításához. Persze az modern empatikus EBRD - vagyis az érdek elvű kizsigerelők klubja - egyik képviselője ma ígéretet tett arra, hogy a fejlesztési bank továbbra is igyekszik segíteni, feltéve, ha az ukrán politikai elit továbbra is komolyan gondolja a szükséges és megígért reformok végrehajtását.

A nyugat-ukrán puccsista kormányfő államcsőd fenyegetéssel kapcsolatos ma délelőtti kijelentését igyekezett tompítani délután a másik zsidó pénzügyminisztere, aki azt hangsúlyozta: bár nagyon nehéz a helyzet, de nem fontolgatja a kormány a csőd bejelentését. Alkudoznának, szépítenének lám-lám, a vér kötelez. Az államnak - ha már liberális demokráciát játszanak -, és rajta keresztül a jegybanknak égető szüksége lenne a devizatartalékok megerősítésére (nemzetközi mentőcsomag folyósításán keresztül), hogy azzal is erősíteni tudja a pénzügyi rendszerbe vetett bizalmat és ezen keresztül lehetőleg a hrivnyát is. Az uktán fizetőeszköz ma is történelmi mélypont körül (15,70 körül) járt a dollárral szemben. A Valutaalap szabályai szerint addig nem biztosítható támogatás egy országnak, amíg az nem képes megfelelni a következő 12 hónapban felmerülő pénzügyi kötelezettségeinek. Vagyis, amíg a 15 milliárd dolláros nemzetgazdasági finanszírozási hiányt meg nem szüntetik Kijevben, valószínűtlen, hogy az IMF további forrásokat biztosítana számára. Ugyanakkor a Valutaalap küldöttsége jelenleg is Kijevben tárgyal a kormánnyal a program jövőjéről.
Gölöncsér Miklós

Készülnek a tárgyalásra: amerikai lézerfegyver a Perzsa-öbölben

Az amerikai Haditengerészeti Kutató Hivatal bejelentése szerint a haditengerészet sikeresen kitelepítette és beüzemelte az első LaWS (Laser Weapon System) lézerfegyvert külföldön, a Perzsa-öbölben, a flotta egy erődemonstrációja alkalmával. A csütörtöki sajtóközlemény szerint a Perzsa-öbölbe helyezett lézerfegyver nem csak a haditengerészetet, de a légierőt és a földi telepítésű fegyverrendszereket is támogatni fogja a térségben.
Hídfő.net.ru | USA lézerfegyver
A fegyvert egy videojátékoknál használthoz hasonlatos irányítópanelről vezérlik, és szeptemberben, novemberben már több erődemonstrációt is tartottak, többek közt kisebb hajókat és drónokat lőttek ki vele. A közlemény szerint az új fegyverrendszer olcsó előállítása lehetővé teszi, hogy kulcsszerepet játsszon a jövő haditengerészeti műveleteiben. Matthew L. Klunder altengernagy szerint az olcsó gyártás mellett nincs értelme az üzemeltetés költségeiről beszélni, mivel a lézerfegyverrel leadott egyetlen lövés egy dollárba kerül, és egyetlen lövéssel azonnal megsüti a célpont elektronikáját.
Klunder szerint a továbbiakban nincs értelme sok millió dollár költségű rakétákat gyártani. A Pentagon költségvetésének csökkentésében így fokozott szerepe lesz majd a lézerfegyvereknek, melyek előállítása olcsó, fizikai lőszerigényük pedig nincs, így nem jelent költségvetési terhet.
A közlemény nem véletlen most jelent meg: hétfőn Genfbe érkezik a perzsa delegáció, az iráni atomprogrammal kapcsolatos tárgyalások folytatására. Az amerikai flotta emiatt katonai erőfitogtatást tart a Perzsa-öbölben, hogy a tárgyalásokon az iráni félre nagyobb nyomás nehezedjen.

http://www.hidfo.net.ru/2014/12/11/keszulnek-targyalasra-amerikai-lezerfegyver-perzsa-obolben

Az EU végén kullog Magyarország

A tényleges egyéni fogyasztást tekintve Magyarországon az uniós átlag 62 százalékán áll, ezzel hazánknál csak három szegényebb ország van az EU-ban.
Az Eurostat friss statisztikájából kiderül, hogy a tényleges egyéni fogyasztást (AIC) illetően hazánk az uniós átlag 62 százalékát hozza (PPS-ben fejezik ezt ki). Itt van, ez az a lista:
krk
A statisztikából látszik, hogy a 28 tagú közösség legmagasabb értékét Luxemburg hozza az uniós átlagot 36 százalékkal meghaladva, de bőven az EU-átlag felett található még Németország, Ausztria, Dánia, Finnország, Svédország, az Egyesült Királyság, Hollandia, Belgium és Franciaország is.
Az EU-átlag utolsó öt helyezettje Lettország, Magyarország, Horvátország, Románia és Bulgária – ebben a sorrendben. A bolgárok az uniós átlag 49 százalékát hozzák. A tényleges egyéni fogyasztás táblázata mellé odaállították az országok uniós átlaghoz viszonyított GDP-jét is, és nem meglepő módon erős korreláció mutatkozik a fogyasztás szintjével: ahol magasabb a GDP, ott nagyobb a fogyasztás is.
(HVG)

Lettország is közeledik Belorussziához

Anrijs Matiss, Lettország közlekedési minisztere bejelentette, hogy fejlesztik a határ menti infrastruktúrát Belorussziával, hogy csökkentsék a határon a várakozási időt és megkönnyítsék az átmenő forgalmat. A miniszter azután nyilatkozott az újságíróknak, hogy Minszkben összeült a belorusz-lett kormányközi bizottság, amin a gazdasági és kutatási együttműködéseket tárgyalták meg.
"Nincsenek komoly gondjaink a kétoldalú szállítmányozással. Természetesen, néha hosszú várakozási idő van a határon, mivel egyre több vállalat szállít a belorusz-lett határon át, nem csak Belorussziába, de Lettországból Oroszországba is." Anrijs hozzátette, hogy ez a tendencia csak fokozódni fog, ahogy Belorusszia és Lettország közt fokozódik a kereskedelmi tevékenység.
Hídfő.net.ru | Lettország határ
A két ország közti szállítási infrastruktúra fejlesztésére amiatt van szükség, mert Belorusszia az Eurázsiai Gazdasági Unió felé közeledő térségi országok számára lesz egy lokális integrációs központ. A határon átmenő forgalom - főként céges szállítmányozás - fokozódása jelzi, hogy a háttérben Lettország is megkezdte a keleti gazdasági átmenetet. Ahogy a Visegrádi Négyek esetében is történik, a balti országoknál is éles külpolitikai fordulat következhet be a gazdasági átrendeződést követően.

http://www.hidfo.net.ru/2014/12/11/lettorszag-kozeledik-belorussziahoz

93,8 millió eurós EU-támogatással, – melyet a magyar rászorulóknak adna Brüsszel, – kampányol az Unió mellett a liberális sajtó…

