2017. július 27., csütörtök

Német vezető: elfogadhatatlan az “Északi Áramlat 2” átpolitizálása

A német Kelet-Európai Gazdasági Kapcsolatok Bizottságának vezérigazgatója, Michael Harms csütörtökön kijelentette, hogy elfogadhatatlan az USA európai energiaszektorral kapcsolatos politikája, mert veszélybe sodorja a vezető európai vállalatok által tervezett gázprojekteket.
“Elfogadhatatlanok azok a döntések, melyeket Washington az európai energiaszektorral kapcsolatban hoz”mondta, hozzátéve, hogy az amerikai törvényhozók által elfogadott újabb szankciók nem csak az Északi Áramlat 2-t fenyegetnék, de más gázprojekteket is.
Harms szerint az Európai Bizottság és néhány EU-tagállam átpolitizálta az Északi Áramlat 2 projekt kérdését, ami szintén elfogadhatatlan.
“Kategorikusan elutasítjuk az Északi Áramlat 2 átpolitizálását, amit az Európai Bizottság és néhány EU-tagállam jelenleg folytat” – mondta, hozzátéve, hogy az új gázvezetékprojekt kulcsszerepet tölthet be Európa energiabiztonságának garantálásában.
Az Északi Áramlat 2 projekt részeként egy új gázvezeték épül a Balti-tenger fenekén, amely évente 55 milliárd köbméter földgázt juttatna el az orosz gázmezőkről Németországba. A projekt megvalósításában az orosz Gazprom mellett a legnagyobb német energetikai cégek is részt vesznek.

http://www.hidfo.ru/2017/07/elfogadhatatlan-az-eszaki-aramlat-2-atpolitizalasa/

EGY NÉGER VÉLEMÉNYE EURÓPÁRÓL, A KULTÚRÁNKRÓL, A FÉRFIAKRÓL


Törökország csökkenté a NATO-tól való függést

Egy török katonai szakértő szerint Törökország amiatt vásárolja meg az Sz-400 orosz rakétavédelmi rendszert, hogy ezáltal csökkentse függését a NATO-tól.
Törökország azon döntése, hogy megvásárolja az orosz Sz-400 rakétavédelmi rendszert, nem jelenti azt, hogy ennek következtében kilépne a NATO-ból, de ugyanakkor egy határozott függetlenségi törekvést mutat ez a lépés; Ankara arra törekszik, hogy egyre kevésbé legyen a NATO védelmi képességeire utalvamondta Turan Oguz az Andolu hírügynökségnek nyilatkozva.
A szakértő szerint, amennyiben Törökország a jövőben mégis úgy dönt, hogy kilép a NATO-ból, az Sz-400 rakétakomplexumok lesznek a garancia arra, hogy ez katonai szempontból ne legyen lehetetlen vállalkozás.
Oguz szerint az Sz-400 rakétakomplexumnak rövidtávon számos hiányossága van, de hosszú távon kifizetődő a megvásárlása, és Törökország részére ez egy kényszerű lépés volt, ami ahhoz szükséges, hogy hosszú távon ne mozogjon kényszerpályán a török biztonságpolitika.
Az amerikai hatóságok már kifejezték tiltakozásukat az Sz-400 rakétakomplexumok megvásárlása miatt, többek között James Mattis védelmi miniszter is követelte, hogy “Törökország adjon magyarázatot arra, miért vásárol orosz rakétavédelmi rendszert”.
Mattis aggodalmának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy az Sz-400 nem felel meg a NATO-standardoknak. A török védelmi miniszter azonban már korábban egyértelművé tette; nincsenek is arra vonatkozó tervek, hogy az új rakétakomplexumokat integrálják a NATO közös rakétavédelmi rendszerébe.
Törökország azt követően döntött az Sz-400 rakétakomplexumok megvásárlásáról, hogy a NATO irányítása alatt álló rakétakomplexumokat hackertámadás érte a szíriai határon. Német sajtóorgánumok beszámolója szerint ismeretlen hackerek átvették az irányítást a Patriot rakétakomplexumok felett, és ennek következtében számos nemkívánt rakétaindítás történt.
A Patriot rakétakomlexumok ismeretlen hackerek általi hatástalanítása a Local.de német lap szerint 2015 júliusában történt. 2015 augusztusában az USA és Németország egyaránt döntést hozott a Patriotok Törökországból kivonásáról. 2015 novemberében a Foregin Policy magazin már arról írt, hogy Törökország nem a NATO-tól, hanem Kínától vagy Oroszországtól fog rakétavédelmi rendszert venni.

http://www.hidfo.ru/2017/07/torokorszag-csokkente-a-nato-tol-valo-fuggest/

Kormányszóvivő: zsarolás, amit a Fenevad művel Lengyelországgal

A lengyel kormány szerdán zsarolásnak nevezte az Európai Unió lengyel igazságügyi reformmal kapcsolatban kiadott közleményeit.
Rafal Bochenek lengyel kormányszóvivő szerdán azt mondta, zsarolásként tekintenek azokra a közleményekre, melyeket uniós hivatalok a folyamatban lévő igazságügyi reform kapcsán kiadtak.
Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke tegnap azzal fenyegette Lengyelországot, hogy érvénybe léptetik az uniós alapszerződés 7. cikkelyét, és felfüggesztik Lengyelország szavazati jogát, ha nem vonják vissza az igazságszolgáltatás eddigi és tervezett átalakítását.
“Nem tudjuk elfogadni az EU tisztviselői általi zsarolásokat, különösen azokat nem, amit nem támasztanak alá tényekkel. Valamennyi, a lengyel parlament által elfogadott törvény összhangban van a lengyel alkotmánnyal és a demokrácia alapelveivel” – mondta a kormányszóvivő a PAP hírügynökségnek nyilatkozva.
Szerdán Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke azt mondta, Lengyelországnak 30 napja van választ adni a Bizottság bírói hatalom függetlenségével kapcsolatos aggodalmaira.

http://www.hidfo.ru/2017/07/kormanyszovivo-zsarolas-amit-az-eu-muvel-lengyelorszaggal/