Belorusszia biztonsági erői félkatonai szervezetek több tucat tagját tartóztatták le, akik külföldön katonai kiképzésben részesültek és az alkotmányos rend megbontására készültek.
Alekszandr Lukasenko belorusz államfő kedden közölte: militáns csoportok több tucat tagját tartóztatták le, akik az alkotmányos rend megbontására készültek. Elmondása szerint a hatóságok külföldön élő belorusz nacionalistáktól kaptak információkat, melyek kivizsgálása után a biztonsági erők több kiképzőtábor működését figyelték meg. Ezek közül több Belorusszia területén található, de a militáns csoportok kiképzése részben a határ túloldalán, Ukrajnában zajlik. Utóbbi létesítmények a mai napig működnek.
Az államfő keddi nyilatkozatában ígéretet tett arra, hogy később részletes információkat fognak nyilvánosságra hozni a történtekről.
Az Ukrajnában kiképzés alatt álló belorusz félkatonai szervezetek koncepciója beleillik a NATO hibrid háborús stratégiájába: korábban egy orosz geopolitikai szakértő, Andrej Koribko „Hibrid háborúk: a rezsimváltás indirekt adaptív megközelítése” című könyvében részletesen kifejtette ezt a koncepciót. E szerint az euro-atlanti katonai tömb félkatonai szervezetek bevonásával dönt meg az atlantista érdekérvényesítés útjában álló – gyakran demokratikus – kormányokat.
Koribko könyvében kifejti, hogy a NATO hibrid háborús stratégiája szerint a felforgatásra használt militáns szervezetek kiképzésére minden esetben egy az adott országgal szomszédos NATO-tagállamban kerül sor. A katonai titkosszolgálatok Törökországban készítették fel a Szíria destabilizálásához használt fegyveres csoportokat. Később Lengyelországban készítették fel azokat a nacionalista fegyveres csoportokat, melyek az EuroMaidanhoz kapcsolódva lehetővé tették a kijevi kormány megdöntését.
Az ukrán kormány megdöntésével, Ukrajna nyugati integrációjának megkezdésével a NATO – a fentiek szerint – most részben Lengyelországban, részben Ukrajnában képzi ki azokat a militáns csoportokat, melyeket később Belorussziában használnának fel a rezsimváltás beindítására.
Az észak-atlanti szövetség ezzel a stratégiával szisztematikusan az orosz határ felé terjeszkedik. Jelenleg az elszakadó-félben lévő ukrán megyéken felül Belorusszia az egyetlen ország, ami Kelet-Európában a NATO és Oroszország közé ékelődik, emiatt a NATO számára kívánatos Belorussziában egy NATO-barát kormány hatalomra juttatása. Északon Finnország szintén a NATO-csatlakozás várományosa, illetve a balti országokon át egészen a Krím-félszigetig mindenhol jelen van a NATO-haderő Oroszország határain. Belorusszia az egyetlen kelet-európai ország, ahol mindeddig hatalmon tudott maradni egy a NATO-csatlakozásra nem törekvő kormány.

http://www.hidfo.ru/2017/03/ukrajnaban-kikepzett-nyugatbarat-fegyvereseket-fogtak-a-belorusz-hatosagok/