A Napi.hu írja; “Az Európai Bizottság jóváhagyta a magyarországi operatív programot, így hazánk 93,8 millió euróhoz jut a 2014–2020-as időszakban, mellyel a leginkább rászorulóknak biztosítanak természetbeni segítséget. Az uniós pénzösszeget 16,6 millió eurós hazai forrás egészíti ki – derül ki az Európai Bizottság közleményéből.
A segítségnyújtási alap Magyarországon szegény családokban nevelkedő gyermekeket, hajléktalanokat, valamint olyan fogyatékossággal élőket és időseket támogat, akik alacsony jövedelemmel rendelkeznek. A rendelkezésre álló finanszírozás segítségével élelmiszercsomagokat juttatnak el a rászorulóknak, és meleg ételt osztanak. A rászoruló gyermekek családjainak az élelmiszeren felül alapvető létfenntartási cikkeket is juttatnak. A rendelkezésre álló támogatás több mint felét erre a célcsoportra fordítják.
Az alap támogatása révén folytatott tevékenységek között a hajléktalanok társadalmi befogadását célzó kísérőintézkedések is szerepelnek. A többi célcsoportot illetően az effajta intézkedéseket az Európai Szociális Alap és a nemzeti programok keretében valósítják meg.
A 2014 januárjában létrehozott, a leginkább rászoruló személyeket támogató európai segítségnyújtási alap célja elsősorban, hogy kiutat jelentsen a szegénység és nélkülözés csapdájából; nem pénzügyi, hanem természetbeni segítséget biztosítva az EU leginkább rászoruló polgárai számára. 2014 és 2020 között az alap reálértéken 3,8 milliárd euróval gazdálkodik…”

SzRTI:
Hát volt is miből, mivel csak Magyarországról például 2004 és 2008 között, – nettó 30 milliárd euró jövedelmet utaltak át az Unió nyugati  tagállamaiba, – miközben  ennek csak az egyhatoda érkezett hozzánk vissza, uniós támogatás gyanánt. A kiszipolyozott  összeg nem csökkent a következő években sem, épp ellenkezőleg, miközben az ország teljesítőképessége, jövedelmi szintje folyamatosan romlott.
A fenti cím annyiban kiegészítésre szorul: hogy az Unió nem a magyar népből teljes egészében kisajtolt pénzt, – hanem annak csak egy töredékét adja vissza, – a szegényeknek odavetett alamizsnaként.
És manapság egyre rosszabb a helyzet.
Előző anyagunkban, melyet Drábik János jegyzett, – a többek között a következőket írtuk:
…”a nemzeti össztermék 30%-ka áramlik az EU-15-ök országaiba, miközben az Európai Unióból beérkező támogatások a bruttó nemzeti össztermék 1%-kát teszik ki…” (a nemzeti össztermék az a bizonyos GDP nevű humbug – a szerk.)
Vagyis hazánk jövedelmének lefölözéséből (Nota bene: az ország fosztogatásából), – mindössze 1/30-ad részt utalnának vissza támogatás gyanánt. (azt is feltételekhez kötve, bár e feltételek némelyike azért lehetővé teszi, hogy még e visszaáramoltatott  pénzt is le lehessen nyúlni – a szerk)
…”a legtöbb pénzt, – a külföldre eladott belföldi monopóliumok útján viszik ki az országból. Ez 3000 milliárd forintot tesz ki évente…”
És ezek után Marianne Thyssen, a foglalkoztatásért, a szociális ügyekért, valamint a munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős uniós biztosnak, – van képe álszent módon az alábbi szavakkal örömét kifejezni:
…”hogy Magyarország legkiszolgáltatottabb lakossága jut támogatáshoz…” (a jól csengőnek hangzó 93,8 millió euró arányosan évi 15,6 millió eurót jelent csupán ez csepp a tengerben!  Az meg hogy ki a legkiszolgáltatottabb? … inkább hagyjuk is – a szerk.)
Az uniós biztos asszony különösen nagyra értékeli, hogy: “az uniós támogatási program kiemelt figyelmet fordít a hátrányos helyzetű családban nevelkedő gyermekekre, megakadályozva, hogy a szegénységi csapda generációról generációra szálljon.”
És nem szakadt fejére a mennyezet. – Hiszen ő is éppen olyan jól tudja, hogy ma hazánkban a mérhetetlen szegénység, legnagyobb részt az uniós csatlakozásunknak, s az abból fakadó mérhetetlen kizsákmányolásnak köszönhető.
Végül egy apró megjegyzés; De mit is jelenet valójában ma Magyarországon az (ön)kormányzatok és más liberális szervezetek által nyújtott “támogatás”?
Éves szinten a rászorultak kapnak 2-3 kg lisztet, cukrot, 1 csomag tejport, 2×10 kg burgonyát, 5 kg almát, esetleg 1/2 kg kakaót. A támogatások túlnyomó többsége azonban közadakozásból származik!
A rászoruló magyar családok, hajlékhoz, munkahelyhez és normális megélhetést biztosító fizetéshez juttatásáról, – szó nem esik sehol, – nemhogy a fűtésének, világításának, vagy vízfogyasztásának, – netán az iskoláztatási költségeink szükség szerinti, vagy részbeni átvállalásáról esne szó bárhol!
Holott mindenki, még a mohó Unió is tudja, hogy az évi egy-két élelmiszercsomag, esetleg pár mázsa tüzelő, vagy néhány ruha takaró, – még az ideiglenes túléléshez is kevés!
Arra pedig egyenesen szégyen utalni, hogy pl. a parlagfű-mentesítésre szánt és más felpántlikázott pénzeket, járulékokat, végül milyen rettentően “magasztos” célra használták fel a kormányok az elmúlt évtizedekben.
Szabad Riport

A csendes Don(bassz)

úton
Ma sem nagyon tartotta magát ura és parancsolója “némasági ígéretéhez” Donbasszban a valcmanista latorhorda! Igaz, hogy többnyire az újabb és újabb érkezők elszállásolásával voltak elfoglalva, a már befészkeltek igencsak zajoskodtak. Összességében véve viszont ma valóban “csendes üzemmódban” ketyegett a donbasszi front háborús gépezete, bár a helyzet a jelentések szerint “rendkívül feszült”!
Az erősítés az megérkezett a népköztársasáégiakhoz is. A “Szmerty” – “Halál” nevő csecsen zászlóalj képében. Úgy általában 5 és 15 évnyi éles harci tapasztalat van Kadirov önkéntesei háta mögött.
edzés csecsenek
Lőtte a latortüzérség Szcsasztyjét és a “Vezsjelaja Gora” – hegyen lévő népköztársasági állásokat. A milíciák itt válasz nélkül hagyták az akciókat.
Szokolnyikira és Krimszkojéra is több alkalommal tüzet nyitottak a pribékek.
Jenakijevot ma kora délután két órán keresztül aknavetőzték Valcman pribékjei.
A Szmelo – környéki milícia – éllásokat nehézgéppuskákkal molesztálták.
Csjernuhinotól Centralnüjt lőtték Nyalókakirály brigantijai ma délelőtt sorozatvetőkkel.
Novorossziji falu lakóit latormesterlövészek vadászták. Öt falusit öltek meg. Délután a Kirovból érkező milicisták végeztek a két “vadásszal”
A Frunzéhoz közeli 31. latorposzton három pribék adta be a kulcsot egy milicista aknavető gránátnak köszönhetően.
Donyeckben ma délután csak egy garázst ért telibe egy kósza latorgránát.
A repülőtér is teljesen csendes volt. A milicisták pedig edzették magukat.
edzés
Közben pedig megérkezett az orosz – donbasszi határra a sokadik “Fehér Konvoj”. Ezekben az órákban “szortírozzák” őket, és várhatóan holnap reggel belépnek Donbasszba.

