Alekszej Puskov, az orosz Állami Duma nemzetközi bizottságának vezetője szerint a nyugati hatalmak által támogatott oroszellenes erők hatalomra jutása Ukrajnában volt az az esemény, ami a nemzetközi kapcsolatok válságát okozta. Puskov Twitter üzenetben fejtette ki véleményét;
Nem Oroszország, hanem egy puccs és Kijevben a nyugat által támogatott oroszellenes erők hatalomra jutása volt az, ami lerombolta a status quo-t Európában, és ez a válság elsődleges oka.
Hídfő.net.ru | Alekszej PuskovAlekszej Puskov
2013 novemberében az akkor még legitim ukrán kormány bejelentette az ország európai integrációjának leállítását, és az államfő közölte, hogy nem írja alá a társulási egyezményt az Európai Unióval. Azonnal látszólag civil tüntetések kezdődtek - uniós zászlóval -, januárban pedig a tüntetések radikalizálódtak, és állandósultak az utcai harcok. Februárban már több halálos áldozata volt az összecsapásoknak. Február végére a kormánypárti politikusok több haláleset után elmenekültek az országból, és a parlamentben többségbe jutott atlantista ellenzék kormányként többségi törvénykezésbe kezdett. A puccs során több száz rendőr és civil tüntető vesztette életét.
A délkeleti megyék többségi orosz lakossága nem ismerte el az illegitim atlantista kormányt, és népszavazásokat tartottak az Ukrajnától elszakadásról, majd szabadságharc kezdődött, amikor Kijev fegyveres erővel lépett fel a függetlenséget követelő régiók lakossága ellen. Két korábbi ukrán megye mostanra önálló országként működik - a Donyecki és Luganszki Népi Köztársaság -, saját hadsereggel és demokratikusan választott, legitim kormánnyal.

http://www.hidfo.net.ru/2014/12/11/az-atlantista-puccs-felboritotta-az-europai-status-quo-t