A tényleges egyéni fogyasztást tekintve Magyarországon az uniós átlag 62 százalékán áll, ezzel hazánknál csak három szegényebb ország van az EU-ban.
Az Eurostat friss statisztikájából kiderül, hogy a tényleges egyéni fogyasztást (AIC) illetően hazánk az uniós átlag 62 százalékát hozza (PPS-ben fejezik ezt ki). Itt van, ez az a lista:
krk
A statisztikából látszik, hogy a 28 tagú közösség legmagasabb értékét Luxemburg hozza az uniós átlagot 36 százalékkal meghaladva, de bőven az EU-átlag felett található még Németország, Ausztria, Dánia, Finnország, Svédország, az Egyesült Királyság, Hollandia, Belgium és Franciaország is.
Az EU-átlag utolsó öt helyezettje Lettország, Magyarország, Horvátország, Románia és Bulgária – ebben a sorrendben. A bolgárok az uniós átlag 49 százalékát hozzák. A tényleges egyéni fogyasztás táblázata mellé odaállították az országok uniós átlaghoz viszonyított GDP-jét is, és nem meglepő módon erős korreláció mutatkozik a fogyasztás szintjével: ahol magasabb a GDP, ott nagyobb a fogyasztás is.
(HVG)