https://balrad.wordpress.com/2014/12/11/a-csendes-donbassz/

Rohani: az olajár összeesküvés áldozatává vált

Hasszan Rohani, Irán elnöke a kabinet csütörtöki ülésén azt mondta, az olaj árának drasztikus csökkenése részben egy számos ország részvételével zajló összeesküvés eredménye. Rohani szerint "az olajár-zuhanás egy a térségi népek és általában véve a muszlimok ellen irányuló összeesküvés eredménye". Az iráni vezető szerint a kormány a csökkenő olajárak közepette is irányítás alatt fogja tudni a gazdaságot, az alacsony árakat belekalkulálták a jövő évi költségvetésbe, de a térség népei soha nem fogják elfelejteni ezt az összeesküvést.
Hídfő.net.ru | Hasszan Rohani
Rohani hangsúlyozta, hogy jelenleg az országban zajló gazdasági átalakulás miatt az olajárak esése csak átmenetileg érinti Irán gazdaságát. Ugyanakkor ez a helyzet is rámutatott, hogy a tranzitkapacitást növelni kell, különösen a vasúti és légi szállítás terén. Emellett Irán nagy mértékben fokozza a tárolókapacitást, és annak ellenére is folytatja a fokozott olajtermelést, hogy a globális gazdaságban jelenleg egy árháború zajlik az olajkereskedelem terén.
A múlt hét folyamán a szaúdiak tovább csökkentették az olajárakat, Szaúd-Arábia januárra extrém árkedvezményt adott az Egyesült Államoknak és az ázsiai partnereknek is, így az olaj ára 2000 júniusa óta rekord alacsonyra csökkenhet. A Bloomberg szerint a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) második legnagyobb tagja - Irak - 4 dolláros kedvezményt adott Ázsiának, aminek eredményeként az olajárak 2003 óta rekordszintre estek. November 27-én az OPEC az olajtermelési kvóta 30 hordó/nap szinten tartásáról döntött. Azt követően az olaj ára tovább zuhant. Az utóbbi hónapokban több éves rekordok dőltek meg, melynek fundamentális okaként a túltermelést nevezik meg.

http://www.hidfo.net.ru/2014/12/11/rohani-az-olajar-osszeeskuves-aldozatava-valt

Visszaadjuk a selyemzsinórt! Hiteles tüntetés!

2014. december 19.
17:00–21:00
Jövő héten · 5 °C–7 °C Eső lehetséges József nádor tér, Budapest
Visszaadjuk a selyemzsinórt!

devi
Pártállástól, és szervezeti hovatartozástól függetlenül, Budapesten, és MINDEN NAGYVÁROSBAN is csatlakozásra kérünk mindenkit, aki érintett a devizahiteles ügyben.
SZOLIDARITÁST kérünk a magyar társadalom közvetlenül nem érintett részétől. Kérjük, hogy álljanak mellénk, hallgassanak meg minket, és támogassák jogos küzdelmünket!
Követeléseink:
1.Csak azzal tartozunk, amit ténylegesen megkaptunk!
2.Elég volt a bírósági végrehajtásokból!
3.Szabadságot a már végrehajtottaknak!
4.Perköltség-amnesztiát a pert vesztett adósoknak!
5.Bankkorlátozó hiteltörvényt!
6.Háromoldalú tárgyalásokat, nyilvánosság előtt!
Minden adósra, adóstársra, kezesre, érintett és nem érintett családtagra számítunk! És számítunk minden jóérzésű magyar emberre, aki hajlandó meghallgatni a másik felet is!
Az információkat folyamatosan közzétesszük.
A tüntetés célja, hogy megfelelő méretű, KONKRÉT célkitűzésekkel felvértezett, cselekvőképes civil tömeg álljon fel, mely képes követeléseit érvényesíteni.
Követeléseink bővebben:
1. A devizakövetelést jogtalannak tartjuk az elmúlt évek során feltárt bizonyítékok alapján. Csak a ténylegesen felvett és felhasznált forintösszeg alapján vagyunk hajlandók elszámolni.
2. Bírósági végrehajtóknak, és kényszerintézkedéseknek a rendezésben helye nincs. Követeljük minden bírósági végrehajtás leállítását.
3. Követeljük, hogy azonnal töröljenek el minden követelést az ingatlanukat már elvesztett adósokkal szemben, valamint vagyonvesztés esetén a kártérítés lehetőségét hagyják nyitva számukra.
4. A devizahiteles pert vesztett adósoknak adjanak felmentést a NAV-nak fizetendő perilleték, és az ellenfélenk fizetendő perköltség alól, melyek súlyos, milliós plusz terhek lehetnek.
5. Bankkorlátozó hiteltörvényt követelünk, melynek része az elsétálási jog, és a magáncsőd is.
6. Mindezekről nyilvános, és háromoldalú tárgyalásokat (adósok delegált képviselői, kormány, Bankszövetség) követelünk!
December vége a téli napforduló ideje. Ekkor leghosszabbak az éjszakák, és legrövidebbek a nappalok. Látszólag győzedelmeskedik a sötétség, azonban eleinte lassan, de aztán egyre gyorsuló ütemben erőre kap a fény.
Az újkori magyar történelem egyik legnagyobb szabású pénzügyi csalása, a hatalom passzív, de inkább aktív támogatásával családok százezreit tartja hosszú évek óta sötétségben.
Civilek áldozatos, önfeláldozó munkájával már régóta ismert ennek a gyilkos manővernek a működése. Ám az igazságnak csak a tömeg, és a közvélemény nyomása szerezhet érvényt!
Eljött az ideje annak, hogy a fény újraszülessen, és visszaszorítsa a sötétséget. Azt a sötétséget, amely most a legsűrűbb.
Vissza a selyemzsinórt – Országos “devizaadós” demonstráció

Végrehajtók – ‘Rohadt vastag bőr van a pofájukon, hogy karácsony közeledte sem számít nekik’

SzRTI: Alább olvasható egy pozitív példa arról, hogyan lehet és kell megvédeni egy rokkant embert a végrehajtó markából, – karácsony előtt.

- Egy otthonvédő aktivista tollából -
Ma ismét jók voltunk!
A végrehajtónak nem elég, hogy elkezdte vonatni a nyugdíjból a nem jogos tartozást, – neki még a bútorok, – berendezési tárgyak is kellettek volna!
De ez nem jött össze neki!
Hála az összetartásnak, a segíteni akarásnak egymáson!
‘Az orra alá dugta a hölgy a ‘végrehajtás felfüggesztését’, – amit intéztünk neki! – Mondanom sem kell, hogy mozgássérült hölgyről van szó!
'Rohadt vastag bőr van a pofájukon'A végrehajtó meglepődött, hogy ott vagyunk! Nem gondolt erre, mert még rendőr nélkül jött!
A lényeg, hogy semmit el nem vihetett!
Rohadt vastag bőr van a pofájukon, hogy karácsony közeledte sem számít nekik, hogy öreg, beteg emberről van szó! – Kapta a részt, emberi módon, finoman!
Köszönöm a kis csapatnak, hogy bátrak, ki mernek állni az ilyen patkányok ellen!
***
Szabad Riport megjegyzése: Na, ők azok a bizonyos hétköznapi hősök, az Otthonvédelem igazi aktivistái. Gratulálunk az adventi sikerhez, s további sikereket kívánunk nekik!

Nem Oroszország, hanem egy puccs és Kijevben a nyugat által támogatott oroszellenes erők hatalomra jutása volt az, ami lerombolta a status quo-t Európában, és ez a válság elsődleges oka.

