Kettős mércével vádolja az Európai Uniót Aleksandar Vucic szerb államfő, amiért kiállt Spanyolország területi egységének fenntartása mellett. Koszovót erőszakkal leszakították Szerbiáról, pedig függetlenségi népszavazást sem tartottak.
Aleksandar Vucic szerb államfő képmutatással és kettős mérce alkalmazásával vádolja az Európai Uniót, amiért illegálisnak nevezte a katalán népszavazást, Koszovó függetlenségét viszont elismerte.
“Most minden egyes szerb állampolgár ezt kérdi Európától: hogyan lehet, hogy Katalónia esetében nem érvényes a függetlenségi népszavazás, miközben Koszovó elszakadását népszavazás nélkül is támogatták” – mondta Vucic, a B92 beszámolója szerint.
“Hogyan nyilváníthatták Koszovó elszakadását legálissá, ráadásul referendum nélkül, és hogyan ismerhette el az Európai Unió 22 tagállama legálisként az elszakadást, ezzel semmibe véve az európai jogot és azt a jogot, amire az európai politika alapjai épültek?”
Hétfőn az Európai Bizottság a spanyol kormány álláspontját fogadta el, miszerint a Katalóniában tartott referendum illegális volt – a választók rendőrökkel megveretését pedig spanyol belügynek nevezte. Összehasonlításként: 2010-ben az Európai Parlament elfogadott egy határozatot, ami felszólítja a tagállamokat, hogy ismerjék el Koszovó függetlenségét.
“Leglátványosabb példája a világpolitika képmutatásának és kettős mércéjének” – mondta Vucic.
Az albán többségi lakosságú Koszovó 2008-ban nyilvánította ki függetlenségét Szerbiától a háború után, melynek során (1999) az Egyesült Államok és NATO-szövetségesei katonai beavatkozást kezdtek az albán lázadók oldalán, szemben a kormányerőkkel (akkor még Jugoszlávia). Koszovó helyzete miatt a NATO Belgrádot bombázta több mint két hónapon át. Ma azonban nem bombázzák Madridot Katalónia függetlenségi törekvése mellett kiállva. A nyugati hatalmak ehelyett az ország alkotmányát és területi egységének fenntartását támogatják.

http://www.hidfo.ru/2017/10/a-nato-egyelore-nem-bombazza-madridot/