Alekszej Puskov, az orosz Állami Duma nemzetközi bizottságának vezetője szerint a nyugati hatalmak által támogatott oroszellenes erők hatalomra jutása Ukrajnában volt az az esemény, ami a nemzetközi kapcsolatok válságát okozta. Puskov Twitter üzenetben fejtette ki véleményét;
Nem Oroszország, hanem egy puccs és Kijevben a nyugat által támogatott oroszellenes erők hatalomra jutása volt az, ami lerombolta a status quo-t Európában, és ez a válság elsődleges oka.
Hídfő.net.ru | Alekszej PuskovAlekszej Puskov
2013 novemberében az akkor még legitim ukrán kormány bejelentette az ország európai integrációjának leállítását, és az államfő közölte, hogy nem írja alá a társulási egyezményt az Európai Unióval. Azonnal látszólag civil tüntetések kezdődtek - uniós zászlóval -, januárban pedig a tüntetések radikalizálódtak, és állandósultak az utcai harcok. Februárban már több halálos áldozata volt az összecsapásoknak. Február végére a kormánypárti politikusok több haláleset után elmenekültek az országból, és a parlamentben többségbe jutott atlantista ellenzék kormányként többségi törvénykezésbe kezdett. A puccs során több száz rendőr és civil tüntető vesztette életét.
A délkeleti megyék többségi orosz lakossága nem ismerte el az illegitim atlantista kormányt, és népszavazásokat tartottak az Ukrajnától elszakadásról, majd szabadságharc kezdődött, amikor Kijev fegyveres erővel lépett fel a függetlenséget követelő régiók lakossága ellen. Két korábbi ukrán megye mostanra önálló országként működik - a Donyecki és Luganszki Népi Köztársaság -, saját hadsereggel és demokratikusan választott, legitim kormánnyal.

http://www.hidfo.net.ru/2014/12/11/az-atlantista-puccs-felboritotta-az-europai-status-quo-t

Putyin: dollár helyett nemzeti valutákat

Hídfő.net.ru | Vlagyimir Putyin
Vlagyimir Putyin orosz államfő Indiába látogatása alkalmából egy helyi hírügynökségnek annak lehetőségéről nyilatkozott, hogy a két ország teljesen átállhat a nemzeti valuták használatára az államközi üzletek lebonyolításakor. Putyin szerint ez egy nagyon sürgős kérdés, amit mindenféleképpen rendezni kell. Az orosz Vnesekonombank és India Export-Import Bankja tárgyalt annak lehetőségéről, hogy a potenciális befektetőkkel a hitelezést nemzeti valutában intézzék. Ragvahan Srinivasan, India moszkvai nagykövete pedig korábban azt mondta, a két ország teljes egészében áttérhet a nemzeti valuták használatára az üzleti tranzakciókban, hogy fokozzák a kölcsönös árukereskedelmet.
Oroszország korábban már számos ázsiai országgal megállapodott a nemzeti valuták használatára átállásról, többek között Kínával, Vietnámmal és Törökországgal. Ez a dollár globális befolyásának csökkentéséhez vezet, mivel ezek az országok innentől nem lesznek rákényszerítve arra, hogy előbb dollárt vegyenek, ha bármilyen nemzetközi tranzakciót akarnak intézni. A végső cél a dollár teljes kiszorítása az eurázsiai térségből, és a nemzeti valuták erősítése.

http://www.hidfo.net.ru/2014/12/11/putyin-dollar-helyett-nemzeti-valutakat

Nem nyúlunk zsebbe a lányok miatt!

Bántóan üres széksorokat látunk a kézilabda Európa-bajnokság magyar mérkőzésein. Egy hazai rendezésű Európa-bajnokságon ez minimum ciki. Az ok prózai.
kézi
Azt már megszokhattuk, hogy ha felhúznak egy stadiont, záros határidőn belül (mondjuk, a nyitómeccs és az azt követő bajnoki után) hézagos sorokat látunk a lelátón. Oké, ma már olyan nagyon ezen nem lepődhetünk meg, az okokra ez a rövid írás most nem tér ki.
No de hogy a a jelenkori magyar női kézilabdázás (és Európa) legjobb csapatának városában frissen felhúzott, korrekt, reális befogadóképességű létesítmény első meccsein is ez legyen a helyzet, az aggasztó.
Különösen akkor, ha történetesen a sportág Európa-bajnoksága zajlik a csarnokban! Hogy fordulhat elő az, hogy a magyar válogatott csoportmeccsein (mind az oroszok, mind a lengyelek ellen) nem volt telt ház? Kézilabdanemzet vagyunk, Győrben vagyunk, elviekben „lázban égünk”.
Valami nagyon el lett rontva. Nem először, őszintén szólva az is roppant furcsa volt, hogy az Európa-bajnokságot Gyurta Dániellel hirdették – mi köze Daninak a női kézihez??? -, semmint mondjuk Pálinger Katalinnal vagy Pádár Ildikóval, vagy a plakáton is Görbicz Anitával. Ő a promóban feltűnik ugyan, csakhogy nem saját hangján. Görbét Bogdányi Titanilla szinkronizálja, avagy festi le, hogy néz ki egy kiélezett helyzetben végigvitt támadás. Szomorú.
De ez csak mellékszál, a lényeg nem ez, hanem a következő adat: a magyar válogatottat 4900 forintért lehet megnézni. Minimum! Ez a legolcsóbb jegy, a következő kategória 9900 forint, az azt követő pedig 15 990 forint. Mindez a spanyolok elleni harmadik csoportmeccsre vonatkozott. (Az első két meccs jegyárait nem tudjuk, az igazat megvallva, eszünk nem jutott, hogy ebből kínos pillanatai lehetnek a kézilabdatársadalomnak.)
Nem bonyolítjuk a szavakat: ez sok pénz. Még akkor is, ha 5000 forint egy jegy a Győr BL-meccseire is (vagy a jobb helyekről 7 ezer). Gondoljunk bele: háromfős baráti társaságnak vagy családnak 15-30 ezer forintba kerülne egy magyar meccs (oké, kettő, de az előzőre úgysem vagyunk annyira kíváncsiak), és ha az ember már ott van, megiszik és el is rágcsál valamit, netán vesz egy szurkolói sálat, zászlót. Nem is mondunk végösszeget.
Egy Eb-n mindig meg kell mutatnunk magunkat – a kézilabdavilág felé. Elvégre ezért pályáztunk, hogy növekedjen a presztízsünk, a sportdiplomáciánk tovább erősödjön, hogy menedzseljük a sportágat. Nem árt ez, különösen, ha a közelmúltban olyan döntések születtek, mint például a legutóbbi, a férfiválogatottat hátrányosan érintő vb-részvételről szóló.
A lengyelek elleni második meccs előtt nem sokkal a helyi szervezők last minute árakon kezdtek nézőket toborozni, ám ez kétségbeesett próbálkozás volt. Az ilyen sporteseményre a néző MEGTERVEZI az útját: nem egyik pillanatról a másikra ruccan le vagy el a csarnokba.
A középszakasz meccseit Debrecenben rendezik, az árak itt is 4900-nál kezdődnek. A döntőt a Papp László Sportarénában vívják majd, a jegyárak imígyen festenek: 14 900, 24 900, 34 900 forint (a VIP-jegy 59 900).
Ami a szurkolókat még jobban bosszantja, a horvát társrendezők olcsóbb jegyeket kínáltak, egy átlagos, megfelelően elhelyezett székre 12 euróval be lehetett menni (szintén két meccsre), de még ennél is kedvezőbb árakkal is lehetett találkozni.
A nyáron a Margitszigeten rendezték meg a vízilabda-Európa-bajnokságot. Összességében több mint 80 ezren jártak kint a szigeten, a jegyárak reálisak voltak. A csoportmeccseken a magyar blokkokra 2000 forintért lehetett jegyet váltani (a férfiakéra is!), a délelőtti blokkra 800 forintért. A negyeddöntőknél a férfiak meccseit 3500 forintért lehetett megnézni, az elődöntőket 6000, a döntőt 10 ezer forintért (a női döntőre 5000 forintért be lehetett jutni). A korrekt és kiszámítható árak meg is hozták az eredményt – még a női meccseket is sokan látták, míg, a férfiak találkozóin mindig telt ház volt.
A körtét persze nem lehet összehasonlítani az almával, ez tény. Pláne, ha itt se körtéről, se almáról nincs szó, hanem, könnyen lehet, a szőlőről, ami savanyú lesz.
Persze, a lányok megédesíthetik a következő napokat – a pályán.
(hir24)

Magyarországon rendben van az emberi jogi helyzet, Amerikában nincs

Niedmüller Péter, a Demokratikus Koalíció alelnöke és EP-képviselője megemlékezett arról, hogy 1948. december 10-én fogadta el az ENSZ Közgyűlése az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát. A DK szerint különösen fontos ez a nap, mert "a kormányzatok alapvető feladata az, hogy az emberi jogokat mindenki számára maradéktalanul biztosítsák. Ha egy kormány erre képtelen, vagy éppenséggel szándékosan sérti meg ezeket az elveket, akkor a polgárok felelőssége az, hogy fellépjenek vele szemben és kiálljanak saját jogaikért." A DK párhuzamot von az emberi jogokért folytatott harccal és a hazánkban zajló kormányellenes megmozdulásokkal, és egyúttal hangsúlyozza, hogy az emberi jogok tisztelete minden kormány kötelessége, így a magyar kormányé is. "A minden embert megillető jogok elismerése a szabadság és egyenlőség nagyszerű ideáinak diadala, a liberális demokrácia és jogállam alapelve. Olyan eszmék eredménye, amely Európa és Amerika legjobbjait [...] egyaránt lelkesítette."
A Demokratikus Koalíció alig egy nappal azután emlékezett meg arról, hogy a kormány kötelessége a emberi jogok biztosítása, hogy az amerikai szenátus nemzetbiztonsági bizottsága nyilvánosságra hozta, milyen brutális módszerekkel kínozzák a fogvatartottakat, milyen, az emberi jogokat sárba tipró gyakorlatok vannak rendszeresítve az amerikai börtönökben, és, hogy az amerikai titkosszolgálat tisztjeit felhatalmazza a törvény ezeknek a módszereknek a használatára, vagyis az emberi jogok hatályon kívül helyezésére.
Hídfő.net.ru | USA emberi jogokEmberi jogi helyzet az Egyesült Államokban
Ha az amerikai törvények felhatalmaznak egyes hatóságokat arra, hogy az emberi jogokat sárba tipró vallatási módszereket alkalmazzanak, nem az Amerikai Egyesült Államok-e az az ország, amely az emberi jogokat sárba tiporja?
Hazánkban nincsenek engedélyezve azok a brutális eljárások, melyekkel az amerikaiak - saját törvényeik szerint - állatként kezelhetik és kínozhatják azokat a személyeket, akik a kormány politikai érdekeivel ellentétesen cselekszenek. Látható, hogy Magyarországon nagyon is rendben van az emberi jogi helyzet, az Amerikai Egyesült Államokban azonban nem. Éppen a Demokratikus Koalíció fő támogatói, az általuk szövetségesnek nevezett ország az, ami az alapvető emberi jogokat sárba tiporja. Ha annyira szívügyük az emberi jogok garantálása, mindjárt kezdhetnék is az amerikai kormánnyal. Őket szerencsére már sikerült eltávolítani a kormány közeléből, így a tüntetők szemének kilövetése Magyarországon ma nem egy engedélyezett dolog. Az amerikaiaknál azonban komoly gondok vannak az emberi jogi helyzettel.
Miért nem ítélik el a magyarországi pártok az amerikaiak által legálisan használt kínzásokat, az emberi jogok megvonásának legalizálását? Talán anyagi támogatásért cserébe máris megfeledkeztek azokról az ideákról, melyeket olyan gyakran kérnek számon a magyar kormányon? Aki nem ítéli el az amerikaiak embertelen, barbár módszereit, az hallgatólagosan támogatja azokat.

http://www.hidfo.net.ru/2014/12/11/magyarorszagon-rendben-van-az-emberi-jogi-helyzet-amerikaban-nincs

Ezek tán mazohisták? – Maga alatt vágja a fát a kormányzat, az autópályadíj kiterjesztésével

m0_betonut_06_1920_860
Ilyen üres lesz a 0-ás az autópályadíj bevezetése után. – A forgalom legnagyobb része, a környező települések rossz és gyenge útjaira zúdul, még jobban tönkretéve azokat, – s az utak mellett élők házait, melyek szintén károsodni fognak a hihetetlenné növekedett forgalomtól.

Nem volt elég az E-útdíj, most még ez is?! – Budaörs is tiltakozik az autópályadíj kiterjesztése ellen

“A kormány ne tegye fizetőssé az M0-ás autóutat!” követeli a Budaörsön élők érdekében Wittinghoff Tamás (Budaörs Fejlődéséért Egyesület), a település polgármestere, mert szerinte ez az intézkedés “egyszerre tisztességtelen, káros és végrehajthatatlan”.
A városvezető, az általa az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményben kifejti, az agglomerációs településeket és a külső kerületeket drámaian érintené az intézkedés, hiszen nyilvánvaló, hogy amikor az M0-ás elkerülésére kényszerítik majd az autósokat, azok “tömegével zúdulnak rá” a városkörnyéki településekre és a peremkerületekre.
Kifejtette, ugyanez lesz az autópályák bevezető szakaszainak esetében is, és a kormány büntetni készül azokat az autósokat, akik nem a települések belső útjait terhelik.
A település polgármestere felhívja a figyelmet arra is, hogy Budaörsön a reggeli és a délutáni csúcsforgalmi időszakban már ma is alig elviselhető a közlekedési terhelés. Ennek növekedésével teljesen ellehetetlenülne a településen belüli autós forgalom, és nőne a zaj- és légszennyezés. “Teljesen nyilvánvaló, hogy mindenféle egyeztetés és hatástanulmányok nélküli, kétségbeesett ötletelés folyik ismét, hogy pénzhez jusson a költségvetés” – fogalmazott közleményében Wittinghoff Tamás.
Hozzáteszi, mivel a 4-es metró budaörsi virágpiacig történő megépítése még tervekben sem létezik, így továbbra is arra kényszerítik a Budapest nyugati agglomerációjában élőket, hogy autóval közelítsék meg a fővárost. “Ennek fényében elképesztő cinizmus, hogy éppen ezeknek az embereknek az újabb megsarcolására készülnek” – olvasható a közleményben.
A polgármester hangsúlyozza, “a Budaörsön és a környéken élők érdekében követeljük, hogy a kormány azonnal fejezze be még a gondolkodást is erről a megoldásról, amely egyszerre tisztességtelen, káros és végrehajthatatlan.”
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) szerdán megerősítette, megszűnik januártól az M0-ás általános díjmentessége: újfajta, megyei matricákat vezetnek be, amelyek egy évre ötezer forintba kerülnek majd.
De nemcsak Budaörs és környéke jár rosszul, hanem az egész kelet-és dél-pesti agglomeráció is, a 3-as, 4-es, s az 5-ös utak és autópályák mentén élők is. – Fizetős lesz januártól az M0-ás a Szentendrei úttól az M3-asig, valamint a 4-es főúttól az M5-ösig. Valamint az M1, az M3, az M5, az M6 és az M7 autópályák bevezető szakaszai.
A forgalom legnagyobb része, a környező települések rossz és gyenge útjaira zúdul, még jobban tönkretéve azokat, – s az utak mellett élők házait, melyek szintén károsodni fognak a hihetetlenné növekedett forgalomtól. Vajon tudta-e ennek az őrült és ostoba ötletnek a gazdája, hogy ezzel mit szabadít el? – Úgy néz ki, hogy nem.
Mert a kormányzat bejelenti mindezt, – az autópálya díj kiterjesztését, a fővárosba bevezető szakaszok, valamint az 0-ás szinte egészének a fizetőssé tételét, – bejelenti…
- a Liga szakszervezetek 15-i félpályás útlezárása, s a liberálisok által nagy garral szervezett 16-i állítólagos “Giga” tüntetése előtt, – mely lehetséges, hogy majd a Hungaro-Majdan, vagy a Pesti-Majdan névvel vonul be a köztudatba.
Valóban úgy néz ki, mintha az Orbán kormány mazohista lenne, – s maga alatt vágja a fát, – minden sanszot megadva a liberális csőcseléknek, hogy egy Majdan-szerű, – kívülről támogatott, s mesterségesen kiprovokált lázadást követően, – valóban átvegye a hatalmat.
SzRTI
Forrás: MTI
A kormányszóvivő szerint a megyei útdíj-matricák bevezetése jelentős könnyebbséget jelent a forgalomban részt vevőknek, az M0-s autóút egy részére kiterjesztett térítési kötelezettség miatt pedig nem nő a budapesti belvárosi forgalom.

Kovács Zoltán a kormányszóvivői tájékoztatón kérdésre elmondta, hogy az útdíjrendszer átalakítását az uniós és a hazai forrásokból épült útrendszerek egymáshoz való viszonyának rendezése kívánja meg.
Jelezte: a tervezet szerint a megyei matricák lehetővé teszik, hogy akiknek korábban éves matricát kellett fizetniük, ahhoz, hogy egyik megyéből a másikba menjenek vagy megyén belül közlekedjenek a felsőrendű utakon, azok olcsóbban tehessék meg a jövőben ugyanezt. Ez vonatkozik majd azokra is, akik az elkerülő gyűrűt választják – tette hozzá. (A megyei éves matrica 5000 forintba kerül majd.)
A kormányszóvivő szerint mindez összefüggésben van a vasúti közlekedés és a budapesti közösségi közlekedés fejlesztésével is, a kormány kiemelt célja ezekre szoktatni az embereket. Kiemelte: a közösségi közlekedés nyújtotta lehetőségek és az összeg nagysága miatt nincs olyan aggályuk, hogy a forgalom a belvárosi utakra terelődik.
Kitért arra is: egyelőre munkatervezet van az útdíjfizetés kiterjesztéséről, a várható bevételekkel összefüggésben pedig még tart a kalkuláció.
Kovács Zoltánt kérdezték a kormányzat népszerűségének csökkenéséről is, amelyet a Medián HVG számára készített, szerdán megjelent elemzése mutatott. Mint mondta, úgy látja, hogy a kampányüzemmódról a kormányzati üzemmódra átállás nem megy könnyen, s nem a kormányzatnak, hanem elsősorban az ellenzéknek. “Általában is amikor a kormányzati munka elkezdődik, akkor vannak természetes tendenciák, figyeljük ezeket” – fogalmazott, hozzátéve: a kormányzat alapvető feladatának ugyanakkor azon célkitűzések, összefüggések következetes képviseletét tartja, mint például a korábban bejelentett ottthonteremtési program vagy gyermekétkeztetés. Bízik benne, hogy az ellenzék, illetve a kormányzat lépései ellen hangolók rá fognak jönni ezek értelmére – jelentette ki.
(MTI)

Állami támogatás járhat a politikusok családjának?

Varga Mihály és a kormány javaslata szerint januártól miniszter, államtitkár szabadon pályázhatna költségvetési pénzekre - olvasható a költségvetést megalapozó salátatörvényben. A kormány eredeti javaslatát felülírná viszont a fideszes Gulyás Gergely, így ha azt elfogadják, továbbra sem kaphatna közpénzt miniszter és a családja.

A jövő évi költségvetési törvény már célegyenesben van, az azt megalapozó salátatörvény-csomag részletes vit során érdekes kormánypárti módosító javaslatok bukkantak fel a parlamentben. Az eredeti - Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által jegyzett - javaslat több ponton is jelentősen csökkentené a költségvetési támogatások átláthatóságát.

Ez a javaslat az üvegzsebtörvényből kivenné azt a passzust, amely eddig megtiltotta, hogy olyan egyesület, szakszervezet kapjon közpénzből támogatást, amely az elmúlt öt évben együttműködési megállapodást kötött politikai párttal vagy akár közös jelöltet is indítottak a választásokon. A javaslat szerint januártól ezen pártkötődésű szervezetek is pályázhatnának, az indoklás szerint nem fair ilyen alapon a civil szervezetek között különbséget tenni - hívta fel a figyelmet a módosításra elsőként az Átlátszó. A javaslat nem állt meg félúton; a 200 oldalas salátatörvény másik egymondatos passzusa azt a szabályt törölné a törvényből, amely szerint nem kaphatna költségvetési támogatást a döntéselőkészítő személy, vagy a kormánytag illetve ezek családtagjai.

Öt évig minden titkot megőriznek

Az elmúlt napokban a sűrűsödő vádak miatt a kormány jól látható antikorrupciós kampányba kezdett. Ennek fényében nem meglepő, hogy a kabinet ebben a kérdésben is visszavonulót fúj: Gulyás Gergely - a törvényalkotási bizottság alelnöke módosító indítványában az államháztartási törvénybe emelné be a kormány feledékenysége nyomán kikerült átláthatósági szabályokat.

Eszerint januártól mégeem részesülhetne költségvetési támogatásban a döntéshozó vagy a döntést előkészítő köztisztviselő és annak közeli hozzátartozói. Szintén nem kaphatna hazai költségvetési támogatást kormánytag, államtitkár megyei közgyűlési elnök, főpolgármester, polgármester, regionális fejlesztési ügynökség vezető tisztségviselője, annak rokona és cége sem, de olyan civil szervezet sem, amelyekben a felsoroltak vezető szerepet töltenek be. A javaslat szerint a Magyar Államkincstár működtetné azt a monitoringrendszert, amely a pályázatokkal kapcsolat összes adatot öt évig tárolja.

Titkosodhatnak a sportági szövetségek

A fideszes Bánki Erik sporttörvény-módosítója viszont nem az átláthatóság növelését szolgálja: a javaslat szerint a sportági szakszövetségeknek tevékenységével kapcsolatos adatok nem nyilvánosak, pontosabban a közigazgatási hatósági jogkörben végzett tevékenység kivételével nem tartozik az információs önrendelkezési jogról és az információ-szabadságról szóló törvény hatálya alá.

A képviselő érdemi indoklást nem fűz a javaslatához, csak annyit, hogy a szakszövetség munkáját a közgyűlés felügyeli és úgy működik mint egy civil szervezet. "Ebből következően nem indokolt alanyi alapon előírni" a nyilvános működést.

Napi.hu

Merkel szoknyája mögé bújna Orbán? (Avagy: pávatánc a német sas csőre előtt?)

Az amerikai diplomáciai botrány kirobbanása óta komoly energiákat öl a kormány abba, hogy a németekkel minél jobb kapcsolatot alakítson ki. A Fidesz vezetői egyre gyakrabban beszélnek a német barátságról, az ezzel összefüggő programokra egy év alatt másfél milliárdot akarnak fordítani. A kormány arra számít, a német ernyő megvédi a nemzetközi konfliktusoktól.
A jelek szerint az Orbán-kormány minden korábbinál szorosabb kapcsolatot akar kialakítani Németországgal. Az elmúlt hetekben a kormány vezetői szinte naponta beszéltek arról, hogy mennyire fontosnak tartják a magyar-német barátságot.
Orbán Viktor egy hónapon belül kétszer járt Németországban, a médiaszerepléseit gondosan megválogató kormányfő több német lapnak is adott interjút. Szijjártó Péter a múlt héten úgy fogalmazott: “Magyarország és Dél-Németország ipara gyakorlatilag összenőtt”, Balog Zoltán egy interjúban arról beszélt: már 1989-ban is úgy gondolta, neki a magyar-német barátságot kell szolgálnia. Az Országgyűlésben pár hete német politikusokat tüntettek ki. Több eseménynek a berlini fal leomlása is aktualitást adott, ennél azonban többről van szó – ahogy azt fideszes forrásaink is megerősítették.
Másfél milliárd a barátságra
A német kapcsolatok fontosságát a kormány az amerikai kitiltási botrány kirobbanása után kezdte el hangsúlyozni. Az amerikai konfliktus miatt a kormány úgy vélte, muszáj külföldi szövetségesek után néznie. A németek logikus választásnak tűntek, Berlinnel a mindekori magyar kormánynak a német újraegyesítés óta hagyományosan jó kapcsolata van.
Ráadásul Angela Merkel német kancellár telefonjának lehallgatása miatt tavaly a németek is konfrontálódtak az Egyesült Államokkal. Az ukrán-krízis kirobbanása után Berlin Budapesthez hasonlóan nem támogatta teljes odaadással a Moszkva elleni szankciókat. Németország ugyanis szintén szoros gazdasági kapcsolatot ápol Oroszországgal, igaz, azóta a német álláspont finomodott.
A kormány arra számít, a német ernyő megvédi a nemzetközi konfliktusoktól. A németeknek az együttműködés akkor lenne igazán előnyös, ha a magyar kormány Brüsszelben nem élne vétójogával a Berlin számára fontos kérdésekben.
A német kapcsolatok erősítése még a Fidesz hétfői frakcióülésén is szóba került. A zárt ülés fő témája a kötelező drogteszt volt, a részvevők szerint Rogán a német kapcsolatokra is kitért. A frakcióvezető az ülés elején a következő hetek fontos eseményeit vette számba, a jövő heti költségvetési végszavazás mellett megemlítette, hogy több politikus számára plusz elfoglaltságot okoz majd a német politikusokkal való találkozás.
A külpolitikai kérdésekben ritkábban megszólaló Rogán maga is járt Németországban. Gulyás Gergellyel, az Országgyűlés alelnökével november végén Berlinben találkozott a konzervatív CDU/CSU-frakció tagjaival. További találkozókat tesz lehetővé, hogy a kormány november közepén a német újraegyesítés 25 éves évfordulója miatt meghirdette a német-magyar barátság évét. Erre jövő év októberéig másfél milliárd forintot különítettek el. Merkel már be is jelentette, hogy februárban Budapestre látogat.
Kedvező kép német segítséggel
A magyar kormány akkor kezdett szorosan beállni a németek mögé, amikor november 6-án Orbán Viktor Münchenbe utazott. A magyar miniszterelnök a Fidesszel szövetséges CSU rendezvényén mondta ki először: a kitiltási botrány mögött az áll, hogy az Egyesült Államok megelégelte a kormány oroszbarát politikáját. Szerinte az amerikaiak főleg azért rágtak be, mert a kormány energetikai kérdésekben együttműködik Moszkvával.
A követő napokban Orbán, illetve külügyminisztere, Szijjártó Péter a németországi szerepléseket használta fel arra, hogy kedvezőbb nemzetközi képet alakítsanak ki a magyar kormányról. A német lapoknak adott interjúkban arról beszéltek, nem közelednek az oroszokhoz. Magyarázni kezdték Orbán tusnádfürdői beszédét is, eszerint a kormány nem tekinti követendő példának az olyan illiberális országokat, mint amilyen Kína vagy Oroszország.
Valószínűleg ezért vette rossz néven a kormány, hogy a Die Welt nyomtatott kiadása nem közölte azt a páros interjút, amelyet Orbán a bajor kormányfővel, Horst Seehoferrel közösen adott november elején. Az interjú csak a lap internetes kiadásában jelent meg, Orbán ebben hosszan beszélt demokratikus elköteleződéséről. Az ügy miatt megszólalt a Miniszterelnökség, Edmund Stoiber korábbi bajor kormányfő pedig felhívta a lap kiadóját.
Még októberben a kormány vezetői sokkal ritkábban találkoztak a német politikusokkal, és a német kapcsolatok fontosságát is kevésbé hangsúlyozták. Orbán, Szijjártó és Rogán nem utazott Németországba, Orbán pedig az MTI szerint csak egy milánói uniós csúcson találkozott Merkellel.
Októberen úgy tűnt, mintha a német kormány is inkább kritikákat fogalmazna meg Orbánnal szemben. Az európai ügyekért felelős német miniszter, Michael Roth budapesti látogatásakor azt mondta: aggodalomra ad okot Orbán tusnádfürdői beszéde. Frank-Walter Steinmeier szocialista külügyminiszter pedig arról beszélt, hogy figyelmesen követik az Orbán-kormány elleni tüntetéseket. “Természetesen aggódunk, és ezt nyíltan szóvá teszem, amikor kapcsolatba kerülök a magyar kormány képviselőivel” – mondta Steinmeier egy német lapnak.
(vs)
Bal-Rad komm: Egyre inkább nyilvánvalónak tűnik, hogy az orbáni pávatánc az utóbbi időkben fölgyorsult. Hatalma megtartása érdekében Orbán a jelek szerint Magyarország egyik legfőbb kifosztójához, Németországhoz táncol éppen, felismerve azt a körülményt, hogy a másik irányba való menekülési útvonalat – Moszkva felé – blokkolták! Blokkolta a Gazda. Így hát Angéla szoknyája mögé rejtőzve bújna el a vihar elől. Ott remél biztonságot.
ovipava
Csakhogy!
Csakhogy a dolog eldőlt! Merkel mama februárban meglátogatja Viktorkát. Megdumálja őt, hogy az Oroszország elleni szankciók márciusi EU – s meghoszabbítását – netán szigorítását – okvetlenül szavazza meg, vagy különben lesz irgum – burgum! (A szankciókró az EU – ban konszenzus kell hogy legyen, máskülönben nincsenek!) Viktorkának beígéri Angela mama, hogy ha teljesíti az elvárást, tovább játszadozhat a homokozóban, ahol ő most az egyetlen úr!
Viktorka pedig természetesen megígér és megszavaz!
Nyilvánvaló, hogy ezzel aztán végképp maga ellen hangolja majd Moszkvát! Így aztán a Kreml is leengedi a maga sorompóját a kelet – felé vezető úton! Mindezek pedig márciusban fognak megtörténni – várhatóan.

Áprilisban pedig a páva – megtépve, tollvesztve, szédülten a forgolódástól – rémülten fogja lesni a kifent késsel közelítő gazdát! Aki Merkel mama szoknyája mögül bukkan elő. Merkel mama pedig előhúzza majd a tálat.
Beleuntak a pávába! Az idegesítő táncával együtt!
Másfajta táncban kívánják kedvüket lelni! Csak ne magyaros legyen az a tánc! Meg is kapják!

36 halott bankár

December 3-án a hatóságok Ostend közelében megtalálták Geert Tack holttestét. Az 52 éves Tack az ING magánbankáraként dolgozott. A halál okát még vizsgálják.
tack1.jpg

Tack november 5-én tűnt el.
Ő idén a 36. pénzügyes aki nem természetes halállal távozott az élők sorából.
A legtöbben öngyilkosságot követtek el.

Márciusban a Portfolio is írt ezzel kapcsolatban:
Sorra követik el az öngyilkosságokat a pénzügyi szektorban, idén már több mint 10 halálesetet regisztráltak. Az érintettek között olyan neves intézmények találhatók, mint a JP Morgan, ahol csak az idén három halálesetet regisztráltak. - Öngyilkosságba menekülnek a bankárok - De miért? - Portfolio

Itt egy másik kapcsolódó cikk az Idők Jelei blogról.

A lista:
1) David Bird, 55, Wall Street Journal
2) Tim Dickenson, Swiss Re AG
3) William Broeksmit, 58, Deutsche Bank
4) Ryan Henry Crane, age 37, JP Morgan
5) Li Junjie, 33, Hong Kong JP Morgan
6) Gabriel Magee, 39, age JP Morgan
7) Mike Dueker, 50, Russell Investments
8) Richard Talley, 57, American Title
9) James Stuart Jr. 70, Former National Bank of Commerce
10) Jason Alan Salais, 34, JPMorgan
11) Autumn Radtke, 28, First Meta
12) Eddie Reilly, 47, Vertical Group, New York
13) Kenneth Ballando, 28, Levy Capital, New york
14) Joseph A. Giampapa, 55, JP Morgan Chase
15) Jan Peter Schmittmann, 57, ANB/AMRO
16) Juergen Frick, 48, Bank Frick & Co AG
17) Benoît Philippens, 37, BNP Paribas Fortis Bank
18) Lydia…, 52, Bred-Banque-Populaire
19) Andrew Jarzyk, 27, PNC Bank, New York
20) Carlos Six, 61, CREDAF,
21) Jan Winkelhuijzen, 75, Fiscalist
22) Richard Rockefeller, 66, John D. Rockefeller
23) Mahafarid Amir Khosravi, 45
24) Lewis Katz, 76
25) Julian Knott, 45, JP Morgan
26) Richard Gravino, 49, JP Morgan
27) Thomas James Schenkman, 42, JP Morgan
28) Nicholas Valtz, 39, Goldman Sachs
29) Therese Brouwer, 50, ING
30) Tod Robert Edward, 51, M & T Bank
31) Thierry Leyne, 48, Anatevka S.A.
32) Calogero Gambino, 41, Deutsche Bank
33) Shawn D. Miller, 42, Citigroup
34) Melissa Millian, 54, Mass Mutual
35) Thieu Leenen, 64, ABN/AMRO
36) Geert Tack, 52, ING

Bizonyára vannak olyanok akikben felmerül, hogy a pénzügyi intézményeknek sem lehet egyszerű kezelni a helyzetet. A megbizhatatlan, felmondási feltételekre fittyet hányó, felelőtlen öngyilkosok komoly fennakadásokat okozhatnak a szervezet működésében.
Szeretném megnyugtatni őket, hogy a bankok előszeretettel kötnek életbiztosítást az alkalmazottaik életére, (Bank-Owned Life Insurance, BOLI) amelyeknek a kizárólag a bankok a kedvezényezettei. (Csak a JP Morgan 17.9 milliárd dollárnyi BOLI eszközállománnyal rendelkezik.) A Wall Street on Parade alaposan belemászott a témába, ha valakit érdekel.

Nem kizárólag öngyilkosságokról van szó, de az esetek egy részében a körülmenyek minimum érdekesek.

Sokan a klasszikus irodaházról leugrást választották, de például Shawn D. Miller november 18-án úgy döntött, hogy inkább egy késsel átvágja a saját torkát a fürdőkádban - a hatóságok legalábbis így gondolják.

Ennél is kreatívabb módját választotta a halálnak Richard Talley, aki - a rendőrség szerint - egy szögbelövővel lőtte meg magát - összesen nyolcszor.

Tudom, hogy a bankárok sok mindenre képesek, de azért szögbelövővel?

Egy későbbi bejegyzésben azokról fogok egy listát publikálni, akik 2014-ben a bankárok, illetve a munkaadóik, a bankok tevékenysége miatt lettek öngyilkosok. Ezzel azonban az esetek mennyisége miatt valószínűleg csak 2016-ra készülök el.



Vermist, Portfolio, Beforeitsnews, Idők Jelei, Bloomberg, The Denver Post nyomán

Lesz itt még több is, de azért kicsit fokozhatnák a tempót és különösen a 300-akból hullhatna a férgese, hogy utódjuk se maradjon. Összeomlóban van a nagy nehezen felépített világbirodalmuk és világuralmi terveik és már a fő USA katonai vezérkarban is egyre többeknek nyílik ki a szeme, hogy valójában kiknek az érdekeit védik és szolgálják, kik miatt kell sok tíz és száz ezer amerikai katonának életét áldoznia. Persze nem a hazáért és szabadságért, meg nem is a demokrácia terjesztése véget, hanem inkább néhány száz mindenkinél mohóbb, kapzsibb, pénzéhesebb, hatalom mániás, pszichopata őrült miatt, akik még arra is képesek lennének, hogy egy világméretű atomháborúval letöröljenek  minden életet a Föld felszínéről. Akik még az USA lakosságát is simán lemérgezik vegyi anyagok kiszórásával,  a világ többi népéről már nem is szólva. Akik atomot dobnának az USA egyik államára, hogy legyen mit ráfogni  megint az arabokra vagy az oroszokra. Veszélyben érzik a terveiket és most már bármire képesek lennének, nem mintha eddig nem lettek volna bármire képesek. Most hogy ég a lábuk alatt a talaj és egyre forróbb, igyekeznek elvarrni a szálakat, amik hozzájuk vezetnének. Dehogy lettek, lesznek ezek a bankárok öngyilkosak! Bármiben lefogadom, hogy nem önként mennek a halálba. Bár, amennyire szorul a hurok a nyakuk körül, ki tudja? Bár csak már az utolsót akasztanák. Amennyi ember életét ezek tönkre tették, sőt elvették a világtörténelem legnagyobb csalásával, a bank rendszer kiagyalásával, nem is csodálkoznék rajta, ha úgy éreznék nincs tovább. De egyben biztos vagyok. Nem lelkiismereti okokból lesznek sorban öngyilkosok, mert ahhoz lélek is szükségeltetik, az meg ugye nekik nincs.
Kellemes ébredést emberiség! s_*_figyu


mormota1968

Az érem másik oldala

Az egészség nem az egészségügyben keletkezik és nem is ott vész el – több mint negyedszázaddal ezelőtt fogalmazta meg ezt a megállapítást az Egészségfejlesztés Ottawai Kartája. S egyelőre még nem cáfolt tudományos tény, hogy az egészségi állapotot döntően az egyén genetikai állománya és életmódja határozza meg.
Ha ebből indulunk ki, helyes, ha a kormány szerint is nagyobb hangsúlyt kell fektetni a betegségek megelőzésére. Más kérdés, hogy ehhez nem csak az eddigiektől totálisan eltérő, az életmódjukból fakadóan leginkább veszélyeztetett társadalmi csoportokat is elérő, hosszú hónapokon, éveken át tartó kommunikációs kampány kell, de – ugyancsak éveken át – komoly összegű és el nem bliccelhető forrás is.
A prevenció fontosságának sulykolása mellett/közben azonban illene nem megfeledkezni arról, hogy ennek az éremnek is van egy másik oldala, és bizony azon is van jócskán fényesíteni való. Ez pedig nem más, mint hogy az a bizonyos genetikát és életmódot képviselő egyén nem egy burokban csücsül, hanem egy fizikai és a társadalmi környezetben. Márpedig akkor, amikor több hazai és nemzetközi tanulmány is megállapította már, hogy az iskolázottságban, a jövedelmekben megjelenő társadalmi egyenlőtlenségek egyre jelentősebb különbségeket idéznek elő az egészségi állapotban is, egy kormánynak, amelynek minderre nem kis hatása van, illik magára is vállalni a felelősségből.
Ennek a felelősségnek pedig abban is meg kell(ene) nyilvánulnia, hogy ha már a felelősen gondolkodó, előrelátó polgár elmegy a szűrésre, és ott valami problémát találnak, akkor a legrövidebb idő alatt biztosítják számára a diagnózist, és ha kell, a szükséges kezelést. Mert most, amikor maguk az onkológusok nyíltan beszélnek arról, hogy hónapokat késhet a daganatos betegségek diagnózisa és kezelése, mert nem jut elég pénz a szükséges vizsgálatok időbeni elvégzésére, belegondolni sem merek, mi lenne, ha mindenki komolyan venné a szűrővizsgálatokat.
(vg.hu)